Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на хардуер => Темата е започната от: Glupi в Aug 16, 2005, 00:31



Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Glupi в Aug 16, 2005, 00:31
Това ми писание не е панацея за всяка дистрибуция, няма да обясня каква е теорията, колко и как съм се мъчил, нито ще обяснявам от кога датират неравните борби за 3D производителност на моята Radeon екипирана машина.
Само ще спомена че първата ми карта за AGP беше Radeon 7000 а сегашната е Radeon 9100. Сериозно се замислям следващата да е Nvidia - драйвери да искаш...

И така Първия път ми беше един Slackware на който успях да накарам DRI (Direct Rendering Infrastructure)  да повдигне нещата от 150 fps на glxgears до няколко стотин fps. Като нахитрях още, се усетих че agpgart е модул който би трябвало допълнително да повдигне скоростта.
Тогава Ati нямаха драйвери за линукс, въобще!

Драйверите които са достъпни сега на сайта на канадците, си приличат на истински, и с малко търсене в Мрежата могат да се подкарат.

С какво:
Slackware Current 15.06.05
ati-driver-installer-8.14.13.run
root права
смелост в сърцето и светлина в очите


Как:
стартирам в X изпълнимия ati-driver-installer-8.14.13.run
файла представлява 36 мегабайтов архив в който се съдържат няколко версии за Xfree86 и Xorg.
Самата инсталация протича доста умозрително, няма да се впускам в подробности.
След нея обаче има един единствен тънък момент, на сайта на Ati пише:
"The display driver requires POSIX shared memory to be enabled on the system."
Оказа се че това изискване се удовлетворява ако се добави следния ред

tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
в
/etc/fstab

Ако не рестартирате след промяната, не забравяйте да си го mount-нете т.е.:
mount /dev/shm

Препоръката от инсталационната процедура е да стартирате
fgrlxconfig
за да се конфигурира коректно X. Никой слакер няма да се уплаши от тоя точно скрипт та и аз няма да ви обяснявам кое-как.

Излизме от X (Ctrl+Alt+Backspace например)

Сега проверете дали модулите за ядрото са натоварени.
В конзолата:
lsmod
трябва да покаже няколко заредени модула, между които ни трябват:
agpgart или agpgart_be
и
fgrlx
ако нещо го няма, тогава:
modprobe agpgart
modprobe fgrlx

според нуждата.

Следва изпълнен с надежда
startx
Ако всичко е точно и не сте си презорили монитора, или нещо друго (ех колко ли работи могат да се скапят...) средата ще изгрее и всичко ще е наред.

Проверка:
fgr_glxgears

трябва да покаже кубче с анимация в прозорец, ако виждате това значи имате ускорението, ако не - опитай пак.

Няколко "Малки подробности"

0) Аз От Линукс Не Разбирам! Всичко написано тук съм изсмукал от Мрежата и написах защото се изкефих че съм стигнал поне до тук.

1) В /lib/modules/fglrx/...
има модули (вкл. agpgart_be) които при мен уж се компилираха, но когато се опитам да ги modprobe-на не пожелават да се закачат (зациклени зависимости).

2) С DRI на glxgears ми даваше около 2100 fps с модула на Ati  качвам 70 fps на същото приложение - тоест "якия" драйвер се явява масивен забавител. Разбира се, идеята е в истинско приложение да се тества, за сега нямам как. Ще тествам и ще се обадя.

3) Неотдавна опитах Fedora Core 4 или FC4 с тези драйвери и не стана нищо защото едното е компилирано с GCC3 а другото с GCC4.

4) Не гарантирам че ще успеете от първия път. Гарантирам че ще падне поне малко чесане по окосмени части на тялото докато стане работата. Опасявам се че и при мен ще падне още чесане - виж точка 1 и 2...

Успех и Късмет!

P.S.: Много мерси, Zazzko! До никъде нямаше да се дотътря!


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: fogata в Aug 16, 2005, 02:20
Гризе ме люта но благородна завис ,защото аз така и не успявам да ги сложа тези ATI драйвери.Би ли казал с кое ядро си.Бях се зарекъл да не се опитвам повече, но ако кажеш че си с 2.4.29 ще пробвам пак.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Lord Bad в Aug 16, 2005, 09:26
Абе АТИ кога ли ще разберат че пазара на линукс вече не е съвсем малък и ще се вземат в ръце... Нвидиа имат перфектни драйвери и за FreeBSD и Solaris даже а АТИ не могат напишат едни за линукс, аз съм чувал че свободното решение било по-добро от тяхното:) Ест най-добре ще е да имаме супер свободни драйвери, но това за сега е утопия, нека поне се радваме че за разлика от един мой приятел имаме някакви супер драйвери:)))


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: в Aug 16, 2005, 10:17
Glupi, защо не го добавиш и като статия ?


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Glupi в Aug 16, 2005, 10:47
fogata, ядрото е 2.4.31
Надежда има, не се предавай! Трика трябва да е същия. Чудя се  къде да кача драйверите, че да им е по-лесно на другите подкарването. free.bol.bg е натъпкано и няма как да кача нищичко. Не открих как да се регистрирам в free.evro.net (срам! ) , а data.bg ми е недостъпен.
Вчера пуснах cedega и с него quake, върви, даже тича! Не съм "играч" та нямам идея как да пусна тест, но се играе спокойно.

Lord_Bad, нямам идея дали си спомняш, но преди много години драйверите на ATI за Windows също бяха калпави. Nvidia въведоха мастер драйверите - всичко в един голям пакет. Преди тях всичко беше много мънички файлчета и борба да си уцелиш картата. Тогава бях със Savage 3d, ех спомени...
Що се отнася до свободните драйвери - DRI са точно това, има и други проекти, но поне с тези съм пробвал и да ти кажа - не съм успял да си пусна нещо по-така с тях.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Glupi в Aug 16, 2005, 11:00
Цитат (Guest @ Авг. 16 2005,11:17)
Glupi, защо не го добавиш и като статия ?

