Автор Тема: За банките с любов  (Прочетена 17375 пъти)

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3865
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #30 -: May 07, 2023, 17:39 »
   Доколкото знам,банките са ограничени от показателя
"капиталова адекватност" да раздават безконтролно кредити.
Примерно,няма как банка със собствен капитал 10 млрд да
раздаде 200 млрд кредити; това се следи от съответните
контролни органи,за България основния е БНБ.
   Е тук кашика може да каже повече по този въпрос.






П.С. Заформи се интересна дискусия: Ник казва,че няма такова нещо
като 10 г. пандела за "увреждане на репутацията",кашика твърди обратното.
Ще бъде интересно за всички да разнищим този случай ...
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6188
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #31 -: May 07, 2023, 21:28 »
   Имам домашен рутер,но почти не го ползвам.
И съм сигурен,че никой друг не се е нахендрял на него.

   По отношение на случая на смартфон без СИМ карта:
Ами няма как "службите" да разкрият кой го ползва поради простата
причина,че няма за какво да се хванат: най много да набарат някакви
метаданни като производител,ИМЕИ код и т.н.
   Ако се ползва свързан към публична УайФай мрежа,какво ще хванат ?
Нямат записи от камери, ще видят някои метаданни,примерно
Самсуняк еди кой си модел и т.н. ; и дотам ...
Обаче този ителефон като го включиш другаде и започва да изпраща позивни наоколо за въпросната мрежа, в опит рутера ти да му отговори и да се свържат. Така всички андроидски устройства, ако работят по този начин ( не знаем, какво всъщност става под андроида ), виждат, че някъде около тях има устройство, което търси мрежата на рутера ти, а вече има и други андроидски устройства, които са около дома ти и също знаят, че там един техен събрат също търси въпросната мрежа при включване. А пък и мрежата и тя изпраща позивни. Най-малко може да се засече по MAC адрес.

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #32 -: May 07, 2023, 21:34 »
Значи казвате - освен ВПН и ТОР трябва и Tails да се инсталира  :P

за ипотеките аз и преди съм го давал (цъка се на таб Амортизация, че графиката говори по убедително)
https://www.bankrate.com/mortgages/mortgage-calculator/

значи за по-дълъг период напр. 30г. (и там според началните условия) може да стигне(те) в изплащането и до 2х че и 3х оригиналната цена (т.е. 150% и нагоре) - и си е официално, а балъците сами се хващат (няма лек срещу промиването на мозъци) и ми твърдят че "а бе ти глеадай месечната ти вноска да е по-малка" и не щът и да чуят за математика
иначе е верно че тук най-дборият "подарък" е - къщата да си я платиш кеш (и да не дадеш две/те/ други къщи на банката)

има и отделен калкулатор за коли
https://www.bankrate.com/calculators/

П.П. Оказва се, че понякога амнезията е хубаво нещо
« Последна редакция: May 07, 2023, 21:39 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3118
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #33 -: May 07, 2023, 21:50 »
Ремотекс, я кажи, като живеещ там, оттатък гьола, ако ти е известно, разбира се- ако не си плащаш ипотеката, и банката ти прибере къщата, остатъка от заема дължиш ли го, или като ти вземат къщата, и мача за теб приключва (т.е. не им дължиш повече нищо)? Че чувам различно инфо, от една страна ми казват (наши хора там, при тебе, за САЩ иде реч) - купувам къща, тя струва,да речем 100, аз на банката с ипотеката (оскъпяването там, лихви) дължа 120 (примерно). Изплатил съм 50, и нямам повече пари, вземат ми къщата, но останалите до 120 не ги дължа, щом са ми взели къщата. А другото, което съм чувал, е (както е и у нас)- взели къщата, щом дължиш по ипотеката 120, кат продадат къщата, да речем, за 100, имаш да им даваш (на тия в банката) още 20. Кое е вярното? Разбира се, ако имаш инфо?

