Автор Тема: Теглене на документи от Google drive, за които това е забранено  (Прочетена 34789 пъти)

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
го–фире, пуснах го.
Дано съм те разбрал правилно.

А иначе по темата - аз дори не знам за какво е тя, щото ме караш първо да гледам видеа, после да чета книги - нямам време/нерви за това. Важното е лаф да става ама модераторите това не го разбират (те затова са и модератори).
Атъпия форум не известява че имам съобщение, случайно погледнах натам...
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Е как да не е ясно за какво е темата??
Човекът питаше как става Теглене на документи от Google drive, за които това е забранено
Защото освен тъпата книга която е разрешена за сваляне, другите препратки са само за четене онлайн, а като го знаем на какъв хал му е интернета, той вероятно искаше да ги чете офлайн.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Е как да не е ясно за какво е темата??
Човекът питаше как става Теглене на документи от Google drive, за които това е забранено
Защото освен тъпата книга която е разрешена за сваляне, другите препратки са само за четене онлайн, а като го знаем на какъв хал му е интернета, той вероятно искаше да ги чете офлайн.

Ъхъ.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Страшно много ме сърбят ръцете да напиша и аз един коментар, въпреки авто-възбраната ми. Пък и в крайна сметка, троля в собствената си тема, която сам съм си създал директно в кошчето.

За разлика от Лунарвели и други, аз смятам темата за много полезна. Това е работата на форумите — събират на едно място хора с различни виждания, представи, изживявания, мнения и всеки допринася своя дан.

=*=

Трябва да кажа, че дори човека със сбъркания прякор (и по мое мнение сбъркан по принцип), има и точни изказвания. Например — напълно съм съгласен с първото му включване. Само дето не съм съгласен с термина „свободна“. Свободата е личностно качество, а енергията няма душа. Правилно е да се казва безплатна.

От друга страна ще се съглася с Йордан, че се прекспонира това квантовото нещо.

Няма да правя заявлението за знанията си по физика, електричество, механика и математика. То е известно.

Все пак ще се опитам (нещо, което не ми се отдава) да поразмишлявам. Ако помня нещо от девети клас в уроците, е, че електричеството е поток от електрони. Кванти не сме учили, но поне се води, че е нещо още едно ниво под атома. Добре, много ми е интересно, как ще извадиш цял електрон от нещо, което е по-малко от него с порядъци?!? Това ми се струва е същото, като да извадиш слон от яйце.

Тук има едно включване също и Вектора. В първия си коментар намекнах, че опитите му за безплатна енергия не са свръх-успешни. На теория са успешни, защото вади повече енергия, отколкото влага. Това до този век се наричаше „перпетуум мобиле“ и беше обект на закачки в учебниците. Смяташе за невъзможно. После… изобретиха климатиците.

В тоя конкретен случай, той вади повече енергия, отколкото е вложил, но проблема е, че повечето „фира“ идва като топлинна. В един от маргиналните форуми прочетох коментар по този въпрос. Тази топлинна енергия е 20%. Обаче, за да се превърне в електричество, трябва да се закачи за парна турбина. А на нея КПД и е… 10%. Сиреч отново сме на 0 (нула). Няма печалба от цялата история.

Самия Чуканов признава, че нещото му е все още неизползваемо, но таи големи надежди… де да знам, да го оптимизира ли и все пак да има някаква реална печалба на енергия. Ама то този е над 70 годишен. Кога ще го прави? Същите дрънканици, като за Никола Тесла. Самоубиват го (ако изобщо е самоубит) на преклонна възраст. Обаче разбираш ли, точно тогава е бил открил въпроса, чиито отговор е 42 и гадното новосъздадено ФБР под управлението на доказания сатанист Хувър е откраднал влакови композиции с доказателствата, който били в сандъци, пазени в доста невзрачната му мотелска стая. Явно и Тесла е бил открил квантовата тайна, та да може в няколко квадрата да скъта нещо, което ФБР седмици наред са изнасяли с камиони. А явно е имал и около 100 машинописки, на които едновременно е диктувал тия няколко месеца.

=*=

От тук натам темата влиза в друго русло, където основен двигател е другия елемент от елитното дуо. Противно ми е отново да говоря за „великите“, а всъщност изпърдяни РФ и КНР, затова просто пропускам неговите неща. Но все пак ще се върна към нещата на първия мегаломан, защото и тук изказва интересни тези, в които в голяма част съм съгласен.