Стила ми не е като за статия, трябва си и повече познания - да предложа повече подробности по темата. Освен това всичко което правя се описва с 6 реда на конзолата в X:
   ati-driver-installer-8.14.13.run
   modprobe agpgart
   echo tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 >> /etc/fstab
   # да не вземе да го пусне някой това! май трябва да има нов ред накрая на файла...
   mount /dev/shm
   fgrlxconfig
 <рестарт на X>
   fgl_glxgears

Следват песни и танци на народите...


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Йордан в Aug 16, 2005, 11:31
Имам въпрос :) Някой да е подкарвал TV-OUT на Radeon 8500 или на каквато и да било друга видео карта на ATI. Също така ме интересува това което програмата за настройка бута в конфига на Х сървъра - какво трябва и какво не трябва да има т.к. много бавно се влачи :)

П.П. ползвам Дебиан и с рпм файла не успях да си сложа дравърите. КОгато преди около месец излезна една читава версия на инсталатора ми излезна късмета и от първия път си ги сложих. Само не си подкарах TV-OUT'а


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: fogata в Aug 16, 2005, 12:38
Аз пък се надявам че ако успея да ги кача ще мога да си пусна T-out,пък то значи съвсем не е  сигурно.Гадничко е да превключвам на WIN за да си гледам филмчета на телевизора.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Йордан в Aug 16, 2005, 12:50
Цитат (fogata @ Авг. 16 2005,12:38)
Аз пък се надявам че ако успея да ги кача ще мога да си пусна T-out,пък то значи съвсем не е  сигурно.Гадничко е да превключвам на WIN за да си гледам филмчета на телевизора.

Е аз само за филмите имам "прозорец"   ???  :angry:  ???  :angry:  ???  :angry:


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Йордан в Aug 16, 2005, 13:13
Забравих да кажа какъв е проблема с пускането на TV-OUT'а (поне при мене). На телевизора се виждат шест пъти... това което трябва да се вижда един път. Разположени са така
###
###
и се движат от дясно на ляво. При сменяте на стандартите няма ефект. При "Прозореца" като сменям стандартите телевизора сам се пренастройва. И да спомена още нещо което предполагам повечето от вас го знаят - АТИ картите имат опция за "сливане" на линиите и на телевизора не излизат "празни черти" което поне според мене ги прави много по-добри :)


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Lord Bad в Aug 16, 2005, 13:35
Mного добре го помня онова време даже. Аз от самото начало бях с Нвидиа - култовия по това време Diamond Viper V300 базиран на Riva128 4MB - 100$ правете си сметка за колко години става дума... После имах ТНТ и реших че е време за промяна та си взех тогавашния хит на АТИ Радеон 7500 - такъв спек, такива проблеми с драйверите че се наложи да го продам на един приятел на който по му вървеше, набутах се прилично финансово и си купих GeForce 4 - поуката вълка козината си мени, но нрава не... От години Нвидиа са пионери във всичко ново и АТИ само тича подире им, ама не ги стига, след краха на 3dfx царува Нвидиа. Има даже една статийка - The Nvidia Linux Advantage, която макар че е писана от нвидийци си отразявя самата истина *nix video = Nvidia


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Glupi в Aug 16, 2005, 16:01
GigaVolt, ако успееш и за мен има шанс - почти еднакви са ни ядрата. Проблема обаче е че просто е трудно да накараш драйверите да бачкат както трябва - хардуера си бачка по един и същи начин. Май от много време TV-Out-a го реализират с едни и същи апаратни средства. С TV-Out не съм се борил, тоест гледам си филми, като си ръчна кабела и рестартирам - мързеливо, нали :) а и аз съм си Ламер (Бозаджия) - не ме е срам да си кажа че ми е по-удобно ХР-то.

Иначе, Lord_Bad не си съвсем прав - Ati от отдавна са се ориентирани към качествения хардуер, добрата картина. Седнахме с едно приятелче да гледаме точно това и за една и съща цена качеството е на страната на Ati. Иначе драйверите са им пълна скръб за Линукс. Nvidia водят с много тук.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Йордан в Aug 16, 2005, 16:23
Glupi честно казано проблема идва от многото "неща" които трябва да се разпихат в конфига. Истината е, че за да работи коректно трябва много добре да се познават Х сървъра и самите драйвъри. Уви за 1-2 месеца не успях да намеря работещо решение. За някои карти има "спасение" чрез проекта http://gatos.sf.net/ Моята за жалост не е в списъка :(


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Lord Bad в Aug 16, 2005, 17:17
АТИ не са изхвърляне ама са годни главно под Уин,а това с качествената картина е доста субективно както какво ли не в живота де...


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: bld в Aug 17, 2005, 00:10
Здравейте!
Аз си подкарах преди доста време картата ATi Radeon 9600 на слак-а :) и то без великия им нов installer който между другото още не съм пробвал ама мисля че не е за изхвърляне :) като гледам менния по въпроса :). Но мисля че и той ще има проблема който имаха всички досегашни драйвери на ATi. Проблема при мене беше  че след като ги кача тея драйвери на ядро 2.4.х тръгва, зареждат се модулите сичко е нормално ама върви много по бавно от DRI-то. А пък с ядро 2.6.х и нагоре драйверите не искаха да се компилират  (/lib/modules/fglrx/build_mod/ - и тука има едни дето тряя да се компилират за да е ОК). Та аз успях да подкарам работата с два пача дето се слагат за тея модули от "/.../build_mod/"  ето и двата пача :  http://www.hot.ee/amurde/p1.patch
http://www.hot.ee/amurde/p2.patch
С тея пачове, ядро 2.6.х и нагоре, и POSIX shared memory enabled...няма абсолютно никакви проблеми с 3D ускорението под слак-а. Още не съм пробвал да пускам ТВ изхода :) но и това ще направя като ми остане време. Ако има заинтересувани мога да напиша подробно какво съм направил, ако някой все пак не успее да си инсталира ускорението с новия инсталатор да постне тука или да остави майл ще му пратя подробно какво съм направил.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Йордан в Aug 17, 2005, 11:16
bld точно този проблем имах без инсталатора. Можеш ли да споделиш тук как става номера с пача. Предполагам, че и на останалите ще им е интересно :)


