Автор Тема: Руско-Украинска война от 2022 год.  (Прочетена 68693 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #15 -: Feb 25, 2022, 09:34 »
Хубаво работят, но се вкараха в много кофти филм. Сега руснаците имат много сложна задача. Как хем да избият тъпите идеи от главите на украинците, хем Украйна да не престане да съществува. В общи линии (по скромното ми мнение) това е неизпълнима задача. Което само значи още безброй беди. А понеже политиците ни са от умните, то хич няма нас да ни подмине.

Поради неизестна ми причина (не съм ходил там) украинците се имат за нещо много специално. А името на страната им го казва ясно. Те са в края на нещата и е добре да не се правят на шовинисти, защото ще се опарят лошо. На всичкото отгоре им се е случвало поне няколко пъти, всеки път завършило с национална трагедия. И не се научават, и не се научават.

Едно е ясно. За разлика от Грузия, тук блицкрига няма да проработи. Атака за една нощ и Украйна е приключила курса. От друга страна, на руснаците им омръзна от война на изтощение. Определено нямат верен ход. До седмица жертвите ще станат толкова, че да възмутят руското общество. То ще поиска от водачите си да спрат войната.

Но ликвидирането на Украйна е възможно най-лошия сценарии за тях. Не искат жертви, но не могат да спрат украинците. А с изчезването на Украйна язвата само ще се отвори по-голяма и вместо да намалеят жертвите, ще се увеличават в геометрични мащаби.

Шойгу определено няма верен ход. Не искам да съм на негово място.
« Последна редакция: Feb 25, 2022, 09:46 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #16 -: Feb 25, 2022, 10:28 »
Според мен Путин и хората му са планували всичко до най-малки подбробности. Със сигурност си познават украинците, а реакцията на запада я видяха няколко пъти. Вече се водят военни действия, харчи се барут дрънкат вериги, а ЕС прави съвещания, за да излезе с единна реакция. И ще налагат санкции. Сигурно вече са наложили такива  ;D Нашите европейски лидери са идиоти. Рафинирани идиоти. Русия не търпи санкции от вчера. Путин със санкции не могат да го уплашат.

Освен това Китай официално заяви, че няма да налага санкции на Русия, а дори ще помогне за пазари, за да намали или елиминира ефекта на санкциите.

Имаше един филм, който едва си спомням. Но помня началото му и то ми направи голямо впечатление и смятам, че една кратка сценка от него ме научи на много. Шака Зулу се казваше и там две африкански племена воюваха. Но как! Заставаха едно срещу друго въоръжени и си крещяха. В някое време едното отстъпва и войната или битката е спечелена. Нашия герой обаче, взе едно от копията,  отиде при един от противниците ( а може и главатара да е бил ) и му го заби дълбоко. Онзи след като се срина на земята, тръгна и към другите, обаче онези се разбягаха.

Западни военни признаха преди три години, че не могат заедно да се противопоставят на Русия и за ден. Нямат техниката ( в смисъл достатъчно такава ), нямат и достатъчно войска. С изключение на САЩ. Обаче САЩ е от другата страна на океана. Воюва ли се с конвенционални оръжия, Европа ще е жалък противник, който просто ще бъде прегазен почти на шега. Това, че американците са на един океан разстояние Единствения начин, по който могат да пренесат достатъчно войски, са самолетоносачите. Те имат съвсем друго предназначение обаче. Американците могат да ги използват по предназначение, обаче Русия не е Ирак или Либия. Имат противовъздушни оръжия и то добри. Освен това всякакъв кораб е много лесна мишена. Нито са маневрени, нито са бързи и могат да избягат. А онези платформи за милиарди долари са огромни мишени. Вярно, че имат придружители, които да ги пазят, но простата истина е една и го знаят както едните, така и другите. Един стратегически удър с малък тонаж и цялата група е, ако не на дъното на океана, елиминирана като заплаха. Тези мастодонти не могат да се скрият от спътници или въздушно наблюдение от голяма височина. Прекалено голяма група е. Пък Русия има и подводници, които усложняват още повече положението за една евентуална намеса на САЩ в пълномащабна война.

Тъй че според мен, Путин няма от какво толкова да се притеснява. Трябва да се притеснява Европа. Ако Китай наистина отвори пазарите си за руските нефт и газ, Русия може изобщо повече да не поглежда към Европа. Онзи пазар е много по-голям. Там е световното производство. Нефтът и особено газът ще са повече от добре дошли. Да не стане така, че единствения източник на газ за Европа да стане втечнениея от САЩ. Добре дошло за империалистите, които вече  ще ни стегнат в истинско менгеме и няма да пуснат.

