Покажи теми - backinblack
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3
16  Хардуер за Линукс / Сървъри / Питане за пон устройство -: Dec 03, 2016, 15:19
И-нета ми е оптика с пон до мен, до сървъра ми. Ама нещо не ме кефи така да е външен и от него да излиза лан кабел който да се включва в сървъра, та се замислих, дали няма някакви такива джуджафки, дето да се бодне на свободен слот и в него да се включи оптичния кабел, па сървъра да види още един лан интерфейс на който да се бодне ип-то, па ко може и да има още 1-2 лан интерфейса за да подава към и към друга/а машина ще е идеално.

П.С. Ни съ смейте, щото язе не съм професионалист, а ентусиаст и се интересувам само от техники от които имам личен интерес.
17  Хумор, сатира и забава / Кошче / Преправяне/дописване по една система. -: Nov 27, 2016, 20:29
Колеги, имам следния проблем: Една система под GPLv3 лиценз работи само в мод-пхп (Apache mod_php (run as Apache's user) ) режим, а ми трябва да се преправи/донаправи да работи FCGId (run as virtual server owner).

По правилата на ГПЛ лиценза бих желал да го включат разработчиците в новата си версия, но има и голяма вероятност да откажат и да ми се наложи да я форквам/е и развиваме ние. Имам клиенти, които ще я ползват и ще си платят естествено за дяволъка. Въпрос на договорки е. Ако някой има интерес нека ми пише на лично. Работата е подходяща за начинаещ фриленсър и джуниър програмист на php. В последствие ще се доработват и чест от модулите и, а и ще се пишат и нови модули.
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / За Shorewall Firewall някои принципни въпроси. -: Nov 22, 2016, 12:17
Имали хора, които да са по-запознати с това?
От няколко дни я разцъквам, но мрежовата администрация не ми е сила. Опитвам се да комбинирам в една виртуална машина възможностите на уеб сървър, файлов сървър, мейл сървър и рутер на домашната мрежа. Първото, което не разбирам е, има ли си в нея DHCP и DNSmasq сървъри или трябва да се инсталират допълнително? При инсталацията не ми ги инсталира като допълнителни зависимости.
19  Програмиране / Web development / Скрипт за автоматично инсталиране на приложение за Virtualmin -: Nov 16, 2016, 10:49
Трябва ми скрипт, а можи би и няколко за автоматично инсталиране на уеб приложения за Виртуалмин. Тук е описано как се прави. Успешно успях стар скрипт за Уордпрес да го оправя да инсталира нова актуална версия, но ми трябва и за други програми с малко по-сложно инсталиране. Някой ще може ли да ми го направи срещу заплащане?
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с настройка на Virtualmin+Postfix+Dovecot -: Nov 05, 2016, 19:58
Колеги, имаме следния проблем: На виртуалка с Убунту 16.04 имаме инсталирани тези неща. Виртуалката ще се ползва за уеб хостинг. Проблема е, че виртуалмин като създаде нов домейн създава юзер към него с името на домейна примерно freelance-bg@freelance-bg.org , но следващите юзери пощенски кутии примерно admin@freelance-bg.org ги създава като потребители в системата admin.freelance-bg и т.н. Пощенския клиент при връзка примерно тъндърбърд или друг, като му се посочи мейл admin@freelance-bg.org търси потребител admin и тъй като не го намира и не се свързва! Трябва ръчно да му се въведе, че потребителя не е admin, admin.freelance-bg ! Някъде и някак си требе да се светне този кокошарник май, че, като търсят admin@freelance-bg.org, значи търсят юзверг admin.freelance-bg , не юзверг admin ! В същото време с юзверг freelance-bg се свързва без проблем, защото при него си съвпадение потребителското име с това на мейла.
Не може да няма някакво решение на този проблем си мисля аз! Все пак говорим за масово разпространен уебхостинг панел, който се разработва и поддържа от много години.
21  Хардуер за Линукс / Сървъри / Десктоп виртуализация!!!? Какви са възможностите за безплатни решения!!!!? -: Feb 07, 2016, 13:43
От доста време ползвам уиндоус на виртуалка през рдп и внс дистанционно и си ми върши перфектна работа, но въпроса ми е за истинската десктоп виртуализация с използването на големи графични ресурси за рендване в 3д и тем подобни.
За платените решения покрай рекламирането им има доста информация. Много се замислям да експериментирам с един истински сървър, но това за което намирам повече информация е за Citrix и Horizont платените версии за които, съвсем естествено се намират и варианти за безплатно ползване. 
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Промяна на мак адрес и други параметри в Убунту 12.04!!!? -: Feb 05, 2016, 11:42
В Убунту 10.04 името на лан картата(eth1, 2, 3......) и мак адреса се генерираха в /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules и чрез редактиране на файла можеха да се променят, но от версия 12.04 този файл е празен, а ми трябва тази опция!!!
Проблема ми е, че като сменя лан картата на работеща машина, новата е с име етх2 и следват куп нови настройки за да изпълнява функцията на етх1. Идеята ми е, като сменя картата, да стартирам едно лайв сд 10.04 и от него да взема данните на новата карта и да редактирам записа на старата и системата да си стартира нормално, все едно, че е със старата си карта.
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Домейн пренасочване!!!!? Ебати и казуса! -: Nov 24, 2015, 20:06
Имам два домейна .еу и .ком , а приятеля има един домейн .бг и трите в хост.бг. Трите домейна са пренасочени към 3 статични външни ИП-та към моя сървър с еднакви настройки. На трите ИП-та мейл сървъра е постфикс, зентиала дето съм писал в другите теми и настроен по еднакъв начин, защото единия домейн и ИП ги ползвам само за експерименти и това което ми хареса влиза в експлоатация за нашите си нужди. Еу и ком домейните полуват мейли, а бг домейна не получава! Изпраща, но не получава!
Цитат
I'm sorry to have to inform you that your message could not
be delivered to one or more recipients. It's attached below.

