Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 459 460 [461] 462 463 ... 468
6901  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Защо да изберем Добри Божилов за евродепутат? -: Jun 06, 2009, 16:15
Сега ще напиша няколко неща и се надявам да съм правилно разбран. Има начини да се помага на основни отрасли, които са в риск. В случая със земеделието може например, чрез договор на държавата с кредитни институции да се отпуска нисколихвен или безлихвен лизинг, както и обратен лизинг в случайте, когато е приложимо на стопани с цел закупуване на техника и инфраструктура. Също така държавата може да възроди различните опитни станции и селективни центрове, при това с печалба, а не благотворително. Има още множество неща, които да се направят. Това е логистично подпомагане, а не пряко даване на пари или финасови инструменти, с които не се знае, какво ще стане, както се видя до сега многократно не само у нас.

По въпросите на Едмон. Да и в първия случай ние губим, но печелим. Ако оставин да заработи модела, които е действащ в момента, той сам ще се справи с проблемите, по-бързо и на по-ниска цена от подмяната му. Превантивни мерки е имало, не да не е. За тези неща се обсъжда в университетите още преди две хилядната година. Но има неща, които поради мащаба си, са неизбежни и само се отлагат във времето, въпроса е след като настъпят, какво да се прави.

И сега изказване на едно мнение, което граничи със социологията. Икономическия инструментариум е непосилен в случая. Той може да обяски, как нещо се е случило, но не и защо.

Малко предистория. Всички помним СССР. По никаква теория, какъвто и икономически модел да е бил там, тази държава не може да загине, не и без външна намеса, както стана. Причината е много проста. Притежава 1/5 от световната територия и почти половината световни ресурси. Те ще имат ресурси, дори когато в целия останал свят се изчерпят. Няма външна намеса, но СССР изчезна. Сега някакви глупости за звезни войни на бивш актьор и локален конфликт между двете сили разиграл се на територията на Авганистан, ще ги оставя без поглед. По същата логика САЩ трябваше да е изчезнал след Корея или Виатнам.

Налага се мнението сред изследователите, че в крайна сметка ССР се помина от естеството на управленста система, с което дирекно визираме проглематиката на ТСУ. Там нямаме собственост, решенията са се вземали от апаратчици. За тях личния интерес е бил над държавния. Държавен интерес не може да бъде защитен с конюктурни мерки вземани за стремежа на някой номенклатурчик и по-добре изглеждащ доклад.

Според мен същото се разиграва и в момента. В САЩ управляват ТНК. Това не се крие и двете партии публикуват списък на попечителите им, като двата списъка са доста сходни с малки изключения. Самите ТНК обаче отдавна не се управляват от собствениците си. Самия БГ скоро се пенсионира, а Джобс, отдавна не е собственик на угризката. И все пак високите технологии като свръх нов отрасъл са изключение. Старите отрасли вече близо столетие не се управляват от собствениците си (на практика около ПСВ). Тези собсвеници много често не са еднолични, а десетки, дори стотици притежатели на акции.  Дори едноличните собственици, които са малко твърде често не разбират нищо от стопанство и понякога са пречка. Типични примери са наследниците на империите Уолмарт и Хилтон. Компаниите се управляват от номенклатурчици. Самите те са с някакво родово начало и преминали през елитни училища. Никога не са били на ниски постове. Нищо не гарантира, че тези хора са къдърни. Но напълно сигурно е, че им е приоритетен интереса на семейството им и собственното его. Те нямат кауза и непрекъснато преминават от една ТНК в друга.

