Покажи Публикации - ochinko
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9
16  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Cъздаване на bootable Flash ot bootable CD -: Mar 10, 2009, 19:05
Ето ти едно просто и елегантно решение. Само внимавай кой дял ти предлага, за да не забършеш харддиска си. Иначе всичко прави само - от теб се искат само флашката и имиджа. Дори имидж може да дръпне само, ако си нямаш:

http://unetbootin.sourceforge.net/

С него си качих Easy Peasy на нетбука.
17  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Какъв безжичен рутер да избера? -: Dec 27, 2008, 16:00
DIR-300 ми привлече вниманието лятото, понеже пишеше, че е с отворен код. После се оказа и най-евтин, тъй че нямаше какво да се мисли повече. Не съм имал никакви грижи с него. Администрира се от всякакъв браузър.
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: каквато и да е дистрибуция на външен HDD -: Dec 26, 2008, 12:26
Честита Коледа, колега!

Нали знаеш, колкото дистрибуции има, толкова и различни съвети ще получиш, но по една случайност вчера правих това упражнение за една приятелка, която не искаше да й се пипа харддиска. Качих й Кубунту, понеже него ползвам.

Дискът беше Тошиба, 2.5", 250 ГБ, 140 лв. от Мултирама. Разделих го на три първични дяла: 32 ГБ Линъкс, 1 ГБ суоп и останалото - NTFS за всякакви файлове.

Не се справих от първия път - отначало й замазах MBR сектора, та се притесни момичето, но го възстанових. Има едно място в инсталационния диалог, където има бутон Advanced и там се задава дали и къде да се сложи MBR. Странното беше, че пишеше (hd0), а двата диска - вътрешният и външният бяха съответно sda и sdb. Отворих да чета за GRUB, но не открих какво да сложа и пробвах с (hd1), което свърши работа. Така новият MBR се записа на външния диск и при нужда системата се стартира от него. Вътрешният диск остава непокътнат.

Външните 2.5" дискове нямат отделно захранване като 3.5 инчовите, а се захранват по USB, което значи, че ако захранването ти е малко, както е при моя нетбук, може би няма да е добре да се връзват за него. Предполагам, че харчат около 7-8 вата, а цялото ми захранване е 35 вата и се опасявам, че ще го натовари доста.

Надявам се да съм бил полезен.

P.S. Забравих да кажа, че има някакво странно бавене в началото, когато дискът мига усилено, но зареждането започва почти минута по-късно. Иначе, след като зареди, работи с прилична скорост, забавянето от интерфейса не е драматично.
19  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Нетбук? -: Dec 02, 2008, 10:03
Като всяка пазарна ниша нетбукът си има мястото, но не върши работа на всеки. Никога не съм искал да имам лаптоп, понеже екранът ми е малък, но съм гледал със завист свръхлеките ноутбуци с 11 и 12" екрани заради преносимостта им. Затова когато се появиха нетбуците дълго ги проучвах и накрая си взех най-добрия - Asus 1000H, при това само за 719 лв. от Digiteq. Стои ми най-вече в леглото и го ползвам за електронна книга. Стандартният лаптоп е прекалено голям и тежък, за да си лягам с него, да не говорим колко пече. Дори не съм му сменял дистрибуцията. Екранът му е 10". Батерията е 6-клетъчна и държи над 4-5 часа. Качил съм му една-две програми за бридж през wine. Споменах ли, че съм много доволен от него? Ако SSD устройствата поевтинеят достатъчно, догодина може да му махна хард диска.

@tarator: Точно такава клавиатура имам вкъщи, само дето пише Lexmark вместо IBM. Не си знае годините. Куплунгът й е естествено DIN 5-ца с PS/2 преходник. Тежи сигурно почти 3 кг.

@Наркос: Атомът е проектиран да консумира и да грее малко и да е евтин, не да е производителен. В това отношение няма конкуренция - можеш да си го сложиш в скута, без да се притесняваш, че ще те изгори или сам ще изгори от недостатъчно охлаждане. Няма нужда от подложки и външни вентилатори. Не е шампион по производителност, но и филми позволява да се гледат без проблеми.
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Раздяляне на хдд за убунту -: Nov 27, 2008, 12:25
Ако те разбирам правилно, искаш да разделиш на две дял, в който информацията не ти трябва, тъй че ще ти свърши работа CD от коя да е дистрибуция, тъй като всички имат fdisk. Просто изтриваш дяла и на негово място създаваш два нови. От това другият ти дял с данните няма да пострада.

След това най-добре качи първо другата ОС, по две причини. Първо, че ще ти помаже MBR сектора и второ, че като качиш после Убунту, то ще ти открие дяла на бозата и ще го вкара в буут менюто.

