Linux за българи: Форуми

Програмиране => Web development => Темата е започната от: 3p0 в Nov 26, 2017, 17:06



Титла: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Nov 26, 2017, 17:06
Чета от MySQL база данни, дали има новорегистриран/и потребител/и ако има такъв/такива трябва да изпратя e-mail с тект "Добре дошъл ...";
Функцията за изпращане на e-mail връща истина, обаче, не се получава e-mail, защото аз тествам, дали работи и проверявам е-мейла за такова съобщение - няма !
Някакви тънкости ли има при изпращане на e-mail PHP функцията
Код:
mail(to,subject,message,headers,parameters);
?


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: remotexx в Nov 27, 2017, 01:25
А функцията ти от кой пощенски сървър (подател) към кой пощенски сървър (получател) ги праща?
- Ако е само локално би трябвало да работи - освен ако не е в спама или виж там да нямаш външен спам/джънк филтър който ги блокира/изтрива.
- Ако е някой 'глобален' (Яху, Гугъл, Хотмейл и т.н.) обик. освен правилно регистриран пощенски сървър (ДНС запис) правят вече и още една проверка за валидност - SPF
и трето - провери ли и в спама?
 П.П. А отскоро искат и ръчкане по настройките напр. Гугъл
Access for less secure apps section, select Turn on
https://www.codexworld.com/how-to-send-email-from-localhost-in-php/

П.П.П. накратко - всичките тези изпълнени ли са за изпращащия пощенски сървър (ако пращаш да външен, а ако пращаш локално какви RBL/greylist ползваш - спри ги само за теста)
http://blog.whitesites.com/Reverse-DNS-SPF-Grey-listing-and-RBL-Guides__633558235579468063_blog.htm


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Naka в Nov 27, 2017, 12:49
1. Варянт едно. Нямаш правилна настройка в php и/или не си инсталирал някой майл сървър. препоръчвам ти за най лесно да сложиш Postfix.

виж това http://php.net/manual/bg/mail.configuration.php
а също изхода при тебе от phpinfo() и виж къде ти сочи sendmail_path

да не те заблуди името sendmail_path. Няма нищо общо със sendmail - само така се казва директивата. Там където сочи директивата може да е само линк към истинският ти майл сървър. Например при мен е:

sendmail_path:   /usr/sbin/sendmail -t -i
/usr/sbin/sendmail -> /var/qmail/bin/sendmail (само link към qmail)

а пък  /var/qmail/bin/sendmail е някакво програмче от пакета qmail дето емулира сендмаил. Като инсталираш например Postfix той предполагам ще оправи тези линкове и ще презапише /usr/sbin/sendmail да сочи към него.

------------------
2. Варянт две. Всичко ти е настроено но провайдера ти блокира 25 изходящ порт. Масова практика е. Мамицата им >:(
Или IP-то ти попапа в някоя спам дата база и оттам всички големи майл провайдери те режат. Виж си ИП-то дали не е листвано в някоя
spam BLACKLIST database
https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx

Да ти кажа какво се случва.

пускаш mail(). тя работи успешно и инжектира майла например в Postfix.
Mайла отива в опашката на чакащите да се изпращат съобщения.
Понеже обращението към Postfix е минало успешно нямаш върната грешка в php.

Обаче Postfix след това се пробва няколко пъти (сега или по-късно пак) да достави мейла и ако не може трябва да ти върне писмо че не успял. Т.е за тебе единствената 'обратна връзка' ще бъде това върнато писмо за неуспех.




 


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Nov 27, 2017, 20:06
Май по-добре да си купя сигнален пистолет и да се гръмна.
Това е цяла наука!!!



Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: jet в Nov 28, 2017, 00:59
Или пробвай със sendemail
https://askubuntu.com/questions/12917/how-to-send-mail-from-the-command-line/13118#13118


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Nov 28, 2017, 08:13
Или пробвай със sendemail
https://askubuntu.com/questions/12917/how-to-send-mail-from-the-command-line/13118#13118
Довечера ще пробвам със sendemail и дано се получи ....
Изглежда в PHP ще е команда от такъв вид:
Код:
shell_exec ( sendemail -f fromuser@gmail.com -t touser@domain.com -u subject -m "message" -s smtp.gmail.com:587 -o tls=yes -xu gmailaccount@gmail.com -xp gmailpassword )


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 20, 2017, 00:12
Чак сега успях, да изпратя е-мейл чрез PHP-код.
По-добре късно, отколкото никога  ;D

P.S. Уточнявам, че снощи успях да изпратя е-мейл от домашния ми компютър под openSUSE.
Днес не успявам да изпратя е-мейл от мой сайт, който е на free hosting - има IP адрес в UK и от Google ми блокираха е-мейл адреса, чрез който се опитвам да изпратя е-мейли, като ме информираха, че някой ми знае паролата в UK и с го блокирали, питат ме дали съм аз и аз глупака им обясних, че се опитвам от мой сайт да изпратя автоматичен е-мейл и те вместо да ми преммахнат бликировката на е-мейл адреса, продължават да го държат блокиран. Сега си мисля, че просто трябваше да им отговоря без обяснения, че тази активност е моя, но сега вече е късно и сам си направих пречки, може би те не разрешават такива автоматични е-мейли - по дяволите !!!!


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Naka в Dec 20, 2017, 17:38
Няма такави работи да се блокират автоматични емаили. Всички сайтове, cms-и, форуми, даже и този изпращат потвърждаващи е-майли при регистрация, забравена парола и т.н. Такива неща никой няма право да блокира - особено за хостинг.

Нали знаеш каква е разликата между SPAM и не спам. Спама е когато никой не си е дал съгласието да му се праща майл - това означава и самият термин. А когато се изпраща нещо за потвърждение, то юзера това го е поискал или се е съгласил, - най-малкото си е дал имейла. Защо да си го дава ако не е за използване?

Обесни им че php CMS система изпраща потвърждаващ емайл при регистрация и ако ти откажат ги заплаши че пречат на свободната комуникация, евроценностите 8), налагат цензура и прочие гръмки думи.




Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: makeme в Dec 20, 2017, 17:54
Предполагам, че колегата няма предвид, че гугъл са му блокнали мейла от cms-а като спам, а че са му блокирали CMS-a да не изпраща от неговия акаунт (клиент, който се връзва и изпраща от гугълския сървър).


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 20, 2017, 19:04
Снощи на домашния ми компютър регистрирах мой гугълски е-мейл адрес под openSUSE в Тъндърбърд - Тъндърбърд ми показа точно данните, които ми трябваха за настройка на изпращане на е-мейл през гугълския е-мейл адрес до друг е-мейл адрес. В PHP-скрипт въведох правилните настройки и изпращането на е-мейл адрес стана успешно през Гугъл до друг адрес - Гугъл не пречи, защото това става от моя IP-address.
Днес аналогично се опитвах, да приложа вече известните ми настройки на същия гугълски мой е-мейл адрес, но да изпратя през него е-мейл от free-hosting сайт, чийто сървър явно е в UK и понеже трябва да въведа както е-мейл адреса, така и паролата за достъп, Google тъкува опита за влизане в е-мейл адреса откъм UK, като евентуален неправомерен достъп от някой, който според тях ми е откраднал паролата за достъп до е-мейл адреса ми в Гугъл.
Те блокират всеки опит от моя PHP - скрипт откъм хостинга и ми пращат е-мейл, в който ме питат дали съм аз този, който се опитва да влезе откъм UK. Аз обърках нещата, като влезнах в обяснителен режим, вместо да кажа, че съм аз откъм там и да се приключи случая ....
В същото време PHP-кода в хостинга дава грешки и не изпраща е-мейл, защото Google го възпрепятстват да влезе, макар и с истинска парола.
И сега не знам работи ли този скрипт откъм хостинга или не. Аз им писах, да разрешат откъм IP-адреса от UK, но те се правят на интересни, само по едно време ми звънна телефона и някакъв тип ме пита на английски, дали съм аз, аз понеже имам трудности с разбирането на говорим английски, казах, че: I don't speak english, той ми каза: Have a nice day и аз му казах: Have a nice day. Пак сме в патова ситуация защото аз им пиша на английски да разрешат достъпа, а пък по телефона има казвам, че не говоря английски и сигурно ме мислят за луд. А пък аз 50% от говоримия английски не го разбирам, иначе аз като пиша използвам само думи, които знам и се получава излюзията, че знам английски ;D
Общо взето тотална каша - ТЕ МЕ ЗАЩИТАВАТ ОТ САМИЯ МЕН - браво на Гугъл!