Преди това обаче…

Едно от нещата, които ме впечатлиха в темата е сметките, които се правят. В крайна сметка се стигна до това, че покупателната способност сега е същата или по-висока от преди, но за разлика от тогава — сега има избор. Не знам, защо се пропусна да се съчетае с пропорциите в доходите, макар да имаше конкретика в тази насока.

Когато се прави подобно съчетание, обикновено се изтъква, че сега има огромна пропаст в доходите, а тогава е нямало. Обаче, при този традиционен подход — обикновено се пропуска да се отбележи, че пропастта в доходите е естествено следствие от свободната воля и възможността да работиш за собствена сметка и риск.

Никога не се казва другото. Защото в честите случаи, когато се води спора, то е неудобно и за двете страни в него. Пропаст в доходите… имаше и тогава. Но екпоненцията беше обратната. Защото, ако бащата на единия чукундур е работил за 700 лв., то моята майка, която е с ви'шу̀̀̀, работеше за 190, а е започнала на 90. Всички инжѝнери, докту̀ри, професори и всякаква друга сган — работеха за толкова. Всеки човек на ръчния труд, започваше на 500 — петорно. За 250 работеше и втория ми баща, който беше окръжен, партиен секретар. Понеже в темата има и по-млади хора, да кажа, че това означава човек с почти неограничена власт в рамките на една двадесет и осма от страната.

Затова никога няма да срещнете човек (който не е лицемер) от така наречената средна класа или интелѐгенцията¹, който да говори хубаво за социалистическото време на нашата страна. Друг е въпроса, че и преди девети и след десети и кога да е било в историята до ден днешен, родната ни интелѐгенция винаги е била за кол и въже. Продажна шайка от самохвалковци за изпълнение на мръсни поръчки срещу народа.

Обаче и защитниците на капиталистическите отношения, също укриват този факт. За тях е неудобен, понеже социализма победи в меката на свободния пазар — САЩ. Само дето не беше необходима диктатура. Стана си по естествен път. Затова там положението е същото, каквото тук преди десети с добавката на финансистите дето печелят милиони годишно и съвсем не са най-богатите хора в Америка.

Тази връзка за пореден път не излезе наяве, но този път, като приятна изненада влезе в съчетаването — друго. Макроикономическото измерение на нещата е също важен показател, макар тук да се наблегна основно на държавния дълг. За съжаление, не беше отчетен същия за периода от преди девети, макар, че вкарването на този период в разговора е едно от хубавите неща в темата.

Преди да довърша тази тема, ще направя вметка и към Makeme. По принцип съм съгласен с всичко, което казва. Но правейки сравнения, не е добре да го прави точно със САЩ. Не е правилно да сравняваш цивилизационо-определяща страна с периферна такава. По този начин Мейкми се намира в уязвима позиция, че много бързо може да бъде опроверган.

За нещастие на защитниците на тоталитаризма, неговата посока е вярна, просто примера му е сгрешен. Като сравнява, ако избере да сравнява периферия с периферия, например Белгия, Портогалия, нещо такова — то нещата стават ужасяващи. Още по-страшни стават сравнявайки двата доминьона. Нито един комуняго-гъзолизец не може да отрече въпреки статистическите натъманистики, че капитализма е строя на изобилието, а соц.-а в най-добрия случай може да бъде определен като оскъдица.


Тук се споменава един факт, на който рядко се обръща достатъчно внимание. Държавния дълг на диктаторсия режим е натрупан след 1982-ра година. В лекциите по финанси, които изнасят преподавателите, се споменава и защо се е стигнало до натрупването му. Не е, защото режима е разбирал, че края му е близо и е гледал да заграби, каквото може. Такова нещо наистина се случи, но след десети, като не го направи тогавашната клика, а нейната прислуга. При това тази долната, ченгесарската, за която никой в никой строй не ще да говори. Защото тя пази всички мръсни тайни и се възползва от тях. Това е било винаги, на всякъде на всички нива, не само в държавното управление, а в общия случай, когато става въпрос за някакво влияние над нещо.

Дългът беше натрупан в резултат на лоши стопански години. В това има дял и факта, че икономиката се задъхваше от прегряване, а в нея се наливаше още капитал, като понеже той нямаше, как толкова бързо да се генерира, то се налагаше да дойде от запад. Но това беше малкото зло. Голямото и основно е лошата реколта. Интересно е, че първата година с отлична реколта е — 1989-та. Още две такива и комунягите щяха да си платят дълга, ако бяха останали на власт. Но паднаха.

