Покажи Публикации - dmanolov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Оптимален достъп до NAS сървър -: Apr 04, 2013, 01:04
Здравейте!

Имам на разположение един Zyxel NSA 310 NAS сървър, който искам да достъпвам от машина с Убунту, във вътрешна мрежа. Папките, в които искам да записвам големи обеми файлове, са споделени повечето чрез samba и една чрез nfs. Бих искал да попитам знаещите в този форум:

1) как е по-добре да ги споделям - чрез samba и една чрез nfs? Кое ще ми даде по-бърз запис и четене на големи обеми информация (и гарантиращо безпроблемен запис на информацията), за проверка на контролни суми и т.н.?

2) мога ли да споделя едни и същи папки и през samba и през nfs (четох някъде, че не можело, щели да си пречат. Но може и да бъркам).

3) Ако се монтират автоматично още със стартирането във fstab, това ще позволи ли на NAS сървъра да излиза в stand-by режим, или е по-добре да сложа да се монтират само при нужда? Също от гледна точка на гарантирано записване на информацията (да е сигурно, че всичко е записано без грешки, защото са важни архиви). И към коя папка да ги монтирам - четох, че /media била само за автоматичните монтирания на устройства. И наистина - забелязвам, че като монтирам към поддиректории на една директория, монтираните папки се появяват автоматично в Places на Nautilus, а при монтиране към друга основна директория - не. Аз ги бях монтирал с

Код:
//192.168.1.3/shared/ /media/shared cifs  credentials=/home/user/.smbcredentials,noauto,user 0 0

Но имаше проблем с правата ми на достъп (не ми позволяваше запис) и го коментирах. Как да го направя както трябва?

4) като опитам да записвам в samba споделените папки на NAS сървъра, винаги ме предупреждава, че няма свободно място, а на NAS сървъра място всъщност има. Като игнорирам съобщението се записва нормално. Явно просто не изчислява вярно свободното място. Как да коригирам това?

Ще съм благодарен на всяка идея или линк към информация по темата.
Данаил
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Свободни презентации -: May 28, 2012, 00:46
И забравих да кажа, че на по-малко отраканите с компютри ученици като съм показвал Линукс, те се стряскат от много различния вид на системата и от ефектите (които пък впечатляват отраканите). Така че (ако има възможност) нека да има и една система, на която графичната среда изглежда твърде сходна с тази на Windows и без прекалени ефекти - просто за по-плахите, да видят че може и така.  В УСУ (поне в УСУ 5, който ползвам) има аплет, който доста улеснява това: http://skss.learnfree.eu/archives/2147
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Свободни презентации -: May 28, 2012, 00:36
laskov, ако ти трябва презентация за предимствата на свободния софтуер, виж дали няма да ти свърши работа някои от презентациите, които бях правил навремето за проекта "Учи Свободен": http://cd.svoboden.net/bg/presentation.html Всичките са достъпни под CC-BY лиценз.

Или страницата с предимствата на свободните програми http://cd.svoboden.net/bg/why_free.html или нещо от четивата http://cd.svoboden.net/bg/readings.html

Другото, за което се сещам е проекта УСУ: http://learnfree.eu/. Светли и Краси са подбрали програмите така, че да са подходящи за начинаещи, има и доста свързани с образованието, също и игри. Аз имам ученици, които се запалиха по Линукс и свободния софтуер от техния диск и го ползват и досега като основна система. Виж също и http://skss.learnfree.eu/ и http://help.learnfree.eu/ - можеш да го препоръчаш на учениците, защото има много ръководства как да се направят разни неща в Линукс като за начинаещи.

А относно флашка с Линукс - голямо улеснение за учениците ще е http://live.learnfree.eu/, пак от авторите на УСУ.
4  Нетехнически теми / Коментар / Re: Ubuntu в Столичен инспекторат -: Sep 01, 2010, 15:25
@entusiast: Поздравления за добрата инициатива и от мен! И за разумния и прагматичен подход също! Мислех си - дали не е добра идея, ако ти остане време да публикуваш опита си в малка статия - "Как направихме преход към Убунту"? Мисля, че сайта има нужда от категория статии "успешни практики" - да знаят интересуващите се, че е възможно и как другите са го направили. Защото със сигурност има много организации с проблеми и ситуация подобни на вашите. За тях фактът, че това вече е направено някъде и работи би бил полезна информация.