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Naka в Dec 21, 2017, 12:07
Цитат
А пък аз 50% от говоримия английски не го разбирам, иначе аз като пиша използвам само думи, които знам и се получава излюзията, че знам английски ;D

Абе ти нали владееше над шест милиона форми на комуникация  ???


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 21, 2017, 13:31
Цитат
А пък аз 50% от говоримия английски не го разбирам, иначе аз като пиша използвам само думи, които знам и се получава излюзията, че знам английски ;D

Абе ти нали владееше над шест милиона форми на комуникация  ???
Сменен ми е чипа и вече съм друг вид дроид - некомуникационен дроид - майтап >:D
На free-hosting имам право на 5 е-мейл адреса, създадох един, за да го ползвам за комуникация с евентуалните регистриращи се, но Тъндърбърд не може да открие данните за този е-мейл адрес при въвеждане на името и параолата за достъп, както направи с е-мейл адреса в Google (gmail.com).
Единствената възможност която ми остава е ако видя регистриран човек с е-мейл адрес, аз да изпращам е-мейл за добре дошъл - неавтоматично, а ръчно.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Naka в Dec 21, 2017, 13:41
Според мен, така както го разбирам, бъркаш постановката.

За да изпращаш майл не ти трябва регистриран е-майл. Не ти трябва и smtp сървер посредник с име и парола, който да препраща писмата (relay). Т.е не ти трябва нещо от вида на smtp.gmail.com или там както се нарича.

Както ти казах преди трябва ти само майл програмaта (postfix,qmail,sendmail). Php като се обърне към нея тя го праща дирректо на който и да е майл адрес, а не например през smtp.gmail.com.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 21, 2017, 14:29
На фрий-хостинга в phpinfo() пише:
Код:
sendmail_path /usr/sbin/sendmail -t -i
SMTP localhost
smtp_port 25
Евентуално, ако не мога да изпратя по нормален начин (не чрез php-код) е-мейл до друг мой е-мейл адрес в mail.bg ще си извадя заключение, че съм в някой BlackList.
У ж а с = е-мейлът още не е пристигнал в mail.bg - как така сайт който не е известен почти на никого е попаднал в Black list ?
Или фрий-хостинга блокира порт 25 за изходящи ? - имам входящи е мейли в кутията.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: jet в Dec 21, 2017, 15:09
Според мен, така както го разбирам, бъркаш постановката.

За да изпращаш майл не ти трябва регистриран е-майл. Не ти трябва и smtp сървер посредник с име и парола, който да препраща писмата (relay). Т.е не ти трябва нещо от вида на smtp.gmail.com или там както се нарича.

Както ти казах преди трябва ти само майл програмaта (postfix,qmail,sendmail). Php като се обърне към нея тя го праща дирректо на който и да е майл адрес, а не например през smtp.gmail.com.
Да, ама така няма да минеш сума проверки за спам и големите ще те отрежат, затова е хубаво да ползваш някой "голям" СМТП


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Naka в Dec 21, 2017, 15:09
Евентуално, ако не мога да изпратя по нормален начин (не чрез php-код) е-мейл до друг мой е-мейл адрес в mail.bg ще си извадя заключение, че съм в някой BlackList.
У ж а с = е-мейлът още не е пристигнал в mail.bg - как така сайт който не е известен почти на никого е попаднал в Black list ?

Ами провери го. Дал съм ти линк по горе https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx плясни там ip-то на хостинга.

Обикновенно по дефаулт бляк листите обичат да листват всички ип-та.  Обаче листването не е толкова голям проблем. Принципа е че лесно го добавят, но всеки може да се оплаче и да попълни форма в съответният блак лист и да отпише ИП-то.

Гледай например да не е листвано в SpamCop. тя е най голямата и всички нея ползват. Ако е листвано първо там се отпиши.

Т.е който е заинтересуван го прави и се отисва, а спамерите това не го правят, те си намират ново чисто ип и от там пак почват.

