Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: Acho в Jul 16, 2019, 15:26



Титла: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 16, 2019, 15:26
Дали са рашъните ?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 10101 в Jul 16, 2019, 15:37
Абсурд.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 16, 2019, 15:41
Беш ли маа му ? Все тях набеждават.

И да ги видим какво ще кажат тия дето отговарят за тия сървъри.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2019, 16:18
От къде е тая информация?

В професионалния форум, който посещавам не пише нищо по въпроса. А там се реве кански и от най-малкото спиране.

Единствено пише за НОИ, не за НАП и то само за болничните. Ама това се оказа, че било планирано от 15 до 17. Друг е въпроса, ако бяха в частния сектор, кой би ги търпял три дни, за три часа биха ги обесили.

Сега се сещам, че жена ми днес е подавала единици и шестици (жаргон за осигурителни данни идващ от номерация на образци в някакъв член от някакъв закон). Не ми е казвала да е имало проблем. Обратното.

Иначе, ако действително има проблем, ще е като с ТР. Виновни няма.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: nslave в Jul 16, 2019, 16:54
Нещо странно ми съвпаднаха демонстрацията на програмиста на фонтана и това с извличането на данни от НАП.  ::)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 16, 2019, 17:29
...
Извлекли са данни, не са сринали сървърите.

Иначе може да е всеки. Наистина кибер сигурността на държавните институции я няма никаква. Лично съм се убедил.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Jul 16, 2019, 18:17
Къде е spec1a да се скара на американците, да не се е напил от мъка.

Тези са се разкарвали по сървърите от 2012г и ни обясняват колко е корумпирана държавата ни.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 16, 2019, 18:40
А-а-а рашките са ..на 100 %
Явно иде времето по което раздават премиалните там иии... нали са останали само прашки завалийките (и в прекия и в преносния смисъл) та ..симулират дейност, па макар и само виртуална, че по-лесно, щото иначеее... рискуват другата (гарантирана) премия - 9 грамов в сердце (за несправяне, че даже и за справяне напоследък) мдааа
 Та не се учудвам, те даже и планирано (то) спиране 15-17ти да го представят като нечуван успех на fancy bear club

Ама що не извадят нещо реално, напр. като наш'те братя (по оръжие) франсетата

https://www.euronews.com/2019/07/14/jet-powered-flyboard-steals-show-at-bastille-day-military-parade


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 16, 2019, 18:41
Колев ще ги излови хакерите...............


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2019, 18:56
Колев ще ги излови хакерите...............

Неприятно ми е да казвам такива неща за други хора, но този е откровен дебил. Напълно и много описателно представя, какво представлява една държава. Предпочитам да не знаех за съществуването му.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 16, 2019, 19:25
Е сигурно и там в тях отдели за кибер-сигурността си има кадърни момчета-специалисти. Дано да набарат какво точно е станало този път.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 16, 2019, 19:27
https://yurukov.net/blog/2019/napleaks-10-neshta


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Jul 16, 2019, 19:46
Пресата писа за SQL инжекция - малоумен код. Сигурно е имало и вирусче на Уиндоус.
Няко има ли линк да поразгледам и аз.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 16, 2019, 20:51
От Алекс Станев ще го искаш. Информационно обслужване пише СУП-ата. Божо още като влезе в кабинета му казвах, че е страхлив. Щото ако не беше, щеше да открие кода на супата и тогава всички щяхме да видим, какви безумия се случват с парите ни. Но това е само половината проблем. Софтуера на НОИ за обезщетенията (включително пенсии) е деветдесетарски и абсолютно буболечест. Резултатите му не подлежат на никаква проверка. А като се иде и до софтуера на НЗОК (най-нов от тройката) нещата стават плачевни.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: petar258 в Jul 16, 2019, 22:27
Е то и аз имам имейл адреси в руски пощи ;) А сигурността на държавните институции е под всякаква критика, ама така става като назначават калинки на хубави заплати. Пък и най-добрите админи не седят у нас. Преди време съм пускал данни как се ползва от хакери компютър от министерство на правосъдието за нарушаване на закона  - конкретно разпращаха фишинг линкове от там. ха ха ха


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 17, 2019, 08:31
Ах, кашика таман навреме се появи, че имам задачка закачка за него. Един вид бойна задача в мирно време...

Масивът на #НАПЛийкс съдържа данни за 6 млн. български граждани – 4.66 млн. живи и 1.38 починали. Пълнолетното население на България е 5.8 млн., а тези в трудоспособна възраст са 4.2 млн.
Сега ми кажете как в избирателните списъци, не съм сигурен в броя, но има повече от 6.5 милиона избиратели. Живите са 4.66 млн.
С толкова мъртви души всякакви избори ще спечелят. Машинно гласуване ли – ами няма да го допуснат.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2019, 11:21
Старото изтичане знам, че е качено в Замунда. И въпреки, че е пряко свързано с професията ми, не съм го теглил. А това дори не знам, къде е качено. Ако бях аз щях да го кача в TPB, там шанса да те хванат е най-малък. В Замунда Кибер Явор ако иска, с едно обаждане може да те намери.

В интерес на истината е да кажем, че тази година имаше почистване на списъците. Мисля, че бяха думи на Червен Кольо, че е било наложително. Тъй като тази година обявиха, че вече сме под седем милиона (реално сме пет), та списъците застрашавали да станат повече от цялото население.

Честни избори у нас никога не е имало. Почти съм убеден, че не са никъде по света. Още помним на милениума как избраха Буш. Май само във Венецуела се водят честни, ама след Чавес и там не е сигурно.

Машинното гласуване не е никаква панацея. Първо това е един голям банкомат. Нямаме никаква идея, какво е програмното му осигуряване. Но нещо повече. Специално тези машини при нас не стават за чеп за зеле. Тяхната единствена функция е да заменят химикалката, с която слагаш хиксче. И нищо повече. Точно по същия начин, както тъпчат бюлетини в урните, могат да си набълват, колкото желаят гласове.

Изборите с машини у нас показаха единствено, колко е неадекватна държавата като концепция. Правиш нещо по възможно най-скъпия и неефективен начин. А комунетата, които след не много ще дойдат пак на власт, искат още повече държава.

На теория има начин избори да струват около нула лева. Това може да стане не с машинно гласуване, а с машинно броене. Дават ти един pdf А4, който си разпечатваш в близката книжарница. Отбелязваш, каквото ще отбелязваш и отиваш да го пъхаш в урната. Машинката за броене много наподобява шредер. Само, че вместо да нарязва хартията (което май не е лоша идея) има едно скенерче, което засича де ти е хикса. Срещу урната има една камерка, а ти си с гръб към нея, когато пускаш бюлетината. И толкоз. В 20:00 машинката се самоизлючва, като точно преди това праща резултата в чист текстов вид.

По тоя начин може да се организира пряка демокрация и всяка седмица да ходиш да пускаш по една бюлетинка. На практика това отменя нуждата от общински съвети.

Парламента също е място, което може да се изпразни от обитатели. Вместо депутати тази работа могат да я вършат кметовете на общини. Всеки петък си правят една видео-конференция, нагласуват накуп, каквото има и приключват. Така и представителната част от демокрацията става възможно най-пряка, защото всеки един кмет е избран пряко. Което ме подсеща, че няма нужда от втори тур на избори. Който е взел най-много на първи, той ще е. А не цяла седмица да въртят далавери и накрая на втори тур кмета да е изненадващ, както става обикновено.

Ако кметовете са депутати, които не напускат населеното си място е и много подразбиращо, кой трябва да пребиеш и къде да го намериш. От моя избирателен район има избрани четирима депутати, от които не познавам нито един. На единия му знам името, защото е трети мандат. За другите и това не знам. И силно подозирам, че тези тримата не са ми съграждани. И нито един от тези не знам, къде мога да го намеря.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 17, 2019, 11:59
Следва втора серия, хванали били "бял" хакер, ще става все по-интересно да се следят новините  :o
Каквото сам си направиш никой не може да ти направи  ::)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2019, 12:19
Аз имам други идеи за избори и управление, но не ми се говори в момента.
Това с истичането на информация сега, не ми се вярва да е единственото. Тези неща обикновено ги пускат на порциики. Наистина ще става интересно. А оня главун, дето ни е финансов министър... как няма някой да му залепи една сметанова торта на лицето. С такова удоволствие бих го направил. Друго не заслужава.  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2019, 12:24
Горанов е човек на Пеевски (Доган). Няма да го бутнат, ако ще атомна бомба да избухне. Всъщност вече имаме такъв пример с първото правителство на Боко. Никой не искаше неговата оставка, но той предпочете вместо Дянков да си иде той.


п.п. Много ще ми е интересно да чуя твоите идеи. Може да не е сега и не в тази тема. В изложените от мен има пукнатини, не са съвършени. Тяхната единствена идея е намаляването на държавата и минимизирането на разходите за издръжката ѝ.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 17, 2019, 12:55
Хванахга ли го вече "хакера", дето прасна сървърите ?

Дето бил спец по сигурността, и си "тествал" нашия разни неща раиш'ли. 20 годишния "спец".


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2019, 15:48
Двадесет годишния от единадесет години сваля данни от НАП.  :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 17, 2019, 15:51
И преди бил хаквал "туй-онуй". Ей така за кеф, и да се похвали.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: growchie в Jul 17, 2019, 15:59
Пази боже от такива "уникални мозъци"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/07/17/3939336_koi_e_zadurjaniiat_haker_za_iztichaneto_na_danni/?ref=home_mainStory

Цитат
Вчера в социалните мрежи сред различните коментари и реакции за изтичането на данни, беше разменяна и снимка, в която се виждаше потребителско име на евентуалния хакер.

Именно по него, експертите с които "Дневник" разговаря, бяха достигнали вече до профила на Бойков. Снимката е била на част от т.нар. "lock" файл, който е бил забравен в разпространените данни. Той показва информация от компютъра и потребителското име - Kpuccc. Според тях това е нетипично име и при търсене в интернет - показва, че го е използвал в различни хакерски форуми и в някои от тях е със снимката си.

"Това е скрит файл, който се създава от текстообработващата програма, когато се отвори даден файл, с цел да не се отвори два пъти. Като се затвори csv файла, lock файла се изтрива автоматично. Очевидно в случая е направил архива, докато е бил отворил един от файловете, а програмата, която е използвал е LibreOffice - безплатна алтернатива на Microsoft Office. Вариантите са: или тогава е създал архива, докато е бил отворил един от файловете, или тогава му е забил компютъра, докато е разглеждал данните и този файл е останал там скрит и той не му е обърнал внимание", обясниха за "Дневник" експертите, пожелали анонимност. Те уточняват обаче, че това не означава, че файлът е теглен от този потребител, а само че той го е отварял на компютъра си.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 17, 2019, 17:20
Аха, тъй начи, фанаха го напстера?! Ма той нещо много лесно им се даде... поне докато не се появи съквартиранта му и не каже как от 11г. живеем заедно, аз съм напстера.
... ама ние тоя филм вече сме го гледали.

Зад всеки голям фалит стои един голям циганин, който се оказва собственик ...от поне 11 г. и няма и 1лв. собственост

П.П. и не са фанали хакера ами пакера/ъплоудъра дето го изяло любопитството да поотвори някой файл... ей тъй да види к'во пакетира. И не е ясно дали не го е направил без да иска нарочно ..точно с такава цел, да ги заблуди .. или е нямал пари за буутваща флашка дето няма профили на нея и затрива всичко при всеки рестарт. Те хората за къде по маловажни неща като напр. браузване вече ги ползват...

П.П.П. Няма да се учудя ако си ги е пакетирали направо на место т.е. у НАПа и тоя Крис да му е (с)Кришния профил на некой НАПаджия с който оди по сайтовете за възрастни. Ха-ха-ха
 [_]3

Как па веднъж не фанаха една хакерска, каква е тая дискриминация... бедно им е въображението явно на Теа дето ги ловят/набеждаване, големи дървета явно.. явори разни


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Jul 17, 2019, 18:09
Може и csv файла да го е намерил на компа на някой данъчен дето се учи да коди на MS Access (като в онази тема с банките).
И този LibreOffice - данъчните да не са минали на него или хакера е нямал пари за МСО.

А за изборите - машинките за ТОТО-вършат същата работа, даже със спестените пари от избори могат и някои печалби да раздадат за насърчаване на избирателите.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: nslave в Jul 17, 2019, 19:50
Хареса ми как е протекло разследването ;D Намираме файл с някакво потребителско име, търсим в Google, цъкаме върху линк с подобна тематика, случаят решен. Принципно като нищо и да са си намерили правилният човек, но това не прави процеса по-малко смешен :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 17, 2019, 19:53
Ами действат по "бързата процедура".


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 17, 2019, 20:05
[root@alabala INCORRTP]# ls -al

-rw-r--r--.  1 krisss krisss 111170757 Nov 10  1989 DEC73_DETAILS.csv

-rw-r--r--.  1 krisss krisss              96 Nov 10  1989 .~lock.DEC73_DETAILS.csv#

[root@alabala INCORRTP]# cat .~lock.DEC73_DETAILS.csv#

,DESKTOP-NSTGGRP/Kpuccc,,11.05.2019 11:49,file:///C:/Users/Kpuccc/AppData/Roaming/LibreOffice/4;


аз невинен.

Може да пуснете едно търсене за Криссс и да се чудите на резултатите ::)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: nslave в Jul 17, 2019, 20:07
Струва ми се, че родната милиция твърде буквално приема израза, че Google знае всичко :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 17, 2019, 20:20
Струва ми се, че родната милиция твърде буквално приема израза, че Google знае всичко :D

В интерес на истината google извадиха малко по-адекватни резултати от duckduckgo:

duckduckgo:

Крис - YouTube
[Search domain www.youtube.com/channel/UC2txG11wNmKbX07Mgq715Gw] https://www.youtube.com/channel/UC2txG11wNmKbX07Mgq715Gw
Привет, я Крис! И тут я рассказываю о интересных историях, при этом пытаясь "красиво" рисовать.

Крис Пратт — фильмы — КиноПоиск
[Search domain www.kinopoisk.ru/name/224358/] https://www.kinopoisk.ru/name/224358/
Крис Пратт (Chris Pratt). Фильмография, фото, интересные факты из жизни и многое другое на КиноПоиске. Полный список фильмов и совместных работы с другими...

Картинки по запросу "Криссс"
[Search domain yandex.ru/images/search?text=Криссс] https://yandex.ru/images/search?text=Криссс
Картинки по запросу "Криссс"

"KrisS" | танцевальный кафе-бар
[Search domain www.barkriss.com] https://www.barkriss.com
Мы ни на секунду не пожалели,что выбрали именно "Крисс".Свадьба-один из самых важных дней в жизни и благодаря вам,он запомнится нам надолго!) ??

Chris Rea — слушать онлайн на Яндекс.Музыке
[Search domain music.yandex.ru/artist/10533] https://music.yandex.ru/artist/10533
Chris Rea: Британский певец и автор песен, известный своим характерным хриплым голосом и игрой на слайд-гитаре. Вершины своего успеха певец добился в конце...

КРИССС скачать бесплатно mp3 в хорошем качестве на сайте...
[Search domain musicid.ru/?mp3=КРИССС] https://musicid.ru/?mp3=КРИССС
Скачать все песни КРИССС в хорошем качестве (320 кбит/с) на телефон (Android, Iphone) или слушать музыку онлайн: КРИССС - Гравитация feat Елена Ваенга, КРИССС - Пьяница...

КРИССС скачать песню на телефон или слушать онлайн
[Search domain tatuumamusic.ru/?mp3=КРИССС] https://tatuumamusic.ru/?mp3=КРИССС
Выбрать жанр музыки. КРИССС. по названию по исполнителю. Найти. КРИССС - Гравитация feat Елена… 3:36.

Танцевальный кафе-бар "KrisS" | ВКонтакте
[Search domain vk.com/barkriss] https://vk.com/barkriss
Танцевальный кафе-бар "KrisS". Отжигаем "по-взрослому" и подпеваем любимым хитам 80-90х. и наших дней!!!

Chris Rea - слушать и скачать бесплатно
[Search domain sefon.me/artist/6148-chris-rea/] https://sefon.me/artist/6148-chris-rea/
Chris Rea: And You My Love, The Blue Cafe, The Road to Hell, Pt.1 & 2 и еще 27 песен. Слушать и скачать бесплатно в хорошем качестве на Sefon.me.

Криссс Скачать Все Песни В Mp3 Или Слушать Музыку Онлайн На...
[Search domain DominoMusic.ru/?mp3=КРИССС] https://DominoMusic.ru/?mp3=КРИССС

КРИССС скачать в mp3 на телефон или слушайте песню КРИССС - Гравитация feat Елена Ваенга, КРИССС - Пьяница, Для Криссс) КРИССС. по названию по исполнителю. Найти.


google:

About 182,000 results (0.22 seconds)
Search Results
Web results
Хакерът Криссс ли е чел файловете на НАП? | Клуб 'Z'
https://clubz.bg/85529-hakeryt_krisss_li_e_chel_fajlovete_na_nap

Translate this page
10 hours ago - Според нашите източници на 11.05.2019 в 11:49 ч Криссс е отворил файл: DEC73_DETAILS.csv - с над 340 000 записа за приходите на ...
Прокуратурата задържа хакера Криссс за 72 часа | Клуб 'Z'
https://clubz.bg/85546-prokuraturata_zadyrja_hakera_krisss_za_72...

Translate this page
7 hours ago - Прокуратурата задържа хакера Криссс за 72 часа. Грозят го от 5 до 8 години и глоба до 10 000 лв. Клуб Z. |. Политика, Закон и ред.
Хакерът Криссс ли е чел файловете на НАП? - Топ Вести
https://topvesti.bg/c/.../hakerut-krisss-li-e-chel-fajlovete-na-nap?

Translate this page
10 hours ago - Сайта TOPVESTI.BG прави анализ на всички важни български сайтове и съдржанието е изцяло тяхно. Показаното от TOPVESTI ...
"Руснакът"-хакер Кристиян, който проби НАП, стана медийна ...
www.bgsniper.com/action/12478-1

Translate this page
"Криссс" оставил следи в един от файловете за слава?! alt. 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив е задържаният хакер, когото проверяват за ...
Images for Криссс
Image result for Криссс
Image result for Криссс
8 hours ago
Image result for Криссс
Image result for Криссс
Image result for Криссс
More images for Криссс
Report images
Web results
KRISS USA - Home
https://kriss-usa.com/

At KRISS USA, innovation, quality, and value are the foundations of everything we make. We take pride in producing the type of small arms, training replicas, ...
New Vintage By Kriss
https://nvbyk.com/

Hand-made gemstone jewellery.
Kriss Soonik: Designer Lingerie mixed with Luxe Loungewear
kriss-soonik.com/

Kriss Soonik design lingerie-inspired womenswear. Shop our soft lace bras, sexy jersey suspender tops and luxurious dressing gowns. Free worldwide delivery.
Криссс в My LoVe ChRiS wAtRiN {P} - Vbox7
https://www.vbox7.com/play:8877e75e&p=playlist&id=179157&o...

Translate this page
Гледай всички видеа в плейлиста My LoVe ChRiS wAtRiN {P}.
Kriss Koleva Профили | Facebook
https://bg-bg.facebook.com/public/Kriss-Koleva

Translate this page
Преглед на профилите на хората, казващи се Kriss Koleva. Присъединете се към Facebook, за да се свържете с Kriss Koleva и други, които може да ...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2019, 21:59
И как това, че си отварял един файл те уличава като въпросния "хакер" и след това си подсъдим? Някакви пряки доказателства. IP, локация, че редовно е ползвал този адрес?
Ми, че утре могат да ми пробутат ресто една фалшива банкнота и да ме набедят, че печатам пари  :D

Слагам хакер в кавички, защото се съмнявам, че е влязъл в сървърите на НАП с взлом, а системата просто го е пуснала.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: spec1a в Jul 17, 2019, 22:06
Къде е spec1a да се скара на американците, да не се е напил от мъка.

Тези са се разкарвали по сървърите от 2012г и ни обясняват колко е корумпирана държавата ни.

   Пак си се объркАл нещо.
Не пия.Всъщност и не пуша.
Затова пък ходя по жени.




По темата.Пробива най-вероятно е осъществен с т.нар. "SQL Injection"
както намекнаха и други колеги във форума.
Познавам ИТ -та,работещи в държавни структура,и предвид това,
което са ми разправяли ...
Достатъчно е в подходящото поле в съответната уеб-форма да
напраскаш в правилната последователност точки,запетайки,тирета и
други символи от долната част на ASCII таблицата , и "select ..."
където трябва, и си направил дъмп на голяма част от базата данни ...
   Просто не се проверяват входните данни както трябва.




Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 17, 2019, 23:02
И аз нещо такова разбрах. Ма точно това не разбирам. SQL injection не е от вчера. Всеки фреймуърк, език си има начини за предотвратяване на това. Не е нищо особено. И въпреки това не са го направили. Най-елементарното нещо. Плаша се, какво още са пропуснали и на колко нива. Сигурно е всичко е пробито като сито.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 17, 2019, 23:10
СУП-ата е много стара система. Въведена е в експлоатация през 1997-ма год. От тогава само е дописвана. Не е ясно и на какво е писана, най-вероятно на ASP 3. Говорим за мъжките времена, когато нямаше програмни рамки. SQL (ако изобщо е SQL) го пишехме на ръка. Това е време, когато повечето хора имахме 16-битови компютри. За Интернет щях да чуя и да го видя цяла година по-късно. А в моя град дойде 3 или 4 години по-късно, както в по-голямата част на страната. Просто имах късмет, че бях студент и имах достъп до това.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 18, 2019, 01:35
Забелязахте ли че датата на файловете е 10—ти ноември 1989, не е случайна дата  >:D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: malin1 в Jul 18, 2019, 08:25
И покрай шумотевицата - падна реклама на Линукс. И хич да не е, ще има некъв ефект, поне ефекта на рекламата (неявната).


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 18, 2019, 08:36
И то дето източили и откраднали масивите, ами може и да си поиграят да променят разни записи. Иди доказвай после, че нямаш сестра.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: malin1 в Jul 18, 2019, 10:00
+1
Когато въвеждаха личните карти трябваше да отида лично (пак добре, че не трябваше да водя свидетели да удостоверяват, че съм аз) и да декларирам, че не живея в ... Панама и т.н. Бяхме доста тогава, "жителите" на Латинска Америка.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 18, 2019, 10:24
И покрай шумотевицата - падна реклама на Линукс. И хич да не е, ще има некъв ефект, поне ефекта на рекламата (неявната).

Къде? Не съм видял.

Когато въвеждаха личните карти трябваше да отида лично (пак добре, че не трябваше да водя свидетели да удостоверяват, че съм аз) и да декларирам, че не живея в ... Панама и т.н. Бяхме доста тогава, "жителите" на Латинска Америка.

Личните карти се издават по абсолютно същия начин както се издаваха паспортите. Винаги се е ходело лично. Ти с Панама пак си добре. Един младеж, туко що станал татко, научи, че е жена. Стават грешки.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: bot в Jul 18, 2019, 10:31

Къде? Не съм видял.


 Уиндоус е за аматьори - професионалистите ползват Линукс
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/rabotodatelyat-na-zadarzhaniya-haker-nabeden-e


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: malin1 в Jul 18, 2019, 10:44
Оставиха ми пуснат телевизора, май битиви - мениджъра на фирмата, адвоката на героя и некав с дълга коса... та, той, нашия само Лин ползвал и т.н.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: nslave в Jul 18, 2019, 11:16
A тази изтекла информация къде се подвизава и от къде може да се изтегли, че ми стана интересно какво пише вътре.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 18, 2019, 11:53
A тази изтекла информация къде се подвизава и от къде може да се изтегли, че ми стана интересно какво пише вътре.

Не знам дали все още е валиден, но вероятно ще се появи нов. По описанията на дъртото куче Юруков са около 10 ГБ осигурителни данни на цялото население плюс още други интересни подробности.

Той е премахнал връзката при себе си с твърдението, че може да те арестуват за това. Тъй, че дори някой да я открие и сложи тук, то навярно ДДантгуин също ще я изтрие.

Добрата новина е, че този архив е само част от около 30 ГБ масив, който кракера е обещал да публикува в rutracker. Така, че дори тази връзка да не се изнамери, най-вероятно скоро ще има нова.

Данните са до май тази година. Обаче не вярвам дупката да е запушена или да е възможно да се запуши следващата една или две години. Така, че сигурно ще има и актуализации.

Аз специално съм за публичност на тази информация. Това е една важна част от репресивния режим, който познаваме като държава. Не сме равнопоставени. Всяка държава разполага с много повече информация от всеки един индивид. Ако имаме достъп до една и съща информация, то възможностите за принуда и поробване на държавите силно се ограничават. Пак ги има, пак са репресивен орган, но са далеч по-беззъби от сегашната безконтролност.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 18, 2019, 14:39
Позволяват си това, защото в техен контрол са силовите институции - полиция и армия. Нито едно от двете не е създадено за да се справя, с каквото се прокламира. Полицията не бори престъпността, а армията няма интерес да се бори с враговете. И двете имат нужда от престъпност и чужд враг, за да съществуват. Проблемът е, че тези двете разполагат с по-голямата част от оръжието в която и да е държава. Там, където населението има оръжие и му е разрешено да притежава такова, законите се спазват, докато някой не открие, че не се спазват.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 18, 2019, 15:06
Сега пък по новините според адвоката на хакера "Нямало никакви доказателства за вината му".

Демек - невинен е горкия човечец, обаче разследващите го набедили. И сега завалийката е прибран на топло в кауша.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 18, 2019, 15:31
A тази изтекла информация къде се подвизава и от къде може да се изтегли, че ми стана интересно какво пише вътре.

Не знам дали все още е валиден, но вероятно ще се появи нов. По описанията на дъртото куче Юруков са около 10 ГБ осигурителни данни на цялото население плюс още други интересни подробности.

Той е премахнал връзката при себе си с твърдението, че може да те арестуват за това. Тъй, че дори някой да я открие и сложи тук, то навярно ДДантгуин също ще я изтрие.

Така е. За това, който иска да споделя да го прави само на лични.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: nslave в Jul 18, 2019, 20:18
Днес тамън се чудех дали ще постъпят като нормалните хора и да направят страница, в която да може да се провери дали си засегнат от изтичането на информация и взеха, че по радиото казаха, че имали такова намерение.

