Покажи Публикации - NorthBridge
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 12
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 05, 2016, 14:26
Модерните системи за инициализация имат и разни благинки, като споменатото от теб паралелно пускане на процеси за хората имащи повече от едно ядро на професора си или дай †Боже повече професори.


Мммм. Arch Linux преди да станат евангелисти за това как systemd е най-доброто нещо след нарязания хляб имаха (почти) паралелно стартиране на демони през SysV  :)
2  Програмиране / Общ форум / Re: Малко насочване моля! -: Sep 05, 2016, 13:02
Мисля от известно време да напиша едно програмче. Хрумна ми, като видях как една моя бивша колежка се рови по тефтери, бележчици, телефона си, лаптопа, два дена, докато намери телефона на един нейн клиент. Отдавна е там и да кажа, че е разхвърляна, не е. Та ми хрумна да ѝ спретна нещо малко, дето да може да ѝ служи да си води нещата. Клиентите, договори към тях, срещи кога е провеждала, бележки към всичко, може би и календар. Ще ми е добро упражнение. Та въпроса ми е, какво да използвам за база данни? Не искам да се инсталира никакъв сървър, та евентуално нещо от рода на SQLite. От няколко месеца разбрах още, че имало на този свят нещо, дето се наричало NOSQL, обаче и там сървъри. Mongo, Couch и разни такива. Трябва и да може да се криптира базата, та да няма достъп от други хора.

Само да не се получи нещо подобно:

3  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Препоръчайте ми дистро за лаптопа -: Aug 30, 2016, 14:19
Щом ще е за програмиране, още един глас за Slackware с KDE. Слагаш го и забравяш че го има, само си работиш  [_]3

Някои хора харесват федора специално за програмиране.
4  Програмиране / Web development / Re: Датите в PHP ми правят проблем -: Aug 29, 2016, 17:59
Опитвам се да правя изчисление на период между бъдеща дата и днешна дата, (по-скоро дата, час, минута, секунда),
обаче получавам събщение за неправилно подаден параметър:
Код:
<?php
  $dt_format = 'Y-M-d H:i:s';
  date_default_timezone_set("Europe/Sofia");
  $to_date = date("Y-m-d H:i:s");
  $date1 = new DateTime('2016-09-01 14:00:00');
  $date2 = new DateTime('2016-09-01 14:15:00');
  $diff1 = $to_date->diff($date1);  /* грешка */
  print($diff1 . $new_row);
  $diff2 = $to_date->diff($date2);
  print($diff2 . $new_row);
?>
Получавам грешка:
Fatal error: Call to a member function diff() on string in index.php

Тогава добавям един ред за конвертиране от стринг в дата:
Код:
<?php
  $dt_format = 'Y-M-d H:i:s';
  date_default_timezone_set("Europe/Sofia");
  $to_date = date("Y-m-d H:i:s");
  $date1 = new DateTime('2016-09-01 14:00:00');
  $date2 = new DateTime('2016-09-01 14:15:00');
  $to_date = DateTime::createFromFormat($dt_format, $to_date);
  $diff1 = $to_date->diff($date1);  /* грешка */
  print($diff1 . $new_row);
  $diff2 = $to_date->diff($date2);
  print($diff2 . $new_row);
?>
Тогава получавам съобщение за грешка:
Fatal error: Call to a member function diff() on boolean in index.php

И закъсах тотално  ???

Здрасти колега  [_]3

В първия ти пример гърми защото date() връща...стринг, а не DateTime обект, съответно ти се опитваш да извикаш метод на стринг, което няма как да стане.
Във втория ти пример имаш разминаване между двата формата - на едното място е 'Y-m-d H:i:s', а на другото 'Y-M-d H:i:s' (голямо и малко М във формата ще имат различни резултати, затова гърми). Ако ги направиш еднакви на двете места, примера работи.

Предполагам че драскаш някакво скриптче, но ако ще го ползваш в проект, не се мъчи с default-ния DateTime, а ползвай Carbon библиотеката.

Между другото, ако искаш да научиш нещо ново, защо не се хванеш да научиш MEAN (MongoDB, ExpressJS, AngularJS, NodeJS)? Според мен това има своите преимущества и има глад за такива специалисти.
Той може и Java ЕЕ да научи ако му се учи нещо ново, там също има глад за специалисти  [_]3
5  Програмиране / Общ форум / Re: Какви системи за Project Management използвате? -: Aug 26, 2016, 19:15
Извън темата
==========
Норд брич да направя ли само един опит и да позная, от къде ти е хрумнало за Фабрикатор?

