Покажи Публикации - console
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 17
31  Нетехнически теми / Коментар / Re: Microsoft Store -: Mar 09, 2018, 07:01
...но предпочитат да си платят и Уиндоуса и фотошопа и....... всичко останало, а не да се мъчат с безплатните алтернативи...
Човешката психика е крехко нещо. Никак не е трудно да заробиш някой, да му прибираш паричките, и да го накараш да се чувства щастлив от това. Пазарния дял на някои OS и офис пакети са прекрасен пример за това.

Мне, просто, никой не може да бъде специалист по всичко! Един такъв добър специалист, който си изкарва хляба с Фотошоп или Солид Уорк, само докато разучи тези алтернативи, с които при всички случаи ще има много опции дето да не му достигат и ще изкара за това време много повече от колкото да си плати лицензите им. Тези дето се опитват да пестят от всичко, рано или късно разбират, че така пари не се вадят :) .


Значи с тоя прословут photoshop ми е омръзнало. Мога да ти кажа че има много дизайнери които ползват и photoshop и GIMP просто защото и двете правят едно и също нещо. Да не говорим че GIMP може да бъде настроен да работи като photoshop ако толкова ти е проблем това ама кои да се сети да търси нали?

Първо ти май още не си разбрал, че Линукс не се конкурира нито с Уиндолс нито с Мак, не за друго просто защото другите нямат възможността поради затворения си характер да се конкурират. Към линукс ядрото и към графичните среди всеки ден летят хиляди пачове, от хора от цял свят с цел да се научат как се прави нещо, следователно и от двете компании заявиха "Вие се развивате много бързо и ние няма как да наваксваме с вас".

Мога да ти дам следния пример когато излезе USB 3 Майрософт заявиха че наемат цял екип които да го разработи под Уиндолс и щели да пренаписват целия USB стак. От линукс заявиха че имат един девелопър които ще работи по USB 3 и даже мисля че това беше една девойка която работеше за Intel. Е тая същата девойка пусна поддръжка за USB 3 на линукс, много преди останалите "конкуренти", без да се налага да пренаписва целия USB стак.

Мисля че много повече хора ползват USB отколкото Photoshop така че светът несвършва с разянето и оформянето на картинки.
32  Нетехнически теми / Коментар / Re: Microsoft Store -: Mar 08, 2018, 17:58
Абе, вие замислялили сте се, ако човек си купи един добър уоркстейшън, за какво може да го използва пълноценно с Линукс десктоп ОС ?????? Фотошоп не върви, Ивентор или Солед Уорк също! За склодово-счетоводен софтуер пък да не говорим!!!!
Ееее знам, че ще кажете, че има алтернативи, ама си работете вие с тези куци работи!
Освен за зяпане на сайтове и комуникация за друго нищо не става! Ама то за комуникация, няма и Вайбър!

Аз като програмист пък мога да ти се оплача че нямам алтернатива на Линукс  :( Няма друга ОС която да може да ми свърши работа качествено бързо и лесно. За скорост да не говорим щото докато в момента компютъра в работата ми е с 6 ядра и 16 ГБ рам, аз със същия успех мога да работя и на 256. И това съм го правил години наред докато не минах на 512 рам  >:D Така че и аз мога да ти се оплача от Уиндолс ама кво от това.
33  Нетехнически теми / Коментар / Re: Microsoft Store -: Mar 08, 2018, 17:41
С подобна простотия се сблъсках наскоро. "Работих" (неказвайте на никой моля ви се  [_]3)  на Уидолс колкото да си сваля дистрото и да го сложа на флашка и там имаше неква изродия от сорта на някъв терминал от които можеш да ползваш хранилищата на Убунту да ползваш пакетния мениджър и да си инсталираш няква част от пакетите.

Демек некои малумник е седнал некаде и е преписвал всички sys calls за да може да бачкат с кърнъла на Уиндолс. Да се чуди човек от къде им идват тия идей а още повече да се чуди човек че се навиват хора да го правят.

И в тоя ред на мисли Майкрософт имат някаква виртуална машина направена специално за техния браузър edge за да може девелопъри да тестват и на техния браузър щото си е чиста хамалщина ако искаш да го подкараш под wine. Чак след като разбрах това ми светна лампичката защо Майкрософт имат linux kernel developers при тях. Дори имат linux internal mail server за да праща пачове щото техния outlook прецаква формата на пача. Абе пълен качамак.
34  Нетехнически теми / Коментар / Re: Best Linux Distribution на списание Linux Journal -: Feb 15, 2018, 14:47
Добра,по-добра,най-добра. Това са пълни глупости. Най-добра се определя не чрез читателски мнения а като се види коя най-много се ползва и за какво се ползва. Ако е за сървъри едва ли има по-добра най-добра от slackware. Ако е за домашно ползване с цел филмчета,документи сигурно debian базираните (Ubuntu,Kubuntu,Xubuntu,Lubunto) и тем подобно бунто.