Тук, ако вашия доцент или професор е от по-набожните, какъвто бе моя, ще ви каже, че цялата природа се е изправила срещу злото. Защо 1989-та е добра? И да не сте набожни, естествените закони също казват, че когато натягаш една пружина, тя ще се скъса.

За да дам малко почивка преди отново да вляза в дебрите на голямата трагедия и този път по повод на живковите думи, ще вметна 4096. Той отбелязва, че сме имали големи постижения в електрониката, невероятни за мащабите на страната ни като територия, ресурси и население. Обаче не само набожните хора, но и учените ще ви кажат, че невероятни работи не съществуват. Има само все още необяснени. А тук обясснението е просто. Съвсем наскоро, преди няколко месеца, Ремотех го написа в една тема. Цялата ни мощ в тази област е куха. Основана е в над 90% на кражби. Поради това беше и едно от първите неща, които се сринаха. Нещо, зад което няма здрава логика, не може да трае дълго.

Мракобесието на бай Тошо ще почака още малко, защото искам да обърна внимание и на включването на Стелт. Той (разбира се) е от верните и редовни коментатори в локумните теми и не се гнуси от тях. Отново прави добро включване, но ще му опонирам, че не се издигат „партийни другари“. Нелогично е, защото тяакива няма вече 27 години. Но го споменавам не за това, а заради вметката преди малко за нещото, което нарекох „чендесари“. Но го нарекох така, просто заради публичното название. Реално не са такива дори по образование (повечето). Те просто са били слугите на онази власт. И подобно на интелигенцията са вършили мръсните задачи.

Както споменах слугинаж има при всяка власт, независимо от парадигмата зад нея. А реално властовата парадигма е една и съща, просто от време на време в историята се сменя маската, зад, която се поднася и известно усъвършенстване на методологията.

Но думите бяха за слугинажа. Този слугинаж се издирва, отглежда и възпитава от най-ниските прослойки на едно общество. Това е задължително условие, за да са съгласни да правят, това, което правят и да не им пречи съвестта. И понеже се селектират от утайката, то остават незабелязани от обществото. Докато… Не се смени парадигмата на властта. Тогава старите лица слизат от сцената и отиват на бунището, дето им е мястото. От бунището обаче на тяхно място идва бившата утайка. Тя държи най-важното оръжие — знанието за механизмите на властта, а има и организацията собственоръчно създадена от предците им, които подменят.

Личната трагедия на всяка власт е, че никога не предполага, че ще падне жертва на калта под краката си. Но точно винаги се случва от пещерите насам. Това е истинския закон на джунглата. Това не е закон на джунглата. Наблюдението на Дарвин е грешно. Той придава на природата човешки характеристики. Това е набедяване. Природата не претендира за това. Закона е закона на властта.

И отново към 4096, че власт винаги е значело правото на малцина във вреда на общото, затова няма, какво толкова да се чуди. Това ще е завинаги, независимо точно, колко пряка демокрация ще се въведе или не.

В тази глобална светлина, локалното откровение на Стелт, че тези хора са „другари“ е обида към другарите. Другарите имат прекалено много собствени престъпления, че да им прехвърляме и тези след деветдесета година. Те също са жертви на това време. Мир на праха им, макар да са заслужили всички дяволи да ги гонят до края на времената.

Оставяйки тези страсти настрани с изумление стигнах до прозрението на единия от одописците на социализма, че разбираш ли най-голямата грешка на диктатурата била, че не давала свобода. Много яко, както би се изразил Драг, от който нямам много преки впечатления, но направи добро включване. Както казах, впечатлен съм от изказванията на комплексар номер две. Но това е за нещата преди девети, а не тези за сега или за преди десети. Възхвалата му на нещата след това до преди десети е ярко откровение, какъв лицемер е, нещото, заради, което и аз му имам зъб. Затова тези неща няма да ги обсъждам.

Не мога обаче да пропусна предлаганите мерки от двамата и то точно в светлината на нещата, за които говорих до сега. За почитатели на диктатурите не е изненада да предлагат тиранични мерки свързани с претрепване на този и онзи. Но би било трагедия тези мерки да бъдат възприети от обществото като нещо добро. Хайде, като добро не. Дори изостанало общество като нашето, все още се прави разлика между добро и зло. Но да се приеме като необходимо зло, което да работи. Обосновката, че злото работи, винаги е хващала дикиш, но за съжаление, никога не работи. И няма как. Злото може да роди единствено зло и никога добро. Пиша го просто да не би някакви хора да вземат да го забравят. И нямам за цел да стигам до кекавите слагачи на диктатурата, а до нормалните хора.

