Автор Тема: bitcoin mining  (Прочетена 37431 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: bitcoin mining
« Отговор #60 -: Sep 12, 2015, 03:00 »
Цитат
Да де, ама на практика няма как  да пуснеш 12 млн. фиша. Да кажем, че са 4 дни между тегленията (сиреч по-големият период от неделя до четвъртък), а работното време е 8 часа, това са 32 часа общо или 1 960 мин., или 115 200 сек. Това означава да пускаш по фиш на всяка девет хилядна от секунда или по малко повече от 103 фиша на секунда. Няма как да стане. Ако вкараш още хора в играта става възможно, но се опасявам, че за да е практично, трябва да наемеш половин РБългария. И тогава, каква печалба ще остане за теб, не знам.

През цялото време това ми звучеше странно познато, но не ми изникваше откъде, обаче сега се сетих, още повече че го споменах преди 1-2 страници, ама че съм идиот :)

Тая глупавата лотария дето я играх тогава, идеята е много проста - представи си един генератор за (псевдо)случайни числа дето периодично вади число от 0 до 65535. Съответно няколкото варианта за залагане са донякъде напомнящи рулетката - дали ще се падне 0, дали ще се падне <2, <4, <8, <16.....до <32768. За всяко такова залагане си има коафициент, който грубо следва вероятността да се падне такова число, с много малък процент отдолу, все пак казиното трябва да е винаги на печалба. Трябва да призная, лотарията си имаше и иновативен начин благодарение на проста криптография да разсее съмненията че числата се манипулират, но това е съвсем отделна тема.

Така примерно ако заложиш 1BTC на <32768 и се падне примерно 13001, печелиш 1.99 BTC

Сега логично е че ако лотарията ползва генератор на случани числа, който няма bias, фалитът следва неминуемо и е въпрос на време кога ще се случи, макар че в реалния свят е по-интересно, лотарията не разполага с неограничени средства също и при много голям късмет може да ги докараш до състояние в което не могат да ти изплатят печалбата, но както и да е - въпросът е че ако игнорираме това, единственият вариант ако залагаш без да спираш е да фалираш.

Също предлагаха и просто API с което можеш да си автоматизираш залаганията, да си правиш "портфейли". Всичко това чисто математически е леко безсмислено, но много хора не искат да го разберат това. Единственият вариант в който има смисъл е ако генератора на случайни стойности не е перфектен и има bias. Обаче това бяха и конспиративните теории тогава - тези които се подвизаваха ги проверих и се оказаха или безсмислени или неверни, аз обаче имах някакво убеждение че пичовете все пак ползват PRNG вместо някакъв хардуерен генератор на случайни числа. Та ми хрумна да издебна момента в който си рестартират услугата (и съответно reseed-ват PRNG-то си) и оттам да изчакам една дълга редица числа и да проверя повечето познати PRNG алгоритми seed-нати с всички възможни 32-битови стойности дали биха дали същата редица. Нямах късмет (а и не е казано че seed-ването трябва да става с 32-битова стойност, ама все пак да пробвам).

Все пак обаче се самоподлъгах по идеята че все пак дори да не е известен алгоритъма, може би все пак има bias някакъв. И покрай неуспешното доказване на теориите, опуках половината пари дето съм дал за тази лотария (другата я опуках просто защото много исках да видя какво е чувството да заложиш на 0 и да познаеш, ама не ме сполетя това щастие за жалост).


След не много време ми хрумна че всички конспиративни теории за bias-и в PRNG-то с голяма вероятност си ги пускат пичовете дето въртят лотарията точно заради такива идиоти дето решават да се правят на много умни. Всъщност дори downtime-ите им за местене на сървъри може да са били фалшиви, за да накарат хората да правят същата сметка дето аз си я правих. В крайна сметка съм склонен да вярвам че най-вероятно е лекинка безобидна конспирация цялата работа или ако не е така, една прилична част от тях е това, другата е от идиоти които се връзват и не могат да си държат устата затворена за великите си планове.


