Покажи Публикации - 4096bits
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 314 315 [316] 317 318 ... 326
4726  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Драгомир Стойнев: "технологията е една, продуктът е един" -: Dec 15, 2013, 13:13
Смешно! Вчера гледах в тубата филм за Чернобил и как цяла Европа е била на косъм. Към края на филма се появява тази редица от железни конструкции, високи и пляснати почти в нищото, за които май не споменаха. До днес се чудех какво е. Мерси.

Съзидателността я убиват още в училище. Убиват любознателността. В крайна сметка израства човек, който не задава много въпроси, мисленето му е вкарано в релси. Нормално. Целта не е да се създават нови неща и да се правят нови открития. Стигнали сме степен на развитие, при която може да се автоматизира всичко. Все по-малко ни се налага да използваме сивото по предназначение и резултата го виждаме. Преди, когато нямаше GSM-и и изобщо мобилни комуникации, помнех телефоните на почти всички съученици. Сега помня само моя.
4727  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Не мога да инсталирам скайп на 64 бит Debian -: Dec 14, 2013, 23:39
Ти му каза да форматира дяла като ext4 например?
4728  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос относно инсталация на дебиан -: Dec 14, 2013, 22:15
Как получаваш интернета на компютъра си? За да ти иска CD, за да инсталира останалото, изглежда, че не може да се свърже, където му трябва.
4729  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Не мога да инсталирам скайп на 64 бит Debian -: Dec 14, 2013, 21:05
Да разбирам ли, че си инсталирал Линукса върху NTFS?  ???
4730  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Не мога да инсталирам скайп на 64 бит Debian -: Dec 14, 2013, 18:08
Това с обърнатото изображение на скайп го имах на Убунту 9.10. Така и не намерих решение.  :D
4731  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Драгомир Стойнев: "технологията е една, продуктът е един" -: Dec 14, 2013, 14:29
Да се обясняват нещата на разбираем език, не е достатъчно. Много важно е, ако можеш, да предизвикаш желание да те слушат. Преди време, в продължение на около година и половина правех понякога по три презентации на ден, средно по 50-60 мин. всяка. Преди да започна изобщо да се занимавам с тази нелека ( както се оказа противно на очакванията ми впоследствие ) задача , си нямах и понятие от иначе много сериозната материя, по която трябваше да говоря. Хубаво беше, че имаше човек, който можеше да обяснява. Аз пък не се свенях да питам. И е ужасно, когато срещу теб е застанал специалист и ти се опитваш да му обясняваш неща, които да го бутнеш насън, няма как да сбърка. Виждаш му отегчената физиономия, насмешлива и понякога подигравателна, но си казваш, че не си заради него там и не му обръщаш внимание. Дори нарочно ги зяпвах втренчено понякога. И понякога помагаше.
Разбираш, че си се справил, когато след дългото говорене, започнат да ти задават смислени въпроси. Голям кеф, но е уморително.
Та, какво съм забелязал в нашите министри, а и не само в тях, също така и в хора от тяхната порода. Застават да говорят. но след две изречения вече знаеш, че им е малко мътно пред очите. Че не са наясно. Предполага се, че имат около себе си "експерти", които могат поне надве-натри да им обяснят нещата, ако има кой да се заинтересова. Най-малкото, за да могат да направят лична преценка, а не да разчитат на друг, който им казва, "това става, това не става", приемайки го за чиста монета. Няма как да се разбира от всичко, но все си мислех, че желанието за знания и това да се развиваш, са присъщи на всички ни човешки качества. Изглежда бъркам.
Когато застанеш да говориш пред хора, се стремиш да направиш така, че да те сушат. И разбираш, кога не се случва. Опитваш се , да обясниш нещата, съобразявайки се по възможност с хората, които са срещу теб. И докато говориш, разбираш, дали се справяш или не. Хората са срещу теб, има ответни реакции, които прочиташ и според тях, може да се наложи малко да промениш това, което се опитваш да обясниш, да се отклониш леко, ако трябва. Има един вид диалог.
Но при онези хора диалог няма. Те нямат връзка с хората. Не се движат сред хората, не ги слушат, какво си говорят, какво ги вълнува. Неизбежно е, заставайки да дрънкат умните си приказки, да изглеждат нелепо. Рядко действителността има нещо общо със словоизлиянията им.