Така постепенно стигам до думите на единия наведен на комунетата за положението преди девети. Отношението му към онова време е разбираемо. Но е привлекателно не само за духачи на социалистите. Привлекателно е за всеки българин, който не смята да предава заветите на Левски, Ботев, Каравелов и всички онези, които почетохме съвсем наскоро, само преди три дни.

Поредното отклонение ще бъде в чест на силистренеца. За съжаление Лз рядко се изявява в този форум, но поне в тази тема влиза с твърда позиция, не търпяща възражение от дупедавците. Споменавам Лз и за да го поправя. Когато „царчето“ твореше безобразията си, не управляваше с убийците на фашиста дето му се пада вуйчо. Правеше го с турчолята. Друг е въпроса, че беше направена изборна измама, за да го принудят да влезе в коалиция с тях. Но това съвсем не го оправдава. А за времето с мародерите е виновен Станишев, а не той. Не може да носи отговорност за време, когато е имал едва пет министъра и дори не е бил тук. Че е боклук, боклук е, но това си е времето на Сер-гей, не неговото.

Та едното същество пита защо двора не е бил избит, както подобава, заслужава и както е било нормално за следвоенно време. Първо това е била сделката. Дънов обещава на онова нищожество кобурга да запази живота на наследниците му, заедно с двора, срещу живота на евреите. По това време същия вече е предал евреите от Беломорска Тракия и Сръбска Македония, заради, което собствения му живот не е помилван.

Но и да не беше сделката с Дънов, то дори в 1945 год. дори за чудовища като шумкарите не е приемливо публично да се убие три годишно дете. Това не би могло да се приеме. Да не забравяме, че дори за изверги от най-висока класа като Ленин и Троцки беше неприемливо да признаят, че са избили семейството на Кольо, който е не по-малък изрод от тях. Всъщност Съветския съюз никога не призна, че е теглил ножа на фамилийката, което роди легендата за Анастасия, която чак се претвори във филм на агитационната, треторазрядна сбирщина Дисни.

Не мога да пропусна да обърна внимание и на един от най-колоритните ни участници — Зевса. Грехота би било. Той показва нагледно, че западната култура е успявала да се просмуква и зад желязната завеса, което просто ни казва, че сме били слепи, че не сме се сетили, че стената ще падне и десети ни завари неподготвени. Но не затова го намесвам. Намесвам го, защото из под неговите пръсти се прояви един от любимите ми митове. Колко яка била 'ръ̀нъ̀та преди десети. Това са глупости. Дори в изостанала, смърдяща дупка, като нашата татковина интезивното земеделие² навлиза веднага след ПСВ и то в ньойски условия. Десетина години преди ВСВ вече е паднала и последната педя земя незасегната от него. Разказите на Елин Пелин са си обикновена соц. пропаганда, макар и с прекрасни естетически качества. Четете история бре хора. Освен, ако баба ви не е столетница, няма никакъв шанс в живота си някога да е яла „истинска“ храна. Дрънканици.

Та забавих го Джет, ама толкоз време не съм писал, че тролинга излиза като водопад. За думите на бай ви Тодоря. Известно е кога и къде са казани. Казани са пред студенти по журналистика броени дни преди и на него да му турят дебелия. Обаче не знам, колко хора са гледали целия запис. Ами… гледайте го. Много занимателно показно на човешкото падение в миг на обезверение, когато си на прага на чистилището.

Преди да кажа, какво наистина казва онова чучело³, ще кажа за контекста на изказването. Не случайно натъртих, кога е казано. Вече Живков е обкръжен, сам и осъден. Може да не е имал образование, но този човек е бил всичко друго, но не и глупав. Прекрасно е осъзнавал обстановката и е знаел, че държи единствено седмици, дори осмици няма.

Това е единствения случай, когато публично признава, че е сгрешил. Опитва се в колата към ада да натовари всички. Непочтено, но нищо не му е останало. И как човек, който държи „седемстотин“ може да цака на бридж-белот? Може, като смени играта. Покера е прекрасна метафора за ситуацията. Все пак и надменността му изиграва роля в тези последни мигове. Той си вярва, че е достатъчно значим, че да може да опита дори да смени играта и то в движение. Това никога не се е случвало и няма да се случи дори на далеч по-велики от него. Драмата на пропадащия към дъното велможа.

