Покажи Публикации - snipeman
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Възстановяване на GRUB след инсталация на Windows -: Feb 23, 2015, 09:22
Здравейте. Имам лаптоп с две ОС - Windows 7 и Linux Mint 17,1 Cinnamon. Тези дни ми се наложи да преинсталирам 7-цата и съответно сега не мога да boot-на и Linux-а. До сега винаги съм си решавал проблема с LiveCD и BootRepair. Сега, обаче, при опит да инсталирам програмата, получавам съобщение, че пакетите не могат да бъдат открити?! Има ли друг начин (по възможност графичен) за лесно и бързо възстановяване на GRUB?
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Multiboot DVD -: Oct 02, 2014, 09:32
Здравейте. От доста време ми се върти в главата да си направя едно DVD с няколко дистрибуции на него. Решил съм на едно RW да "набутам" Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Zorin OS Core и Zorin OS Lite. Искам винаги да имам тези дистрибуции под ръка, а към моменда това означава 5 диска. Впрегнах чичко Гугъл, четох разни теми, свалих няколко програми, но не стигнах до никъде. Може ли малко помощ. :)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Избор на ОС за МНОГО старо РС? -: Sep 25, 2014, 11:45
Имам проблеми с GeeXboX-a! Реших да пробвам първо на лаптопа от Live USB. С локалните файлове проблем няма, НО, нито се свързва с интернет (Wi-Fi и LAN), нито открива USB DVB-T Tuner-a?! Старирам PVR/DVR клиенти (пробвах с различни), но единствено получавам съобщения от сорта на "...lost connection"? Свалих XBMC и го инсталирах като приложение на Zorin OS 9 и Windows 7, но и там е същата работа?! Някой ако го е настройвал да работи нормално, моля да помага :)

п.п. Основната идея е да "подкарам" TV Tuner, a не Internet Live TV!?
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Избор на ОС за МНОГО старо РС? -: Sep 24, 2014, 13:13
Не държа на HD. От него има смисъл само ако телевизорът е над 32', иначе разлиакта е несъществена. Плюс това нито кабелната, нито DVD-тата са с необходимото качество за HD :) Мисля да пробвам GeeXboX-a. Идеята на "проекта" е, да имам "начален" екран с разни screenlet-и (време, часовник, календар, новини, ала-бала), телевизор (кабелна и DVD плеър), радио/музикален плеър и браузър за снимките ми.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Избор на ОС за МНОГО старо РС? -: Sep 24, 2014, 11:02
Здравейте. Имам старо РС, което от години само събира прах и реших, да му намеря приложение. Искам да го пригодя за Home Theatre. Ето и показателите на машината:
CPU: AMD Athlon XP 2800+ (2.1 GHz)
RAM: DDR400 2x256MB
VGA: nVidia GeForce 6200
SC: Creative CT4810 3+1 канала
Решил съм да купя комбиниран DVB/аналогов TV tuner в допълнение и да пусна кабелна на РС-то. Та за целта ми е нужна някоя по-лека дистрибуция. Свикнал съм с Ubuntu базираните и за това съм се насочил пак към Ubuntu/Kubuntu/Lubuntu/Xubuntu (особено последните две). Въпросът е, че не знам дали дори те ще са достатъчно "леки", т.като искат мин. 512 МВ рам?! А и до каква степен са подходящи за целта? Моля за малко помощ и съвет коя да избера, или може би друга дистрибуция, различна от Ubuntu?

p.p. Спомням си, че преди съм попадал на тема за Linux насочен изцяло към аудио-видео възпроизвеждане???
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / видеообработка -: Jul 28, 2014, 20:01
Здравейте. Имам няколко клипа, снимани с телефон .mp4, но съм ги снимал "на 90 градуса". Т.е. искам да променя ъгъла на видеото. VLC Player има такива опции, но трябва при всяко пускане на клип да се настройва. Искам да обработя файловете така, че да са си "готови" за гледане.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Lubuntu/Xubuntu проблем с Wi-Fi -: Jun 11, 2014, 18:28
Моделът е Satellite L30-10T. Защитата на рутера е WPA2-Presonal. Освен моя, знам паролите и на още 3 рутера от входа (със същата защита), но и при тях ефекта е същият. В момента на самия лаптоп имам инсталирани и трите ОС (Zorin, Lubuntu, Xubuntu). При първата нямам проблем със свързването, но при другите две имам.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Lubuntu/Xubuntu проблем с Wi-Fi -: Jun 10, 2014, 19:03
Здравейте. Имам лаптоп Toshiba с wlan карта Atheros. Машинта беше с инсталиран Zorin OS Lite 6 и работеше идеално. Реших да сменя ОС като първо се насочих към Lubuntu 14.04, a след това и към Xubuntu 14.04. И при двете имам проблем с Wi-Fi-я. Системата открива наличните мрежи, въвеждам паролата, започва свързване към рутера и след 20-30 сек. отново ми иска парола, без да се е свързал?! Това е постоянно?!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Zorin OS от 6-та към 8-ма версия?! -: May 24, 2014, 15:50
Хванах му цаката. :) С външния хард става номера (още не мога да схвана защо, но това не е важно...) mv XXXX /media/user/ICY-BOX и си се "появяват". Със същата команда към /home/user/folder, обаче, си остават "инкогнито" :? . Проблемът е, че външният ми хард е само 80 GB, a то само снимките са ми повече и си е време...
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Zorin OS от 6-та към 8-ма версия?! -: May 23, 2014, 17:07
МОЛЯ ПОМАГАЙТЕ!!! Направих това, което съм описал по-горе. Всичко беше ОК, докато не реших да преименувам /home123 на /home. При предишните подобни преинстали този "номер" минаваше и системата си обединяваше двете папки. Сега, обаче, стана така, че /home и /home123 изчезнаха?! В смисъл не ми ги показва (освен в терминал-а). След рестарт пък естествено изобщо не иска да ме логне в админския акаунт?!

