Покажи Публикации - Mirchev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Warehouse Open -: Nov 21, 2011, 10:53
С удоволствие можем да обявим новата версия на Microinvest Warehouse Open.

Малко история
Когато през 2005 година започнахме този проект, основаната задача беше да се направи базов софтуер за складово стопанство под Linux. С течение на времето се усети интерес към тази система, които ни позволи да добием увереност и да увеличим темпото на работа. Развихме продукта до международна степен и постигнахме отлични резултати. В някои отношения този продукт надминава възможностите на Windows аналозите. Можем да се гордеем с това!

Какви са нашите планове в бъдеще?
Плановете могат да се разделят на 3 основни категории:
1.   Поддръжка на все повече операционни системи. Колегите от http://www.vladster.net вече обявиха MacOS версия на продукта, дори има първите клиенти с MacOS. Тук специална помощ оказват и колегите от iAbalka.eu. За първи път е достъпен и .deb пакет за инсталация на Debian базирани системи. Вече се проверяват и възможностите за Android решение;
2.   Развитие на международните пазари. С новата версия вече има пълен превод на чешки и полски език, силно е обновена документацията, съществува подробна помощна система на руски език. Преводите са силно ревизирани и подобрени;
3.   Разширяване на функционалните възможности на продукта, адаптиране към новите версии на Ubuntu и добавяне на много нови фискални и периферни устройства.
4.   Ускоряване на работата на операторите и въвеждане на удобства.
Ние ще се радваме на всички предложения и идеи за развитие на продукта. Ще подкрепяме хората, които реално тестват и внедряват системите.

С какво можете да ни бъдете полезни?
Много често се появява въпроса как някой може да помогне за по-нататъшното развитие на тази система. Ние в Microinvest сме открити за такова развитие и можем да предложим определени стъпки за съвместна работа:
1.   Създаване на автономни сайтове, страници, блогове, материали и други интернет ресурси за този продукт. Директни и кръстосани линкове към информацията за продукта. Хубавото е, че много от посетителите на този форум работят именно в тази сфера и с малко желание ще постигнат резултати, които ние не можем сами;
2.   Разширяване на поддържаните езици. Ние можем да подпомогнем превода на нови езици, но самите ние не ги владеем. В момента добавянето на испански, френски и португалски ще е от полза за популяризиране на продукта сред различни общности. Това дори е една от най-силните стъпки за развитие на продукта;
3.   Публикуване на информация в чужди форуми. Голяма част от посетителите тук посещават чужди форуми (английски, руски, немски и други). За всички би било предимство, ако в тези форуми се публикува информация за този продукт. Все пак хората могат да го разгледат и да го популяризират, но трябва да чуят за него. Една наша микро публикация в руски форум доведе до около 1000 сваляния на продукта в рамките няколко дни и запали поддръжници в Русия, Украйна и Молдова;
4.   Създаване на маниашки рекламни банери, плакати и други съпътстващи материали. Всичко е от полза, със сигурност Вие бихте се гордели, ако Ваше творение се разпространява като водещ материал при презентациите на Microinvest Warehouse Open и обикаля света. Направете дизайн за тениска, ако е красива ние ще я произведем;
5.   Тестване на продукта с много и различни Linux версии. В момента ние основно работим върху Ubuntu, но с Ваша помощ можем да направим системи с Fedora, RedHat, Mint, Gentoo, Mandriva, Slackware и всичко, което Ви харесва. Особено, ако този процес се документира достатъчно добре.

Всяка помощ би била от полза и със сигурност ще допринесе за популяризирането на този продукт.

Защо точно този продукт?
Преди години всички ни обвиняваха как ще „откраднем“ идеята и как зад нея стоят нечисти мисли. Времето показа нашата истинска визия за свободен и безплатен продукт, който се развива в хармония с принципите на отворения код. На въпроса защо да подкрепим този продукт можем да добавим следните акценти:
1.   Продуктът е български. Всеки би трябвало да се гордее от това, че нашата страна може да предложи система на световно ниво, при това изцяло създадена от българи. Това не е като да преведеш нещо, създадено в САЩ и да го обявиш за локализирано. Не е и продукт по поръчка, платен от някой богат меценат за удовлетворение на собствената си гордост. Това е български продукт, създаден с желание и много труд!
2.   Този продукт е по-функционален от редица титулувани системи. Удоволствие е да предложиш търговски софтуер под любимата отворена операционна система, който надминава по възможности рекламираните комерсиални продукти;
3.   Последно, но не маловажно, практически всеки може да има приход от внедряване и поддръжка на тази система. Като минимум това е възможност за лично развитие в областта.