Чудя се обаче, какви биха могли да бъдат последствията за хората засегнати от този теч. Също така какво трябва да се направи.. да ходим да си сменяме личните карти ли?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 18, 2019, 20:40
Днес тамън се чудех дали ще постъпят като нормалните хора и да направят страница, в която да може да се провери дали си засегнат от изтичането на информация и взеха, че по радиото казаха, че имали такова намерение.

Чудя се обаче, какви биха могли да бъдат последствията за хората засегнати от този теч. Също така какво трябва да се направи.. да ходим да си сменяме личните карти ли?

Ако си жив и се осигуряваш, значи си вътре. Но, ако си умрял през последните 22 години и си се осигурявал, пак си вътре. Какво значение има това?

Чух, че вече имало няколко приложения за мобилни телефони с търсачка по ЕГН. Ако ти е интересно, ги пробвай. Резултата ти го казах.

Медиите (включително опозиционните) много обичат да драматизират и да предричат бедствия. Нищо такова. По този начин работят за врага (сиреч държавата). И изброяват ли изброяват начини за измама. Ами всички тези по действащия Наказателен кодекс са престъпления. Демек в опита си да държат държавата силна, я изобличават, че не върши това, за което уж я има. Не осигурява защита и спокойствие на гражданите си.

Само за протокола. Никой не може да изтегли кредит или да подпише какъв да е договор от твое име, ако ти има данните. Може да се случи единствено с мръсен чиновник или нотариус. Ако такъв е случая и нямате доверие в съда, то теча ви е най-малкия проблем. Ако има такъв заговор срещу вас лично и съдебната система не работи, то той ще се осъществи и без теч. Който те е нарочил, ще те удари.

Единственото, което може да има някакво реално въздействие си го представям по друг начин. Работодател, който е заинтересован да те привлече, като не е успял по-друг начин, може да ти предложи по-голяма заплата. Но първо това е рядък случай. И второ, повечето хора работят в сивата икономика и данните за заплатите им не са верни. Могат да са както много по-големи, така (по-често) много по-ниски от това, на което ги осигуряват.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 18, 2019, 22:29
и моите 5 ст (на няколко на по 1 ст.)

1. ИПто не е никакво доказателство - дори и статично ИП първо трябва да докажат  кой точно от родата е бил на жицата баш когато се е случило а и в съда снимки/видео от тел. не вървят само от предварително оторизиранин институции с предварително разрешително от съдия да те следят от бая време предварително и ... да чакат да доде девети (като бай Тошо навремето)

2. то па едни лично данни - да ги направят публични като във... Швеция ли Швейцария ли беше там не само ЕГН ами и заплатите публикуват, даже след като държавата почнала да го прави и фирмите почнали на вътрешно фирмените сайтове да публикуват, та така... нейде си е нормалнон и в реда на нещата да знаеш колегата до тебе колко зима за същата работа

3. Гога... внимавай едно е по документи да се окажеш жена - докуменитите ще ги оправиш ами представи си... нейде след 40-така нещо почне да сдава багажа, я бъбрек я чер джигер я бял (и там кой с каквото прекалява) и почнеш да си търсиш нов и понеже първо родата изследват за съвметимост и ти излезе едно докторче пред тебе и ти изръци - Тия деца не са от теб (като даже и ти посочи поименно точно кои) - а те това е за постоянно

4. Ачо позна, че дървото (явора) ще ги излови, ся доколко точно изловиха правилните хора/човек това е отделен въпрос, но аз от самото начало подозирах че така е стане, както обик. става фащат некой набеден черен или бял цаганин дето и 2лв, не могат да вземат от него, ама иначе на ето ви го - фанахме, ако не бехме ний... ех Алеко Алекооо

5. за сигурността на руските (и пр. - напр. китайски) пощи (и пр. услуги) не знам, но знам едно там дори и да са на 100% сигурни, но са на.. партията т.е. може никой друг да не ги види но пак могат да се окажат ползвани напр. при следващия скрипал - то само това остана вече да ползват истински идентичности щото досега барем си измисляха нови
напр. FaceApp

ФБР и пр. правилните институции по белия свят вече са се заинтересували, а нашите кога ли.. пак ше е след дъжд качулка, че даже и доброволно ще им дадът нашите данни (те ЕГН вече ги дадоха), щото нали ...и само платноходки по черно море
https://www.cnet.com/news/faceapp-might-face-fbi-ftc-investigation-over-security-concerns/

FaceApp security concerns: Russians now own all your old photos ($2)

П.П. Можели са поне да се сетят да го направят освен дето състарява ами и да дава опция ще има ли ботокс и колко та да знае колко годинки да ти приспадне при състаряването :-) ама кой да ти мисли за такива подробности, каквото партията там нареди и това е. Че те хората това го могат отдавна и при това с видео и в реално време, сега навярно и тоя че що изкарат хакер и ще го вкарат в кауша дето се подиграва така с бащицата...
https://www.dnevnik.bg/video/2019/07/15/3938251_video_dizainer_suzdade_rech_na_trumputin/

и един поглед в бъдещето - с техните камъни по техните галви както се казва
https://www.facebook.com/nashacanada/posts/2822817354402176


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 18, 2019, 23:37
To хубаво, ама първата ст-инка е от преди деноминацията. Работата е там, че никакви IP нямат. А и да имаха щяха да са на половин България. Човека са го „хванали“ по lock file. Това е обикновен, скрит текстов документ, в който се казва кой потребител на машината, кой документ е отворил, така, че програмата да знае, ако се опитва да го отвори пак.

Потребителя на машината се казва Kriss и наш'те пазванти са пуснали търсене за всеки с регистрация Kriss в социалните мрежи. Харесали са си един и са го закопчали. Това са всички „доказателства“, с които разполагат.

Влизам му в положение на nslave. Има защо да се страхуваш с такива дървета. Щото уточнихме, че Явор е дърво. При това от хубавите. Правят се мебели от тях. И точно толкова им е акъла. Като табуретки са.

Но за разлика от nslave, след подобна констатация не ме е страх от източените данни, а от тези дето ги пазят. Като виждам на какви поразии и глупости са готови, наистина ми се ще да мигрирам в Исландия.

п.п. Докладва редник Табуретка, който никога, никога не е имал потребител go_fire на нито една от машините си. Потребителското ми име е gogo и по него могат да закопчаят около 100 000 българи по данните на НСИ.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 19, 2019, 08:41
Добре да се уредили някои държавици

https://e-vestnik.bg/30694/10-neshta-koito-tryabva-da-znaete-za-napliyks-i-edno-za-koeto-ne-iskate-da-mislite/

В Швеция техният аналог на НАП прави публични всички данъчни декларации в края на годината. Отделни може да се видят с телефонно обаждане, но условието е, че отсрещната страна ще разбере, че сте видели декларацията им. Заедно с това публикуват детайлни справки за доходите по възрастови групи, региони, професии, нива на квалификация и прочие. Тази прозрачност в доходите е помогнала на много компании да поемат инициативата и сами да информират служителите си колко взимат колегите им на същото ниво.


Но няма страшно, краят на света наближава
https://e-vestnik.bg/30696/svetovnata-ikonomicheska-sistema-shte-prodalzhi-da-se-razpada/


Ей така се краде конфиденциална информация. Въпреки че тия са известни и го правят доказано с цел печалба, едва ли ще им направят нещо, а онзи набедения хакер дето нищо не е направил ще ги отнесе като куцо пиле домат ще го отнесе
https://e-vestnik.bg/30709/amazon-nova-mishena-na-bryuksel-v-bitkata-za-zashtita-na-lichnite-danni/

И тоя пак се изказва неподготвен, това какъв компютър ползваш не те прави хакер
https://e-vestnik.bg/30705/svetlin-nakov-faylat-ulika-sreshtu-nabedenia-za-techa-na-danni-ot-nap-kristian-boykov-e-falshifitsiran/


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 19, 2019, 09:03
Усетих се, че вчера говорих за опозиция. Проблема е в това, че се сетих, че бившите комунисти също уж се броят за опозиция. Говорех не за тях. Имах предвид уж автентичната такава. Тя се състои от градските десни, което е различно от народняшките такива (ГЕРБ). Те стигаха до апокалиптични сравнения с Чернобил. А нищо такова не се е случило.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 19, 2019, 10:04
Още преди години, когато ЕС тресна М$ се видя, че нещо не е наред. Под благовидни, привидно правилни и дори хуманни аргументи се удрят американски гиганти. Истина е, че те правят нещата, в които ги обвиняват. Те правят и много повече неща, които чуторите в ЕС дори не могат да си представят. Но разковничето не е в това.

Истината е, че стария свят е стар. Ние изоставаме технологично с десетилетия (ако да би толкова старо, щяха да са столетия). И не изоставаме само от САЩ. Това изоставане се опитват да го наваксват с методи по съветски. Един друг такъв е да дотират мъртви проекти. То целия ЕС се финансира по подобен начин.

Втората им цел е да си пълнят бюджета за сметка на чужди компании. Както показва случая с Фолцваген, не само ЕС владее мерките на скрито, данъчно облагане. За съжаление това ни вкарва в полуосата с търговските воини и връщане историята назад.

=*=

Първото изречение на Наков е идиотизъм. Под всяка съвременна ОС съществуват едни и същи кракерски инструменти. А много от тях са си напълно в реда на нещата и служат за одитиране. Почти няма изцяло кракерски програмчета, които пък да са само за една ОС.

След това дава и една конспиративна теория. Бръснача на Окъм ли беше онзи принцип, дето се казваше, че едва ли са толкова умни? Пък и ако бяха, щяха да подхвърлят нещо по-добро от нищо не значещ lock file. Пък и да го правят с ЛО, та да му правят реклама. Това в страната на М$? Не го вярвам.

А за капак и подхранва фалшивите страхове хвърляни от десните в отчаян опит да се отърват от чудовището, моя състудент Горанов. И да го махнат, което няма да се случи, на негово място ще дойде другия ми колега Чобанов (него не го познавам) или трети от дянковчетата.

От там нататък обаче казва няколко верни неща. Новия теч ще е причина да се откраднат още едни милиарди, защото досегашните трябва да се възпроизвеждат.

Снощи слушах един специалист някакъв (youtu.be/uy_WoEAQqXQ), който обясняваше, че проблема е в заплатите. Което пак е добре, защото Кулезич беше поканила адвокат някакъв. Ама както адвокатите не им е работа да се занимават с това, така и заплатите са последния от редицата проблеми. Никой с всичкия си не би работил за държавата. Дори да вземе да се излъже, много скоро ще разбере, че ръцете му са вързани. Няма ситуация с добър изход.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: laskov в Jul 19, 2019, 11:29
Понеже не знам дали ви остава време за други медии,
https://terminal3.bg/njama-beli-hakeri-njama-cherni-hakeri-njama-valshebnici-sigurnostta-na-edna-it-sistema-e-vapros-na-osaznat-proces-i-organizacija


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 19, 2019, 11:50
Понеже не знам дали ви остава време за други медии,
https://terminal3.bg/njama-beli-hakeri-njama-cherni-hakeri-njama-valshebnici-sigurnostta-na-edna-it-sistema-e-vapros-na-osaznat-proces-i-organizacija

Благодаря, Ласков!

За съжаление не се отваря с изключен js, а ако нямам добра причина, не го включвам. Място наречено с идиотското название „Терминал 3“ не ми прилича на нещо, което бих отворил с включен js.

По принцип винаги съм се застъпвал, че смяната на значението на думите е огромна опасност. Хакер значи човек, който разбира и обича нещо, в този случай компютри. Това не значи пакостник или злосторник.

Но дори да заменим думата хакер с кракер, тая ботаника пак не работи като никоя ботаника.

Руснака женен за монтанчанка не е нито бял, нито черен. Под бял те разбират експерт по мрежи, който действа по самоинициатива и без заплащане, за да помогне на обществото. Под черен разбират някой със същите знания, но правещ нещата с цел изгода.

Този тук го прави за изобличение. Няма полза от самопризнание, но не е и докладвал предварително, и подробно, какъв е проблема. Нито е предприел мерки за ограничението на щетите. Ако изобщо можем да говорим за щети, защото съм на обратното мнение.

=*=

Което пък ме подсеща за случка от преди само седмица. Човек демонстрира нагледно, какъв е проблема с приема в детските градини. Преди това многократно е сезирал и община, и всякакви органи. Никой не му е обърнал внимание. По тази ботаника той е по-бял от папата.

Какво се случва?

Арестуват го и го съдят.

Помислете пак, бихте ли работили на държавна длъжност.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 19, 2019, 12:18
Дето не е докладвал, ами си е точил убавеца мамин - на воля.

И нали тия ТАД не са държавна фирма с държавни служители ? Ами някаква си частна компания.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 19, 2019, 12:46
Дето не е докладвал, ами си е точил убавеца мамин - на воля.
На тая държава няма какво да и докладваш. Както се разбра, преди време е докладвал и ТЪЦ. Обърнал се е към медиите и вече е станала работата (ако въобще е той).

Държавата се управлява през медиите (най-лесно е и после няма следи). Всичко друго е на автопилот. Така че и аз да бях, и аз нямаше да докладвам ( "Един път стомна за вода, втори път стомна...). Това ми напомни и за изявлението на адвоката: Обвинение 5 реда. Прес съобщение - ферман  ;D

И нали тия ТАД не са държавна фирма с държавни служители ? Ами някаква си частна компания.
Да, частна са и go_fire имаше предвид че така си му е по-добре.  ;)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: laskov в Jul 19, 2019, 14:09
За съжаление не се отваря с изключен js, а ако нямам добра причина, не го включвам.
Първо реших заядливо да отговоря, че се отваря (проверих) с lynx в конзола, после реших, че е безмислено да пиша, понеже така като гледам (хвърлям по някой поглед), в тази медия сте си самодостатъчни, ама все пак,

  понеже смятам, че статията ще е полезна на някои от вас,

пиша сега тези глупости (без отделения ред).

Иди на някой чужд компютър, за да я прочетеш или ... по-добре забрави. Не си губи времето.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 19, 2019, 14:21
Инсталирах си links 1 и там наистина се отваря. Отваря се и в eww. Делян е един много смислен човек, който бях загубил от радара едни десетина години. Последно стана известен покрай „Ало, Ваньо“, но си го знаехме от старите blogger-и доста преди това.

Това, че се отваря в интернет-навигатори, които не поддържат css (или частично), означава, че тези боклуци са си играли да скрият съдържанието. Тази статия ще я прочета само заради Делян, но тези определено влизат моментално в черния ми списък.

Въпроса е принципен.

Подобни тъпотии правят и reddit, но тях още ги търпя.

п.п. Ако човек не си е самодостатъчен, то имаме проблем. Това го прави зависим. Зависимите хора непълно отговарят на определението за човек.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 19, 2019, 15:11
Понеже не знам дали ви остава време за други медии,
https://terminal3.bg/njama-beli-hakeri-njama-cherni-hakeri-njama-valshebnici-sigurnostta-na-edna-it-sistema-e-vapros-na-osaznat-proces-i-organizacija

Благодаря за материала/статията, това е много вероятно най-добрия и професионален анализ по темата "информационна сигурност" към момента (поне за мен).
Дори би могло да се каже че подобен вид работа е един вид "творчество" (творческа дейност).


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 19, 2019, 16:10
Този Делян навремето (нейде 1996-97 година) не работеше ли в Агенция НАТУРЕЛА ? После станаха Лирекс, сега не ги знам.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Jul 19, 2019, 19:25
Тези файлове са пълна каша. Покрай директориите с дъмповете има и директории с разни отчети именовани на разни служители (пак csv). Това май наистина е текло от някой компютър даден на ремонт или откраднат или препродаден без да е зачистен диска.
Ако греша и наистина има такива таблици RADI, VALYA етц. то тогава са ебаси и ДБ дизайнерите.
Интересно и csv файловете започват с хедъри - имената на оригиналните полета, което ме навежда на мисълта, че са правени с някой инструмент и това е правено или директно на НАП-аджйски компютър или SQL-a дето е дъмпен с инжекцията е импортиран обратно в ДБ и после листван като csv - което няма никаква логика.
Най-вероятно е теч от вътрешен човек или някой девелъпър поради немарливост.
Има и таблици логове с бъгове и щом базите не били пълни, това е най-вероятно извадка от данните за тестове.
Аз смятам, че не е SQL инжекция - тя би генерирала чист SQL код и не знам защо са нарочили това момче освен ако не е одитвал системата. А може и наистина да е хакал сървъри, похвалил се е някъде и някой негов конкурент е произвел тези файлове.
За пресата csv файловете са по-четими от SQL дъмп.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 19, 2019, 22:27
И да е той, и да не е, ще трябва да докажат категорично, че той е хакнал сървърите. Като слушам досега изказванията, всичко е съшито с бели конци.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Jul 20, 2019, 10:58
Добра статия на Делян Делчев, ама...
... Те стигаха до апокалиптични сравнения с Чернобил. А нищо такова не се е случило.
Чернобил, да, е мааалко крайно сравнение. Но има нещо в него. Пък и скоро си го припомнихме по HBO.
Тогава имахме няколко жертви при самият взрив, който властта публично омаловажава. Доста засегнати пряко, но при които последствията не се случват веднага, а са разтеглени в период от няколко години. И милиони непряко засегнати, получили минимална щета, която може да се прояви след години, а може и да не окаже никакво видимо влияние.
Тук имаше взрив в НАП, който властта публично омаловажава. Ще има няколко показни жертви. В следващите няколко години доста хора ще станат жертва на изтеклите данни. Но за мнозинството няма да има никакво видимо влияние.
И все пак. Всички сме потърпевши от неадекватната държава. Няма ел.правителство, гласуването ще продължава да е на бакалски тефтери, бюрокрацията от гише на гише процъфтява. Малкото електронизирани структури - най-вече приходните НАП, НОИ, митници - ще продължават да изпускат висококачествени данни (Под висококачествени, визирам такива с висока степен на достоверност). Защото събират повече данни, от колкото им са нужни (кой го ебе за GDPR!?) и имат сигурност клоняща към нулата. Всичко това руши доверието в държавата, в институциите, в електронизацията на услугите... Всички сме потърпевши, както от Чернобил, така и от безхаберието на държавата (в случая, последен пример - НАП).


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 21, 2019, 15:49
Тук имаше взрив в НАП, който властта публично омаловажава. Ще има няколко показни жертви. В следващите няколко години доста хора ще станат жертва на изтеклите данни. Но за мнозинството няма да има никакво видимо влияние.

Точно това имах предвид, че е пълна спекулация. Почти всички възможни измами минават през нотариус. Нотариусите вече имат пълен достъп до информация достатъчна за всяка възможна измама. На тях не е им е необходим теч. Те имат легален достъп до личната информация на всеки български гражданин.

Самия страх от възможни измами означава, че нямат никакво доверие в институциите. Независимо дали го признават на себе си или не.

И да подчертая нещо, което май никой не се досеща да каже. Измами свързани с информация от НАП се случва посредством и най-вече по инициатива на самите служители на НАП. Няма нито един работен ден, в който да няма такива неща в цялата страна, не само в централното управление.

Това е така, не защото НАП има пълна осигурителна информация. ТЯ НЕ Е ВЯРНА!

ОТ ОСИГУРИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ НИКАКВИ ЩЕТИ НЕ МОЖЕ ДА ИМА.

Това е защото има пълна информация за бизнеса. И колкото и да е нарочно прикрита и грешно подадена, то най-важните подробности са винаги вътре. Крадат се клиенти, рекитират се доставчици, парализират се бизнеси и това е ежедневие.

Поне в публикуваното няма такава информация. Но всеки готов да се раздели с няколко стотачки или има друга обвръзка, той може да я получи лесно и бързо.

Всички сме потърпевши от неадекватната държава.

Това е вярно не за „нашата“ държава, а всяка държава. Днешните „национални“ държави са рожба на средновековието и там трябваше да си останат. Забавен факт е, че първата национална държава е България, като до втората такава, е имала черти по-скоро на империя.

Всяка една държава нанася повече вреди със съществуването си отколкото имагинерните ползи (в чието съществуване не вярвам), които декларират, че носят.

Може би единственото, което мога да се сетя, е, че създават някакво впечатление за общност. Сам човек така или иначе е кръгла нула.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: spec1a в Jul 21, 2019, 17:43
   А достатъчна ли е информацията от теча,за да изтеглят кредит на
чуждо име,или да продадат негов имот ?
   Не бих питал,ако много мастити юристи не бяха изказали  такива
опасения във връзка с изтичането.
   Ако някой е запознат с практиката на "фирмите за бързи кредити",да каже.
Във банките напоследък много внимават например с пълномощните ...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 21, 2019, 18:14
Още не съм разглеждал файла. Намира се на Anonfile. Не мога да дам връзката, но щом по телевизията официално обявиха, че е там, значи това е безопасна информация.

Има и парола. За нея в медиите казват, че е лесна, но понеже те не я казват, то и аз не мисля, че е безопасно да давам насоки, каква е. На лични мога.

На мен просто не ми остава време да разглеждам. Отворих само една от таблиците, за които спомена Джет.

Според медиите и отделни коментатори вътре има номера на лични карти и адреси. Това все още не мога да го потвърдя, но да речем, че е вярно.

Та, ако е вярно, е достатъчно за имотни сделки и кредити. НО!

Споменах го още преди няколко коментара. Не можеш да вземеш кредит с тия данни, освен ако нямаш мръсен служител в банка. А това е много лесно доказуема измама и много банкови служители са уличавани съвсем успешно в нея. Едно към едно важи и за лихварите. Може да кандидатстваш по Интернет или на телефон, но обезателно трябва лично да положиш мокър подпис върху договор отпечатан на хартия.

Нотариусите вече няколко пъти ги споменавах изрично заради имотните сделки. За съжаление те много приличат на мутрите (или както ги прекръстиха ЧСИ). Те са държава в държавата и са неконтролируеми. От най-високото възможно място знаем (г-жа Цацарова), че техния морал е силно съмнително да го имат.

От зората на демокрацията докато свят светува ще има имотни измами. Не са спирали за нито секунда. Ако някой реши да те удари през мръсен нотариус, шансовете ти клонят към нула. Както казах, шанса ти е същия, какъвто срещу ЧСИ. Почти никакъв.

Но, както споменах и преди, за този вектор на атака изобщо не е необходим теч от НАП или която и да е друга институция.

п.п. Сега се сетих, че другата безопасна информация (щом е оповестена по телевизията) е името на архива. Казва се minfin_leak.zip.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2019, 03:39
Ами има много от данните придружение и с номера на лични карти, наред си името и ЕНГ. Достатъчно е за пълномощно. Някой продажен нотариус го пуска и са те продали за органи.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 07:30
Ами има много от данните придружение и с номера на лични карти, наред си името и ЕНГ. Достатъчно е за пълномощно. Някой продажен нотариус го пуска и са те продали за органи.

От седмица обяснявам, че за измами основани на нотариуси, не са необходими течове. Те вече разполагат при това легално с тази информация.

Предполагам, че това с органите беше шега. Щото пък точно това няма как да стане през нотариус.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 22, 2019, 07:33
Хехе, често се казва че съдбата има чувство за хумор  :P

Оказва се че компютъра/диска на "пишман хакера" е криптиран и фирмата отказва да го декриптира, работи с важни (и могъщи) клиенти с много чувствителна информация и т.н.
Може и да "работи" като хакер  :o

https://frognews.bg/novini/rabotodateliat-kristiian-boikov-razkriptiraneto-kompiutarat-shte-uiazvi-nashi-klienti.html
https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/07/20/razsledashtite-udriat-na-kamyk-ne-mogat-da-razbiiat-parolite-na-kristiian.417050


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 08:00
Харесва ми, как милиционерите се изхвърлят като ножка на мокър пясък. До часове щели да влязат в компютъра му.

Както твърди популярен xkcd, публикуван тук от Ремо, могат да го направят единствено с чук (оригинално с гаечен ключ). Това между другото е добре известно на гл. редактор на Фрог, от където даваш статията. Него родните милиционери са го съветвали с чукове и едвам оцеля. А най-забавното е, че той е един от тях.

Наков не ми се коментира и даже май по времето на Мара, тук имаше забрана да го споменаваме. Или поне беше негласна уговорка.

Ако наистина има форум „Хакер Бг“ и той се е регистрирал там като Крисс, работодателите му трябва да са много тъпи да го наемат. Но предполагам, че това е поредната милиционерщина. Но е забавно да четеш, как им се е подигравал в следствието, което е истинския прочит на изявленията им.



Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: laskov в Jul 22, 2019, 10:25
Дали някой ден няма да се окаже, че поръчител на прасването е Цацаров?
Специално за go_fire, един материал в медия от черния му списък:
https://terminal3.bg/erata-cacarov-razchistvane-na-smetki-i-prevzemane-na-kompanii-aferata-petrol


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: n00b в Jul 22, 2019, 10:43
Този Делян навремето (нейде 1996-97 година) не работеше ли в Агенция НАТУРЕЛА ? После станаха Лирекс, сега не ги знам.

Същия. После си направи фирма и сега е нейде извън страната за постоянно.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: n00b в Jul 22, 2019, 10:47
СУП-ата е много стара система. Въведена е в експлоатация през 1997-ма год. От тогава само е дописвана. Не е ясно и на какво е писана, най-вероятно на ASP 3. Говорим за мъжките времена, когато нямаше програмни рамки. SQL (ако изобщо е SQL) го пишехме на ръка. Това е време, когато повечето хора имахме 16-битови компютри. За Интернет щях да чуя и да го видя цяла година по-късно. А в моя град дойде 3 или 4 години по-късно, както в по-голямата част на страната. Просто имах късмет, че бях студент и имах достъп до това.

Глупости говориш... 97ма си имаше Win95 който си беше 32 битов. По това време си имал най-вероятно някакъв Pentium или някой 486 (Intel, AMD, Cyrix, или нещо от сорта) дето също са били 32 битови.

А SQL-а действително се пишеше на ръка, както и сега. Ако не се лъжа само Access имаше някакъв визуален редактор на SQL.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2019, 10:59
Хм! Защо да е Цацаров?
Впрочем, след такива работи обичам да изчакам два-три месеца, да видя, властта какво ще измъдри. Какъв хомот още ще ни надене. След 9-11 редовите американци се сдобиха с Патриотичния акт, който направи държавата им не много по-различна от хитлеристка Германия.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 11:02
СУП-ата е много стара система. Въведена е в експлоатация през 1997-ма год. От тогава само е дописвана. Не е ясно и на какво е писана, най-вероятно на ASP 3. Говорим за мъжките времена, когато нямаше програмни рамки. SQL (ако изобщо е SQL) го пишехме на ръка. Това е време, когато повечето хора имахме 16-битови компютри. За Интернет щях да чуя и да го видя цяла година по-късно. А в моя град дойде 3 или 4 години по-късно, както в по-голямата част на страната. Просто имах късмет, че бях студент и имах достъп до това.