Предприех нов преинстал пак по описания по-горе начин с надеждата след него системата да си разпознае папките. Да, ама не!? Новата система си работи отлично. При отваряне на / не ми показва папката с данните ми (снимки, документи и т.н.). Отварям терминал, пиша dir в / и ми показва като резултат home meto123(така съм именувал папката с данните). Влизам в нея и всичко си е на място. Пробвах да копирам субдиректориите в други папки на home-то. Изчезват от meto123 и се появява в /home/meto/Downloads примерно, НО само в терминала?! Моля дайте идея какво да правя?! 
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Zorin OS от 6-та към 8-ма версия?! -: May 23, 2014, 12:35
За преинсталиране със запазване на инфото ... Ако /home не ти е на отделен дял, като стартираш в лайв, виж настройката за мениджъра да я направиш да изтрива директно със заобикаляне на коша и изтрии всички папки и файлове в / като оставиш само папката /home и в нея изтриваш скритите файлови и при инсталацията няма да форматираш дяла. След инсталацията, инфото ще си е на мястото.

Това съм го правил успешно няколко пъти, НО съм правил преинстал със същата версия. Въпросът е дали при подмяна/надграждане на ядрото ефектът ще е същият?! По принцип не виждам пречка, но винаги е по-добре човек да си върже гащите преди да скочи :)
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Zorin OS от 6-та към 8-ма версия?! -: May 22, 2014, 18:30
Здравейте. От известно време срещам трудности със софтуерната "поддръжка" на Zorin OS 6 Core. След като тъпо и упорито си продължавах да работя с нея сега най-накрая съм решен, а и принуден да заменя версиите. Проблемът ми е, че на лаптопа имам доста данни, които не искам да загубя, а прехвърлянето им на DVD/SD/HDD реално не е вариант. Предложете някой метод, чрез който да "ъпдейтна" системата без да губя данни. :)
 
13  BSD секция / Системни настройки / Проблем с PC-BSD (ОС) -: Mar 29, 2014, 09:30
Здравейте. Знам, че този форум е за Linux OS, но не знам къде другаде да си задам въпроса. :)
Преди няколко дни реших да тествам FreeBSD/PC-BSD ОS и да видя какво аджеба е това 'дяволче'. Свалих си i386 версия на PC-BSD 9.1 и стартирах инсталатора. След успешна (?!) инсталация рестартирах машината (лаптоп HP550) и се натъкнах на проблем. При стартиране всичко върви гладко до момента, в който ми изведе панел за настройка на дисплея. Без значение какви настройки му задам ефекта е един и същ - мониторът угасва (не просто става черен екран, а буквално изключва). Тъй като първата инсталация я правих в полубудно състояние в малките часове на ноща, реших да опитам отново. Нова инсталация, GNOME графична среда, ефект - няма!? Някакъв съвет/идея как да се справя с въпросния проблем?!
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Програм за чертане? -: Feb 28, 2014, 19:02
Здравейте. Имам нужда от програма за чертане и оразмеряване на елементарни схеми. Става дума за елементарна CAD програма, с която да си разчертая план за шкафчета или плотове, например.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Zorin OS 6 свързан към рутер, но без интернет! -: Feb 28, 2014, 08:00
root@meto-HP-550:/home/meto# iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth1      IEEE 802.11abg  ESSID:"snipeman wi-fi" 
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: 4C:8B:EF:AB:17:62   
          Bit Rate=54 Mb/s   Tx-Power=200 dBm   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality=70/70  Signal level=-31 dBm 
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

eth0      no wireless extensions.


Има ли как да възстановя "заводските" настройки на системата?! Имам Live USB със ОС?!

п.п. Оправи(х) се. В терминала въведох команда iptables -F, a от Ubuntu Tweak стартирах System Janitor-a и изчистих всички ненужни пакети, стари кернел-и, както и настройките на приложенията и след ребуут-а всичко е наред. Благодаря много на всички, които се опитаха да помогнат. :)
Страници: [1] 2 3 4