За работа примерно мога да ви кажа от лично наблюдение че се ползват отново бунтата дори и аз ги ползвам в офиса просто защото когато започвам на ново място нямам време да се занимавам с настройване на системата щото де да ги знам къв хардуер ще ми дадът и дали драйвърите са с отворен код и ги има по хранилищата  или е некво ново супер модерно дет трябва да се ровя да си сваля wifi драйвъра примерно. В такъв случай разчитам на тия дет ги инсталираш и то си има всичко.

В нас експериментирам от slackware през дебиан и сродните му до Suse и Fedora но в нас имам време да си играя с тях докато на работа никои не ми плаща да си настройвам OS-а.
35  Нетехнически теми / Коментар / Re: Излезе 2017 класацията за най-ползвани Линукс прграми на linuxquestions.org -: Feb 13, 2018, 16:53
Ей немога да повярвам :

IDE of the Year - Geany (15.98%)

Ползвам от доста време geany и мога да кажа че е съм много приятно изненадан от избора. Един от малкото IDE които не е писан на java и върши страхотна работа.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво слушате в момента -: Feb 08, 2018, 11:32
За всички фенове на акустичната китара

https://www.youtube.com/watch?v=Y3WJGZvfr9w
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Цъфнахме и вързахме -: Feb 08, 2018, 09:55
Добре колеги от гореизложеното нищо друго не ми остава освен да се съглася с вас , защото нямам повече аргументи които да изложа.

Имам само един въпрос. Абсолютно сигурно ли е че тези изчисления които прави графичната карта са транзакции а не нещо друго? Някои валидирал ли го е това?
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Цъфнахме и вързахме -: Feb 07, 2018, 16:02
@4096bits

Странно ми е , но и да и ти имаш право. Кажи ми ако всеки почне валута да си прави, на мен ми изглежда като приключване на трудовия работен пазар и голям бум на пазара на графичните карти. Технологии,производство,промишленост отива подяволите защото всеки ще си кисне вкъщи вместо да ходи да се бъхта да зглобява нещо. Аз от тази гледна точка казвам че това е временно явление и че се разчита на хора които неразбират.
39  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Цъфнахме и вързахме -: Feb 07, 2018, 11:10
А за крипто валутите недей ги меси и сравнява. Това е временно явление (луд съм нали). Доникъде няма да я докараме ако частни фирмички почнат валута да правят. Ако те са бъдещето тогава всеки ще си прави сам валута, всеки отделен идивид ще си има coin? Кво по яко от това. Моя coin е по-добър от твоя. С тия криптовалути се разчита на хора на които неразбират. Те и по-голямата част са такива.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Цъфнахме и вързахме -: Feb 06, 2018, 12:32


Много пъти съм чел, че програмистите били мързеливи хора, ама май не е така. Добре, че не го работя това, ма и съжалявам донякъде щото изглежда забавлението е пълно   :D

Точно така е но трябва да правиш разлика между програмист и кодър (coder). Програмиста понеже е мързелив ще ти оправи проблема за да не се занимава повече с това, кодажията няма да ти реши проблема а просто ще се занимава със следствието от него. То програмирането като цяло е начин на мислене, демек как да го оправа това че повече да не се занимавам с тая простотия. Това е голямия въпрос обикновенно. Кодъра ще ти закърпи положението без да реши генералния проблем и след известно време от следствието с нерешаването на проблема отново ще трябва да кърпи и така до безкрай. А това води го голяма база код която дори и обектно да е написана става една голяма свързочница между обекти и неможе да му се хване края.
41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Цъфнахме и вързахме -: Feb 06, 2018, 09:30

Относно другото. В България има работа единствено за бачкатори. Няма работа за гении.  Има, но това е пак работа за бачкатори. Българските бачкатори живеят добре, но живеят добре спрямо другите бачкатори. А на запад оценката на гениалните е съвсем друга спрямо оценката на бачкаторите. Парадокса е, че тамошните бачкатори взимат повече от тукашните, но живеят така, както живеят останалите. Съвсем друг е въпроса, че там всички живеят добре.


Аз им викам багерчета.По цял ден пише безмислен код без да осъзнава че колкото повече мисли толкова по-малко код ще му се налага да пише, следователно и по-малко инструкции към процесора ще задава и т.н, ама кой ти обръща внимание на тези неща в днешно време. Това си има и логичното обяснение разбира се, защото мисленето причинява болка и хората го избягват.