Там може да сложиш и нещо като мини-FAQ - с въпросите, които поставиха тук разни хора и твоите отговори. Защото бяха много простичко и добре обяснени. Защото подобни страхове и контрааргументи имат мнозина които се чудят дали да преминат...

Молба към Линукс обществото в България
За да може проекта да се утвърди, моля публикувайте всякакъв вид документация за крайни потребители /разбираема за хора които за първи път в живота си виждат Линукс/

Можеш да погледнеш ръководството на УСУ - там има доста информация. И сайта им СКСС - там има още статии които ги няма в ръководството. Можеш да разгледаш и тяхната дистибуция (от тази версия не е само образователна) - те също правят доста улеснения за начинаещи, които липсват в официалното Убунту. Подържат и собствено хранилище, така че може да ползваш и избирателно само някои техни неща, предполагам.

Което ме навежда на мисълта да напиша едно ръководство придружено със снимки за елементарни настройки на десктопа на Ubuntu, как се инсталират програми и съвети кои да се ползват в определени случай. Само се чудя къде да го кача. Не съм сигурен не е ли по добре да се отвори отделен форум.

Същото - можеш да го предложиш на авторите на УСУ, или да го качиш като статия тук в линукс-бг. Човек стига желание да направи нещо да има, начини ще се намерят  :)
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Връщане на Vista закупена с HP Compaq 2510p -: Apr 07, 2010, 16:53
Просто ползвай гугъл и чети внимателно къде и какво пише

@vyrgozunqk: Благодаря за съвета и за окуражаването. То си беше ясно че това е решението. Аз все пак исках да видя има ли някой с подобен опит в родни условия. И къде е най-логично да питам - във форумите на най-големия български Линукс портал, нали?

Е, последвах съвета ти. Ясно беше че няма да е лесно - то си го пише и в Wikipedia, и в блога на един колега по съдба. После намерих конкретни стъпки какво да направи човек ако иска да се пробва да си получи парите обратно. И от съветите там разбрах че (принципно) малко съм закъснял - трябвало е да записвам всяка стъпка от отварянето на компютъра, и НЕ ТРЯБВА да се съгласявам с лицензионното споразумение (което принципно ми беше ясно, само дето при включването на компютъра тръгна инсталацията и в ръководството пишеше, че не трябва да я прекъсвам). А, щях да забравя - намерих и това.

Както и да е - това не е единствения проблем. Оказва се че HP не ми дават право на избор - в лицензионния договор за крайни потребители пише, че "ако не сте съгласни с тези лицензионни условия, единственото ви право е да върнете целия неизползван продукт (хардуера и софтуера) в рамките на 14 дни за възстановяване на платената сума..." и т.н. Тоест HP са женени за Microsoft и няма как да получи човек едното без другото.

Жалко. Не ме е яд нито на Microsoft - то е ясно че те си гонят интереса, по всички възможни начини, колкото и некоректни да са. Те винаги това са и правили (справка, PDF / превод), и отчасти затова имат и тази позиция на пазара. Разбирам ги и от HP - явно си имат договорка с Microsoft на корпоративно ниво, и със сигурност са получили разни облаги за това.

Жалко е само че общността и обществото никъде ги няма, и че гражданите (и потребителите) не си знаят правата и интересите. Ако си ги знаеха, и ако си ги търсеха, нямаше всеки (и политици, и корпорации) да ни купува и продава, и да си прави каквото си иска с нас, както (общо взето) е ситуацията сега.