Разбрахте ли вече, какво в действителност казва Живков? Опитва се да отмени последните 70 год., в половината от които е активен участник. И какво предлага? Точно така. Завръщане към пуризма на Маркс и Ленин. Това е сатанизъм в толкова чиста форма, че дори на купчината лайна наречена планета Земя е невъзможно. Бивайки без образование, съм склонен да го оправдая, че наистина не е знаел, какво точно предлага.

И за трети път се обръщам към 4096. Не е случайно. Защото в този форум той е едно от олицетворенията на младия, непредубеден, прогресивен, млад човек. 4096, казвайки, че онова време е имал добри черти, на пръв поглед казваш нещо вярно. Нещо повече, такова изказване много прилича на балансирана позиция. Обаче това е типичен капан, в който падат неопитните със злото, като етична норма. Казвайки подобно нещо, си надвесен на ръба на моралната пропаст, в която вече са попаднали други, които обилно храня с всякакви епитети (и не случайно) в настоящия си коментар. Крачката до това не дори една. Дори леко поклащане на едно място е достатъчно да се изпадне в тази бездна. За да не го правиш, винаги помни, че в действителност си говорим за тирания.

=*=

Коментара ми стана дългичък, затова ще пропусна езиковата тема.







п.п. Лунар, Гългъл не е мое изобретение. Бай Лисан пък съвсем хич. Изключително малко от думичките, които употребявам, са измислени от мен. Но упорито ги търся и се опитвам да ги налагам. Народното творчество е безкрайно и е срамота да иде зян.

-----

¹/ Съвсем в страни от темата. На този адрес:

https://en.wikipedia.org/wiki/Intelligentsia

Първата картинка е на човек, който е всичко друо, но не и интелектуалец. Никога не съм чувал за този Лудвик Ридигер (ако въобще така се чете), не знам нищо за него. В първия момент си помислих дори, че е Лев Толостой и бая се зачудих, как така в английската версия слагат на първо място мужик. Как да е.

²/ На което, кой знае защо сега му викаме модерно.

³/ Към онзи момент, никакво друго определение не може да се даде за този изоставен човек, който е владял живота на милиони в ръцете си.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Не случайно споменах в преден пост за общества, в които множеството е подчинено на малцинство. Когато това е налице, а всички системи на управление в момента са така, тиранията е неизбежна. Въпрос на време е.

Относно свободната енергия... Тук се споменава за константите на Планк. Има една такава за разстояние, отвъд която не би трябвало да можем да погледнем. Но дори да доближим тази граница е много трудно, защото на теория, за такова нещо ще ни трябва доста енергия. Човечеството се е научило от хилядолетия да използва енергията получена при химическите реакции. Топлината от изгарянето на нещо е такава енергия. След това сме овладяли получаването на топлинна енергия от разпадането на атома, която е доста по-голяма и ползата от единица маса е съответно и неимоверно по-голяма. Та, атома е съставен от тъй наречените елементарни частици - неутрони, протони и електрони. Които съответно са съставени от още по-малките кварки. Обикновено една елементарна частица е съставена от три броя такива. Енергията, която ги държи също е много по-голяма. Ако успеем да ги разцепим и да овладеем тази енергия може би ще можем да пляскаме с ръце. Най-вероятно е, да се гръмнем, опитвайки.
Та, заговорих за разстойния на Планк, защото малко смахнато работят умовете ни. Казвайки празно пространство, наистина си мислим, че е празно и може да се съгласим с една уговорка. Че то никога не е съвсем празно, ами има някакъв брой частици, на кубичен метър или километър. Но, ако вземем, че премахнем тези чеастици от това пространство, оградим го отвсякъде със стена, която да не пропуска електромагнитните вълни, а тази, които вече са били вътре погълнем, ще кажем ли тогава, че е празно. Няма енергия, няма и частици. Би трябвало да е напълно студено, точно абсолютната нула и да няма нищо вътре. Само че, според теорията на Хайзенберг за неопределеност, не можем да знаем състоянието на една частица, едновременно със нейната скорост и положение. Колкото по-точно знаем едното, толкова по-неточно ще знаем другото. Та според тази теория, едно такова пространство не може да бъде празно. Защото няма как енергията в него да бъде 0. Та, според някои хора, отвъд константите на Планк пространство-времето е бъкано с енергия в такива количества, че не можем дори да си ги представим. Ако успеем да се включим към тази среда, ще имаме цялата енергия, която някога ще ни бъде нужна.
Хубава мисъл. Но дали е така и колко е осъществимо...
« Последна редакция: Nov 04, 2017, 18:32 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Не е празен вакума. Постоянно се раждат и изчезват частици.
https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Эффект_Казимира
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Casimir_effect
« Последна редакция: Nov 04, 2017, 19:23 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Да, благодаря, ще го прочета това. Не съм много на ти с физиката и не знаех, как се нарича това с двете метални плочи. Преди време четох някаква книга за изгубените изобретения и имаше доста примери в нея за "свободна" енергия. Колко е вярно всичко, не мога да проверя. За колата на Тесла например, има подозрения, че източника на енергия е просто кутия, в която се пускат радиовълни, и понеже кутията е по-малка от дължината им, отразените вълни са с по-малка дължина на вълната и следователно по-висока честота - носят повече енергия. В един момент се хващат и се превръщат в ток. Някой, който разбира от тези неща, да каже, колко е възможно това. С нищожните ми познания ми изглежда възможно, но сигурно има много "но"-та
« Последна редакция: Nov 04, 2017, 21:19 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Малко съм скептичен към колата на тесла. От тогова до сега колко време е минало. И през всичкото това време електричеството е използвано по всякакви възможни начини...... Съвременната цивилизацив е овладяла до съвършенсто електричеството и теорията му. Та мисълта ми е, че ако  наистна има такъв ефект то той няма начин да не е бил забелязан досега.
« Последна редакция: Nov 04, 2017, 22:25 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Здравейте,

