Покажи Публикации - villynull
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем със смяна на мак адрес -: Jun 14, 2013, 20:36
Най-вероятно там е проблемът. Да си призная, изборът на дистрибуция не е много лесен точно заради такива непредвидени проблеми. И аз съм срещал подобни затруднения. Един път с едно Кубунту все ми спираше нетът през ок. час-два. Писаници, четене, търсене.. Така и не го оправих и не разбрах какъв беше проблемът.
П.С - Сега съм с OpenSuSe 12.3 KDE Пак ми се е сбъгясъл виртуалният немиджър, но иначе нямам проблеми с нета. Автоматично се закача към WiFi рутера. Само дето в мениджъра показва, че няма WiFi устройство. Май след всеки рестарт или се оправя, или пак се омазва.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем със смяна на мак адрес -: Jun 14, 2013, 19:31
Лично аз не съм ползвал тази дистрибуция. Ако рутера ти работи като суич, то значи доставчика вижда какво има зад него. Сиреч, можеш само един комп да имаш, ако така са решили. А иначе щом гледат само по МАК и ИП, то не би трябвало да имаш проблеми с други машини, ако слагаш същите МАК и ИП. Щом и не се закачаш към други устройства, явно дистрибуцията не е настроена както трябва. Като за начало гледай да ѝ пуснеш какъвто и да е интернет от някъде, за да я ъпдейтнеш. За да разбереш дали от нея е проблемът, пусни си някакво LiveCD и пробвай с него. Каквото и да ръчкаш, гледай в конзолата с ifconfig какви са ти ИП и МАК. Ако не ръчкаш с графичните инструменти, в конзола ползвай следното.
ifconfig - проверяваш дали, кои, колко са, как са конфигурирани съответните мрежови устройства на компютъра.
ifconfig down .. По-добре прегледай това видео http://nau4i.me/jupgrade/index.php/2010-09-01-11-20-49/31-how-to/172-borovaka
Виждам, че картата е eth1, а не eth0. Провери дали не бъркаш устройствата и т.н.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем със смяна на мак адрес -: Jun 14, 2013, 13:29
Ако действитолно имаш тутер, то няма да имаш проблеми, Това важи, ако имаш достъп до него и знаеш какво правиш. Според мен рутерът ти е с реално ИП и ти минаваш през него. В най-добрия случай локалното ти ИП е добавено в DMZ на рутера, Разчопли тук-там и виж дали имаш достъп до рутера. Най-вероятно е с Web pannel. Ако нямаш достъп до него, пробвай да си осигуриш такъв. Има 2 начина: 1 - из интернет чоплиш за дефлоут усер и пасс на устройството или какви евентуално слагат от Виваком. 2 (трудено за теб) - с Becktrack или друга дистрибуция го изчопляш. Ако имашп  достъп до рутера, то сам ще можеш да си задаваш правилата по които да се свързват към него. Било то с DHCH, PPPoE и др., с физически адредс или без. Ако нямаш достъп, то тогава можеш само да правиш това, което е разрешено в рутера. Съмнявам се да са сложили DHCP и с МАК. По принцип МАК филтър слагат на PPPoE, а за тази връзка ще ти трябва потребителско име и парола (освен физически адрес).
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Инсталиране на Линукс -: May 09, 2013, 14:12
Ето едно видео как се инсталира Убунту. http://www.youtube.com/watch?v=ba9Wv-XU_4M
Според мен трябва да увеличиш дяловете, а не да ги намалиш. Ако ще си ползваш Уиндоуса, така нареченият според уиндоуското деление дял D: можеш да го разделиш. Във видеото е показано как се изтрива дял и как се прави нов. Триеш целия D: и правиш поне 3 по-малки. Един за линукса (ок. 10-20ГБ или колкото искаш), един за SWAP (във видеото не е показано как се прави, защото го има от по-стара инсталация. Та този СУАП според зависи от РАМ-та можеш да му зададеш ок. 2-3ГБ. И вместо ext4 слагаш swap на дяла). После останалото пространство от изтрития диск можеш и да не го пипаш, ако искаш да го ползваш под Уиндоус. Инсталираш така линукса, после с вградениа в Уин-а инструмент можеш от останалото празно място да си заделиш един NTFS дял. Така ще можеш да го ползваш и от линукса, и от уина. Ако пък през линукса го направиш, не съм сигурен дали нямаше програми за Уин, които отваряха ext2 и/или 3.