Аз, като потребител и гражданин, бих искал да имам правото на информиран избор, и това мое право да е защитено. В един по-добър свят, в който хората живеят в общност и се подкрепят, бих си пожелал:
1. Най-малкото - едно подробно ръководство какво трябва да направя (и какво да не правя!), ако искам да се откажа от ненужен лиценз на ОС, която не желая да ползвам.
2. Защо не - при закупуване на компютър, да получа малка брошурка, която да казва че ако желая бих могъл да се откажа от преинсталираната ОС. Или предупреждение, че точно с тази фирма няма да мога да го направя (както е моят случай), както и препоръки с кои фирми ще е най-лесно да стане. Смятам че като потребител имам правото на информиран избор.
3. Защо не - да има адреси на организация или адвокати, които могат да ми укажат съдействие да си искам парите за лиценза обратно. Готов съм да отстъпя част от възстановените пари на тях - нали са ми ги отвоювали.
4. И накрая - защо не - да имам правото да получа даден хардуер и без към него да е прикачен нежелан за мене софтуер, и при това да ми е приспадната цената на последния. Може и тази на която доставчика на хардуер го е придобил. И да не се отброява моя компютър като още една продажба, а аз да плащам два пъти лицензи.
Вероятно ако живея в едно по-добро общество, някоя организация защитаваща правата на потребителите ще ми е осигурила това.

Макар че е смешно - да воюваш за нещо нещо което би трябвало да си ти принадлежи по право. Както и да е. За някои всичко това може да изглежда издребняване - за мен не е. Както се казва: "всеки народ си заслужава Оправниците". Така и ние нашите.

Затова аз ще чакам моето по-добро, по-осъзнато и по-задружно общество. А до тогава ще правя каквото мога по въпроса.

С уважение,
Данаил Трайчев @ Учи Свободен
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Връщане на Vista закупена с HP Compaq 2510p -: Apr 07, 2010, 15:17
dmanolov В повечето случаи цената на лаптопите със и без windows не се променя особено

Абе той въпроса не е толкова за парите - ясно е че така или иначе съм ги дал. Но принципно погледнато не ми харесва да нямам избор. Дето се казва: "Няма не искам, няма недей, Виста ти слагам, че велики сме, ей!"

Аз пък не харесвам такива изнадоброволвания, затова гледам когато има начин да им вървя напук.
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Връщане на Vista закупена с HP Compaq 2510p -: Apr 07, 2010, 14:41
1. Не.

И аз така предположих, и така ми казаха от магазина от който го взех (питах може ли да го купя без ОС), но все се надявах че като сме част от Европейския съюз вече ще са влезли някакви по-читави закони за защита на потребителя. Защото в крайна сметка в цената на лаптопа е включена и цената на ОС която аз не желая нито да ползвам, нито да ми я отброяват като продадена от MS...
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Връщане на Vista закупена с HP Compaq 2510p -: Apr 07, 2010, 14:02
Здравейте

От днес съм (засега) щастлив собственик на HP Compaq 2510p. Преди да го купя, специално гледах да има добра поддръжка за Линукс, така че смятам да му кача Убунту, и по-точно УСУ. Лаптопът идва с Vista Business 32/64 bit. Интересуват ме отговорите на следните въпроси:

1. Мога ли да върна вистата и да ми върнат парите за нея? Други съфорумци правили ли са го (успешно), каква е процедурата за да го направя и аз, и трябва ли да правя или не правя нещо (например да не инсталирам ОС-а, да не го активирам на сайта на Microsoft и т.н.) за да ми признаят отказа от продукта?

2. Ако го върна, и ако инсталирам Убунту, има ли шанс това да ми повлияе негативно на гаранцията? Защото тя е 3 год. и не искам някой да си намери повод да не ми я признае - по-добре да държа и двете ОС тогава...


3. Някакви съвети и препоръки относно ползването на Линукс на този лаптоп?
Има датчик за пръстов отпечатък, 1394 и wifi които искам да подкарам. Просто ако вие имате такъв и искате да ми обърнете внимание върху нещо, иначе аз ще си търся информация в Интернет и ще питам тук само ако не успея.

Специално гледах да е лаптоп който е хем малък и лек, хем има CD/DVD, хем да поддържа интелската технология за виртуализация. И този беше най-добрата оферта. Надявам се да не съм сгрешил...

