Автор Тема: "Себичният ген"  (Прочетена 10544 пъти)

believer

  • Гост
Re: "Себичният ген"
« Отговор #30 -: Nov 16, 2008, 14:42 »


Ами ако Бог е създал живота, тогава кой е създал Бог? Моята теза по въпроса е че понеже той е възможно най-висшата инстанция, вероятно е открил машина на времето, върнал се е назад във времето и се е създал сам :) Защото друго обяснение няма, няма и според религията. Така че най-лесния начин да се атакуват креационистките тези е просто да поставиш въпроса "добре де, животът е прекалено сложен, за да е възникнал сам. Тогава този дето го е измислил кой го е направил?". И тогава....капут. Тези хора така или иначе не обичат да си задават въпроси откъде се е пръкнал висшият създател, току виж открият някакъв отговор и вземе че им се обезсмисли цялата религия :)

Ако ти не вярваш и не приемаш, че Бог е създал живота то тогава няма смислъл да задаваш въпроса си. Ако пък вярваш в Бог и в това, че Той е сътворил всичко няма да имаш нужда да задаваш този въпрос. Има и трети вариант, в който може би допускаш, че има някаква сила някъде там но имаш твърде много въпросителни та да повярваш истински.
Е да не изключваме и четвъртия вариант, в който просто се опитваш да омаловажиш вярата на хората.
Нали не мислиш, че само ти сега тук си задал този въпрос?
Ако е бил задаван и от други то тогава определено има разумни отговори на него и едва ли вярата на някой се е сринала след задаването му.
Разума ли е създал материята и сложната информация, която е закодирана в нея или материята е възникнала сама произволно.
Тук въпроса опира и до това на кого вярата е по основателна да вярваш в Големия взрив и абсолютната случайност или във висшия разум, интелект, който е създал всичко.
Всички факти в науката, които не могат да бъдат доказани на 100% се основават и на голяма доза вяра.
Ако имаш достатъчно доводи да не вярваш в разумния създател то аз имам не по-малко факти да не вярвам в големия взврив.
В крайна сметка всеки сам избира, в какво да вярва и в повечето случаи човек вярва в нещо, без да са му необходими някакви сериозни доказателства. Вярата е по-скоро някакво вътрешно убеждение за правилността на дадена теза не винаги основаващо се на разумни доводи или доказателства.
Аз бих отговорил така:

Откровение 22:13 Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят.
« Последна редакция: Nov 16, 2008, 14:48 от believer »
Активен

ANTIADMIN

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
Re: "Себичният ген"
« Отговор #31 -: Nov 16, 2008, 15:16 »
Беливер, защо си мислиш. че всеки вярва в нещо? Аз например не вярвам в нищо, отричам всичко съществуващо ;D
btw. Гледай в youtube true norwegian black metal, там се казва едно изречение, което според мен е много правилно - религията е основа на окраднати души и животи и затова трябва да бъде изтрита. Човек трябва да се научи, да вярва в себе си, защото в него е единственият истински Бог, а не някой, който ти казва какво можеш да правиш и какво не. Бог ти казва, че не можеш да правиш нищо, освен да наведеш глава и да му се молиш. Край на цитата.
Всъщност религиозните хора са много опасни. По някакъв много агресивен начин се опитват да наложат своето мнение, и точно поради това, както каза и gw, че могат теориите им да станат капут, те никога не приемат нещо друго освен собствения си начин на мислене и гледна точка. Да вярваш в нещо, само и само защото то символизира надеждата е много тъжно. Това го правят безпомощните сред нас.
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: "Себичният ген"
« Отговор #32 -: Nov 16, 2008, 15:18 »
Това е добър отговор, но би бил приемлив за човек, който може да приема и вярва във нещо без да се съмнява. Много хора не са такива, включително аз. Сега аз съм атеист разбира се и религиозните постулати никога не съм ги приемал присърце, но да речем не искам да изключа че Бог е създал всичко, просто за мен за всичко си има причина, съответно примерно религията дори не казва каква е причината за сътворението. Защо Господ трябва да създаде вселената? За да има с какво да си играе и да се прави на велик пред създанията си? За да насилва хората да се държат по определен начин (и защо му е това?). Защо за Господ не е приемливо хората да не вярват в него?  И дали това не е приемливо за Господ или само за църквата, която странно защо се опитва да монополизира ролята си на посредник между него и хората?

После, аз не мисля, че науката е измислена с единствената цел да противостои на религията и да изземва функцията й. Науката е развивана с чисто прагматична цел и нейните задачи далеч не са били да установи защо Господ не съществува. Но в науката не съществуват недоказани факти, в които хората вярват. Съществуват хипотези, в които хората имат пълното право да се съмняват и да работят по алтернативни теории.