Или фрий-хостинга блокира порт 25 за изходящи ? - имам входящи е мейли в кутията.

Възможно е.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Naka в Dec 21, 2017, 15:14
Да, ама така няма да минеш сума проверки за спам и големите ще те отрежат, затова е хубаво да ползваш някой "голям" СМТП
И това е така, само дето големите много много не обичат да им ползваш услугата за релей.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 21, 2017, 15:17
x LISTED       Spamhaus ZEN
Ужасно е, някой ме мрази и ми е сложил хостинга в Black List.
Сега трябва да ходя на едно место, довечера ще мисля как да се премахна от този отвратителен черен списък!


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Naka в Dec 21, 2017, 15:28
https://www.spamhaus.org/zen/

горе има линк   "Blocklist Removal Center" там ще ти каже какво да направиш и ще го почисти.

Много пъти ми се случвало. Един път даже от нормална работа на десктопа чрез Thunderbird вместо да изпратя обикновен пдф, закачих по невнимание един клип 250Мб и веднага ме рапортуваха.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Ali Nebi в Dec 21, 2017, 16:58
Както някои споменаха, има няколко много важни неща, които са нужни за успешно пращане на писма (особено към големите пощенски услуги).

1. IP адресът трябва да има валиден обратен запис (Reverse DNS) и това име трябва да се ползва, когато се обръща към другите пощенски сървъри. В случай, че няма съвпадение голяма част от сървърите блокират такива писма или ги маркират като спам директно.

2. Препоръчително е да има настроен SPF запис, който да дава информация на другите пощенски сървъри, че текущият сървър, от където пращаш писма, има право да го прави за този домейн.

3. From адресът не трябва да е от рода на myemail@yahoo.com, myemail@gmail.com и подобни. Трябва да ползваш домейна, който е под твой контрол с валиден SPF запис. При липса на такъв запис, писмото все пак ще бъде доставено (невинаги, зависи как е настроен пощенският сървър към който се праща писмото), но вероятността да е в спам папката е голяма.

4. Ако ползваш mail(), то трябва да имаш локално инсталиран и добре конфигуриран пощенски сървър (postfix, qmail, sendmail, ...).

5. IP адресът не трябва да е блокиран от черни списъци като spamhause, baracuda и други. Потърси в гугъл "Check RBL"

6. Като алтератива би могъл да ползваш услуги като mailgun, които предлагат безплатно пращане на писма чрез техните сървъри.



Надявам се да съм бил полезен и успех!


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: makeme в Dec 21, 2017, 17:44
Това с директното изпращане без smtp, от доста време е почти сигурен знак, че ще бъдеш блокиран. Дори и това да не се случи, отиваш в спама. Това разбира се важи както за големите, така и за конфигурираните защити по малките сървърчета.

Отделно тези безплатни хостинги, в повечето случаи са им блеклистнати сървърите.

Относно проблема ти с тъндърбърда и връзването му с безплатните ти мейл акаунти: Обикновено клиента не може да прихване нужния му autoconfigure запис (в повечето случаи няма такъв) и ти трябва ръчно да зададеш правилния smtp сървър, както и порт (ако е променян).

ПП: +1 за критериите написани от @Ali Nebi


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 21, 2017, 20:50
Дано още тази вечер премахнат IP-адреса от BlackList на Spamhaus ZEN.
( Разсъждавам по последните разяснения по моя случай и ми се струва, че най-добре за мен би било, ако мога да имам данните за новорегистрирани в сайта на домашния компютър и от тук да пращам Welcome е-мейли, но за жалост free-host не разрешават отдалечен достъп. )


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: nslave в Dec 21, 2017, 22:35
Те и да го махнат от Spamhaus, пак ще влезе там. Кой знае какъв народ го е налазил този безплатен хостинг и какви простотии твори :)


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 21, 2017, 23:29
Одеве бяха 4 errors и 5 warnings, дадох рефреш и вместо да изчезнат, както очаквам, след като съм им изпратил е-мейл да ме премахнат от BlackList, те се увеличиха на 5 errors и 5 warnings, сега ми измислиха, още една грешка че The HTTPS Certificate is invalid - за сайта ми - те искат да ме унищожат, вместо да ме премахнат от черния списък O0


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 22, 2017, 11:13
Снощи помислих, че ми е невалиден сертификата на сайта, но пишело само, че има невалиден HTTPS сертификат, тоест няма HTTPS сертификат, което е точно така, понеже сайтът ми е http://


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Acho в Dec 22, 2017, 11:16
Ама някой е relay-вал през тоя мейлер ли ?