Безплатна и платена версия
Основната версия на Microinvest Warehouse Open е безплатна. Тя съдържа всички модули, необходими за ефективната работа на малка и средна фирма. В нея няма никакви скрити подводни камъни или други уловки. Тя е напълно функционална и публикувана под GPL лиценз. Това е ядрото на Microinvest Warehouse Open.
Платените добавки са разширения към основната система. Това са силно специализирани модули като „Дизайнер на документите“, „Графично табло“ за анализи, „Сензорно екран“ за директна работа със сензорни дисплеи, модулите за „Импорт/Експорт на данни“ и драйвери за POS принтери. Тези модули внасят удобство при работа, но не са определящи за основната дейност на всяка компания. От своя страна точно тези модули мъничко подпомагат развитието на разработката през всичките години от 2006 насам. Продуктът с добавените комерсиални модули е наречен Microinvest Warehouse Plus.

Ние ще продължаваме развиваме продукта под GPL
Microinvest ще развива този продукт с неугасваща енергия и поглед в бъдещето. Ние се надяваме, че всеки един от Вас ще оцени и подкрепи нашите усилия. Заедно ще постигнем повече, ние сме сигурни в успеха на този продукт.
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Проекта Microinvest Warehouse Open враг на Потребителя. -: Jun 02, 2011, 11:27
Истината е съвсем проста - от няколко години се мъчим да привлечем други хора към проекта. Опитваме да участваме и в различни семинари, конференции и т.н. Най-честото, което чуваме е: дайте ни сега тук като спонсори едни пари и ще го задвижим. Малко са хората, които реално се отзовават и предприемат истински стъпки.
В началото казваха: "Микроинвест ви лъже. Те никога няма да създадат open source продукт.". След като продуктът стана факт и има най-вероятно хиляди инсталации започнаха критики, че едва ли не не се е поддържал. Почти никой обаче не показа съпричастност към него. Тази "общност", за която си говорим в България реално я няма. Или ако я има, то болшинството в нея се интересува само голямата компания "Микроинвест" колко ще плати, за да се свърши нещо?
Какво се случи в крайна сметка - В последно време да работим повече с руски партньори, които в Русия развиват, инсталират,интегрират Warehouse Open. И там подобни деструктивни дискусии липсват.
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 25, 2010, 21:18
Днес, 25.05.2010 публикувахме нова Beta версия на Microinvest Warehouse Open. Причината е много идеи, дошли от членове и на този форум. Също се наложи да се коригират някои открити грешки в етапа след нашия QA. Изрично искам да благодаря на всички отзовали се!

Конкретно новостите са:

Добавено: Ново действие в ценовите правила - Сервизно обслужване.
Добавено: Филтриране по баркод в екраните за стоки.
Поправено: Бързите клавиши, когато се използва Num Lock или българска клавиатурна наредба.
Поправено: Грешно визуализиране в списъците, когато в се съдържат специални символи като &, <, >.
Поправено: Малки промени в диалозите за ценовите правила.
Поправено: Загуба на фокус, при запълване на екрана на операциите и добавяне на нов ред.
Поправено: Малки промени в драйвера на Zeka FP03.
Добавени редица дребни корекции

Сорс код може да изтеглите от тук
Двоичните файлове може да изтеглите от тук
Инсталационния пакет може да изтеглите от тук
4  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: как да си изтрия акаунта в този сайт? -: May 23, 2010, 07:22
Преди години в HWBG форумите също се наблюдаваше нещо като мини криза: дойдоха много data.bg потребители (които увеличиха спама и безсмислените теми), ключови фигури във форума влязоха в конфликт, а някои напуснаха. В крайна сметка в HWBG намериха сила, реформираха политиката си и сега форумът (според мен) е на топ ниво, с много разширени функции и допълнителна информация. И въпреки, че аз все по-рядко пиша там, го чета често и с интерес.
Може би и тук е необходима дискусия и ясни насоки за бъдещето на форума. Така или иначе хората, интересуващи се от линукс се увеличават, не намаляват...
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 23, 2010, 06:16
А програмата има ли версия за windows?
Ако dvasilev няма нищо против - темата бе дискутирана и във форума на Microinvest. За да е полезен отговорът и за други - ето линк.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 20, 2010, 21:45
Това е специална разработка за Linux. Еквивалентът под Windows е Microinvest Склад Pro. Всъщност архитектурата и цялостната концепция на Warehouse Open е взаимствана от Microinvest Склад Pro. В някои отношения Linux разработката (идващи в по-голяма степен от използваната платформа) превъзхожда Windows-кия си събрат.
Особеното е, че Microinvest Склад Pro е резултат на 15 години опит и 4 години активна работа по софтуера. Докато при Warehouse Open са взети добрите решения от Склад Pro, плюс ресторантските, специализираните складови, магазинни и търговски модели... И към това прибавяме 4 години труд.
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 19, 2010, 22:03
Acho, благодаря! Ще го обсъдим. :)