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: в Aug 17, 2005, 12:24
Едно може да се каже със сигурност: ако с fglrx glxgears дава многократно по-нисък резултат, отколкото с генеричния драйвър за радеон, 3Д ускорение НЯМА. За проба си пусни gl-117. И виж какво съобщение ще ти изкара. За слак новия графичен инсталатор определено не върши работа. Едно нещо ми се ще да пробвам, ама все се каня и само с каненето си оставам, е да пробвам версията на драйвъра за сусе върху слака, защото инсталиран върху сусе по техните указанията драйвър работи екстра, барабар с TV-out-а.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: zazzko в Aug 17, 2005, 15:05
Андро при условие че върви Quake през Cedega ме навежда на мисълта, че ускорение има. Иначе беше пробвано и с дадените по-горе пачове, но те не сработиха на новото 2.6.12.3 ядро.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Glupi в Aug 17, 2005, 15:39
Пуснах тоя звяр gl-117 и изглеждаше чудесно и трите секунди преди да ме изплюе с segmentation fault в конзолата от която съм го пуснал... Иначе се търкаля прилично.
Сега се боря да подкарам gltron, помня че беше много зарибяваща едно време с DRI. Сега ще издуя всичко, да видим как ще се клати :)


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Йордан в Aug 17, 2005, 15:47
Андро koe SuSE ползваш ? Под кое върви TV-OUT'а ?


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: в Aug 17, 2005, 17:19
9.3, преди и на 9.2. Просто се следва буквално тяхната инструкция към техния драйвър (аз правя copy+paste на техните команди) и после малко се зачита едно readme в doc директорията на fglrx след инсталацията. Мойто ати е 9000 про и с fglrx ми дава над 50% повече на glxgears. Имам куейк 3 за линукс, ама ме е мързяло до сега да го сложа, за да видя какво fps би се получило. Тая вечер вали, може да се прежаля.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Glupi в Aug 17, 2005, 18:03
Доста любопитно - и Gltron върви с около 75fps. Има нещо странно тук. Всички GL приложения ли правят едни и същи fps или... или и аз не знам...


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: ray в Aug 17, 2005, 18:52
Здравейте,
Първо да кажа, че нямам ATI (с Nvidia съм), но ако ви се чете ;) ето ви линк към едно доста голямо четиво:
http://odin.prohosting.com/wedge01/gentoo-radeon-faq.html
Дано да е и полезно, това са инструкции за Gentoo, но дано да са полезни и за Slack.
Румен


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: в Aug 17, 2005, 18:55
Относно тв-аут-а :
# === TV-out Management ===
    Option "NoTV"                       "no"    
    Option "TVStandard"                 "PAL-B"    
    Option "TVHSizeAdj"                 "0"    
    Option "TVVSizeAdj"                 "0"    
    Option "TVHPosAdj"                  "0"    
    Option "TVVPosAdj"                  "0"    
    Option "TVHStartAdj"                "0"    
    Option "TVColorAdj"                 "0"    
    Option "GammaCorrectionI"           "0x00000000"
    Option "GammaCorrectionII"          "0x00000000"
в Хорг.конф
за филмите :
    Option "OverlayOnCRTC2"             "yes"
Със Слак 10.1 / 2.4.29 съм Радеон 9000 / Хорг 6.8.1

Надявам се да съм бил полезен.

П.С. Успях да ги подкарам прословутите драйвери на Ати , но нещо ми се конфликтват с агпгарт модула напрао цялата машина увисва .... някой ако има идея да помага :)


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: zazzko в Aug 17, 2005, 20:34
Glupi..да не би да е пуснато Vertical Sync и кадрите да се синхронизират с опресняването на монитора :)


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Йордан в Aug 17, 2005, 20:43
HeadPhoneS можеш ли да покажеш целия ти конфигурационен файл :)


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: bld в Aug 17, 2005, 22:50
Цитат (GigaVolt @ Авг. 17 2005,12:16)
bld точно този проблем имах без инсталатора. Можеш ли да споделиш тук как става номера с пача. Предполагам, че и на останалите ще им е интересно :)

GigaVolt :) Значи първо отиваш и си сваляш двата пач-а за модулите от двата адреса дето съм ги дал в предишните ми писания. Ако линковете не са активни вече ще ти ги пратя на майла няма проблем. Та след като ги изтеглиш ги копирай ги в "/lib/modules/fglrx/build_mod" , отваряш една конзола в тая директория и пишеш  "patch -p0 < p1.patch" и после "patch -p0 < p2.patch" след това си правиш модулите по нормалния начин с  "make" и после "cd .." за да се върнеш в директорията "/lib/modules/fglrx/" пишеш "make_install" както са го описали от ATi че трябва да се направи. Модулите поне при мене след пачването се компилират без грешка, следва една настройка на Х-а с fglrxconfig, а и да не забравя, трябва да махнеш в ядрото DRI-то и да компилираш agpgart-a като модул задължително. Пускаш си новото компилирано ядро и правиш настройка със fglrxconfig-a. Ако имаш маунтната тая допълнителна памет сичко ще е ОК, то и без нея няма проблеми ама някой неща излизат без текстури и някой скрийн сейвъри не тръгват. Това е което аз съм направил и си карам така с драйвер fglrx_6_8_0-8.12.10-1.i386 (не е най-новия но бачка идеално). Надявам се да съм бил полезен на всички :) щото като знам какви ядове имах и аз с ATi-то :) но сега бачка много добре и съм много доволен. Успех на всички.


P.S. Забравих да кажа че е хубаво преди всички операции първо да си компилираш ново ядро и да му направиш модулите с "make modules", иначе може и да имаш още ядове заради тес пачове :) след компилацията на ядрото инсталираш драйвера и всичко друго е както съм го описал.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: bld в Aug 17, 2005, 23:02
Цитат (zazzko @ Авг. 17 2005,16:05)
.... Иначе беше пробвано и с дадените по-горе пачове, но те не сработиха на новото 2.6.12.3 ядро.

zazzko    вярно не съм ги тествал много тез пачове ама  с ядро 2.6.11.6  работи перфектно. Предполагам че за 2.6.12.3 ядро ще има съответния пач....но трябва да потърся отново за да ти кажа със сигурност защо така се е получило.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Glupi в Aug 18, 2005, 00:19
Цитат (zazzko @ Авг. 17 2005,21:34)
Glupi..да не би да е пуснато Vertical Sync и кадрите да се синхронизират с опресняването на монитора :)

Ми да - така си беше. Сега FPS на Quake 3 под WIN и под Linux с cedega са с по 90.
GlTron се покачи до 120-150 FPS. Oтпаднаха и някои неприятни ефекти с интерфейса им...
fgl_glxgears - 334 fps
glxgears - 1867 fps
Aбе звяр си стана :D
Само дето не помня колко беше последно с DRI.

