Покажи Публикации - 4096bits
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 316 317 [318] 319 320 ... 340
4756  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Болен рутер -: Mar 02, 2014, 00:06
Вградения в ОС софт не показва почти нищо. Направих преди няколко часа тази снимка докато бях с Windows-а. Системата не показваше кой знае какво, Всъщност 7 essid.


http://prikachi.com/images.php?images/740/7115740c.png

Аз съм си пуснал мрежата свободна, но никой не се закача.
4757  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Любими автори -: Mar 01, 2014, 23:45
Аз не знам кой е бай Киро.
Верно?!

Срещнали се двама стари приятели, които били разделени от много години. В миналото обръщали по няколко чашки в кръчмата, водили дълги разговори, на сериозни теми, гонили жените. Но единия останал да си работи като строител, другия заминал в странство. Но се срещнали в родния си град, запрегръщали се и се заговорили, какво е станало с тях, докато са били разделени.
Единия с дънките, гуменките и сака с работни дрехи, с мръсни нокти, скапан от работа, другия с лъснатите обувки, перфектно стоящия му костюм по поръчка и 24 каратова усмивка. Смутил се строителя и започнал да пита, как е, как е станала тази коренна промяна с приятеля му и се появила мъничко благородна завист.

    - Какво е станало с теб Кире? Изглеждаш чудесно.
    - Запознах се с едни хора, Аз направих нещо за тях, те за мен и така.

Седнали отново пийнали малко, поговорили и Киро предложил на приятеля си, като станат сутринта, отиват на летището и ще си направят една екскурзия из Европа. Не се били виждали толкова години и не може така за една вечер само. Киро вече се бил видял със семейството си. Помислил Пешо, и си казал, няма какво да губи, няма работа, хората се пазарят, не искат да плащат. Дължи за сметки. А там може и да се отвори възможност. Той е работлив и способен. Съгласил се.

Минали първо през Германия, обиколили Мюнхен, отбили в Берлин. И докато се разхождали из града и разглеждали магазини и влизали да пробват по някоя бира по местните "кръчми" по едно време се чули спирачки, два големи черни Мерцедеса спряли до тях от единия изкочили четирима души в тъмни костюми и наобиколили Киро и Пешо, а от другия без да чака да ѝ отворят вратата излязла Ангела Меркел, втурнала се и запрегръщала Киро.

    - Бай Киреее, къде си бе? - попитала Меркел на чист български. - От години не сме се виждали. Какво става с теб? Помислих, че си се върнал в родината си.
    - Показвам Берлин на стар приятел от България. Никога не е излизал в чужбина.
    - Е, добре, ще ви оставя, тогава на спокойствие. А и нали ме знаеш мен. Все тичам, работя, нямам една минутка. Но звънни като си свободен, ще си отделя един ден щом е за теб и ще си поприказваме повече. Тъкмо ще почина малко. Имаш ми номера.

Тръгнали пак, Пешо ходи, нищо не вижда около себе си, почти в шок.
Минали после през Белгия, Норвегия, слезли до Чехия и разгледали Прага, където и да отидели, хората с тях минавали през паспортни проверки скенери, Киро и Пешо просто минавали през служебните входове и всички служители по летищата ги поздравявали усмихнати.

В Лондон се разходили по мостовете над Темза, обиколили шикозните магазини, напъхали се да разгледат и Националнага Галерия, че грехота да не го направят. И на излизане, се сблъскали с една групичка облечени в сиви костюми мъже и двама от тях веднага притиснали Киро и Пешо до стената. Но в същия миг ги разпознали, усмихнали се, извинили се любезно, пооправили им реверите и им стиснали сърдечно ръцете.

    - Кралице, - казал на висок глас единия - няма нищо. Това е Бай Киро. - И се ухилил до уши.
    - Киро? - попитала кралицата на Великобритания и си пробила път през гардовете. - Кирееееее, наистина си ти! - възкликнала тя на чист български.

