Покажи Публикации - n3c
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 7
1  BSD секция / Настройки на хардуер / Mouse -: Jun 04, 2005, 16:04
Погледни и една стара тема тук. Може да ти реши проблема.

Успех!
2  BSD секция / Настройки на хардуер / IRQ I/O -: Apr 22, 2005, 11:11
1. Да, абсолютно едно и също е '<img'>.
2. Това се разпознава и конфигурира напълно автоматично, при конфигурация на ядро ти задаваш само, че искаш поддръжка за IDE устройства. Другото си е работа на системата, не твоя '<img'>.

Инсталирай смело, но все пак направи пълен бекъп на всичко ценно '<img'>. Човек никога не знае '<img'>. Ако имаш нужда от помощ питай '<img'>.

Успех!
3  BSD секция / Настройки на софтуер / remote desktop - port redirection -: Apr 15, 2005, 12:14
Изпускаш '<img'>. Трябва да кажеш не само кой порт пренасочваш, а и към кой друг го пренасочваш. Дори да е същия порт, но на друга машина трябва изрично да го укажеш. Пробвай така:
Примерен код
rdr on $EXT_IF proto tcp from any to any port 3389 -> 10.0.54.43 port 3389


Успех!
4  BSD секция / Настройки на софтуер / Irssi под OpenBSD help! -: Apr 11, 2005, 11:32
"az" и "ti" в твоя пример всъщност е променливата "user_name" в примерния код в 3. по-горе. Така че отговора е - да, може '<img'>. На IRC език това обикновено се нарича "идент" (ident), предполагам знаеш, че пълната ти идентичност в IRC е във формат nick!ident@host. Само хост не можеш да промениш въпреки, че има разни фокуси и шамански изпълнения '<img'>.

Успех!
5  BSD секция / Системни настройки / /etc/make.conf -: Apr 04, 2005, 19:33
Принципно в /etc/defaults/make.conf са изброени под формата на коментар всички или почти всички опции, които gcc разбира. Има и обяснения кое за какво е '<img'>. Остава ти единствено да си избереш такива, които мислиш, че ти вършат работа. Аз обикновено слагам оптимизации само за ядрото, защото базовата система и допълнитялния софтуер ги пренасям на множество други машини с доста разнообразен хардуер (базовата система през nfs mount във вид готов направо за make installworld на другата машина, а допълнителния софтуер го правя на пакети). Другото което си струва да се опише в /etc/make.conf са указания кои части от базовата система да не се компилират при make world (примерно sendmail и т.н.).
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Клъстер под Suse 9 - KAK?! -: Apr 01, 2005, 00:33
Основният въпрос е "защо в BSD секцията?".
7  BSD секция / Системни настройки / Клъстер под Suse 9 - KAK?! -: Apr 01, 2005, 00:33
Основният въпрос е "защо в BSD секцията?".
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Help -: Mar 18, 2005, 10:39
Ама как се метнахте на човека само... Щом пита за live-CD в BSD секцията най-вероятно става дума за FreeSBIE '<img'>. За жалост това е единственото ясно в цялата ситуация..
9  BSD секция / Настройки на софтуер / Създаване на пакети за FreeBSD -: Mar 11, 2005, 15:06
Цяла статия нямам идея къде има, но можеш да започнеш (и то не лошо) като прочетеш man (7) ports (обърни специално внимание на package и package-recursive опциите), а после продължи с man (1) pkg_create. Ако искаш да пакетираш инсталирания вече на машината ти софтуер обърни внимание на -b опцията в man (1) pkg_create. Това са ти най-основните инструменти за пакетиране, ако ползваш portupgrade пакета, което е доста удобно и препоръчително от гледна точка на леснота и комфорт, погледни и неговата man страница и обърни внимание на -p опцията. Самият portupgrade пакет се намира в /usr/ports/sysutils/portupgrade.

Успех!
10  BSD секция / Системни настройки / един проблем дето ме мъчи отдавна -: Feb 06, 2005, 17:50
Изходните кодове на ядрото се намират в /usr/src/sys/, ако разбира се си ги инсталирал '<img'>. Ако не си го направил, имаш няколко варианта да се сдобиеш с тях:

1. Да ги прехвърлиш от инсталационното CD на FreeBSD. Слагаш CDто в CD-ROMa, отваряш root терминал и пишеш:
Примерен код
/stand/sysinstall

отваря ти се добрепознатото инсталационно меню. Избираш Configure -> Distributions -> src. Това ще ти изсипе всички системни изходни кодове в /usr/src/.

2. Можеш да си ги дръпнеш през CVS/CVSup. Как точно става това не мога да ти разкажа с 2 изречения, затова прочети съответната глава от Handbook-а.

Цитат
Kernel source от kernel.org ли се сваля или трябва да ползвам порт системата на FreeBSD.

На kernel.org ще намериш Линукс ядра, едва ли ще ти свършат работа '<img'>. Порт системата на FreeBSD ти позволява да инсталираш допълнителен софтуер, тя няма общо с изходните кодове на базовата система и ядрото.

