Покажи Публикации - zxz
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 41
31  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Jun 02, 2015, 20:34
Здравейте,
Отдавна не съм писал тук и да си призная, нищо не съм пипал по процесора през последните два месеца. То не беше учене, матури, балове, рожденни дни.. Всичко това ми се "стовари"  ;D на главата. Иначе части си поръчвах доста - имам вече достатъчен брой ключета за контролен панел на атомна централа, още толкова светодиоди, а от чекмеджетата ми извират части. В момента се хванах с едно парче плексиглас, да го разчертая, разпробия и евентуално ако ми хареса, ще го направя за преден панел. Иначе имам вече доста голям брой схеми, които ми допадат и искам да направя на живо и да видя кое как ще работи.
В интернет.. или по-точно в уикипедия, видях някакъв много странен за мен вид процесори - само с една инструкция. Чудно ме е как работи това нещо, и дали въобще става за нещо или е просто теоретичен модел. Видях един клип с работищ такъв процесор, но представям си колко бавно работи това нещо само с една инструкция. Може пък и да бъркам.. не знам.
Смятам да направя и нещо друго, паралелно с тази разработка - ще го емулирам на някакъв контролер, да видя как ще се държи, дали ще ми харесат командите и дали въобще ще ми стигнат 16 команди да направя нещо по-интересно от смятане на числа от 0-15 и изписване на прости думи на дисплей. Мерак ми е да изведа нещо на монитор, или на телевизор, ама още не ми достига акъл за там :D. Последно опитах на телевизор да генерирам пал сигнал, но резултатът не беше много обещаващ. Иначе не съм пипал нищо по схемата, тази последната би трябвало да работи, но нищо не се знае докато не се тества. Та това е за този "status report"  :)
32  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Търся евтин VPS -: May 04, 2015, 16:34
Използвах http://haphost.com/ преди време и вършеше прилична работа.
33  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Mar 29, 2015, 13:37
След неуспешен опит за създаване на двуслойна платка, реших да процедирам по следният начин. Ще го сгобявам на "платка на дупки", но преди това ще трябва да си направя уред - нещо като логически анализатор, защото няма как да изпробвам дали работят системите както трябва, след като вече съм ги запоил. Устройството ще представлява няколко ключета и диоди - нещо като панела, който бях започнал да правя още в началото. В момента като пробвам нещо, трябва да променям цялата структура на кабелите - да ги поставям на + или - и после като ги забравя, голяма веселба става. Този уред ще го направя на платка и вероятно по-късно ще го ползвам като панел за интеракция с паметта или въобще като основен панел. Между другото, мисля да си поръчам от онази медна тел, чиято излолация се топи с поялника. Имам разни парчета из къщи, но са доста оголени на места и ако се срещне някъде с друга оголена.. върви търси защо 2 и 2 прави 5 :D.
Поздрави,
Георги
34  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: OpenCV / обучаване на Haar cascade класификатори -: Mar 27, 2015, 22:52
Обмислял ли си по-прост вариант, например филтриране по цветове - https://www.youtube.com/watch?v=bSeFrPrqZ2A Не е най-удачното, защото може да се обърка с други предмети от същият цвят, но пък за една чаша би трябвало да се получи.
35  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Feb 22, 2015, 19:48
Голяма играчка ще си е ако ще я правя така. Сега си мисля и още нещо - ако сбъркам някъде, цялата платка отиде. Наскоро трябваше да правя профилактика на един касетен дек, там всичко беше свързано с платката чрез технологията wire wrap. Мисля че някой беше споменал за нея тук по едно време. Картинката от уикипедия е ето такава:

На мене обаче не ми хареса идеята всичко да е наопаки. За това тия рейки бих си ги изкарал отгоре, и бих добавил захранване на схемите на самата платка. Ще си купя кабел, или пък ще използвам стандартен ethernet кабел примерно, че има доста жици а пък е евтин. Някой сигурно ще кажат че е като бредборда. Да - нещо такова е, ама пише че тая "технология" е много сигурна и връзките държат много време ако са направени стегнато. А пък още повече - щом Pioneer го използват, значи е надеждно. Междувременно си намерих си друг софтуер за платки, който няма ограничения и има 3д преглед на платката. Сега остава само да го разуча и да действам. Програмата се казва KiCAD.
36  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Feb 21, 2015, 22:11
След дълъг застой, реших да поработя над платката. Понеже Eagle, с който разполагам е безплатен и не дава да се правят много големи платки, трябваше да разделя схемата. След като си поиграх малко, се оказа почти невъзможно да се направи на един слой, заради това избрах двуслойна платка. Не знам как точно ще стане номера, но се надявам да се получи. Ето малко файлове:

Това е схемата, не съм правил промени от последният вариант. Включва модулите програмен брояч, програмна памет и модула за запис в програмната памет.

Това е долната страна на платката.

И горната страна...

А това са интегралните схеми и другите компоненти.
Това е за сега, ще добавя снимки на готовата платка ако стане :).
Поздрави,
Георги
37  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Feb 15, 2015, 15:23
Знаеш ли откога чакам да ти изпише  'hello world'.