Глупости говориш... 97ма си имаше Win95 който си беше 32 битов. По това време си имал най-вероятно някакъв Pentium или някой 486 (Intel, AMD, Cyrix, или нещо от сорта) дето също са били 32 битови.

А SQL-а действително се пишеше на ръка, както и сега. Ако не се лъжа само Access имаше някакъв визуален редактор на SQL.

Опитвах се да обясня общата обстановка на 4096, който е малко по-малък от нас и не помни тези времена.

И да, през 1997-ма все още имах 16-битов Правец. В училищата също имаше само осмици и тук-там някоя шестнайска. В същия този НАП имаше 486. Но НАП винаги са били богата институция и с много привилегии. Това беше особено вярно до велчевите времена. По предприятията основно имаше 386 DX. Почти никой извън академичните среди не беше чувал все още за Интернет. Последното бързо се промени.

Ние можем да сме горди, че тук имаме човек, който е ползвал FIDO и останалите системи от онова време. Този човек е нашия модератор и не веднъж ни е разказвал сладки истории за онези романтични години.

За протокола. Ако не ме лъже паметта първия 32-битов компютър е произведен от Компак през 1991-ва. Обаче след промените, при нас бяха смутни времена и новостите навлизаха бавно. Едва след 2000-та взехме да сме със световните тенденции. И пак не напълно, защото пазарувахме обикновено техника втора ръка. За хората говоря.

Аз и досега съм така. Всъщност в момента, ако не беше милостта на съдбата и човешка доброта (нарочно не споменавам имена), аз нямаше да имам нито работещ компютър, нито достъп до Интернет. Просто не мога да си ги позволя.

п.п. Мълвата твърди, че е имало 32-битов Правец. Познавам само един човек, който твърди, че го е виждал в завода. За съжаление го е видял като експонат. Но предполагам, че е работел.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 22, 2019, 11:07
Максималната глоба за НАП (ако въобще стане нешо), можела да бъде 20 милиона лева. Бахти и глобата.

И от кои ли парички ще си плащат глобата, ако им наложат нещо ?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 22, 2019, 11:08
СУП-ата е много стара система. Въведена е в експлоатация през 1997-ма год. От тогава само е дописвана. Не е ясно и на какво е писана, най-вероятно на ASP 3. Говорим за мъжките времена, когато нямаше програмни рамки. SQL (ако изобщо е SQL) го пишехме на ръка. Това е време, когато повечето хора имахме 16-битови компютри. За Интернет щях да чуя и да го видя цяла година по-късно. А в моя град дойде 3 или 4 години по-късно, както в по-голямата част на страната. Просто имах късмет, че бях студент и имах достъп до това.

Глупости говориш... 97ма си имаше Win95 който си беше 32 битов. По това време си имал най-вероятно някакъв Pentium или някой 486 (Intel, AMD, Cyrix, или нещо от сорта) дето също са били 32 битови.

А SQL-а действително се пишеше на ръка, както и сега. Ако не се лъжа само Access имаше някакъв визуален редактор на SQL.

Не мога да гарантирам за "някаква горе-долу пълна истина " защото е само по спомени от преди повече от 20 години, но помня че реално Win95 беше 32-битова надстройка над 16-битов ДОС. Тоест някакъв "хибрид"  ::)
Имаше и един друг графичен шел (нещо ми бяга името), които според мен бе по-добър в мултитаскинга  ;D. май фирмата беше Quarterdeck  ???


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 22, 2019, 11:16
Win95 дали е била 32-битова ОС ? Аз имам други спомени.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 11:17
Дали някой ден няма да се окаже, че поръчител на прасването е Цацаров?
Специално за go_fire, един материал в медия от черния му списък:
https://terminal3.bg/erata-cacarov-razchistvane-na-smetki-i-prevzemane-na-kompanii-aferata-petrol

Извинявай, Ласков. Знаеш, че си един от хората, които най-много уважавам на света. Но ми звучиш като вътрешния министър. Понеже не ми се влиза в полемика:

https://www.youtube.com/watch?v=T3sJr4-SEpI

Де го чукаш, де се пука.

=*=

Оказва се, че дължа извинение на „Терминал 3“. Не е заради идиотското им заглавие. Него сами са го сложили.

Дължа им извинение, понеже не са правили мизерии със CSS. Страницата им се отваря нормално. Объркването ми е дошло от там понеже страницата е много тежка и не се отваря през мобилна връзка. Днес е един от щастливите ми дни, когато имам нормална връзка и въпреки това се зареди за около две секунди при изключени js, картинки и бисквитки. С тях сигурно щеше да иде на 10.

Ще продължавам да ги избягвам, понеже са неприемливо тежки, но им се извинявам, че злослових по техен адрес. И аз съм човек, и аз греша.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 11:23
Win95 дали е била 32-битова ОС ? Аз имам други спомени.

Ремо ми помагаше за един частен проект (който нямаше как да направя FLOSS) и откри, че е частично 16-битова. Моите спомени също са, че разликата му от Windows 3х, че бяха скрили ДОС. Всички ОС от семейството на 9х бяха с досовско ядро. Но пак по спомен, веднага след зареждане на графичната обвивка, имаше достъп до пълноценна 32-битова среда. Това е другата разлика от 3х. Те не, че имаха нещо общо де.

От сегашна гледна точка, можем да наречем 9х с модерната думичка „хибридни“.

п.п. С Румен сме писали заедно. Имаше алтернативни обвивки на windows explorer и не една. Аз например не ползвах оригиналната на (нещо между 98 SE и Мe), а една, която беше на основата на NeXT. За да не ме биете, тя беше FLOSS и след 1998-ма наистина съм прероден, както твърдя. Най-популярната беше GEM. Тя до у нас, май така и не стигна. Имаше и много други. Имаше една, която представляваше триизмерна стая с изглед към океана, в която можеше да се разхождаш, а имаше и тераса. Беше точно като игра. е17 изоставаха тогава и все още не предлагаха подобно изживяване.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 11:37
Максималната глоба за НАП (ако въобще стане нешо), можела да бъде 20 милиона лева. Бахти и глобата.

И от кои ли парички ще си плащат глобата, ако им наложат нещо ?

Както каза един доц. от УНСС в Дарик, МФ ще си я сложи от левия в десния джоб. Той го каза по-сложно, както отива на учен. Обясни пътя от парламента, бюджета и т.н.

По темата теча от НАП наистина се изказаха ама баш всякакви хора. Не знам, какво правеше този човек в студиото на Дарик, като там имаше и относително компетентен човек с него.

Но доцента пак не беше най-зле. Каза и някакви съществени неща покрай безумията. А тази седмица се наслушах на такива пародии, че не е истина. Проблема, когато коментират хора, които грам идея си нямат от нищо, е че се раждат какви ли не фантастики. И си вярват на всичкото отгоре.

п.п. Бре, този теч ме накара отново да следя медиите. А това е нещо, което си бях обещал да не правя. По-полезно е за здравето.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 22, 2019, 12:29
Относно 97ма, предполагам go_fire описа реално какво имахме, а не какво е имало на пазара. Аз лично имах 16 битов siemens, който не мога да го намеря дори на картинка, да ви го покажа. Беше с големи дискети и дос 6.22. Целта ми по-онова време (и аз съм по-малък) беше да инсталирам win 3.11, но така и не успях (имаше някакъв проблем при инсталирането му от големи дискети). В края на 99та чак, се сдобих направо с Pentium 2 na 400mhz и беше като политане в рая :)

Относно криптирания диск - той и бойко разправяше, че "магьосника" щял да бъде наистина невинен. ако си даде ключа  ;D Тия хора са просто...

За глобата на нап - същия каза, че ще е от единия джоб в другия. Така че....



Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 12:46
Да, да опитвах се реалната обстановка да опиша. Иначе в Прософт мисля, че вече продаваха Пентиум на 75 МХц срещу нещо от сорта на 30-40 хил.

За Сименс не знам. Не съм ги виждал или не ги помня. Но в Правец 16 професора беше 8086 и 8088, а WIndows 3,1 и WfW 3,11 работеха най-малко на 80286. 3,0 (при това го имаше на руски) работеше, но така и никога не стигна до мен. Тогава се развиваше нещо, което днес порочните политици биха нарекли превземане на кораб. Мятаха се дискети от ръка на ръка, кой, каквото успял да откачи от някъде и той не знае, какво и от де.

В книжарниците все още можеха да се намерят правешки дискети за осмици, които тогава не знаехме, че са преведени дирекно в hex-a западни програми, което и тогава си е било незаконно. Дискетите за осмици не се отваряха в 16. Поне до мен не е стигал симулатор.

Разбира се, от поне 1995-та със списанията се разпространяваха дискети. Но това, че съдържаха единствено демострационни версии е малкия проблем. Тези дискети бяха три и половина инчови. А масово хората нямахме такава периферия. Както споменах, имаше я по институции и предприятия, но не беше най-лесната задача да ползваш техните компютри.

Макар сега да си давам сметка, че имах забележителен успех и често успявах. Това може би днес би било невъзможно. Но пък и тогава не се ползваха много редовно. Имаше определени задачи и това е. Например да разпечатат някакъв чертеж на плотер.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: n00b в Jul 22, 2019, 13:14
Не мога да гарантирам за "някаква горе-долу пълна истина " защото е само по спомени от преди повече от 20 години, но помня че реално Win95 беше 32-битова надстройка над 16-битов ДОС. Тоест някакъв "хибрид"  ::)
Имаше и един друг графичен шел (нещо ми бяга името), които според мен бе по-добър в мултитаскинга  ;D. май фирмата беше Quarterdeck  ???

Win95 си беше хибрид - но userland-a си беше 32 битов и изпълняваше 32 битови приложения. Малко известен факт е, че на Win 3.11 можеше да качиш Win32s и да изпълняваш някакви 32 битови приложения.

Това за което говориш беше DESQview. Но той умря щото си остана на текстов режим, а Win 3.0 излезе по това време.

-=-

По това време бях във университета и имах някакъв 486DX4 100 MHz със VLB карта (Cirrus Logic ако не се лъжа) и 8MB Рам. Диска не го помня колко беше. Даже не се сещам после на кой продадох компа и какво стана със него.
Имах и процесор (АМА САМО ПРОЦЕСОР) 486DX4 120 MHz - обаче не можех да го подкарам на компа щото имаше друг кеш (WT = write-through cache strategy, WB = write-back cache strategy) и искаше ново дъно.

Така че много добре помня онези години. Вече 386 и 486 преобладаваха, защото бяха много по-бързи от правеца. ОТДЕЛНО имаше Windows и Word което тогава беше нечувано (за WinWord говоря) за правене на дипломни работи. Просто ставаха изродски добре.

В днешно време отваряте Word и почвате да пишете, тогава дипломантите ходеха до младежи със такива компютри да си пишат дипломните и после да се разкрасяват (графики, таблици, заглавия и т.н.).


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: n00b в Jul 22, 2019, 13:15
Всъщност може и да се бъркам и да съм имал SX защото се ядосвах че нямах ко-процесор. Но на по-късен етап със сигурност имах някакъв DX4 (може да е бил и DX2?), А онзи 120 мегахерцовия го дадох на приятел за малко и той ми го върна счупен щот го изпуснал да го покажел на друг.



Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 22, 2019, 13:34
При мен (личен комп) със сигурност беше 386SX или 486SX (бяха доста по-евтини), но и определено се чувстваше липсата на копроцесор.
И модем на 9600/14400 към телефона  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2019, 13:46
Ползвал съм 486 - с 95 мисля. Интересно време беше, защото всичко ми беше ново. Тогава лошото беше, че информация можеше да си набавиш само от книги, а те струваха пари.

Най-забавната играчка беше, като се опитахме да инсталираме с едно приятелче Windows 95 на 386. Стана. След осем часа борба  :D
Тогава видях и за пръв път Линукс. Инсталацията му беше някъде към петдесет и малко мегабайта, само терминал разбира се.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 14:29
Ползвал съм 486 - с 95 мисля. Интересно време беше, защото всичко ми беше ново. Тогава лошото беше, че информация можеше да си набавиш само от книги, а те струваха пари.

Най-забавната играчка беше, като се опитахме да инсталираме с едно приятелче Windows 95 на 386. Стана. След осем часа борба  :D
Тогава видях и за пръв път Линукс. Инсталацията му беше някъде към петдесет и малко мегабайта, само терминал разбира се.

Ами не се разбира. Модерни среди като КДЕ и ХФЦЕ издават първите си версии през 1996-та, а Гном през 1997. А много прозоръчни управители са по-стари. Tom's WM например е десетина години по-стар от самото ядро Линукс.

Още първия ми ГНУ/Линукс (Мандрейк 7) имаше невероятно красив, графичен инсталатор и идваше с дузина прозоръчни управители и графични среди.

п.п. Забавното е, че 1997-ма е важна година за още нещо. Въпреки, че има данни у нас за Линукс от по-рано, то това е годината, в която масово започва да навлиза. И неизненадващо това става най-вече със Слак, въпреки, че по-света тогава вече е най-популярен РХ. Това са първото поколение линуксари. Аз съм от второто, година по-късно, когато като мързеливци се срещахме с по-културни дистрибуции от сорта на Калдера. ДДантгуин е от първото поколение, те за разлика от нас от второто и нататък са се познавали всички лично. Крокодила е друг от това поколение. Споменатия Делчев и той е там. Има още 10-20 други.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 22, 2019, 14:51
Да, да опитвах се реалната обстановка да опиша. Иначе в Прософт мисля, че вече продаваха Пентиум на 75 МХц срещу нещо от сорта на 30-40 хил.

За Сименс не знам. Не съм ги виждал или не ги помня.
Мисля че този беше (пак без мишка и с хахава немска клавиатура):
http://www.tecmumas.de/de/computer/siemens_pc1611.htm
Не вярвам да си ги виждал, понеже по това време финансовото състояние на нашите (аз идвам от бедно семейство) не позволяваше да харчим пари за техника и реално вуйчо ми, ми го вкара от германия. Под "вкара" - разбирай дойде от немски казан :)
По същото това време, други мои приятели се сдобиха с 16 битови IBM-и, които реално бяха иззети от тогавашния НАП (ако е имало такова нещо въобще) от банките :) . Те имаха флопи с малките дискети и Windows 3.х + MOffice. С това казано, мисля че и тогавашния НАП са били с такива :) А базите са им били някакви екселски таблици просто. Ако има някой запознат може да хвърли светлина в тези тъмни НАП-аджийски времена  :P


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 22, 2019, 15:07
Хмм, мисля (но не съм много сигурен) че в този период 1997-2001 а вероятно и доста след това данъчните използваха dBASE III.
Текстови интерфейс към бази данни (имаше и едно друго - FoxPro, но то излезе май по-късно а може и съвсем други хора да го ползваха, не помня вече).

PS: FoxPro се компилира и в резултат работи по-бързо (според някакви мъгляви спомени, не твърдя че съм прав  ;)).


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 15:24
Е както повечето тук сте от инженерни фамилии, а съм от фамилия на икономисти. И понеже третото поколение винаги е издънка, то стриктно се придържам към съдбата си.

И понеже съм отрасъл по канцеларии и складове, а по това време учех за икономист, знам със сигурност, че НАП (то не се казваше така), тогава ползваха 486, за което искрено им завиждах. Програмите бяха досовски, но какво е било отзад, не знам. В общи линии каза най-популярните технологии. По онова време знаех само Бейсик. Разни щастливци бяха виждали Паскал и дори Юникс (най-вероятно Ксеникс).

Между другото си купих мишка през 1996-та. Беше на серийна връзка и понеже бях гъзар, беше трибутонна, а не две. Не бях почитател на Dos Shell, ползвах NC. Мога да декларирам, че с мишка бързината на работа се вдигна хилядократно. Направо имаше убийствен ефект. Явно чичко Нортън за разлика от М$ знаеше как да направи отличен интерфейс.

После дойде ерата на Windows. Kакто казва Мариян: цък, цък, язък. Толкова непоправими щети нанесе тая ера, че още не можем да ги изкореним.

п.п. И пак между другото. Мрежите им на данъчните (и тези на банките, единствените други с мрежи) не бяха изградени от cat 5, а от коаксиални кабели, точно същите, каквито имате на кабелните си телевизии. А пък антените (щото още имаше антени) бяха с кабел от медна двойка. Тези кабели са най-любимите ми за всички времена. С тях се работеше изключително лесно. Не са като сегашните китайщини от по един милион жички, които са напълно неизползвами, а често дори не са гумирани, за екранирани да не говорим. Късат се, не могат да се ремонтират, не могат да се подменят, ужас. Що неща (особено слушалки) съм изхвърлил заради тия китайски кабели.

п.п.п. Със сигурност, ако бях виждал толкова оригинална клавиатура като на този Сименс, щях да запомня. Най-любимите ми клавиатури за всички времена бяха телексните, съответно ги имаше само в пощите и банките. Още като си взех шестнадесет битовия Правец имах възможност за флопи от новия стандарт. Ама бяха много скъпи и избрах твърд диск (20 МБ) вместо това. Но и диска не взех веднага де, а след година, две. Флопитата на ИБМ приличаха, но не бяха такива. Техните ловяха двойно информация – 2,88 МБ, което беше извънземно, но за съжаление още толкова и скъпо, та ги имаха, ама баш гъзарите. Май познавам само едно милионерско синче дето имаше такова. В НАП май също се намираха такива. Като цяло изобщо не бяха разпространени. А после дойдоха компактните дискове.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: vektorman в Jul 22, 2019, 15:39
Сутринта го даваха по телевизията - вика не съм праснал аз НАП-а.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2019, 15:43
Хм! Връщате ми спомените.   :)
Говорихме си с един приятел тогава, онези години, та си спомням, как си споделяхме, че по една 486 и 64МВ рам ще са ни напълно достатъчни.  :D Ма с тогавашните ни представи за техниката и технологията, не можехме да си представим, колко бързо се развиват нещата. Сега 16G рам едва ми стигат.
Между другото още се мота един ThinkPad наоколо с някакъв Pentium и 64 рам. Ще се радвам, ако мога да го оправя. Един диск му трябва и едно флопи.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 22, 2019, 15:46
Е не го бил праснал той, ама сега може и него да го праснат. Със задна дата............


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2019, 16:15
Е не го бил праснал той, ама сега може и него да го праснат. Със задна дата............
Не мисля, че е. Прекалено бързо го хванаха. Дори американците с техните възможности за проследяване се бавят повече, като трябва да хванат някой такъв. Това не е, като да е пуснал реклама по радиото "Елате ме хванете! Тук съм."
Същото, което стана с журналитката. Светкавично го заловиха. Преди време пак имаше един такъв случай, на втория ден обявиха за някакъв от по-значещите в страната, че било самоубийство. А друг път се бавят две седмици, докато излезе медицинския доклад. Хайде, моля!
По това се разпознава, кога искат просто да потулят нещо. Действат светкавично и обявяват резултат за нула време.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 17:01
Годината е 1999. Аз съм студент. Става жестоко убийство в Нови Пазар. Същата вечер хващат психично болен клошар. Обявиха на всеослушание, че е той. Вкараха го за 20 год. мисля. Повечето българи не сме учили в Симеоново. По онова време нямаше и толкова криминални сериали. Хорацио с очилцата ни беше непознат (макар да го е имало в САЩ).

Номера мина. За зла съдба, след няколко месеца имаше голям протест срещу Костов (тогавашния Борисов). Повода е убийство на дете. Властта за един следобед  успя да измисли, че го е направила майка му. Номера отново мина, но вече доста хора поотделно бяхме проумяли, че това са фатмашки номера по шаблон. Все още не бяхме учили в Симеоново и все още нямаше толкова сериали, като изключим Коломбо, който обаче беше парче интелектуалец.

Обаче народа не беше чак толкова прост и почвахме съвсем ясно да се досещаме. Следваха десетина подобни случаи през годините. На всяка година или две имаше подобен. Всеки път ставаше въпрос за мафиотско разчистване на сметки и всеки път го отнасяше психично болен клошар. Никой не вярваше, но никой не смееше да го каже по телевизията или вестниците.

И стигаме в 2019, когато един чужденец решава да ни покаже, че сме със свалени гащи. До този момент, не че не сме го знаели, но никой българин не се е наемал да изтипосва публично родината си.

Шестаците както винаги не са в час, но и нищо старо не са забравили. Обаче има разлика. Най-после публично се каза истината. Каза се от адвокатите на набедения клошар. И се каза, защото той не е клошар и може да си позволи да се защити. Досегашните жертви просто нямаха никакъв шанс. Нито можеха да свържат две изречения, нито се намираше медия, която да им даде трибуна.

Кристиян промени всичко.



Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2019, 17:33
Ще видим, какво е променил. Лично аз съм скептик. Все още търпението на хората не е преляло чашата. Въпреки, че гафа е огромен, направо на световно ниво, като гледам, всичко отново ще се размине - сигурно само с една глоба.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 22, 2019, 17:38
И според мен нищо не се е променило. Въпросът тук е, че става въпрос за ИТ технологии. Просто няма как да е клошар :) Ако беше за нещо друго, което физически всеки би могъл да е, тогава идват клошарите:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/01/09/3109378_bezdomnik_vliza_za_chetiri_godini_v_zatvora_za_paleja/#comments-wrapper
Също така съм съгласен с теорията за бързата процедура (на 4096bits) - само за пред медиите. За ония убития от НАП нищо не се знае и някой по сутрешните блокове беше споменал, че и никога няма да се узнае.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 22, 2019, 19:09
А бе, че битката да си остане ориентализма в репресивните органи, си личи дори от днешните новини. Опитват се да пробутат типичен милиционер за мястото на отличника. При това е от най-мръсните (във всеки смисъл) шестаци, нищо, че не е работил в ДС. Типична наглост. Но все ми се струва, че е в ролята на заека, който да изведе с тичане истинския „шампион“ от масата бегачи.

Но все пак сме в ЕС и или ще почнат да ги чистят, както намекна самия Борисов, или ще ни изпратят по живо по здраво обратно в прегръдката на мужиците.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2019, 20:30
Ето, как виждам нещата.
В ЕС сме от 2007. Това прави вече дванадесет години. В страната всичко си върви по старо му - мутрите си имат държава.  Дори мутра е министър председател. За това време, ако ЕС искаше всичко при нас да е както при тях, можеха и имат достатъчно инструменти, за да наложет това. Явно не искат. Явно на някой му е удобно България да е такава. Знаят, че европейските средства тук се крадат. Това е най-големият им лост. Защото мафията бързо се ориентира към тях и токопването до тези средства и измислянето на европроекти, колкото и да са абсурдни е основната ѝ дейност.
Та, казвам, че достатъчно чакахме на тях. Няма да стане от тази посока. Няма да стане да ги свалим и със законни средства, защото изпълнитлната, съдебната и законодателната власт са в техни ръце. Медиите също. На практика, нямаме поле за борба при тази законова рамка.
Което поставя нещата на съвсем друга равнина. Притеснявам се, че едиствения начи в момента да започнат да се оправят нещата е насилието. А в хаоса, не се знае, какви хора ще излязат напред. А мнозинството не се характеризира с мислене и се водят като овце един след друг. Та, има възможност след това да стане и по-лошо.
Честно, в момента не виждам друг изход, освен да се разправим с тях директно и без милост. Но от тук нататък накъде. Европа няма да приеме това. Дали ще останем след това в ЕС е под въпрос. Губим пазара, губим еврофондовете, които дори да се крадат, все нещо остава и за общото благо. Губим пазара. Нямаме производство, нямаме реална икономика и на практика, няма какво да предложим на външния пазар. Последствията всеки от вас може да си ги представи.

Наплийкс е само симптом. Само показва, докъде не са стигнали или по-скоро не са, нещата.
Сложно е.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Jul 23, 2019, 05:04
Праснаха и руското ФСБ
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3079329/fsb-contractor-hack-tor

Засмукали са 7.5 ТБ данни далеч по-интересни от на бай Пешо хилядата лева заплата - дето я 'зимал 3 месеца.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Jul 23, 2019, 07:21
Интересни? Не видях дори кой ще е следващият президент на САЩ...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 23, 2019, 09:41
За тази информация не ти трябва разузнаване. Тя е публична. Републиканците винаги ги преизбират. Тръмп няма да е първото изключение от Вашингтон насам. След него ще бъде вицето му. Сега като си помисля, това е първия президент от Рейгън насам, който не знам, как му се казва вицето. Толкова е незабележим. Тръмп дърпа цялото внимание.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 23, 2019, 09:45
Праснаха и руското ФСБ
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3079329/fsb-contractor-hack-tor

Засмукали са 7.5 ТБ данни далеч по-интересни от на бай Пешо хилядата лева заплата - дето я 'зимал 3 месеца.

А ве тия нали всичко правеха на пишещи машини, че да не може да им спре дейността дори ядрена война. Как така имат 7,5 ТБ в електронен вариант, а не на хартия?

И как някой, който могат да го ударят така е толкова могъщ, че да направи Бр-изход?  Ако тия смешници са го направили, то представям си „великата“ Британия колко е гумена.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 23, 2019, 10:37
А защо да нямат някои неща само на хартия (истински важните) а другите да се в електронен вариант.
Пък и електронното съхранение си има своите предимства.

BTW, четох за този хак още преди 2-3 дни (май в деня след НАП-а) и имаше коментар че е съзнателно изпускане на информация (не особено съществена).
И като се има предвид че може да искат да проследят пътищата по които ще се разпространи съдържанието на този "хак" това съвсем не е невъзможна хипотеза. Както са казва в "Дюн/Дюна" - план в плана  8)

Отделно, още преди година и повече имаше публична инфо за това че има реални опити за следене на ТОР като се използват нови възли и така се опитват да прехващат трафика и да изследват топологията.
Разбира се не твърдя че това е истина, но е една напълно възможна хипотеза/възможност (пък и не виждат особено притеснение или коментари).

И още една забележка, прави ли ви впечатление че еврейте например почти никога не коментират нещата които са направили.
Самия коментар (това че има коментар) вече дава някаква информация (за който може да я схване  ::)).