П.П. Питам не за линкове на Инглиш относно ипотеки, които вероятно поне на 40% няма да разбера (юридическите термини), а за инфо от първа ръка, лично, ако имаш такова.
« Последна редакция: May 07, 2023, 21:53 от Nik123 »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #34 -: May 07, 2023, 22:03 »
Никсън, честно казано не знам, живея в скъп квартал и не мога да си позволя къща, карам я под наем...
не забравйте че освен тия "калкулираните" услуги влизат и други непредвидени разходи - напр. протече ти покрива и бам 10 хилки за ремонт, или некое дърво се разразсло прекалено надолу и корените му счупили напр. отходната тръба и т.п. дето все не се покриват от застраховката... а на мен в наема всичко си ми  е включено, не плащам яки данъци (и ползввам библиотеката "безплатно" а тия с къщите само се ядосват какви яко данъци плащали за да имат/имаме такава хубава библиотека - има почти всички нови филми на блурей безплатно а и децата вече предпочитат на 4К вкъщи пред гадния звък и шум в киното от другите келеши) Билдинг мениджмънта всеки 2-3 години преасфалтира драйвуей-я, и санира блокчето и т.н. (всичко си е вкл. в наема - е той не е закован естествено - вдигат го с по $5-10 всяка година ама това да ми е проблема) Всъщност вече се замислям дали да не си купя апартамент - същата история само че не плащаш наем, и пак билдинг мениджмънта ти оправя всичко което протече иил се развали, ако ще и мивка или тоалетна да е..

По въпроса за ипотеките - ако погледнеш калкулатора ти всъщност най-напред изплащаш лихвите, и там началните 20% (той затова по подразбиране почва от 20% начална вноска) ако не ги дадеш там па ще трябва да плащаш и застраховка едни проценти мисля точно за тоя случай дето го описваш, ако фалираш банката да не е капо... Мисля че преди не е било така (а е била както го описваш, но от 10-15 г. вече май отпадна това да си им платиш всички лихви по заема, но пък имаш застраховка/или 20% авансово плащане) Иначе е малко нечестно, да ги вземе от тебе банката заедно скъщата после да я даде на друг и тогава за същите тия напр. 30г. ще е взела хем от теб лихвите хем от новия купувач същата сума/лихва. т.е. банката като ти вземе къщата няма да ти върне парите изплатени по лихвата а само по главницата - цъкни на Амортизаия-та  за по-нагледно (не съм спец. но може би "вземане" не е правилния термин в сл. по-правилно е "обратно изкупуване" /на дълга/ - ама аз съм матемтик а не икономист - нека специалитите се изкажат)

П.П. Но фактът си е факт - Aко платиш на момента плащаш само текушата цена а не плащаш на банката 2-3 къщи за 30г. гарантиран доход. А това че след 30 г. ценат ай щяла да се дигне 2х-3х пъти е мит (и на него много хора се връзват), а истината е че за да я продадеш след 30г. пак като нова (щото тя тая цена 3х от оригиналната  е за нова къща от същия тип) ще трябва един основен ремонт който ще изяде едното 1х, текущите разходи там за протекли покриви, счупени отходни тръби (багерите излизат скъпо тука) и т.н. другото 1х, и третото 1-2х са ти данъците който никой не слага в сметката... та къщата си е голям разход тука, може би в по-евтините квартали си струва, но инфлацията и там надува балона. Препоръчвам един хубав филм - филмът е доволно тъп (не е чак за секцията с хубавите филми) но "четете между редовете" като го гледате Poms (2019)
« Последна редакция: May 07, 2023, 23:08 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3118
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #35 -: May 07, 2023, 22:13 »
То "къща" го нарекох, но всъщност имах предвид "жилище"- без значение апартамент, къща. При нас върви горе-долу така- отначало плащаш 80% лихва, 20% главница, да речем (съотношението е примерно, но винаги е в полза на лихвата), като мине известно време и погасиш голяма част от лихвата, главницата превишава като процент във вноската. За САЩ съм чувал разни варианти, и то от наши, дето живеят там,  абсолютно противоположни. Но при всички случаи платеното се приспада, въпроса ми беше по-скоро, платил си 10 от дължими 120, и спираш, вземат ти къщата, нея я продават за 80, тука слагат твоите 10,вече платени, и стават 90, и ти оставаш да висиш на банката още 30. Така е у нас. Там дали е така? А бях чувал различни неща за САЩ, затова питах. Мерси все пак за инфото!