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 22, 2017, 12:16
Ама някой е relay-вал през тоя мейлер ли ?
Инсталирах няколко интернет магазина и ги тествам, да разбера кой е най-подходящ, никой оттези магазини не може да изпраща е-мейли до новорегистрирани потребители - нищо не е действително, понеже аз съм администратор на магазините и аз съм новорегистрирани потребители чрез други мои е-мейл адреси. Абсолютно невъзможно е това да е спам, защото аз се опитвам да изпращам на мои е-мейл адреси споменатите Welcome - емейли. Вярно че бях направил малко реклама на някой от интернет магазините във Фейсбук, но никой истински клиент не се е регистрирал, освен моите тестови "клиенти". Опитвах чрез PHP-скрипт многократно да изпратя Welcome е-мейли до мои е-мейл адреси, но аз не бих се оплакал от себе си за спам - много е странно да бъда обвиняван в спам, поради опити тестови емейли >:D


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Acho в Dec 22, 2017, 12:28
Откъде вземаш нет ? Да не е бил спама от някой друг съседен IP адрес, там от твоя сегмент.

Имал съм такива случаи навремето с ВиваКом-а, един пе'ерас спами яко, ама говнарите ханакват няколко IP-та в бляклистата. И ти спират напълно изрядния мейлер. Иди после се занимавай с изкарването му. Покрай сухото и мокрото заминава понякога.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 22, 2017, 12:33
Получавам оптичен интернет от bulsatcom. Бляклистнат е цял сегмент от IP-адреси, но не домашния ми IP-адрес, a на хостинга, от който ползвам free-hosting, аз снощи им писах, че единствено пращам welcome-емейли, но засега продължавам да съм в черния списък.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: makeme в Dec 22, 2017, 12:34
@3p0 , моля те напиши какво имаш предвид под "никой оттези магазини не може да изпраща е-мейли до новорегистрирани потребители "? Има разлика между спам и reject. Ако не си спазил правилата настроени на мейл сървъра на получателя, няма и да стигнеш до спам правилата.

Отделно, пак ти казвам: Тези безплатни хостинги не са предвидени да държиш онлайн магазини на тях. Винаги са орязани от към услуги и ИП-тата са им много често мръсни.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 22, 2017, 12:53
Става въпрос само и единствено за безплатни интернет магазини:
Единия от интернет магазините няма вградена възможност да изпраща Welcome е-мейли, но аз чрез търсене в техните безплатни Адд-они, намерих такъв, чрез който пише че могат да се изпращат такива е-мейли и го инсталирах, но не изпрати нито един такъв е-мейл. Питах в техния форум, те ми казаха да си купя платен Адд-он, който уж можел да изпраща (моето финансово положение е критично - имам пари за 2-3 месеца напред и не мога да плащам нищо друго освен на булсатком за интернет и търся начин да изкарвам по 300-350 лв/месец затова са всичките ми опити за интернет магазини и други.... ).
Другият интренет магазин си има вградена възможност за изпращане на е-мейли, но и чрез него не можах да изпратя е-мейл до нито един мой е-мейл адрес.
Тогава реших да чета от базата данни на магазина новорегистрирани потребители чрез PHP-код и да изпращам такива е-мейли независимо от софтуера на електронния магазин. Тези опити също се провалиха.
През цялото време на моите опити с мейли на хостинга изглежда те са били блокирани от Spamhaus ZEN и затова не е било възможно.
Единствено чрез PHP-код от домашния ми компютър успях да изпратя няколко е-мейла до мои е-мейл адреси, което води до необходимостта да свалям данните за регистрирани потребители от хостинга на домашния ми компютър и да изпращам от тук е-мейли.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: makeme в Dec 22, 2017, 15:21
Съжалявам, колега, за финансовото ти състояние. Понеже знам, какво е да нямаш пари за сметки, ще ти напиша най-евтиния начин за правилно вдигане на малък онлайн магазин.

