Автор Тема: Ubuntu Desktop не вижда NTFS Дяла на MSWin  (Прочетена 6541 пъти)

ivanovslavy

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 58
  • Профил
Re: Ubuntu Desktop не вижда NTFS Дяла на MSWin
« Отговор #15 -: Jan 01, 2024, 17:02 »
Пробвай да забраниш този Fast Boot
Забрани и Secure Boot Mode
Разкарай и TPM
Разгледай в Уиндовс менютата дали като го шатнеш дали не минава в режим на заспиване вместо спиране. Пробвай внесто shutdown на Windows, да му дадеш рестарт и по време на зареждане на БИОС-а го изключи и пробвай Убунтуто тогава.
дай и един
cat /proc/partitions
Това със включване и изключване го пробвах. Нищо не става. Обаче намерих нещо в официалната Убунту документация, щото обичам да се ровя и чета.... Вижте... написали са го ясно... Ще шерна част от документа, както и линк към цялото съдържание на страницата. Има противоречиви мнения оставени отдолу от потребителите, но Аз влезах в Прозореца и всичко обяснено там е точно както е казано и го достигам и мога да променя, така, че написаното изглежда достоверно.... Както и да е, ако на някой му се чете - нека чете.

If the Ubuntu installer cannot detect the hard disks you need, then before you can install Ubuntu, you will need to turn off RST in the computer’s BIOS. The exact terminology and steps required to access and manage RST in BIOS often depend on the specific implementation by the platform vendor. For instance, Dell computers may have different settings from Lenovo or HP computers.

Furthermore, you may already have Windows installed on the computer that uses RST. If you disable RST in the BIOS or change the RST configuration, Windows may become unbootable, as it may no longer be able to find and use the hard disks.

Линк към цялата статия: https://discourse.ubuntu.com/t/ubuntu-installation-on-computers-with-intel-r-rst-enabled/15347/84

За сега ще се въздържа да го направя, понеже нямам начин точно в момента да бек-ъпна цялото инфо от дисковете на лаптопа, но при първа възможност и без колебания ще направя цялата процедура описана в документа и ще споделя какво е станало. Реално има начин да се запази Прозореца работещ без преинсталация, но ако се обърка нещо новата инсталация и загубата на всички данни от диска са неизбежни. Благодаря на всички опитали се да ми помогнат и се надявам Аз да помогна на някой, който ще се постави за в бъдеще в мята ситуация.

Поздрави Слави!
« Последна редакция: Jan 01, 2024, 17:19 от ivanovslavy »
Активен

malin1

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 613
 • Distribution: Debian
 • Window Manager: Openbox
  • Профил
Re: Ubuntu Desktop не вижда NTFS Дяла на MSWin
« Отговор #16 -: Jan 01, 2024, 17:19 »
За да се инсталира наместо Уйн (т.е. да може и да се види/монтира) трябвало и
Turn off Bitlocker  (# да, от предното ми мнение, и със здрав ssd на Йогата, нямало е да мине номера)
Disable Fast Start Up i.e. Windows is not hibernating

Поздравления за AHCI-то !  [_]3

А, да, реално аз съм по-куц кон и от теб, но ако помислиш малко какво прави биос-а... , той не е част от диска с информация и пак си стои, даже като махнеш/откачиш/извадиш диска (или пък - "диска"), като нечистата сила на лаптопа.  :D

« Последна редакция: Jan 01, 2024, 17:27 от malin1 »
Активен

remotexx

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 3383
  • Профил
Re: Ubuntu Desktop не вижда NTFS Дяла на MSWin
« Отговор #17 -: Jan 01, 2024, 21:32 »
Да дам и аз мойте 5 цента
Ачка... има и един тънък бозаджийски момент (не знам дали го знаеш)
Имал съм лаптопи в които освен че БИОС-а е постен ами и... някой настройки ставаха (и това официално) само през Уина, напр. любимата ми термална настройка за куул режим - няма опция в БИОС, но има бозаджийски апп през който като я сетна и вече и линукса я вижда т.е. съхранява я нейде у БИОС но самия БИОС (а и линукса)  няма(ше) опция за това (даже и с активиран адвансед режим)

RST: RST - Intel Rapid Storage Technology. It is used for RAID. It covers both PCIe & SATA controllers.
https://community.intel.com/t5/Rapid-Storage-Technology/New-system-build-AHCI-or-RST-Premium-I-m-confused/m-p/1274536

..това е Интелския РАЙД, дори и да не са ти в РАЙД дисковете има(ше) некой предимства да го ползваш и на самотен диск (напр. по-голем/добър кеш) но с Уин10+ е се тая (предполагам имат предвид, че ако развалиш РАЙД масив ще има проблем преминването към AHCI, иначе /ако не е от РАЙД/ трябва просто да се изчака .там мисля драйвера конвертираше диска, правил съм го от Уина и настрройките на драйвера първо, после след като конверта приключи може да се превкл. и от БИОСа)

Сега Оптана е друга бира
Ако имаш (или по натам смяташ да ползваш) Оптан памети или ССД/НВМе ...не знам защо в БИОС Оптана е твърдо закачен към РСТ т.е. няма само РСТ, няма само Оптан та за там ... ако може да се разкачат опциите е добре да се направи, инак дори и да конвертираш диска, може да ти зачезне НВМе-то завинаги (ако е само на Оптан)

виж тука по-подробно
https://community.intel.com/t5/Rapid-Storage-Technology/New-system-build-AHCI-or-RST-Premium-I-m-confused/m-p/1274536


--
AHCI was mostly created for HDD but you can also find ssd using it and some m.2.
It is used with SATA controllers - https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface

RST - Intel Rapid Storage Technology. It is used for RAID. It covers both PCIe & SATA controllers.

In the past Intel would pair a really small ssd with a hdd to act as a cache drive. As ssd have gotten bigger and the need for both the hdd and the program diminished, they replaced the ssd with Optane to once again make hdd seem faster. Now Optane is big enough to not need hdd anymore.
both forms of optane still exist, there are 32gb cache drives or 512gb or larger nvme drives.
« Последна редакция: Jan 01, 2024, 21:47 от remotexx »
Активен

malin1

 • Напреднали
 • *****
 • Публикации: 613
 • Distribution: Debian
 • Window Manager: Openbox
  • Профил
Re: Ubuntu Desktop не вижда NTFS Дяла на MSWin
« Отговор #18 -: Jan 02, 2024, 02:00 »
Добре, изключи битлукера (той е функция на Уйна, не на биоса) и виж от Убунтуто дали се вижда.
Активен