Толкова се зарадвала тя, че чак се зачервила и охраната се притеснила. На Пешо друго му минало през ума, но бързо пропъдил мисълта си.

   - Къде си бе, Кире? Къде се загуби? Имаш ми телефона, а чакаш аз да се обаждам. Знаеш, колко съм заета, срещи, срещи, трябва да мисля за двадесет неща едновременно и колкото и добри приятели да сме, не се сещам често за теб? Добре, че е нашият приятел Обама. Ако не ми звънеше всяка седмица да пита имам ли някакви новини за теб, съвсем ще те забравя. Какъв късмет! Точно приключих с едно откриване на две загубени произведения на Ван Гог и бързам за поредната среща. Но ти звънни все пак, имаш ми номера. Няма да ви задържам повече с твоя приятел. Извинете ме, но трябва да тръгвам.

     - Киро...., но ... как? Та това беше кралицата на Англия! - едвам намерил сили да каже Пешо.
     - Извинявай, но с Елизабет не се бяхме виждали дълго време. Беше малко емоционално и дано някой посетител не е бил свидетел на сцената. Не е добре да видят Кралицата така да се прегръща с някого. Хайде да видим новите картини.

Останали още два дена в Лондон. Поуспокоил се Пешо, започнал да диша по-леко, но все пак се замислил дали да не започне да носи патронче с уиски със себе си. После хванали отново самолета. Нямало как да не разгледат и Рим. Трябвали им две седмици, за да разгледат тази забележителност, но на Киро непрекъснато му звънял телефона, той правел десет крачки встрани и провеждал десет минутни разговори, понякога доста емоционални. Но Пешо само стоял и гледал. Не разбирал чужди езици.

    - Какво става? Неприятности? - попитал накрая той, като видял смръщеното чело на приятеля си.
    - Не съвсем, но трябва да се видя с един скъп приятел. Обади ми се лично и изглежда, че не му остава още много и настоява да се видим. Ще отложи всичките си срещи и не бива да се бавим. Отиваме към влака. Няма да се връщаме в хотела за багажа.

Пешо мълчаливо тръгнал след стария си приятел. Поглеждал чат-пат към леко напрегнатия и умислен Киро, но не казвал нищо.

Таксито ги оставило наблизо до голям площад и продължили пеш. Имало изключително много хора. Толкова много, че едвам си пробили път.

    - Ти, ако искаш ме чакай някъде тук. Ще ти звънна като приключа.  - предложил Киро. Пешо нямало какво да каже.

Гледал хората около себе си. Някои били много развълнувани. Други приказвали шумно, но всички били усмихнати. Посръчквали го от време на време с лакти, но и нямало как. Наистина било претъпкано. По едно време хората зашумяли завикали и започнали да сочат с ръце. Една групичка японци, които били до Пешо, вдигнали фотоапаратите и започнали да снимат като луди. Пешо насочил любопитен поглед в тази посока и какво да види. На малко балконче на една от сградите, които обграждали площада стоял папата и махал към тях с ръце. А до папата, не зад него, стоял Бай Киро. Пешо запнал с уста и блокирал. Вече нямал сили да издържа. Просто стоял и гледал и дори започнало да се появява леко главоболие от напрежението. По едно време някой го разтърсил силно и му завикал в ухото, защото от хората наоколо нищо не се чувало. Бил един от японците, който измервал отгоре надолу Пешо.