For further assistance, please send mail to postmaster.

If you do so, please include this problem report. You can
delete your own text from the attached returned message.

The mail system

<mail@---------.bg> (expanded from <------------@-----------.bg>): User unknown in
virtual alias table


Днес говорих техническия персонал на хост.бг и казаха, че нямам мх запис(аз не, че не знам), ама снощи имаше някакъв който изтрих и като го имаше пак не приемаше, а другите два домейна имат само А запис и няма проблем! Никога не са и имали МХ запис. На обяд вкараха МХ запис на бг домейна и още няма резултат, а на другите още като зададох мейл пренасочването и след не повече от половин час започнах да получавам!
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / ONLYOFFICE !!!!!? Някой замаявал ли се е с това чудо!!!? -: Nov 21, 2015, 17:30
От два дни се мъча с него(onlyoffice) и много ми харесва, но и куп работи не мога да разбера!
Има комунити сървър с мейл клиент, срм и още куп интересни работи, но най-интересното за мен е, че се свързва към уебдав директория. Има и документ сървър на който се създаватат и редактират файловете, но не можах да ги сработя едновременно на една машина, ама големия проблем ми е, че изисква Убунту 14.04, а зентиала ми е 12.04, а също и, че ползва за уеб сървър nginx, а той освен, че ми е тъмна индия, ами се ползва от уеб администратора на зентиала.
Зле съм с англичанския, ама до колкото разбирам препоръчват инсталиране като докер контейнер би трябвало да върви и върху 12.04 с докера, ама и докера хал хабер си нямам, ама до колкото разбирам чрез него ще мога да го подкарам и на уеб сървър, пък на мен ми се иска да го подкарам като поддомейн на същата машина, защото другия вариант ми е, да го инсталирам на виртуалка зад тази която ми е файлов сървър, уеб сървър, рутер и мейл сървър и да мъча после да ги свързвам!
Та, с този докер дали ще ми стане номера да се инсталира в директорията на уеб сървъра на същата тази машина и да работи като под домейн!!!? 

П.С. Иначе от малкото което успях да разгледам се комбинира идеално със зентиала и оунклоуда за които писах в другата тема и става абсолютно пълен мобилен офис.
25  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / VirtualBox + phpVirtualBox = SECURITY_ERROR -: Nov 15, 2015, 10:21
Френд, от два дни се замаявам с Виртуалбокса в комбинация с пхпВиртуалбокси и ми дава някаква грешка дето и на доста други я дава и не можах да се оправя!
В другата ми тема съм пикал инструкция за инсталирането на в5. По един и същи начин инсталирах 4.2, 4.3 и 5 върху зентиала и върху чист сървър и 4.2 работи конзолата, а на 4.3 и 5 не се конектва!