Както и да е, след малко повече време вследствие на това ми хрумна колко от конспиративните теории по принцип нарочно се раздухват точно от хората, които играят ролята на лошите в тях, поради една или друга причина. Точно като в сериала Mr.Robot където пича съсипа Evil Corporation с помощта на китайските хакери, а се оказа че шефа на китайските хакери е първа дружка с шефа на Evil Corp и цялата работа била планирана. Грандиозно несъмнено защото настъпи глобален финансов колапс а тъпите хора излизаха да се радват по улиците че са се отървали от корпоративното робство. За жалост още не е излязъл новия епизод, за да разбера защо тоя гаден робовладелец и китайския травестит го извъртяха този номер, ама сигурно са имали основателна причина.
« Последна редакция: Sep 12, 2015, 03:09 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: bitcoin mining
« Отговор #61 -: Sep 12, 2015, 10:50 »
  В тази "лотария" се използват псевдослучайни числа,пък и
не е напълно сигурно ,че няма манипулации ...
  Би ли играл в лотария със истински случайни числа,например
генерирани от random.org  ?
  Аз лично не съм 100% сигурен, че са напълно случайни ...
  Доколко на такива сайтове може да се вярва,
какво мислиш по въпроса ?
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: bitcoin mining
« Отговор #62 -: Sep 13, 2015, 14:33 »
Предвид че никой не знае как си ги генерират, това е обект на спекулации. Хардуерен генератор за случайни числа лесно може да се направи с подръчни средства днес - относително качествен - купуваш примерно едно от онези евтини SDR донгълчета, екранираш го добре и го караш да ти семплира I/Q данни, оттам има готов софтуер за това, ако всичко е наред, нещата са относително прилични - шумът който се регистрира е предизвикан предимно от самата електроника и е абсолютно непредсказуем. Генераторът не е перфектен, защото повишение на околната температура, както и проникване на електромагнитни вълни отвън или като променливо напрежение индуцирано в USB кабела, малко или много променят изхода, но дори това не е чак такъв проблем за услуга вървяща някъде където нямаш физически достъп. Тогава такива неща нямаше, но пък примерно го имаше проекта с детектора за дим и уебкамерата в кутията за обувки, което пак е доста евтин и доста приличен генератор за случайни числа. В крайна сметка дори /dev/urandom не е толкова лоша идея, защото периодично (и непредсказуемо за външен наблюдател) се reseed-ва с entropy pool-а на ядрото, който е базиран на относително непредсказуеми събития - вдигане на хардуерни прекъсвания.

Лотарията също така не е манипулирана - понякога има предимства нещата да са толкова прости - автентичността на числата може да се провери, подправянето им би изисквало нереалистично големи изчислителни ресурси от страна на лотарията.

Както казах, аз не си падам по хазарта, затова не бих играл в лотария в която случайните числата са генерирани напълно случайно. Хазартните хора не ги разбирам - теорията ми е че това е комбинация от самозаблуди комбинирано с някакво хазартно чувство, което при мен отсъства поради някаква причина. Обаче хазартна игра, която има уязвимост е различен въпрос - това някак ми събужда желанието да троша. Сега интересното в цялата работа е че въпросната хазартна игра според мен съвсем целенасочено раздухва съществуването на вероятни уязвимости, това е за да може да прихване точно такава таргет аудитория. Нормално е истинските хазартни типове да си се занимават с истинските хазартни игри там - покер автомати, блекджек, рулетки, не някакви скучни и грозни лотарии с JSON-RPC API-та. Та на тях им трябва друг тип клиентела, на която да създадат еквивалентни преживявания като на хазартните хора в казината. Успешно според мен. Всъщност, въобще не са прости тези дето са го измислили това.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: bitcoin mining
« Отговор #63 -: Sep 14, 2015, 12:37 »
Хардуерен генератор за случайни числа лесно може да се направи с подръчни средства днес - относително качествен - купуваш примерно едно от онези евтини SDR донгълчета, екранираш го добре и го караш да ти семплира I/Q данни

Не е нужно да го екранираш а трябва задължително да му затапиш антенния вход с букса свързана на късо. (А пък след това може и да го екранираш)

Но даже и букса запоена на късо, не е много правилно решение - щото все пак може да са се получат стоящи вълни от изхода на чипа - до буксата.
Най-правилното решение е да се затапи с букса 50 ома. Тъй че да си мисли че има антена, а пък то да няма нищо. Точно по подобие на онези тапи 50 ома дето се правиха старите мрежи.

Понеже такива тапи сигурно не се продават практически това може да стане така: купува се една букса и вътре се запоява/закъсява със SMD съпротивление 50ома. (SMD - щото са малки и къси по размери). А отвънка буксата трябва да е изцяло екранирана - масата така да е запоена че съпротивлението въобще да не се вижда отвънка.

-------
Друг варянт е да се ползва звуковата карта. Пак се затапва входа (този път накъсо) даваш миксера на мах и записваш шум.

Обаче си мисля че SDR е по-добро решение. Щото във звуковата карта, проникват много страничени звуци от захранването и от работата на компютъра. Този шум е най-разнообразен - има периодичен характер... и почти всеки го е чувал...Чуват се даже и циклите като върти някоя програма. - пищенията , цвърчене.... периодични пукания и т.н.

Във RF-a го няма този шум щото е много по-нискочестотен и вече е орязан.