П.П. Абе да си нямаш работа с банки  [_]3
« Последна редакция: May 07, 2023, 22:26 от Nik123 »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #36 -: May 07, 2023, 22:23 »
Ами... тия дето са се "набутали" по-отдавна - може да са на "заварено положение" (или според щата в който живеят), но понеже е нечестно "отскоро" го направиха  малко "по-честно" с тия застраховки и текуща ликвидност - може по всяко време да си изтеглиш парите дето се вика  :P е стига да не забравиш и банката
Мисля че вече (с новия закон) е на федерално ниво.. но не съм спец.

П.П. Иначе "извращения" има всякакви, но са по-скоро изключение
https://www.youtube.com/watch?v=qrizmAo17Os
МНЗ Предупреждава - и тоя "филм" не е за хора със слаби сърца  :P
« Последна редакция: May 07, 2023, 22:34 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #37 -: May 07, 2023, 22:54 »
Значи аз неправилно се изразих може-би, нека обясня как се работи си инструмента

- Избирате си произволна начална цена 100 хил или 1 мнл няма значение но с кръгли числа се смята по-лесно
- избирате период 10-20-30г.
- гледате промянта в 1) месечната вноска 2) общата цена за изплащане към банката

веднага се забелзва че връзката е обратно пропорционална т.е. при 30г. месечните такси са най-малки а общата цена най-висока 2-3х(къщи) и обратно за 10г. месечната хвръква нагоре но пък изплащаш само 1.5х

- отделен експеримент, има там едно поле допълнителни вноски (Нискън и това е нововведение) ако искаш пък да им плащаш повече от договорената месечна вноска (което също е нововъведение, понеже оставащата лихва е върху оставащата главница и не е едно и съшо дали ще я плащаш 10,20 или 30 г. колкото и малка да е към края), поиграйте си и с него да видим дали ще забележите връзката с графиката е по-лесно (НИксън преди /т.е. доскоро/ беше - а бе ако искаш си я изплати по-рано, но си ни дължиш оригиналната лихва - вече не е така и калкулатора го показва, вече е по-скоро на текуша ликвидност, т.е. няма нужда да изпадаш в default/foreclosure  ами можеш по всяко време да си го продадеш "заема" по текуща цена у според условията на договора, но вече не могат да те задължат /противозаконно е/ да плащаш оригиналната лихва от първоначалната сметка напр. ако се напънеш и вместо за 30г за 2-3 да я изплатиш)

- отделно може и с Down payment  да се заиграете

П.П. Additional amount to monthly payment  е полето (или годишен, ама там по-трудно се забелязва разликата)

Както казах (но трябва да дойдеш тук за да го разбереш) - най-добрият подарък (за младоженците) е да си купиш къща(та) кеш  ;D
но за съжалние тукашните рядко разбират от математика и го подкарват наобратно, първо студентски заем, който те следва доживот, после за къща  те затва имат такива яки договри защото иначе дългът ти те следва макс. 7г. мисля (не съм експерт) и после се занулява (затва банките яко си връзват гащите) и въпреки това хората гледат да не изпадат чак дотам щото после кинти отнийде (тия 7г. че и след това - лоша карма /кредитна/ после как да не повярва човек в кармата)

П.П. И  понеже и преди стана дума (там за дядото на Том Ханкс) - колко и  да не ви се вярва тук доходът от бакшишите си е легален и се декларира и се плаща да данък и да келнерите точно с тая тяхната заплата си купуват къща (на изплащане). Аз се учудвам в БГто няма годишни данъчни декларации - откъде държавата знае всичките ти доходи че да реши че ти е удържала правилната сума - в смисъл и тук работодателя си удържа и плаща на държавата месечни суми, но си попълваш форма в коят казваш точно тоя работодател колко да ти удържа (разрешено е да се работи на много места) плюс и собствен бизнес от вкъщи, или напр. бакшишите никъде не се декларират а само в годишните ти данъчни отчети, а в БГто напр. таксиджиите как си декларират бакшишите или другите там на които може да се остави бакшиш знам ли ..нещо в сферата на услугите - напр. магистралните труженички, ама хайде при тях си се води свободни професии и е приход (ако се не лъжа) ама таксиджията води ли се свободна професия (и мое ли да го накараш да ти напраи свирка напр. а не да надуе свирката)  [_]3
« Последна редакция: May 07, 2023, 23:20 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3236
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #38 -: May 07, 2023, 23:23 »
П.П. Абе да си нямаш работа с банки  [_]3

А откъде да теглиш заем - по добре е да е законно, то всъщност банкерството си е един вид узаконено лихварство, поне имаш догово и имаш някаква сигурност напр. foreclosure по договор а не растеж на дълга безкарай докато те заробят, накарат де гръмнеш некой каскет, и накрая продадът и децата ти в робство ...