https://www.google.bg/search?q=Disconnect+reason:+E:+TCP:+SECURITY_ERROR+Error+%232048&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=azNHVsGDFYWrsgHrrLDwBA
26  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Odoo/OpenERP - Едно много добро и гъвкаво решение! -: Nov 14, 2015, 12:09
Колеги, някои от вас тук се занимават със складов и счетоводен софтуер и от многото свободни и безплатни решения които съществуват, на мен лично това ми се струва най-пълноценно.
Има много модули и може да се сглоби решение за всеки бизнес и всякаква счетоводна политика. Колегите от Одоо България са локализирали голяма част от него, но имат нужда от помощ за пълното му локализиране и разпространение. Системата предоставя възможности освен склад и счетоводство да се ползва за сайт билдер и е-магазин.
https://bgacc.openerp.bg/web/login - Тук са направили една демо система с БГ счетоводство и може да се разгледа с юзер admin / adminadmin . Ако има желаещи сериозно да се заемат, мога и аз да пусна една, която да е достъпна само за наши нужди.
Внедряването и поддръжката на такъв софтуер е доста неблагодарна работа у нас, че ангажира много време, а пари не им се дават, но пък без него не може да се мине и за доста хора, това може да бъде добър бизнес, а и тъй като е уеб базирана система отпада и задължителната нужда от Уиндоус работни места при клиентите, което ще е един голям плюс за по-голямото разпространение на Линукс.
27  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Zentyal 3.2! Едно много добро и ценово ефективно решение за файлов сървър, рутер -: Nov 10, 2015, 18:37
.... мейл и уеб сървър подходящо за малки фирми като не само по-евтина, но и по-добра алтернатива на Уиндоус за тази цел.

Поради това, че на някои приятели и колеги от разговори и лична кореспонденция им стана много интересно, реших да напиша една една бърза инструкция за инсталирането му и обсъждане на някои настройки.
При мен лично системата работи като файлов сървър, мейл и уеб хостинг и личен клоуд с оунклоуд и в момента се опитвам на друга тестова виртуалка да му подкарам и виртуалбокс с пхпвиртуалбокс, за да могат и да се пуснат и 2-3 виртуалки на този не скъп хардуер.
Най-подходящия хардуер за целта са слим компютрите на НР, защото имат възможност на мястото на флопито да се постави втори хард диск и да се пуснат в софтуерен райд 1 и са компактни с добре измислено охлаждане и достатъчно слотове за допълнителни неща.
Втора употреба от тях с подходящите параметри струват колкото един що годе свестен уаерлес рутер(под 200 лева) и трябва да им се добавят само два нови и бързи диска(под 300 лева двата), защото старите са бавни. Тези модели от серията дс7800 и 7900 са масови и в случай на нужда в последствие лесно се прехвърля цялата система на по-мощен от същата серия или, ако нещо дефектира, но според моите наблюдения са по-стабилни и надеждни и от нов сбирщайн компютър

За целта ще се ползва версия 3.2, която е пред последна за Убунту 12.04 и се съпортва от разработчиците. На следващите по-нови версии, които са за актуалната версия на Убунту 14.04 им липсват доста от нужните за нашата цел и приложение модули и са подходящи, само ако някой се интересува с ползване като домейн контролер и ексчейндж сървър без възможностите за уеб хостинг.

Първо се инсталира Убунту 12.04 сървър и по време на инсталацията се нагласява райд масива.
Аз го правя само от два дяла като единия е / , а другия, малък дял swap. Няма нужда да се отделя на отделен дял хоум директорията. Жерателно е първия потребител който се създава при инсталирането и после е администратор на системата да е с име Administrator, защото е и системен юзер в Зентиал.
Като се стигне при инсталацията на нужните пакети, добавям единствено пакета openssh!

След инсталиране на сървъра и стартирането му, вече през SSH чрез Putty(защото работя от Уиндоус машина) всичко става с копи и пейст на готови команди, написани и тук в инструкцията.

1) sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade  - Опресняване на хранилищата и инсталиране на ъпдейтите до момента. Най-добре е да се използва минималния диск който още при инсталацията си тегли и инсталира нужните пакети, но при мен нещо не тръгна и с ровене по форумите установих, че и други имат същия проблем и за това инсталирах системата от актуалната към момента компилация.

2) sudo passwd - Задаваме парола на юзер root и вече можем да логваме като руут през SSH и без да се налага при всяка инсталация да пишем sudo пред командите и парола при изпълнението им.

Рестартираме системата, защото със сигурност след ъпдейта ще инсталирала и ново, актуално ядро.
Сега вече се логваме като root с паролата която сме избрали и продължаваме нататъче :) .

Инсталиране на Webmin и други нужни в последствие пакети.

1) apt-get install python-software-properties software-properties-common mc htop ubuntu-extras-keyring

2) cat >> /etc/apt/sources.list <<-EOF
deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib
deb http://webmin.mirror.somersettechsolutions.co.uk/repository sarge contrib
EOF
- Добавя хранилище на Уебмин.

3) wget http://www.webmin.com/jcameron-key.asc && sudo apt-key add jcameron-key.asc - Сваля и инсталира ключ за хранилището.

4) apt-get update && apt-get install webmin - Опреснява и инсталира Уебмин.