« Последна редакция: Sep 14, 2015, 13:05 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

romeo_ninov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2155
    • Профил
Re: bitcoin mining
« Отговор #64 -: Sep 14, 2015, 16:04 »
....
Във RF-a го няма този шум щото е много по-нискочестотен и вече е орязан.
Ако имаш отрязана честотна лента се разминаваш с истински случаен сигнал. Ако искаш наистина бял шум за да генерираш неквази случайни числа трябва да опънеш (голяма) антена и да приемаш реликтовото излъчване.

Но опираме до въпроса: как можеш да разпознаеш дали една числова поредица е случайна :)
Активен

0x2B|~0x2B

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: bitcoin mining
« Отговор #65 -: Sep 14, 2015, 19:37 »
Ако искаш наистина бял шум за да генерираш неквази случайни числа трябва да опънеш (голяма) антена и да приемаш реликтовото излъчване.
Така хубаво може да те изхакат с тая антена ако някой насочи собствен сигнал към антената,  пък ти да си мислиш че приемаш случаен шум. Или някое извънземно да ти прати подправен сигнал.

Мерси.... По добре с топлинният шум. Той си е бял по природа.

Ако имаш отрязана честотна лента се разминаваш с истински случаен сигнал.
Защо? Термичният шум си е бял шум и се мери в nV/sqrt(hz). Сега това се умножава по широчината на честотната лента и се получавa резултатната аплитуда на шума. Резултатът е че в една тясна честотна лента ще има малка амплитуда на шума... В по широката шума ще е повече.... В най широката шума ще е с много висока амплитуда. 
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Johnson–Nyquist_noise
Би трябвало истинските случайни числа,  да не зависят от лентата,  щото шума навсякъде е бял.

Освен ако няма връзка между истинските случайни числа и амплитудата на шума. В смиаъл по голям шум - по истински случайни числа???

http://www.radio-electronics.com/info/rf-technology-design/noise/thermal-calculations.php
Много дълбоки води са товА.... 
« Последна редакция: Sep 14, 2015, 22:13 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: bitcoin mining
« Отговор #66 -: Sep 15, 2015, 09:19 »
Абе екранирането си е важно, дори да се "терминира" входа - иначе вътре разните метални компоненти по платката може да започнат да се държат като антена предполагам. А шумовете генерирани от околната техника (компютъра например) може да изиграят лоша шега.

Като гледам и на сайта на проекта ( https://github.com/pwarren/rtl-entropy ) - препоръчват освен съпротивлението, SDR-а да е екраниран.

Единствено не мога да разбера защо искат да се tune-ва на 101.5 mhz - там са точно FM радиата, които са силни и могат лесно да "избият" ако екранировката е кофти.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: bitcoin mining
« Отговор #67 -: Sep 18, 2015, 21:34 »
Това вчера го видях в ббс
Big banks consider using Bitcoin blockchain technology
http://www.bbc.com/news/technology-34278163
« Последна редакция: Sep 18, 2015, 22:14 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: bitcoin mining
« Отговор #68 -: Sep 19, 2015, 00:01 »
Много ми е трудно да си го представя това, там отношенията на доверие са съвсем различни и не мога да се сетя за сценарий където и технически и идейно да има някакъв смисъл.

Апропо, винаги ми е било интересно как хората си харесват най-лошата възможна идея само защото е нещо различно и работи някъде другаде. Цената, която потребителите на биткойн мрежата плащат за да може последната да е сигурна отнесена към средната стойност на една транзакция е брутална и то не в полза на биткойн. Но е приемлива, само защото (засега) излиза икономически изгодно на хората, разхищаващи скъпа електроенергия. Само че банките са различен случай, те не могат да си позволят да аутсорснат таксите за преводи, но от друга страна също не могат да си позволят и да поемат цената на потвърждаването на транзакциите по начина по който това става в биткойн, така че последните да бъдат сигурни.

Реално погледнато, разходите които банките имат при превода на пари са с порядъци по-ниски отколкото в биткойн света. И съответно лесните печалби им отиват в джоба. И злопотребите там надали са толкова проблемни че да оправдаят разсипването на цялата тази постановка. Алчността на банките помага в борбата с глобалното затопляне, което е забавно като се замислиш.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: bitcoin mining
« Отговор #69 -: May 10, 2016, 11:43 »
   Малко по горе писах за "валутата" OneCoin ,някои колеги също
коментираха темата...
   Явно са засилили нещата, гледам в София,на "Граф Игнатиев", близо
до пресечката с "Раковски" тарикатите са взели под наем голямо
помещение, с яки джамове : OneCoin, валутата на бъдещето (    ;D   ).
   Абе чудя се,толкова ли много са шараните,цаците и тем подобните.
   Та, опичайте си акъла ...
Активен

didi701

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 5
    • Профил
Re: bitcoin mining
« Отговор #70 -: Dec 09, 2016, 11:54 »
Още ли е живо кибер копането ? И що за чудовище трябва да имаш за да има смисъл и има ли смисъл? Освен за образователни цели?
Активен

