Покажи Публикации - n3c
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7
16  BSD секция / Настройки на софтуер / ip forward ili podbno -: Jan 06, 2005, 10:39
Прав си, има го и този момент '<img'> обаче през НАТ или маскираш, или можеш да направиш т.нар. "bi-directional mapping", който пък симулира, че машината ти е на мястото на рутера... Трябва да се мисли '<img'>
17  BSD секция / Настройки на софтуер / ip forward ili podbno -: Jan 06, 2005, 09:57
Хора, човекът вече е пуснал НАТ и явно той си работи за мрежовите IP адреси (192.168...). Предполагам 8те реални IP адреса са от един сегмент, предполагам също, че един от тях е на BSD рутера. Просто сложи един от останалите на машината, която искаш да е достъпна директно отвън, сложи й също IP-то на BSD рутера за gateway. На BSD машината сложи в /etc/rc.conf следния ред (ако го нямаш вече):

gateway_enable="YES"

и промени променливата на ядрото net.inet.ip.forwarding=1 през sysctl (също ако не е нагласена). Имайки предвид, че машината е рутер, горните 2 опции би трябвало вече да са нагласени, така че имаш работа само по другата машина. Не забравяй да оправиш политиките на firewall-a '<img'>.

Успех!
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Анкета:Колко голямо е ядрото Ви? -: Dec 29, 2004, 14:38
3223КБ без модулите и без излишните глупости '<img'>
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / automount? -: Dec 11, 2004, 17:00
Има няколко начина в завосимост от личните предпочитания '<img'>). Можеш да погледнеш примерно официалното FAQ ето тук или да ползваш програмката sudo (за повече инфо за sudo виж man страницата й или питай google).

Успех!
20  BSD секция / Настройки на софтуер / pf and nat -: Dec 11, 2004, 17:32
За NAT:
правилото ти трябва да е:

nat pass on $ext_if from <network> to any -> $ext_if

Наличието на думичката "pass" прескача филтрирането на трафика през firewall-a, отсъствието означава, че трафика се филтрира на базата на правилата (rules) по-долу. С твоя списък правила можеш спокойно да я махнеш. <network> се замества с IP-то/тата на межата, която ще е зад NAT-а или с CIDR нотацията му/им (192.168.1.0/24 примерно). NAT правилата много приличат на rules правилата - казваш от къде за къде да се пуска трафика, а след "->" с какъв изходен адрес да е пропуснатия трафик (повече).

За логването:
Само лог файл ли нямаш или изобщо не ти работи pf? Провери с командите:

/etc/rc.d/pf rcvar
и
/etc/rc.d/pflog rcvar

Трябва да получиш отговори съответно:

$pf_enable=YES
$pflog_enable=YES

Ако отговорите са NO, трябва да пуснеш pf и pflog като укажеш начално стартиране в /etc/rc.conf като добавиш редовете:

pf_enable="YES"
pflog_enable="YES"

За повече настройки погледни /etc/defaults/rc.conf и потърси pf_ и pflog параметрите (има обяснения кое за какво е).

Цитат
относно логването: погледни в /etc/defaults/rc.conf , секция Network configuration sub-section , firewall_logging= .


NINJ4: firewall_logging= се отнася за ipfw и няма нищо общо с pf '<img'>. Както знаете във FreeBSD има избор между три отделни firewall-а - ipfw/ipfw2, ipf (ipfilter) и pf.

След успешното активиране на pf и pflog трябва да имаш две нови устройства в изхода от командата ifconfig - pflog0 и pfsync0. По подразбиране pflog логва във /var/log/pflog, което може да се промени в /etc/rc.conf (виж /etc/defaults/rc.conf и потърси опцията pflog_logfile=).

Успех!
21  BSD секция / Настройки на хардуер / Проблеми с мрежата и звука -: Dec 07, 2004, 16:45
За съжаление не мога да ти дам конкретен отговор, но забележката ти относно аудио опцията в конфигурационния файл на ядрото ти ми напомня за нещо подобно във FreeBSD. В 5.x сериите до 5.3-RELEASE пусках звука само с опция pcm в ядрото, в 5.3 тя вече е променена на snd, но имайки snd не решава проблема със звука (имам същия звуков чип като теб). Освен snd трябва да си пусна И съответния модул - snd_via8233. Така че може би все пак не всички други audio* са излишни :))