    - Хей, виждам, че си българин.  - казал японеца на перфектен български. - Извинявай, че бях толкова груб, но ти не виждаше, че ти говоря, а и е малко шумно, Знаеш ли кой е този, дето е застанал до бай Киро?
Та, малко ми е чудно, че не знаеш, кой бай Киро.  :D
4758  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Болен рутер -: Mar 01, 2014, 21:56
безжичната ту се включва, ту изчезва. Има видимо забавяне на сърфирането.
Твърде вероятно е go_fire да е прав. Това включване и изключване се прави нарочно, когато някой събира пакетите, които се разменят между лаптопа ти и рутера, за да се разпознаят. Тези пакети, ако не се лъжа, съдържат паролата за мрежата ти, разбира се криптирана. Изпраща се нещо към рутера и лапито ти, за да се предизвика нарочно прекъсване на връзката и се записва след това разговора им, когато пак се опитат да се свържат. Не мисля, че можеш да направиш нещо в тоя случай. Дори да ресетнеш рутера, оправиш настройките, смениш паролата, пича дето е решил да краква мрежата ти, пак ще го прави. Което влияе на трафика ти. Меко казано.  :D
4759  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Из 'Какво да подхвана' -: Mar 01, 2014, 20:20
Няма какво да се чудя. Само проклетията Skype гълта 193МВ. Просто стоейки си така. Одеве погледнах. Програмистите ли са от Пакистан или просто проклетата програма прави и нещо друго освен познатите ни дейности.
4760  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Любими автори -: Mar 01, 2014, 19:47
Кой е Гошката?
Не знаеш ли Гого? Сигурно защото ползваш Duck Duck Go за търсачка?

Ама това е все едно да питаш, кой е Бай Киро.  :D
4761  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталация на Linux -: Mar 01, 2014, 19:44
Доколкотоооо зная, GPT трябва да реши въпроса с по-големите дискове, тъй като се оказва, че MBR не може да адресира повече от 2TB, ако не се лъжа. И в MBR просто се слага указател към новата таблица, тъй като вече не е там. Конвентирането едва ли е нещо сложно.
4762  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Любими автори -: Mar 01, 2014, 14:42
Българско май съм чел само едно нещо още като дете и не помня автора. Иначе Франк Хърбърт
4763  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Из 'Какво да подхвана' -: Mar 01, 2014, 14:33
Да, добре, че са ефтини, че иначе как Гого ще събира данни за къде, какво намери и как NSA щяха да съставят потребителски профили на всичкото народ, дето ползва интернет?  :D

Разхищение викаш? От браузъра?  ;) Моя е с 8 RAM и преди около месец и половина, не помня вече защо погледнах таск менаджера ( Win 7 бях пуснал в случая ) и като видех, че консумира повече от 1.7 гига и се хванах за клавата. Флаша ли, нещо друго ли?.... Не разбирам и не искам да зная. Другото ми вече не толкова силно учудване беше онзи ден. Инсталирал съм Rainmeter просто нещо да ми посочва скорстта на нета. Другото, което ми посочи беше 53% заета рам. Не успях да разбера от какво. Този път браузъра гълташе под 300. Мозилата. Бях пуснал и хром, който докарваше още 200 и толкова. 53% от 8 гига са колко..... 4 и малко.
4764  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Из 'Какво да подхвана' -: Mar 01, 2014, 11:38
Старата работа е вечна, ама сегашните китайчоци ... не ми говори.
Да, забелязал съм, че старите дискове също работят много по-дълго. Но все пак трябва да има потребление, нали? Такава е схемата на бизнеса. Купуваш си нещо, ползваш го година-две и после си купуваш новото нещо. Консуматорското мислене вече е втълпено неотстъпно в главите на хората. Имаше един пич в Англия, дето като вирусясал лаптопа и като разбрал, какво му се случило и айде в "кофата". И нов. Като ми го посочиха с ръка и се хванах за главата.
У дома имам един ThinkPad 380Z, дето само харда му го нема и нещо сд-то отказа да чете. Машинарията си бачка. Нямам представа това чудо от коя година е, но .... Knoppix 3.2 бях подкарвал на него ( с влашка в USB-то, защото не му стигаше рамта ) - бачка. Дисплея не е мръднал, а на един приятел лапито на 4 години, бялото жълтее. Диска между другото е SCSI, доколкото виждам порта и не съм сигурен дали ще намеря 2.5 инчов скъзи диск.
4765  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Програм за чертане? -: Mar 01, 2014, 10:59
То питонец се ползва навсякъде. Не помня Vray дали направиха за Блендера нещо и ако не са, дано скоро да се замислят по въпроса. Това стане ли....
4766  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Програм за чертане? -: Mar 01, 2014, 10:22
Eто го филмчето и мисля, че е мега прилично. Блендер продължава да се развива и много се надявам да не стане мастодонт като Макса.

