Покажи теми - asa
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  BSD секция / Настройки на софтуер / Въпрос за ssh-gent -: Dec 14, 2006, 05:16
Дали е възможно да се настрои оторизацията с публични ключове в ssh така, че личния ключ да се прочита от агента при първо използване, а не при добавяне (или пък опита за добавяне да се прави автоматично от ssh при връзка към сървър, за който е настроен IdentityFile)? Също така може ли ssh агента да забравя сам ключовете след известно време?

Идеята е да се елеменира нуждата от ръчно добавяне на всички ключове, които има шанс да се използват и да се настрои ssh агента за поведение, подобно на това на gpg-agent: Добавяне на ключ и питане за кодова фраза при използване, а не при пускане; забравяне на ключа примерно след 10 минути. За момента постигам това, заменяйки ssh със скрипт в ~/bin, който преди да пусне истинския ssh парсва /etc/ssh/ssh_config  и ~/.ssh/config, за да намери подходящия ключ, прави ssh-add и ползва at(1) за да го изтрие от агента. Това е малко мърляв начин и не съм сигурен, че ще работи винаги.2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Ctrl+клавиш в gtk 2 -: Oct 23, 2006, 19:19
Преди около година една група тъпи англоговорящи идиоти, контролиращи разбаботката на GTK направиха съчетанието на алт и клавиш при работа с нелатинска клавиатура да е различно от алт и същия клавиш докато си на латиница. От тогава неведнъж и аз, и други хора сме питали касво ще стане когато им скимне да направят същото и с Ctrl.

И ето - както се казва "да ни е честито". От някъде около седмица в Debian Unstable ctrl+клавиш съчетанията не работят в нито една GTK програма, понеже въпросните олигофрени са решили, че примерно ctrl-ъ е коренно различно от ctrl-c. Тоест ако някой тъп абориген да кажем в някаква си България иска да копира нещо в клипборда той трябва да бъде така любезен да превключи първо на латиница. Пък ако е съвсем нагъл и държи да ползва да кажем кирилица трябва да си направи превод на всички нужни програми и там да укаже, че примерно ctrl-ъ е Copy (пишещите на двата варианта на фонетична кирилица разбира се ще трябва да си направят собствени преводи, а за да могат да ги управляват и собствени локали, нещо като bg_BG.UTF-8@phonetic и bg_BG.UTF-8@glupostanaban). Разбира се тогава пък при превключване на латиница няма да се разрешава използване на ctrl-нещоси (с възпитателна цел).

Борил ли се е някой с тази простотия? До момента единствения начин да се оправя, който намерих беше свързан с използване на SIM за писане на кирилица.

Мисля че въпроса е спешен и е хубаво да се реши преди повечето дистрибуции да са почнали да ползват сбърканите версии на GTK. Имам предвид както намиране на софтуерно решение, така и спамване s bug report-и на всички, от които зависи оправянето му.3  Хумор, сатира и забава / Хумор / Из scrollback-а... -: Mar 02, 2004, 02:15
# who | grep -i blonde | talk
# cd ~
# wine
# talk; touch; unzip; strip; gasp
# finger; gasp; mount
# fsck; more; yes; more; yes
# gasp; umount
# make clean
# sleep
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / failback локал при UTF-8 -: Jan 19, 2004, 14:18
Неотдавна ми се наложи да използвам RedHat машина с bg_BG-UTF-8 локал и забелязах един сериозен проблем. Всичко, което не е Unicode и не се прекодира от самата програма или тулкита и практически се показваше и третираше (примерно при сортиране) като латиница. Прегледах каквато документация za UTF-8 намерих (много малко), но така и не разбрах как да реша проблема.

Въпросът ми е: Има ли начин в Linux/BSD при UTF-8 системен локал да се зададе failback локал, като който да се третира всичко, което не е Unicode.

Такава възможност има във Windows XP/2003 (а доколкото знам и в 2000), MacOS X, BeOS и OS/2 eCom Station - практически всички други основни операционни системи, използващи Unicode. Убеден съм че в Locale поддръжката на Linux това също трябва да е заложено. Без възможност старите програми и документи да се показват и използват коректно много от хората, работещи с различна от iso-8859-1 кодова страница просто не могат да минат към UTF-8.

За съжаление всички, които съм питал досега не знаят как да се реши проблема. Обикновенно се стига до предложение да се преработи конкретна програма. Сигурен съм обаче че в Locale трябва да е предвидено решение - не може да се изисква да бъдат преработени всички стари програми и пренаписани всички стари документи, още повече че в другите ОС това не е проблем. '<img'>
5  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / XFree 4.2/4.2.1 + Radeon 2D проблеми -: Oct 03, 2002, 08:00
Имам много страни проблеми при работата с Radeon VE, 7200 и 7500 под XFree 4.2.0 и 4.2.1. Те се появяват при работа с програми, използващи интензивно 2D възможностите на видеокартата и се изразяват в оставяне на "следи" от програмите по екрана. Също така работата на всички 2D приложения е ненопмално бавна (като за такава карта и в сравнение с X 4.1)
Най-очевидна демонстрация на проблема се постига под Enlightment с ефекта на завъртане, показван при мининизиране на прозорец.Макар и в по-слаба степен той се проявява и при множество други програми. Тествал съм го с няколко различни машини, с различни Radeon-и, включително оригинални ATI и Gigabyte, под Debian, RedHat и FreeBSD.
Ще съм много благодарен ако някой може да ми помогме.
6  Нетехнически теми / Предложения за български проект / BG Debian -: Sep 25, 2002, 11:52
Какво е BG-Debian
Проекта е насочен предимно към офис и домашни потребители. Първостепенната му задача е да предложи набор заместващи пакети, които които създават различни варианти на удобна и предварително настроена за работа с документи на български графична среда. Същевремено те трябва да внасят промените в структурата от зависимости на Debian Stable и Testing, необходими за да се осигури безболезнената им интеграция.