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Инсталиране на Линукс -: May 08, 2013, 19:26
В най-общ вид начинът на инсталиране на каквато и да е ОС, а не само на Линукс, е следният:
1. Записваш .iso образът на CD/DVD/USB Flash. Обаче го записваш като такова за autorun (да се стратира при пускането на компа), а не само да качиш .iso файла като обикновен фаил. Това става с ред вградени или отделни приложения в различните системи. Напр. Nero, InfraRecorder (за CD/DVD под Windows), Universal USB Installer и др. Имат алтернативи и за Линукс. Windows 7 може директно да запише образа на CD/DVD. Просто с десен бутон на него и "Burn image". Има и Xboot - позволява запис на няколко .iso образа на един DVD/CD/USB носител. Просто си избираш кое да boot (да стартира).
2. От BIOS-а си настройваш да ти boot първо съответното устройство. В различните БИОС-и се влиза с различни клавишни комбинации при различните модели компютри. В БИОС можеш да влезеш само след рестарт на компа и с натискането на съответните клавиши. В най-общ вид копътърът boot-ва твърдият диск при нормална работа. Можеш в БИОС да му зададеш преди твърдия диск дали да не буут нещо друго. В случая това, което ни трябва на нас. На същия принцип са LiveCD (живите образи). Записани върху DVD/CD/USB, могат да функционират без инсталация просто от съответния носител.
3. Различните системи имат различни вградени инсталатори. Едни с графика, други без. В общи линии, мисля... Хм.. Сега си поизтърках писаното, че се овлякох. Обезателно трябва да намериш информация за дяловете (partitions). Сиреч какви видове са, с какво се характеризират, файлови системи и т.н. Та с всяка съвременна ОС можеш да си делиш, сливаш дяловете и т.н. За предопчитане е вместо да триеш целия диск и да качваш на него една ОС и той да е един дял само.
 В общи линии това е философията.
П.С - на някои лаптопи като моя не ще да буутва флашката от двата десни порта, а само от левия. Ако не ти я показва в БИОС-а, мушни я в друго портче.
6  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Устройство със относително добра сигурност -: May 07, 2013, 00:59
Не съм попадал никога каквото и да е на Епъл, но споделям по-горните изказвания от това, което съм чел из нета и съм подочул от приятели. Колкото до изцепките на Гугъл, в последно време много започнаха да ме дразнят с алгоритмите си и всевъзможния софт за каквото и да е. На пръв поглед само по-задълбочен прочит на лицензното споразумение на Гугъл Драйв (например) може да те ориентира. За капак с нов телефонен номер, който ми го имат 20 човека и в нета го вписах само на едно място (Gmail), след ок. 2 часа по-късно ми се обадиха от някакъв номер от Хонк Конк за "проявения от мен интерес към брокерските агенции". ОМГ! Най-добре на каквито и да е устройства гледай да слагаш линукс и гледай какво влиза и излиза (портовете). Блокирай всичко нежелано или непознато. Големите корпорации направо се оср*ха и продължават да се мажат. ownCloud е добро ревение. В общи линии в Мрежата започва да става доста "доброволно споделяне на информация" и става все по-сигурно всичко да си правиш сам (e-mail, web etc.), а не да разчиташ на "Големите".  Лично аз спрях да използвам и Скайп и преминах на Teamspeak. Ест. пак с блокажа на два порта.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на iptables защита -: Apr 22, 2013, 17:00
Според мен за играта обезателно ще ти трябва и SSH. С FTP си много ограничен от към командите. Можеш да създаваш, да ъплоудваш, да триеш файлове и т.н., но в общи линии само това. Само FTP хостингът е добър за web страници (сайтове), ако естесвено имаш включена опция да боравиш с база данни, апаче и т.н. Обаче ако искаш да пуснаш други процеси - греда. Ако не VPS вече бива. И все пак не разбрах на теб какви са ти системните изисквания на сървъра.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За кой ще гласувам? -: Apr 22, 2013, 14:21
По-добре да се създаде една ел. държава, а не само партия :)
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на iptables защита -: Apr 22, 2013, 14:06
Прав си с по-горния пост. Написах му хостинг, защото съм останал с впечатлението, че вече има сървър на играта, който трябва да работи що-годе стабилно. А иначе както написах по-горе, личния комп за тестове и бекъпи. Било то с виртуалка, без, промени по сървърния софтуер и др. Но все пак щом има сървър под Линукс, все се надявам да знае основните команди и да може да борави с SSH, SFTP и т.н.