Знаят, че вършат нередни неща. Ако си вършеха както трябва работата, нямаше да ги съпровожда охрана навсякъде, където отиват. Разбираемо е. Аз лично, ако видя Сергей Станишев сам на улицата, не зная, дали бих се сдържал. Но не им пука.
4732  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Порблем с Cisco/Linksys EA2700 -: Dec 14, 2013, 12:51
И това "до" означава ли, че можеш да имаш 50Кb връзка и да не можеш да си потърсиш правата? Не мисля. Защото дори и да ти спре интернета, пак до теб стигат някакви броудкаст пакети и подобни, т.е. "получаваш" нещо, има трафик. Сигурно трябва да спре тока или да среже някой кабела с ножица, за да спре и това. Това се вписва в "до" 100Мb, нали? Не е нула. Не съм виждал някъде дефиниция, какво е да "имаш" интернет. Хората по разни села и градове си плащат за ток, но получават 220, 200, 180 волта понякога, товари се инсталацията им, гърмят им уреди. Изглежда ми същата ситуация. Какво значи да плащаш за услуга, но да не получаваш и една трета от възможното? Ясно е, че скоростта на връзката зависи от много фактори, но постоянно да си с 2/3 по-ниска скорост, също означава нещо, нали?
Всеки договор е направен така. И ако поискаш да се договориш за други условия, възможностите за сключване на договор между страните се приближават до нула. Като се каже "договор" вече се разбира "обвързване", не договаряне за условията на споразумението. Няма договаряне. И разбира се, "договорът" е неравноправне. Такива договори изобщо не трябва да има.
Тази материя е толкова обширна, че може да си пишем до 2020-та.
4733  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Драгомир Стойнев: "технологията е една, продуктът е един" -: Dec 14, 2013, 11:37
Едва ли министъра знае, какво прави и говори. Най-вероятно децата са по-образовани и от него в областта. Погледнато от тази страна, е явна проява на човешка глупост, да се изтъпанчиш с изправени рамене и да правиш нещо, от което си нямаш хал-хабер. Даже понякога застава пред камерите със същата увереност и човек започва да се чуди, идиоти ли са тези там или нас ни имат за идиоти?! Тъй или иначе образованието е последна грижа за онази паплач.
4734  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Порблем с Cisco/Linksys EA2700 -: Dec 14, 2013, 11:29
Ами приятеля ти да провери, като пъхне директно кабела в компютъра/лаптопа и да засече скоростта без рутер. На тей оптиката им е само до някаква кутия, най-много до блока и от там е обикновена 10-100 мрежа. Имал съм си малко вземане даване с тез. Всеки се отказва от тях. Аз бих пуснал жалба до Агенция на потребителите.  Обикновено след това нещата се оправят. Или пък не.
4735  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Не мога да инсталирам скайп на 64 бит Debian -: Dec 13, 2013, 22:40
Мушнал си флашката на уиндоус на предния линукс? Нещо не разбрах
4736  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Драгомир Стойнев: "технологията е една, продуктът е един" -: Dec 13, 2013, 22:36
Дали някой ще разкаже на дечицата, как се ликвидираха 25 предприятия от военно-промишления ни комплекс и сега са останали от тях само две, като едното е пред фалит? Как страната е докарвала по 5 милиярда долара годишно само от това производство. И че сме били четвърти в света по производство на оръжие, а сега никъде ни няма? Едва ли!
4737  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Проблеми с "Kubuntu 13.04" -: Dec 13, 2013, 22:03
Добре! Моят чисто нов лаптоп е в Полша на ремонт и не зная, как вървят ефектите на KDE на него, защото до последно се чудех дали да инсталирам ubuntu-minimal или ubuntu server и после само нещата, които ми трябват или да се направя на мързелив и да инсталирам от някакво live cd/dvd "цяла" система. И харда крашна преди да реша.
Обаче на десет-инчовото ми нетбуче махнах УСУ-то, махнах и Crunchbang и на мястото на първото инсталирах Kubuntu 13.10, на мястото на Crunch-a сложих ubuntu-minimal и сега гледам кой tiling wm да му сложа.
КDE върви добре дори на това умряло Atom-че ( N270 ). Не съм пипал ефектите, нито съм ги търсил къде са. Всичко съм оставил както си го намерих след инсталацията. Смених само темата и иконите с някакви по-семпли. Сега погледнах в менюто на системата и видях нещо наречено "System Settings".  Току-що погледнах и там забелязах иконка "Desktop Effects".  От по-нататъчно упътване мисля, че няма смисъл. Скайп го дръпнах от сайта. Има си го като .deb. Нямах проблем с инсталацията.