Вярващите според мен правят грешка, считайки, че това е въпрос на вярвания. Примерно аз не вярвам аксиоматично в съществуването на Големия Взрив, но за мен това е най-достоверната теория (далеч по-достоверна от Сътворението в библията). Появата на креационизма е продиктувано предимно от това, че религията се вижда застрашена по някакъв начин от научните открития. Защо за религиите е важна масата от вярващи хора, нали това е въпрос на лично решение?

Никой не иска да convert-ва хората и да ги кара от вярата си в Господ да преминат към вяра в научни хипотези и факти. От друга страна, в исторически аспект, църквите са се занимавали до голяма степен с това - имам предвид всичките тези мисионери, религиозни войни, кръстоносци, "очистването от лошите вярващи" под формата на инквизиция, ислямски религиозни закони и т.н...ме карат да се съмнявам в правотата на идеи, налагани през вековете със сила, а не с разумни аргументи.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

believer

  • Гост
Re: "Себичният ген"
« Отговор #33 -: Nov 16, 2008, 15:42 »
Доста интересни въпроси задаваш и с радост бих ти отговорил но тук определено няма да стане това.
1. Защото отклонихме темата в друга посока от тази на автора
2. Защото на някой читатели може да не им е приятно да се отклонява темата в тази посока.
Ако искаш да продължим с тази тема няма проблеми ти избери къде. :)

Поздрави! :)
Активен

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Re: "Себичният ген"
« Отговор #34 -: Nov 16, 2008, 17:16 »
Креационизма не е наука. За да бъде наречена една теория научна, тя трябва да отговаря на определени изисквания. Креационизма не отговаря на тях.

believer, фактите са 100% верни, така че няма какво да се вярва в тях. Теориите и хипотезите са само приближение на реалността, базирано на съществуващите факти, и никой не "вярва" в тях. Когато се докаже, че са неверни, учените ги променят.
« Последна редакция: Nov 16, 2008, 17:19 от tarator »
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

believer

  • Гост
Re: "Себичният ген"
« Отговор #35 -: Nov 16, 2008, 17:48 »
Да вярваш в нещо, само и само защото то символизира надеждата е много тъжно. Това го правят безпомощните сред нас.

50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога
Активен

VladSun

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: "Себичният ген"
« Отговор #36 -: Nov 16, 2008, 18:16 »
@believer
Защо винаги се намира някой, който намесва бог във всички такива теми...
Прочети пак какво разискваме и се замисли дали изобщо е трябвало да си пускаш съобщенийцето.

Всеки път се намира някой богопомазан, който разводнява иначе интересните за мен теми.

До всички останали участници във темата, на които дължа отговор - извинявам се, но това ще стане утре :)
« Последна редакция: Nov 16, 2008, 18:37 от VladSun »
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: "Себичният ген"
« Отговор #37 -: Nov 16, 2008, 20:28 »
Ее, ами има според мен връзка. Религията, специално християнската, прекалено много дълго време е набивала в главите на хората, че те (а не животните) са създадени по божия образ и подобние. Значи ето ти една важна причина човекът да не е животно - ако сме правени по модела на оня Големия Шеф, значи ние сме по-специални от останалите, които не са правени по същия модел, един вид ние сме едно ниво по-нагоре от животните в посока някаква там божествена съвършеност.

И действително повечето хора ако ги питаш кое ни отличава от животните ще бъде нещо там или свързано с разума, или с употребата на някакви инструменти. Обаче забавното е че никой категорично не може да отхвърли възможността животните да имат някакво съзнание, някаква идея за време например. Отделно някои шимпанзета също използват инструменти, дори понякога по-сложни (такива комбинирани от 2 части). Хората могат да комуникират, но аз съм убеден, че моят котарак също го прави със себеподобните си например. Хората могат да създават изкуство...еее това вече е интересно, твърде вероятно никой друг вид не го прави...и все пак това ли е което ни прави толкова по-възвишени от животните - мацаниците в пещерите? :)

Едно друго нещо, за което съм сигурен, че никой друг организъм не прави за разлика от нас - ние съзнателно садим семена, отглежда ме ги и ги ползваме, при това от много отдавна. И въпреки това, първите хора със сигурност не са правили дори това. Според мен първите хомо сапиенси са си били баш животни. Може би уникалното нещо на хората е че имат способност да развиват много сложни и динамично-развиващи се обществени структури и взаимоотношения. Имам предвид, че това е налице във всеки пчелен кошер да, но някак си човешкото общество за малко време е успяло да еволюира и да се усложни ужасно много....докато пчелните кошери, мравуняците и всички останали животински общества си стоят на същото ниво.