Темата определено е интересна за мен (дори имам и мнение, но ще отнеме ужасно много място за да бъде що-годе пълно) затова само една забележка.

Помислете върху следното - общо взето има две категории хора - едните споделят това което научат/открият (става дума за важни неща не за ежедневието), другата част (по-голямата за жалост) ги пазят в тайна и мислят как да спечелят от тях или да ги използват за сметка на другите. Справка патентите, ако и древните бяха искали авторски права какво ли щеше да стане досега ?

Отделно масово се тиражират основно несъществени неща, дреболии и така бисерите (доколкото ги има) остават скрити/заровени в плявата.

Имаше 10 прийома за манипулиране на обществото (от Noam Chomsky ако не греша), определено са интересни ако някой се интересува.

Уфф, пак стана дълго но все пак трябваше да има поне някаква завършеност.

Поздрави,
Румен
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Рей давай! Форума е свободен, ние сме плуралистични. Приемаме всякакви мнения, дори да не сме съгласни. Мегабайтите не броим, пиши спокойно. Наистина сме в очакване. На който не му е интересно или дълго — просто няма да го прочете.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Здравейте,

Ми мога да започна с нещо съвсем умозрително, изисква се само обективно и безпристрастно мислене (това не е толкова лесно колкото си мислят някои :-), предрасъдъците са нещо вкоренено много дълбоко, често в подсъзнанието.

Ноам Чомски: 10 начина за манипулация чрез медиите
http://www.highviewart.com/cvetno/noam-chomski-10-nachina-za-manipulatsiya-chrez-mediite-955.html

Tемата за манипулацията на общественото мнение е по-актуална от всякога. Точно за това решихме да ви припомним списъка с 10 техники за манипулация чрез медиите, съставен от световноизвестния американския лингвист, есеист и философ Ноам Чомски.

1. Разсейване
Основният елемент на социалния контрол е отвличане на вниманието от важните за хората въпроси. Това се случва чрез непрекъснато насищане на медиите с незначителни съобщения, изпращани от управляващия страната политически и икономически кръг. Отвличането на вниманието е съществена възможност гражданите да бъдат лишавани от важни знания в областта на науката, икономиката, психологията, невробиологията и кибернетиката.
Постоянното отвличане на вниманието на хората от реалните социални проблеми, преминаването към теми, които нямат реално значение гарантира, че гражданите са винаги заети с нещо и нямат време да мислят.

