Автор Тема: Проекта за писмо на г-н Ламбрев до президента  (Прочетена 2881 пъти)

boril

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
Проект на г-н Йовко Ламбрев за писмо до президента на републиката:

До Президента на Република България


Г-н Президент,


Обръщаме се към вас като към най-висша инстанция, с която бихме желали да се срещнем и да обсъдим сделката между Държавната администрация и Майкрософт, която беше официално обявена на 17 май от Министъра на Държавната администрация г-н Димитър Калчев и управителя на "Майкрософт България" г-н Теодор Милев, за закупуването на правото на ползване от държавната ни администрация на 30000 пакета MS WindowsXP и MS OfficeXP на български език за период от три години за сумата от над 13 милиона долара, които ще бъдат платени от държавния бюджет. Сделката беше обоснована с нуждата от лицензиране на нелегалния софтуер в администрацията ни и недоброто владеене на английски език от преобладаващата част от нея.
Считаме за неуместно подобна мащабна сделка да бъде сключена без обявена процедура по Закона за Обществените поръчки, както и не можем да приемем аргументите, че платформата и продуктите на Майкрософт са предварително избрани, защото не съществуват алтернативни решения. Такива съществуват, както в комерсиални варианти така и като безплатни решения с Отворен код и локализацията им на български език не е по-лоша от тази на продуктите на Майкрософт, които са едва частично преведени и то не всички от тези, които се предлагат като български версии.
Във връзка с това едновременно като данъкоплатци и компютърни специалисти имаме няколко въпроса и предложения, които сме готови да доразвием и обсъдим детайло. А именно:
Защо е нужно ново лицензиране при положение, че такова беше направено при администрацията на г-н Тагарински и защо сега не се купуват само допълнителни лицензи? Защо цената на сделката се представя като изключително изгодна при положение, че това е сума само за абонамент и след изтичане на трите години отново ще се окажем с нелицензиран софтуер, а отстъпката при тази сделка е само около 17% от цената на самите пакети.
Смятаме за грешка държавната ни администрация да бъде зависима от софтуера и собственическите формати на една единствена корпорация, което в последствие ще наложи използването на тези формати от всички граждани при комуникациите си с държавните институции. Считаме, че такова обвързване може да повлияе на развитието на информационните технологии за доста години напред. Във връзка с това намираме за неразбираемо да се прави такава мащабна сделка без дискусия и обсъждане с ИТ средите в България и да не се проучат алтернативите.
Какви са причините изобщо да не бъде обърнато внимания на Свободния софтуер с Отворен код, който може да бъде една наистина добра и финансово изгодна алтернатива? Операционните системи с Отворен код и Свободния софтуер са технически надеждни и изключително сигурни, много гъвкави и конфигурируеми за различни специфични нужди и приложения, и са изработени и спазват отворени, добре документирани и утвърдени спецификации и стандарти, които не са собственост на конкретна фирма или организация, а това в по-общ смисъл гарантира не само демократичните права за достъпността и правото на публична информация на гражданите, а и постоянността на упражняване на това право, независимо от конкретни софтуерни реализации или компютърни платформи. Не без значение е, че обикновено този софтуер е напълно безплатен или със символични цени, което намалява разходите по придобиването му и съответно при обновяване и експлоатация, което би довело до значителни спестявания от използването му в публичните институции. Множество решения с Отворен код са едни от еталоните и в областта на сигурността и стабилността, което не може да се пренебрегва, когато става въпрос за технологии, на които ще бъдат поверени важни или конфиденциални данни от съществено значение за коя да е държавна институция.
Евентуалното приложение на Свободен софтуер в държавната ни администрация, както и в системата на образованието би предоставила възможността той да бъде усъвършенстван и пригоден за специфичните за българите нужди като съответно тези инвестиции остават в България и дават тласък на развитие на информационните технологии в родината, включително провокирайки създаването на нови специалисти. Докато тези средства в момента изтичат за софтуерни лицензи със сумата от 13 милиона долара можеха да се закупят примерно около 26000 компютъра за нуждите на средното и висшето образование с безплатната операционна система Linux и безплатния офис-пакет OpenOffice.
Множество държави в Европа и света, като Германия, Великобритания, Франция, Австралия, Съединените щати, Китай, Мексико, Перу и много други проучват възможността за използването на решения с Отворен код в администрацията и образованието, а някои вече предприемат конкретни и категорични стъпки в тази насока като миграция към платформи с Отворен код, законопроекти за стимулиране на разработката на подобен софтуер и приоритетното му използване пред този със затворен код и частни и собственически файлови формати.
Ние сме хора, уверили се в предимствата на софтуера с Отворен код, самите ние създаваме подобен софтуер или сме в състояние да го развиваме. В България има достатъчно професионалисти, работещи за фирми от областта на информационите технологии тук и в чужбина и можем и имаме възможност да сравняваме различните платформи. Основният принцип на софтуера с отворен код е, че той е свободен, което освен, че означава, че може и да е безплатен, трябва да се тълкува като суверен - т.е. на никой не може да се отказва правото да притежава, разпространява или променя такъв софтуер. Което гарантира неговата гъвкавост, надеждност, функционалност и необвързаност с недокументирани затворени формати. Трябва да се разбере че моделът "Отворен код" не е възможно да се прилага при разработването на всяка програма, но програмите, които са разработени по този модел по нищо не отсъпват на комерсиалните си еквиваленти. В много от случаите те дори ги превъзхождат.
Надяваме се г-н Президент, че Вие и Съвета ви за Информационни технологии ще проявите интерес и ще съдействате решенията с Отворен код да бъдат дискутирани и третирани наравно с останалите поради тяхната значимост, функционалност и достъпност. В желанието си за осъществяване на среща ще се радваме ако съвместно дискутираме горните проблеми като сме готови да предложим и конкретни съвети, да демонстрираме готови решения и да отговорим на евентуални въпроси.
Активен