За хостинг сам трябва да се ориентираш според потребностите ти. Различните хостинг компании предлагат различни услуги. Било то виртуален персонален сървът (VPS), било то само web хостинг и т.н. Не знам дали нямаше из форимуте за CS и реклами на хостинги, които предлагат да хостват и сървър за играта. Не е тук мястото подробно да водим този разговор.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на iptables защита -: Apr 21, 2013, 16:09
Не съм пускал такъв сървър и не знам какви са му системните изисквания.
Сигурен и стабилен сървър вкъщи е доста трудна задача. Ако заделяш по 10-20лв./месец за хостинг, то ще получаваш за тях сигурен сървър с ъптайм. Няма да се занимаваш с подсигуряване на мрежата и самия сървър и т.н. В общи линии, ще си спестиш адски много усилия и време и ще се съсредоточиш върху сървъра на самата игра. Иначе, за да имаш какъвто и да било сървър вкъщи, ще трябва яко четене и не само. Ще трябва ти да администрираш самата система, а това не се прави на ниво само с четене из интернет. Все пак хората с години се занимават с това, инвестират в образованието си в тази сфера. Да не говорим и за парите, които трябва да налееш за хардуер. Не казвам инвестираш, защото най-вероятно няма да имаш възвръщаемост. И все пак можеш да си пуснаеш машинка вкъщи, но тя далеч няма да е на нивото, което очакваш. Ако не е проблем за теб, можеш да си разцъкваш с приятели, но със съответните неудобства от евентуалните проблеми, които биха възникнали. Например да ти спре тока, да ти спре интернетът, да ти изгори хард диск и тем подобни. Не са никак малко, но за целите които имаш, според мен не са фатални. За флоода вече ти писах, че ако те зачекне някой - зле. Най-добре се ориентирай да разбереш кой е. Ако ти се сменя ИП-то, това значително ще ти помогне да стесниш кръга, ако флуудът продължава в дългосрочен план. Ако е от няколко адреса само, то можеш спокойно да пишеш на съответните провайдъри да вземат мерки. Ако не се получи, то мини на шопската филосифия "Я не сакам я да съм добре, я сакам он да е зле". Чопли из нета и започвай и ти да ги флоодиш.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на iptables защита -: Apr 21, 2013, 14:23
Ем, ти явно вече си патиш. Та да започна по същество. Много е важно в какви размери е UDP flood-ът. Из БГ порталите и не само са плъзнали и вече са доста популярни ред троянци. Тези, за които говоря са RAT. С що-годе сносен криптер, 1-2 дена време, можеш да се сдобиешс с ок. 50-100 жертви и от тях да пускаш UDP flood към когото си поискаш. Филтрирането на по-сериозен UDP flood става с много скъпа техника и дори това не е гарант за успех. В общи линии, зачекнат ли те сериозно, трудно ще се опазиш. Моят съвет пак е да да си платиш за хостинг. Не знам какво хостваш.. Дали web сървър, дали за някаква игра. НА първо време, ако не е нещо с големи системи изисквания, можеш да ползваш host1free.com Това е безплатен VPS хостинг със 128RAM, 10GB HDD и ок. 400mHz процесор.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на iptables защита -: Apr 21, 2013, 14:09
