Покажи Публикации - tony1975
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Bash -: Sep 03, 2007, 15:36
VladSun, пробвах по всевъзможни начини - не става и не става.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Bash -: Sep 03, 2007, 15:23
#!/bin/bash
CNT='grep -fixed-strings -count "fff*zzz" logfile.test'
printf "There are %d pairs fff along with zzz .\n" $CNT

Това е код-а '<img'>
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Bash -: Sep 03, 2007, 15:20
Нещата са такива, каквито вече ги описах. В примера всичко е дадено, както го описах. Прави ми впечатление, че ако сложа ' целия ред е в един цвят, а ако поставя скоби - всички думи се оцветяват с различен цвят, което ме навежда на мисълта, че нещо не е наред с '.

Описание на файла logfile.test:

fff, fdsfdfdsdfsf, zzz
fff, asdffdsdsdf, ddd
sss, adsdasdas, zzz
fff, sdffdsfdffs, zzz

Идеята е да се намери колко (като цяло число) са редовете, на които има fff и zzz.

А грешката, която дава BASH-а е:

./test: line 5: printf: grep -count -fixed-strings "fff*zzz" logfile.test: invalid number
There are 0 fff along with zzz



4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Bash -: Sep 03, 2007, 15:03
Мерси Vladsun, но нищо не стана. А и опциите за grep са с -, а не с --.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Bash -: Sep 03, 2007, 14:39
Здравейте на всички! В момента уча писане на скриптове на bash и зациклих на едно място и не мога да разбера грешката, която излиза дали е от грешен синтаксис или от нещо друго. Нещата са следните: имаме файл logfile.test, с редове с най-различна текстова информация. В този файл трябва да се преброят редовете, в които има fff и zzz, но не само едно от двете. Скрипта, който съм написал е:
#!/bin/bash
CNT='grep -fixed-strings -count "fff*zzz" logfile.test'
printf "There are %d pairs "fff" along with "zzz" .\n" $CNT

При стартиране ми дава грешка "Error on line 3: invalid number". Пробвах вместо ' да сложа ` и ", но мямаше ефект. Някой има ли идея къде съм сбъркал?
P.S. Използвам едно ръководство по bash-скриптиране на SAMS.



6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с dns -: Aug 02, 2007, 10:52
Здравейте на всички. От скоро имам един проблем с локалният DNS и две вътрешни мрежи. Накратко проблемът е следния. Има Линукс-рутър с пуснат DNS и две вътрешни мрежи - 192.168.0.ХХХ/24 и 192.168.2.ХХХ/24. Има още един компютър с Федора-6, който е вързан към 192.168.2.ХХХ с пуснат Апач. DNS-а обслужва и двете мрежи, а аз направих втори зонален файл със зона example.com, който да се вижда само локално. Съответно в iptables-a е разрешен трафика между локалните мрежи. Едната мрежа е на единия суич, а другата - на втори суич, които са свързани съответно към eth0 и eth1. В новият зонален файл съм описал РС-то с Апач-а така:
file   A    192.168.2.222
и когато РС-то е закачено към мрежа 192.168.2.ХХХ от браузьра се вижда уеб-страницата, която се хоства там, но от другата мрежа не се вижда. И обратното. Някой има ли идея на какво се дължи това?
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Настройка на dns -: Jul 11, 2007, 18:39
Здравейте на всички. Значи имам следното нещо, с което не успях да се справя. Имаме един домейн example.com, който се хоства на един сървър и е публично достъпен. Може ли на локалния сървър на фирмата, където също има сървър с пуснат DNS да се прибави още една зона, със същото име - example.com така, че от вътрешната мрежа като се напише в браузъра example.com да не се зарежда уебстраницата на публично достъпния example.com, а на локалния example.com? Т.е. служителите да се свързват само с локалния, а да не могат да се свържат с публично достъпния. В named.conf описах новият зонален файл и пътя до него, направих си и новия зонален файл, но след рестарт на named-a ми дава грешка failed, т.е. не може да го зареди. Аз допускам, че проблемите идват от там, че по някакъв начин се обозват нещата заради това, че е едно и също името на локалния и публично-достъпния домейн. Ще се зарадвам дори и на линк към евентуално решение на проблема. Предварително благодаря.



8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при login на suse -: Jun 29, 2007, 14:45
/etc/inittab - там му задай рънлевъл-а да е 5 '<img'>
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Добър мейл сървър . -: Jun 21, 2007, 12:16
Postfix за MTA и dovecot за POP3
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Моля помогнете проблем със pppoe protocol -: Jun 21, 2007, 12:14
Един съвет и от мен '<img'> Говори с ИСП-то да ти предостави статичен адрес. Ако откаже или няма техническата възможност просто го смени. Защото после сигурно ще искаш да си пуснеш уеб, днс и т.н., а повярвай ми с пппое ще си причиниш само главоболия.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с мрежова карта -: Jun 14, 2007, 10:43
Очевидно е, че нямяш пуснат нейм-сървър, затова не е необходимо да пипаш в /etc/resolv.conf. Погледни в /etc/named.conf (може и да е на друго място) за ред от сорта на "forwarders = .....". Там се пишат DNS-ите на ISP. Освен това поразгледай и /etc/sysconfig/network - файла. Успех!



12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Iptables с drop по дефолт - отворени портове -: May 31, 2007, 16:51
Здрасти колега '<img'>
Можеш да пробваш това:

// Приема всички tcp на порт 3306 от localhost
iptables -A INPUT -i lo -p tcp --dport mysql -j ACCEPT
// Приема всички udp на порт 3306 от localhost
iptables -A INPUT -i lo -p udp --dport mysql -j ACCEPT
// Приема tcp на порт 3306 от allowed_ip
iptables -A INPUT -i eth0 -p tcp --dport mysql -s allowed_ip -j ACCEPT
// Приема udp на порт 3306 от allowed_ip
iptables -A INPUT -i eth0 -p udp --dport mysql -s allowed_ip -j ACCEPT
[...] всички други правила нататък...
// drop-ване на всички други пакети
iptables -A INPUT -j DROP

Пиши ми, ако съм ти помогнал '<img'>



13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Compaq deskpro не тръгва -: May 09, 2007, 12:44
Здравейте на всички. Проблемът, който се появи е следния: на един компютър Compaq Deskpro, играещ ролята на рутър реших да му увелича системната памет от 256 на 512 МВ. До преди моята намеса работеше с две платки памет по 128 МВ СДРАМ всяка, РС100, двустранна (т.е. с чипове от двете страни на платката). Купих му две платки СДРАМ от по 256 МВ, РС133, но едностранна. И не ще да запали. Някой от вас дали се е сблъсквал с такъв проблем? И знае ли някой на какво се дължи - честота на системната шина ли, това, че едната е едностранна а другата - двустранна? Ще съм благодарен на всички, които помогнат с мнение или съвет.



14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Шейпинг -: May 02, 2007, 17:18
Здравейте. Някой използвал ли е софтуер за трафик-шейпинг? Щото в Интернет е пълно с такъв, но не зная как се държи, с други думи не зная кой да избера. Ако някой е ползвал такъв и е доволен от пърформънса ще му бъда благодарен, ако ми каже точно какъв е софтуера. Мерси '<img'>
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Шейпинг -: May 02, 2007, 17:18
Здравейте. Някой използвал ли е софтуер за трафик-шейпинг? Щото в Интернет е пълно с такъв, но не зная как се държи, с други думи не зная кой да избера. Ако някой е ползвал такъв и е доволен от пърформънса ще му бъда благодарен, ако ми каже точно какъв е софтуера. Мерси '<img'>
Страници: [1] 2 3