Не, не е от там откъдето си мислиш  ;D CTO-то ни го беше намерил по препоръка от друг колега, аз бях по-впечатлен от FogBugz, на който попаднах от статия на Joel Spolsky
6  Програмиране / Общ форум / Re: Какви системи за Project Management използвате? -: Aug 26, 2016, 13:54
Преди ползвахме само GitHub + Zendesk за клиентски портал, нямахме проблеми. От около 2 месеца минахме на Phabricator, което е една идея напред, и има доста други благинки. Хвърли един поглед и на FogBugz, имат добър evidence based scheduling. Jira-та е класика, но е малко досадна за ползване.
7  Програмиране / Web development / Re: Web Тестване -: Jul 18, 2016, 11:59
1. Java != Javascript
2. jQuery е JS библиотека
3. User-agent може да се манипулира от клиента както на него му хареса
4. User-agent се съдържа в хедър на заявката която праща клиента
5. За да се смени user agent на една заявка, трябва или клиента да го смени (чрез extension на браузъра например), или заявката да се приеме от прокси което да смени user-agent-а от хедъра и да я прати към сървъра.

Сега нека всички да се съгласим с точките по-горе, да се прегърнем и да запеем весела песен  [_]3
8  Програмиране / Web development / Re: Web Тестване -: Jul 13, 2016, 18:27
Човека иска да смени един умрял User agent, което се прави с едно хамаво прокси за нула време. Кви са тия RFC-та, body-та на GET параметри, неща, работи, ебаси  ???

Някои сайтове ще му сервират съдържание по user agent (което е тъпо), други ще му засилят малко css с media query-та както каза Наката и ще го оставят да се спасява.

И на мен ми е интересна тази тема. Ама кое по-напред. Ще ми трябват десет живота на мен.... или сто.  :D Близнаци съм

Ставаме двама  :D
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Slackware. Обновяване към следваща версия или нова инсталация? -: Jul 06, 2016, 14:38
Между другото, малко вероятно е да ви се случи, но ако инсталирате от имидж, монтиран в директория чрез mount -o loop , инсталаторът не може да се справи като му посочите директорията, но работи ако му кажете да инсталира от CD, което е в устройството /dev/loop0

По спомен аз инсталирах от исо монтирано само с mount, но да, пак трябваше да се избере CD/DVD, но пък можех да напиша директно пътя до монтираната директория (примерно /mount/iso)
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Slackware. Обновяване към следваща версия или нова инсталация? -: Jul 04, 2016, 14:50
http://slackware.telecoms.bg/slackware/slackware64-14.2/UPGRADE.TXT

Ъпгрейдвал съм два пъти (първия път тотално не знаех какво правя и само следвах инструкциите), всичко е било по мед и маргарин. Най-лошото нещо е смяната на старите с новите конфиг файлове  [_]3
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Излезе Slackware 14.2 -: Jul 04, 2016, 12:00
Предвид това че сложиха eudev и мислят да добавят elogind, силно ме съмнява че някога ще включат systemd  [_]3 Ето и още един линк, който казва същото.

За Pulse Audio пише защо са го включили, иначе в docs-a на Arch има нещо което мисля че може и в Slackware да се използва:
PulseAudio as a minimal unintrusive pipe to ALSA

Относно енп5с0 и подобни глупави имена на интерфейси, в Slackware 14.1 версията на udev беше 182, а тази магария с интерфейсите я въведоха в udev/systemd 197. Eudev мисля че го форкнаха точно когато udev го абсорбираха в systemd, което беше точно от версия 182. Апропо, в Slackware няма такива проблеми  [_]3
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Излезе Slackware 14.2 -: Jul 02, 2016, 20:01
http://www.slackware.com/announce/14.2.php
http://alien.slackbook.org/blog/slackware-14-2-released/

Струваше си чакането. На печелившите честито  [_]3
13  Програмиране / Web development / Re: Не мога, да настроя Eclipse да работи с елементарен JavaScript проект -: Jun 27, 2016, 00:14
Харесваш ми. Виждам себе си преди години. Дори се виждам в това, как пишех php на мрежовият боб. Обаче отидох на друго ниво. Бих ти казал и ти да го направиш. Какво имам предвид? Отказах се от интегрирани среди. Харесай си текстов редактор — Вим или Емакс. Научи го. След това няма да има значение, на какъв език пишеш, стига да не е Жаба или подобен му.