Намираш си споделен хостинг за под, или около 10лв на месец. Той трябва да предлага:
1. cPanel
2. Добър лимит на процесорно време (ако няма - найдобре :) ) , както и лимит 50+ изпратени мейли на час.
3. Възможност за добавяне на адон домейни.
4. Let's Encrypt  безплатни сертификати.
5. Softaculous

От там си насочваш по NS домейна към тях. След като пропагейтне, ако не е автоматично, им казваш да ти инсталират Let's Encrypt  безплатни сертификат. 

Отваряш Softaculous и си инсталираш желан от теб безплатен магазин. За настройка даваш https://
 
Отваряш админа на въпросния CMS и намираш настройки на smtp сървъра. Ако няма такива, четеш кой плъгин или как се добавят. Слагаш настройките, които изваждаш от cpPanel-a.

От там нататък си девелопваш :)

За повече онлайн магазини, повтаряш процедурата, като добавяш addon домейни.

Просто тези безплатни хостинги не са предвидени за това.



Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 23, 2017, 17:44
Благодаря!

  Разгледах внимателно статистиката за БлякЛистнатия спам и се оказа, че той е направен около 4 месеца преди аз да си регистрирам безплатния хостинг, което доказва, че провайдъра на безплатен хостинг ме е натопил съзнателно или несъзнателно, че уж съм спамер и аз съм бил обречен от самото начало.
Пуснах им един Тикет, да ми предоставят чист IP-адрес, ако предоставят - добре, ако не - ще мина на платения вариант за около 10 лв/месец.
  Дори същия провайдър предлага такъв за 12-13 лв/месец cPanel, без ограничения за процесорно време и без ограничения за е-мейли, възможност за добавяне на ад-он домейни, Softaculos, но няма сертификат за Let's Encrypt - не знам дали си заслужава.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: nslave в Dec 23, 2017, 19:12
Не искам да ти развалям настроението, но не виждам защо провайдър на безплатен хостинг ще се занимава да ти сменя IP-то. Отделно със споделеният хостинг, независимо дали е платен или не, винаги го има филма с постоянното влизане в спам списъците. Не е задължително защото хората, с които делиш сървъра са злонамерени. Просто някой решава да сложи нещо там, дето някой друг пък го пробива и репутацията на IP адреса отива по дяволите.

Не съм сигурен, но предполагам има външни услуги, които могат да изпращат вместо теб и към тях ще се обръщаш просто със скрипт изпълнен от твоя страна. Това ти е най-сигурният вариант. Не мога да кажа какво и къде да ползваш защото нямам конкретен опит с такава ситуация и постановка.

И с риск да прозвуча като хейтър. Сигурен ли си, че е необходимо всичко това за продажбата на стоката ти - хостинг, домейн. С тях си идват ангажименти и отговорности. Сигурен ли си, че за твоят случай няма да е по-практично да продаваш през отвърдени платформи, където не е необходимо да се чудиш как да докараш хората при себе си :)

Все пак пожелавам успех в начинанието :)


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 23, 2017, 19:26
В ужасна джунгла се е превърнал интернет изглежда ....
Там пише нещо от сорта: Ако не сте провайдър на услуги и IP на провайдъра е БлакЛист-нато, свържете се с провайдъра ....
В края на краищата, IP-адреса е бил компрометиран, преди да го получа от провайдъра и само той може да го премахне от Блак-листа или да ми даде нов чист IP ...
Явно има още какво да се търси по отношение на външни услуги....
Аз нямам моя стока, има собственици на стока, които дават търговска отстъпка ако успея да продам таяхна стока - имам такава позната, ще видим дали ще си удържи на думата или всичко е ала-бала ...
Няма нищо сигурно на този свят ;D

Благодаря!


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Naka в Dec 24, 2017, 12:31
Там пише нещо от сорта: Ако не сте провайдър на услуги и IP на провайдъра е БлакЛист-нато, свържете се с провайдъра ....

В случая ти си провайдера на услугите. Нали им правиш електронна търговия?