wallkick95 , по-добре се ориентирай към платен хостинг. Сигурността и стабилността на един сървър не се свеждат само до добре конфигурирани ОС и защитна стена. Ако мислиш да правиш нещо сериозно, обезателно някъде на платен хостинг. Там uptime ще е на ниво, а не като твоя. Сигурен съм, че нямаш независима връзка, UPS-и и др. Едно спиране на тока ще преустанови работата на сървъра ти. Колкото до мрежовата сигурност, щом си писал по-горното и четеш това, то значи нямаш необходимите умения поне да се информираш и да разузнаеш как е конфигурирана мрежата на твоя ISP. За различните видове flood съответно ти трябват много големи познаия и не само. Аз се сещам за едни, който много лесно се прави и при по-сериозни размери става невъзможно да се предпазиш в домашни условия. От известно време наблюдавам българските портали за троянци и в тях са се навъдили много самозванци, които черпят информация като за малоумни и после правят сериозни проблеми. Моят съвет е да хостваш на хостинг, защото там имат добре изградени и подсигурени мрежи и сървъри. Твоят компютър го ползвай за извличане на бекъпите, тестове и т.н.
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри? -: Apr 16, 2013, 02:18
Видеа в youtube колкото щеш стига да има кой да ги гледа. Wiki-та и обяснения бол стига да има кой да пита чичко Гугъл  >:D http://www.youtube.com/results?search_query=getting+started+using+linux&oq=getting+started+using+linu&gs_l=youtube.1.0.33i21.275.61989.0.63588.48.30.10.2.2.4.95.2311.29.29.0...0.0...1ac.1.2mAtV0am4wo

Ама идеята е да са на български език. Иначе и аз съм съгласен, че има много информация. А относно горните постове, от доста време ръчкам с Убунту и поне аз не знам да има официален БГ портал. Щом аз не знам, какво остава за потребителите като дразнещия мъник. ubuntuforumsbg от доста време го няма.
Пък изобщо нямам намерение всичко да е по моите правила, на мое място и т.н. Обаче искам някой да ми разясни как информацията да се снася на широк кръг от хора, а не само за маниаци като нас. Преди много време си купих една книга за Дриймуивър 8 и в увода ѝ ясно пишеше, че всеки сайт трябва да има добре структурирана и максимално лесна за достъп информация. После дали с времето, дали покрай филологическото образование се убедих, че в днешния забързан и динамичен свят хората започват все повече да си ценят времето. Също четивото отстъпва пред филмите. И малчуганите все по-малко четат, също и възрастните. Сиреч, колкото по-лесна и достъпна е информацията, толкова по-добре. http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Precise това за сега ме радва и горе-долу принципът му е лесен за изпълнение. Вече качих MediaWiki на виртуалката и ще я чопля тези дни. Те така с иконите е доста удобно. Вътре линкчета с видеота, статии и т.н. За материалите също няма да ги правя от - до сам. Според мен е най-правилно във всеки материал (било то видео или текст) да има поне 1-2-3 рецензенти. Примерно искам да правя видео за работа с Firefox, драскам на един .doc какво ще говоря, какво ще показвам и т.н. После в края на видеото написани автора, рецензентите и т.н. И активните да са с пощи към съответния домей. Че така и така ще си хабим от времето да даваме знания другиму, поне да имаме някакъв кяр. След време ако кандидатства някой за работа, да покаже това и това съм правил, в екипа съм на този сайт и т.н. Няма да е кой знае какво като дизайн тва дет го мисля, но ще наблегна на информацията вътре. После само за да правя по 1-2-3 видео материали на седмица - доволно. Поне аз се сещам за адски много неща, които мога да споделя по този начин с потребителите. Хостинга също съм без претенци и изобщо не държа на подробности. Даже някой да го администрира вместо мен - по-добре. Че ще наблегна на другите неща.