Но и това е много съмнителна теория. Така че честно казано не знам кое е това, което да ни дефинира като нещо по-специално от останалите организми.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

edmon

  • Гост
Re: "Себичният ген"
« Отговор #38 -: Nov 16, 2008, 20:33 »
аз по принцип не разбирам тези организации защитници на животните....
много ми е превзето и лицемерно ... ужасно дори... бих казал че за това прескачам анимъл планет
защото все спасяват някви изоставени животни.....
Човека си е животно ... и не звучи вообще гордо:)
За произхода на бозайника-хищник човек имам известни съмнение да се е развил чрез еволюция.... с единствеата теза че ако бяхме еволюирали краката може би щяха да ни еволюират така че да не ни е много студено и да нямаме нужда от обувки.
На вегетарянците ще кажа че ако трябваше да ядем само растения защо еволюцията не ние направила преживни....
и трето при сегашното приемане за безкрайност на вселената ... няма начин в тоя безкрай
да няма и други животи.... сигурно би могло да се сметне и статистически:))))
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: "Себичният ген"
« Отговор #39 -: Nov 16, 2008, 20:41 »
Аз по Animal само гледам някакви предавания, които гордо рекламират колко хуманно се отнасят с животните в нормалните страни. Хващат някакви такива  дето собственикът им не се грижи добре за тях, глобяват го, отнемат му ги и после понеже в 90% от случаите преценяват, че животните са недъгави или агресивни, ги пращат за евтаназия :) Така че е доста дразнещ канал определено :)

А пък може би еволюцията ни е докарала дотам да стигнем до идеята как да си правим обувки и затова не ни е направила космати крака :) Просто се замисли сега ако ти е топло на краката щото носиш обувки, защо по дяволите хората с космати крака би следвало да оцеляват по-добре :) В смисъл файда от косматите крака няма, но е твърде вероятно никоя жена да не иска да си има нещо общо с мъже с козина по ходилата :)

Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

gotha

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 551
    • Профил
    • WWW
Re: "Себичният ген"
« Отговор #40 -: Nov 16, 2008, 22:19 »
човешкото общество за малко време е успяло да еволюира и да се усложни ужасно много....докато пчелните кошери, мравуняците и всички останали животински общества си стоят на същото ниво.
Дори мисля, че ще е трудно да докажеш, че мравуняците и кошерите са фукнционирали по същия начин преди няколко хиляди години, така че дистанцията се стопява.

На вегетарянците ще кажа че ако трябваше да ядем само растения защо еволюцията не ние направила преживни....
Даже някои хора твърдят, че месото и холестерола в него са спомогнали много за развитието на човека. Обаче не мисля, че вегетарианците не ядат месо по тази причина. Ако следваме теорията, че Jesus, баща му или някой там горе ни е създал като по-висши същества, то наистина не би следвало да трепем по нисшите, ама това са отвлечени размишления.

@believer, статията за мастурбацията наистина ми отвори очите.  :D Иначе за едно съм съгласен с теб, фактите не могат да убедят някой, който вярва силно в нещо. Още по-малко може да те убеди в противното някой, който не е запознат с доводите, които са те довели до това убеждение. Израстнал съм сред хора като теб, но за радост никой не ми е натрапвал никакви идеи и ме оставиха сам да избирам в какво да вярвам.

Остава интересно да се дефинира какво наистина ни различава от останалите животни, защото явно има нещо. Иначе не бихме могли да "покрием" толкова плътно земната повърхност.
Без да отричам, че животните вероятно имат мисли и могат да комуникират помежду си, мисля че именно тези две неща ни отличават и то не защото ние ги имаме, а те не, а защото при хората са доста по-развити и позволяват по-лесно развитие и надграждане.

PS. Това, че циганин социопат може да се размножава по успешно от привлекателен професор с 3 висши е бъг в социалната ни система и на теория не би трябвало да може да се получава. Причините обясних вече. :)

PS2. Аз не разбрах какво против косматите хора имате ? ;)
Активен

blurmind

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: "Себичният ген"
« Отговор #41 -: Nov 16, 2008, 22:22 »
Аз само с последното трудно ще се съглася, това си е глобален проблем. Имам предвид като цяло най-бедните държави с най-необразовано население имат най-голяма раждаемост.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Apache конфигураця за "heavy loaded servers"
Настройка на програми
masterross 1 1881 Последна публикация May 06, 2005, 11:06
от cyrilo
HDD ext3 recover, "Stellar Phoenix Linux" ??
Настройка на хардуер
help40 3 6294 Последна публикация Sep 20, 2012, 21:51
от Acho
"paskal case" / "camel case"
Общ форум
Apache 3 7451 Последна публикация Aug 11, 2006, 10:01
от ivak
Проблем с "struct cdev" и "struct semaphore"
Общ форум
halturata 22 12762 Последна публикация Aug 14, 2007, 17:31
от tarator
Проблем с "reboot", "halt" и т.н.
Настройка на програми
turboshark 5 7202 Последна публикация Sep 22, 2007, 00:13
от turboshark