PS: лично аз дублирам на хартия това което смятам за критично важно (допълнение към коментара на @4096bits по-долу).


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 23, 2019, 10:43
Аз съм абсолютен привърженик на хартията. Случвало ми се е да загубя ценна информация, само защото съм я държал на харда в компютъра. Идваше ми да си оскуба косите тогава.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 23, 2019, 11:16
Е то затуй въпроса е КОГА,  а не ДАЛИ ще се скапе нещо. Пък и е добре редовно да има "бакъп на бакъпа".


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 23, 2019, 18:39
Ново инфо слушам по новините. Сега пък фирмата ТАД МАД нещо си там - беш ли я ква е, била поръчител, пък оня хакер завалийката Криско бил само изпълнителя на източването на базата. Проучвали ЕГН-та на който трябва и който не трябва. Ще ги скиваме сега, кой ще яде сопата.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 23, 2019, 19:27
Жената гледа Food network, но докато си гледаше сериала чух няколко анонса. В общи линии тоя празноглав ченгесар, който обсъждах вчера, твърди, че „наш'те“ хора са цифрова версия на рекетьори. Който е педал, сънува пишки. Нарочно го казвам нецензурно.

Вчера не ми вярвахте, че идва началото на края на държавната мафия и, че сам Борисов го провъзгласи по неговия си начин. Е вече работата стана дебела. От тук ще излезе сериозен международен скандал, когато клиентите и колегията скочат на тия смотани ченгели.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 23, 2019, 20:56
А какво ще стане ако фирмата наистина е "професионално хакерска" и работи за някои "приятелски служби" и нашите искат да видят какво има в комповете им.
Мястото на офиса им говори че не са без ресурси  :P

И те ги отворят, но преди това ги накарат да подпишат Non Disclosure Agreement !
По филмите това е класика, някой казва, "ако ти кажа после трябва да те убия"  :o

И после кво праим, казваме съюзниците ни хакнаха НАП ?

PS: този последен риторичен въпрос е саркастичен, ясно е че никой не се интересува от нашия НАП !
PS2: може да не са очаквали толкова "гениален ход", пък и ако го вземат все някой ще се разприказва и отиде прикритието  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 23, 2019, 21:06
Нашите съюзници нямат нужда да кракват данъчните ни служби, понеже имат достъп до тяхната информация по силата на международни споразумения. И какво точно ще научат, което не знаят? Че всичките ни милионери са назначени от ЧК? Те си го знаят.

Ако това беше прикритие на ЦРУ, Кристиян нямаше да изкара и две минути в ареста, щеше да е освободен от хората с костюмите далеч преди да е стигнал до там. Май забравихте за френските барети. А те са от някаква нещастна европейска службица на смешна провинцийка.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 24, 2019, 09:17
мазните борби продължават ::)

https://blitz.bg/kriminalni/prestplenie/strakhoviti-razkritiya-izplzyakha-ot-papkata-trsene-za-bivol-na-khakera-kristiyan_news687336.html


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: laskov в Jul 24, 2019, 09:41
... тоя празноглав ченгесар, ...
Петиция - Бойко Атанасов - граждански кандидат за главен прокурор на България ($2)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 24, 2019, 10:19
мазните борби продължават ::)

https://blitz.bg/kriminalni/prestplenie/strakhoviti-razkritiya-izplzyakha-ot-papkata-trsene-za-bivol-na-khakera-kristiyan_news687336.html

Тия определено не разбират, в какво се набъркват. Ще стане страшно. Това не са майтапите, с които са свикнали. Ченгесарите и слугите им този път наистина ще си изпатят. Дали не са отчаяни? Ако бях хазартен тип, щях да заложа на това.

Не успях да изтърпя да прочета цялото и карах по диагонал. Прекалено често сме го виждали и ни е омръзнало до припадък.

Поне този път обаче на пеевчани им давам Златна палма за оригиналност. Успяха някак си  да свържат „Бивол“ с ЧК, като съвсем очевидно се финансират от другата страна и определено няма субект у нас, който да е нанесъл толкова много щети на руските интереси. Става като в поговорката единия дето викал нещо за другия. Кой, какъв беше, няма да уточнявам.

И тоя Костов така и не им излезе от устите. Превърна се в българския Распутин. Макар ако бях на негово място, щях да отделя от пенсията си пари, за да ги почерпя. Направиха легендарен един полу-учен, имагинертен циганин.

п.п. Бойко Атанасов е един от малкото достойни българи в системата на правосъдието. За съжаление е без никакви шансове. А за да е още по-зле, го издига организация водена от човек, който съвсем наскоро се компреметира страшно. Разбирам, че го направи от любов. Разбирам, че го чакаха на гюме и той поддаде, макар в началото на „гюмето“ да беше адекватен. Но просто и самата хайка не осъзнаваше, колко слабо е слабото му място и дори не разбраха, как са бръкнали в раната, без в действителност да са го правили. Мнителността му тук изигра много лоша шега. Съжалявам за което. От тази организация излизаха наистина добри инициативи за направата на публични на всички непрани гащи.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: petar258 в Jul 24, 2019, 15:21
Тая история става все по-забавна. Ако данните за Костов, Прокопиев и останалите са верни, стискам палци гербери и костовисти да почнат да се гърмят по улиците както през 90-те. Ха ха ха
Май някои важни хора здраво са се изпокарали :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 24, 2019, 15:40
Не е вярна разбира се. От идването на царчето насам Костов е кръгла нула и никога повече няма да има никакво влияние.

А това, че няколко групи мутри воюват по между си, не е тайна. От една страна са Прокопиев, Дончев, Донев и други от така наречената „група на Керенски“, от друга са разните олимпийци Доган, Маджо, Минев, Галеви, други, от трета „първенците“ Манджуков, Гергов,  Банев, Арабаджиев, Брендо, други, четвърта групировка, пета. Всичките са от едно котило, но краденето на милиарди им се вижда малко и брутално си преразпределят властта. Разбира се, всички, които изброих са най-обикновени пионки, ако и пионки могат да се нарекат. Кои са истинските майстори зад тях, едва ли някой знае, но най-вероятно всички те делят съседни кабинети на някой етаж на площад Лубянка.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: bot в Jul 24, 2019, 22:06
 Тоз НАП със кеф да го праснеш, напоследък си почвам кафето сутрин с беге новини. И сега последно лаптопа на Кристиян отключен ли е или не, хашкила на гейта не работи ли или гов спецовете хабер си нямат от крак тулове?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 25, 2019, 02:54
Недей че сега ще прибaрат и гейта - както прибраха и Криссс по форумни изяви а не по доказателства. Само споменаването му на една и съща страница с Криссс е достатъчно да се самосезират и.. после там чук/гаечен ключ и каквото им се намира под ръка докато си каже паролата  :P

П.П. Пак влязохме в световните новини - Firefox вече показва това (при опит за отваряне на НАП)
(https://i.ibb.co/n8ZZmhY/zzzzzzzz.png)

...и още нещо
https://terminal3.bg/njama-beli-hakeri-njama-cherni-hakeri-njama-valshebnici-sigurnostta-na-edna-it-sistema-e-vapros-na-osaznat-proces-i-organizacija/


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 25, 2019, 09:08
Сега пък -> Кибер Тероризъм................


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 25, 2019, 09:26
Сега пък -> Кибер Тероризъм................
Някой вярва ли, че полицията за три дена е декриптирала компютъра на онова момче и са намерили уличаващи го материали там? За три дена - компютър на специалист по кибер сигурност!?  :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 25, 2019, 09:54
При положение, че малкия не ползва M$ Windows, няма как да го направят. Има някакъв сложен процес, при който се взима електромагнитна сянка от паметта на компютъра и се изчита. Това е сложен физичен процес и колкото по-отдавна е изключен компютъра, толкова шанса е по-малък. Ако помня добре, това се прави при много ниски температури (нещо за движение на електроните).

Обаче ме притеснява, че най-вероятно поне единия лаптоп е бил включен в момента на изземането и тогава атаката става много по-лесна. Лесна не в смисъл всеки да може да я направи, но достатъчно достъпна за всеки заинтересован.

Атака срещу диска е неприложима, ако не се казваш АНС на САЩ или Мосад. За АНС не съм съвсем убеден, по-скоро по презумпция приемам, че могат. Това са тайни, които се крият дълбоко и само някой нов Сноудън може да ги накара да си признаят, както стана със Спектър и Мелтдаун. Пък после се оказа, че едва ли не всяка служба в света има вариация на тази идея и в момента не може само да се изброи разнообразието от варианти. И пак го направиха едва след като се убедиха, че руснаците успешно са внедрили атаката на спекулативните изчисления. Но пък шифроването е доста сложна материя и там сценария няма как да е такъв.

Съвсем в страни от темата, много се учудвам, че руснаците и ние не сме водещи в това направление, след като там всичко опира до математика. Имаме безкрайни количества от добри математици, но почти никой не се занимава с най-печелившото направление в математиката.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 25, 2019, 12:45
Аз до колкото разбрах, е имал просто криптирани директории с veracrypt и че са отключили една от тях. Може и някаква слаба парола да е имал и да са го брутфорснали бързо. Другото е да е ползвал някакъв ключов файл и той да е бил на компа, но не ми се вярва.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 25, 2019, 13:18
А сега чакаме да се върне баша на тад над груп. Че бил по много важни дела нейде из Канадата раиш'ли. Да видим какво ще каже завалийката.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 25, 2019, 13:47
Недей че сега ще прибaрат и гейта - както прибраха и Криссс по форумни изяви а не по доказателства. Само споменаването му на една и съща страница с Криссс е достатъчно да се самосезират и.. после там чук/гаечен ключ и каквото им се намира под ръка докато си каже паролата  :P

П.П. Пак влязохме в световните новини - Firefox вече показва това (при опит за отваряне на НАП)
(https://i.ibb.co/n8ZZmhY/zzzzzzzz.png)

...и още нещо
https://terminal3.bg/njama-beli-hakeri-njama-cherni-hakeri-njama-valshebnici-sigurnostta-na-edna-it-sistema-e-vapros-na-osaznat-proces-i-organizacija/
Ремо, това за коя версия на ФФ става въпрос. моят не го показва (Firefoz Quantum 68.0)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 25, 2019, 13:56
Ами нищо от това, което чета, че са казали от полиция и там онез другите, не се връзва. Декриптирали папка или файл и вътре имало някаква информация. Сега се мъчели над другото. Какво друго? Сдобиеш ли се с ключа имаш всичко. И какви са тези глупости за veracrypt? Слагаш LUSK на диска и могат само да ти се молят за паролата. Провесионалист да сложи слаба парола на чувствителна информация?  :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 25, 2019, 14:16
То стана цял сценарий за филм на Люк БЕСОН. Че понякога и той не може да ги измисли чак такива фантасмагории.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 25, 2019, 14:40
Да ве. Били иззели записите на камерите в офиса и проследили пръстите му. Как изобщо някой може да повярва, че това е по силите на кадрите от Симеоново??? Цитирайки един министър-председател: школата в Симеоново не е Магнаурската школа.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 25, 2019, 15:07
Хахаххаааааааааааа така си е.

Само това което ти написа за "електромагнитната сянка на компа" не са споменали досега. Ама то кой знае, има време за всичко.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 25, 2019, 15:21
Да ве. Били иззели записите на камерите в офиса и проследили пръстите му. Как изобщо някой може да повярва, че това е по силите на кадрите от Симеоново??? Цитирайки един министър-председател: школата в Симеоново не е Магнаурската школа.
Хахаха! ;D
Е, това е най-голямата глупост. Гледам се мен си, какво правя. Парола, дето я вкарвам постоянно за разни неща и го правя за толкова кратко време, клавишите едвам правят ход. Кой ще сложи охранителна камера, дето да хване това. Те тези камери са по маса пари.

Къде ги чете тези щуротии?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: nslave в Jul 25, 2019, 15:43
А стана ли поне ясно как и откъде са ги пробили за да източат информация, че това нещо ми убягва по новинарските емисии и сайтове?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 25, 2019, 15:58
Така ще може има и продължение на "Матрицата" - 4-ти сезон.
НАП войни/NAP wars ! Neo is back  :o


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 25, 2019, 16:02
А стана ли поне ясно как и откъде са ги пробили за да източат информация, че това нещо ми убягва по новинарските емисии и сайтове?
Това което за сега се говори е - sql инжекция през някакъв портал на нап за връщане на ддс на хора от чужбина. Разбира се това е информация тип ЕЖК, но съдейки и по коментара на божо е най-вероятна:
https://blog.bozho.net/blog/3369


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 25, 2019, 16:41
Изобщо не е ЕЖК. Това е твърдението на самия руснак женен за монтанчанка в писмото му с връзката към Anonfile. Този портал от шест дни е спрян и не работи. И той не е за физически лица, а е за предприятия. И понеже малък търговец не може да си позволи да ползва подобни услуги (излиза бая скъпо възстановяването), то засегнатите са наистина влиятелни компании. Спрени са и пет други услуги. Те нямат видима връзка, но очевидно споделят общ гръб, за да ги спрат и тях. Или просто са идиоти. От информацията вътре в НАП, залагам на второто.

Божо през последните години все повече ми пада в очите. Слушах го при Дерменджиев. Понеже 4096 попита от къде знам.

https://www.youtube.com/watch?v=qoKKSqcsrao

Ами той говори само глупости. Опитва се да влезе в политическа правилност. Но това е път на отдалечаване от истината. А когато скъса връзка с реалността, то ще е завършен политик, но няма да е никакъв специалист. Жалко за което. Докато не беше известен, беше много симпатичен и начетен. За съжаление много години минаха от тогава.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 25, 2019, 17:19
Гого, мерси за линка. Бях го пропуснал (тия дни нямам толкова време за новини). Не знам защо ти е паднал в очите и защо смяташ, че "Опитва се да влезе в политическа правилност." е лошо нещо, но всеки си има мнение.
Реалността винаги е че замесен ли си в политиката, малко или много ставаш политик. Дет се вика - иначе ще бъдеш изяден от вълците :) Не си ли замесен пък (както сме ние), реално си само трол (нищо не можеш да промениш, само можеш да лаеш). Така че, ако се съгласиш с това ми твърдение ще разбереш, че ние нищо не правим, а той поне се мъчи.
Аз лично макар и да не съм привърженик на партията му (много са ми у лево), него го уважавам заради това. Някъде мисля тук, препоръчваше на "крис" да не ходи на държавна работа поради подобни причини и това го разбирам. Мисля също, че си съгласен че трябва специалисти, а не мутри в управлението. От тук обаче се получава и сблъсък на реалността. Колко други специалисти освен Божо се сещаш, да се навият, да се зарият в ла*ната?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 25, 2019, 17:35
Наблюденията ми над Божо не са само от това интервю. Проблемът на това да се занимаваш с политика е, че заради нея отстъпваш от себе си. Не твърдя, че Божо не е добронамерен. Не твърдя, че не се опитва да стори хубави неща.

Но това е като с приказката за стълбата. Като на всеки етап се отказваш от нещо, на следващия пак и така накрая стигаш някъде другаде.

В негови писания и мнения съм се нагледал на какво ли не. Например това, че администрацията се съпротивлява срещу новото го изкарваше като голямо предимство и я обявяваше за наш съюзник в опита за промяна.

И какво ли не още. Мислех да коментирам тези последни негови изяви, но просто няма смисъл.

=*=

Това, което ще напиша и пришия като своя идея, не твърдя, че съм прав, но е моето актуално виждане.

Наскоро видях как европейските леви критикуваха зелените, защото искали лична промяна (в този случай ставаше въпрос за ядене на месо), а не обществена.

Моите разбирания се разминават кардинално с тези постулати. Аз смятам, че всеки трябва да промени себе си. За себе си да изясни точно какво приема за правилно и какво не. И да го следва. Така, с каквото и да се занимава, един ден (всеки ден) ще стигне до избор да приеме нещо или не.

Така няма да става съучастник. И като един ден се стигне до въпрос от сорта, трябва ли шофьора на Мето Илиенски да е вътрешен министър, отговора ще е ясен. Няма да се стигне до подобен въпрос.

Всеки ден с всяко наше малко решение ние съучаствуваме или възпрепятстваме едни или други процеси. Може да не виждаме връзки между пеперуди и урагани, но те са там. И е наш избор, какво ще правим, където и да сме. Затова сме хора, затова сме свободни.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 25, 2019, 17:48
...
Ремо, това за коя версия на ФФ става въпрос. моят не го показва (Firefoz Quantum 68.0)
Ами с последната съм 68.0.1 (64 бит) ама забелязвам, че и на мен вече не ми го показва - или кукита или по ИП нещо или щото цъкнах Dismiss първия път...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 25, 2019, 19:50
...
Ремо, това за коя версия на ФФ става въпрос. моят не го показва (Firefoz Quantum 68.0)
Ами с последната съм 68.0.1 (64 бит) ама забелязвам, че и на мен вече не ми го показва - или кукита или по ИП нещо или щото цъкнах Dismiss първия път...

Пробвах от няколко машини и реално само на уиндоуса го вади. Иначе като щракнеш те води към тук:
https://monitor.firefox.com/?breach=BulgarianNationalRevenueAgency

На Firefox Developer Edition 69.0b7 (64-bit) пък изобщо не им признава сертификата:
https://i.imgur.com/lIHfp6W.png

Но това е като с приказката за стълбата. Като на всеки етап се отказваш от нещо, на следващия пак и така накрая стигаш някъде другаде.
...
Наскоро видях как европейските леви критикуваха зелените, защото искали лична промяна (в този случай ставаше въпрос за ядене на месо), а не обществена.

Моите разбирания се разминават кардинално с тези постулати.
Разбирам ти логиката, но казвам, че все някой трябва да се качи по тая стълба, а нито ти, нито аз сме се запътили. Било то и заради заучени приказки.

За ЕП няма как да ги разбереш, понеже там всички са комунисти. Партиите там не са избрани от никого и са с различни имена уж , за да представляват определен "пазарен дял" :) (за обществени нагласи говоря) Реално различните партии са различни лобита, които се борят за управлението на комунистическия строй. Така че лево и десно там нема :) Идеята е да се копира СССР и да стане ЕСССР, с тази разлика уж за "плановата икономика". Реално  обаче това е само на думи, тъй като просто обръщат модела от това хората да работят за стотинки, на това да им взимат по-голямата част от изкараното и пак да го преразпределят в "икономически отрасли", които са "планирали" :) Единственият, който стана да го каже при избора на тази със сложното име беше англичанина. То хубаво, ма те си отиват.
Поради написаното до тук и не харесвам партията на божо. Тя реално няма как да представлява моя интерес, дори и да иска в един комунистически режим, но се стреми/спомага да се изгради този режим (не знам на кое стъпало на стълбата са :) ). Това не важи в частност обаче при оценката ми към индивида защото аз винаги разделям мажуритарното от общото оценяване. Там разчитам, че все ще занесе нещичко от себе си на последното стъпало.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 25, 2019, 21:24
След последния бърз преглед на някои новинарски сайтове прочетох че техниката и криптиращи ключове са иззети.
Офиса естествено не работи и служителите са подали молби са напускане.
Това го пише като неофициална информация. Фирмата май приключи  ???

PS: тук под криптиращи ключове разбирам hardware-token, не софт ключове (но знае ли човек, тези дето пишат дали зная и правят разлика  ::))


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 25, 2019, 22:31
По-скоро кариерата на Гешев приключи.

В онова интервю дето дадох, Божо казва нещо много вярно. ИКТ у нас се развива, но се развива, защото отсъства политически риск. Сега или ще ударят по масата и гешевците ще си ходят, или бавна, полека, но сигурно ще се изнесат от тук до няколко години.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: petar258 в Jul 25, 2019, 23:38
Тея ако наистина са му отворили компа, е станало по друг начин. Като го подържат няколко дни в ареста само на въздух(без храна и вода), или му намекнат че ще му лепнат това и това и в затвора ще е при любители на мъжки дупета... Ако не е йога и майстор на бойни изкуства трудно ще издържи на такава обработка.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 26, 2019, 08:41
Да е нечия "кучка", е тва ще е кофтарис за великия хакер.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 26, 2019, 17:09
Пуснах една проверка, веднага ми върна статус ИМА изтичане за това ЕГН.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 26, 2019, 17:17
Пуснах една проверка, веднага ми върна статус ИМА изтичане за това ЕГН.
Мдам.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 26, 2019, 17:19
За това ли става дума :

https://check.nra.bg/


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 26, 2019, 17:24
За това ли става дума :

https://check.nra.bg/
Не. :) За истинска лична проверка.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 26, 2019, 17:31
„Бивол“ също имат търсачка. Тя ползва надробяване с md5 срещу повторно изтичане. Има и мобилни приложения с вградена търсачка.

п.п. Както винаги „Бивол“ са далеч по-бързи от държавата. Още на следващия ден имаха търсачка.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Jul 26, 2019, 18:07
За разбиването всичко е ясно:
(https://imgs.xkcd.com/comics/security.png)

Днес по Хоризонт слушах някой от НАП, който обясняваше, че при проверките „имало съвпадение от изтеклите данни в съотношение 25 към 75, тоест за 1/3 не е открито нищо, а 2/3 от проверените ЕГН-та има изтичане“. Сега ще видя дали нямат запис на сайта си...

добавка: http://bnr.bg/horizont/post/101148723/nap-opovestava-telefon-za-balgarite-v-chujbina-za-da-proverat-dali-sa-sred-zasegnatite-ot-hakerskata-ataka
звуковият файл от 0:52


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 26, 2019, 18:09
Да скиваме какво ще излезе като се прибере от Канадата боса на тад мад груп.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: aleximilian в Jul 26, 2019, 18:39
Цитат
Говорителят на НАП обясни още, че в момента се съпоставят данните в базата на НАП с тези, които са разпространени публично, за да се провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни. „Към момента не сме сигурни, че разпространената информация не е манипулирана”, поясни Бъчваров.

Когато приключи съпоставката, ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени. Дотогава е достатъчно хората да прочетат препоръките на НАП във връзка с личните данни.

Е само не ми е ясно, що не си кажат, че имат 100% издънка.
Такава проверка, и 14г. lame би я направил за... айде да не конкретизирам в минути.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 26, 2019, 18:40
Да скиваме какво ще излезе като се прибере от Канадата боса на тад мад груп.

Ще стане голям международен скандал. Това ще стане. Казах още вечерта, когато гаменчето обяви, че „рекетьори“. Ще му изстине поста на този мерзавец.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 26, 2019, 18:44
Този прекалено бързо си вдигна носа. Или му се е вдигнало самочувствието до небето, заради избора му на главен прокурор или има някой много силен зад гърба си. И прекалено бързо показа, що за стока е. Ако остане на поста, лошо ни се пише. Веднага си вадя разрешително за оръжие, а ако не ми дадат, ще си купя нелегално.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 26, 2019, 19:13
Аз пък се чудя друго!? Има ли някой на който нападжийското приложение да не му е дало че са му изтекли данните :) Като нищо просто може да проверява егенета дали съществуват при тях  ;D Ако е така, това с даването на телефония си номер, че да провериш, може да е, да си ъпдейтнат и другата база  ;D :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 26, 2019, 20:04
Ами всеки с власт почна да наглее. Не си дадох номера много ясно. Преди това бях проверил в търсачката дето пуснаха от Бивол.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: spec1a в Jul 26, 2019, 21:30
   Имайте предвид,че тази справка (въвеждаш си ЕГН -то и номера на
мобилния телефон) може да е за да си попълнят друга база данни,
в която освен ЕГН,имена и т.н. да ни имат и телефонните номера  ;D
   Или ги мързи да изискат тези данни от мобилните оператори,или
нямат законово основание за това ...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 26, 2019, 21:36
Това с мобилните оператори и сега го имат. Проблема там е че огромна част не отговарят :) Примерно при мен на майка ми номера е на мое име. Моят пък е на фирма и т.н.т.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Jul 27, 2019, 08:26
Тея ако наистина са му отворили компа, е станало по друг начин. Като го подържат няколко дни в ареста само на въздух(без храна и вода), или му намекнат че ще му лепнат това и това и в затвора ще е при любители на мъжки дупета... Ако не е йога и майстор на бойни изкуства трудно ще издържи на такава обработка.

С някоя разновидност на терморектален криптоанализ най-вероятно ::)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: programings в Jul 27, 2019, 12:54
„Бивол“ също имат търсачка. Тя ползва надробяване с md5 срещу повторно изтичане.

Нищо не предотвратява това, че ЕГН-то ти се хешира. Rainbow таблица с ЕГН-та и съответните им сметнати MD5 хешове отнема към минута-две за направа на процесор.

НАП също правят SHA-512 хеш на ЕГН-то в тяхното приложение преди да се изпрати с POST заявката, смисълът отново е никакъв.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: spec1a в Jul 27, 2019, 14:22
   Изненадан съм,че пародиите MDх (Message Digest,х е от 1 до 5) все
още се използват.Това са тотално компрометирани хеш-функции,и
техните слабости са известни още от края на миналия век !
   Егати ...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 27, 2019, 15:33
Факт...
Но, ако погледнеш повечето статии за хеш алгори или функции, в тях се споменават md5 и sha и почти винаги се изчерпват с тези двете и разновидностите им.
Та, няма какво да се чудиш  ;)
Аз предпочитам Blake2b например.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 27, 2019, 15:40
НАП също правят SHA-512 хеш на ЕГН-то в тяхното приложение преди да се изпрати с POST заявката, смисълът отново е никакъв.

Това е едно от възможните обяснения, защо на „засегнати“ НАП им казва, че не са. Става колизия. Има и други обяснения разбира се. Но това е най-малко болезненото. Но, както вече се научихме, няма нищо безболезнено в безполезната ни администрация.

Щях да получа сърдечен пристъп, когато разбрах, че от НАП ме съветват да си сменя паролата на пощата и pin-a на подписа.

А бе и аз съм некадърник на световно ниво, ама тия направо чупят тъпометъра.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Jul 27, 2019, 17:51
не знам за какви хеш функции приказвате, като в теча всичко е в прав текст - какви колизии, какви 5 лева.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: programings в Jul 27, 2019, 18:11
Това е едно от възможните обяснения, защо на „засегнати“ НАП им казва, че не са. Става колизия.

