Чудя се на акъла на всички хора, които имат желание да пробват постоянно различни дистрибуции. Това е нелогично. Времето за което ще инсталираш въпросната дистрибуция и ще я нагодиш така че да ти пасне на очакванията обикновено е далеч повече от времето, за което ще си нагодиш тази с която си свикнал да ти върши работа. Съжалявам ако обиждам някого, но хората, които си нямат друга работа, а тестват някакви дистрибуции според мен са малоумници и не вършат никаква полезна работа с хардуера си.
Компютърът има за цел да ти върши работа, а не обратното. Не мога да приема няколко часа загубени в изучаването и свикването с възгледите на някакви хора за това кое трябвало как да изглежда. За това време ще свърша далеч по-полезна работа. При това, наистина не придавам особено голяма стойност в това да усетиш на свой гръб и да знаеш какви били разликите между тази и онази световно-неизвестна дистрибуция. Горе-долу това е същото като да съм в течение с продуктовия каталог на Пайнер мюзик. Аре у лево, само ми губят времето. Досега не съм видял дистрибуция, която да ми предлага значително по-големи удобства от тази, която ползвам предимно. В моят случай примерно налагало ми се е да ползвам доста варианти - сорс-базирани, слакуер, сусе, редхат-базирани (дори се водя RHCE), мандрива. Не виждам кой вариант ми е е по-удобен от дебиана вкъщи. Не за друго, а защото съм му свикнал. Ако бях свикнал с нещо друго, щях да говоря други неща. Но при всички положения е рядко безсмислено да си губя времето да установявам неща, които така или иначе вече съм установил с години практика (и имам доста натрупани, макар и biased впечатления).
Тези спорове са рядко малоумни.
Но само едно не разбрах.. Как някои хора оценяват нещо без да са пробвали. И как казват че друго било по-добро, как изобщо може да има едно много по-добро, при положение че всяка дистрибуция използва една и съща основа. kernel baselayout coreutils glibc gcc и допълнителен софтуер който първоначално идва от едно място.
Единственото което е различно по дистрибуциите е кой колко пачове е нахакал.
И такива които ползват софтуера така както им е даден (Slackware, ArchLinux, CRUX, Sorcerer).
И съм напълно съгласен с твърдението че е въпрос на навик. И аз ако бях свикнал с Дебиан, щях да казвам че другото не струва. Всеки смята че неговото е най-добро защото той го ползва, или защото всеки му казва че било най-добро.