Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: jek0 в Jun 12, 2003, 18:06



Титла: Problem s open office
Публикувано от: jek0 в Jun 12, 2003, 18:06
Zdraveite na vsi4ki. Ot dosta vreme imam edin problem s OpenOffice i po specialno s oocalc.Dosega mi se e polu4aval pri 3 razli4ni PC konfiguracii i pri 3 poredni versii na RH :)) -7.3,8 i 9 .vinagi e edin i sy6t :
zna4i sistemata e kirilizirana 1viq pyt s paketa bglinux. V posledstvie pri 8ma i 9ta versiq izpolzvah vgradenata v distribuciqta versiq na sy6tiq paket.V ediniq ot slu4aite sum dobavil direktno MS Fonts ot Win98 , a v drugite 2a instalirah
ot sourceforge.net bezplatnite sriftove na MS.
Vsi4ko rabote6e perfektno do edin moment v koito pri zarejdane na sy6te6tvuva6ta tablica v slujebniq format .sxc s kirilizirani 6riftove syvsem vnezapno v kraq na samoto zarejdane celiq OpenOffice se izklu4va bez syob6tenie za gre6ka. Pusnah go prez terminal no i tam ne mi kaza ni6to drugo osven v kraq "Aborted" :)).
Uto4nqvam 4e tova se slu4va s obiknoven user.pri root tozi problem gi nqma(pone zasega)  :)))
Mejdu drugoto  zabelqzah edna stranna i moje bi ni6to ne zna4e6ta zavisimost pri RH7.3 s prekopiranite tova se slu4i to4no na 60ia den ot instalaciqta na kirilizaciqta(bglinux),a v ostanalite slu4ai s vgradenata takava se slu4i na 30ia den :))).


Титла: Problem s open office
Публикувано от: n_antonov в Jun 12, 2003, 23:55
OpenOffice има навика да се бъгва, когато внезапно се изключи машината, а той работи. Затова, просто изтрий файла:

.sversionrc

в твоята /home директория, изтрий и профила, който OpenOffice си е създал (е, ако си слагал допълнителни работи там, запази ги и после ги сложи пак, примерно шрифтове и т.н.) и преинсталирай (т.е. пусни си setup и си създай отново профил към твоя потребител).

Това не е решение, а само заобиколен начин (workaround). Не съм се интересувал по-подробно точно къде се чупи.


Титла: Problem s open office
Публикувано от: mironcho в Jun 13, 2003, 23:24
Една от вероятните причини да се чупи по тоя начин, е обикновенните потребители да нямат право на четене върху добавените шрифтове или да нямат право за четене_И_изпълнение на съдържащата ги директория...

Това е доста досаден, но често срещан проблем (особенно когато се променят права рекурсивно ;)





Титла: Problem s open office
Публикувано от: valyo_bg в Jun 14, 2003, 00:21
С каква версия на OpenOffice си ? Имах същите проблеми със старата ми дистрибуция на Mandrake 9. Мисля,че там версията на OpenOffice 1.0.1. По същия начин не искаше да се стартира и много често ми се налагаше да рестартирам Linux-a за да мога да заредя OpenOffice. Сега съм с Mandrake 9.1 и дистрибуцията на OpenOffice e 1.0.2. (провери в help->about OpenOffice) и нямам никакви проблеми със стартирането му. Вероятно най-добре ще е да си изтеглиш по-новата версия (даже вече има версия 1.0.3.). Работи чудесно и почти нямам проблеми с отварянето на документи писани на MSWord.

valyo_bg


Титла: Problem s open office
Публикувано от: mironcho в Jun 14, 2003, 00:36
Само не се обърквай да слагаш 1.0.3 - тя има проблем с печатането на повече от един принтер. Има версия 1.0.3.1 дето тоя проблем е оправен.
Иначе и mandrake 9 и mandrake 9.1 си нямат проблем с OpenOffice -a (като изключим чв в 9.1 се зарежда изключително бавно...).


Титла: Problem s open office
Публикувано от: в Jun 14, 2003, 13:03
versiqta na Open Office v 1via slu4ai be6e 1.0.1 e v drugite 2 slu4aq - 1.0.2.Mislq ,4e naistina e svyrzano s 4estoto restartirane na sistemata pri otvorena tablica,za6toto kakto razbrah dosta 4esto se e slu4valo.
Nadqvah se nqkoi da mi podskaje kak da se opravi problema bez da se nalaga iztrivaneto na potrebitelskite nastrojki :),tyi kato vinagi imam problem s nastroikata na razmera na kirilskite 6riftove v "edit bara" na oocalc(pokazva gi kato ednakvi simvoli).


Титла: Problem s open office
Публикувано от: n_antonov в Jun 14, 2003, 15:40
Сигурно просто има дефектирал конфигурационен или временен файл в потребителските настройки, но досега съм го оправял по гореописания начин, не съм намерил интелигентно решение. Просто когато си го инсталираш и си направиш настройките, направи си бакъп и възстановявай след срив. Това е моят съвет. А ако намериш из форумите точната причина за този често срещан проблем, сигнализирай.

P.S. Какъв проблем с шрифтовете имаш? При мен всичко е просто перфектно, защото ползвам тези:

http://debian-nikola.homelinux.net/softwar....ype.tgz

Подмени подразбиращите се шрифтове на офиса с тези и няма да имаш проблеми нито с интерфейса, нито с четенето/писането на текст.