П.П. Между другото има ги и т.нат. взаимоспомагателни каси и който си подбира (инвестициите си) там си държи парите - напр. банката ми дава 2-3 пъти по-ниска лихва по спестовен влог от който и да е местен credit union, които също така дават и заем за кола и къща и то при по-изгодни условия. НЕ са банки но за мен като краен клиент са същото но с по-изгодни условия, пак имаш застрахован гарантиран минимум там 100 хилки на банка/юниън т.е. ако си диверсифицираш  портфолиото от банки не можеш да изгориш.

Ето тук един от по известните - по нищо не можеш да познаеш че не е банка, а който му се занимава може да сравни лихвения им процент с тоя на всяка една банка
https://www.alliantcreditunion.org/
« Последна редакция: May 07, 2023, 23:28 от remotexx »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6188
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #39 -: May 08, 2023, 05:18 »
Ще платиш къщата кеш, ама друг път.
ЕС иска да забрани кешови плащания > 7000€.

Може и да са го приели вече. 

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230327IPR78511/new-eu-measures-against-money-laundering-and-terrorist-financing
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3865
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #40 -: May 08, 2023, 07:56 »
   Имам домашен рутер,но почти не го ползвам.
И съм сигурен,че никой друг не се е нахендрял на него.

   По отношение на случая на смартфон без СИМ карта:
Ами няма как "службите" да разкрият кой го ползва поради простата
причина,че няма за какво да се хванат: най много да набарат някакви
метаданни като производител,ИМЕИ код и т.н.
   Ако се ползва свързан към публична УайФай мрежа,какво ще хванат ?
Нямат записи от камери, ще видят някои метаданни,примерно
Самсуняк еди кой си модел и т.н. ; и дотам ...
Обаче този ителефон като го включиш другаде и започва да изпраща позивни наоколо за въпросната мрежа, в опит рутера ти да му отговори и да се свържат. Така всички андроидски устройства, ако работят по този начин ( не знаем, какво всъщност става под андроида ), виждат, че някъде около тях има устройство, което търси мрежата на рутера ти, а вече има и други андроидски устройства, които са около дома ти и също знаят, че там един техен събрат също търси въпросната мрежа при включване. А пък и мрежата и тя изпраща позивни. Най-малко може да се засече по MAC адрес.

   През останалото време (когато не е в интернет) УайФай на
смартфона е изключен,така че няма да търси мрежи,и да се закача
не-където-трябва; работи си като органайзер,цъкат се игри,може да
се използва и като калкулатор и т.н.  и т.н.
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3118
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #41 -: May 08, 2023, 09:45 »
...
 Аз се учудвам в БГто няма годишни данъчни декларации - откъде държавата знае всичките ти доходи че да реши че ти е удържала правилната сума - в смисъл и тук работодателя си удържа и плаща на държавата месечни суми, но си попълваш форма в коят казваш точно тоя работодател колко да ти удържа (разрешено е да се работи на много места) плюс и собствен бизнес от вкъщи...

Има годишни данъни декларации (ГДД)- за физическите лица и едноличните търговци (ЕТ) са по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), за търговските дружества - по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Не всички доходи обаче са облагаеми, респ. не всички ФЛ са длъжни да подават ГДД. Но сега няма да навлизам в подробности, че тука с данъците е в пъти по-оплетено и от това с банките. Също така при някои видове работодатели- държавните служители напр. не подават ГДД- там съответната служба им удържа данъка и осигуровките авансово, и при служителя по сметката идва направо чистия доход.
Таксиджиите са си фирми. Даже тука (Във Варна) правят един номер (предполагам, че навсякъде е така)- една таксиметрова фирма има максимум 4 автомобила, защото вече петият прехвърля прага от 50 000 годишен оборот и по закон трябва да се регистрират по ДДС, за да го избегнат- до 4 коли. От 01.01.2023 год. влезе в сила поправка- вече прагът е 100 000 и сега, предполагам, ще почнат повече коли на една фирма да пишат :)