Не, просто не е цялата база данни вътре в това, което се предоставя за проверка. :)

Още проверяват за интегритет на изтеклото с това, което имат те.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 27, 2019, 18:19
E колко време вече? Да им дам на заем лапито си?
Или под наем...  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Yasen6275 в Jul 28, 2019, 02:01
   Изненадан съм,че пародиите MDх (Message Digest,х е от 1 до 5) все
още се използват.Това са тотално компрометирани хеш-функции,и
техните слабости са известни още от края на миналия век !
   Егати ...
И как точно са компрометирани? Много обичаш да изплескаш някоя безгранична глупост.

BTW ако не си чул има и MD6


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 28, 2019, 09:46
A-a-a да си имаме уважението. Тоя, дето ръси глупости, съм аз.

Md5 и sha512 са наистина компреметирани. Това е, защото се намериха пробойни в математиката им и сега е възможно относително бързо на евтина машина да бъдат ударени. Има „нови“, по-силни дробни функции.

Md5 си се ползва и досега, но за „цифров отпечатък“ сиреч да сравниш един документ дали е същия, който има и другата страна. Например това правят дистрибуциите за пакети или цели iso. За такива цели е прекрасен инструмент.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Jul 28, 2019, 09:52
   Изненадан съм,че пародиите MDх (Message Digest,х е от 1 до 5) все
още се използват.Това са тотално компрометирани хеш-функции,и
техните слабости са известни още от края на миналия век !
   Егати ...
И как точно са компрометирани? Много обичаш да изплескаш някоя безгранична глупост.

BTW ако не си чул има и MD6

Който обаче не се препоръчва от авторите си и те не смятат да го използват  :o

https://groups.csail.mit.edu/cis/md6/


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Yasen6275 в Jul 28, 2019, 14:39
A-a-a да си имаме уважението. Тоя, дето ръси глупости, съм аз.
Щом държиш и ти да си в тази група, добре. Но ексклузивност в нея няма как да получиш.
Md5 и sha512 са наистина компреметирани. Това е, защото се намериха пробойни в математиката им и сега е възможно относително бързо на евтина машина да бъдат ударени. Има „нови“, по-силни дробни функции.
Мда, достойно защити мястото си в групата на говорещите глупости. SHA512 никой още не е "рабил".
Md5 си се ползва и досега, но за „цифров отпечатък“ сиреч да сравниш един документ дали е същия, който има и другата страна. Например това правят дистрибуциите за пакети или цели iso. За такива цели е прекрасен инструмент.
Ахам. Дали пък техника описана тук ($2) не може да се използва и за фалшифициране на iso и пакети?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 28, 2019, 15:12
Ясене не бъркай дробна функция с подпис. Двете имат различно предназначение. В случая това не е проверка за авторство, а за консистентност.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Yasen6275 в Jul 28, 2019, 16:33
Ясене не бъркай дробна функция с подпис. Двете имат различно предназначение. В случая това не е проверка за авторство, а за консистентност.
Ти бъркаш нещата. "Цифровия отпечатък" не е консистентност. Иначе съм съгласен. Единственото което ти гарантира md5 в тази ситуация, е защита от случайна грешка при сваляне/копиране. Нищо повече. Но кога за последно ти се е случвало да свалиш/копираш повреден файл?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 28, 2019, 16:52
От и на ntfs/fat32 най-редовно. Сваляне на потоци (конкретно m3u8) това е закон, винаги нещо липсва. Но пък там не се прави такава проверка. И все пак, колкото и да е бърз достъпа до Интернет, пакети се случва да се загубят.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Jul 28, 2019, 17:01
Не само. Мога да споделя един проблем с rsync, който имахме на времето. Имахме скриптове за бекъп, които обаче понякога водиха до каръпнати файлове. Доста търсихме тогава и "-W" суича оправи проблема. Нямам и идея какво беше това чудо, но и до ден днешен си го ползваме по подразбиране. Иначе да, от замундата не ми се прецакват свалянията :)

ПП: И да, хванахме проблема при rsync-a с md5 проверка.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 30, 2019, 15:39
Хайде задържаха и Тодоров, баша на тад мад хакер-груп.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 30, 2019, 20:01
Хайде задържаха и Тодоров, баша на тад мад хакер-груп.
Е, кой да задържат, бат Бойко ли, че не е взел мерки овреме да си оправи администрацийката... тия по нагоре от баша на тад мад не се барат

Куриози по време на чума...
ей го на още един пресен-пресен:
Защо в разгара на свинската чума БАБХ конфискува агне ($2)
Е как да си хапват свинско инспекторите сега по време на чума :P


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Jul 30, 2019, 20:08
Сутринта го гледах тоз адвоката, дето се жалваше по телевизийката. Ама как хубу му секвестираха агънцето. Сега 'ши ги съди завалийката.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Jul 30, 2019, 23:22
И аз не мога да проумея, как можеш да объркаш агне с прасе? Или просто на някой му се е дояло агнешко...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Jul 31, 2019, 08:07
По-скоро не му се е ядяло свинско и... е минал на самозадоволяване с както дойде, е дошло му агънце сега...
 
Което ми припомни един виц за Чапай и Петка


https://www.actualno.com/joke/view/8735

http://www.smolyan.bgvesti.net/jokes/read/51226

Инак тя оная шматка от БАБХ е като блондинка в компютърен магазин, чак полицая видял че е агнешко, а тя не та не.
.
В компютърен магазин продавачът казва на блондинка:
- Така... сега остава да ви сложим и твърд диск. Почакайте да ви избера някой по-хубав...
Блондинката:
- Точно така, дайте най-твърдия!

А можеше и да се разберат с полицая колегиално, т.е. фифти-фифти свинското

Полицай спира блондинка заради превишена скорост.- Може ли книжката!- Не знам за какво ме питате. Как изглежда това?- Това е такова нещо, на което има ваша снимка. Тя търси нещо в дамската чантичка и му подава огледало.- Сигурно ме питате за това.Полицаят го взима оглежда се и щастливо констатира:- Можехте отначало да ми кажете че сме колеги.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 31, 2019, 09:00
Само на мен ли Смолян от „Български вести“ не ми се отваря? Поведението му много прилича на отказ от услуга. Нали не е възможно да падне от това, че цял форум (десетина човека) сме отишли да го четем?

п.п. Сега се отвори веднага. У нас си е марка „аз го знам по друг начин“.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: spec1a в Jul 31, 2019, 21:38
   Не знам дали вече го четохте,но според проКУРатурата от "тад" били
хакнали някакви водни пръскачки (!) до парламента  ;D
   Какво ли общо има това с тероризма ?  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Jul 31, 2019, 22:41
Последните няколко седмици много следях медии. Усещам се изпразнен от съдържание. Трябва поне някакво време да остана не информиран, за да си възвърна някаква нормалност. Всичко, което се случва у нас е лудост. Не искам да имам нищо общо с това.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 01, 2019, 02:20
Четох за това.
Тези минаха всякакви граници на глупостта и вече ги избива на идиотизъм. Ма се опитват и нас да ни правят на идиоти. Впрочем, тази щуротия е достатъчно доказателство, че всичко е скалъпено.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 01, 2019, 08:00
А де ? Ама големи хакери тия тад мад хакер-груп.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 01, 2019, 13:22
https://trafficnews.bg/bulgaria-obshtestvo/prokuraturata-otvrashta-udara-pusna-dokazatelstvata-sreshtu-150230/
Кофти. Има го touch-а


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 01, 2019, 14:01
Що махна „Пловдив 24“?

Поредното доказателство, че прокуратурата просто трябва да се закрие и държавата да си наема адвокати, когато ѝ трябват, както правят всички граждани.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 01, 2019, 14:19
Що махна „Пловдив 24“?

Поредното доказателство, че прокуратурата просто трябва да се закрие и държавата да си наема адвокати, когато ѝ трябват, както правят всички граждани.
Щото статията тук е по-пълна и няма смисъл да ги четеш и двете. Там е само отрязък.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: petar258 в Aug 01, 2019, 14:41
Стана ясно че не са разкодирали нищо ами са им видяли паролите от камерите. То голяма простотия да следиш служителите си и да ползват материалите срещу теб :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 01, 2019, 14:59
Кофти издънка деа.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Aug 02, 2019, 06:03
Еех... както е казал поета
"Тежко, брате, се живее."

Не се е родил гражданинът, чиито житейски драми могат да надделеят над нуждите на данъчната администрация. Освен ако гражданинът случайно не работи като изпълнителен директор на НАП. Тогава всичко е допустимо.
... приложна мърфология

https://www.webcafe.bg/webcafe/caffeine/id_782720687_Abonatat_ne_otgovarya


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 02, 2019, 09:21
Хареса ми, как един от коментиращите твърди, че това е нова атака и няма защита срещу нея.

Самото признание, че шефката и да е там, и да я няма, все тая, означава, че тази длъжност и да я има, и да я няма, все е същото. Това е политическо лице сложено там да отбранява политически интереси и да прикрива престъпления.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 02, 2019, 09:26
Или да каже на подчинените данъчни служители "Ето тоя човек няма да го закачате !".


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 02, 2019, 11:11
Или да каже на подчинените данъчни служители "Ето тоя човек няма да го закачате !".

Благодаря, Ачка! В общи линии това имах предвид под престъпления.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 02, 2019, 11:49
Някъде четох коментари за пуснатите доказателства.

1.Първото че камерите снимат през определен интервал иначе обема става огромен, дори при сегашния голям и сравнително евтин сторидж.
Една парола не се въвежда за секунда, две !
2.Към видеото няма звук, а там реално вместо звук е добавен текст.

Пък и нещата изнесени досега създават изключително двойствено впечатление.
Двата огромни гафа с пръскачките и с изтеклите лични данни и от друга страна чудото с четенето от видео на пароли (не твърдя че е напълно невъзможно и все пак).

Пък и накрая след като някой ти вземе компа след време може да докаже какво ли не за теб и данни за всичко това да има на компа.
Може и да се смени харда с “разкодиран” такъв  ::)
Може някой да е вземал уроци от Кубрик  :o


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 02, 2019, 12:20
Най-новото е, че са го пречупили и сега щял свидетел да става.

https://dnes.dir.bg/temida/obrat-po-sluchaya-nap-kristiyan-boykov-mozhe-da-stane-svidetel-na-obvinenieto


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 02, 2019, 12:21
Че и Бовола намесиха. То големи игри ще излязат.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 02, 2019, 14:02
Че и Бовола намесиха. То големи игри ще излязат.
Да и той каза, че ще ги съди :) Тия хора нямат капка достойнство.

Одеве гледах директора на ГДБОП и съм потресен. Той каза (перифразирам):

Само преди няколко дни, фирма с идентична дейност дойде при нас и каза - имате проблем с еди кой си сайт, с еди коя си институция. Ние сме готови да помогнем. Такива са пробивите, онакива са пробивите  ;D
.....
А не да удряш частни фирми и след това, да ги изнудваш като им оправиш системите  ;D

Тоя човек не знам дали се усети въобще, че дава различна квалификация на една и съща дейност. Щеше да е смешно, ако не е тъжно.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: petar258 в Aug 02, 2019, 16:06
Е как да не намесят Биволъ, толкова удобен случай да се справят с неудобен сайт, който показва кирливите им ризи... Няма да се учудя и ако това е била една от целите им от самото начало


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 02, 2019, 16:11
Май много заплетена история ще излезе накрая.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: petar258 в Aug 02, 2019, 19:24
Надушвам че и Цветан Василев ще намесят, дори може да го изкарат поръчител... :D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 03, 2019, 06:59
Личи си, че е фалш от километри. Видяхте ли "доказателствата", които прокурорите пуснаха в медиите. Като оставим настрана, че такова нещо не се прави, а и не съм сигурен, но мисля, че е незаконно, тъй наречените "доказателства" нямат никакъв смисъл. Много удобно намерили снимка на част от чат, лепната дори на десктопа. Кой хакер оставя файлове, дето го уличават, да се мотат ей така, пък и на видно място? Гледам, и история на командите са извадили на показ, която също няма никакъв смисъл. Първо, шела не пазеше ли хиляда реда история на командите по подразбиране? Освен, ако не го промениш. Също така, никой няма да седне да пише едно и също до безумие, за да смени едни дати на файловете. Ще напише елементарен шел скрипт
Ма има достатъчно хора да се вържат на всичко това.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 03, 2019, 09:05
Както ми напомниха вчера, за това дори не трябва #!. Комбинацията find exec върши чудеса.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 03, 2019, 11:01
А на мен пък ми припомниха тази история:

https://clubz.bg/86106-hakeri_ot_staro_vreme

Ти да видиш -- онзи Иван Тодоров бил този Иван Тодоров ::)

Някои неща получават логичното си обяснение.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 03, 2019, 13:35
А на мен пък ми припомниха тази история:

https://clubz.bg/86106-hakeri_ot_staro_vreme

Ти да видиш -- онзи Иван Тодоров бил този Иван Тодоров ::)

Някои неща получават логичното си обяснение.
За другите градове не знам, но в Пловдив зипчето с карти го имаше всяка зала :) Аз лично не можах да си поръчам нищо, но един познат успя да си поръча обувки :) То си беше право на избор. След училище, ако имаш пари за половинка - дали да играеш, или да мъчиш картите (много малко работеха, а бяха много). Така че сегашни статии за онези времена са ми малко...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 03, 2019, 13:49
В тия статии винаги си намирам някоя велика тъпотия. Нали съм си тъп, това намирам. Така беше и с „Web caffe“, макар в коментарите. Тук е директно в статията. FIDO бил система от ел. писма. Нямам думи.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 03, 2019, 14:28
В тия статии винаги си намирам някоя велика тъпотия. … Тук е директно в статията. FIDO бил система от ел. писма. Нямам думи.

Бъди снизходителен, все пак годината е 1997 и джурналистката тепърва прохождаше в тематиката. Не че е напреднала много, но все пак. А и тогава това беше тера инкогнита за 95+% от населението.



Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Yasen6275 в Aug 04, 2019, 13:29
Протокола на FidoNet не се ли наричаш Netmail?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 04, 2019, 15:45
Протокола на FidoNet не се ли наричаш Netmail?

Протокол е силно казано.

Може да се каже, че Netmail във Fidonet е аналог на email в Internet.  Също може да се каже, че echomail, което беше най-използваният начин за общуване във Fidonet са аналог са newsgroups в Internet.

А технолoгията се наричаше FTN (Fido Technology Networks) --  https://en.wikipedia.org/wiki/FidoNet. Или най-добре там: https://www.fidonet.org/

2:350/3.10 беше дълги години моят адрес там :)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 04, 2019, 18:35
Ех, пусти модеми и комутируеми връзки.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 05, 2019, 08:40
Ех, пусти модеми и комутируеми връзки.

https://www.youtube.com/watch?v=ckc6XSSh52w ::)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 05, 2019, 08:43
А и колко ровехме в S-регистрите.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 05, 2019, 10:50
А и колко ровехме в S-регистрите.

И в AT командите също.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 05, 2019, 16:36
https://www.actualno.com/crime/hvana-li-prokuraturata-sama-sebe-si-v-lyja-za-vinata-na-kristijan-bojkov-za-nap-snimka-news_774408.html


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 05, 2019, 19:42
Какви са тези глупости? Камери? Нали за точно за това накараха доставчиците на интернет да пазят информация, кои сайтове посещаваш. Но, ако погледнат там, няма да могат да си направят обвинението, щото сигурно нищо вярно няма от всичко това. И на такова качество са видяли паролата, която въвежда?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 05, 2019, 20:09
Виждат, виждат те - всичко каквото трябва, са го видяли.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: malin1 в Aug 05, 2019, 20:52
"установени и в историята на браузъра" - сещам се за една истинска случка, един колега ме питаше как така жена му научава какво е правил, докато е джуркал в нета.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: spec1a в Aug 05, 2019, 21:46
   Е че толкова ли е сложно да изтриеш хистори -то на браузъра и
"бисквитките" му ?!? Егати хакерите ...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: malin1 в Aug 05, 2019, 22:43
Аз си мисля друго - имаме ли истински закон/и за ммм как да го формулирам, за интернет и так далее. Или пък ако имаме - става/т ли. Ама наистина, а не според еди кой си.
 


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: nslave в Aug 09, 2019, 17:29
https://www.vesti.bg/bulgaria/snimki-ot-chat-sred-dokazatelstvata-sreshtu-tad-grup-6098485

Сега се зачетох в телеграм историята и показанията. Честно казано ми звучи като доста повярвали си хора, които малко не могат да разграничат етичното хакерство (предмет на дейността им) и неетичното такова. Да пазиш информацията на клиентите си, въпреки договор, в който е описано, че трябва да се изтрият след края на взаимоотношенията. И не знам защо, но чат историята им ми идва твърде в стил script kiddie... може и да греша де.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 09, 2019, 18:52
Би ли могъл да ми покажеш, кое от тези доказателства е истинско? Защото, според мен всичките са фалшиви. Няма грам достоверност в глупостите показани от гешев-турата.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 09, 2019, 18:58
А като стане главен прокурор, да видим какво ще последва.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Slevin_ в Aug 09, 2019, 20:43
Театър за балъци е историята с ТАД.

Из публичните разпити-резюме.

"По късно, мисля, че след около три седмици видях в един общ чат на
компютърна тематика, с над 50 участника отново в „Телеграм“, че Кристиян
се интересува от айпи адресите на nap.bg и nra.bg. Малко след това някой от
групата, не си спомням кой точно, пусна айпи адресите на nap.bg и nra.bg."

Източник:
https://www.prb.bg/media/filer_public/e4/81/e4812ae9-0659-4191-abff-9218925fa4dc/Razpiti%20rezume.pdf

Брех... тези IP адреси свързани с домейните по горе, как да ги открием...?!
Ще търсим помощ от петдесеттината участника в чата....

Още с началото изгубих интерес.   ???



Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 09, 2019, 21:13
212.122.164.0/23
AS16344

разбира се точно с две команди за по-малко от 10 секунди.

не знам от прокуратурата нарочно ли го правят или толкова си могат, но ако е второто са направо за неокастрена кюския.

забавното е друго -- от файла с екранни снимки от чат в Telegram става ясно, че TAD Group са хакнали и националният център за действие при инциденти в информационната сигурност ::)

А там са хора с претенции :)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: malin1 в Aug 09, 2019, 23:00
А колко от журналистите са цвете за мирисане? То прости неща не знаят, пък кво остава за "сложни". Независима журналистика или "независима журналистика"? Братовчед ми тамън такова е учил - т.е. как да те манипулират "тънко" по неговите думи. Иронията е (в случая), че бачка в софтуерната сфера без досег с ученото, хич да не е - щял е да има трезва преценка на случващото се (в един друг алтернативен свят) , ам дали ще е можел да го отрази така, идин бок знай.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: plamen_f в Aug 09, 2019, 23:29
Кристиян искаше да направим пробив в информационната система на НАП и да свалим база данни. Аз се съгласих, но му казах, че ще го направим по-късно, тъй като отивам на зъболекар.

Imagine !!!


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 10, 2019, 07:31
Мъка мъка мъкааааааа.....................


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 10, 2019, 17:09
Предполагам че почти всички тук са наясно с факта че ако и след като Ви взема компа и не мога да разкодиран нещата там мога спокойно да сменя харда с друг където съм кодирал това-онова, и да сложа чатове, матове и каквото друго си поискам.
Дори ако има кодиран БИОС (с парола) мога или да сменя чипа, или ако не става да сменя дъното с друго идентично.
Въобще мога да заснема цял филм какви неща има там.
Нещо като кацането на Луната, но в стил кибер-тероризъм.
Никой истински компютърджия не говори и пише така.
Още след сагата с пръскачките и изпуснатите лични данни, после датата на чата/видеото и сега това с адресите, всичко води до един единствен извод и той е ясен  ;D

PS: дори ако приемем че са разбили криптираното, обаче се окаже че там няма нищо за НАП, тогава кво праим, казваме че сме сбъркали ли  >:D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: malin1 в Aug 10, 2019, 18:00
Та, кви адвокати имаме? То и те, и прокурорите, и съдиите са учили едно и също... Ясно е кво се подава "да се вижда", едва ли ще стане ясно "кой кум, кой сват"... "Накрая" е "интересното".


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: nslave в Aug 10, 2019, 22:54
Би ли могъл да ми покажеш, кое от тези доказателства е истинско? Защото, според мен всичките са фалшиви. Няма грам достоверност в глупостите показани от гешев-турата.

Идея си нямам кое е истинско и кое фалшиво. Факт е, че първоначално не ми се струваше много правдоподобна версията, че въпрсният е виновен. Но колкото повече време и глупости излизат наяве, все по-убеден ставам, че е замесен по някакъв начин. Съвсем отделен е въпроса така наречените доказателства, колко могат да бъдат използвани за обвинение и присъда. Нямам понятие от тези неща.

Със сигурност не смятам, че е политически заговор за сваляне на правителства.. просто изглежда на детска игра излязла извън контрол и липса на реална преценка за това, което правят въпросните обвиняеми. Което не ги оправдава в действията им обаче.

Честно казано, не се съмнявам и в това, че са си набирали клиенти с предварителна недоговрена атака. Просто твърде много ми звучи като средностатистическият български предприемачески дух. Нищо, че си е най-обикновено изнудване. В тази сфера или си от едната страна или от другата. Такива игри посредата няма.

На мен ми е интересно медиите няма ли да ги позапретнат малко за това показване на линка към данните в ефир.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 11, 2019, 00:07
Тия дни в някоя медия (сега не ми се рови да търся къде беше) един бивш Бопаджия казва че тези данни отдавна са изнесени. Дори не "изнесени" на флашка или диск а просто се отваря "една вратичка" и платилия влиза и си взема каквото е договорено и платено  :o

Но е необходимо "теча" да се легитимира някак си и ето вече се знае че данните са изтекли и трябва да се намери виновен, да го отнесе.
В никакъв случай не ги защитавам, напълно възможно е някога и някъде да са "пресекли границата".

В интервюто споменава и случая с Търговския регистър, където така и не стана публично ясно дали данните са си там и дали няма вмешателство/промени, не мога да твърдя че има, но мога да се съмнявам  :P

Едва ли вече е възможно да се провери дали нещо не е затрито или коригирано, дори да има инфо на хартия не виждам как ще стане подобна проверка при тези обеми данни.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 11, 2019, 09:55
Не е толкова важно, как е станало. Притеснителни са действията на прокуратурата.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Aug 21, 2019, 06:23
Не е толкова важно, как е станало. Притеснителни са действията на прокуратурата.

Ич и не са притеснителни биля. Баш са си в общоприетите рамки по тия географски ширини...

Алгоритъм на престъплението ($2)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Aug 22, 2019, 03:42
"Марияна Николова: Естествено, че разбирам от киберсигурност"
Сега ще видят киберпрестъпниците кон боб яде ли:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Mariyana-Nikolova-Estestveno-che-razbiram-ot-kibersigurnost-892053


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: vektorman в Aug 22, 2019, 08:01
"Марияна Николова: Естествено, че разбирам от киберсигурност"

Я! ... калинка разбираща от компютри. Някой ден като нищо ще се окаже че ги бърка с компоти.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Aug 22, 2019, 09:09
IT Crowd Jen Interview:
https://www.youtube.com/watch?v=NuPolrd9yuo

Иначе, да, калинки произвеждаме всякакви:
(https://www.segabg.com/sites/default/files/_sega/styles/sega-max960-nocrop-watermark-conditional/public/comix/untitled34.png)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 24, 2019, 20:58
"Марияна Николова: Естествено, че разбирам от киберсигурност"
Сега ще видят киберпрестъпниците кон боб яде ли:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Mariyana-Nikolova-Estestveno-che-razbiram-ot-kibersigurnost-892053

Не знаех, коя е г-жа Николова, но се зачетох в статията. И там пишеше, че е вице на Боко Тиквата. А единственото друго вице освен Краси Тераси е любовницата на скатаджията. Което идва за пореден път да потвърди, че най-старата професия, тази да правиш свирки на правилните 'жентълмени, винаги дава правилните резултати. Тази леличка ще стигне още по-далеч. Това не е върха в кариерата ѝ. Помнете ми думите!

п.п. Дочетох статията. Мерките, които мисли да вземе тази лекомислена жена (евфемизъм за проститутка) е да увеличи санкциите. Дори няма да го коментирам. Но най-изумителното е, че мисли да забрани на набедените да посещават ЕС. Само мога да се надявам, че в нещото наречено ITCard са ѝ казали, че не е необходимо физически  да се намираш в една страна, че да я „атакуваш“.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: plamen_f в Aug 25, 2019, 08:35
@go_fire което в този ред на мисли ми образува следния въпрос:

Остави, че това посмешище не си е направило труда да разбере правната страна - от кого и кога е приета ами:

След като на човек извършил киберпрестъпление му е забранено да присъства в страна от ЕС защо оставиха Тодоров да кацне отново в такава страна и го държат тук - защо не е екстрадиран. А подопечните му?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 25, 2019, 09:10
Цялото нещо е съшито с бели конци. Tad group е голяма международна компания със законен бизнес. Тук ще има международен скандал и големи обезщетения платени от нас за накърнено реноме.

Вероятността Кристиян да е праснал НАП по поръчка на Тодоров, за да клати управлението е толкова достоверна, колкото тази да кракнеш пръскачка, за да измокриш парламентарно посещение.

Да удариш НАП с инжекция е позор, който няма аналог. Това не се е случвало дори в Африка. Ще използват повода, за да откраднат още едни милиарди за ел. управление без никакъв ефект.

Нищо не може да бутне управлението на Тиквата докато от Вашингтон и Москва им е удобен. На администрацията на Тръмп Борисов изглежда удобен, а на руснаците очевидно не им е до нас. На балканите тлеят достатъчно конфликти, че да се отваря още една рана.

Има някаква вероятност, ако съвсем се прецакат нещата да го заменят с вафла Корни, но не виждам никакви положителни ефекти от това, нито вътрешни, нито външни. Затова по-скоро няма да бъде направено.

Случая с НАП показва две неща.

Едното е, че държавата ни страда от некомпетентност на всички нива. Това е хубаво, защото ни осигурява някаква относителна свобода. Със законите които имаме и мощта на администрацията на теория трябваше да сме по-окаяни от робите на Рим.

Второто е, че никога досега (дори по тошово) властта не е била толкова силна. Тя може да прави, каквото си поиска и когато си поиска. Назначаването на милиционер за главен прокурор е съвсем малък и незначителен нюанс в цялата мощ на властта.