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри? -: Apr 15, 2013, 14:39
Мераклия съм и не пестя време и усилия. Знам, че много ентусиазти са изстинали, но това не ми пречи. Още повече, че намирам други ентусиазти, но без знания. Лично аз все още се оглеждам за хостинг, избор на CMS и горе-долу съм се насочил към системната администрация. Поне за сега и защото друг не иска да се нагърби. Ако трябва всичко ще си врътна сам, но ще има портал за Линукс на български език със всевъзможна информация за всекиго. Просто е въпрос на малко или много време.
П.С - по-точно не за Линукс, а за Убунту. Защото го смятам за най-лесно за невманиячени потребители.
15  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри? -: Apr 15, 2013, 13:33
Моят пост малко не е по темата, но след разразилия се спор, мисля тук да го сложа. Действително хлапето ме вкара в размисли. И по-точно как се обяснява какво е Линукс на човек, който има ниска ИТ култура (или му липсва дори така) и малкото си компютърни навици е изградил на Уиндоус. Съумявал съм многократно с не кой знае какви дълги и сложни обяснения да накарам потребители да работят по-добре с Линукс, отколкото с Прозореца. Нагледен пример е майка ми. И като се замисля, не се сещам да съм видал някъде поне дно видео за въвеждане в Линукс. Умишлено не казвам статия, защото описах към кои хора да е предназначено и щом са така описани, то явно не заделят почти никакво време да четат ИТ документация в нета и не само. Мен лично по линукс ме е запалил приятел, после едно видео и след това сам започнах да си набавям всевъзможната информация. Има много видео материали за различните дистрибуции, но аз поне никъде не се сещам в някое от тях да пише, че .ехе е изпълним фаил за Уиндоус и не е типичен за Линукс. Естествено, може да се подкара при съответните условия. Също пак по мои лични наблюдения, пак си видя извода, че адски много хора си вършат работа на компа, която може да става и на Уинодус, и на Линукс. Например музика, филми, офис документи и т.н. И поне колегите ми от университета имат точно тези цели и със затруднения ги изпълняват на Уиндоус заради вирусите. Един приятел пък си закупи лаптоп с Уиндоус (естествено цената му е включена) пак за точно тези цели.
  Мисълта ми е, защо да не вземем малко да се преорагинизираме и да направим един портал с дървовидна йерархичност на информацията. Като се започне от избор на компютър, ОС, та да се привършва със сървъри, програмиране и т.н. В началото с обяснения като за начинаещи и след това за по-напреднали. Като се появи някой като хлапето, да знае къде да гледа или ако изтърси пак някакви такива въпроси, да не дразни с невежеството си адски много хора, които започват да му отговарят. Далеч съм от мисълта, че точно в така структориран форум може да се постигне тази цел. От всичко най-много мразя да прочета "вече е писано по темата във форума" (не само за този). Щом пиша, значи не съм го намерил, а и видно смятам за по-лесно пак някой да напише отговор за 5-10 мин, а не аз да ровя из форума няколко часа. С видеотата нещата са много по-лесни. Шапка свалям на хората от ***4i.me . Вижте един човек колко си е поиграл да сподели знанията си за бази данни и съответно MySQL и колко възможни елементарни вапроса отпадат във форумите. Всичко е нагледно, изчерпателно и ясно. Действително доста часове е заделил, но за сметка на минутките на десетки и стотици други, които биха давали отговори във форумите пак за същите неща и не чак толкова изчерпателни.
Сега погледнах и http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=360040421
Що за обяснение? Нещо като Уин, но по-добро. После цъкни тук, цъкни там. Според мен е крайно време да създадем видео материали разбираеми и за обикновенните потребители.
Страници: [1] 2