4096, и при нас има Закон за ограничаване плащанията в брой (ЗОПБ) - всичко над 10 000 лева трябва да минава или по банка (от сметка към сметка), или например ако купуваш нещо над тази стойност, носиш кеша в торбата, но го внасяш на каса в банката по сметка на продавача. Това не важи за теглене/внасяне от собствена сметка, не важи и за изплащане на заплати по Кодекса на труда. Има още някои изключения, няма да изброявам всичко. Този закон е с идея по-скоро да изкара наяве тъмния кеш, а не да ограничи самото плащане, защото няма пречка и къща да купиш, за 100 000, да занесеш торбата в банката и да броиш кеша на каса по сметка на продавача. Ама данъчните ще те питат откъде е тоя кеш- там, в банката попълваш и едни декларации. И ако нямаш произход на парите, ще ти натресат за плащане 10% данък върху сумата.
Съвсем наскоро един познат ми каза, че във Франция ограничението за кешови разплащания било 1200 евро. Не знам колко е вярно.

За банките и заемите- преди повече от десет години (ако не и 15), ти извиваха ръцете- примерно теглиш 50, с лихвата им дължиш накрая 100, да кажем. Обаче ако изкараш яка пара и решиш да платиш предсрочно, ти блъскаха наказателни лихви и на практика, пак връщаш до 100, нищо, че плашаш по-рано. После това го регулираха и тая лихва до края отпада, ако погасиш предсрочно. В момента не знам как е. Споменах по-горе, че 2012 изплатих един заем (и то предсрочно) и оттогава не ми се е налагало да вземам заем и да се занимавам с банки. Но нахалниците всяка година ми звънят по телефона и ми предлагат заеми и винаги става или голяма бъзикня, или просто им затварям. Даже съм блокирал няколко номера, но явно са на централа и догодина се обаждат от друг номер  ;D

Тук по повечето държавни служби също има взаимоспомагателни каси и ако работиш на такова място, и ти се налага, заем оттам е в пъти по-изгоден.

Сега данъчните у нас са подгонили тия с обявите по нета, физическите лица- бая хора има, които се препитават от търговия в продавалника, карса и мобилето (визирам физически лица), а всичко като пара, минало по спиди, еконт и т.н., отива при данъчните. А там (за търговия по нета), данъка е 15 %, а не 10, каквато е общата ставка.

И тука имаше предложение да се облагат бакшишите с данък, обаче засега не мина. Лично аз го смятам за неправилно - искал съм да оставя на някой си бакшиш, това си е моя работа, подарък. Върху тези пари, които аз давам като бакшиш, вече е платен данък- данъкът върху моите доходи, откъдето идва бакшиша. И става двойно данъчно облагане, на едни и същи пари. Дране.

П.П. Като се заприказвахте за телефони, моя уай-фай на тела винаги е изключен, че като работи, бързо смачква батерията :)
« Последна редакция: May 08, 2023, 09:46 от Nik123 »
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3865
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #42 -: May 08, 2023, 10:15 »
   Ако моят годишен доход (като физическо лице) превиши 100 бона,
трябва ли да се занимавам с регистрация по ДДС, и др. подобни ?
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3865
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #43 -: May 08, 2023, 10:20 »
...
П.П. Като се заприказвахте за телефони, моя уай-фай на тела винаги е изключен, че като работи, бързо смачква батерията :)

   По принцип добре правиш.
Но, ако към даден момент имаш достъп до публична уай-фай мрежа,
по добре използвай нея,за да не си "хабиш" от общото количество
данни,които ти се полагат по договор.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6188
    • Профил
Re: За банките с любов
« Отговор #44 -: May 08, 2023, 10:45 »
Да, ограничението за кешови разплащания до 10 000 лева го зная. Създавало ми е неудобства един-два пъти.
Ти видя ли от линка, че искат да забранят и разплащанията в анонимни криптовалути до 1000€ ? Как обаче ще разберат, до колко евро е било разплащането, след като волатилността на криптото е огромна?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.