Да не говорим че така наречените новоизлюпени програмисти гледат на програмния език като на няква стока която за да е по яко трябва да е повече, и изобщо не осъзнават че кода е средство за постигане на цели и то там логичното е че е по-добре с по-малко код да постигнеш големи цели. Аз като видя функция с 6000+ реда код и ми иде да се разстрелям сам.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Цъфнахме и вързахме -: Feb 05, 2018, 10:58
Интересна тема и аз ще се включа като човек работещ професионално като developer.

Мога да ви кажа че кадрите които бълват университетите за чеп за зеле нестават. Незнам на какво ги учат там, но програмист без да знае assembler и C извинете ама не е за тая професия.Неказвам че трябва да ги знае перфектно, но просто трябва да е запознат с материята.Това са фундаменталните езици чрез които човек разбира как работи компютъра изобщо. Пък после всеки може да избира дали да прави нещо на уеб или там кой каквото го кефи.

Голяма част от кадрите неразбират какво се случва на по-ниско ниво в системата, че дори и незнаят как един прост масив се позиционира в паметта. А като не ги знае човек тези работи почва да прави неща които ядът толкова памет че не е реално просто.

Да не говорим че изобщо липсва всякакво критично мислене към това което прави или това което ползва. Ако сте решили да се занимавате сериозно и професионално в тази сфера ви препоръчвам да се учите сами а работа и без тапия ще си намерите не се притеснявайте за това. В България е толкова зле положението че и без диплома можете да си намерите работа в I.T. бранша.

Сега разбирам че след мене ще се изсипят една камара от вишисти тука неможещи да преглътнат фактите но sorry това е положението.
43  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 17, 2018, 17:01

Директория Templates не ти е резервирана. Ако искаш да си направиш такава, направи си я в Documents.


Е как да не е резервирана като е. Резервирана е за /home/user/ директорията. Що казвате на черното бяло немога да разбера. То е очевидно просто. Целия проблем се решава с .Templates и въпроса е приключен ама то нестава само с ядене както са казали хората.
44  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 05, 2018, 07:23
@cybercop не е нищо лично човек нядявам се го разбираш. Проблема идва от там че се разминаваме във вижданията си за тези неща което всъщност не е проблем като се замисля а е добре защото поражда дискусии.

Аз много добре разбирам ти какво искаш да кажеш. Това което ме води мен основно и ме дразни е че това трябва да е дистрибуция насочена към Десктоп потребителите които са технически неграмотни и нямат намерения да се ограмотяват което е абсолютно нормално.Под технически неграмотни разбирай да не администрират и конфигурират софтуер. Незнам дали е много правилен примера но ти като отидеш в ресторант и си поръчаш нещо интересувате ли те термичната му обработка как точно става и как се прави или просто искаш да си го поръчваш и да го консумираш. Ако ставаше въпрос за Slackware примерно нямам аргументи с които да те оборя.

Точно поради такъв род проблеми тези графични среди изпитват трудност да се конкурират на Десктоп пазара.

А това че ние си го можем е отделен въпрос. Ние можем да си играем с компютъра и без графична среда.

Надявам се дадох повече светлина относно защо изобщо пуснах тази тема.

П.С. А това че граматиката ми е под всякаква критика е абсолютно така и се извинявам и не се правя че не го виждам  ;D
45  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 04, 2018, 17:08

А, защо пък да не се научиш да пишеш на български ?
Както забелязваш, всеки е недоволен от нещо. Въпросът е, дали търсиш решение или повод да се оплакваш.
Не знам за твоите "домашни", но аз съм изкарал едно Вишо само с работа под Linux и приложения за нея. В момента работя под нея ежедневно. И, вЕрвай ми, изобщо не ме е затруднявало, че ми е заето името "Шаблони" в папка шаблони. Само, дето не мога да се сетя, каква ли асоциация ще се нарича "Шаблони" и за какво ще бъде. Смисъла на MiME типовете е да асоциират един файл с едно приложение.

Виж сега приятелю.Когато нямаш аргументи се хващаш за граматиката. Да абсолютно убеден съм че ти като инЖенер или там какъвто и да се водиш ще се оправиш  с проблема. Явно създаваш неща за хора с поне 2 Вишета които нямат да имат проблеми да работят с тях.

Когато почнеш да правиш нещо за обикновенните хора които не са технически грамотни а просто искат да натиснат бутона и да работи тогава идвай и обяснявай кои как се оправя.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 17