Ipolit, не сме имали за цел с емоционален тон да предизвикваме внимание. Дори съжалявам, че се получи.

Кажете, че сте си пуснали продукта без пари и с отворен код, след като сте установили, че и така може да се печели. Кви са тия дивотии за извънработно време.

Тук няма да се съглася! Бизнес моделът на Микроинвест няма нищо общо с гореописаното. Вложените средстава тук няма да ни се върнат. Ще дам пример - в Русия не сме взели и копейка за поддръжка, инсталация и каквото и да било. В България сме интегрирали под 10% от общия брой обекти. Сумите там са смешни - 15евро. За справка ще спомена, че за комерсиалният ни продукт, само лицензът е 99 евро. Отделно е сумата за база данни и допълнителни продукти. Прибавят се накрая и тези 15 евро.
От Warehouse Open може да печели някой, който се занимава само с това. Т.е. техническо лице, специализирано в тази дейност. В отдела ни по поддръжка почти никой няма опит с Warehouse Open, а 1-2 души са го инсталирали. Останалите над 30 работят с комерсиалния софтуер, откъдето и идват приходите ни.
Другият вариант за приходи е разработката на индивидуални поръчки. Това, обаче се отнася и за всеки в този форум, който може да драсне кода... Сега разширяваме постоянно функционалните възможности на софтуера, за да го доближим на 100% до комерсиалният продукт. За хората, които са в бизнеса със складови и търговски системи е ясно, че Warehouse Open като възможности отдавна е надминал половината си комерсиални конкуренти.
И на Виктор не му давайте да пише по форумите, че мене лично много ме изнерви.
Съгласен съм! С Виктор сме се разбрали да ограничи комуникацията по отношение на този проект. С други думи му е забранено да поства в този и други форуми от момента, в който се установи, че не е полезен в такава степен за проекта. От друга страна е може би най-креативният човек, който познавам, но изнервеността тук отдавам на високата натовареност (в съотношение 20:80 времето му е разделено между България и чужбина). От друга страна той е основният генератор на идеите в този проект, както и човекът финансирал го на 100% през последните почти 4 години.
Също платете на някой да ви билдне един deb с програмата. Предполагам, че е за около 15 минути работа, ама ваште хора има да го билдят още две години.
Това ще го обсъдим с момчетата. Благодаря! :)
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 19, 2010, 09:21
Точно това е и идеята ни от самото начало. Няма да крия, че умишленo концентрирахме усилия в този и още няколко форума. Очаквахме, обаче, професионални дискусии и въпроси. Затова се надявам оттук нататък да бъдем повече полезни за всички.
Специално за мен тук е мястото, където придобих някои базови познания за работа с Линукс, надявам се това място да е отправна точка и за решилите в бъдеще да работят активно със свободния Warehouse Open.
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 19, 2010, 08:06
Не намирам за основателни обвиненията на Микроинвест за липса на спонтатнен и бурен интерес към опознаване и внедряване на техния продукт.
Тук не става дума за обвинения. Никого не обвиняваме, нито се изживяваме като хора, на които това е разрешено.

1. Да се сравняват директно българския пазар и човешки ресурс с руския (или рускоговорящия? 300 млн. души?) е безполезно и чисто манипулативно.

Тук не сравняваме обемите на пазарите, а начина, по който се прие Warehouse Open в Русия (по-малко от 140млн. население). Изненадващо за нас ни засипаха с технически въпроси, а не с доказване на тезата, че то това не може да стане... или "дайте тук едни пари, пък ще видим"... Негативите са нещо нормално. В Русия, обаче тяхното количество бе в пъти по-малко, отколкото в България.

2. Да се твърди, че разработката на Микроинвест Warehouse Open не е финансирано от фирмата, е лъжа.
Цитат
Разработката и популяризирането на Warehouse Open е с цената на свободното време на служители на Microinvest.