BRADATA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
    • WWW
Re: bitcoin mining
« Отговор #71 -: Apr 22, 2017, 17:46 »
Я как ме прдупреждава форума, че и вдигам кокалите на тази тема :)
Цитат
Внимание: В тази тема няма отговори от поне 120 дни.
Ако не сте абсолютно сигурни по добре започнете нова тема.
Ама да взема да я вдигна :)

Има тука във форума икономисти - да вземат да раздухат малко темата за криптовалутите. Сега да ме извинявате /понеже може и да съм тъп и нещо да ми е убягнало/ ама ще се опитам да си споделя мислите - това с криптовалутите е най-голямата съвременна пирамида, ама обърната на обратно. Т.е. ще страда накрая този, който има най-много. Защо мисля така - ми защото криптовалутите нямат никакво реално финансово/материално покритие (стойност). Т.е. няма производство/продукт който да покрива стойността им. Само чета в разни форуми този/онзи сглобяват копачки които
  • струват пари
  • харчат ток
и накрая потвърждават някакъв HASH или пресмятат нов такъв и хоп - собственика получава някаква виртуална паричка, която може да прехвърли срещу стока/услуга/друга паричка на друг човек/компания. Къде тук е стойността на тази паричка? Как се получава така, че за резултата от пресмятането на уравнение някой дължи на някой друг $?
Активен

growchie

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 623
    • Профил
Re: bitcoin mining
« Отговор #72 -: Apr 22, 2017, 18:37 »
Без да съм икономист ще те насоча в две посоки. Първата прочети какво значи fiat money и ще разбереш коя наистина е най-голямата пирамида в света. Втората насока е, че в случая с криптовалутите нямаш централна банка която под диктовката на провалили се политици да почне да печата пари със стойност по-ниска и от хартията на която са напечатани.
В едно изречение - в момента в който светът спре да приема долари... (досещаш се какво ще се случи). В момента в който някоя криптовалута се издъни се случва същото нещо.
Ще ти дам пример Etherium Classic и Etherium. Някакъв тарикат източи в Etherium доста мангизи и направиха хард ресет. Добре обаче крадецът не искаше да се пачне към новата система и инициализира форк и обяви валутата си за Етериум Класик. Загуби битката за влияние и сега 1 етериум е 48 долара, 1 етериум класик е 3 долара. Случаят е по-специфичен защото предполагам питаш за биткойните но в общи линии това са нещата.
Активен

BRADATA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
    • WWW
Re: bitcoin mining
« Отговор #73 -: Apr 22, 2017, 18:46 »
Абе то това с реалните пари всички го знаем. Въпроса (на който и ти не ми отговори) е - от къде идва стойността на криптовалутата?
Активен

stealth01

  • Гост
Re: bitcoin mining
« Отговор #74 -: Apr 22, 2017, 20:05 »
Стойността идва, както от всяка друга валута - търсене/предлагане.
При криптовалутите първоначално стойността се определя от това, колко ток се харчи. Когато започне да се ползва за реални стоки/услуги, то цената влиза в някакви рамки и малко след това обменният курс се задава от участниците на пазара - търсене/предлагане.
В случая, биткойна е далеч от пирамида. Тук нямаме безкрайно нарастване на ниски нива потребители, които да хранят тези отгоре. Нямаме и неконтролируемото печатане при традиционните пари, биткойните ще са крайна бройка. И ако няма сериозни технически проблеми и доверието в тях се повиши, то стойността ще продължи да нараства в бъдеще.
Като стана въпрос за доверието, то също е важно, прогнозируемостта, стабилността. За съжаление, биткойните масово се използват за спекула, цената му се мени в изключително широки граници, като го прави трудно за работа при обмен на реални стоки/услуги.

Как се получава така, че за резултата от пресмятането на уравнение някой дължи на някой друг $?
Не съм съвсем сигурен как точно технически е реализирано, но при пресмятане на уравнение се печели по два начина:
- нов биткойн (все по-малко с увеличаване на трудността)
- изчисляване и събиране на таксите при транзакции
« Последна редакция: Apr 22, 2017, 20:15 от stealth01 »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ASIC BLOCK ERUPTER (bitcoin miner)
Хардуерни и софтуерни проблеми
skuller 12 10145 Последна публикация Sep 03, 2015, 22:35
от gat3way
ПРЕМЕСТЕНО: ASIC BLOCK ERUPTER (bitcoin miner)
Десктопи
neter 0 1923 Последна публикация Oct 27, 2013, 20:56
от neter