И последно, но не на последно място, остава факторът Китай. Както казах, китайските лидери вече заявиха пред камери, че ще подпомогнат Русия при евентуално ембарго. Със сигурност големите сили си задават и много умуват над въпроса, какво ще направят китайците при една евентуална война между ЕС-САЩ и Русия. Сигурен съм, че американците знаят и всеки с нормално мислене ще се сети веднага. САЩ влизат в конфликта и флота им със самолетчетата се насочва към Русия. Световния океан остава в ръцете на китайския флот и никой не може да го спре да си кръстосва, където пожелае. Преди три-четири Пентагонът вдигна голям шум, че китайския флот кръстосва Йжно-Китайско море. Светът от ръцете на американцитее ще премине в китайски такива. Едва ли искат това. И знаят, че Китай веднага ще се възползва от отстъствието на американския флот или заличаването му. А последнонто го споменавам, защото при голям конфликт флотата на двата противника си отива първа. Може още първия ден да се случи. Със сигурност Путин следи къде се намира всеки един самолетоносач. Само е нужна команда и са чао. Освен това, танкерите със втечнения газ потъват също толкова успешно, както и всяка друга лодка. И самозабравилата се Европа може наистина да се върне във дредновековието. И неблагодарната такава. Хитлер може би в крайна сметка нямаше да може да завземе континента, защото нямаше как толкова да изтъни войските си, че да може да го задържи, обаче това означаваше много повече жертви за европейските държави и много по-дълга война. Ако не беше  Русия с изтощителните си действия срещу Нацистка Германия, още щяхме да учим задължителен немски в училищата. А българите можеше и да ни няма, защото сме славяни. Пътят от Москва до Берлин буквално е павиран с труповете на руски войници, но това беше забравено веднага от Европа.

Но последното ( за милионите руснаци загинали по бойните полета на Еевропа ) е ненужно отклонение. Исках да кажа, че според мен дръзкия ход на Путин не може да има сериозни последствия за друг, освен за нас.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #17 -: Feb 25, 2022, 10:47 »
   Ебаси,реактивен,не съм очаквал да си с толкова промит мозък от
Хамериканска пропаганда. Направо си в някаква алтернативна реалност.

   Става дума за нещо много просто - активно мероприятие на ЦРУ с цел
отслабване на Русия,продължаващо повече от 10 години.
Като маша са използвани укрите - сред тях има много националисти,които
са антируски настроени. Насъсквани са да тормозят живущите в Украйна с
руско самосъзнание,провокациите са безброй.
   Кога успя да забравиш що е Майдан ?
   Лично високопоставени САЩистански служители (като еврейката Виктория
Нюланд,тогава пом.държавен секретар) се включиха в ексцесиите.
Въпросната Нюланд даже по едно време раздаваше сладкиши в Киев,
хилейки се,и разбире се,громейки "лошите руснаци".
   Е как да реагират руснаците ?

   Държа да подчертая,че по принцип съм против военни действия, и винаги съм казвал това.
Надявам се на някакво мирно решение.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #18 -: Feb 25, 2022, 10:48 »
Има тънки моменти тук. Ако РФ спре да подава нефт, газ, всеки, възможен ресурс от дървесина до диаманти, към ЕС и САЩ (има макар не голям стокооборот) и остане само КНР, то Русия попада директно под китайска зависимост. В момента е точно обратното. Китайците зависят от благоразположението на руснаците.

Но нещата могат да станат по-зле, ако американската, политическа върхушка реши да стигне по-далеч. Това не изключва републиканците, защото самия Тръмп е най-големия противник на Китай. Та, ако решат и затворят границите за китайски стоки, то, ако не е в ЕС, Австралия и Северна Америка, къде точно ще продават? В Африка?

Вътрешния им пазар е голям, но не можеш да разчиташ само на своя пазар без нещичко от вън. Няма да загинат, но силно ще редуцират стопанството си. А от там и потреблението на руски ресурси ще спадне. Русия освен природни ресурси и бомби, не разполага с нищо друго. Ако РФ и КНР попадната под действителна блокада, то няма да издържат много дълго.

Това разбира се означава също така много мрачни дни за европейци и американци, които ще останат без руски ресурси и китайски стоки. Но дори така ще са в силна позиция.

Играта е много тънка, как хем Съединените щати да не загубят хегемонията си, но пък Русия да държи паритета.

И на цялото нещо американците решиха да ни поднесат война в Украйна. Чудничко! А пък ние някак си незнайно защо, решихме да се съгласим. Много десетилетия още ще ближем рани от това.

