Анкета

Въпрос: Светът днес*...

  • ... тъпче на едно място
    - 2 (4.9%)
    ... е в упадък
    - 15 (36.6%)
    ... е в подем
    - 9 (22%)
    Не мога да преценя
    - 0 (0%)

Общ брой гласове: 25

Автор Тема: Светът днес  (Прочетена 15551 пъти)

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #45 -: Feb 04, 2009, 10:54 »
Алкохолизъм  [_]3

Цитат
Освен моралните негативи, алкохолиците често са обект и на нормативни ограничения.

е) законно лишаване от свобода на лице с цел да се предотврати разпространението на инфекциозни болести, както и на душевноболни лица, алкохолици, наркомани или скитници;

В невролингвистичното програмиране има един термин "карта на реалността". Може би това е имал предвид Sverdlov под "свят".

И на мен така ми се струват думите на Свердлов. Лошото е ако една и съща негативна картина започне да се върти в главите на много хора.  ;)
Активен

Без правила няма игра

vstoykov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #46 -: Feb 04, 2009, 20:05 »
В невролингвистичното програмиране има един термин "карта на реалността". Може би това е имал предвид Sverdlov под "свят".

И на мен така ми се струват думите на Свердлов. Лошото е ако една и съща негативна картина започне да се върти в главите на много хора.  ;)

Т. нар. масова култура не представлява ли уеднаквяване картата на реалността на твърде много хода? Това намаляване на "културното разнообразие", според някои философи, е опасно (подобно на намаляването на "биологичното разнообразие" - вж. Мъри Гел-Ман, Кваркът и ягуарът. Приключения в простото и в сложното, ISBN 95494610401).
Активен

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #47 -: Feb 04, 2009, 23:15 »
Аз помолих да не сравняваме алкохола и наркотиците, т.к. ако това е единствения смислен аргумент за легализиране на нещо, то той не струва.

Цитат
Единствената съществена разлика между алкохола и останалите наркотици е, че алкохола е легален.
Ами не е това единствената съществена разлика - алкохола е най-малко вреден в сравнение с останалите наркотици (понякога в зависимост от вида алкохол се смята даже за полезен, пример вино и бира; но всичко си е до организма и мярката). Останалите наркотици те убиват по-бързо, както физически така и психически, и се пристрастяваш по-лесно и трайно към тях.

Цитат
Айде поредния мит. Аз като съм "почнал" преди 15 години, защо не съм продължил към "другите"?
Ти си ти, другите са другите - това което важи за теб, може да не важи за другите (ти таратор и гат3уей не сте представителна извадка). Това, че ти не си пропаднал по-надолу е добре за теб, но незначи, че другите са успяли да се опазят. Един тинейджър на 10-15-18, който тепърва се изгражда като личност и като физика, и който е с лабилна все още психика (напр. "обича" да се води по другарчетата) може много по-бързо и по-лесно да залитне от мекото към твърдото, оттам пътя до 2 метра под земята става много къс, а ада освен за него е за неговите родители, близки и приятели.

Цитат
Т.е. имаш проблем с наркомани, които нямат средства, така ли да разбирам? И как точно забраната на наркотиците помага да се реши този проблем? Може би с безбожните цени на наркотиците или може би с факта, че ако те хванат да се друсаш те арестуват?
Ами наркоманията обикновено води до липса на средства оттам до други престъпления за осигуряване на тези средства и оттам извода, че наркоманите и наркотиците са опасни за обществото и за мен в частност.
По-добре хората да знаят, че взимането на наркотици е нелегално оттам нередно иначе другия вариант е да му отпуснеме края, което ще доведе до по-бързото израждане на обществото. По-добре да се гледа с лошо око на тези неща и да има спирачка, отколкото с добро око или пък с апатия и безразличие (характерна за нашите географски ширини). Така винаги ще има една лампичка, която да светне на наркомана, че може би това, което прави на себе си е гибелно. Наркотиците не изграждат човешката личност, а я разграждат - следователно добре е да има закон, който пречи на това (за мен това е забраната и преследването на разпространението на наркотиците).
По-добре човек да бъде гонен и да знае, че прави нещо нередно, отколкото да му се позволи свободно да се съсипва. Целта на законите е да стимулират положителните прояви в обществото и да ги подкрепят. Наркотиците не са сред тях.

Цитат
Добрее, алкохолизма какво е? И малко не идва ли двоен стандарт - алкохол може, "наркотици" - не.

