Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: asa в Jan 19, 2004, 14:18



Титла: failback локал при UTF-8
Публикувано от: asa в Jan 19, 2004, 14:18
Неотдавна ми се наложи да използвам RedHat машина с bg_BG-UTF-8 локал и забелязах един сериозен проблем. Всичко, което не е Unicode и не се прекодира от самата програма или тулкита и практически се показваше и третираше (примерно при сортиране) като латиница. Прегледах каквато документация za UTF-8 намерих (много малко), но така и не разбрах как да реша проблема.

Въпросът ми е: Има ли начин в Linux/BSD при UTF-8 системен локал да се зададе failback локал, като който да се третира всичко, което не е Unicode.

Такава възможност има във Windows XP/2003 (а доколкото знам и в 2000), MacOS X, BeOS и OS/2 eCom Station - практически всички други основни операционни системи, използващи Unicode. Убеден съм че в Locale поддръжката на Linux това също трябва да е заложено. Без възможност старите програми и документи да се показват и използват коректно много от хората, работещи с различна от iso-8859-1 кодова страница просто не могат да минат към UTF-8.

За съжаление всички, които съм питал досега не знаят как да се реши проблема. Обикновенно се стига до предложение да се преработи конкретна програма. Сигурен съм обаче че в Locale трябва да е предвидено решение - не може да се изисква да бъдат преработени всички стари програми и пренаписани всички стари документи, още повече че в другите ОС това не е проблем. ???