Това е пуснано например за такива крайни потребители, които ползват Е-маил, обаче им се върнало писмо, че е блокирано ИП-то или са разбрали че са влезли в черният списък. Това казва да се обърнат към този който администира Е-майла.

Интересно ми е към кои платформи за ел. търговия си се насочил?..Изобщо в БГ кои се използват.

Аз едно време търсих и стигнах до извода че само PrestaShop или Summer Cart стават за нещо.....Незнам защо сега не мога да открия много информация за Summer Cart...Все си мисля че едно време беше свободна ??? Клонинг ли е на някоя друга?

Изобщо да се печели от Интернет в БГ е мисия невъзможна. Никой не го е еня. Еня ги е да гледат Шушана в тубата и да мажат по фейса. Освен това българите сме малко на брой та и пазарът е много мижъв.

Обаче да продаваш нещо, което е уникално и не може да се намери по магазините може и да има смисъл.




Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Ali Nebi в Dec 24, 2017, 13:55
Здравей отново :)

Блокирането на IP адресите е автоматично. Собственикът на сървъра не го прави, за да се гаври с теб. Обикновено и неговото желание е този адрес да си остане чист и с добра репутация, но е достатъчно един сайт да е хакнат и да се праща спам през него, за да се срине всичко постигнато до момента.

Мога да ти препоръчам да ползваш mailgun (https://www.mailgun.com/). Позволяват ти да пращаш 10000 писма на месец безплатно. Трябва да си направиш регистрация при тях и да си въведеш карта за плащане и допълнителни данни. Няма да те таксуват ако не си надвишил лимита, независимо от това, че са ти искали карта за плащане.  Добавяш си домейна при тях, следваш стъпките за добавяне на ДНС записи, за да верифицираш домейна и да следваш правилата за пращаме на писма. Първоначално ще имат лимит на писма на час/ден. Ще трябва да отвориш тикет и да ги помолиш да махнат дневния лимит. Те ще поискат да им пратиш линкове кам страниците, където имаш описани правилата за пращане на писма и за включване кам мейлинг листи, линк към форма за регистрация и т.н.

След като им предоставиш тези данни, те ще премахнат лимита за ден и това е. Взимаш данните на смтп сървъра от панела и ги ползваш в твоя сайт. След като си направил всичко това ще имаш работеща функционалност за пращане на писма.

Друго решение е да ползваш твой gmail или yahoo адрес и да пращаш през тях. Това решение работи, но все пак си има тънкости и трябва да си настроиш правилно нещата. Те също имат лимит за брой писма, които могат да се пратят на ден от един акаунт.

Поздрави и успех!


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Ali Nebi в Dec 24, 2017, 13:57
Нака, от това което съм видял до сега, най-вече се ползва Магенто. По мое наблюдение престашоп загуби доста от популярността си последните години.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 24, 2017, 14:34
Когато не знаех че провайдъра ми и аз сме в BlackList за спам: 
- Първо инсталирах Abante Cart, не можа да изпрати е-мейл - деинсталирах платформата.
- После инсталирах CubeCart - инсталирах му безплатен Адон за е-мейл - не можа да изпратти, питах във форума - казаха да си купя платен Адон.
- После инсталирах osCommerce - той също не можа да изпрати е-мейл, макар че има вградена възможност.
- Май по едно време бях инсталирал и Преста Шоп най-новата версия, за нея не помня дали изобщо съм опитвал да пращам е-мейли.
- Мисля, че имах още няколко инсталирани но не се задълбочих с тях.
Нямам достъп нито съм собственик на уникални стоки. Ако бях собственик, щях да съм капиталист и нямаше да се притеснявам за бъдещето ми.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 24, 2017, 14:36
Здравей отново :)

Блокирането на IP адресите е автоматично. Собственикът на сървъра не го прави, за да се гаври с теб. Обикновено и неговото желание е този адрес да си остане чист и с добра репутация, но е достатъчно един сайт да е хакнат и да се праща спам през него, за да се срине всичко постигнато до момента.