Не обичам така, но ще отговоря с цитат от първото си мнение по темата, което явно не е прочетно добре:
В началото бе отделен и бюджет за популяризиране, който бе изразходван за конференции и събития на линукс ентусиасти. Част от тези хора ни подкрепиха, но странно защо при по-малката част се натрупа тази злоба?!?!
В момента, в който ограничихме финансирането на подобни прояви недоволството нарастна.
Надявам се това достатъчно ясно да отговаря на буквалистичното разбиране за бюджета...

3. Да се сочи "упадъкът" на "Линукс за българи", като признак за нивото на посетителите не е начин да се привлече вниманието им.

Аз лично не познавам разумен човек, който да си прави подобен извод. Това е един от малкото профилирани форуми, който не пострада от масовото в последните години разводняване на съдържанието. Това е и причината да се опитваме да популяризираме идеята тук.

10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 18, 2010, 20:48
Няма да е особено коректно да направя подобно директно сравнение с конкурентен продукт. Това, което мога да кажа е, че Warehouse Open притежава в голяма степен функционалностите на Microinvest Склад Pro. На практика аритектурата на двата продукта е сходна. А Microinvest Склад Pro е може би най-популярният складов софтуер в България...
Най-добре е да тествате в реална обстановка. В увеличаващата се конкуренция при магазините например, това решение е особено подходящо. Причината - спестяват се всякакви разходи за лицензи... Остава само поддръжката.
11  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Относно БГ проекта Warehouse Open -: May 18, 2010, 16:26
Тъй като предната тема за проекта Warehouse Open бе затворена си позволявам да пусна нова и в нея да напиша мнението си, което опитах да публикувам в предната. Молбата ми е да направим интелигентна дискусия, без безсмислени нападки...

Честно казано реакцията на повечето участници тук е много странна...
Това, че продуктът е разработен от българска софтуерна компания, имаща и комерсиален складов продукт нищо ли не ви говори? Това, че по-голямата част от архитектурата на Warehouse Open е взаимствана от комерсиалния продукт - Microinvest Склад Pro също ли нищо не ви говори?
Разработката и популяризирането на Warehouse Open е с цената на свободното време на служители на Microinvest.
Всичко тръгна от една среща преди няколко години на линукс ентусиасти, на която изникна идеята... И която получи подкрепата на Микроинвест. Компанията няма и грам облаги от този продукт (може би освен доброто име, че отделя ресурси за разработка на софтуер с отворен код). До момента в страната има над 100 инсталации в реални обекти. В Русия те са значително повече...
Само тук обаче се среща подобно остро отношение. Защо? Защото някой е успял в България да създаде този продукт ли? Или защото друг в България не е правил нещо подобно?
В началото бе отделен и бюджет за популяризиране, който бе изразходван за конференции и събития на линукс ентусиасти. Част от тези хора ни подкрепиха, но странно защо при по-малката част се натрупа тази злоба?!?!
В момента, в който ограничихме финансирането на подобни прояви недоволството нарастна.
Положителното е, че много хора приеха идеята и стартираха много нови обекти, които поддържат. На този етап за тях това не е основен бизнес, но гарантира добри регулярни приходи от поддръжка.
За зложелателите ще поясня - Микроинвест няма претенции да поддържа системите или да упражнява какъвто и да е контрол над тази дейност. Бизнесът на компанията е концентриран в различни направления и проектът Warehouse Open е по-скоро протегната ръка към всички...
Надявам се да се преодолее този негативизъм и да действаме в положителна посока!

P.S. За интересуващите се - работя в Микроинвест.
12  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Нов сайт на Microinvest Warehouse Open - www.warehouseopen.org -: Apr 06, 2010, 17:01
Надявам се да съм случил с мястото на тази тема. "Новината" е, че е готов и сайтът на WarehouseOpen  - http://www.warehouseopen.org
Надяваме се това да е стимул за вас, за да се включите в проекта. Целта ни е той да придобие максимална обществена значимост и подкрепа сред вас. Не знам доколко ще успеем да постигнем това, но сме длъжни да опитаме. Към настоящия момент сайтът е готов и ще се наложат някои дребни корекции.
В бъдеще ще бъде преведен и на други езици, като ще се опитаме и да разширим функционалностите, за да могат до този проект да се докоснат повече хора.
Тук отново ще разчитаме на вашата подкрепа.

Страници: [1]