Покажи Публикации - kierenski
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 7
31  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: May 29, 2016, 19:07
За начало бих ти препоръчал да започнеш с: http://www.ebay.com/itm/Altera-Cyclone-IV-FPGA-EP4CE6E22C8N-Learning-Board-and-USB-Blaster-Programmer-/262173530336?hash=item3d0ac298e0:g:2ncAAOSwa-dWr6Dn

Програмируемите логики обикновено са бързо-действащи и се избират според нуждите, както и не се препоръчва работа с бредборд заради ниските напрежения и шумове.
Обикновено голям проблем е липсата на достатъчна вътрешна статична памет и за това е хубаво да има външна такава, но за процесори можеш да използваш и динамична като разширител, но с нея трудно се работи с видеото.

Внимание !!! Преди да ползваш разширителните портове, трябва да свикнеш със различните входно изходни стандарти иначе бързо ще упукаш чипа :)
Обикновено има вътрешни адаптери, но те трябва да се програмират правилно и винаги да се ограничава тока дори и на входните крачета защото чипа е змей горянин от към захранване и може да консумира няколко ампера в импулсен режим.

Можеш преди да закупиш платката да работиш със средата без проблеми и да правиш всякакви симулации, само няма да виждаш реален резултат, но си остави достатъчно свободно място защото средата иска няколко гигабайта за да се инсталира.

Софтуера можеш да го изтеглиш безплатно тук: https://www.altera.com/products/design-software/overview.html

Успех !
32  Сигурност / Системна Сигурност / Re: В компютрите с хардуер на Интел има отделен компютър със своя собствена ОС -: Jan 16, 2016, 15:13
Няма да го оправят(даже ще го влошат), защото с увеличаването на битовете на шината закъсненията стават още по-фрапиращи и честотата пада драстично(тука говорим за адресната шина, а не шината данни все пак).
 
33  Сигурност / Системна Сигурност / Re: В компютрите с хардуер на Интел има отделен компютър със своя собствена ОС -: Jan 16, 2016, 14:56
gat3way , не бих казал че разместването в адресирането води до много големи разлики в броя на транзисторите, но периферията и контролерите са доста фрапиращи.

misaligned достъпа(ограничението)  до паметта просто се прави за да се редуцира малко мощността, но редукцията не води до повече от 1% разлика. Това е вместо да има 32 битова адресна шина тя се свива на 30 бита, което води до по-малки закъснения и възможност за по-голяма работна честота (разбирай по-малки времена за преходи).
34  Сигурност / Системна Сигурност / Re: В компютрите с хардуер на Интел има отделен компютър със своя собствена ОС -: Jan 16, 2016, 13:56
 ;D , ARM  е съвсем различна архитектура от X86.
1. X86 работят с блокове и изчисления, докато ARM работят повече като DSP процесор със входно-изходни операции.
2. ARM имам интерфейси които могат да бъдат достъпни чрез паметта, докато X86 нямат директни I/O.
3. X86 държи на изцяло асинхронна архитектура, докато ARM се опитва да я синхронизира.

Има и други различия, но няма да ги коментирам защото са тривиални.
35  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Вашето мнение за Raspberry Pi 2 като Web Hosting ? -: Aug 05, 2015, 10:27
 ;D Ей хора, да сте чували за слим!
Идялни за хостинг са http://www.pazaruvaj.com/dynni-platki-c3128/gigabyte/ga-j1900n-d2h-p236583567/#opisanie
Аз ползвам такъв с 2 диска в RAID + USB Flash за зареждане и за сега върви супер почти 2 години и почти не харчи ток. Разбира се трябва да купят и захранване и памет, то това не е толкова проблем при цената на дисковете.
36  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Проект - Q4 -: Jul 19, 2015, 08:04
Всички инстукции които са повече от 1 цикъл изискват доста тригери за конвеер който можеш дя видиш как става тук https://en.wikipedia.org/wiki/Instruction_pipeline, което е доста тежко опроводяване и още доста чипове. В твоя случай можеш да го редуцираш на 2 стъпала, но пак си остава проблем опроводяването, за това от началото ти препоръчах FPGA среда за да нямаш този проблем на този етап.
GOTO и JMP инструкциите са различни за това не трябва да ги бъркаш. GOTO инструкцията обикновенно минава извън конвеера но през стека(пак доста тригери - поне 1 ниво трябва да имаш) като има 2 такта при малките процесори: 1-вият е подготовка за скок под формата на запис на адрес в буфер, а 2-рият е самото скачане (запис на буфера "познат като стек" в адресните линии на памметта). При JMP инструкциите обикновенно се правят няколко стъпки които са:
1. Тестване за условие с резултат записан регисър на състоянията (изпълнява се от конвеера).
2. Запис в стек като GOTO 1-ви такт, само че при валидно състояние от тестването (изпълнява се от конвеера).
3. Самото скачане (запис на буфера в адресните линии на памметта)[преход само при наличен запис в стека, подобно е на това както ти си го направил в момента].

Надявам се да си разбрал за какво става дума и как можеш да ползваш стека за целта с условни и безусловни преходи.
Другите инструкции не са голям хардуерен проблем дори и на 100 нива конвеер, но софтуерно е проблематично и е необходимо предсказване за да не прочетеш грешна информация от регистър където резултата още не е наличен.

Разбира се че можеш да ползваш хитрости (спецялни преходи и други без да се ползва конвеер) както правят Microchip в техите едночипови, но дори и там без стек няма да се разминеш.