За целта се планира да се използват следните подходи:
- Използване на оригинални пакети с променени подразбиращи се настройки.
- Създаване на замесващ вариант на тези групи пакети, при които поддържането на променена версия би било прекалено трудоемко. Типичен пример е системата от шрифтове и програми за управлението им, замяната на които с готов набор шрифтове и линкове би упростила работата и освободила значителен обем дисково пространство.
- Предоставяне на нови версии на програми, които работят достатъчно стабилно, но все още не са влезли в Debian Stable. Пример за това е KDE, което има версия 3.0.3 за Debian, но дори в Unstable е включено само KDE 2.
- Създаване на нови пакети с програми като Open Office/BGoffice, JRE/JDK (или инсталатори за тях ако не бъде получено разрешение от Sun), свободен софтуер от български автори и т.н.
- Създаване на база данни за предлагания в България комерсиален софтуер за Linux, в която да има описания на програмите, информация за контакти, а където това е осъществимо и върможност за сваляне от Интернет и инсталиране на демонстрационна версия.

Крайната цел е да бъде създатен диск, с готова за използване в България минимална базова инсталация. Той трябва да може да бъде използван директно като Live CD и да предлага инсталиране в собствен дял или в образ, разположен във VFAT (и евентуално NTFS) дял. За разширяването на такава инсталация ще могат безпроблемно да бъдат използвани инсталационните дискове или FTP архивите на Debian Stable.

Какво не е BG Debian
Преди всичко това не е нова дистрибуция. В системата от зависимости на Debian той ще бъде представен като "Task".
Това не е и просто "българизация". Създаването на избор между няколко вида лека, удобна за работа и приятна за окото среда е не по-малък приоритет.

Името на проекта в SourceForge е BG Debian /bgdebian/. Адресът е http://bgdebian.sourceforge.net/ (ще работи от 29.09). Създаден е и мейлинг лист bgdebian-discussion@lists.sourceforge.net, на който могат да се обсъждат предложения за развитието на проекта.
7  Трудова борса / Предлагане / Цялостни офис решения. -: Sep 21, 2002, 05:45
Димитър Кавлаков, консутант с тригодишен опит в изграждането на офис решения, базирани на безплатен софтуер предлага на Вашето внимание следните продукти:

Защитни стени
Проектирани да отговарят на индивидуалните Ви нужди, те предлагат филтриране на пакетите с използване на динамични правила и запомняне на състоянието, система за откриване на атаки с възможност за реакция и работа с до четири интерфейса, неограничен брой зони, потребители и групи. Невидими (без IP адрес) защитни стени за вътрешни мрежи.

Офис сървъри
Споделяне на DialUp или постоянна интернет връзка с висококачествена защита, запомняне на посетените страници, електронна поща с неограничен брой кутии, споделяне на файлове с възможност за съхраняване в кодиран вид, принтер и факс сървъри, проверка за вируси на Интернет трафика и локалните файлове, статистика на използването, удобен интерфейс за управление.

Цялостни офис решения под Linux
Един комплект легален, Windows базиран софтуер днес струва повече от качествен нов компютър. Той работи бавно, не е достатъчно защитен, има прекомерни изисквания към хардуера, грозен интерфейс и във всеки момент може да стане жертва на поредния вирус или на собствената си нестабилност. Последвайте примера на страни като Германия, Франция, Норвегия, Холандия, Израел, ЮАР, Китай, Русия, Пакистан и Перу, които избират безплатния софтуер с отворен код. Ако използвате Linux за машините в офиса си Вие получавате изключителните стабилност и защитеност на тази система и същевременно разполагате с повече средства за закупуване на техника. Изберете между няколко вида готови инсталации, с готови настройки, осигурени администрация и обновяване, и почти неограничени възможности за индивидуализиране на интерфейса.

Бездисков офис
Изборът на Linux като офис система позволява да използвате работни станции без твърд диск. По този начин Вие спестявате допълнителни средства, и същевременно осигурявате максимална защитеност на информацията си, която се намира изцяло на вашия Офис сървър. Чрез използване на кодиране и RAID масиви може да се гарантират запазването на информацията Ви, и защитата и от неправомерен достъп. Решението е ефикасно при офиси с до 8 работни станции на сървър.

Мрежови архивиращ сървър
Позволява при софтуерен проблем или вирусна атака бързо да възстановите цялата инсталация чрез използване на образи. Поддържа Dos, Windows 95 доXP и Linux дялове. Също така позволява автоматично съхраняване на няколко поредни версии на избрани от вас файлове и директории. Включва механизъм за откриване на променени файлове, а като допълнителна възможност и за проверка за вируси. За постигане на максимална ефективност е желателно компютъра да може да стартира от локална мрежа.

За Контакти:
телефон: 098 320209
Mail: dkavlakov@crosswinds.net
Страници: [1]