Ами не съм специалист, но алкохолизма е по-скоро психическа отколкото физическа зависимост, алкохола се разгражда от организма и има калорична стойност.
Ами не не идва двоен стандарт - два наркотика (цигари и алкохол) стигат. Повече би ни закопало.


Нека намирането на наркотици да бъде трудно (и от гледна точка на обществото нередно) за младите и неузрели хора без все още добре формиран мироглед, когато са най-много изложени на всякакъв тип негативни явления, пък като станат пълнолетни оттам всеки има глава на раменете. Ако един човек е решил да се съсипва трудно можеш да го спреш при тази достъпност на наркотиците, ама нека достигне възраст, в която наистина това да е негово ясно и отговорно решение, а не вследствие на проявена слабост заради лабилна тинейдърска психика и алчността на някои хора да печелят от това.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #48 -: Feb 04, 2009, 23:42 »
Като цяло - скучна дискусия (разбирай -  не чета подобно нещо за първи път).
Само искам да вметна - каква  е разликата между възможността да ползваш кредит и всеки *друг* вид зависимост (в частност наркомания във всичките й форми) ;)
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

ilian_BIOS

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 602
  • Distribution: opensuse
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #49 -: Feb 05, 2009, 00:05 »
Искам само да вметна, за тези които нямат нищо провтив наркотиците, и че не им пречат - кофти е като отида на дискотека или къде и да е вече в Бургас, виждам момиченца и момченца окло 12 и нагоре, толкова друсали, пушели, пили че не са в състояние да правят нищо, ще кажете "не пречи, то си е за тях" добре, ама това е младото поколение "бъдещето" уж, е така ли трябва да западат? и това е при повече от 80% може би особенно за трева, и го правят за гъзария, и тука няма такива "да си набавят по честен начин", кооолко познавам дето всяка вечер обикалят, гърбят, крадат, трошат и прочее за да се напушат и т.н. Познават се по колите, наблъскани 4-5 човека с качулки, палки, ножове, някой и пистолети облечени в аидас и т.н, кофти работа, ставал съм свидетел, глупости сякви, и закона... куките въобще са последното нещо за което можеш да се притесняваш при такива ситуаций :) , никой няма страх към тая институция . Така че, не мисля че наркотиците водят до много положителни неща за обществото. Дайте да врътнем.. за релакс..  ;D

ps: http://www.bourgas.tk/    ;D  забавно четиво.
« Последна редакция: Feb 05, 2009, 00:33 от ilian_BIOS »
Активен

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #50 -: Feb 05, 2009, 01:50 »
Четох днес една статия в Washington Post, свързана със снимка на Майкъл Фелпс пушещ марихуана. Донякъде има връзка с темата, прочетете я.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/02/03/AR2009020302645.html

И един от коментарите на статията:


I have two kids in college who report that more alcohol is consumed than pot these days, unlike when I was a student. Truthfully, I would rather they smoke pot than wreck their livers with booze. But a lot of livelihoods depend on keeping pot illegal: the liquor and pharmaceutical companies and their lobbies along with prison guard unions, DEA enforcement. And congresspeople are too cowardly to speak out for fear of just the kind of nonsense Phelps is dealing with.

I wish this country WOULD treat me like a grown up.


И разбира се, песента на Уили Нелсън от албума на Стивън Колбер:

http://youtube.com/watch?v=X8HGswf584E
« Последна редакция: Feb 05, 2009, 02:02 от tarator »
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #51 -: Feb 05, 2009, 09:24 »
Цитат
Останалите наркотици те убиват по-бързо, както физически така и психически, и се пристрастяваш по-лесно и трайно към тях.

Мда, типично изказване на човек, който не е много наясно. Обобщаването винаги води до грешка. Не можеш да слагаш марухуаната, хероина и амфетамините, примерно, под един знаменател.

Цитат
Ти си ти, другите са другите - това което важи за теб, може да не важи за другите (ти таратор и гат3уей не сте представителна извадка). Това, че ти не си пропаднал по-надолу е добре за теб, но незначи, че другите са успяли да се опазят.

Работата е там, че не сме "аз, таратор и гейтуей". Може би едно 80% от моите познати и приятели пушат (кои по-редовно, кои по-рядко). Така че имам някакви наблюдения по въпроса.