Между другото на сайта на Ati има прилична информация за разни подробности с драйверите им - Relese Notes им викат. Там например разбрах че не ми трябва нищо повече от модули agpgart и fgrlx. Модулите от /lib/modules/fgrlx/ не ми трябват - аз съм с старото (2.4.х) ядро. Има инфо за поддържаните ядра и GCC-та. Има и други рабти, читат надо друзя :p


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Yotce в Aug 18, 2005, 00:27
За 2.6.12.2 единствения задължителен patch e fglrx-2.6.12-new-agpgart.patch, примерно от тук

Иначе, стига да се спазва правилото да не се зарежда drm модула от ядрото и да се ползва agpgart от ядрото, проблеми няма, получавааш 3d ускорение плюс още по-ценно - tvout.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: the_real_maniac в Aug 18, 2005, 08:44
Glugpi, glupi и къде видя нещо сложно ????!!!

Имаш зареждане на Х на кръст модули - 3 или 2 и един хконфиг , мнооооогоооооо сложно, а имам чувството , че си с 2.4.х,защото под 2.6 при ползване на външен agpgart драйвер се зареждат

intel_agp (за intel chipset-и -> примерною) и agpgart

и после вече стартХ и fglrx се инициализира/зарежда и т.н

--
та още една неточност fglrx си има вгр. agpgart драйвер , така че може и него да се позлва.

Успех на всички.

Абе оправиха ли вече ТВ-оута , защото от някъде 5 , ако не и повече версии насам не съм го тествал, но преид имах частични успехи , но не и КРАЙНИ ! какво ли не съм пробвал и чел - това като инфорамция :D :)

айде бай-бай :p :)


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: zazzko в Aug 18, 2005, 09:54
the_real_maniac ако потърсиш по Google ще разбереш защо е сложно. То бива калпави драйвери ама то тяхното е направо убиец на иначе хубавия хардуер.
Все пак си спомням как ти също се мъчеше доста време заедно с Q-tech.

BTW днес излязоха нови драйвери, които поддържат (вече официално) ядро 2.6.12.х и GCC 4.0.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: ColdFusion в Aug 19, 2005, 21:50
Примерен код
coldfusion@mugen:~$ fgl_glxgears
Error: couldn't get fbconfig
coldfusion@mugen:~$ LIBGL_DEBUG=verbose fglrxinfo
libGL error: XF86DRIQueryDirectRenderingCapable returned false
libGL error: XF86DRIQueryDirectRenderingCapable returned false
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.3 Mesa 4.0.4


Debian Etch; RADEON 9000;
Инсталирани са най-новите драйвери свалени от страницата на ATI. Чувства се значително подобрение в сравнение със стандартните само дето ми се получава горния проблем... Кажете как да го пусна пустото 3D или поне кажете от каква допълнителна информция се нуждаете за да ми помогнете.
Мерси!  :D


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: zbe в Aug 25, 2005, 18:49
Мда и аз не мога да подкарам 3 Д то ! :(


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: VG в Aug 26, 2005, 10:32
Здравейте колеги.
Аз съм с Радеон 9200, Слак 10.1 с ядро 2.6.12 и Xorg 6.8.2
От край време се пробвам да подкарам ТВ изхода, ама все без успех. Тая тема ме накара да пробвам отново и мога да се похваля с известен напредък. Не съм специалист в областта, но реших да споделя за желаещите. Искам само да отбележа, че изпълнението на по-долните примери би могло да има и отрицателно въздействие върху Вашия хардуер, софтуер и емоционално състояние.
Значи накратко: сложих си fglrx 8.16.20 от някакъв RPM- пакет
rpm2tgz
su
installpkg fglrx-нещо-си.tgz

или на който както му е удобно, и след това отидох в /lib/modules/fglrx/build_mod и билднах без пачове:
sh make.sh
Нямаше проблеми! Инсталирах:
cd ..
sh make_install.sh

Даде ми някаква миниатюрна грешчица относно поддръжката на unloadable support от ядрото, ама аз не и обърнах нужното внимание и генерирах xorg.conf:
fglrxconfig
Затаих дъх, стиснах палци и рестартирах Х. Естествено след това се наложи да си припомня vi и да пусна средата със стария драйвер. Оказа се, че съм забравил да прекомпилирам ядрото, за да махна DRI и да компилирам agpgart като модул. След като го свърших отново стиснах зъби и рестартирах с новото ядро...
За всеобща (и най-вече за моя) радост хикса тръгна, обаче като загря установих, че показалеца на мишката се вижда изключително трудно. Изобщо целия екран беше толкоз мътен, че почти беше неизползваем. За сметка на това пък на екрана на телевизора ми изгря Линукс десктоп със доста добро качество на изображението. На следващия ден установих, че тоя проблем (мътния монитор) го има само когато стартирам компютъра с включен s-video кабел към видео картата. Ако някой знае как да го оправя нека да сподели. Така или иначе това го преглътнах, но се оказа и че fgl_glxgears не ще да тръгне. Наложи се да барна xorg.conf и да разреша използването на вградения agpgart:
Option "UseInternalAGPGART"         "yes"
Най- накрая след поредния рестарт на Х  fgl_glxgears тръгна, кубчето се завъртя и повърна в конзолата следния резултат:
1264 frames in 5.0 seconds = 252.800 FPS
1344 frames in 5.0 seconds = 268.800 FPS
от glxgears пък излезе:
9246 frames in 5.0 seconds = 1849.200 FPS
9246 frames in 5.0 seconds = 1849.200 FPS
но така или иначе на мене целта ми беше да имам възможност за гледане на филми на телевизора, щото ми омръзна да рестартирам и да ползвам Уиндоус единствено за тая цел. Другото което постигнах беше видео изхода да бъде на втори Х клиент, като по този начин да си оставям компютъра използваем и по време на зяпане на филми. Тая опция под Уиндоус май няма как да стане, не знам, а и вече не се интересувам;-). Поразтърсих се из гуглето и намерих нещо подходящо из руските сайтове. Не му помня адреса, ама с риск да стана досаден ще го изложа по- нататък в изложението.
Значи: решението е просто – трябва единствено да се пипне xorg.conf-а, като се копират следните секции:  Section "Monitor", Section "Device" в частта === ATI device section === и Section "Screen"
вместо много-много да обяснявам, ще предложа на вниманието Ви част от моя  xorg.conf:
Примерен код

