Linux за българи: Форуми

Преводи => Преводи на програми => Темата е започната от: cybercop в Aug 03, 2011, 09:28



Титла: Превод на елементи от графичната среда в xfce
Публикувано от: cybercop в Aug 03, 2011, 09:28
Как да преведа текстове от графичната среда xfce 4.6. Конкретно ме интересува да преведа разделите в менюто, кошчето и домашната папка. В КДЕ-3 директно можеше да се заместват текстове в менюто да се преименуват преки пътища, но в xfce не съм виждал такава опция. Благодаря предварително.


Титла: Re: Превод на елементи от графичната среда в xfce
Публикувано от: cybercop в Jul 03, 2012, 17:06
Отново се обръщам за помощ. Надявам се някой да ми помогне. Иначе продължавам да викам неволята. До момента в XFCE съм превел  част от непреведена графична среда. Най - голяма необходимост имам от превода на Thunar, а не мога да открия къде във файловата система са файловете, които трябва да редактирам.
http://s19.postimage.org/7in3mw5rl/prevod.png
Благодаря предварително, ако някой ми помогне.


Титла: Re: Превод на елементи от графичната среда в xfce
Публикувано от: laskov в Jul 03, 2012, 17:18
А ти как го правиш това? Правилното място, според мене, е ето тук ($2) и гледам, че ти си член на преводаческия екип. Виждам, че няма превод на български, но на теб след като влезеш с името и паролата си, вероятно ще ти покаже бутон "Request new language" или нещо подобно...


Титла: Re: Превод на елементи от графичната среда в xfce
Публикувано от: cybercop в Jul 03, 2012, 17:23
Започнах да превеждам графичната среда директно от файловата система на собственият си компютър и имам известен напредък. Виж снимката в предишният ми пост. Не мога обаче да намеря къде са файловете за Thunar.


Титла: Re: Превод на елементи от графичната среда в xfce
Публикувано от: laskov в Jul 03, 2012, 17:42
От снимката не ми стана ясно как го правиш. Вероятно търсиш .mo файл и го редактираш с PoEdit например? И после го качваш в .po формат в transifex-a на XFCE ?


Титла: Re: Превод на елементи от графичната среда в xfce
Публикувано от: Stancho_25 в Jul 03, 2012, 17:45
Търси в /usr/share/locale  в някой от другите езици Thunar.mo файла който да го ползваш за основа или изтегли съответния .po файл от сайта където го линкнал laskov. Накрая готовия генериран .mo файл го записваш в /usr/share/locale/bg/LC_MESSAGES

В крайна сметка през синаптик може да намериш пакета thunar-data и да видиш къде са му инсталирани файловете.


Титла: Re: Превод на елементи от графичната среда в xfce
Публикувано от: cybercop в Jul 03, 2012, 19:25
Сега съм с LXDE. Утре ще погледна в Xubuntu-то на другият компютър. На този в mo файловете не виждам нищо за редактиране.


Титла: Re: Превод на елементи от графичната среда в xfce
Публикувано от: Stancho_25 в Jul 03, 2012, 19:50
.mo файла няма как да го редактираш. Него можеш да го ползваш за основа да си създадеш .pot файл който съдържа стринговете за превод. Между времено превода се записва в .po файл (който представлява текстов файл сам по себе си). Накрая може да го конвертираш до .mo който е бинарния вариант на .po. Та накрая българския файл с превод на thunar трябва да се намира тук /usr/share/locale/bg/LC_MESSAGES, но ти трябва да си го копираш там за да има ефект. По подразбиране там няма такъв :).

Преди доста време съм чел просто от любопитство как се локализират приложения, та ако някъде съм сбъркал ме поправете. В момента пиша по далечни спомени.