Цитат
Един тинейджър на 10-15-18, който тепърва се изгражда като личност и като физика, и който е с лабилна все още психика (напр. "обича" да се води по другарчетата) може много по-бързо и по-лесно да залитне от мекото към твърдото, оттам пътя до 2 метра под земята става много къс, а ада освен за него е за неговите родители, близки и приятели.

Това е така, но забраната на наркотиците по никакъв начин не помага това да се избегне. Тук има два основни фактора:

1. Под легализация нали си наясно че не се разбира "пускаме всякакви видове наркотици в бакалията и в РЕП-а, който иска да купува"? Примерно модела в Холандия е да има специализирани места за продажба на марихуана и няколко други вида наркотици, като се продава само на пълнолетни лица и до определено количество. А всъщност в момента положението е такова, че наркотиците са максимално близо до децата (т.к. са най-лесна мишена за дилърите). Дилъра няма скрупули да продаде на сина ми наркотик, докато продавача в кофи-шопа няма да го направи (защото има кой да следи и при такъв случай да разкаже играта на въпросния продавач и на кофи-шопа).

2. "Забранения плод е най-вкусен". Не знам на колко години си, но за себе си помня, че през тийнейджърските си години колкото по-забранено беше нещо, толкова по-голямо желание имах да го правя. Забраната стимулира децата, не ги възспира. Когато една тема е "табу", децата изпитват инстинктивно желание да ровят в тази посока. Когато наркотиците се слагат под общ знаменател и за тях се говори само с пропагандни лозунги, това всъщност води до обратен ефект.

Цитат
По-добре да се гледа с лошо око на тези неща и да има спирачка, отколкото с добро око или пък с апатия и безразличие

А не е ли най-добре да се гледа с обективно око? Например да не се слага знак на равенство или импликация между марихуаната и хероина?

Цитат
Ами не съм специалист, но алкохолизма е по-скоро психическа отколкото физическа зависимост, алкохола се разгражда от организма и има калорична стойност.

1. Зависимостта при алкохолизма е както психическа, така и физическа.
2. Дори да е само психическа, това не я прави по-малка зависимост. Физическата зависимост към никотина (ако не се лъжа) се преодолява за три дни. Което не прави отказването на цигарите по-лесно.
3. Доколкото знам, всички наркотици се разграждат от организма, не виждам това що за аргумент е.

Цитат
Нека намирането на наркотици да бъде трудно (и от гледна точка на обществото нередно) за младите и неузрели хора без все още добре формиран мироглед, когато са най-много изложени на всякакъв тип негативни явления

В момента именно за младите и неузрели хора то е лесно. Във всяко училище има дилър.
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #52 -: Feb 05, 2009, 10:10 »
Между другото, алкохолът е от нещата, които създават физическа зависимост. Други такива неща са хероинът например. Парадоксално, марихуаната, амфетамините, екстазито, всички халюциногени, кокаина, не развиват физическа зависимост. Не знам защо хората се хващат за това, според мен психическата зависимост е много по-голям проблем. Физическата зависимост преминава относително бързо, но преодоляването на психическата, налага малко или много промяна на начина на живот и средата, това е доста по-голям проблем.

Също така, за тези, които твърдят, че алкохолът е по-безвреден, бих желал да кажа, че алкохолът е клетъчна отрова. Дори хероинът например не е .

Но и това не е най-големият проблем, проблемът си е чисто от юридическа гледна точка. Не може един човек да бъде осъден заради това, че евентуално след време може да извърши престъпление (както в един филм с едни топки, хах). Съществуването на случаи като моя (а аз съм силно убеден, че не е единствен - повечето ми познати на моята възраст са вземали наркотици и не станаха наркомани - съвсем нормални хора са), само по себе си компометира съдебната система.

За да го обясня по-нагледно, ще се наложи да излезна малко офф-топик. Едно време бях привърженик на смъртното наказание. Това, което ме разубеди беше един спор с по-възрастен от мен човек. Накратко аргументите му бяха "представи си че дори 1 на 1000 дела завършат с обвиняване на грешния човек. В този случай съдебните заседатели изпращат на смърт невинен. При това положение трябва ли те да го последват на електрическия стол, заедно с обвинението? И накрая, каква е тази съдебна система, която сама по себе си извършва престъпление, вместо да раздава справедливост?" И ооо чудо, нямах нито един аргумент да го оборя. Защото какво като другите 999 човека са осъдени правилно, след като последния 1 поставя съда в положение, в което убиец убива убийци? И ако убиецът убива убийци, то каква е функцията на съда, след като всеки може да си вземе правосъдието в свои ръце?