2. Създаване на проблем и предлагане на решението му
Този метод се нарича "проблем-реакция-решение“. Създава се проблем, вид "ситуация", която трябва да предизвика реакция сред населението. Тя, сама по себе си, трябва да изисква приемане на мерките за преодоляването й. Например, изброяването на нарастващо насилие в градските райони или организирането на кървави атаки, които са довели до това гражданите да изискват по-строги мерки за сигурност и политики, ограничаващи гражданските свободи. Или, осланяне на икономическата криза, за да бъдат нарушавани социалните права и да бъдат съкращавани градските услуги.

3. Процес на постепенно налагане
За да наложиш една непопулярна мярка, трябва да го правиш постепенно - ден след ден, година след година. По този начин са налагани принципно нови социално-икономически условия (неолиберализма) през 80-те и 90-те години на миналия век.
Намаляването на функциите на държавата, приватизацията, несигурността, нестабилността, масовата безработица, заплатите, които вече не осигуряват достоен живот - ако всичко това се случи по едно и също време, най-вероятно ще доведе до революция.

4. Отлагане
Друг начин да се прокара непопулярно решение е като то се представи като "болезнено и необходимо" и се постигне в момента съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се споразумеят с държавата и с бизнеса за лица, пострадали в бъдеще, отколкото в настоящето. Първо, защото ситуацията няма да се случи веднага. И второ, защото хората по целия свят са склонни винаги да таят наивната надежда, че "утре ще бъде по-добре" и че жертвите, поискани от тях, ще бъдат избегнати. Това дава възможност на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да я приемат, когато му дойде времето.

5. Третиране на хората като малки деца
Някои промоционални изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и тон, като че ли хората отпред са деца в училищна възраст със забавяне в развитието, или са психически болни лица.
Заради печалбата, някой се опитва да заблуди слушателя, използвайки инфантилни завои на словото. Защо? Ако някой се отнася към човека, както към дете на не повече от 12 години, има голяма вероятност реакцията на човека да не е критична оценка, която е нехарактерната за децата по 12.

6. Фокусиране върху емоциите много повече от предлагането на храна за размисъл
Въздействието на емоцията е класическата техника, която се опитва да блокира способността на хората да правят рационален анализ и, в крайна сметка, до голяма степен ги лишава от способността на критично мислене. Освен това, използването на емоционален фактор позволява да се отвори вратата на подсъзнанието, за да се насложат там мисли, желания, страхове, принуда или постоянен модел на поведение.

7. Поддържане на невежество сред населението. Култивиране на посредственост
Целта е да се гарантира, че хората не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани и да се огъват на чуждата воля. Качеството на образованието за по-ниските слоеве на обществото се снижава.Масите са правени бедни и посредствени, така че невежеството, което отделя по-ниски от по-високите социални класи, да остане на ниво, което ниските класи не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на хората да се възхищават на посредствеността
Въвеждане в населението на мислене, че е хубаво или правилно да бъдеш глупав, вулгарен и необразован.

9. Засилване на чувството за вина
Внушаване на човека да вярва, че само той е виновен за собствените си нещастия, които се случват поради липсата на негови умствени способности, умения или усилия. В резултат на това, вместо да се бунтува срещу икономическата система, човек започва да се впуска в самоунижение, обвинява се, причинявайки си депресия, което води, наред с други неща, до застой. Без действие, за всяка революция не може и да иде реч!

10. Да знаеш за хората повече, отколкото те знаят за себе си
През последните 50 години напредъкът в науката доведе до образуването на разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която се ползва и се упражнява от управляващите класи.
Благодарение на невробиологията и приложната психология, "системата" има на свое разположение задълбочени познания за човека, както по физиология, така и по психология. Тя е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма мощност и повече хора под контрола си.

Аврам Ноам Чомски е американски лингвист, философ, изследовател и политически активист. Той е професор по лингвистика в Масачузетския технологичен институт. Чомски е известен в академичните и научните среди като един от бащите на съвременната лингвистика, той е основна фигура в аналитичната философия. След 60-те на 20 век става по-полулярен като политически дисидент и анархист. Автор на над 150 книги преведени на много езици.

