Братя, ТБС и ЯБС!
Опитвам се да направя мрежа между лаптоп и десктоп с помощта на две bluetooth устройства и PAN, но срещнах много странни проблеми и в крайна сметка не успях. Въпросът ми е някой успявал ли е и как. Ако има някое полезно howto или идея ще бъда много благодарен, защото може и да избегна опъването на допълнителни кабели или покупка на разни wireless устройства.
И тъй направих почти всичко което ми попадна като howto и в крайна сметка приключвах в една и съща точка. Каква е схемата:
Десктоп: OS Fedora 7 (Moonshine)
bluetooth - един от типичните боклучави Bluesoleil - работи добре, но все пак от време на време "заспива" и трябва да си говорим глупости, за да го "събудим".
мрежова карта eth1 - към света (и моето ISP), адрес 10.20.50.15
мрежова карта eth0 - към лаптопа и още един компютър, адрес 10.0.0.1
Лаптоп: Asus F3F, OS Fedora 8 Test-3
bluetooth Toshiba, 2.0 ECR
мрежова карта - адрес 10.0.0.15
wlan, който е открит и активен, но не се използва.
Идеята ми бе да направя NAP, както в това
howto. Ето я и схемата:
+====================+
Десктоп | eth1 (10.20.50.15) |
+====================+
|
+------------------------------------------+
| NAP |
bnep0 или pan0 (10.10.0.1)
+------------------------------------------+
/ \
/ \
/ \
+------+ +----------+
| PANU | | PANU |
Лаптоп - bnep0 Машина X - bnep0
10.10.0.15 xxx.xxx.xxx.xxx
+-----------+ +-----------+
В конфигурационните файлове на pand съответно за двата хоста е записано следното:
Десктоп /etc/sysconfig/pand:
PANDARGS='--master --listen --role NAP'
Лаптоп /etc/sysconfig/pand:
PANDARGS='--role PANU --search NAP'
След service pand start се появят и двете устройства bnep0 на двата хоста.
Използвах два скрипта за десктопа и лаптопа в /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-bnep0:
Цитат |
DEVICE=bnep0 MTU=1500 TYPE=Ethernet BOOTPROTO=static ONBOOT=no NETMASK=255.255.255.0 IPADDR=10.10.0.1 |
(съответно за bnep0 на лаптопа IP-то е 10.10.0.15)
Добавих и шлюз за новите мрежи, но дори между устройствата - нямаше пинг.
Изключително странно беше, че пинг се появяваше само ако дам следното:
ifconfig bnep0 promiscuous
И въпреки, че успявах да ping-а устройствата, ping към другите мрежови карти нямаше!
Изпробвах няколко правила за forward, които намерих из разни документи но никое не свърши работа (признавам, че от тях не разбирам почти нищо)!
Опитах и с bridge - pan0, направен по следния начин:
Цитат |
ifconfig pan0 10.10.0.1 brctl setfd pan0 0 brctl stp pan0 off brctl addif pan0 eth1 |
При опит да добавя bnep0, обаче ми даваше грешка, че устройството не може да бъде добавено, поради грешен аргумент.
Добавих и скрипт в /etc/bluetooth/pan/dev-up, описан съответно с --devup при pand:
Цитат |
#!/bin/sh brctl addif pan0 $1 # $1 is the new if name, passed by 'pand' ifconfig $1 0.0.0.0 |
Според tail -f /var/log/messages нямаше грешки при изпълняване на скрипта, но отново същата грешка - няма ping освен в promiscuous mode и не се "чуват" други устройства.