След като го инсталирате можете да се логнете и в графичен режим да правите много всички настройки за които ще ви трябва иначе терминал и текстовия редактор vi или nano на адрез https://ИП_на_сървъра:10000 с юзер root и паролата му.

5) apt-get install build-essential gcc dkms libc6-dev libwrap0 libwrap0-dev

6) cpan ExtUtils::MakeMaker

7) cpan Authen::Libwrap

Тези три команди добавят спан модули за уебмин, които не се инсталират при инсталирането му и вече имаме чист сървър с уеб администране с цък и цък по уиндоуски :) .

Инсталиране на Zentyal 3.2

Тъй като Зентиал ползва за собствени нужди MySQL, който и ние ще ползваме за други работи, можем да го заменим и с MariaDB, но за целта трябва да инсталираме базата предварително, защото иначе ще си инсталира MySQL, а ако искаме да си останем с MySQL, тази операция я пропускаме.

Инсталиране на MariaDB

1) apt-key adv --recv-keys --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 0xcbcb082a1bb943db - Добавяме ключ за хранилището на МарияДБ

2) add-apt-repository 'deb http://ftp.hosteurope.de/mirror/mariadb.org/repo/5.5/ubuntu precise main' - Добавяне на хранилището на МарияДБ

3) apt-get update && apt-get install mariadb-server - Инсталиране на МарияДБ. По време на инсталацията ще ви иска да зададете парола на руут юзера на бд сървъра. Няма значение каква парола ще зададете, защото Зентил ще я смени по време на инсталацията си и в последствие ще ползвате тази, която той е сложил. Паролата която слага е сложна и уникална за всяка инсталация, а не някаква дефолтна на всеки известна.

Сега вече пристъпваме към същинската инсталация на Зентиал 3.2.

1) add-apt-repository ppa:zentyal/3.2 - Добавяне на едното хранилище

2) sh -c "echo 'deb http://archive.zentyal.org/zentyal 3.2 main extra' >> /etc/apt/sources.list.d/zentyal.list" - Добавяне на второто хранилище.

3) wget http://keys.zentyal.org/zentyal-3.2-archive.asc && sudo apt-key add zentyal-3.2-archive.asc - Добавяне на ключ за второто хранилище.

4) apt-get update && apt-get dist-upgrade - Опресняване на хранилищата и ъпдейт на пакети

5) apt-get install zenbuntu-core - Вкарва допълнителни модули в ядрото.

6) apt-get install zentyal - Инсталира системата и след тази операция на порт 443 отваряме уеб администратора в който се логваме с юзера Administrator и продължаваме с инсталиране и настройки на нужните ни модули в графичен режим.

Допълнителна информация за инсталиране и настройки има в нета, форума на Зентиал, а също и в ютуб. Ще е добре да коментираме в тази тема за да е полезно и на други потребители.
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / SSHD хибридните дискове, дали са подходящи за софтуерен райд 1 !? -: Nov 06, 2015, 09:35
Притеснява ме, какво се случва при внезапно спиране на тока! С обикновените няма проблем с тази ситуация.

Иначе съм фен на Сигейт и точно техните имам в предвид.
29  Програмиране / Web development / Уеб мейл клиент, но с клиент към WebDAV директория!!!!? Има ли такова нещо? -: Nov 05, 2015, 22:13
Рових и търсих и има доста с интеграция на гугъл драйв и дропбокс, но не и на уебдав!
Прикачил съм самба споделени папки в оунклоуда и излизат в уебдав директориятар която може да се мапне като устройство на уиндоус компютър и през нея да се достигне до самба споделените ресурси. Трябва ми сега, по същия начин тази уебдав директория да се прикача към мейл клиента и да може от нея да се вземат файлове, които да се прикачат към писмото, а също и от писмото да се свалят там, а не на компютъра от който е логнат юзера.
Все си мисля, че не може да няма такова животно! Не може само на мен да ми е дошло на акъл за някаква супер дупер мега яка идея и никой не е имал подобна потребност!
30  Програмиране / Web development / Онлайн система подобно на Wiki !??? -: Nov 05, 2015, 13:48
Група, дайте идея за някоя система, нещо подобно на медияуики, но по-простичко, като за юзверги с компютърна грамотност колкото да ползват фейсбук, подходяща за изграждане на каталози! Добавя се файл картинка и се пишат разни описания на нещата които се виждат на тази картинка, евентоално и други файлове в различни формати, които не се отварят, но при нужда се теглят от юзверга и евентоално се добавят нови.
Всичко това да е видимо само за регистрирани в системата потребители. Да има красив и лесен за ползване интерфейс по възможност локализиран на български.
Страници: 1 [2] 3