п.п. Аз всъщност не знаех, че Гешев е завършил в правния факултет на Симеоново. Но, ако някой ми беше казал, че е завършил някъде другаде, нямаше да му повярвам. Този човек е олицетворение на всичко от шести отдел на шесто управление.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Aug 25, 2019, 17:04
...калинки произвеждаме всякакви:

Съвети за правилното отглеждане на калинките

https://m.offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Saveti-za-pravilnoto-otglezhdane-na-kalinkite_709988.html


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 25, 2019, 22:35
Властта може да е силна, но се опира на хората, които я упражняват и подопечните им. Все още на никой не му е прищракало, че да ги започне подред, един по един или накуп. Може да имаш власт, но си оставаш човек от плът и кръв.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2019, 08:24
Ти нали не вярваш, че Боко е на власт? Той е просто пионка. А тези които действително държат властта, нито можеш да е запознаеш с тях, нито да ги намериш. Изобщо не можеш да стигнеш до тях. Най-вероятно дори не живеят тук, а може и въобще никога да не са стъпвали. Така, че и да отстреляш няколко политици, все тая.

п.п. Първия съвет към калинките не го разбрах.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 26, 2019, 11:50
Не е все тая, защото като го направиш и втори път, следващи кандидати няма да има. В крайна сметка, тези, които наистина държат властта, не могат да я упражняват без пионките си.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 26, 2019, 16:03
Донякъде и двете последни мнения са верни, поне според мен  ;D

Към първото мога да добавя, че войната/битката се води на всички фронтове/нива, тоест има и противници на тези от световното управление (мераклийте за световни господари).
Там се знае кой, кой е  ::)

Една от най-големите разлики между тези хора и обикновените е че те не се отказват почти никога и когато един път не успеят, планират и подготвят втори, трети и т.н. опит.
Цитирам само по памет, установяването на ФЕД (Федералния резерв) е станало едва на 18-тия опит. В навечерието на Коледа, когато повечето хора вече са заминали.
Отделно последния по-голям опонент на това е бил отровен на коктейл някъде по това време  :(
Повечето хора дори не опитват да повторят опита си за постигане на някаква цел  :o

Сега за "пионките/марионетките", ако господарите са кадърни и пионките трябва да имат някакви специфични качества, за да изпълняват плана максимално добре/ефективно.
Тоест отстраняването на "пионка" със специфични умения и качества неизбежно нанася вреда на цялата система (като ефективност и точност на изпълнение). Няма 100 % заменяемост !

Та стигаме до съвремието, когато много повече се търси какви са специфичните качества на хората и според тях и мястото им в плана.
Парите, техниката, ресурсите отдавна не са проблем  8)

И накрая все пак става това което трябва да стане, само това е неизбежно  8)

PS: само да допълня тъй като може да не бъда разбран напълно, под "някакви специални умения и качества" имам пред вид по -скоро тези от несъзнателната част на личността, не толкова тези идващи от образованието, културата, семейството и т.н.
Учените твърдят че човек използва между 5-10 процента от мозъчния си капацитет.
Според мен те имат предвид "съзнателно използван капацитет", другото не се губи просто остава в безсъзнателното  :P
Тук много добър пример е "вожда", който има "интуиция", която едва ли може да се замени от друга личност (но сметката в края на краищата винаги е лична/персонална).


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2019, 17:55
Има една поговорка, че ако искаш да разсмееш Господ, трябва да му кажеш, че имаш планове.

Така, че да си планират, колкото искат, да изливат, колкото желаят пари, да вкарват всякакви други ресурси, все тая. Ако продължава да има хора, които не сътрудничат, то световно „правителство“ няма да има.

Но реално сега тенденцията е точно обратната. Имаме нов взрив на национализма, три века по-късно. Отново се връщат границите. Света се районира. Изобщо света се връща назад.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: petar258 в Aug 26, 2019, 19:01
У нас хората които командват са сред висшите офицери на бившата ДС - полковници и генерали. Със сигурност сред останалите живи от тях в момента има хора които дърпат конците. А публичните пионки, някои от тях заслужават много мъки преди да ги изпратят от тоя свят. Но обикновено тези които объркват плановете на задкулисието не живеят дълго. А у нас подозирам че има по-малко от 1000 човека които са готови да се жертват за достоен живот и по-добро бъдеще...
И със сигурност има и хора от други държави които си мислят че командват у нас, но те и държавите им ще изчезнат, а България ще я има и след тях.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2019, 19:27
Не е ясно точно, колко висши офицери са преките кукловоди. По-скоро са от втория или третия ешелон на (предполагам) първо управление. Звучи най-логично. Не е логично, висшите командващи да са успели някак си да опазят властта си след промените. Тези под тях са приспособимите, гъвкавите и с истински връзки.

Но това е било първото поколение зад кулисите. Минаха достатъчно години, за да са сменени вече от второ и дори може и трето.

Виж шефовете им на Лубянка може да са наистина стари. В Русия не е толкова лесно млад да стигнеш до правилните позиции. Преди това трябва предшественика ти да пукне от възраст, а ти да си му служил поне 30+ години.

Обаче ФСБ не е точно шапката. Те също имат шапка. Тяхната шапка е на Ленгли. А пък самите те са изпълнители. Въобще е много трудно да се стигне до там, където наистина се вземат решенията.

п.п. Не си прав, че България ще бъде след САЩ, Русия, Китай или някоя друга. Нищо такова. Точно след 30 год. нас няма да ни има. По-точно ще сме станали малцинство с тенденция за пълно изчезване до сто години. Ако името на страната остане, ще е само по силата на историческа традиция, но не и на фактическо положение.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 26, 2019, 20:56
Каква "случайност", тъкмо разтягаме локуми за "световно управление" и гледам ето тази новина:
https://frognews.bg/novini/tramp-djonsan-spavat-kristalina-georgieva-shef-mvf.html

Знае се (от официални източници-преса) че още миналата година Сталинка беше поканена и присъства на годишната среща на клуба "Билдерберг" (също и тази година).
Което води до логичното заключение че в избора й за кандидат-шеф на МВФ няма нищо случайно  ;)

Обаче, в средите за които говорим няма много приятелства, има интереси и борба за власт, пари/могъщество и влияние. Та накратко една по-голяма акула е на път да я измести, но такъв е техния свят  :o
Който се интересува повече може да потърси информация за BlackRock корпорацията  ;D

off-topic:
До скоро коментирахме 5G, а се задава нещо ново (австрийци и китайци).
https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/ucheni-izvarshiha-parvata-kompleksna-kvantova-teleportatsiia.html


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: spec1a в Aug 26, 2019, 22:13
   Ебаси,турчина Борис Джонсън прецака наша Сталинка.  ;D
Значи,продължават да ни мразят ...

П.С. И стига с тази "Лубянка" ! Ако руснаците имаха силно влияние
щяха ли да допуснат Българското правителство да купува
Хамериканските бракми Ф16 ?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2019, 23:00
САЩ и РФ са съюзници. Освен това не ФСБ е подчинено на РФ, а обратното. И ако се съмняваш в това, си спомни, че от двадесет години са командировали един от по-нисшите си офицери за президент.

Няколко самолета за тях са нищо. Дребнотемие. А и ние сме в НАТО. Полага се да харчим грешни пари като вид данък за услугата. Не толкова отдавна самия Тръмп напомни, че тук в Европата сме е разглезили много и не си изпълняваме задълженията.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Aug 27, 2019, 03:20
   Ебаси,турчина Борис Джонсън прецака наша Сталинка.  ;D
Значи,продължават да ни мразят ...

П.С. И стига с тази "Лубянка" ! Ако руснаците имаха силно влияние
щяха ли да допуснат Българското правителство да купува
Хамериканските бракми Ф16 ?
А ти искаш да им купуваме и хиперзвуковите л?на дето ръсят радиация и падат като круши.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7624428

Те затова са отцепили Двинския залив, щото няма проблеми.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 27, 2019, 15:10
   Ебаси,турчина Борис Джонсън прецака наша Сталинка.  ;D
Значи,продължават да ни мразят ...

П.С. И стига с тази "Лубянка" ! Ако руснаците имаха силно влияние
щяха ли да допуснат Българското правителство да купува
Хамериканските бракми Ф16 ?
Не вярвам някой да ни мрази. Прости на всички им е все едно за нас. След "България на 3 морета" нашата държавица е "васал" на всеки голям. Единствено не знам Китай да ни се е мешил, но всички останали, винаги са имали силно влияние тук. Дали ще е САЩ или Русия, все тая. Дори можеш да добавиш Германия, Франция и т.н.т. Това е било винаги и ще бъде и за напред:
https://www.youtube.com/watch?v=EWF3MPFL9DI
Просто нашите тук така и не разбраха как работят режимите през които преминават. Сега е капитализъм и с изключение на малко на брой дружества, всички български са леш. Пример за хубави капиталистически дружества обслужващи бг пазара са Еконт, Спиди (може и да не е за дълго), а Лукойл е класически пример за тъмната страна на капитализма. За тези, които просто нарязаха всичко или разбраха капитализма като виц за ядене на л*йна - няма смисъл да говорим.

Тук трябва да намесим и един от героите на темата, а именно Иван. От това което прочетох е що-годе свестен капиталист. Защо казвам "що годе"? Ами защото е избрал лесния път (франчайзи). Ако всички бяха изградили нещо, а не да рушат или да "франчайзват", можеше и да няма такова нещо като "силно влияние", но занапред не ми се вижда различен сюжет.

 


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2019, 15:26
Еконт и Спиди са боклуци, които предадоха клиентите си на държавата. Заслужават да загинат. За съжаление няма да се случи. А как се отнасят към собствения си персонал е чисто престъпление по наказателния кодекс.

Като цяло няма куриерска компания или транспортна (от таксита чак до тирове и автобуси), която да не е за затвора. Обаче поради особеностите на същия този капитализъм нищо такова няма да се случи. Лошото е единствено, че ние като клиенти нямаме оставена алтернатива, за която да гласуваме с портмонетата си. Но пък и босовете от транспорта, които корумпират политиците и службогонците, все някога ще си намерят майстора.

Дотогава обаче можем единствено да ги търпим.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 27, 2019, 16:15
off-topic: бизнеса vs живота

https://www.dnes.bg/index/2019/08/27/ako-gorata-umre-horata-shte-ia-posledvat-vaiapi-pazitelite-na-amazonka.420963

Хората май живеят във все по-различаващи се "реалности" и все по-трудно намират допирни точки (вижте колко крайни са коментарите, на двата полюса)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2019, 16:55
Като каза Бразилия, та се сетих, че тези дни гледах някакви новини. Не гледам новини, но тази я видях. Беше, че в Бразилия стачкуват срещу пожарите. И се сетих как тук се стачкуваше срещу Пеевски. Огън със стачка не се спира. Хващаш тупалката и отиваш в гората.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 27, 2019, 17:11
Еконт и Спиди са боклуци, които предадоха клиентите си на държавата. ......
А как се отнасят към собствения си персонал е чисто престъпление по наказателния кодекс....
Ако говориш за данните към НАП - си прав, но аз говоря за икономическата страна на нещата, а не за моралната.
За персонала - ако имаш предвид, че реално сега той е франчайз - това е хубавата страна на нещата , за която говоря (така се прави), тъй като парите се въртят в БГ, а не се изнасят, както някой тук даде пример преди време с кауфлант или друга хранителна верига, опериращи с вътрешния ни пазар.

ПП: Знам че не обичаш протекционизма, но истината е че благосъстоянието на средния човек в дадена област е пряко свързано с локалната икономика, а не със световната. С това казано - балансът е най-добър, когато имаш и 2те.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Aug 27, 2019, 17:14
Пример за хубави капиталистически дружества обслужващи бг пазара са Еконт, Спиди (може и да не е за дълго)...
На Еконт и Спиди буквално им бе подарен куриерският бизнес от Български пощи. Инокомика и пазарна логика няма, абсолютно целенасочено нищоправене. Безумие някакво е абдикацията от пощеска услуга на Български пощи в полза на френските държавни пощи (Спиди), австрийските държавни пощи (M&BM), германските държавни пощи (DHL)...

... Огън със стачка не се спира. Хващаш тупалката и отиваш в гората.
Тоя пожар с тупалка не се гаси. „Трактор трябва...“


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2019, 17:45
Малко навлизаме в професионалната ми област и то в нещо, което е голяма кабала. Гледам интервюта (в полза на протекционизма) на професори, по чиито учебници съм учил. При това сами си противоречат в едно и също интервю. Това, което наричаме днес Макроикономика (или чуждицата Икономикс), преди се казваше Политикономия и старото име далеч по-добре отразяваше същността ѝ.

Най-спорния въпрос е за износа на пари от националната икономика. Аз твърдя, че не е това проблема. И всъщност е нещо, което не може да бъде спряно без сериозна катастрофа на самото национално стопанство. Истинския въпрос е създаването на достатъчна стойност от тази национална икономика. Това е нещото, което съвсем пряко зависи от политиката.

Аз не разглеждам чуждите търговски вериги (не само бакалиите) като проблем. Те работят на конкурентен пазар при еднакви за всички правила. Това, което донесоха в личен план е повече стоки, на по-добри цени и неизмеримо по-голям избор. Освен това имат десетки хиляди служители, които до един са със сравнително по-високи заплати, по-добри условия на труд и пълни осигуровки.

Българските държавни пощи са класически пример за държавните предприятия по принцип. Има прекалено малко изключения, за да можем само да потвърдим фактите. Знаете ли, че повече от десет години предлагат услуги подобни на куриерските? Знаете ли, че те са по-евтини от конкуренцията?

Но те „изпуснаха влака“. Когато бизнеса се нуждаеше от това, те бяха прекалено инертни и закъсняха с въвеждането им. Те са огромна (вече понамалена), тромава структура. Не могат да се нагаждат по пазарната ситуация и дори законови пречки имат за това.

Навсякъде частната инициатива побеждава там, където са премахнати законовите пречки и държавата не субсидира държавните предприятия.

Че у нас оперират чужди, държавни дружества, е факт. Но какви са тези дружества? В масовия случай са публично-частни партньорства, със силна подкрепа от държавите си, с политическа протекция у нас или обслужващи други чужди инвестиции. Аз не се сещам за изключение на някое от тези или няколко.

Държавата няма място в икономиката, а все по-трудно откривам да има някакво място изобщо. Единствено пречи.

п.п. За мен бизнеса е въпрос на морал. Това е твърде спорно твърдение. Но за себе си избирам добър сън пред повече пари.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Aug 27, 2019, 18:27
... Аз не разглеждам чуждите търговски вериги (не само бакалиите) като проблем. Те работят на конкурентен пазар при еднакви за всички правила.
Ми... не.
Цитат
In 2009, this was followed by $75m for Kaufland to expand in Bulgaria and Romania, and in 2011 by $66m for Lidl in Romania. In 2013, more than $105m was given for Lidl’s plans to scale up in Bulgaria and Croatia and to open its first stores in Serbia. In total, the IFC provided about $350m in long-term loans towards the Schwarz Group’s march across Europe.
https://www.theguardian.com/business/2015/jul/02/lidl-1bn-public-development-funding-supermarket-world-bank-eastern-europe
Когато някой ти бутне едни пари за да отхапеш пазарен дял, достатъчен за да налагаш собствени правила... Това не го виждам като „конкурентен пазар при еднакви за всички правила“.

Българските държавни пощи са класически пример за държавните предприятия по принцип. Има прекалено малко изключения, за да можем само да потвърдим фактите.
Ще извиняваш, ама ще се самоцитирам от предишното ми мнение:
Безумие някакво е абдикацията от пощеска услуга на Български пощи в полза на френските държавни пощи (Спиди), австрийските държавни пощи (M&BM), германските държавни пощи (DHL)...
Значи всички други държавни предприятия могат, а нашите не? Туй в кой учебник го пише?

Но те „изпуснаха влака“. Когато бизнеса се нуждаеше от това, те бяха прекалено инертни и закъсняха с въвеждането им.
Проблемът не е в собствеността - публична или частна. Проблемът е, че властта целенасочено прекуцяваше Български пощи, за да могат частниците да тръгнат.
Има ли раздел в учебниците, където се обяснява защо някой би субсидирал (за пари не мога да говоря, но в политическо отношение) частни субекти за сметка на държавно дружество?
И не говоря само за БП. Унищожиха се работещи предприятия, за да могат „наши“ хора да започнат да увладеят техният бизнес. Само защото са били държавни?
С мантрата „държавното е лошо“ бившите „комунисти“ станаха „капиталисти“, а хората им ръкопляскат...

Че у нас оперират чужди, държавни дружества, е факт. Но какви са тези дружества? В масовия случай са публично-частни партньорства, със силна подкрепа от държавите си...
Ихааа! Значи можело!?

п.п. За мен бизнеса е въпрос на морал. Това е твърде спорно твърдение. Но за себе си избирам добър сън пред повече пари.
Като честен частник мога да кажа, че с морал в бизнеса никой не е прокопсал.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2019, 19:09
Знам, че морала в бизнеса е много спорен въпрос и го казах. Зависи, кой, какво разбира под прокопсване. За мен прокопсването го казах, какво е. За друг е друго.

Продължавам да твърдя, че БП загубиха дела си на пазара по пазарен път, а не с заговор срещу тях. Ако нямаш някакъв много конкретен аргумент за противното, ще остана на това мнение. Иначе ще го преразгледам.

Същото твърдя и за БДЖ. Загубиха в полза на тировете и автобусите заради публичния си характер и всички товари, които носи това. Изброих ги в предното си мнение. Не добавих единствено социалната функция.

Не знам, какво искаш да ми кажеш за Шуортс. Кой точно бизнес е възможен без кредити? Взели кредит (между другото след това взеха още един), за да влязат мощно в България, Румъния и донякъде Гърция, не е новина. Нарича се правилна бизнес-стратегия.

Продължавам да твърдя, че работят на свободен пазар по пазарен начин. Никой не ме кара насила да пазарувам в Кауфланд. Правя го заради по-големия избор и по-изгодни цени. Влизането на търговските вериги фактически повдигна благосъстоянието ми. С едни и същи пари мога да купя повече и далеч по-разнообразни стоки. Това пряко ме прави по-богат.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 27, 2019, 19:36
Много сте крайни. За мен истината е винаги посредата. Без френчайзи и заграбване на компании не може да се мине в отворен пазар. Това е и част от конкуренцията (слабите губят).
Гого, този (нека го нарека) умерен протекционизъм съществува във всички развити държави, колкото и да пропагандират обратната крайност. Примерът с Франция е най-добър. Това за мен си е една комунистическа държава където рано или късно всичко ще се разпадне.

Какво имам предвид? Всяка година държавата е на червено заради политическите си възгледи. Както ти каза всички са частни/публични дружества (във франция с държавно участие). От там политикът казва:
Бе на червено сме, теглете един заем и купете вътрешния пазар на еди коя си компания в бг. Това разбира се няма да ги оправи, понеже социализма там е достигнал невиждани нива, освен в периоди на див комунизъм, но само някакъв вид протекционизъм от наша страна би ни опазил. За това горе изреждах и успешни бг компании. Иначе, ако везните се наклонят на обратно (ние да завземем техен пазар) се появява пакет Макрон :)

Стелт, не си прав за подаръка на компаниите и в това съм на 100% сигурен. В бг ако не се лъжа имаше  някаква огромна цифра спедитори/куриери (не помня колко но бяха примерно 100к). Тук Гого за мен е прав че просто бг пощи загуби конкурентноспособност. В момента обаче, тече нещо позитивно там (явно са сменили ръководството) и до колкото съм чувал сървиса изобщо не им е лош, и дори може и да са на печалба. :)

ПП: БДЖ са много зле и за мен и линиите  и влаковете трябва да се дадат на някого на концесия. Не за 1лв а за 0


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 27, 2019, 19:51
На БеДеЖе-то все им се палят влаковете. Кога с жертви, кога без.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2019, 20:11
Вярно е, че съм краен в мненията си, но това винаги е било.

Протекционизма е отречен просто защото е нелогичен. А се прилага, защото има едни животни наречени политици, които желаят да печелят избори без да вършат нещо реално.

Ако до този момент не е станало ясно да повторя. Тези мерки са изкуствено изкривяване на пазара в нечия полза. Това е като да поддържаш някой на изкуствено дишане. Като отмениш мерките, а това ще стане, той ще умре. Нищо позитивно не може да се случи в дългосрочен план. Може първоначално да изглежда, че нещата вървят и всичко е наред, но това състояние няма как да е вечно.



Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 27, 2019, 20:27
Вярно е, че съм краен в мненията си, но това винаги е било.

Протекционизма е отречен просто защото е нелогичен. А се прилага, защото има едни животни наречени политици, които желаят да печелят избори без да вършат нещо реално.

Ако до този момент не е станало ясно да повторя. Тези мерки са изкуствено изкривяване на пазара в нечия полза. Това е като да поддържаш някой на изкуствено дишане. Като отмениш мерките, а това ще стане, той ще умре. Нищо позитивно не може да се случи в дългосрочен план. Може първоначално да изглежда, че нещата вървят и всичко е наред, но това състояние няма как да е вечно.
Напълно ми е ясно и съм съгласен, че протекционизма е лошо нещо и не трябва да съществува, но реалността е друга. Или по-скоро да го задам като въпрос - как отвръщаш на протекционизъм в отворен пазар? (това изкуствено изкривяване на пазара те засяга)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 27, 2019, 21:08
Както всяко държавно дружество или предприаятие, БП също се водят целенасочено към фалит. Поради тази причина, не мога да твърдя, че може случайно да са изпуснали момента и инициативата. Български пощи сключват договори за услуги с банки или държавни фирми и дружества на цена една стотинка на месец или на ден беше - не помня. Роднина работи там, та ми е толкова познато всичко, че чак болно. Но това е положението.

За Еконт и Спиди нищо не мога да кажа. Ползвам първата от време на време. Но бих предпочел следващия път  DHL. Еконт нещо много са ми противни. Имам чувството, че събират данни като луди. За Спиди нищо не мога да кажа, не съм ги ползвал все още. За икономика не ми се говори, защото такова нещо няма. Всичко е политика.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 27, 2019, 21:34
Въпреки че не съм икономист ще си позволя да изкажа своето мнение  :D

Ще давам някакви констатации (към днешна дата) и тук-там ще обосновавам как се е получило това.

1.Имаме "приватизирани частни" монополи - Енерго и Вода.Къде по света имате държавно-подарени монополи ?

2.Дребната търговия бе "разсипана" чисто икономически, с дъмпинг на ценита за продължително време.
Пример: аз съм голяма международна верига и влизам с франчайс или дъщерни фирми в България (тук все още имаме много малки квартални магазинчета и по-малко средно голями магазини).
Какво правя, строя едни големи халета на едно асфалтирано поле (метална конструкция облицована с плоскости и вътре стилажи и офиси на горния етаж).
Нещо като американските къщи за простолюдието (външно изпипано, но без особено качество).
После наемам хора и пускам стоките на дъмпинг (около или под себестойността).
Тук ключа е в това че имам зад гърба си компанията-майка и едни заделени за това пари. Хората виждат евтиното и промоциите и юруш !
След 6 месеца до година малките магазинчета наоколо фалират (няма как да издържат, те нямат този ресурс).
Разликата в цените на едро и дребно само ускорява този процес.
След това бавно вдигам цените като вече нямам дребна конкуренция. С другите вериги ще се разберем  >:D

3. Като новото ни строителство - вземи кредит, направи там едни блокове колкото може по-евтино и по-бързо и ги продай още на зелено, пък колкото издържат все е нещо  :P

4.Много хора си ипотекираха имотите, спестяванията за да започнат някакъв дребен бизнес. Естествено малка част успяха, дотук добре.
Обаче се появиха едни такива "застрахователи"  да ги пазят от самите себе си. Нещо честно да виждате тук ?

5.Старите производства се продадоха на "свои хора" и те измъкнаха каквото можаха и другото остана да се руши. Някой да твърди че "приватизацията" беше честна ?

6.Селското стопанство бе ГМО-зирано и храните станаха едва ли не "отровни/вредни". Нали уж признаха "двойния стандарт" при храните, наскоро пък четох че няма такова нещо. Тук да виждате честна търговия ?

7.В момента държавата спокойно може да съсипе които и да е бизнес, като ти пратят всички там контролни и регулативни органи и ходи се оправяй  >:D

И като един вид обобщение, няма нищо (или почти нищо) честно в икономиката след 1989 г. Просто се следва един план и така и до днес  :o

Това е малка част от нещата, това за което първо се сетих. Може да стане цял роман  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 27, 2019, 23:12
Рей, нека внеса малко плурализъм в избирателното ти изказване :)

1. Въпроса може да се разглежда по два начина. Единия е "подарени" другия е "частни". Еми подарени сигурно има по света и да, това е зле, но не фатално. Частни има много. Относно монополи - в бг е сложно, понеже пазарът е малък. Истината е че като всичко държавно, даже и преминаването в частно, куца  ;D

2. За дребната търговия нямаше шанс и това ти го казвам като потърпевш. Малко хора знаят (или просто не искат да споделят), но реално от малък магазин преди се вадиха страшни пари. Това важи и за хората занимаващи се със земеделие (има 1 декар нивичка и събира за мерцал). Реално погледнато ще споделя - малък магазин за хранителни стоки във момента вади нетно почти същите пари (малко повече) като преди 20 години. Разбира се инфлацията за тези 20 години е доста по-голяма от данните на нси.

3. Строителството е нужно за икономическия растеж, а на нас ни трябва такъв. Оливането разбира се е вредно.

4. "Честно" в бизнеса, и горе мисля Стелт го спомена - няма. Дори ако кажем, не бизнес, а предприемачество, то даже си се подразбира. Дори не знам защо хората се учудват.

5. Приватизацията не беше честна и дори аз съм по-голям привърженик на концесиите. Разбира се трябва да кажем, че беше нужна, пак с уговорката, че за предпочитане са концесиите.

6. Приеми го просто като голям набор/предлагане. Ти избираш. Не вярвам да има пъклен план за това. Двойния стандарт си има икономически обосновки и е потвърден, а не отречен.

7. Тук няма нужда от плурализъм :) Държавата винаги е можела и винаги ще може, да съсипе всеки бизнес. Пък преди 89та, то си е по подразбиране  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2019, 23:31
Няколко нюанса и от мен.

Големите вериги НЕ са влезли с дъмпинг. Нито една. В темата се спомена Лидъл, които взели голям заем, за да влязат в България и Румъния. Ами още първата година бяха на печалба. Нямат нито една година на загуба.

Просто са добри търговци.

