Покажи Публикации - Naka
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 214
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Aug 06, 2022, 16:28
То като стана въпрос  за измерване на ъгли - градуса също не е системнна  единица. За къв хй някой е решил че правия ъгъл ще е 90 градуса, а пък окръжността 360?

Мисълта ми е, че това 90 градуса толкова ни се е сраснало в живота, че го възприемане за нещо дадено и нормално - по същия начин както е инча за американците.

А истинския прав ъгъл е pi/2...Да ама ако на някой му кажеш, че правия ъгъл е 1.570796325...(радиана) ще те погледне малко странно.
А радиана няма измерение в нищо - в никаква единица - не е нито метър нито нещо друго...просто е число.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Aug 06, 2022, 10:29
Любимото ми е psi (за налягане). Много го има по колите, май по капачките на радиаторите, по манометрите, и продължават да го ползват.

означава psi = Pound per square inch
Не стига че силата я мерят в паундове 0.45359237 кг ами тази сила е приложена не на кв.см. а на квадратен инч дето ще рече на 2.54x2.54 = 6.4516 см2.

така че цялата дивотия става 1psi = 0.45359237/6.4516 [kg/см2]

за да е още по-забавно руснаците го пишат не Паунд на квадратен инч, а Фунт на квадратен дюйм
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Aug 05, 2022, 23:09
Ако знаете колко неща в нашият БГ свят са в инчови размери ще ви се завие главата. Уж сме със SI/метрична система ;D

  • ВиК инсталациите, старите металните тръби са във инчови размери и резби - 1/2'', само дето му викат цол вместо инч (едно и също е)
  • Сега преминаха на pp (полипропиленови) тръби в милиметри, но разните резби/преходи дето нещо се завинтва/например чешми, гъвкави връзки си останаха инчови :o
  • Главите на бормашините (закрепването-резбата) са в инчови размери.
  • Вчера търсих един манометър и с изненанда установих че и там още резбите са инчови - в пневматийката и т.н.....
  • Цялата електроника разтоянието между крачетата на интегралните схеми е инчово.
  • В компютрите/декстопите половината болчета са инчови, другата половина по флопитата бяха метрични....ама вече няма флопита.
  • Матриците на телевизорите и мониторите също. колко инчов телевизор да си купя? но това пак е електроника
  • 7.62 е инчов размер ;D ;D ;D - ако на някой му е интересно мога да го обесня как се е стигнало до този размер
  • също и цигарите са 7.62 -- обаче не съм пушач!!!

какво още ...дайте да го допълним този списък....

Защо се е получило така. Обеснението ми е че в зората на този век, цялата индустрия/производство идва от Англия и Америка. Там е имало условия. Викторианската епоха в Англия ...Ами там много неща са измислени. И като е нямало размери всичко което е било измислено е било във ичнове, футове, паундове...... И така си е останало до ден днешен като стандарт.


Малко по късно се е разбрало че нещо не е наред с тези мерки и теглики и са се опитали да го стандартизират на научен принцип и са измисли SI-то (метричната система). И добре са го измислилили. Обаче това което вече е било направено си останало като негласен стандарт... и така та и до днес.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Aug 05, 2022, 22:44
"..Широчината на железопътната линия в Русия е повече английски.От фигурата от 1829 мм, въведена на пътя Царское село, страната се премества на размери 1524 мм. Това беше типично за пътя Москва-Петербург. По-късно този параметър се превърна в норма. Очевидно руските инженери са заимствали фигурата от Съединените щати. По това време консултантите от Америка взеха активно участие в прокарването на нови пътеки.." - става въпрос за края на 19 век. П.П. Отрязъкът е от преведена статия.

което е точно пет фута. Няма oтървaне от тези английско-америакнски мерки.

5 x 0.3048m =  1.524 метра

1ft = 0.3048m
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jul 26, 2022, 20:00
Е, как криптовалутите ще са в брой?!  ::)

е как как, ще си разменяте флашки.  ::)
6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 23, 2022, 21:04
за hp лазарните много съм пълнил глави, сменял съм барабани и блейдове и винаги е ставало. няколко пъти обаче ми бяха продали някакъв тонер, който въобще не ми хареса и печаташе бледо. с друг тонер нямаше проблеми.

обаче си карам на стари hp  модели и въобще не искам да ги знам новите глави с чипове и т н.
7  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 23, 2022, 11:40
А да cis скенерите освен това не стават и за музика. А стандартните стават.
https://www.youtube.com/watch?v=uLuAZbREZ5U

Само вижте какви крокодилски глави имат оптичните CCD скенери.
Е така изглеждат линейните CCD матрици. https://www.google.com/search?q=CCD+matrix+for+scanner&client=firefox-b-e&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjg_evT1Y75AhXRRPEDHQx9BrIQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1440&bih=738&dpr=1.33#imgrc=jxTxZ6I6cjmvcM&imgdii=wZSGHBDSjZnbwM

8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 23, 2022, 11:24
Много бързаш... Винаги може да я наспамим  :D

Да да, сега започваме....това е най-приятната част.

Цитат
П.П.П. Мисля че това е същото - познато още и като "Transport Lock" - даже и да не се счупи, но веднъж разместено после двигателечето/тракторчето не може да си определи точната позиция

Не не стъпкавото двигателче си е относително. то никога не знае къде се намира. Ама при всяко пускане главата кара към крайно положение, том има едни краен изкючвател, най-верятно оптрон и казва ето това е нулата.