За NAT-а.
1. Като гледам документацията, правилния формат на правилото за NAT в /etc/ipnat.rules е:
Примерен код
map rl0 192.168.0.2/32 -> 10.11.164.2/32

2. Бъди сигурен, че си пуснал ipnat - сложи ipnat_enable="YES" в /etc/rc.conf и
Примерен код
/etc/rc.d/ipnat start

3. Отвори root терминал и промени променливата на ядрото net.inet.ip.forwarding на 1:
Примерен код
sysctl net.inet.ip.forwarding=1

това е нужно, за да могат rl0 и sis0 да си прехвърлят пакети.
Добави реда:
Примерен код
net.inet.ip.forwarding=1

в /etc/sysctl.conf

За драйверите на nVidia прочети горните два отговора. Само едно уточнение към отговора на prilep:
Цитат
su-2.05b# make search name=nvidia-drive
Port:   nvidia-driver-1.0.6113_3
Path:   /usr/ports/x11/nvidia-driver

тази команда трябва да се изпълни от /usr/ports/ '<img'>.

Успех!



11  BSD секция / Системни настройки / един проблем дето ме мъчи отдавна -: Feb 05, 2005, 01:28
Погледни реда:
Примерен код
/dev/acd0 /cdrom cd9660 ro,noauto 0 0

опцията noauto не е попаднала там случайно. Ако нямаш CD в CD-ROMa (също както ако нямаш дискетка във флопито) FreeBSD не може да закачи описаната файлова система и приема това за сериозен проблем. Съответно те вкарва в еднопотребителски режим (в него може да се влезе по няколко начина - за FreeBSD 5.x като избереш "4" от менюто с демончето в началото, за FreeBSD 4.x като напишеш "boot -s" при стартиране на системата, с командата "shutdown now" в работеща система и т.н.), за да оправиш проблема. Това НЕ е пропуск в сигурността! Това е съвсем контролирано поведение '<img'>. Ако не ти допада можеш да го промениш като редактираш файла /etc/ttys и промениш реда
Примерен код
console none unknown off secure

на
Примерен код
console none unknown off insecure


В кокретния случай, за да не те пуска в еднопотребителски режим при стартиране трябва да промениш реда за флопито в /etc/fstab така:
Примерен код
/dev/fd0 /floppy msdosfs rw,noauto 0 0

По този начин ще укажеш, че не желаеш автоматично монтиране на дискета при зареждане на системата, точно както ти е указано по подразбиране за CD-то. Тук отварям една скоба - възползвай се от случая и погледни man (5) fstab и man (8) mount. Опциите по подразбиране на файловите системи в /etc/fstab са доста либерални и принципно не са добри за ежедневна употреба. Сложени са само жизненоважните с цел системата да работи, но не е зле  да се пипнат и да се укажат някои ограничения (nosuid, nodev, noexec) където е възможно и подходящо.

За КДЕ:
Графичните мениджъри (gdm, kdm) вече не се пускат през /etc/ttys, този начин се ползва все още (до колкото знам) само за xdm. Правилният начин да се логваш е КДЕ е да погледнеш в /usr/X11R6/etc/rc.d/ там трябва да намериш файл kdm.sh.sample, на който файл да направиш копие в същата директория с име kdm.sh. Така при стартиране системата ще прочита този файл (за повече информация относно стартиращите скриптове във FreeBSD погледни съответната глава в Handbook-а) и директно ще ти стартира kdm, където ще можеш да се логваш графично.

Успех!



12  BSD секция / Системни настройки / един проблем дето ме мъчи отдавна -: Feb 01, 2005, 16:13
Как си инсталирал софтуера на FreeBSD машината - през порт системата, от пакети, ръчно компилиране? А как влизаш в КДЕ  - през ~/.xinitrc или през kdm? Ползвам xorg още от самото му влизане във FreeBSD и не съм имал такъв проблем.

За маскирането. Можеш да ползваш natd или ако предпочиташ pf. Конфигурацията, която си видял в Handbook ти пуска natd, за настройките погледни man (8) natd. Ако предпочетеш да ползваш pf прочети официалната документация тук.

Успех!
13  BSD секция / Системни настройки / Проблем на ISP -: Jan 29, 2005, 14:43
Ехаа! Почти усетих как ми откъртваш 2 шамара '<img'>. Нали и аз това казвам - не можем да гадаем дали проблема е софтуерен или хардуерен. За суича съм съгласен - китайската продукция на кило е способна да ти докара умопомрачение. Иначе има какво да се направи та да си докараш ARP flood '<img'>, съвсем не нарочно. Ако не си безкрайно наясно какво вършиш или ако го правиш по малките часове можеш много яко да се оплетеш, вЕрвай ми '<img'>.
14  BSD секция / Системни настройки / Проблем на ISP -: Jan 28, 2005, 22:08
Аз лично съм останал с впечатлението, че хората тук или не се занимават с врачуване, или изобщо не ни бива '<img'>. Някой май здраво е оплескал мрежови настройки или пък изобщо не се е занимавал да прави такива '<img'>
15  BSD секция / Настройки на софтуер / ip forward ili podbno -: Jan 06, 2005, 23:09
Пробва ли да пиеш от извора?   '<img'>
Страници: [1] 2 3 ... 7