Явно не си ползвал framework (да речем Laravel) и да си писал OOP в PHP. Ако трябва да отваряш всеки клас да гледаш кой за къв чеп е и какви методи има - или трябва да разполагаш с много време или не знам. Ама да нямаш дописване и преглед на това какво подаваш или ти връща даден метод - не знам.... това ми се вижда голяяяяма мъка.  [_]3 Да не говоря за фоматиране, дебъгване рефакториране и анализиране на кода. Ако ще правиш 5 страници - да и GEDIT върши работа, но за един по сериозен проект без среда за разработка си е жива мъка. Да не говоря за работа със някоя система за управление на версиите, а и не само. А универсална среда аз поне още не съм видял. Едни са добри в едно, други са си направени за съвсем друго.

Цитат
популярността му е засенчена от откровени боклуци
Това си е доста смело изказване. Въпрос на вкус е казало кучето и си облизало задника... Всеки сам за себе си решава какво да ползва и кое му е по-удобно. За това и има избор.

+1

Не че човек не може да настрои vim да прави палачинки, но е дълга и широка. За скриптове и малки сайтове може с чиста съвест да го надраскаш и на Notepad, иначе за по-големи неща хубаво IDE като PHPStorm спестява много време.

(иначе за VCS има хубави неща като Smart checkout например, но конзолата ми е по-удобна за целта :) )
14  Програмиране / Web development / Re: Web Тестване -: Jun 27, 2016, 00:10
Мда.

User agent-a се съдържа в един от многото хедъри които браузъра праща към сървъра когато пуска заявка. В настройките на повечето човешки браузъри трябва да има на лесно или трудно достъпно място начин да го смениш ръчно, но тогава ще се праща навсякъде, а ти искаш на две места да е различен всеки път. Има едно разширение User Agent Switcher за Firefox, предполагам ще има подобно за Chrome и компания. Другия вариант е да изтеглиш add-on като Postman за Chrome, променяш хедъра, пращаш заявка, копи-пействаш резултата в някой HTML файл, или някое разширение за директно рендиране като HTMLfire и си готов.

Апропо, ако целта ти наистина е да си правиш система за преглеждане на мобилни приложения, на практика ти играеш ролята на прокси. Така че хващаш заявката на клиента заедно с хедърите, променяш User agent хедъра и го засилваш към сайта който искаш да видиш. Само че за това ще ти трябва примерно един скрипт на PHP или някой друг език (сигурно има някакъв начин с вградените модули на уеб-сървъра, ама не мисля че си струва времето и патроните). Там обаче не мога да ти помогна без да знам повече инфо.

Поздрави и бира  [_]3
15  Нетехнически теми / Коментар / Re: Flatpak VS Snappy -: Jun 24, 2016, 17:27

Поправи ме ако греша, но с динамичните библиотеки резултатът е същия, от сто програми 10 ползват стара версия на glibc в която намират някаква уязвимост, съответно трябва да ъпдейтнеш уязвимите 10 glibc-та поотделно (или целите програми заедно със всичките dependency-та), а със споделена библиотека ъпдейтваш само нея веднъж и толкова.


Не, glibc е една и закърпването й решава проблема, но дори и 10 да са, когато са шернати оправят всички програми. Тези новите пакети, ще трябва се кърпят по отделно, но се съмнявам например ЛибреОфис ако зависи от някаква png библиотека да я оправят бързо (ако въобще) ако изскочи някоя уязвимост в нея. Те ще си гледат проблемите в ЛибреОфис, а не в някакви си скрити библиотеки.

Имах предвид че би трябвало да ъпдейтваш на 10 места ако всяка програма идва с динамични библиотеки вместо да разчита на споделените. Иначе говорим за едно и също нещо  [_]3

Всъщност това с уязвимостите става проблем на този който предоставя пакетите. Ако предлагаш само сорс за дърпане, ще ти е все тая че в библиотека Х има stack overflow или бог знае какво, ще кажеш "ми не ползвайте тоя пакет, дръпнете си новия от вашто дистро или си билднете от сорс, ний кво да направим  ;D",  обаче ако предлагаш пакети тип всичко + the kitchen sink, ще стане весело. Последните 35 (малки и големи) версии са афектирани, щото всяка от тях включва прецаканата библиотека, върви ребилдвай 35 пакета, евентуално всеки за х86, 64 и арм. В крайна сметка колко време ще спечелиш от подобен род пакетиране и колко ще загубиш в репакетиране?  ::)
Страници: [1] 2 3 ... 12