Section "Monitor"
    Identifier  "Monitor0"
    HorizSync   31.5 - 50.0
    VertRefresh 40 - 90
    Option "DPMS"

Section "Monitor"
    Identifier  "Monitor1"
    HorizSync   30 - 50
    VertRefresh 60 - 60
    Option "DPMS"
EndSection

...

# === ATI device section ===

Section "Device"
    Identifier                          "ATI Graphics Adapter"
     Driver                              "fglrx"
# ### generic DRI settings ###
# === disable PnP Monitor  ===
    #Option                              "NoDDC"
# === disable/enable XAA/DRI ===
    Option "no_accel"                   "no"
    Option "no_dri"                     "no"
# === misc DRI settings ===
    Option "mtrr"                       "off" # disable DRI mtrr mapper, driver has its own code for mtrr
# ### FireGL DDX driver module specific settings ###
# === Screen Management ===
    Option "DesktopSetup"               "(null)"
    Option "ScreenOverlap"              "0"
    Option "GammaCorrectionI"           "0x06419064"
    Option "GammaCorrectionII"          "0x06419064"
# === OpenGL specific profiles/settings ===
    Option "Capabilities"               "0x00000000"
    Option "CapabilitiesEx"             "0x00000000"
# === Video Overlay for the Xv extension ===
    Option "VideoOverlay"               "on"
# === OpenGL Overlay ===
# Note: When OpenGL Overlay is enabled, Video Overlay
#       will be disabled automatically
    Option "OpenGLOverlay"              "off"
# === Center Mode (Laptops only) ===
    Option "CenterMode"                 "off"
# === Pseudo Color Visuals (8-bit visuals) ===
    Option "PseudoColorVisuals"         "off"
# === QBS Management ===
    Option "Stereo"                     "off"
    Option "StereoSyncEnable"           "1"
# === FSAA Management ===
    Option "FSAAEnable"                 "no"
    Option "FSAAScale"                  "1"
    Option "FSAADisableGamma"           "no"
    Option "FSAACustomizeMSPos"         "no"
    Option "FSAAMSPosX0"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY0"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX1"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY1"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX2"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY2"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX3"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY3"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX4"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY4"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX5"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY5"                "0.000000"
# === Misc Options ===
    Option "UseFastTLS"                 "0"
    Option "BlockSignalsOnLock"         "on"
    Option "UseInternalAGPGART"         "yes"
    Option "ForceGenericCPU"            "no"
    BusID "PCI:1:0:0"    # vendor=1002, device=5961
    Screen 0
EndSection


# === ATI TV device section ===

Section "Device"
    Identifier                          "ATI Graphics Adapter TV"
     Driver                              "fglrx"
# ### generic DRI settings ###
# === disable PnP Monitor  ===
    #Option                              "NoDDC"
# === disable/enable XAA/DRI ===
    Option "no_accel"                   "no"
    Option "no_dri"                     "no"
# === misc DRI settings ===
    Option "mtrr"                       "off" # disable DRI mtrr mapper, driver has its own code for mtrr
# ### FireGL DDX driver module specific settings ###
# === Screen Management ===
    Option "DesktopSetup"               "(null)"
    Option "ScreenOverlap"              "0"
    Option "GammaCorrectionI"           "0x00000000"
    Option "GammaCorrectionII"          "0x00000000"
# === TV-out Management ===
    Option "TVFormat"                   "PAL-B"    
    Option "TVStandard"                 "VIDEO"    
    Option "TVHSizeAdj"                 "0"    
    Option "TVVSizeAdj"                 "-4"    
    Option "TVHPosAdj"                  "0"    
    Option "TVVPosAdj"                  "4"    
    Option "TVHStartAdj"                "0"    
    Option "TVColorAdj"                 "0"    
    Option "GammaCorrectionI"           "0x00000000"
    Option "GammaCorrectionII"          "0x00000000"    
   #Option "OverlayOnCRTC2"             "yes"
# === OpenGL specific profiles/settings ===
    Option "Capabilities"               "0x00000000"
    Option "CapabilitiesEx"             "0x00000000"
# === Video Overlay for the Xv extension ===
    Option "VideoOverlay"               "on"
# === OpenGL Overlay ===
# Note: When OpenGL Overlay is enabled, Video Overlay
#       will be disabled automatically
    Option "OpenGLOverlay"              "off"
# === Center Mode (Laptops only) ===
    Option "CenterMode"                 "off"
# === Pseudo Color Visuals (8-bit visuals) ===
    Option "PseudoColorVisuals"         "off"
# === QBS Management ===
    Option "Stereo"                     "off"
    Option "StereoSyncEnable"           "1"
# === FSAA Management ===
    Option "FSAAEnable"                 "no"
    Option "FSAAScale"                  "1"
    Option "FSAADisableGamma"           "no"
    Option "FSAACustomizeMSPos"         "no"
    Option "FSAAMSPosX0"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY0"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX1"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY1"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX2"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY2"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX3"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY3"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX4"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY4"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosX5"                "0.000000"
    Option "FSAAMSPosY5"                "0.000000"
# === Misc Options ===
    Option "UseFastTLS"                 "0"
    Option "BlockSignalsOnLock"         "on"
    Option "UseInternalAGPGART"         "yes"
    Option "ForceGenericCPU"            "no"
    BusID "PCI:1:0:0"    # vendor=1002, device=5961
    Screen 1
EndSection