Предварително благодаря за отговорите!
9  Преводи / Преводи на документация / Хроника на лошите практики на Майкрософт -: Apr 25, 2009, 15:00
Eдна интересна публикация, към която ме насочи "Линукс за човешки същества":
http://skss.learnfree.eu/archives/893
Много директен и конкретен документ, издаден от Европейският комитет за съвместими системи (ECIS). Тъй като е обзорен и е от достатъчно авторитетен източник, се чудя дали не е добра идея да се преведе на български? Според мен е важно хората да знаят за какво става въпрос...

Аз бих го направил, но просто нямам това свободно време. Затова пиша тук, с надеждата да се намери друг доброволец.

P.S. Ако ли пък не се намери - ето за всички заинтересувани частичен автоматичен превод от Гугъл Преводач - макар и далеч от съвършенството, се вижда за какво иде реч. И доколко всичко е в полза на потребителите...
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Надявам се повод за размисъл ... -: Dec 20, 2008, 18:09
luda_glawa, подкрепям напълно! Благодаря и за "3 на 100", не го знаех. Аз също съм гледал  втория филм, и много ми харесва. Друг подобен (като усещане и като тема) е "Dead Poets Society".

Аз също съм си мислел за идеята - да направим сайт и организация, която да позволява на хората да се борят със системата, и да споделят идеи, така че да се учат едни други как да се борят по-добре. Защото една система, дори и най-корумпираната, си има слабости, начини напълно законно, или по ръба на закона, но от светлата страна, да и противостоиш, или поне да се опазиш да не те повлича в калните си потоци. Ако хората имат средство да се подкрепят един друг, да се учат, да се обединяват, ако това може да стане чрез Web и ако се популяризира добре - кой знае, може и да излезе нещо? Ако има други желаещи, да се съберем и да почваме както пише в цитата, а не само да говорим. Аз ще разкажа за идеите ми и ще помогна с каквото мога. Сам нямам просто нито познанията, нито времето и ресурсите, и затова идеята стои нереализирана и до сега.

luda_glawa, откъде е цитата?

Попитах чичко Гугъл за част от текста в кавички, и той ми показа това. И там пишеше, че целия текст е тук.
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Редактиране на iso файл или създаване на live cd -: Nov 18, 2008, 06:21
Намерих решение на проблема. Всъщност Светли от "Учи Свободен с Убунту" го намери - ако ISO файла съдържа директория /Setup/Sources (какъвто беше нашия случай) зареждането на живия диск увисва след началното меню. Ако директорията се преименува на каквото и да е друго - работи :-) Не знам, предполагам търси и очаква някаква файлова структура там.

Та този път бирата отива към Видин  [_]3 [_]3 [_]3

Само за протокола (за тези които попаднат случайно или нарочно на темата) - командния ред който аз ползвам за генериране на bootable live iso файла, е следния:
mkisofs -boot-info-table -R -J -V -T -b isolinux/isolinux.bin -c isolinux/boot.cat -no-emul-boot -boot-load-size 4 -o създавания_файл.iso .
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Редактиране на iso файл или създаване на live cd -: Nov 11, 2008, 14:04
Пак съм аз. Като гледам част от темата липсва - отговорите на neter и tarator (и предполагам на gat3way) които ми бяха много полезни. Така, с тяхна помощ успях да създам bootable ISO файл, резултата е тук.

Сега проблема ми е друг. Със Светли от "Учи Свободен с Убунту" искаме да направим общ DVD диск, който да съдържа моя проект и неговия. Ако действам по стандартния начин както ми препоръчахте (разархивирам ISO файла, добавям моите папки и създавам ново ISO с mkisofs), то резултата е bootable, но само до началния екран на "Учи Свободен с Убунту" където се указват опциите за зареждане. По-нататък увисва.

Neter, tarator, gat3way, всички други разбирачи - да имате идея къде може да е проблема? Ако искате да тествате - ето го неговото ISO, ето го моето - папките от моето (по-специално programs, readings, manuals, setup, bin, disctree) трябва да се добавят към неговото. Офертата за почерпка с бира остава, както и благодарност на страниците на двата проекта, създадени за да популяризират използването на свободен софтуер в училищата в България.