https://www.youtube.com/watch?v=HomAZcKm3Jo

Дори може да се пусне и на Full HD  :)
4767  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Програм за чертане? -: Mar 01, 2014, 10:10
Ооооо, не думай! Сравнявайки 3D Studio Max, дето толкова и се бях надъхал навремето и Блендер, доста може да се изговори. Последните версии на Макса са толкова тежки и не мога да разбера защо. Не работя с това, но имам преки впечатления. И е големичко като пакет. За сравнение, Блендер е към 70-80МВ като пакет, ако не се лъжа. На Блендер могат да се правят страхотни неща, наистина. Дори имаше едни пичове дето бяха направили малометражен филм и ако си спомня как се казваше, ще постна линк.

Иначе Гого извади некви работи, дано нещо да пасне.

http://www.techdrivein.com/2011/08/8-best-cad-apps-for-linux.html

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuEngineering
4768  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: Какво да подхвана? -: Mar 01, 2014, 10:08
Оххх

4769  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Из 'Какво да подхвана' -: Mar 01, 2014, 04:25
Не доколкото знаеш, а си абсолютно прав за това с плътността на елементите и обратната пропорционалност за времето им на живот. Но въпроса не е в плътността, а в размера на транзисторите. Минитюаризацията е хубаво нещо, но когато нещата станат достатъчно малки, започват да оказват влияние други сили,  които до този момент са могли да бъдат пренебрегвани. Забелязвам, че времето за излизане на нови процесори с по-малки размери на елементите вътре, все повече се увеличава. Явно вече познатите технологии или материяли не са подходящи за целта или..... Не разбирам достатъчно от електроника и физика, но имам някаква представа за естеството на въпросните трудности.

Имаше преди време, когато се прескочи "бариерата" от 1GH, статии и предвиждания, кога ще бъдат чукнати 10GH работна честота. Не стана.  Може да е било свързано с консумацията на енергия или охлаждането. Може да не са видели перспектива, защото няма как такова да работи на лаптоп повече от десет минути със сегашните батерии. Сигурно има неща, за които дори не мога да се сетя. Други са ясни, ма не ми се изброява. IBM преди време бяха успели да изпишат името си на някаква метална мисля, че беше повърхност, подреждайки молекули или атоми, вече не помня. Може и някой ден сме в състояние да си принтираме процесорите. Ако не сме се затрили дотогава.  :D
4770  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталация на Linux -: Mar 01, 2014, 02:22
Като с едно приятелче, дето живее в Испания.  :D Беше си поръчвал лаптоп. Някаква кутия, с желани чарколяци вътре и прочее. Та доста пари се изръси за него, но му бяха казали "навремето", че само Вистата ще работи на него. Та хайде още 200 евра някъде и за система. Говорих му, че няма как това да е истина и че само искат да му вземат парите, но вече го беше поръчал. След време му напълних главата с приказки за Линукс, започна и в училището там нещо да се занимава, та сега вече знае, че може и да слуша малко повечко "неспециалисти". И като споменах за "разбирачите", споделих ли за оня пич, дето си беше занесъл лапито, че не му работело както трябва ( Win 8 ) бях там да питам какво става с моето и като чух от момчето дето ми трябваше и на мен, че някой му е инсталирал FlexType на това, не можах да се сдържа и се изхилих яко. Човека нищо не отбираше, но когато застане срещу него някой, дето си верва, и ето какво става.  :D
Страници: 1 ... 316 317 [318] 319 320 ... 340