# **********************************************************************
# Screen sections
# **********************************************************************
...
Section "Screen"
    Identifier  "Screen0"
    Device      "ATI Graphics Adapter"
    Monitor     "Monitor0"
    DefaultDepth 24
    #Option "backingstore"

    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes       "1024x768" "800x600" "640x480"
        ViewPort    0 0  # initial origin if mode is smaller than desktop
#        Virtual     1280 1024
    EndSubsection
EndSection


Section "Screen"
    Identifier  "Screen1
    Device      "ATI Graphics Adapter TV"
    Monitor     "Monitor1"
    DefaultDepth 24
    
    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes       "1024x768"    
        ViewPort    0 0  # initial origin if mode is smaller than desktop
        #Virtual     1280 1024
    EndSubsection
EndSection

# **********************************************************************
# ServerLayout sections.
# **********************************************************************

...

Section "ServerLayout"

# The Identifier line must be present
    Identifier  "Server Layout"

...

    Screen "Screen0"
    
    Screen "Screen1" RightOf "Screen0"

...

Да не забравя: ако въпреки всичко успеете да подкарате нещата по този начин, знайте, че след това ще Ви се наложи да почетете и доста по повод на възможностите на конзолния MPlayer.
Желая успех на всички мераклии да ползват изцяло възможностите на Linux.
Поздрави!!!


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: zbe в Aug 27, 2005, 16:39
Еми опитах да си инсталирам ускорението и всичко сложил съм дравърите зададох път към инсталационния файл, стаяртирах го и ето това ми се изписа!
Примерен код
==================================================
 ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: XFree86 4.3.99.902

Detected version of X does not have a matching 'x430' directory
You may override the detected version using the following syntax:
     X_VERSION=<xdir> ./ati-driver-installer-<ver>-<arch>.run [--install]

The following values may be used for <xdir>:
    x430_64a    XFree86 4.3.x 64-bit
    x680_64a    X.Org 6.8.x 64-bit
    x690_64a    X.Org 6.9.x 64-bit
Removing temporary directory: fglrx-install

Помогнете!

P.S: По междудругото съм със SuSe 9.1 , XFree Version 4.3.99.902 (4.4.0 RC 2)


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: zbe в Aug 31, 2005, 00:35
Хорица всичко стана според описанието на Glupi само че fgrlx не се появи нито командата modprobe fgrlx stana
Цитат
Сега проверете дали модулите за ядрото са натоварени.
В конзолата:
lsmod
трябва да покаже няколко заредени модула, между които ни трябват:
agpgart или agpgart_be
и
fgrlx
ако нещо го няма, тогава:
modprobe agpgart
modprobe fgrlx
според нуждата.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Yotce в Aug 31, 2005, 02:01
Цитат (VG @ Авг. 26 2005,11:32)
За всеобща (и най-вече за моя) радост хикса тръгна, обаче като загря установих, че показалеца на мишката се вижда изключително трудно. Изобщо целия екран беше толкоз мътен, че почти беше неизползваем.

Същата работа...  Проблема се появи с новите драйвери (8.16.20), преди го нямаше. Оправили са една дивотия, която  я имаше във ВСИЧКИ предишни версии на драйверите им - появяваха се едни "опашки" по изображението. Но са развалили всичко друго, май. "Мътен" не е много точно, на мен ми прилича, все едно са ми сменили кинескопа с 20 годишен екземпляр, на който му е издухано покритието. Проблема се решава с вадене и мушкане на кабела, ама то не си е работа  :angry:
За съжаление не съм открил друг начин. Интересен ефект се получава ако не е конфигуриран за dualhead и се сложи в

Section "Device"  
Option "DesktopSetup"               "single"

Тогава монитора изгасва, но tvout си работи ??? А в логовете си пише, че се ползва CRT1 за primary monitor ???

fgl_glxgears си дава разни fps, ама при мен показва един куб, който няма нищо общо с истината - все едно няма текстури по стените.

Сега инсталирам един Linux на лаптопа, който е с nVidia, ако  наистина работят свястно драйверита, просто ще отиде в кофатa радеона. За Windows, дето се хранят оттам, няколко години правиха драйвери и пак се дънят, като гледам колко "сериозно" са се заели с Linux... след 100 години може и да стане.


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: zbe в Aug 31, 2005, 02:09
Мдам май ще сменям скапаният радеон имам такова усещане не за друго щото съм некадърен ...


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: Lord Bad в Aug 31, 2005, 09:39
Ми както сигурно вече си разбрал дори и да ти тръгнат драйверите им производителността няма да е висока като в Уин защото са доста куци - Nvidia e най-добрия вариант ако търсиш производителност, Интел - ако търсиш перфектни свободни драйвери...


Титла: Ati за Linux
Публикувано от: streetdesigns в Jan 04, 2006, 19:28
Мтака какво направих аз на "Слак 10.2"

Картата я взех преди няколко дни много тънко от един човек. Радеон 9600.

Следвах всички стъпки които Глупи беше описал.

Ето как оправих стъпката след инсталацията на драйвърите

Примерен код
/dev/hdc2        swap             swap        defaults         0   0
/dev/hdc3        /                reiserfs    defaults         1   1
/dev/hdc1        /ntfs1           ntfs        ro               1   0
/dev/cdrom       /mnt/cdrom       auto        noauto,owner,ro  0   0
/dev/fd0         /mnt/floppy      auto        noauto,owner     0   0
tmpfs            /dev/shm         tmpfs       defaults         0   0
devpts           /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620   0   0
proc             /proc            proc        defaults         0   0


След това стартирах "fglrxconfig"
Цитат
==============================================================================
 ATI - FireGL - WORKSTATION GRAPHICS ACCELERATOR
==============================================================================

This program will create the ATI "xorg.conf" file
- based on your selections - for the following video cards...