Приватизацията, никога във времето и никъде по света (включително на запад) не е била „честна“. Това се знаеше преди да я осъществим. Ефекта беше очакван.

Приватизирането на „естествен“ монопол наистина е гаден номер. И обикновено няма добри резултати. Но имаме и обратния пример. И то точно при вас софиянците. Общинското ВиК при Янчулев ви държеше на режим. Наложи се държавата да вложи пълния си ресурс чак до военния, за да не вдигнете революция. Частната „Софийска вода“ работи с най-авангардните екологични технологии, вие пиете най-качествената вода и се стига до там, че водата, която изхвърлят в природата е малко по-чиста, от тази, която са изпомпали от нея.

Последен щрих. Официално ГМО в ЕС е забранено и на теория не би трябвало да има ГМО никъде на територията на съюза. Но за сметка на това се използва доста химия. Но изненада. Така е повече от сто години. И при комунетата не беше по-различно. С нищо хляба, който е яла прабаба ви, не е по-„био“ от този, който сега ядете.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Aug 28, 2019, 03:18
Така става когато комунетата го играят капиталисти.
Избиха или изпъдиха интелигенцията след 9-ти, играха си на икономисти, политици, учЕни, културни дейци и какво ли не, сега си играят на бизнесмени.
Проблем че българския народ е беден, така не може да гласува за бизнесите с портфейла си - тогава нещата си идват на място.
Когато масата от народа е частни предприемачи, те се подкрепят и си купуват и продават стоките помежду си и се поддържа местното.
Комунетата отучиха народа да прави бизнес (45г.) и сега няма кой да го научи отначало, всички чакат заплати и увеличения от Бойко/Путин, а Станишевци  се смеят от Брюксел.


Накой знае ли тази кифла Сталинка какво е правила преди 10-ти?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 28, 2019, 03:49
Еййй много добро уточнение на българския преход (не този период който ти го дават по телевиЗора). Моето лично мнение  обаче е, че сме накрая. За съжаление обаче пак сме закъснели, пак сме късно осъзнали, пак се движим с Х години зад света.. :(


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 28, 2019, 04:16
Приватизирането на „естествен“ монопол наистина е гаден номер. И обикновено няма добри резултати. Но имаме и обратния пример. И то точно при вас софиянците. Общинското ВиК при Янчулев ви държеше на режим. Наложи се държавата да вложи пълния си ресурс чак до военния, за да не вдигнете революция.

Това не е вярно. Режимът на водата в София се появи не заради действия на софийското ВИК, а заради една далавера с водите на язовир „Искър“, изтекла по далекопроводите с високо напрежение.

Цитат
Частната „Софийска вода“ работи с най-авангардните екологични технологии, вие пиете най-качествената вода и се стига до там, че водата, която изхвърлят в природата е малко по-чиста, от тази, която са изпомпали от нея.

И това не е вярно. Частната „Софийска вода“ или не е направила нито една стотинка инвестиции, забележи какво казвам -- инвестиции, в подобряване на водопреносната мрежа в София или лъже като дърт циганин.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 28, 2019, 04:22
Така става когато комунетата го играят капиталисти.

Избиха или изпъдиха интелигенцията след 9-ти, играха си на икономисти, политици, учЕни, културни дейци и какво ли не, сега си играят на бизнесмени.

Проблем че българския народ е беден, така не може да гласува за бизнесите с портфейла си - тогава нещата си идват на място.

Когато масата от народа е частни предприемачи, те се подкрепят и си купуват и продават стоките помежду си и се поддържа местното.

Комунетата отучиха народа да прави бизнес (45г.) и сега няма кой да го научи отначало, всички чакат заплати и увеличения от Бойко/Путин, а Станишевци  се смеят от Брюксел.

Jet, онзи клип помниш ли го?

Между другото, замисли се дали образованието, което си получил в България, не ти е помогнало да успееш в Америка.

И пак между другото -- знаеш ли колко частни фирми бяха създадени 1989-1990 година?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Aug 28, 2019, 04:36
Кой клип?
Образованието от БГ по-скоро ми пречи - отидох с нула английски, щото не ни даваха да го учим.
Завърших науки които са 50г. назад - т.е безполезни и пак от нулата.
Като си обърнах левовете в долари станаха наполовина - и пак от нулата.
Многото фирми - да. Всички БГ граждани станаха ЕТ-та - ташак. По онова време сигурно аз бях единствения дето нямах фирма.
Айде сега кажи от тези многото фирми какъв е дялът им в БВП - или това е държавна пардон военна тайна.
Забрави да споменеш и по Виденово време как бяхме всички милионери - даже в Саудитска Арабия няма толкова на глава от население.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 28, 2019, 07:20
Имах известно съмнение, че не съм успял напълно/точно да изложа нещата за които писах.

Много използвах думата "честно" а реално имах предвид по-скоро това че "нечестните" действия водят до съответни икономически и други резултати. Например:

1.Един монопол (всякакъв) няма особен интерес да се развива, няма конкуренция и така нивото на иновации и развитие пада.

2.Същото се отнася и за изчезването на средната класа (нещо което доста се коментираше преди година, две - и на Запад също). Дребния бизнес минава в "сивата зона".
Остават големите фирми и съответно картелни споразумения (независимо дали го признават).

3.Некачествената работа винаги има последствия, неизбежно е. Май надеждата е че не ние а други ще пострадат. Но пък дали и ние няма да пострадаме от тяхната калпава продукция и услуги ?

4.Под "честно" разбирам "справедливо" (една морална и юридическа категория).
Когато в едно общество масата хора не вярва в официалните правила, тъй като или не важат за всички или просто не се спазват това неизбежно води до някакъв вид разпад на самото общество.

Идеалния вариант (според мен поне) е всеки да прави това което умее най-добре (не това което си мисли че умее или това което според него заслужава да работи).
Ако и другите работят така, нещата ще бъдат по-качествени и всички ще са доволни (относително).
За да стане това обаче трябва да се създадат условия !

5. Когато нещо вече съществува (дори остаряло) нима трябва поради мързел да го съсипеш, да вземеш там каквото успееш и юруш на следващото. Докъде ще доведе това ? Пак ще строим от нула ли ?

6.Хората били болни, ами всеки ден се яде, пие и диша, също нещо неизбежно. И ако всичко това е все по-вредно, какво друго може да се очаква ?
Двойния стандарт (въобще всякакъв вид) всъщност е една "измама" и то официална, факт !

7.Сега да видим (в идеалния случай) каква е ролята на държавата, да съсипва "личните врагове и конкуренти" на властимащите или да осигури условия за развитие на едно общество ?
Отделно не във всички съвременни държави това е възможно (или поне не е толкова лесно).

Дано сега успях малко по-добре да изложа мислите си  ;)

PS; Уфф, пак остана нещо неизяснено, честно/справедливо обаче спрямо какво ?
Имам предвид спрямо икономическите закони и принципи (доколкото съм запознат с тях  :D ).

PS2: и въобще не споменавам за природните и други закони  8)
https://trud.bg/%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

https://econ.bg/%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_l.a_i.774304.html

https://www.mediapool.bg/tramp-otreche-da-e-predlagal-da-se-bombardirat-uraganite-s-yadreno-orazhie-news297251.html

https://www.dnes.bg/usa/2019/08/26/falshiva-novina-trymp-ne-e-iskal-atomna-bomba-za-uraganite.420888


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 28, 2019, 11:05
Това, което съм видял и зная от личен опит е, че нищо не е такова, каквото изглежда.
Говорите за очевидни неща. Какво е под повърхността обаче, малко хора могат да кажат. Тези, които са в центъра на всичко или поне участват в една по-голяма част, та имат и по-широк поглед.

В бизнеса не можеш да си честен, защото конкуренцията ще те отвее. Всеки търси да намали разходите и да увеличи печалбата. Даваш в митницата на някой шестстотин лева и така не плащаш двадесет и три-четири хилади мита на стоката си. Как можеш да си почтен и да си конкуреция на такъв? Не можеш. Или и ти започваш да прибягваш до такива методи, или те няма. Малките магазинчета правели пари? Как? Колко от хората искат касови бележки? Колко лесно е, да пишеш част от продадената стока като брак, а всъщност да си я продал? Особено плодове и зеленчуци.

Всичко, което става днес малко ме натъжава. Някога хората са си стискали ръцете и това е било достатъчно. Договорът е слючен. Работело е, защото първо, те са уважавали себе си, уважавали са това, което правят, уважавали са партньорите си и всичко това е имало по-голяма стойност, отколкото бързата бечалба. В дългосрочен план се създават по-устойчиви партньорства, можеш да планираш бизнеса си годиин напред. Думата ти означава нещо в обществото, в което те познават. А това си е друг вид валута. Имаш влияние.
В днешно време влиянието ти се определя единствено от това, колко сила и ресурс можеш да събереш и да стовариш върху главата на някой, който не ти харесва. Дори и законите на джунглата бледнеят тук, защото никое животно не взима повече, отколкото може да изяде. Не и ние. Неизбежно това води до дисбаланс, това води до социално напрежение. А това води до революции, войни, хаос. Можеш да си говорим за бизнес и непочтени практики, обаче много по-важни са реакциите на множеството хора. На тълпите, на народите. Стигне ли се до освобождаване на това социално напрежение, никой не може да прави бизнес. Бизнеса иска предсказуемост и спокойни води, в които може да си начертае стъпките.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2019, 11:39
Тия дни четох едни книжки на Knigogid.ru. Нямаше ги в „Моята библиотека“. Единствено имаше сканирани на Slideshare, Issuu, Scribd или подобно място. А интересно, че Knigogid твърдят, че имат само законно съдържание.

Та там имаше един разговор на дялова с негов подопечен. Говорим си за модерното „urban fantasy“. И той каза нещо интересно:

– Аз създавам личен ад на Земята само за избрани души. Останалите си го създават сами.

Тези думи са моя отговор за доста голяма част от написаното от Рей.

В допълнение доста мисля по категорията наречена „справедливост“. Това е нещо, което в християнството се настоява, че не е от земен произход, а запазено за една друга сила. И все повече се убеждавам, че си е така. От къде ние хората знаем, кое е справедливо? Нима имаме пълната информация?

Ние сме тук да се учим, а за справедливостта има, кой да се грижи. Тези думи в никакъв случай не означават, че трябва да се предаваме. Трябва винаги да вършим това, което смятаме за редно.

И последно. Възгледите ми за държавно устройство са нещо, което често се нарича minarchia. Сиреч аз съм за възможно най-малка държава съсредоточена основно в общините с помощ от национални асоциации (доброволни, не стопански сдружения от граждани) с незначителен дял на централизъм. Централни закони, централен третоинстационен съд, централни образователни стандарти, но изготвени от специализираните ВУЗ. Сиреч централни да са само нещата, който правят връзка между нас, нещата, които ни правят общност.

Очевидния недостатък на тази схема е, че държавата престава да има преразпределителна роля (целен ефект). Това освен, че я възпира да пречи на пазара, я спира и да прави уравниловка. Например повече от половината приходи в нашата страна се формират в столицата. Но държавата отнема тези приходи и например изпраща част от тях в моята община (Видинска), която е в бедствено положение и само от собствените си приходи, би спряла да съществува доста отдавна. Или би се трансформирала в много по-ефективна структура.

Сиреч държавата чрез преразпределението оказва не само тирания върху бизнеса и гражданите, но и прави изравняване в доходите, подобна инфраструктура и предоставяните услуги на гражданите.

Това е въпрос на избор. А говорех за тези виждания, заради единия въпрос поставен от нашия мил модератор.

ЕФ (по-късно станали ЕТ) се сформираха по силата на Указ 56 на Държавния съвет, издаден през 1988 год. Той беше минархичен акт. Държавата не поставяше почти никакви изисквания към „самозадоволителите“. Режима беше регистрационен. Което означава, че е по желание и инициатива на самия гражданин, а не по задължение и разрешение на държавата.

Тези неща рязко се промениха в годините на прехода и след това. С всяка година изискванията се вдигат да поддържаш работещо предприятие с каква да дейност. И това не е само у нас. Това е обща тенденция за развития свят. Съответно на всяко ново изискване могат да отговарят все по-малко и по-малко участници на  пазара. По този начин той се разчиства от конкуренция.

Съответно, ако държавите оставят хората да работят както в щастливите времена ба Указ 56, без да търсят нищо от тях, то инициативата отново ще избухне. Но това също значи „див запад“. Няма да има стандарти, качеството ще е непредсказуемо, няма да има осигуровки и никаква сигурност.

Когато е издаден Указ 56 нашите държавни глави очевидно са знаели, че се очаква реставрация и са искали тази промяна да протече по-леко. Затова са го направили. Но след като промените са били вече факт, държавата лека-полека е взела да търси своето. Да налага правила.

Кой е варианта, който предпочитам е ясно. Но опасявам се, че съм изключително малцинство или меншевик, както стана модерно да се казва във времената на спец. Гешев. Хората не искат това и получават това, което искат.


п.п. С 4096 сме писали заедно. Не съм чел все още мнението му.

п.п.п. Върху брака се начислява ДДС. А вълка може да убие цяло стадо овце, но да не изяде дори една. По останалото ще се включа, след като се обади още някой, за да не нахалствам прекалено и да станат две, поредни, мои мнения. Много силно включване на 4096, както обикновено. Той е млад, но с богат, житейски опит.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 28, 2019, 11:48
Кой клип?

Онзи, в който те питат кой е виновен за глобалното затопляне.

Цитат
Образованието от БГ по-скоро ми пречи - отидох с нула английски, щото не ни даваха да го учим.

Лъжеш. Английски се изучаваше къде ли не -- от английска гимназия до обикновена такава. От осми клас започваше да се учи втори чужд език, като изборът беше немски, френски или английски.

Цитат
Завърших науки, които са 50г. назад - т.е безполезни и пак от нулата.

Пак лъжеш. Освен ако не си завършил нещо икономическо ::).

Цитат
Като си обърнах левовете в долари станаха наполовина - и пак от нулата.

Аха, тук само се заблуждаваш.

Цитат
Многото фирми - да. Всички БГ граждани станаха ЕТ-та - ташак. По онова време сигурно аз бях единствения дето нямах фирма.

Не си бил единствения, но явно не разбираш защо ти задавам този въпрос. Но това вече е твой проблем.

Цитат
Айде сега кажи от тези многото фирми какъв е дялът им в БВП - или това е държавна пардон военна тайна.

Говоря за времето от преди 30 години. Отиваш на сайта на НСИ и търсиш там. А и акцентът не е колко процента от БВП са давали, а дали ги е имало изобщо. Защото ако 10% от тези малки фирми бяха станали средни, а от тях 10% -- големи, БВП нямаше да е този, който е в момента.

Ама откъде толкова акъл в теб да го разбереш. И за провала на това не са ти виновни комунистите. То ти и не можеш да дефинираш ясно какво разбираш под „комунист“.

Цитат
Забрави да споменеш и по Виденово време как бяхме всички милионери - даже в Саудитска Арабия няма толкова на глава от население.

Ъхъ, и затова 2 седмици след появата на служебно правителство, курсът спадна наполовина. Всъщност знаеш ли кога Жан Виденов подава оставка?

Та кой е виновен за глобалното затопляне?


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2019, 12:19
Моите спомени бяха, че от пети започваш руски, а от шести западен език. Освен немски, френски, английски, на места имаше испански и италиански. Но трите бяха навсякъде. Класовете бяха по средно 30 човека, което означава, че език се учеше в групи по 10, което за мен е оптималната бройка за учене на каквото и да било.

=*=

4096 точно китайците са моята надежда за въвеждане на нов морал в бизнеса. От теб и други знам, че там договорите на хартия нищо не значат и обикновено ги няма. Всичко е на честна дума и в тяхната култура много се държи на спазването ѝ.

Чудесно осъзнавам нещата, които изброяваш и още неизброени, но подразбиращи се. Обаче ми се ще да настане такава промяна. Хората да започнат да я търсят. И все някой, някога ще започне да я предлага. Докато се държим като хищници едни към други, напредък не може да има. Може временно да изглежда, че има, но няма логичен вариант изхода да е добър.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 28, 2019, 12:42
@ddantgwyn , както и горе казах - крайностите са лошо нещо. Дали ще е промития мозък на момичето от клипа или "уж" партизанско мислене - все тая.
Ако трябва да намериш някакви виновници, то това са хората, които не обясниха какво е капитализъм (и до ден днешен това е проблемът). Да, създадоха се фирми, но какво от това? То и до ден днешен повечето хора не знаят как се върти бизнес и въобще какво е бизнес. Останалата маса пък се дразни когато някой печели и го оприличава с кражба.

За данните от НСИ - просто няма смисъл. Мисля че към 2004та им обновиха методиките, иначе преди това нито данните с които работят са реални, нито методиките.

Английския съм го научил от баба ми, от филми и от списания. В училище нищо не се учеше (времето на прехода). Учил съм и италиански, но нито аз нито някой от училище знае и една дума :)

За Виденов като човек, не мога да кажа нищо лошо. Преподавал ми е от тези твоите празни науки. Знам че беше сложен за да обере пешкира, но в историята ще си остане периода като виденово време.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2019, 14:15
Мейк, точно поради порочните бизнес-практики, за които говорим с теб, 4096 и Стелт, хората напълно основателно смятат печалбата за кражба. Открадната е от партньорите (чрез измама). Открадната е от държавата (укрити данъци). Открадната е от служителите (с най-обикновено изнудване). И е невероятна в повечето случаи.

Не мога да съдя хората за това. Мога единствено да се старая да не постъпвам така. И ако са повече тези, то бизнес няма да е мръсна дума равна на кражба и изнасилване.

=*=

Аз в училище учих френски. Към днес не знам нито дума. Език, който не се практикува се забравя. Аз и руския не го помнех от училище. 10 години по-късно го започнах отначало покрай компютрите. По същия начин съм учил и английски. Без да четеш на английски е много трудно да си в крак с нещата.

=*=

Мейк ти майна ли си? Защото Виденов работи в някакъв частен университет на шестаци. Но чувам, че е с добро ниво. Нещо като нов АОНСУ. И аз нямам нищо против него. Странното е, че може би е единствения еднакво уважаван дори от тъмно сини десни. Може би, защото самия той беше жертва на завършващия тогава преход.

И си тръгна с достойнство.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 28, 2019, 14:33
Да, майна съм. Колежа не е много нов. Мисля че е на 15-20 години вече :)

ПС: Гого, ако ти е интересно за колежа:
https://www.youtube.com/watch?v=kWdMsDGAaD8
Като гледам са му сменили името и лицата (собствениците), но реално тук си го знаем като колежа на Виденов. Предполагам че не иска да му се замесва името в собствеността.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2019, 16:44
Да де, не е нов. Имах предвид нов спрямо АОНСУ, но със същата идея. То той мисля, че и там е преподавал. Направен е след, като излезе от политиката, за да има, с какво да се занимава. Там има и други стари кримки. В момента там преподава и бившия ни кмет. Не знам помните ли го. Това е този, който Нова го хванаха, че краде от децата. А самия той има дете, което е съученик на малкия ми син.

Но далеч не всички преподаватели са престъпници. Просто са близки по партийна линия.

Щом си учил там, в известен смисъл си ми колега. Част от моето образование са неща от сорта на мениджмънт. Всъщност даже (поради характера на ВУЗ-а и преподавателите там) си няколко обиколки пред мен изравнявайки към западното MBA (специалист-администратор).

п.п. Като се добера до нормална връзка, ще гледам клипчето. Но по принцип там са бивши министри, посланици, висши кадри в задгранични дружества и всякакви мастити тежкари. Направо ти завиждам.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Aug 28, 2019, 20:15
Не знам, какво искаш да ми кажеш за Шуортс. Кой точно бизнес е възможен без кредити? Взели кредит (между другото след това взеха още един), за да влязат мощно в България, Румъния и донякъде Гърция, не е новина. Нарича се правилна бизнес-стратегия.

Продължавам да твърдя, че работят на свободен пазар по пазарен начин. Никой не ме кара насила да пазарувам в Кауфланд. Правя го заради по-големия избор и по-изгодни цени. Влизането на търговските вериги фактически повдигна благосъстоянието ми. С едни и същи пари мога да купя повече и далеч по-разнообразни стоки. Това пряко ме прави по-богат.
Кредитирането е нещо нормално, да. Интересното е, от къде са получили кредита. Чии са парите, кой и защо им го е дал. Това не е пазарен механизъм. Това е провеждане на политика от Световната банка в интерес на частна фирма, която да придобие значителен пазарен дял, за сметка на реалният пазар в няколко държави в Европа.
Хайде, качеството/пари на „разнообразните и евтини“ стоки няма да коментирам. Всеки си прави някакви собствени сметки. Къде прави, къде криви. Това е донякъде субективно.
Ама да твърдиш, че субсидирани с публични средства частни компании „работят на свободен пазар по пазарен начин“ е адска демагогия.

... точно китайците са моята надежда за въвеждане на нов морал в бизнеса.
Китайският морал в бизнеса...
Абе, май по-скоро ще се навия на кауфлидълите...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2019, 20:25
Качеството на стоките в кварталните ми бакалии не е било различно. За информация в моя квартал продължава да има бакалии (да някои от тях затвориха) и не като да имат липса на клиенти. Включително и аз съм им клиент.

Сега разбирам, че теб парите те бият през пръстите и ходиш да си купуваш някакви супер биологични яйца отгледани от свободни кокошки. Но трябва да приемеш, че масата народ изобщо не сме така и огромна част от бюджета ни отива за храна.

България не е само София, Пловдив, Варна и Бургас. А дори в тези градове познавам хора със скромни доходи. За тези, които прехраната ни е проблем, а не даденост, сметката е проста. Кое, колко ми бърка в джоба и защо. Няма да можеш да убедиш милионите като мен, че сметката ни е крива.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Aug 28, 2019, 20:48
Аз друго говоря, ама ти за ланския сняг се хвана. Пак добре, че не ме набеди, че сам си снасям яйцата... и сестра нямам!


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2019, 21:14
Основното в мнението ти беше, че СБ е дала кредита с цел една ТНК (транс-национална компания) да завладее един (или повече) местен пазар, като избута тукашните играчи. Обаче към момента на влизане единствения местен играч от подобна големина е Пикадили, който вече е бил (или малко след това, не помня) с международно участие в собствеността и не е вече българска верига.

Има и други вериги като Фантастико, Т-Маркет, ЦБА, които нито са свили дейността си, нито са изчезнали. Тук са си. Просто не са навсякъде.

Прекалено заговорнически звучи. СБ е частна банка въпреки името си. Обслужва частен интерес, а не държавен. И дори да приемем, че обслужва нечии национален интерес, то не може да е друг, освен американски. Тъй, че ако ще прави нещо в национален интерес то е по-скоро да даде кредит на Walmart.

=*=

Хванах се за другото, защото заяви, че едва ли не хората с ниски доходи сме тъпи и си купуваме боклуци, защото не можем да разберем, кое е хубаво. Аз, че съм тъп, тъп съм. Но някак си е недопустимо да обиждаш повечето ни сънародници. Не е едно и също да знаеш, кое, колко е качествено и да можеш да си позволиш нещо различно.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 28, 2019, 21:24
Моите спомени бяха, че от пети започваш руски, а от шести западен език. Освен немски, френски, английски, на места имаше испански и италиански. Но трите бяха навсякъде. Класовете бяха по средно 30 човека, което означава, че език се учеше в групи по 10, което за мен е оптималната бройка за учене на каквото и да било.

А аз говоря за моето време, докато бях ученик -- руски от четвърти клас (първата година без оценка), втори западен -- от осми клас. И това бяха трите чужди езика, които се изучаваха. След мен нещата може да са се променили, защото две-три години след като аз завърших, се смени тотално системата (въведе се УПК, макар и за няколко години) и мисля, че от 11 годишен, курса на обучение стана 12 години.

Нивото беше достатъчно, за да може всеки, който има желание, да продължи да надгражда. Да, надграждане си трябваше при всички положения, защото както каза, ако не практикуваш даден език, той много лесно и бързо се забравя.

За бройката ученици няма смисъл да говорим -- и сега не е оптимална.

Но в пращулката на реактивния, която коментирам, ставаше дума за нещо съвсем различно.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 28, 2019, 21:48
@ddantgwyn , както и горе казах - крайностите са лошо нещо. Дали ще е промития мозък на момичето от клипа или "уж" партизанско мислене - все тая.

Кажи го на jet, не на мен. Той е в едната крайност. Аз просто се опитам да го дръпна към центъра.

Цитат
Ако трябва да намериш някакви виновници, то това са хората, които не обясниха какво е капитализъм (и до ден днешен това е проблемът). Да, създадоха се фирми, но какво от това? То и до ден днешен повечето хора не знаят как се върти бизнес и въобще какво е бизнес. Останалата маса пък се дразни когато някой печели и го оприличава с кражба.

Виновници са крадците и мошениците, които след 10-ти ноември изплуваха най-отгоре в мътната вода. И които умните хора като jet наричат комунисти и по този начин им дават индулгенция да продължат по същия начин. Ето за това сме на този хал.

За създадените фирми -- jet твърди, че са били ЕТ. Аз твърдя нещо друго и съм дал пример какво имам предвид. В моя бранш, много колеги създадоха частни фирми (ООД, а не ЕТ), които работеха в него. Но бяха фалирани по един или друг начин. Така, че jet да си гледа работата за неща, на които съм бил свидетел.

Цитат
За данните от НСИ - просто няма смисъл. Мисля че към 2004та им обновиха методиките, иначе преди това нито данните с които работят са реални, нито методиките.

Както казах, акцентът ми е върху бройката създадени малки фирми. jet се вълнува за БВП, ама надали е наясно какво точно влиза при негово „оценяване“.

Очевадно е ясно, че част от тях щяха да фалират (по-голямата част), друга част щяха да се развият до среден размер, а една малка част от тях -- да станат големи фирми. Това е естествения начин на развитие. И щяхме да имаме някаква икономическа основа. Оглеждал ли си се сега какво имаме? Примерно фирмата Ролпласт (нали си от Пловдив)? Как мислиш, това голямо постижение ли е или не толкова?

Цитат
Английския съм го научил от баба ми, от филми и от списания. В училище нищо не се учеше (времето на прехода). Учил съм и италиански, но нито аз нито някой от училище знае и една дума :)

А аз говоря за времето преди прехода. И то защото jet си позволи твърдо плоско да манипулира.