Ще допълня, че преди да намеря, какво точно да направя, за да мога да стартирам например Ubuntu 13.10, Kubuntu 13.10 например на чисто новия и в сервиз в момента лаптоп, имах проблем със зацикляне при буут още на live cd. Оказа се, че трябва да вмъкна и nomodeset за да се оправи. В момента не съм любопитен, какво точно означава това, но чакам да си получа машината и ще разбера. Ревах тук, как мога да реша проблема със стартирането на live cd на тея 13.10-ки. Нищо. Ревах и по други форуми. Чужди също. Нищо. Малко се вкиснах. Но две седмици по-късно намерих и решението, което вече казах, какво е. Беше въпрос на правилна формулировка на проблемчето ми в гугъл. Докато в оня момент се зачитах отново, как да си оправя нещата, поразходих се и по някои странични линкове и научих още интересни неща.
Днес покрай ровенето за tiling wm-ите, разбрах и какво xdg-open, sensible-browser правят. Покрай едно разговорче по скайп и невъзможността ми да пусна втори акаунт за едно с моя, разбрах за --secondary опцията на Skype, която позволява да бъдат отворени още инстанции. Преди,за да се пусне втори скайп се правеха странни упражнения. Разбрах също и какво са .desktop файловете и много ми харесаха.
Всички тези писаници ги допълних, защото от много време зная, че е по-добре човек да си поблъска малко главата, за да "поумнее". Ако тук или другаде ми бяха дали отговорите, щях да изпълня всичко като папагал и нямаше да науча нищо друго.
Сега ще си поиграя с тези .desktop зад а си направя иконки за някои скриптчета и да си ги добавя където искам към Kickoff Application Launcher-а на KDE  :)
4738  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Не мога да инсталирам скайп на 64 бит Debian -: Dec 13, 2013, 21:25
Пробвай това. Прави се и се поддържа от двама българчета, Интерфейса може да ти е на български, ако желаеш ( разбира се каквото е преведено на български, но "старт" меню и основните неща са ти на български ), лесно можеш да се ориентираш за основните неща, има си вградено всичко нужно за ежедневните неща, пък и за повече. Скайп, офис пакет, плеъра си подкарва филмите със субтитрите, както се очаква, настройката на мрежата е лементарно.
За новаци е супер.
4739  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Продължителна работа на харддиск -: Dec 12, 2013, 23:48
Трябва да се чете, какво казва производителя. Да си представяме причините за евентуален отказ, няма смисъл. Едва ли знаем как са произведени, как е механиката им и прочее неща. Знаем общи неща и толкоз. Нито имаме подходяща апаратура да си тестваме наволя, Пиша ги тея безсмислици, щото изказването за износването на стоманата на лагерите ме накара да си спомня, че от много години, "лагерите" на HDD-тата не са лагери в общоприетия смисъл. http://en.wikipedia.org/wiki/Fluid_bearing
Ето и едно PDF-че, дето ме накара да се зачета малко повече.
http://www.hgst.com/tech/techlib.nsf/techdocs/089C4B963AEE9A6F86256D340075052F/$file/FD_White_Paper_FINAL.pdf

Как се проверява, колко часа са роботили дисковете?
4740  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: IM сървър -: Dec 12, 2013, 13:52
Не съм наясно с много от нещата, интересите са ми доста по-настрани от IT живота, но малко по малко научавам по нещичко и така си улеснявам живота. Ръководил съм хора и зная, че е почти невъзможно, да ги отучиш от навиците им без крути мерки, а това пък разваля въздуха на всички.

Може би, ако направи така, че да няма възможност да се пишат локално файлове, на всяка една машина, а единствено на сървърите. Тогава тъй или иначе всичко ще се качва там и пращането на файл през скайп в твойте мрежи се обезсмисля. ( да посочиш файл на сървъра, който скайп да вземе от там и да го прати на колеагта, вместо колегата просто да си го достъпи в WE.
Относно пращането на файлове до въпросните държави... Мисля, че bittorrent може да свърши работа. Решава се проблема с чупенето на файловете, защото се пращат на парченца, които се сглобяват на място, може да се направи и проверка след трансфера, няма значение също така и какъв е размера на файла.. Само ще изпратите няколко десетки КВ торент файл.

п.п. Едно 30 секунден погле с помощта на Гого и намерих това.
http://security.stackexchange.com/questions/23973/how-to-restrict-skype-file-transfer-outside-of-lan
Вътре е описано, как да се спре възможността за трансфер на файлове на Скайп, Бърка се някъде в registry. Не мога да го пробвам, щото нямам Уиндоус под ръка. Ако решиш да го направиш така и ти се получи, тогава хората ти ще са принудени да си разменят файлове по друг начин.
Страници: 1 ... 314 315 [316] 317 318 ... 326