maxich

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 119
    • Профил
Цитат
Без край ли е далаверата за комисионерите на "Майкрософт"?

И при това правителство държавата продължава да купува софтуер на скандално високи цени

Вени Марковски:

...
Единственото, което не се промени от 2001 г. насам, е далаверата със софтуера на "Майкрософт". Дори и на мен - човек, който е имал най-различни отношения по тази тема с властта - съдил (покойния министър Димитър Калчев), кореспондирал с отворени писма (Ники Василев), пускал сигнали в прокуратурата (Борис Велчев)... дори и на мен ми е трудно вече да пресметна колко стотици милиони лева се източиха от държавната хазна за 13 години, под претекст "легализиране" на уж незаконния софтуер на държавната администрация.

Да, става дума за целенасочена, дългогодишна далавера, от която бюджетът е ощетен с над 100 милиона лева. Т.е. на всеки гражданин на републиката държавата е бръкнала и извадила по най-малко 15 лева, които после самичка е дала на посредниците по сделките със софтуера на "Майкрософт".

Ще се опитам накратко да обясня как става възможна тази далавера

и защо именно тя може да бъде критичният тест за правителството на Бойко Борисов. Лобистки сдружения отиват при всеки министър - на културата, на държавната администрация, на вътрешните работи, и обясняват как България е пиратска държава, т.е. такава, в която се използва много софтуер, основно произведен от щатския монополист "Майкрософт". За доказателство посочват "специалния доклад 301" на американския търговски представител (висока длъжност в администрацията на САЩ), в който България фигурира ту в "списъка за наблюдение", ту в "черния списък".

Министрите, които не разбират нищо от софтуер, от възможни алтернативни решения с използването на безплатни и свободни операционни системи и офис пакети, но за сметка на това разбират колко лошо звучи това "пиратска държава", а и се плашат "какво ще кажат американците", веднага се съгласяват, че това не е добре и пишат мнения до министъра на финансите, че е необходимо да се отпуснат средства за софтуер.

Държавата подписва договор, но не с "Майкрософт", защото тогава цената на софтуера ще бъде ниска, а с посредниците, защото тогава има комисионни и те са значително по-тлъсти. При това държавата подписва не прост договор, с който да купи софтуера, а договор, с който го наема за ползване, обикновено за три години. А и на всичкото отгоре подписва договор, по който купува софтуера не с обичайната за големи клиенти отстъпка от 90 (деветдесет) на сто, а на значително по-висока цена дори от тази в магазина.

Държавата плаща по над 1000 евро на компютър за софтуер,

който в магазина струва 400-500, а ако се купува в големи количества, от производителя, стандартната отстъпка би свила цената му до 40-50 евро.

Всички отчитат поредната малка крачка по пътя към легализирането на софтуера в страната. Но не мислете, че това означава, че България ще изпадне от "Доклад 301". Напротив, тя си остава там, защото лобистите имат нужда от това - ако изпадне, тогава как ще оправдаят пред следващото правителство нуждата от харчене на още пари за още софтуер?