Англия ще спечели от цялото нещо, но ние сме европейци, а не англичани и не би трябвало да ни пука за интересите им и да правим точно обратното на това, което искат.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #19 -: Feb 25, 2022, 10:54 »

   Кога успя да забравиш що е Майдан ?

 

Специално „Мегдана“ си е вътрешен въпрос за украинците и никой няма право да им се меша. Ще те изненадам, но аз също бих подкрепял „мегдан“, ако лилипут като Виктор Янукович ми е президент.

Проблема не е „Мегдана“, а след това.


 Лично високопоставени САЩистански служители (като еврейката Виктория
Нюланд…

Междувременно на Тръмп му свърши мандата, демонократите го изчегъртаха и същата тази Нюланд се върна на бял кон…



доп.
===

Чакай! Какви ги говоря?! Президента ми се казва Румен Радев, който е същия смешник като онзи, а не съм излязал на протест и не организирам преврат.
« Последна редакция: Feb 25, 2022, 10:59 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #20 -: Feb 25, 2022, 12:11 »
Исках да кажа, че американците нямат сметка в момента от голяма война. Ще загубят много. А ние още повече. Вече обясних защо. Според мен.

Моментите обаче са много повече, отколкото ти и аз споменаваме тук. Само да отбележа, че благодарение на действията на САЩ и конкретно ЦРУ, в Близкия Изток последните години избухнаха много войни, в които САЩ имаше пряко участие. Разрушиха се единствените държави, които бяха истински държави и то от край време. Не просто сбор от племена на някаква територия. Тези държави внасяха стабилност в региона, колкото и задокеанските ни партньори да се опитваха да създават хаос там. Но тези държави вече ги няма. Ирак, Сирия, Либия. Представи си, какво ще настане там, ако американския флот е зает с по-сериозни проблеми или вече го няма. По-конкретно, има една групичка хора там, които видяха, че с крайна бруталност и бързи действия могат да постигнат много. Бъдещата ИДИЛ ще е много по-силна, няма да има кой да я спре, защото Русия няма да води война на два фронта и толкова далеч от дома си. Ислямът си е силен там, но тогава вече ще бъде наложен тотално и със сила. Без изключение. Турция може би ще може да възпира временно онези варвари, но само докато не сключат сделка с тях. Те са си по търговията и келепира. А Европа няма да може да се защити.

Другото е, че за всичко това ще са нужни оръжия и петрол. А петролът се търгува за долари. Държавите ще имат нужда от много долари. И Федералния резерв ще ги "печата". А това създава инфлация. И какво ще се случи според теб, ако Русия и Китай бъдат отрязани от SWIFT и сегашните системи за разплащане. Китай, Русия и още няколко държави се опитаха да създадат своя. Може би вече я има. OPEC ще продава известно време нефт за долари, но това няма да продължи дълго, защото не се знае, колко ще издържи тази валута при една голяма война. Докато юанът ще става все по-стабилен. Повечето международни трансфери са в долари, обаче по време на война никой не прави бизнес. Нямам и идея, какво може да се случи в този сектор. И не мисля, че някой може да прави предсказания, как ще се нареди световната икономика, когато всичко приключи.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #21 -: Feb 25, 2022, 14:31 »
Не може да има никакво оправдание за действията на Путин и руската армия спрямо Украйна !
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #22 -: Feb 25, 2022, 15:02 »
Ами, че то те не търсят оправдания, а действат. Руската военна доктрина не е никаква тайна и в нея от десетилетия пише, че РФ си запазва правото да защитава всеки свой гражданин, където и да се намира и със средствата, които си иска. Освен това (за съжаление) там пише, че Русия има свои, национални интереси, които отново ще защитава когато, както си реши, без да пита никой.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #23 -: Feb 25, 2022, 15:29 »
То и американската е същата, техните интереси обхващат целия свят и са много динамични, променливи  :o

Те се защитават от заплахи на другия край на света, щом решат !
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3087
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #24 -: Feb 25, 2022, 15:37 »
Ласков, същото важи и за натовската армия в Косово, за турската в Северен Кипър, за американската в Сирия и т.н., нали?
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #25 -: Feb 25, 2022, 16:09 »
На дребния трябва да му се угажда (преди да го хванат белите престилки), щото от шубе ще употреби ядрено оръжие.
Той щял бил да денацифизира Украйна. Добре, че държи блядките си в неведение да не знаят какви ги върши.
Сега ще разбъркат хубаво л.ната в Чернобил, тамън се бяха поуталожили

"...
Разрушиха се единствените държави, които бяха истински държави и то от край време. Не просто сбор от племена на някаква територия. Тези държави внасяха стабилност в региона
..."
Това верно ли си го мислиш?!