Един от акцентите в работа на Чомски е анализът на мейнстрийм медиите (особено в САЩ), техните структури и ограничения, ролята им в подкрепа на големия бизнес и правителствените интереси. За разлика от тоталитарни системи, където физическа сила може лесно да се използва за принуждаване на населението, демократични режими като САЩ могат да използват само ненасилствени средства за контрол. Чомски заявява, че „пропагандата се отнася към демократичната държава така, както тоягата към тоталитарната“ ("Медиен контрол").
Активен

malin

  • Гост
Имам предразсъдаци (и комплекси, и още много други работи), но какво да чета искам да решавам дали си струва аз. Чомски - ОК... обачеее, това съдържание нали не е от едно тънко клижле от началото на демокрацията (което и струваше бая, за обема си, пари), май не - то беше за друга манипулация.
Теорията си е теория, заека никога не би могъл да надбяга костенурката, нали така...
Аз рекох, че некой друг освен цитирания "ще клъвне" на темата на Гофи, а то пак - 42... (на мен по-ми харесва да е 64).

Опа, то беше нещо като "Медиите под контрол", моя грешка.
« Последна редакция: Nov 10, 2017, 22:44 от malin »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
С тези похвати можеш да излъжеш умствено и емоционално недорасли хора. Осъзнал себе си и уравновесен човек няма да обърне внимание на нищо от това. Което означава едно. Нужно е само да държиш хората да не съзреят и да не си дадат сметка кои са и защо са на тази земя. Да не знаят, какво се иска от тях. Какво живота изисква от тях. За съжаление, повечето се загубват някъде по пътя или се бавят, привлечени от лъскави дрънкулки. А търговците на илюзии знаят, как да предлагат и продават стоката си. И то прекалено добре.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
4096 позволявам си да не се съглася с теб. Промиването на мозъци си върви безпощадно и неспирно. Избягвам да гледам телевизия и чета вестници. Просто усещам, как всеки път още в първите секунди, възможностите ми за разсъдък (които никак не са големи), започват прогресивно да спадат.

Около мен непрекъснато наблюдавам хора, които често (сиреч ежедневно) се възползват от електронни и печатни медии. Ами тези хора са напълно в матрицата. Изобщо не си задават въпроса, защо четат/гледат/слушат това или онова. Не си задават въпроса, то има ли изобщо някакво значение. Не си задават въпроса, за какво става въпрос в действителност. Просто го взимат и прекават през собствените си възприятия.

Така се стига до това да се обсъждат непрестанно някакви теми, които изобщо нямат никакъв смисъл и да се решават проблеми, които не водят до нищо. По-лошото е, че целия наличен интелект (какъвто аз нямам, но вярвам, че другите притежават) е зает и обсебен от напълно ненужна информация, и се занимава с безсмислени решения.

Това се наблюдава и в нашия форум. Съвсем скоро обсъждахме е или не е корумпиран настоящия, т. нар. президент предлагайки да купим едни самолети и защо не сме били взели други самолети в подарък. От началото до края тази тема няма никакъв смисъл и не решава абсолютно никакви истински проблеми. Вярно е, че ние използвахме темата за забавление, но все пак обсъждахме и „същественото“ в нея.

=*=

Малински, разбирам разочарованието ти. И аз бих искал да прочета нещо такова. Може би от теб?

Но погледни и от другата страна. При липсваща модерация, ние сме оставени свободни да пишем, каквото ни е по душа. На Рей това му тежи. Това иска да каже. Това желае да се чуе. И го написва.

Не е нещо ново? Ами трябва ли да откриваме топлата вода? Все пак сме във форум.

=*=

Рей с голямо нетърпение очаквам, ако имаш да споделиш и друго в тази или друга тема.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Аз казах същото. За съжаление, при повечето хора се получава това, което описваш ти.
А за самолетите... Според мен е по-добре да се вземат руски. Защо? Ако се погледнат цените на машините и поддръжката им, американските ще ни излезнат през носа. Руските, когато са правени, е гледано да им излезе по-евтинко, а в никакъв случай не са по-зле.
« Последна редакция: Nov 11, 2017, 13:46 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Usb drive
Настройка на програми
alb 0 2462 Последна публикация Aug 19, 2003, 17:10
от alb
Tape Drive - Help!
Настройка на програми
azirafel 0 2262 Последна публикация Dec 08, 2005, 14:44
от azirafel
Проблеми с DVD/CD drive
Настройка на хардуер
3y3y 4 3851 Последна публикация Dec 19, 2008, 10:15
от Ivshti
Google Toilet - безплатна тоалетна от Google
Хумор
vstoykov 2 6745 Последна публикация Jun 09, 2010, 22:24
от go_fire
Лоша новина за Windows Phone - Google спира Google Sync
Коментар
backinblack 27 15237 Последна публикация Dec 16, 2012, 21:00
от backinblack