         - ATI FireGL V3100 / V3200 / V5000 / V5100 / V7100
         - ATI FireGL X1 / X2 / X3 / Z1 / T2
         - ATI FireGL 8700 / 8800
         - ATI Mobility FireGL T2 / 9100 / V5000
         - ATI Mobility Radeon 9000 / 9200 / 9600 /9800
         - ATI Mobility Radeon X700
         - ATI Radeon 8500 / 9000 / 9100 / 9200
         - ATI Radeon 9500 / 9550 / 9600 / 9700 / 9800
         - ATI Radeon X300 / X600 / X700 / X800 / X850
         - ATI IGP Radeon 9100 / 9200/n  - ATI IGP Mobility Radeon 9000 / 9100/n

The "xorg.conf" file usually resides in /etc/X11.


Press [Enter] to continue, press 'q'&[Enter] or [Ctrl]+'c' to abort.






==============================================================================
Mouse
==============================================================================

Specify the mouse port type. Choose one from the following list:

 1.  Serial Port
 2.  PS/2 or USB with PS/2 protocol
 3.  Inport Bus

Enter the number for your port type: [2] 2







Specify the mouse model. Choose one from the following list:

 1.  PS/2 Mouse (X11 generic ps/2 mouse driver)
 2.  PS/2 Wheel Mouse (X11 generic ps/2 wheel mouse driver)
 3.  Microsoft Intellimouse (PS2)
 4.  Microsoft IntelliMouse Explorer (PS2)
 5.  Kensington ThinkingMouse (PS2)
 6.  Logitech MouseManPlus (PS2)
 7.  Alps Glidepoint PS/2 Touchpad
 8.  Genius NetMouse
 9.  Genius NetScroll

Enter the number for your mouse model: [2] 2


If your mouse has only two buttons, it is recommended that you enable
Emulate3Buttons.

Do you want to enable Emulate3Buttons (y/n)? [n] n

Now give the full device name that the mouse is connected to, for example
/dev/tty00 or /dev/mouse or /dev/psaux (includes IBM Laptops).

Mouse device: [/dev/input/mice] /dev/mouse






==============================================================================
Keyboard
==============================================================================

Please select one of the following keyboard types that is the better
description of your keyboard. If nothing really matches,
choose 1 (Generic 101-key PC)

 1.  Generic 101-key PC
 2.  Generic 102-key (Intl) PC
 3.  Generic 104-key PC
 4.  Generic 105-key (Intl) PC
 5.  Dell 101-key PC
 6.  Everex STEPnote
 7.  Keytronic FlexPro
 8.  Microsoft Natural
 9.  Northgate OmniKey 101
10.  Winbook Model XP5
11.  Japanese 106-key
12.  PC-98xx Series

Enter a number to choose the keyboard type: [1] 3






Please select the layout corresponding to your keyboard

 1.  U.S. English
 2.  U.S. English w/ISO9995-3
 3.  Belgian
 4.  Bulgarian
 5.  Canadian
 6.  Czechoslovakian
 7.  German
 8.  Swiss German
 9.  Danish
10.  Spanish
11.  Finnish
12.  French
13.  Swiss French
14.  United Kingdom
15.  Hungarian
16.  Italian
17.  Japanese
18.  Norwegian

Press [Enter] for the next page or
enter the number for your keyboard layout country: 4






==============================================================================
FireGL Display Settings
==============================================================================

Quad Buffer Stereo ("Active Stereo"):

This driver does support Quad Buffer Stereo ("Active Stereo")
in combination with a CRT monitor (refresh rate about 100 to 120 Hz)
and the appropiate stereo viewing subsystem hardware. For example, this can
be a shutter glasses system (infrared or wired) or an active
polarisation device paired with passive stereo polarization glasses.

Do you want to enable "Quad Buffer Stereo" (y/n)? [n]






==============================================================================
TV out Configuration
==============================================================================

Do you want to customize  your TV-out settings (y/n)? [n] y

TV format selection

 1.  NTSC-M
 2.  NTSC-N
 3.  NTSC-JPN
 4.  PAL-B
 5.  PAL-D
 6.  PAL-G
 7.  PAL-H
 8.  PAL-I
 9.  PAL-K
10.  PAL-L
11.  PAL-N
12.  PAL-M
13.  PAL-SCART
14.  PAL-CN
15.  PAL-K1

Enter your choice (1-16): [1] 1

TV output standard selection

 1.  VIDEO
 2.  SCART
 3.  YUV

Enter your choice (1-3): [1] 1






==============================================================================
FireGL Screen Layout
==============================================================================

------------------------------------------------------------------------------
| Maximum resolution for OpenGL operation                                    |
|                                                                            |
| - R200 chip family (Radeon 8500-9100 Pro, FireGL 8700/8800/E1):            |
|       2048x2048                                                            |
| - R300 chip family (Radeon 9500-9700 Pro, FireGL T2/Z1/X1/X2):             |
|       2560x2560                                                            |
------------------------------------------------------------------------------

Do you want to configure dual monitor support (y/n)? [n]






==============================================================================
Monitor Settings
==============================================================================

Now we want to set the specifications for the monitor(s). The two critical
parameters are the vertical refresh rate, which is the rate at which the
the whole screen is refreshed, and the horizontal sync rate,which is the
rate at which scanlines are displayed.

The valid range for horizontal sync and vertical sync should be documented
in the manual of your monitor. If in doubt, check the monitor database
/usr/X11R6/lib/X11/doc/Monitors to see if your monitor is there and use as custom
ranges.
Otherwise, you can let the driver automatically detect the setting .

Do you want to customize the refresh rate and horizontal sync for
your monitor (y/n)? [n]






==============================================================================
Display Modes
==============================================================================

The default resolution that the server will start-up with will be the first
listed mode that can be supported by the monitor and card.
Currently it is set to:

"1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" for 24-bit

Modes that cannot be supported due to monitor or clock constraints will
be automatically skipped by the server.

 1.  Change the modes for 24-bit (24-bit color)
 2.  The modes are OK, continue.

Enter your choice: [2] 1

Select your modes from the following list:

 1  "640x480"
 2  "800x600"
 3  "1024x768"
 4  "1152x864"
 5  "1280x960"
 6  "1280x1024"
 7  "1400x1050"
 8  "1600x1200"
 9  "1792x1344"

Please list the digits and characters for the modes that you want to use.
For example, '632' selects "1280x1024" "1024x768" "800x600", with
the default mode of "1280x1024".