"...
Докато юанът ще става все по-стабилен.
..."
Това според радио Китай ли?

И сигурно смазаха украинската армия с цирконите, мислех, че можете повече.
Путин си мисли, че прави блицкриг, ама това нещо ще се влачи няколко години. Затова не им бе дадено оръжие за противовъздушна отбрана - хубаво да се овъргалят.
Ако в отчаянието си украинците последват примера на чеченците (след като и тях ги освобождаваха), ще потопят Москва в кръв, тогава ни кинжали, ни ядрено оръжие работи.
Мисля, че американците добре са си сметнали тактиката и тази империя, ще отиде при хилядолетния райх - да това си има цена.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #26 -: Feb 25, 2022, 16:53 »
Ласков, същото важи и за натовската армия в Косово, за турската в Северен Кипър, за американската в Сирия и т.н., нали?
Да. Ама това Косово като започнете да го навирате, не казвате нищо за гражданската война там и за избитите цивилни, преди намесата на натовската армия.

ПС: За там имаше резолюции на ООН
« Последна редакция: Feb 25, 2022, 17:07 от laskov »
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #27 -: Feb 25, 2022, 16:56 »
На дребния трябва да му се угажда (преди да го хванат белите престилки), щото от шубе ще употреби ядрено оръжие.
Той щял бил да денацифизира Украйна. Добре, че държи блядките си в неведение да не знаят какви ги върши.
....
Ще стане още по-зле като се гътне. Дали ще му намерят двойник, или ще плачат 2 седмици, ... след това ще е интересното.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #28 -: Feb 25, 2022, 17:19 »
Хотят ли русские войны?
проблемът е че никой не ги и пита щото ако ги попитат...
а самодървеца им го е надървил (като оня финландец в Китай)

ДОБАВКА:

- Что всегда побеждает: добро или зло?
- Добро, конечно.
- Нет. Неправ. Всегда побеждает зло.
- А в чем тогда победа добра?
- Победа добра состоит в том, что несмотря на победы зла, добро всегда остается добром.
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3087
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Руско-Украинска война от 2022 год.
« Отговор #29 -: Feb 25, 2022, 17:31 »
Ласков, същото важи и за натовската армия в Косово, за турската в Северен Кипър, за американската в Сирия и т.н., нали?
Да. Ама това Косово като започнете да го навирате, не казвате нищо за гражданската война там и за избитите цивилни, преди намесата на натовската армия.

ПС: За там имаше резолюции на ООН

Хайде да посочиш резолюцията на ООН за Либия, например, за Ирак.. За Кипър.. Единия път е инвазия и нарушение на международното право, другия път не е. Много удобно.
Щото пък в Украйна няма гражданска война и избити цивилни, още от 2014, и сякаш украинските последователи на Бандера  даже и по нашите паметници там не писаха "Чемодан, вокзал, София".
Дай да мерим с еднакъв аршин. В Косово имаше гражданска война, избити цивилни, отвратителни неща, влиза НАТО- няма проблем. В Кипър имаше гражданска война, избити цивилни, отвратителни неща, влизат турците- няма проблем. В Ирак има химическо оръжие, някакъв си размахва шишенце с бял прах в ООН, влизат американците- няма проблем (ама после се оказа, че нямало химическо оръжие, нищо, карай). В Украйна има гражданска война, избити цивилни, отвратителни неща, влизат руснаците- има проблем. Или всичко е лошо, или всичко е хубаво, как така двоен стандарт? Борим се с диктаторите, ОК, ама защо пак избирателно, например в Саудитска Арабия е диктатура, там няма ли нужда намеса? Не, те са "наши кучи синове". Международното право на силния.
Жив и здрав :)

П.П.
..
Мисля, че американците добре са си сметнали тактиката и тази империя, ще отиде при хилядолетния райх - да това си има цена.
..

Надявам се да почерпиш, ако се случи това :)

И сам не се усети как каза това, което и аз- че американците разбъркаха тези л@йна ..  голяма работа, направили още една война, то е традиция вече, нали? Важното е да притискаме руснаците. Да насадим навсякъде димокраси по американски кеф.
« Последна редакция: Feb 25, 2022, 17:49 от Nik123 »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ЧНГ 2022
Живота, вселената и някакви други глупости
spec1a 6 4442 Последна публикация Jan 03, 2022, 09:22
от cybercop
(безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год.
Живота, вселената и някакви други глупости
go_fire 2252 98919 Последна публикация Mar 26, 2024, 20:52
от Nik123