Считайте темата за затворена...
Ще дам (само доколкото ми е разрешено) рекапитулация, но общо взето хората се отказаха от тоя метод и... ще дадът там едни пари (10-20х повече) само и само експрота да им е от "производителя" (който май се опита да им играе номера с vendor lock-in но тука такива не минават и съдилищата работят, та последно остава само да се договорят за цената и... кой откъдето е)
Примерът е измислен но горе-долу ситуяцията е следната - представете си зъбарски офис с около десетина зъбаря вътре още толкова хигиенистки, стажантки и т.н. със стар апп със дърт графичен УИ (GUI) които искат да мигирират на нова (уеб) платформа, но пради ред изисквания всички данни са зааключени и криптирани в старата платформа (или "в первод" на българсkи - напр. Гогата да си мигрира стара ДОСовска програма и/ли само данните за Уиндоуска или да прескочи "робовладелския строй" и направо у уеба)
@4К - въобще не ми е проблем с какъв скрипт ще разцъквам по УИ-я, даже си имах работещ (даже така разбрах че всички стари утилки вече не клатят нищо под Уейланд, нитo мишката нито клавиатурата, има нови, който обаче вече не могат да се отърват от systemd)
spec1a - да ползват го ежедневно хората, а опити за влизане извън работно време се логоват и дропят и т.н. защити, обаче (опитно) установихме че ако веднъж си се логнал през работно време такива не ги изхвърля посред нощ (понеже аз отначало подозирах че дори и да работи нормално ще отнеме 2-3 дена работа на скрипта без прекъсване), да-да ама не...
Сега да уточня проблема с който се борех ...понеже пак останах недоразбран пак ще опитам с дру пример (не със screen тоя път)
пробвайте два пинга - един към локал хоста и един към най-отдалечения хост в локалната мрежа (ако е безична още по-добре)
ще забележите разлика от околк ..да кажем 50% във времето за отговор 1-2мс/5-6мс локален/отдалечен хост или преизчислено моте 3 дена раборта стават 6 дена нон-стоп
Уточнявам че при графични отдалечни сесии е повече 10мс/100мс щото нали чакаш 4К картина да ти дойде, после вече почваш да забелязваш как бутона хлътва и после бааавно се изправя и т.н. (замерването му е на окомер, но поправете ме ако греша но за да го лови човешкото трябва да е под 24 кадъра/сек т.е. 1000мс/24 т.е. 50+ мс закръглям на 100) та това приравнява моите 3 дена на 30 дена, като и това не е съществения проблем...
Истински проблем е че графични сървър или сесията или systemd
надушва кога отдалечния потребител не е активен/логнат или е детачнат (от сесията), или дори само е минимизирал сеисята и оттам почват големите мизерии т.е. всичко гореизборено можех да го преживея но не и това, тук вече забавянето е минути, а понякога и зависва т.е. пропуска скрипта да уцели правилния бутон/клавиш (а съм го тествал цял работен ден на една машина - без грешка, но също и това беше деня в който ми казаха че не могат да ми заделят една локална машина ей така само за мен за 30тина дена само...)
Най-близко до това което ми трябва за Х/КДЕ е нещо като това което правят screen/tmux за конзола, но за Х това нещо е (което пуща апп като два различни потребителя локално) ..няко спомня ли си я
тая командаGeSHi (Bash):
$ export DISPLAY=yourmachine.yourdomain.com:0.0
$ firefox &
и имаше още една която пък разрешаваше на един потребител да бара дисплея на друг
GeSHi (Bash):
xhost +si:localuser:user
значи така пуснато (но на localhost) работи почти с оригинална скорост (и съвръра и дисплея са на една и съща машина) и е баш като screen обаче... той има един скрит коз - освен дисплей т.е. TTY прави и сесия с твoя потребител който е активeн докато нещото работи вътре в него (т.е. ОС вижда логнат/активен локален потребител който има /вечно/ активна сесия че и tty) докато графичния не само че не го може/прави това (там само remote сесии) но и те надушва даже и кога си минимизирал и а си го минимизирал (RDP) и веднага renice от най-бързо към най-бавно (тъй и тъй котката е в кашона и няма как да го изхващаш, но то се усеща)
но.. и това не върши работа защото пък приложението изскача на нечия машина е нечия чужда сеися и макар и локално но им пречи да работят, та ми трябваше нещо я сесийно, я със скрит бакбуфер а бе да не им пречи да си работят
А то нещото го има ама там па яде ресурса като за световното - Runas user/switch user etc. обаче те тие (графичните варианти) направо имам чувството че подкарват и още едно Х11/КДЕ и за втория (и по едно за всеки следващ) юзер и там убват мшинките и откън локални ресурси даже (сега аз си мисля че е то рам/суап и т.н. обичайните заподозрени, но може и да се лъжа и да е от видеокарта защото там е най-тясното място при делбата на ресурсите)
Също така пробвах и тия по-по-най леките среди XFCE etc. за втория/отдалечения ми юзер (за локалния нямат избор там конфига е КДЕ)
П.П. извинявам се за правописните грешки, но тия дни съм ного зает (по очевидни причини) и ...няма да ги оправям (та тъй де, тоя път не всички са от автокоректора)