А мрежата не ми изглежда коректно разпозната -
Цитат
Dec  5 05:09:48 fi4o /netbsd: vr0: Ethernet address: 00:00:00:00:00:00

мислиш ли, че това ти е истинския MAC адрес? :)
22  BSD секция / Настройки на хардуер / scsi-emulation???? -: Sep 26, 2004, 23:39
Не съм го написал, защото мисля, че се подразбира, но все пак - като добавиш нужните опции към конфигурационния файл на ядрото, трябва да компилираш ново ядро и да го заредиш него '<img'>. Само добавяне и рестарт не върши работа. Просто доуточнявам, защото виждам, че си нов потребител тук и не знам на какво ниво си '<img'>. За повече информация относно опциите на ядрото се консултирай с документацията.

Успех!
23  BSD секция / Настройки на хардуер / scsi-emulation???? -: Sep 26, 2004, 12:36
Предполагам, без да съм сигурен, че SCSI емулацията под OpenBSD е подобна на тази под FreeBSD. Как става под FReeBSD можеш да прочетеш на http://www.freebsd.org/doc....ds.html , точка 16.6.9. В общи линии добавят се малко опции към ядрото и рестартираш с новото.

Успех!
24  BSD секция / Настройки на хардуер / Xардуер работещ най-добре с FreeBSD STABLE -: Sep 16, 2004, 15:13
Като гледам конфигурацията на ibb27 наистина се размечтах '<img'> и почти забравих: надявам се знаеш, че до седмица-две се очаква излизането на FreeBSD 5.3, което ще е и новата STABLE версия, а също и новия STABLE клон. Разработката на сегашния STABLE (4.x) се спира, като остава само поддръжка за сигурност и съвместимост още около година. Така, че най-добре изчакай излизането на FreeBSD 5.3-STABLE.

По конфигурацията нямам какво да добавя като че ли.. ех.. '<img'>
25  BSD секция / Настройки на софтуер / Проблем с монтиране на хард с FreeBSD ?! -: Sep 14, 2004, 11:23
Защо просто не си дръпнеш едно FreeSBIE (FreeBSD live CD), да го запишеш на едно CD, да закачиш 2та харда и да копираш от стария на новия? Ако цялата информация на стария е читава можеш дори да си пуснеш инсталационното CD на FreeBSD, да си разделиш новия хард на дялове и слайсове и след това под FreeSBIE направо да си пренесеш старата инсталация на новия хард. Правил съм това няколко пъти и не съм имал проблеми, особено с FreeBSD 5.x и devfs. Ако си с 4.x може да ти се наложи да си създадеш наново файловете в /dev. Не забравяй след копирането преди да заредиш от новия хард да го пуснеш в single user mode и да направиш нужните корекции (примерно да преконфигурираш описа на дяловете в /etc/fstab и т.н.).

Иначе не съм сигурен, че Линукс може да чете UFS/UFS2 файлови системи, но пък и не съм ползвал Линукс за това, така че да не ти давам грешна информация.
26  BSD секция / Настройки на софтуер / bandwidthd -: Aug 22, 2004, 13:06
Спокойно - нищо ценно не се трие от тук '<img'>
27  BSD секция / Настройки на софтуер / NAT -: Aug 18, 2004, 17:08
Всичко, което ти трябва да прочетеш в случая е тук - http://www.openbsd.org/faq/pf/nat.html .

Настройките на "ланките" '<img'> се записват в /etc/rc.conf във вида:

ifconfig_rl0="inet 192.168.0.1  netmask 255.255.255.0"

Така задаваш IP и маска, ако искаш да дадеш и други параметри прочети man (8) ifconfig. rl0 ти е името на мрежовия интерфейс, който ще конфигурираш. В твоя случай са два - rl0 и xl0.

Успех
28  BSD секция / Системни настройки / BSD sreshta vav Varna -: Aug 01, 2004, 15:42
Чул те Господ с 2те уши  '<img'>  '<img'>  '<img'>  ':p'
29  Хумор, сатира и забава / Хумор / Нека да има и несто от Microsoft -: Jul 29, 2004, 14:19
Knowledge Base?!! Хахаха това прилича повече на серия от BOFH  '<img'>
30  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Състезание по uptime! -: Jul 21, 2004, 23:10
За лична употреба може да пробвате това - http://unixcode.org/uptimed/ . Приятно демонче '<img'>.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7