Всъщност, като се замисля, можеш да спестиш първата стъпка и направо при инсталирането на бозата, да изтриеш дяла, в който ти е C: и да си направиш два нови на негово място.
21  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Финансовата криза (made in usa) -: Oct 29, 2008, 11:54
Прегледах темата, но не разбрах защо кризата се свързва с щатите, след като европейските фондови борси са дори по-силно засегнати, ако и да няма банки със сменени собственици. Съжалявам, че ще разводня дискусията с факти:

http://finance.yahoo.com/echarts?s=^FTSE#chart5:symbol=^ftse;range=1y;compare=^dji;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined
22  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Най-ценните програми за из път? -: Oct 21, 2008, 14:52
Открих онзи ден live-helper в Debian и останах очарован от лекотата, с която може да се направи live image. Досега ходех с Кнопикс на флашка, но неговият remastering е доста трудоемък.

Та въпросът ми е кое намирате за най-полезно и животоспасяващо в дистрибуция от порядъка на няколко гигабайта. Засега колекцията ми включва partimage, parted, fdisk, mc и ntfs-3g.

Между другото live-helper работи еднакво добре и в (К)убунту, но пак прави Дебиан имидж.



23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Най-ценните програми за из път? -: Oct 21, 2008, 14:52
Открих онзи ден live-helper в Debian и останах очарован от лекотата, с която може да се направи live image. Досега ходех с Кнопикс на флашка, но неговият remastering е доста трудоемък.

Та въпросът ми е кое намирате за най-полезно и животоспасяващо в дистрибуция от порядъка на няколко гигабайта. Засега колекцията ми включва partimage, parted, fdisk и ntfs-3g.

Между другото live-helper работи еднакво добре и в (К)убунту, но пак прави Дебиан имидж.
24  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Бъдещото развитие на този Форум -: Sep 30, 2008, 13:30
Признавам си, че не знам какво е "контролируемо проследяване на тема".

Системата с репутация се надявам да не е изградена на брой мнения, понеже стимулира лишени от съдържание съобщения.
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Нужен ли е генетичен контрол в България ? -: Jun 16, 2008, 10:00
Цитат (Nikolavp @ Юни 15 2008,14:21)
В това няма нищо лошо според мен. И кой казва, че идеите на Хитлер са били лоши? За мен идеите му са били доста гениални - само методите, с които е искал да ги постигне са *доста* крайни.

Брей, не сте били един и двама '<img'>

Ами щом не си чул някой да го казва, ето - аз ще ти кажа, че Хитлер е рядък исторически урод. Идеите му са човеконенавистни, като минимум. Само ако искаш да затриеш човешкия род като цяло, можеш да ги харесваш.

Генетичното богатство е ценност. Ограничаването на генетичния фонд води до израждане, както се вижда от примерите на кръвосмешение.

Не знам какви други "гениални" негови идеи имаш предвид.
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Usb boot -: Jun 03, 2008, 16:46
Ето:
http://www.ubuntugeek.com/a-much-....hd.html

Кажи какво не разбираш и ще го уточним.
27  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / "Безопасна" файлова система за usb flash drive? -: Apr 11, 2008, 10:54
Колега, какво си ги правил тия флашки, че да изгорят? Те имат живот минимум 10 000 цикъла на запис. Ако не ги използваш за swap, просто не виждам как ще се изхабят.

Освен това електрониката към тях се грижи да разпределя износването - виж какво е написал Naka.

Мисля, че подобна електроника липсва в SSD-то на Asus EEE, понеже там има гол MLC чип, залепен на платката, но с флашките не е така.

Иначе в момента се разработват файлови системи, които да разпределят износването и без специализирана електроника: UBIFS vs. LogFS
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Конвертиране на текст в кирилица -: Sep 07, 2007, 12:36
Имам разни текстове на български, писани в OpenOffice, които искам да публикувам в HTML. Нямат кой знае колко сложно форматиране, но съдържат някои таблици, и за да не си играя да ги правя на ръка, ми се ще да стане автоматично.

Проблемът е, че при автоматичното конвертиране всеки символ се замества с UTF-8 представянето му и файлът не само се раздува прекалено, но и става невъзможен за редактиране.

Някой може ли да ми каже как да се справя най-бързо и лесно?
29  Нетехнически теми / Коментар / има ли съществени разлики между debian i ubuntu ? -: Aug 21, 2007, 21:02
Мисля, че няма съществени разлики, но зависи какви са ти критериите. (K)ubuntu излиза по-често и съответно е с по-нови пакети. Някой път се престарават, както е с GNOME в 7.04, който е доста бъгав, тъй че е по-подходяща за десктоп.

Ползват различни хранилища, които не са съвместими.
30  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Кодова таблица в #linux-bg (irc.freenode.net) -: Aug 20, 2007, 23:10
Цитат (ji @ Авг. 20 2007,17:56)
OK маняци, дайте за газарията да конвертнем и базата данни на linux-bg.org в UTF-8 тогава.
Тия с GPRS-a да го ду*ат. HDD пространството също е без значение. Поне няма да сме на М$-cp1251.

Първо, не е валяло GPRS чатъри, доколкото ми е известно. А и там пакетът обикновено е достатъчно голям, за да побере последния ти пост.

Що се отнася до дисковото пространство, мързи ме да проверя, но съм готов да се обзаложа, че ще нарасне доста по-малко от два пъти при компресиране, тъй като повтаряемостта е толкова голяма колкото и при еднобайтови символи.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9