Покажи Публикации - 4096bits
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 344 345 [346] 347 348 ... 412
5176  Програмиране / Общ форум / Re: Как да започна с програмирането? -: Jan 15, 2015, 19:18
Не мисля, че на 13 години С ще е сложен за научаване. Всички езици за програмиране са просто един синстаксис. Алгоритмите са друго нещо. Те са програмирането,
И смятам, че точно 13 години са възраст, когато още човешкия мозък не е обременен от модели на мислене и може да учи и научава лесно, защото е на сто процента свободен от това. Учил съм С малко по-голям и ми беше супер лесно. Доста по-късно се хванах с други езици, но се бях научил да мисля на С. Синтаксиса на другите ме объркваше.
Нека почне, пък тя ще си прецени, сложно ли ѝ е все още или се справя. Не подценявайте днешните деца. Нямат нищо общо с нас. Вероятно е по-умна от всички ни.
5177  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Конкурс за истински тролове -: Jan 13, 2015, 17:23
Боже мили! Каква харизма и какви качества?! Тука шанса играе и в по-голяма степен връзките. Не ти трябва да имаш нещо в главата, за да си политик в България.
5178  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем с Linux Mint след инсталация -: Jan 13, 2015, 17:22
Не го мисли тогава  ;)
5179  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем с Linux Mint след инсталация -: Jan 13, 2015, 15:01
Не помня. Толкова инсталаций съм направил на какво ли не, че не помня. Вчера инсталирах Mint на моя. XFCE. На предишната система толкова си играх и толкова неща наблъсках, че не остана място  :D 20 гигабайта за системата се стопиха и не ми се занимаваже да чистя софтуер.
Новата система се стартира се без проблеми. След ъпгрейда ми изчезна иконата за силата на звука от панела. Върнах я, Guake не зачиташе, че съм му казал да е полупрозрачен и това оправих и това беше.

А иначе нормално ли се стартира системата? Това, че не е рестартирала нормално след инсталация, не е непременно повод за притеснение
5180  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Конкурс за истински тролове -: Jan 13, 2015, 13:11
Някой вече действа и трие.
5181  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Настройка на мрежа от терминала -: Jan 11, 2015, 20:47
Няма Unity. Имаше формат на диска преди инсталацията на ubuntu-minimal
5182  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Настройка на мрежа от терминала -: Jan 11, 2015, 18:47
Не мога да разбера, какво става. На един от дяловете бях инсталирал Убунту, за да изпробвам Юнити. Изпробвах го, затрих инсталацията и върху дял от 50 гигабайта инсталирах ubuntu-minimal. По време на инсталацията безжичната карта си се свърза с рутера, взе си нещата, имаше от тук нататък достъп до нета и така. След рестарта не помня вече, но мисля, че си пуснах отново мрежата по нормалния мисля начин:
iwconfig wlan0 essid мойтамрежа
dhclient wlan0 &
и всичко тръгна. Инсталирах някои неща, инсталирах и i3-wm.
Това беше преди два-три дни.
Днес се опитах да се вържа към рутерчето си по същия начин и не стана. Мрежата ми е свободна, няма парола.
Единия път се случи, но не зная защо, рутера ми беше дал ipv6 адрес.
Другия път изобщо не можах да се присъдиня към мрежата си. Пробвах dhclient -r , dhclient -4 wlan0 след това - нищо.
Някакви насоки къде да търся причините да не мога да се закача за мрежата си и да си пусна нет?
5183  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: root Права под ubuntu server -: Jan 11, 2015, 01:27
Така, май го казаха, само набързо погледнах, но да повторя и аз, за да стане ясно. Нали знаете там за повторението и майката на знанието  ;)
Първото root, преди кльомбата е потребителското име. Второто root, след кльомбата е името на машината.
Ако погледнеш като цяло промпта в Ubuntu, ясно ще видиш, че ако го копираш и го сложиш след команда ssh и натиснеш Enter, си се логнал в машината отдалечено. Грубо казано. Без разбира се последния знак, който посочва с потребителски права ли си или администраторски.
Ще повторя и за root потребителя изобщо. При сървърите е немислимо, а при настолните машини е не се препоръчва, да има root потребител.
Колко администратора трябва да има една линукс машина, сървър или не? Инсталирал си системата, направил си потребител при инсталацията и този потребител е и администратор. За какво ти е втори администратор и то root? Ако ти трябва още един администратор, правиш му акаунт и му даваш права. Линукс не е сто процента непробиваема и сигурна система и не е невероятно, някой да се добере до root потребителя. Ако няма такъв потребител, ще му е доста по-трудно. Така че, по-добре да го няма. По-безопасно е.
5184  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Thunar -: Jan 10, 2015, 21:09
Десен клик в този файлов мениджър върху някой архив и като му кажеш, разархивирай тук и си разархивира. Но винаги в папка с името на архива. Дори вътре в архива да са само файлове без папки, папка с името на архива се създава и той се разархивира вътре. Дразнещо, когато файла е със субтитри. Та се опитах от 'Configure custom actions...' да си добавя едно контекстно командче и направих това:

p7zip -d %N

Което би трябвало да върши работа. В 'Appearance Conditions' сложих отметка на "други файлове", в полето добавих *.rar;*.zip, имам инсталирано p7zip-rar, но нещо не се получава. Пропускам нещо и не зная какво.
5185  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Бавно зареждане на уеб страница -: Jan 10, 2015, 20:59
Ще споделян а мен какво ми се случваше. Относно зареждането на страници. Не мисля, че имаше значение, кой е сайта. Но обикновено на браузъра ми има отворени доста табове, та не се знае, дали някой JS се сгъбясва или товари или някой от многото сложени на пауза клипове в тубата. Преди не ми се случваше такова нещо. Имал съм на пауза по над 30 таба само в youtube и браузъра е вървял нормално. Или новата версия на Лисицата нещо са я понаакали малко или флаша. JS не ми се вярва да е. Например този сайт съм го чакал по 5 минути да зареди и затова имах подозрения за качеството на връзката си. В същото време сега се сещам, че съм имал и отворени няколко таба с клипчета в тубата. В момента нямам нито един, повечето или почти всички рекламни банери са аут. Всичко върви.
Пробвай да забраниш флаша от плъгините. Също да спреш след това и JS. Направи малко опити. Също можеш да пробваш и с браузър, който не поддържа тези технологии. Като Dillo например. Айса си е Лисица.
5186  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Бавно зареждане на уеб страница -: Jan 10, 2015, 16:36
И на мен нещо напоследък бавно ми се зареждат някои страници. Първо мислех, че е от нета. После мислех, че са ми хакнали рутера и са си пуснали нет на пълна скорост. Той ми е свободен, но за всички останали е ограничена на няколко стотин К. Не беше това. В момента съм с JonDoFox при който флаш и JS са изключени по подразбиране и всичко си върви нормално. Флаша винаги е бил .... препъни камък.
5187  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Цветен Промпт -: Jan 09, 2015, 13:24
Хм! Нещо оглупявам ли?! Можех и сам да проверя  стойността на $PS1, ама кой да се сети. Сложих още една обратно наклонена, в Tilda-та нищо не се промени, но в терминала на XFCE всичко си дойде на мястото.
Сега ще рова за кавичките в bash. Не може такива елементарни неща да ме спъват
5188  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Цветен Промпт -: Jan 09, 2015, 11:30
И текущото съдържание на /root/.bashrc е? :)
5189  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Цветен Промпт -: Jan 09, 2015, 09:25
В /root/.bashrc само поставих промпта, който искам да се появява. Потребителят ми може да използва sudo, това си е мойта машина. И изпълнявам судо. Когато изпълня sudo -s, потребителя се сменя на root ( първото в промпта ), но не се сменя $ на #
5190  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Цветен Промпт -: Jan 09, 2015, 01:32
Този ред си беше там. Чудех се дали да не го коментирам и него. Регулярния израз ми е мътна работа, но го видях, че не прави нещо особено. Промпта стана. Само да му махна интервалите, че май без тях по-добре. Мерси! Отдавна не съм се хващам май да пиша код  :D

Странно но \$  не показва знак #, когато напиша sudo -s
Страници: 1 ... 344 345 [346] 347 348 ... 412