В задачата с толкова много известни факти се появяват следните въпроси, на които най-добре може да отговори именно правителството на Бойко Борисов, но не с отговорите, които ще му подготвят чиновниците, одобрявали предишните сделки:

Защо държавата плаща стотици милиони

за нещо, което би могло да се договори при значително по-ниска цена? Защо Икономическа полиция, по мой сигнал, разследва тази далавера и установи, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление, а след това Софийската градска прокуратура отказа да повдигне обвинения? Защо всеки министър продължава да подписва послушно исканията на своите чиновници за продължаване на тази далавера и какво струва това на опосканата хазна? Защо всеки Министерски съвет продължава да толерира скандалната сделка със софтуера на "Майкрософт"?

В последната година видяхме как Бойко Борисов сменя без да се колебае министри, насърчава уволняването на чиновници от среден калибър, злоупотребители с доверието или с държавните средства, подкрепя подаването на оставки на шефове на парламентарни комисии, на зам.-председател на Народното събрание, оттегли кандидатурата на еврокомисарката Румяна Желева и т.н., и т.н.

Но когато онзи ден прочетох в "Сега" как Министерството на образованието отново е решило да плати за наем на софтуер 10 милиона лева, започнах да се чудя дали цялата тази активност не е фалшива, защото всъщност не засяга основата на корупцията в България - източването на огромни суми на формално законно основание от държавата.
...

23.7.2010 г.
segabg.com/online/new/article...00902
Активен

vyrgozunqk

  • Гост
Странно ми е защо се учудвате, едно, че управляващите ни са компютърно ( а и не само ) неграмотни и второто е, че някой гуши здрави пари по трасето, това е ясно...
Няма да ме учуди факта, че дори самите Майскро$офтци са бутнали някой рушвет, все пак са всеизвестни с монополистичните си действия и начини на прилагането им.

Навсичкото отгоре, ако погледнете средностатистическите потребители в Б-я, каквито са и управляващите, грам хал-хабер си нямат, че има алтернативи.
1-2 пъти имах "злощастието" да се сблъскам със сисадмини, към администрацията... та и те не бяха на особено интелектуално ниво.
« Последна редакция: Jul 23, 2010, 20:13 от vyrgozunqk »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Абе хора, темата е от 29 Май 2002 г. доста е стара вече. Верно е актуална винаги, и моите уважения за Йовко Ламбрев. Не мога да забравя и неговата статия за компилиране на ново ядро, от нея съм научил доста неща навремето.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

maxich

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 119
    • Профил
Какво като темата е от 2002 г., когато проблемът очевидно продължава да бъде актуален? Днес стана ясно, че и руснаците вече са се заели сериозно за да прекратят с плащането за лицензи и да започнат с поръчки от местни разработчици, вместо импорт, като съответно насърчават и иновациите в собствената си икономика -- http://www.darikfinance.bg/novini/46339 , http://money.ibox.bg/news/id_1042275007
Активен

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Това с избора на комерсиален софтуер е ясно. Комисионна от 2% при 0.00лв. е 0.00лв., а комисионна от 2% върху 13 000 000 е доста вкусна хапка.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Мислех да изтроля нещо по повод на подръжката на линукс системите и как няма компания, която да я предложи в България, обаче днес някакъв изтрещелник ме набеди за Санчо и линуксаджия-ала-кон-с-капаци, така че ще ми е съвестно. Вече не знам какво да кажа :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
обаче днес някакъв изтрещелник ме набеди за Санчо и линуксаджия-ала-кон-с-капаци.
Набедил те е за Санчо или за Дон Кихот? Защото ако е Санчо е много лошо. Това е тъп слуга. Виж за Дон-кихот е малко по духовно ;D

Защо ли се учат UNIX в западните университети? Изобщо в съвременният свят има ли оцелял, пълен и ставаш за работа UNIX или всичко вече е LINUX. [_]3
« Последна редакция: Dec 28, 2010, 19:45 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

maxich

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 119
    • Профил
Ето, вчера Правителството е одобрило 10 млн. лв. за „Майкрософт“

Цитат
... В периода от 2002 г. досега в държавната администрация са сключени няколко договора за лицензиране използването на софтуерни продукти на „Майкрософт”. ...

28 Декември 2010
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0228&n=1831&g=

Като забележете -- отстъпката заради предсрочното плащане щяла да доведе до значително облекчаване на държавния бюджет през следващата година
Активен