Значи за тези ефтинджос скенери пише, че главата е CIS - contact image sensor, което означава че главата е много лека, няма да има огледала, оптики...... А щом е лека и двигателчето ще е нюню, ще дърпа по-малко ток....и евентуално, след хиляди клизми, ограничения и компромиси, ще може да се захранва през микроусб......но пак си остава педерaстия.

Освен това тези CIS - contact image sensor са с доста по ниско качеството, ако листта не е прилепнал плътно - се губи качество. А един документ винаги има огъвания и намачвания, или ако е книга от към ръба страниците са завити и се отдалечават от стъклото.

Цитат
CIS devices typically produce lower image quality compared to CCD devices; in particular, the depth of field is greatly limited, which poses a problem for material that is not perfectly flat.

тези скенери са и доста по тънки.
----

Другите стандартните скенери имат поне две огледала, целият образ, цялата широчина на листа/един ред се фокусира върку една интегрална схема-линейна CCD матрица дълга около 2 см. и понеже изображението се фокусира, този проблем с depth of field при тях го няма.

при тежка оптична глава, му трябва отделно захранвaне.
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 20, 2022, 11:51
Кабелите дойдоха заедно със скенерите, които пък нямат отделно захранване - един кабел за всичко.

Света тотално е изпедерастял.
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 19, 2022, 21:21
А да много важно е това. Моя епсон има отделно захранване.... и стандартен усб крокодилски порт :)....Ама ако тези си мислят че може по микро усб да се осигури ток на стъпковите двигатели - жестоко се лъжат......Ама знае ли човек, това е скенер евтинджос.. пък и в модерен свят живеем.
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 19, 2022, 20:59
Колега usb кабел минимум 12лв++

качествените може също да ги познеш по оплетката на кабела. Имат нещо като шарки, като текстилна оплетка.

Искам да кажа, че ако бай китаец сложи качествена микро усб букса, ще сложи некачествн кабел дето се къса от огъвания и от оптягания, ако сложи качествен кабел пък буксата ще алтава....Та те така за тези микро много изисквания и всичко трябва да е много качествено.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 18, 2022, 22:32
Едно време като е нямало аутокад, е имало чертожни дъски и пак са ставали работите.

И не е важно дали е аутокад или чертожна дъска, важното е маймуната дето стои пред нея...А още по важно е големия маймуняк-меринджей дето му пречи да си върши работата и му дава тон в живота.
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 18, 2022, 19:22
Вярно ли този скенер е с USB 2.0 Micro-AB Кабел?
Това са много шантави работи и много често прекъсват при най-малкото размърдване или трептене. Също като телефоните. Явно простотията с усб/микро кабелите е заляла целия свят. >:( >:( >:(


Може да е много тъпо, ама що не пробваш да смениш кабела с нов? По някой път такива тъпи работи ни заблуждават и ние си мислим че е от софтуера....Това да прекъсва по средата на сканирането........
14  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 18, 2022, 12:21
Специално при мене нямаше отворени драйвери до центос7 вкл. и скенера (Епсон) не работеше. А затворените драйвеи бяха стари бяха писани за Центос6, че и по-стари. И нямаше обновления. Обаче учудването ми беше че този стария затворен рпм си тръгна като пич при Центос7, без оплаквания и конфликти. Нещо което много рядко се случва. Което ме наведе на мисълта, че са много добре правени.

-------
сега проверих драйверите са ми от 2015. :o ..Явно много неща са се променили.
Все пак не е много по темата, ама за протокола, за някой закъсал с подобен скенер при центос 7, ето кои пакети имам инсталирани.
iscan-2.30.1-1.usb0.1.ltdl7.x86_64
iscan-data-1.36.0-1.noarch
iscan-plugin-gt-s600-2.1.2-1.x86_64

това, което пише и си спомням е, че това са драйвери за v10-v100 и S600
-------
Колега този v19 оптичен ли е? - с огледала. защото си спомням, че малко след тези скенери се появиха някакви орязки в междинните номера. По тънки и евтини. Само с един движещ се сензор от край до край.


Ако наистина този скенер е работил при  Linux Mint 19.3 (kernel 5.0) и има отворени драйвери това само може да ме радва. Възможно е също за някои скенери да са си останали затворени драйвери, а за другите по-ефтинджос да има.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 17, 2022, 17:12
Цитат
So far so good. However, for Secured Core PCs "it is a Microsoft requirement for the 3rd Party Certificate to be disabled by default," according to Lenovo.

Therefore if your PC ships with Windows pre-installed, there is an additional step to be taken to install Linux (or boot into something else) involving a jump into the BIOS setup to enable the Microsoft 3rd Party UEFI Certificate once again.

аз това го разбирам така. все пак са си оставили вратичка да влезеш в биоса и да отбраниш Microsoft 3rd Party UEFI Certificate.

иначе такива дела ще им заведат на леново че ще им се завиие главата. просто са се опитали да вгорчат живота (с това забранено по default) на всички други. и едновременно си оставят вратичка отворена да не ги съдят.


ако ли пък искат наистна да забранят всички други.... може ама тогава трябва да го рекламират лаптопа като windows only. дали им е изгодно това.... според мен не. най малкото е лоша реклама за марката. колко ли народ ще кажат.... ами какъв е този лаптоп че да кара само виндовс? май не е пълен? не че някой знае и е тръгнал да слага линукс. просто е лоша реклама.


Страници: [1] 2 3 ... 214