Та, затварянето на употребяващи наркотици с презюмпцията, че те някой ден биха могли да се пристрастят, да заформят криминално мислене и да извършват престъпления, е доста спорна работа. Както казах, наркоманите отново си намират наркотици в затвора, но там срещат и истински престъпници и се научават на лоши работи. Когато излезнат от там, те вече са завършени престъпници. И ерго, правосъдната система генерира престъпност, вместо да раздава правосъдие.


А иначе съм съгласен, че легализацията е невъзможна опция в България, поради простата причина че няма контрол, никога не е имало, дори през комунизма си спомням как на 5-6 годинки съм си купувал кибрит от магазина.

А това че за хората било по-добре да вярват, че наркотиците са нещо лошо, по принцип не контрастира с легалния им статус. Хората и сега знаят, че цигарите са нещо лошо, надали някой ще каже обратното.
« Последна редакция: Feb 05, 2009, 10:14 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #53 -: Feb 05, 2009, 13:22 »
Не само счупените коли, но и алкохола причинява катастрофи. Но не съм видял да е забранен някъде.

Хм, тези думи на таратора ме накараха да се замисля по-сериозно.
Може би цялата работа се състои в дозата, а? Така както е разрешено да се пие, но човек не може да кара пиян, например. Може би трябва и с наркотиците да се подхожда по същия начин - да се друсаш без да се надрусаш.  :D Аз съм "за".
Проблема обаче е, че няма "дрогометър" и няма как да се измери влиянието върху съответния човек. Но може и да бъркам.
При пиенето кръвната проба показва промилите в кръвта, но как да стане при дрогата?   ::)
Активен

Без правила няма игра

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #54 -: Feb 05, 2009, 14:02 »
Не знам за какво пишете тук, така че извинявайте, че ви се меся. Заглавието на темата обаче допада добре на това:
Мъж уби двете си деца в село Осиково Вижте и коментар №91
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #55 -: Feb 05, 2009, 14:27 »
Не знам за какво пишете тук, така че извинявайте, че ви се меся. Заглавието на темата обаче допада добре на това:
Мъж уби двете си деца в село Осиково Вижте и коментар №91

Е, то винаги са ставали такива неща. А коментар №91 е простотия, най-вероятно измишльотина.  >:D
Активен

Без правила няма игра

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #56 -: Feb 05, 2009, 15:44 »
Коментар #91 силно контрастира с факта, че 99% от населението на България вярва, че американците са малоумни тъпанари и бавно-развиващи се :)

А иначе ме кефи коментар #127, както и профила му.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #57 -: Feb 05, 2009, 15:48 »
Като сме започнали да говорим за физическа зависимост, да споменем и кофеина.  Който както и да го погледнеш си е лек наркотик. И според разни хипотези причина за индустриалната революция в Англия :)
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

Djuroff

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 80
  • Distribution: Fedora 11
  • Window Manager: Gnome,KDE
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #58 -: Feb 05, 2009, 19:45 »
Тук пише нещо интересно за алкохола:http://www.pharmacy-bg.com/article.php?cmd=list&id=276 за тези които твърдят че алкохола не бил вреден нека да прочетат тази статия.
Ето и малко инфо и за наркотиците http://www.pharmacy-bg.com/article.php?cmd=select&type=7 защо ли и алкохола е там   ::). И още малко за алкохола http://drugs.314c.com/bg/p2_lsn2.htm
« Последна редакция: Feb 05, 2009, 19:53 от Djuroff »
Активен

vstoykov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #59 -: Feb 05, 2009, 21:15 »
Познайте какво намерих при търсене с ключови думи разложителна работа :-)

Цитат
“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".

Алън Фостър Дълес - шеф на ЦРУ, 1947 г.

Цитат
Решения на ПБ на ЦК на БКП за дейността и задачите на МВР и органите на Държавна сигурност, 21. XI.1953 г.
(...)
 Органите на Държавна сигурност да проведат разложителна работа сред вражеското подполие и вземат мерки против влиянието и въздействието върху трудещите се от страна на ръководители те и вдъхновителите на вражеската дейност. Провеждайки профилактична дейност по отношение на същите, да способстват за приобщаването към Отечествения фронт на увлечените във вражеска дейност трудещи се.
http://www.geocities.com/decommunization/Communism/Bulgaria/Documents/MVR1953.htm

Активен