Ще съм благодарен не да ми направите ISO файла и да ми го пратите, ами да ми обясните къде греша и как е правилно да се направи, за да мога да си създавам новите версии сам.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Редактиране на iso файл или създаване на live cd -: Oct 28, 2008, 00:12
'<img'>   '<img'>   '<img'>

neter, tarator - имате по една голяма бира от мен! Ще ви черпя с кеф! Само трябва да дойдете до Лом, или да ми пратите на лично съобщение някакъв телефон, та като дойда в София (ако сте от там де) да ви звънна.

gat3way, твоята инструкция може и да ми свърши работа, но изиксва да изтегля 91 MB iso image, така че пробвах първо техните. Нищо, ако искаш включи се и ти - сега съм в настроение '<img'>

Благодаря на всички отзовали се! Можете да смените заглавието на темата - проблема е решен.

Знаех си че няма начин да не може да стане със свободен софтуер. И стана - елегантно и лесно (за който го знае де '<img'> ).
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Редактиране на iso файл или създаване на live cd -: Oct 27, 2008, 10:30
Благодаря и на тримата за съвветите!

Цитат (neter @ Окт. 26 2008,19:28)
Въпросната програма IsoMaster явно просто не се справя в случая (само в случая, поради някаква причина) с поставената задача да направи bootable новото изображение.


Напротив, тя прави изображението bootable, но много от новите файлове в ISO-то (тези които съм добавил допълнително) са с различен размер и съдържание от оригиналните, от които съм ги копирал. Имам в предвид: добавям файлове в ISO-то с IsoMaster, после ги извличам и ги сравнявам с първоначалните и те имат различен размер и съдържание :-(

Цитат (neter @ Окт. 26 2008,19:28)
И по пътя "извличане на файловете от старото ISO > създаване на ново ISO", нужният инструмент е mkisofs, който е споменал zeridon.


Да, и аз се ориентирах към mkisofs, само че въпроса ми е - какво да укажа за параметрите -boot-load-seg и -boot-load-size и как да разбера коректната стойност? Аз пробвам с isoinfo -d -i live_cd.iso, и от това което ми извежда гледам стойностите Load segment и NSect, но с тях ISO-то не става bootable.

Цитат (tarator @ Окт. 26 2008,23:41)
4. Създавам нов image

    mkisofs -b <bootimage> -o new.iso cdrom

Трябва да познаеш кой от файловете на CD-то е boot image-а. Обикновено е 1440 или 2880 килобайта. Може и да има начин да се разбере кой е, но аз не го знам.

И аз действам по подобен начин, само дето директно извличам файловете от ISO-то, без да го монтирам. Но точно тук е тънкостта - как да позная правилния boot image и как да укажа точните му параметри -boot-load-seg и -boot-load-size. Защото ако не са коректни, диска не е bootable. За това кой е boot image аз опитвах така - при извличането на съдържанието на ISO-то ми се появява папка [BOOT] с файл Bootable_NoEmulation.img (размер 2 048 байта) - опитах с него - не става. После четох че файла е isolinux/isolinux.bin, пробвах и с него - пак не става.

За да не съм голословен, а и за да не налучквате вие на сляпо - опитайте да изтегите clonezilla live testing оттук: http://www.clonezilla.org/download/sourceforge/, да му добавите един файл или папка и да създадете ново ISO което да стартира clonezilla. Ако успеете, публикувайте тук как сте го направили и ще ви призная за майстори  '<img'>
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Редактиране на iso файл или създаване на live cd -: Oct 25, 2008, 15:08
Благодаря за отговора. Въпроса е не мога ли да го направя със свободен софтуер? Например да видя какви параметри (Boot load segment, Boot load size, типа на boot сектора) са указани за boot сектора на оригиналния ISO файл, за да мога като правя моето ISO bootable да укажа същите параметри така че и то да стане като оригиналното...
Страници: [1] 2 3