Вярно че е на симулация и че няма 'world', ама все е нещо  :D. Имам леки проблеми със синхронизацията, надявам се да ги оправя скоро време.
38  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Jan 17, 2015, 16:23
Направих симулацията му на Logisim, оказа се, че трябва да променя някои неща, понеже компонентите тук са малко по-общи. Опитвам се да направя платка, обаче тия хора дето са правили 74хх схемите хич не са мислили кое краче къде да е, става голяма каша даже на двуслойна платка. Ето го и клипчето - http://youtu.be/RZ-OR-zcUJc
39  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Dec 24, 2014, 10:52
Аз от тия 2 години, да съм работил 1 месец по процесора  ;D, предполагам ако се бях амбицирал повече, щях да го завърша по-бързо, но на мен ми е хубаво по-бавно да действам - така хем научавам повече неща, хем накрая излиза по-добре. Обмислям днес на го нацапам на бредборда, както е сега, или поне частта с паметта, щото за сега тя ми е една от най-важните.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Мобилен интернет -: Dec 14, 2014, 13:24
Устройството се нарича 3G modem. В бившия продавалник вървят по 15-20лв бройката. Ако не е разкодиран трябва да е на същия оператор, за това по-добре си купи разкодиран.
41  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Dec 06, 2014, 17:44
Мисля да го остава горе-долу така, няма да правя пренос, ще смята само до 16 и ще събира и извежда регистрите. Ако го усложня няма скоро да го завърша, мисля да направя платка, да набуча компонентите на цокли и да го пробвам. Така поне ще имам работещ вариант. Мисля да продължа да го правя по-мощен, но вече ще се казва Q8 и ще е 8 битов. Единственото което може да добавя сега (евентуално) е някаква рам памет. Все пак идеята беше да направя устройство с което се демонстрира работата на процесор, не толкова "истински" :D. Поздрави на всички читатели!  [_]3
ПП. Ето я и леко редактирана схема:
42  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Dec 03, 2014, 21:48
Уж тая седмица щях да правя платката, ама нещо ме хвана мързела от студеното сигурно, та имам още да довършвам по схемата. От петък до понеделник нямах интернет, щото някаква фирма копала нещо си и багера откъснал кабела.. поне така ми каза доставчика. Иначе за сега се получи ето това :

Има още доста неща да се пипат по схемата но нещо такова ще представлява.  Сега се сетих за още едно нещо което не мога да измисля - какво да правя по-големите числа от 4 бита. Мога да сложа рам блок, където да ги съхранявам на части, но пак не се сещам как може да стане. Още по-интересно ми е как ще стане събирането на 2 8-битови числа например.
43  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Nov 25, 2014, 19:09
Да, буфера също трябва да е 1 цикъл назад иначе все ще скача на 0 ;D. Колкото до сравнението, мисля че това дето го описваш е твърде сложно, май може да се направи и по по-прост начин примерно - регистъра на състоянията се активира при командата за сравнение, после викам последователно командите за скок които ми трябват. Командите за скок ще стават по следния начин - по един контролиран буфер на всеки изход от статус регистъра, после буферите отиват в един елемент ИЛИ и от там в GOTO_JMP. При команда за скок, ще се подаде сигнал към контролирания буфер и ако там има 1-ца ще отиде в ИЛИ елемента и после ясно. Иначе просто ще подаде 0 и няма да скочи, след това ще се подаде и адреса, което е малко безсмислено, ама май ще работи :).
44  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Nov 25, 2014, 18:16
Направих новата схема.

По шината наистина има още много работа, мисля да закача и рам, обаче сега това което ме притеснява е как ще запоя двуслойната платка и по-точно от горния край. Отдолу лесно ще стане, но гора ако пътечката минава под инт.схема и почти ще е невъзможно запояването. Мисля да работя с цокли, но се оказа, че те са прави отдолу - няма как да ги запоя. Все още се чудя дали да не я направя на един слой - ще има бая джъмпери, но какво пък - поне ще съм сигурен че ще мога да я направя.
Прескачането мисля да е по следния начин - ще има някакъв регистър на състоянията - който ще държи флаговете а>b, a<b, a=b и при команда CMP ще се подава импулс да запомни състоянията. После с един селектор в зависимост от скачането ще се избира 1 бит от регистъра, който ще се подава през някакъв си лог. елемент на GOTO_JMP, икакто вече стана ясно, после ще следва и адреса, ако евентуално има зареждане.
45  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Nov 25, 2014, 17:42
Аз мислех по-идиотско решение - например да сложа 2 регистъра по 4 бита и да ги захранвам от шината 2 пъти за да се осъществи прескачането. Това което предлагаш ти ми харесва повече, така ще го направя. До колкото те разбрах, трябва да закача един тригер на входа на GOTO_JMP и това е всичко. Т.е сега командата ще представлява
0000 0000 - GOTO
0000 0001 - 0000 0100
Ще добавя буфера и тригера към схемата и готово. Благодаря, че ме светна [_]3.
А да попитам, гледам по доста платки има малки кондери закачени към тия схеми, те на входа ли се слагат? Колко горе-долу трябва да бъде стойността им?
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 41