37  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Създаване на мрежа с разнообразни устройства -: Jun 24, 2015, 12:08
За етернет трябва цяла инфрастуктура за предпочитане поне 1000mbps.

За този плейър виж http://laptop-aksesoari.com/index.php?route=product/product&product_id=155
дали ще ти свърши работа да го включиш към мрежа, но най-добрия вариант за такива евтини устройства е просто да се вземе следващия модел плейер особено ако нямаш изградена мрежова инфрастуктура за целта.
38  Програмиране / Общ форум / Re: Точни корени? -: Jun 16, 2015, 18:54
Големите числа са  с L на края и се представят достатъчно точно. До последния знак. Точността трябва да е при извличането на nth корен. Ще дам на пауза за малко.

sqrt(1000e530000000)= 316,2277660168379e264999999
не разбрах, тази точност след запетаята достатъчна ли е?

speedcrunch е програма калкулатор която може да смята стойности с такъв диапазон заради ограниченията на процесора

да ли са необходими още цифри след запетаята на резултата?
39  Програмиране / Общ форум / Re: Точни корени? -: Jun 16, 2015, 09:03
Всичко много хубаво, а някой питал ли се е с каква точност трябва да са тези големи числа, защото едно коренуване на число с плаваща запетая с експонента става много бързо и слесно от колкото всеки друг тип.

например 1.1е3000000 така е представено число с 3 милиона нули отзад.
Прави се двоично както го правят процесорите на компютрите само че с много повече от 128 битови регистри.
40  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Съвет за UPS -: May 14, 2015, 11:30
Относно куплунга на UPS-а ти трябва един обикновен разклонител и този щепсел http://www.vij.bg/product.php?ProductID=2376

Така ще можеш да си захранваш и други устойства от UPS-a когато ти е необходимо.

На UPS-a можеш да му сложиш батерии до 20Ah за удължено време на работа, но трябва да внимаваш за размерите освен ако не искаш батериите да стоят извън UPS-а.
41  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Съвет за UPS -: May 14, 2015, 11:03
Фазови проблеми се получават когато имаш наблизо мощни индуктивни товари като електродвигатели и монитори с кинескоп. Там може да ти помогне само онлайн UPS, както си разбрал са доста скъпи.
Защитата от късо е предназначена за да не горят предпазители и повечето нормали UPS-и я имат.

Относно синусоидалните UPS-и те са само подходящи при устройства с линейни захранвания, при компютри и рутери е само ускъпяване.

За тази мощност ще ти препоръчам UPS-а да е с 2 батерии по 12V последователно за да можеш да слагаш и от обикновените батерии които са поне 2 пъти по-евтини.

Когато смяташ компютърни захранвания не забравяй да ги умножиш с 1.2 мощностите, защото повечето имат 80% фактор на ефективност.

За твоите нужди най-подходящ ще е този UPS http://www.pazaruvaj.com/neprekysvaemi-zahranvanija-ups-c3133/eaton/5e-1500i-usb-5e1500iusb-p218380278/#opisanie

APC не ти го препоръчвам, защото при повишено напрежение директно превклхючва на батерия, EATON се опитват да го регулират в определени граници.

Мощността която се нуждаеш за UPS при тази конфигурация е мин 1200VA, така че смятам че този UPS е един от най-добрите в този клас.

За защита на мрежа ще ти свърши работа това устройство http://www.altech.bg/bg/product/7788

Надявам се че ще останеш доволен от UPS-а и евентуално ще почерпиш ;)





42  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Съвет за UPS -: May 13, 2015, 10:00
За да знаеш каква мощност и какъв вид UPS имаш нужда трябва да определиш няколко неща според които да може да ти се отговори.

Всеки един от компютрите колко е мощен (подробна консумация на всеки модул включително мониторите)?
Колко са мощни и какви са другите устройства?
Колко време ти е нужно за гасене (нормално е межу 5 и 15 мин)?
Другите устройства колко време ще трябва да останат да работят?
Каква защита ти е нужна?  (спиране на ток, пренапрежение, токови пропадания, късо съединение, фазово изкривяване или някаква комбинация)
Колко често стават тези ситуации когато оборудването трябва да остане на батерия?
Максимално време за ползване на компютрите едновременно включени за период 1 седмица? (това определя максималното натоварване на батерията и каква батерия ти трябва)

Но от сега ти казвам че хубава защита на 3 компютъра цената ще е мин 800лв и батериите ще се подменят поне веднъж годишно.
43  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Хардуерни конфигурации за линукс ? -: Apr 25, 2015, 08:59
Аз мога да кажа че съм с ASUS X550LB и съм много доволен от него и всичко си върви супер. Единствено проблеми имам със вградения микрофон усилването, ако мине 30% сигнал без пред-усилвателя или 10% със пред-усилвателя спира да действа.
Тези проблеми ги няма с външния микрофон, явно нещо от драйверите :(

Иначе конфигурацията е супер, въпреки че е вече е малко старичка !

44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос относно VPS -: Feb 06, 2015, 09:14
VPS хостингите имат стандарт, като всеки виртуален процесор е еквивалент на 600Mhz реален такъв като процесорно време в часове/месец.
В отговор на въпроса ти, ДА можеш да даваш и повече виртуални процесори от реалните, стига да не надвишават времето за споделяне иначе ще пада ефективността и виртуалните машини ще са зависими една от друга колко ресурси да се ползват и колко остават за останалите.
45  Програмиране / Web development / Re: php upload и няколко въпроса за стойности -: Jan 27, 2015, 20:12
Чувал ли си за $_POST променлива !
Там е чудисията от HTML формите.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 7