Цитат
За Виденов като човек, не мога да кажа нищо лошо. Преподавал ми е от тези твоите празни науки. Знам че беше сложен за да обере пешкира, но в историята ще си остане периода като виденово време.

Ами като сте толкова глупави да влагате отрицателен смисъл в термина „виденово време“, не мога да ви помогна. За да си направиш правилна оценка за онова време трябва да си автокефален, а не да се облягаш на пропагандата (здрасти, jet). Защото за изненада на много хора, пропагандата идва не само от изток.

Има една хубава книга на Иван Попов ($2) -- „Хакери на човешките души“, която е и абсолютно свободна за разпространение. Та не е зле да се хвърли един поглед на нея, както и на останалото му творчество.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: spec1a в Aug 28, 2019, 21:54
   УПК беше добра идея,даваше някаква професия.
Завършил съм математическа гимназия с УПК програмиране,научих
наистина много неща тогава,нивото беше високо; колкото и
абсурдно да прозвучи на някои това: учили сме теория на игрите,
теория на вероятностите,статистика,линейно оптимиране,и това
още в гимназията !
   По отношение на английския,никой никога не го е забранявал,
просто тогава немския и френския бяха по-популярни,паралелките
с английски бяха малко.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 28, 2019, 21:55
Тези уж биологични стоки са ми съмнителни. Понеже споменахте яйца, купувал съм си такива, като очаквах нещо по-различно. Не го получих. Тъй наречените био яйца нямат нищо общо с домашните, които със сигурност са био, защото познавам хората. Дори като вкус. Иначе минавам понякога през такива магазини, щото има неща, които другаде не могат да се купят.

Не зная, кога ще има отново почтен бизнес. Предполагам, че трябва преди това цялата икономическа система да се срути, да стане не кризаз, ми мазеляк, да фалира всичко и хората да са принудени да си помагат, за да оцелеят. Може би тогава ще си върнат доверието един към друг. Може би.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: jet в Aug 29, 2019, 03:36
"Лъжеш. Английски се изучаваше къде ли не -- от английска гимназия до обикновена такава. От осми клас започваше да се учи втори чужд език, като изборът беше немски, френски или английски."

Лъжеш: в града където съм израстнал имаше само френски език - държавна политика. Недей ми сравнявай жълтите павета и окръжните градове.

"Цитат
Завърших науки, които са 50г. назад - т.е безполезни и пак от нулата.

Пак лъжеш. Освен ако не си завършил нещо икономическо ::).
"
Ти си заблуден: 1988 учехме СМ601 (българския клонинг на Моторола688) като върха на технологията - е ако се поинтересуваш ще разбереш, че американците са го имали от 1974г. Преподавателите не бяха чули за езика С.

"Цитат
Като си обърнах левовете в долари станаха наполовина - и пак от нулата.

Аха, тук само се заблуждаваш."

Само ти ли не знаеш, че БГ стандарта беше 10-15 пъти по нисък от запада.


"Цитат
Многото фирми - да. Всички БГ граждани станаха ЕТ-та - ташак. По онова време сигурно аз бях единствения дето нямах фирма.

Не си бил единствения, но явно не разбираш защо ти задавам този въпрос. Но това вече е твой проблем."
И какво като ги докарахме на бройка - фалш.


Цитат
Айде сега кажи от тези многото фирми какъв е дялът им в БВП - или това е държавна пардон военна тайна.

Говоря за времето от преди 30 години. Отиваш на сайта на НСИ и търсиш там. А и акцентът не е колко процента от БВП са давали, а дали ги е имало изобщо. Защото ако 10% от тези малки фирми бяха станали средни, а от тях 10% -- големи, БВП нямаше да е този, който е в момента.

Какво като има много фирми дето не правят нищо?! Да ги показваме на списъците ли.

Ама откъде толкова акъл в теб да го разбереш. И за провала на това не са ти виновни комунистите. То ти и не можеш да дефинираш ясно какво разбираш под „комунист“.

Има един термин за хора дето се кланят на данните ош НСИ, ама ще почнеш да заплашваш с модерацията си.

Момче, продължавай да си живееш в измисления свят, нека аз да съм заблудения, не ми пречиш.

БГ вместо да върви към капитализма отива към феодализма (не знам дали си бил в час по история по темата), последиците от болшевизацията ще тегне още много поколения. Феодали като Ценко Чоков, Пеевски, Доган и пр. са над държавата и закона.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 29, 2019, 07:26
Цитат
"Лъжеш. Английски се изучаваше къде ли не -- от английска гимназия до обикновена такава. От осми клас започваше да се учи втори чужд език, като изборът беше немски, френски или английски."

Лъжеш: в града където съм израстнал имаше само френски език - държавна политика. Недей ми сравнявай жълтите павета и окръжните градове.

Лъжецът си ти. Това, че в родният ти град се е изучавал само френски език, говори единствено за факта, че не е имало желаещи за другите езици. Факт е, че чуждите бяха три -- немски, английски и френски. Испанският и италианският навлязоха доста по-късно. Е, ако искаш може да броиш и руския за чужд език.

Цитат
Цитат
"Завърших науки, които са 50г. назад - т.е безполезни и пак от нулата.

Пак лъжеш. Освен ако не си завършил нещо икономическо ::)."

Ти си заблуден: 1988 учехме СМ601 (българския клонинг на Моторола688) като върха на технологията - е ако се поинтересуваш ще разбереш, че американците са го имали от 1974г. Преподавателите не бяха чули за езика С.

Пак лъжеш. Надали сте учили за CM601 като връх на технологията. Учили сте го като пример за нещо друго. И не мисля, че е добре за един начинаещ програмист да започне директно с C.

Цитат
Цитат
Като си обърнах левовете в долари станаха наполовина - и пак от нулата.

Аха, тук само се заблуждаваш.

Само ти ли не знаеш, че БГ стандарта беше 10-15 пъти по нисък от запада.

Аха, и как стандартът на живот се корелира с курса на долара. Забележи -- 10-15 пъти по-нисък стандарт и само 2 пъти по-малко долари. Ти можеш ли да пишеш с разбиране? Или и то е като четенето ти?

Цитат
Цитат
Многото фирми - да. Всички БГ граждани станаха ЕТ-та - ташак. По онова време сигурно аз бях единствения дето нямах фирма.

Не си бил единствения, но явно не разбираш защо ти задавам този въпрос. Но това вече е твой проблем.

И какво като ги докарахме на бройка - фалш.

Ами като не разбираш, поне не се обаждай. Гледай си там 80486 и дерзай.

Цитат
Цитат
Айде сега кажи от тези многото фирми какъв е дялът им в БВП - или това е държавна пардон военна тайна.

Говоря за времето от преди 30 години. Отиваш на сайта на НСИ и търсиш там. А и акцентът не е колко процента от БВП са давали, а дали ги е имало изобщо. Защото ако 10% от тези малки фирми бяха станали средни, а от тях 10% -- големи, БВП нямаше да е този, който е в момента.

Какво като има много фирми дето не правят нищо?! Да ги показваме на списъците ли.

Мда, явно от много страдание за CM601 си пропуснал някои основни неща от икономиката. То и Стив Вознияк е започнал директно с мащаба на Apple.

Цитат
Ама откъде толкова акъл в теб да го разбереш. И за провала на това не са ти виновни комунистите. То ти и не можеш да дефинираш ясно какво разбираш под „комунист“.

Цитат
Има един термин за хора дето се кланят на данните от НСИ, ама ще почнеш да заплашваш с модерацията си.

Олеле, освен писането, явно не можеш да четеш с разбиране. Колкото до модерацията -- досега ти се е разминавало поне няколко пъти. Надявам се сам да разбереш защо.

Цитат
Момче, продължавай да си живееш в измисления свят, нека аз да съм заблудения, не ми пречиш.

БГ вместо да върви към капитализма отива към феодализма (не знам дали си бил в час по история по темата), последиците от болшевизацията ще тегне още много поколения. Феодали като Ценко Чоков, Пеевски, Доган и пр. са над държавата и закона.

Момчето в случая си ти. И заблуденият също.

Защото причината за феодализма, за който говориш, не са комунистите и наследството от тях. Ако си извадиш главата от задника може би ще го разбереш най-после.

Вече минаха 30 години в така наречената демокрация. Това са ⅔ от периода на „комунизма“. И резултатите се виждат. Стига да имаш очи да ги видиш.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 29, 2019, 08:25
@jet: след като новата ти Родина толкова ти харесва, защо се занимаваш с нас тук ?

Едно предложение, по-добре вземи и се огледай наоколо (там където си сега) и само за себе си прецени дали ти харесват повечето неща там !
Надявам се, че не ти се налага да се занимаваш с нещата тук по някаква обективна причина  :o

Последно, тъй като вече тръгнахме с "прогнозите" за бъдещето, ще си позволя да цитирам две.

1.България ще започне да се оправя не след много поколения а около 2050/51 г. (не е скоро, знам). Тук цитирам само по памет !
И това се дължи на факта че българите най-сетне трябва да разберат че истинската свобода не се дава/подарява, тя се извоюва (със всичките свързани с това рискове и опасности).
Отново ще кажа че човек наистина притежава само това което сам е извоювал  ::)

Тук ще дам един hint за gogo, около 2050/51 Юпитер и Сатурн ще се върнат в позицията на която са били около 9-сеп-1944 г. (до година, две приключва ретроградното им движение и започва отново движение напред).
И е вярно че дотогава (2050) ще бъде икономически олигархизъм (вместо политически).

2.САЩ пък след 12-тина години ще престанат да се занимават със света и ще седнат да си оправт вътрешните проблеми (няма да имат възможност за избор).
Наченките за това вече се виждат (безсмислените касапници без никакъв по-смислен повод).


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Yasen6275 в Aug 29, 2019, 09:32
....2.САЩ пък след 12-тина години ще престанат да се занимават със света и ще седнат да си оправт вътрешните проблеми (няма да имат възможност за избор).
Наченките за това вече се виждат (безсмислените касапници без никакъв по-смислен повод).
Дано това не е свързано с поредното масово измиране на видове, поради ядрен конфликт. Щото пак почнаха да си го мерят с хамериканците.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 29, 2019, 09:45
Цитат
Примерно фирмата Ролпласт (нали си от Пловдив)?
Знам ги, но не познавам хора свързани с тях, за да им знам истинската история. Така че не мога да дам оценка.

Цитат
Кажи го на jet, не на мен. Той е в едната крайност. Аз просто се опитам да го дръпна към центъра.
Добре и аз ще се опитам :) . Миналата седмица бях на почивка с роднини и единия ми братовчед живее в Америка от 20+ години. Той е на другата крайност (тази със съденето на овошки и висящите хора по стълбовете, но както казах - все тая). На него му казах следното:
Добре, живееш в Америка, вадиш 50к$ годишно, защо не инвестираш в БГ и не се занимаваш със земеделие? Нали разправяш, че не искаш да ядеш като си тук чужди домати?
Отговора беше:
Ами не ми се занимава със земеделие.  ::)

Та да, без борба не става. Ма борбата не е да бесиш хора по стълбовете (в случая - да лепиш комунистически етикети).

Какво разбират хората в БГ под фирма?
ЕТ - Аз съм шеф на фирма.
ЕООД - Бушон, който да изгори след като прибера оборота. Разлика между оборот и печалба не правя.
АД - Ааа това е корпорация не фирма  ;D

*Това за ЕООД-то е важащо за ООД-тата и е най-лошото нещо в България.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 29, 2019, 10:25
Рей не се нахвърляй на Джет, защото е избягал. Не си в неговата кожа и не знаеш, какво е преживял. Факта, че е с нас тук, е похвален. Значи не е забравил корените си и го боли за старата родина и безобразията тук.

=*=

Тези взаимни обвинения в лъжи не са хубаво нещо. Просто имате различна съдба и различен поглед върху това, което се е случило.

Макар, че наистина немски, френски и английски бяха навсякъде, то не е изключено да има места, където не са били и трите. Може да има много причини за това.

Но това дали в училището на Джет е имало или нямало учител по английски език, не променя обстоятелствата. Аз му вярвам, че е нямало. И вярвам, че никой не е пречил на изучаването на езици. В СУ по онова време имаше Японска филология.

Но това, което казва Джет, е съвсем друго. Никой не ни подготви, какво ни очаква. Затова го изживяхме като шок.

Ето в моето училище имаше учители по английски език, но аз елитарно, като образованието ни от тогава, избрах френски. Сам го избрах. Всяко дете избираше само, а родителите в най-добрия случай даваха съвети, ако изобщо им бъдат поискани.

Нямаше кой да каже, ей това е безкрайно важно, не го изпускайте.

По същия начин е и с техникума на Джет. Нашите техникуми подготвяха кадри за нашата промишленост. Ама индустрията на запад вече е направила завой. Нашата все още не е. Ние се подготвяме за нашите условия.

Тия два примера показват, че ние наистина не получихме адекватно образование спрямо времената, в които щеше да ни се наложи да живеем. В това не обвинявам учители и дори изготвилите учебната програма. На тях им е изглеждало, че всичко е наред и правилно.

Онези горе са знаели още към 1982 най-късно, какво ще се случи. Но не са действали адекватно. Имали са време да се опитат да ни подготвят. Едно от малкото неща, които правят е споменатия вчера Указ 56 едва година по-рано.

=*=

По онова време имахме мощна икономика, да. 12 място в света или нещо такова. Но нито доходите, нито курсовете бяха показател. Доходите ни не можеха да се сравняват пряко (това там 10-15 пъти), защото за единица можехме да купим повече. Но пак, колкото и да сучем отивахме поне на 5-7 пъти по-ниски.

Курса на всички валути не беше реален. Нашата валута не беше конвертируема и курса се определяше еднолично от БНБ. Това не е непременно лошо, китайския юан и до ден днешен е така. Курса на черно беше пет към едно, което горе-долу можем да приемем за някакъв що годе достоверен курс.

=*=

А бе точно за Доган и Чоко, Джет е 3 000 % прав. Тези двамата са наистина рожба на комунистите и то на онези комунисти, а не на сегашните бивши шестаци.

Доган историята му е повече от известна, но накратко за онагледяване. Той е шестак от най-мръсните доносници. Междувременно компартията е в парализиращ ужас. В страната се надига мохамедански фундаментализъм и трябва да се действа. Измислят около петия исторически „възродителен процес“, но това с нищо не помага, прави положението по-тежко.

Тогава измислят може би най-гениалното си решение за цялото им сто годишно съществуване (към тогава деветдесет и няколко). Спускат нареждане на ДС да създаде напълно контролирана от тях етническа партия, която да монополизира връзките с Анкара. Доган е командирован в пазарджишкия затвор. Останалото е история.

Чоко пък е рожба на новото време, но пак е създаден от онези комунисти. По официални данни се е случило почти веднага след десети, но няма да се учудя решението все пак да е взето преди това. Даже е логично да е преди това.

Твърди се, че е решение на Луканов и Гоцев, но най-вероятно те са преките изпълнители, а е взето по-нагоре.

Сега точно тези моменти са силно романизирани, времето ни лашкаше здраво и още не се е утаило, за да знаем с точност. Защо точно са решили да създават борческите групировки не е ясно. По някои твърдения, на запад има Камора, Луканов бил казал, че не може тук да няма. Не мисля, че Луканов е бил чак такъв глупак.

Факт е, че борчагите служиха на интересите на бившите тогава шестаци, като доста често по-видните от тях минаваха на директно подчинение на чекисти.

Обаче моята теория не е че са служили само за създаване на още по-голям хаос и като фактически изпълнители на икономическото преразпределение. По-голямата част от преразпределението не мина през мутри. Хаоса си беше пълен и без тях.

Има едно нещо, което не можеше да стане без борци. У нас от над сто години минават контрабандни канали от и за близкия изток. През тях минава, каквото не се сетиш. 45 год. тия канали бяха държавни и оперирани от ДС. Имаше голяма нужда отново да станат частни. А тази приватизация нямаше как да стане, ако няма силови групировки, които да я осъществят. Защото където има контрабанда си говорим за убийства. Някой трябва да ги извърши.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Aug 29, 2019, 10:59
Сега слушам по радиото, праснаха им вече и глобата на НАП-а.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Aug 29, 2019, 11:04
Рей не се нахвърляй на Джет, защото е избягал. Не си в неговата кожа и не знаеш, какво е преживял. Факта, че е с нас тук, е похвален. Значи не е забравил корените си и го боли за старата родина и безобразията тук.
=*=

Не мисля че съм се нахвърлил, не такова е било намерението ми. Само му предложих да се огледа около себи си (да види дали всичко е добро и наред там) и едва след това да дава оценки. Както се писа и по-рано, да се опита да бъде по-обективен  8)

Да съм казал че лъже, че ни манипулира, оставих го на собствената му съвест и преценка (поне това бе намерението ми). Предложих да бъде обективен и искрен, само толкова  :)

Отдавна е известно, че света е едно голямо село, та нещата никога не са свързани само с една страна или група страни - те отдавна са глобални  ::)


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 29, 2019, 11:29
Не си го обвинявал, че лъже. Тия обвинения бяха между него и Ддантгуин. Аз се опитвах да ги помиря с тезата, че всеки е видял различно нещата, като се опитах да представя гледната точка на Джет. Тя е, че не бяхме подготвени, за това, което щеше да ни се случи. И на тази основа имаше безкрайно много трагедии. Без да познавам личната история на Джет, мога само да предполагам, че и той е изживял такава. Това показват мненията му. Почти всички изживяхме една продължителна или безброй по-малки трагедии.

=*=

Че света е една помийна яма (или както го нарекох по-рано ад) не е нещо ново. То част от християнската идеология се крепи на това, че сме пратени тук, за да се измъчим, за да можем да се научим.

Но там дето живее Джет е най-малкия от всички адове. Има безброй проблеми, но на фона на останалия свят е наистина доста уредено. А сравнение с нашите праисторически балкани, не може и да става. Тук сме си неандерталци.

=*=

Въпроса за свободата, който повдигаш е екзистенциален. Това е въпрос по който мисля не помня от кога. Сякаш съм се родил с него. И много преди мен и след мен ще мислят.

Казал съм ти и преди за последните ми изводи по темата. Свободата е състояние на духа. Ти може да си в окови и пак да си свободен. А колкото повече са заразени с тази идея и с оптимизъм, то оковите наистина ще падат. Сами.

Това е най-трудната част за обяснение. Как така свобода, без борба? Много трудно се осмисля. И за мен е трудно. Но Ганди показа, че е възможно. Според мен няма друг път. Поне така виждам нещата.

Защото насилието поражда насилие и се превръща в омерта. Не съм видял изключения от това правило.

=*=

Виждам, че даваш пари, за да четеш излиянията на Любомир. Не знам за хартия ли си давал или електронно. Но е все едно. Тя последната му книга е само електронна.

Той за мен не е обективен. Доста често омесва желаното от него с това, което вещаят звездите.

Дънов пък е казал нещо друго. Ще оставя на света триста или три хиляди българи. Но те ще са истински. Всички останали ще разпилея. Под разпилея не приемай буквално по света. Под разпилея има предвид, че по един или друг начин ще ги премахне, а не че ще ги прати в имиграция. Имигранта си е пак българин докато мисли, чувства и говори езика си.

Не е необходимо да има българска държава, за да изпълним мисията си. И няма значение, че имаме (все още) държава, при положение, че не я изпълняваме. А самия въпрос, каква точно ни е мисията също е твърде спорен в широки граници. Но каквато и да е, ние очевидно не се справяме.

=*=

Обаче има нещо в картите изготвени от Любо, което наистина ме притеснява. Ние от догодина започваме връщане (реално е започнало преди няколко години) назад в историята си. И ще се върнем до точката на турското робство. То няма да е турско и няма да е робство, но все така ще е живот на зомби. Няма да сме живи да го видим след двеста години, но не ми пречи с голямо притеснение да гледам на събитията.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 29, 2019, 12:39
Никой не повдига въпроса, какво правят бази данни в НАП, които не би трябвало да има нищо общо с агенцията...
Като такива за отпуснати кредити и дори информация за банкови сметки в чужбина. Например


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: go_fire в Aug 29, 2019, 13:40
По принцип НАП имат право на достъп на всички данни на всяко едно лице в страната или извън нея, стига да има гражданство или респективно регистрация в страната. Не само в тая тема съм обяснявал, че това са страшно много данни, с които се търгува и често се стига до неща от кражба на клиенти до съсипване на бизнеси. Някои бивши и настоящи данъчни служители направиха големи шии.

Хубавото е, че съществуват и честни служители, но никога не знаеш, на какъв ще попаднеш. А понякога честните са дори по-опасни от покварените. Някои от тях държат на някакви разпоредби, което не винаги е хубаво, а комбинирано с почти всеобщата некомпетентност и зъл нрав, много често довежда до далеч по-големи проблеми.

Разбира се, това не са всички типове техни служители. Повечето на ниско ниво са наплашени по хиляди причини, в резултат на което са нетрудоспособни. Това довежда до ситуация да не ти помогнат за нещата, които зависят от тях. Изобщо тежко е да се работи в НАП.

=*=

Специално тези данни са били в НАП във връзка с проверки, които са извършвани. Все още няма потвърдено наличие на данни, които са били изискани без проверка с цел злоупотреба. Но и без това огромен процент от проверките целят злоупотреба, нарочно навреждане или набеждаване.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 29, 2019, 17:24
Значи следва извода, че за да не им попадаш в полезрението, трябва при възможност да укриеш всички приходи и данъци? Много изгодно  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Aug 29, 2019, 17:55
Значи следва извода, че за да не им попадаш в полезрението, трябва при възможност да укриеш всички приходи и данъци? Много изгодно  ;D
То не е извод, то е заучена фраза  ;D

Абе какво става с тоя НАП? На където и да се обърна все тия три букви чета  >:(
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pochina-blusnatata-v-Trakiya-zhena-zad-volana-e-bil-sinut-na-shefa-na-NAP-Plovdiv-arestuvan-e-894456


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: stealth01 в Aug 29, 2019, 18:00
Сега слушам по радиото, праснаха им вече и глобата на НАП-а.
Сега почва разтакаването с обжалвания на актове, наказателни постановления, съдебни решения на N инстанции и т.н.
Междувременно нищо не става ясно и отговорност никой не носи. Защото не хакера е виновен, че данните са били оплетени черва. Някой да разбра защо се счупи Търговският регистър? Кои са виновните там?
Чета темата (която доволно се разлива в off-topic) и си мисля, че някой трябва да направи хороскоп на НАП. И на Агенцията по вписванията. Хеле разберем, коя точно планета ни е виновна...


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Aug 29, 2019, 18:10
А и покрай многото шумотевици се чува нещо, че давали на ДАНС още права, включително и такива, да крият информация в продължение на деветдесет години. Всякаква. Някой иска да си скрие миналото, правят го класифицирана информация.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30134078.html?fbclid=IwAR1Yjl9p7XYgLbpf4etGpwwxxN-cEmPG75_Xa55wpEsWwvs3OdWvhtoHsKU


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: remotexx в Aug 30, 2019, 07:25
Ха ха ха
И отново моите 5ст. от първа ръка или както казват инженерите - на теория няма разлика между теория и практика,  но на практика не е баш така ($2) както изглежда.  :P

По въпроса с чуждите езици и по лични спомени,  на практика нещата не бяха точно така (както изглеждаха на теория)  при нас имаше 4 паралелки и 3 чужди езика и не можеше да се избира индивидуално и направиха така че първите 3 паралелки (по азбучен ред)  си избраха (по скоро им назначиха един чужд език общ за цялата паралелка, дали по жребий или там според класната с кой даскал по се имат ) а само нашата я разделиха на 3 (кофти жребий, или па класната нямаше късмет/ връзки)  и всяка група влизаше със съответната друга паралелка (часът по изучаване на чужд език беше един и същи за всички паралелки напр. 4ти час)... та така по случайност имах шанса да уча английски,  първо за там нямаше необходимия бр. кандидати па и гаджето се засили натам .и аз покрай нея,  и те така. Иначе  аз исках/ мислех с френски,  че нашите  пои го знаеха и можеше да помагат

Ама не съжалявам, и от английския нищо не научих , както и с почти всичките др. тоталитарни простотии,  много теория, 0 практически познания, единствената сфера където това може да е от полза е може би математиката.

Поне беше забавно, даскалицата по английски едва  говореше български, с тежък руски акцент,  за английския й да не говорим... всичко беше на самообразование (да е жив и здрав бае ви Захари) и по взаимоспомагателната метода.. и който имаше желание се (само)изучи, който не... тъй си и остана... по късно в университета същата работа... мдааа от една страна жалко  е ако един ученик не надмине учителя  си, от друга страна кофти е когато още от самото начало знаеш повече от професора (между другото само един професор си призна неволна грешка веднъж, всички други само лъжеха и мажеха) иначе асистенти... имаше и свестни (даже някой бяха много добри особено  па на детмач и на някои мрежови игри напр. C&C  :P) ама тях па никой не ги бръснеше за слива.

Как катастрофира висшето образование в България ($2)

Да влязат „некласираните и след последно класиране“
 ($2)


П.П. Наскоро гледах интересен филм Genesis 2.0 ($2) - документален... мдаа интересни неща ни чакат в бъдеще време (и не само мамутите ами и хората), засега китайците са не с едни а ми с няколко милиона гърди напред. На запад някой си клoнират кучето (като си замине - каквo са едни 100К пред един живот, па бил той и кучешки), а у нас... подозирам че първото нещо което ще се клонира масово ще е прасето и то все едно и също, от някоя по-вкусна година.. очаквайте скоро - свинско от "винтидж" година (еех ако можеше и уискито да се клонира)... разни хора - разни идеали.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Sep 07, 2019, 08:44
Ако генното инжинерство се разпространи като практика, очаквай бактерии, които да произвеждат идеалното уиски.  ;D


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: ray в Sep 09, 2019, 15:50
https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-shefat-tad-grup-chete-putin-suvorov-aresta-slujbite-podozirat-che-shpionin.html


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: Acho в Sep 09, 2019, 16:03
Малко по малко ще станет ясни нещата. Какво са правили и за кого тия тад мад хакер-груп.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: makeme в Sep 09, 2019, 16:11
Аз имам апатия към тия фрогарите, така че и аз очаквам да видя, просто какъв ще е края на историята.


Титла: Re: Кой прасна НАП-а ?
Публикувано от: 4096bits в Sep 09, 2019, 18:49
Хахаха! Тези съвсем са се филмирали. Екати психарите!
Какво? Трябва да им трепери ли? Да им се моли? Нещастници!