Автор Тема: Какво се случва в софтуерната индустрия тия дни?  (Прочетена 774 пъти)

blast

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
Би ми било интересно да чуя вашето мнение относно фундаменталната трансформация на традиционния бизнес модел при софтуера, която като че ли навлиза в нова фаза през последните няколко месеца. Ето и няколко интересни въпроса:

Какво е бъдещето на софтуера като продукт или услуга (Web 2 и уеб базирания десктоп, на който Google, Microsoft и Yahoo се опитват да препикават територии)

Кое кара големите играчи като Oracle и Microsoft да се отказват от досегашните си пазари и канали за продажба? Oracle все повече се фокусират основно в high end пазара, но вече не толкова като доставчик на продукти, а по-скоро на решения и услуги, а Microsoft бутат нещата към subscription модела (Windows Live & Office Live) и заявават, че трябва да преосмислят из основи що е то MS Office (разбирай офис пакет) - предварителната версия 2007 на MS Office е потвърждение за промяната.

Какво мислите за бъдещето на традиционните големи Линукс играчи и новите "звезди", стъпили на раменете на утвърдени дистрибуции в света на свободния софтуер, но далеч задминавайки популярност и брой потребители и тях и "конкурентите" им за краткото време от началото на своето съществуване  - например Ubuntu, PC-BSD?

Не сме ли свидетели на ускорено набиране на скорост на втора голяма вълна в ИТ индустрията след масовото навлизане на Интернет?

P.S.
Аз имам своите отговори, интересно ми е да чуя и вашите.



Активен