Мога да ти препоръчам да ползваш mailgun (https://www.mailgun.com/). Позволяват ти да пращаш 10000 писма на месец безплатно. Трябва да си направиш регистрация при тях и да си въведеш карта за плащане и допълнителни данни. Няма да те таксуват ако не си надвишил лимита, независимо от това, че са ти искали карта за плащане.  Добавяш си домейна при тях, следваш стъпките за добавяне на ДНС записи, за да верифицираш домейна и да следваш правилата за пращаме на писма. Първоначално ще имат лимит на писма на час/ден. Ще трябва да отвориш тикет и да ги помолиш да махнат дневния лимит. Те ще поискат да им пратиш линкове кам страниците, където имаш описани правилата за пращане на писма и за включване кам мейлинг листи, линк към форма за регистрация и т.н.

След като им предоставиш тези данни, те ще премахнат лимита за ден и това е. Взимаш данните на смтп сървъра от панела и ги ползваш в твоя сайт. След като си направил всичко това ще имаш работеща функционалност за пращане на писма.

Друго решение е да ползваш твой gmail или yahoo адрес и да пращаш през тях. Това решение работи, но все пак си има тънкости и трябва да си настроиш правилно нещата. Те също имат лимит за брой писма, които могат да се пратят на ден от един акаунт.

Поздрави и успех!
Благодаря за тази информация, в най-скоро време ще се възползвам.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 24, 2017, 17:32
За домейна при добавяне на DNS записи двата TXT ги прие успешно.
Обаче още на първия MX ми съобщава:  Error occured: Invalid value in dnsrecord


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Ali Nebi в Dec 24, 2017, 18:06
MX записите са важни да сочат към тях единствено и само ако искаш да ползваш mailgun за получаване на писма за този домейн. На базата на това трябва да решиш дали да настроиш МХ записте да сочат към тях или не.

Пример:

Имам домейн mydomain.com, за който искам да имам email адреси и решавам за целта да ползвам google apps или office365 (платени услуги) или пък моят текущ хостинг сървър с инсталиран панел за управление на пощенски адреси. В този случай МХ записите трявба да сочат сървърите на тези повайдери. Ако МХ записите не сочат техните сървъри, то тогава няма да можеш да получаваш писма там.

До колкото си спомням, mailgun не позволява създаване на пощенски адреси, а е по-скоро за мейлинг листи и идеята да настроиш МХ записите към тях е единствено ако искаш да получаваш върнатите писма при проблеми и да ги виждаш в техния панел. Във всеки случай трябва да решиш сам какво точно искаш да постигнеш за писмата, които евентуално ще получаваш на този домейн.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 24, 2017, 18:54
Остава да чакам:
Код:
4. Wait For Your Domain To Verify
Once you make the above DNS changes it can take 24-48hrs for those changes to propagate. We will email you to let you know once your domain is verified.
Между другото получих потвърдителен е-мейл и завърших процедурата по регистрацията.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Ali Nebi в Dec 24, 2017, 21:16
Обикновено ДНС верификацията също е бърза и актуализацията на ДНС записите, в повечето случаи, става в рамките на 1-2 часа.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Acho в Dec 25, 2017, 10:18
Ти директно ли пращаш до реципиентите, или релейваш през друг мейлер (примерно на ISP) ?


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Ali Nebi в Dec 25, 2017, 10:58
Ачо, той ползва безплатен хостинг и се опитва да праща писма оттам. 99% от такива хостинги ползват същото IP и за пращане на писма.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: Acho в Dec 25, 2017, 11:06
Демек - directly to recipients. Без ползване на smart host.


Титла: Re: Не мога да изпратя e-mail чрез PHP
Публикувано от: 3p0 в Dec 25, 2017, 11:10
През сайта съм правил само неуспешни опити и директно и през Gmail и през Mail.bg за е-мейл до тестов ресипиент (аз съм регистрирал потребители с мои е-мейли). Поради несправедливото участие на IP-сайта в BlackList за спам си обяснявам пропадането на всички е-мейли от сайта. Успешно изпратих е-мейли до тестови ресипиенти от домашния ми компютър с openSUSE чрез PHP - код през Gmail.
( Писах им да ме премахнат от Черния списък, но получих отговор, че доставчика на услугата бил собственик на IP-адреса и трябвало да пиша на него - той да се свърже с тях .... )
След като презнасочих MX-записа към Mailgun виждам, че IP-на сайта вече не го листват в BlackList за спам - доста интелигентна им е системата.