Which modes do you want? 6

The default resolution that the server will start-up with will be the first
listed mode that can be supported by the monitor and card.
Currently it is set to:

"1280x1024" for 24-bit

Modes that cannot be supported due to monitor or clock constraints will
be automatically skipped by the server.

 1.  Change the modes for 24-bit (24-bit color)
 2.  The modes are OK, continue.

Enter your choice: [2] 2

You can have a virtual screen (desktop), which is screen area that is larger
than the physical screen and which is panned by moving the mouse to the edge
of the screen. The largest resolution in the modelist is used for any of the
listed resolution with less dimensions. Each color depth can have a
differently-sized virtual screen. Virtual screens resolutions are set
for each color depth separately.


Note: This graphics adapter will always select the maximum
x and y resolution as the default virtual desktop resolution.
This complies with general X11 specifications. see "man XF86Config".

Do you want to use a virtual desktop where the dimensions are bigger
than your maximum x and y screen resolution? (y/n) [n]











==============================================================================
Direct Rendering Interface Restrictions
==============================================================================

Please specify which restriction sheme you want to implement:

 1.  no restrictions - any user has access to the OpenGL ICD
 2.  limited to group 'users' - only group members can access the OpenGL ICD
 3.  limited to group 'root' - only group members can access the OpenGL ICD
 4.  limited to group 'video' - only group members can access the OpenGL ICD
 5.  limited to group 'dri' - only group members can access the OpenGL ICD

Enter the number for your default user restrictions: [1] 1






==============================================================================
Application Profiles
==============================================================================

Please select application specific profile:

 1.  Default
 2.  Individual Configuration of Capabilities
 3.  Maya
 4.  SOFTIMAGE|XSI
 5.  SOFTIMAGE|3D
 6.  Houdini 4.0
 7.  Houdini 5.0
 8.  Houdini 5.5

Enter the number for your profile: [1] 1






==============================================================================
Advanced Graphics Features Settings
==============================================================================

Do you want to initialize xfree86-dga (y/n)? [n] y

Do you want to export pseudo color visuals (y/n)? [n]

Do you want to synchronize buffer swaps
with the vertical sync signal (y/n)? [n]






==============================================================================
Full Scene Anti Aliasing (FSAA)
==============================================================================

Please select multi sample visuals you want to share:

 1 = All (Visuals for 2,4 and 6 Samples per Pixel)
 2 = Visuals for 2 Samples per Pixel
 4 = Visuals for 4 Samples per Pixel
 6 = Visuals for 6 Samples per Pixel

Please enter: [1]

Do you want to force multi sample visuals
for every OpenGL application? (y/n)? [n] y

Samples per Pixel (2/4/6)? [6] 6

Disable FSAA Gamma (y/n)? [n]

Customize FSAA Multi Sample Position (y/n)? [n]






==============================================================================
Advanced OS Settings
==============================================================================

External AGPGART module:

It is possible (but not recommended) to turn off the usage of
built-in agp support of the provided fglrx kernel module and
use the external AGP GART module (agpgart.o) of the Linux kernel.
If you want to use the external module then ensure that it loads
prior to the drivers full startup. In order to manually load the
external agpgart module execute this on the commandline (as root):
    /sbin/insmod agpgart
or alternatively configure your system to auto load the module.

Do you want to use the external AGP GART module (y/n)? [n]






AGP Locked User Pages

The graphics driver is able to read and write textures and bitmaps trough AGP
mapped and locked views of the main memory for the application's mem space.
Performing those mapping task depends on several successfull interaction steps
with the Linux kernel. A failure in this process might lead to some messages
in the kernel log. If these kernel functions are failing silently or in case
of other heavy incompatibility (e.g. a new kernel memory manger) then there
is a high chance that the system will hang as soon as the graphics adpater
wants to read from assumed but nor really mapped memory location.

If you do see that the advanced fgl_glxgears application halts your session
whilst the simple glxgears does run nicely then please disable this feature.

If you do see lots of notifications about failed kernel calls for mem locking
then please disable this feature and re-check the kernel message log.

Do you want to enable "AGP Locked User Pages" (y/n)? [y] y






TLS Method: *** this only applies to the FireGL workstation boards ***

The graphics driver supports two different methods of thread local storage.
The first method is fast but might immediately abort when used with
WineX, VM emulators or some other advanced programming tools.
The second method is up to 10% slower in a few rendering cases
but does cope nicely with any sort of exotic software.

For more details on this topic, please see the readme.

If not totally sure about your needs, then please select "0 - default".

  0 - default (FireGL workstation boards: fast)
  1 - fast operation (only for standard gnu C/C++ OpenGL applications)
  2 - compatible operation (for WineX, VM emulators and some profilers)

Which storage method do you want to use?
  • 1






==============================================================================
Finish
==============================================================================

I am going to write the xorg.conf file now. Make sure you don't accidently
overwrite a previously configured one.

Shall I write it to '/etc/X11/xorg.conf' (y/n)? y






Probing PCI bus for a supported graphics device...
found:RADEON 9600 PRO (RV360 4152)
PCI bus slot: PCI:1:0:0

Writing the detected PCI bus slot into the xorg.conf file.





File has been written. Take a look at it before running 'startx'.
Note that the xorg.conf file must be in one of the directories
searched by the server (e.g. /etc/X11) in order to be used.

Within the server, press ctrl + alt + 'Num+' or 'Num-' simultaneously
to cycle video resolutions.
Pressing ctrl + alt + backspace simultaneously immediately exits the server.
Use these keys if the monitor doesn't sync for a particular mode.

For help on further configuration, refer to /usr/share/doc/fglrx/configure.html


Така излезнах от хикса стартирах го и стана (разбира се след като стартирах "fgl_glxgears" не че ме учуди много защото съм инсталирал и по-стари драйвери но все пак... да споделя опита си, видях че има хора които се интересуват какво да направят в кинфигурацията.

Това е дано съм помогнал на някой.