Стига толкова социология, който разбрал, разбрал. Който е преминал направо на последното изречение да обобщя, че двете системи изглеждат напълно чужди една от друга, но страдат от едни и същи грешки, които им носят гибел. какво ще се случи в бъдеще? Ами ако знаех, щях ли да кисна с вас в този форум?
6902  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Най-добра OS за нетбук. -: Jun 06, 2009, 11:17
Тук е основния проблем. Повечето да не кажа всички дистрибуции с еее* в името си подържат добре само седмицата, като и тук има пропуски. Обаче това е най-стария модел, вече дори не се произвежда. А освен Асуса се нароиха десетки и стотици още модели. За дистрибуторите на софтуер е добре, че повечето от тях (да решим 85-90%) са почти едентични хардуерно, но все пак имат разлики. За съжаление нещата не се подобряват много. Може да злорадстваме, че при ХваниПътя и особено Вкиста положението е дори по-зле.
6903  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Защо да изберем Добри Божилов за евродепутат? -: Jun 06, 2009, 11:13
Стойков говореше за икономическия модел, аз кокретно за лицето ДБ. За съжаление на Вальо света се връща към Кейнсианството. То измъкна САЩ от великата депресия, очаква се да го направи отново. В стопанството това се случва отдавна движение от един модел към друг на неравни но предвидими интервали от време. Сега специално се случи, че икономиката "прегря". Счита се, че пазара ще е неспособен да се отреголира сам и затова влиза в сила държавната намеса. Действително проблема е по-дълбок. Не се позволява да има действително свободен пазар. Ако беше така щеше да има поредица от фалити и все пак показателите да се свият до нормално русло. Обаче от един такъв сценарии биха загубили множество големи компании. По същество на даден модел се позволява да се развива само докато силните печелят от него. Ако започнат да губят се отменя. Но има и разлики. Преди под силни са се разбирали държави, сега компании. Но това съвсем не означава, че промяната ще е по план и все пак едни силни няма да бъдат заменени от други. От това естествено всички ние останалите ще загубим.
6904  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Най-добра OS за нетбук. -: Jun 05, 2009, 23:43
Има една интересна Мандрива Мини, но и тя като Ксандроса не е общо достъпна, а само с определени модели, които май ги няма по нашите ширини.
6905  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Внимание! Не е за хора със слаби нерви! -: Jun 05, 2009, 23:32
Той Зител вече го каза, а и аз не искам да учасвам в тъпото обсъждане, в което пора иронизира някой местни герой. Я аз вече участвам?! Морф моите уважения, но... Теориите за пирамидите са си само теории, сирреч още никой не построил дори малка пирамида. нещо повече за съвременната наука е невъзможно да построи кран, който да повдигне дори един блок на един метър от земята. А за кацането на луната, аз още не съм видял нито едно обедително доказателство, поне по-убедително от библията, че се е случило действително, каквото и да си говори Звездичко.
6906  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Защо да изберем Добри Божилов за евродепутат? -: Jun 05, 2009, 21:49
Капитализъм не означава това, а и капитализъм  няма повече от век. Още по времето на Маркс може да се каже, че не е имало.

Тази ситема смятам за манипулативна и не глауването ми е моя протест. Да известна ми е системата DONT, но да съществува и на нея и трябва база. Интересно, ако гласуват само купени и пенсионери, ще я покрият ли?
6907  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Защо да изберем Добри Божилов за евродепутат? -: Jun 05, 2009, 20:00
Аз няма да гласувам и това е моя избор.

Уважавам много Вальо. Ако харесвам Слак то е изцяло заради чудесно изпълнените му дистрибуции. С нетърпение чакам обновената ВАСТ.

Но все си мисля, че ако трябва да гласуваме ние тук събралите се, то трябва да е някой, който подържа свободен софтуер, свободна култура и свободни стандарти. За сега такъв се очертава може би неизбираемия за сега Бого. Него не харесвам, смятам за демагок, а и много от идейте му ми са чужди, но и това си е лично мнение.


Защо не бих гласувал за Д(е)Б(ил). Не за заради субсидиите. Те само показват, колко не съвършен регулатор е пазара, но по икономически теми не бих говорил с неикономисти. Този човек е отявлен популист. Впуска се навсякъде, където може да придобие известност. Силно ми напомня на един друг дето сега е "началник" на МВР. Сменял си е позицията хиляди пъти. Нещо повече, до преди няколко месеца беше чест гост в телевизията на АТАКА. Сега обаче е "републиканец".


Случая с книжката е много показателен. Било икономически анализ. Не е. И дори не прилича изобщо на такъв. Няма никакви цифри, няма никакви емпирични данни, няма никакъв математически анализ и моделиране. Икономиката е преди всичко пресмятания и събирания на данни и чак накрая осмислянето им. Било поза, за да стане известен на гърба на "зомбитата". Аз съм такова зомби и не ми е приятно да ме нарича така, след като дори не знае,  какво значи тази дума. Обвинението, че сме безмозъни е директно обвинение срещу устоите на държавата ни (сиреч предателство), защото образуванието е може би най-важният, а тук множеството сме вишисти.

Как да ми е симпатичен човек, който "позира" и трупа популярност на чужд гръб. Що за обществена позиция и мъжество е това? Според неговите изказвания, не било икономически обосновано да се ползва СОК, но самият той го прави. На думите или делата му да вярвам. А после като бива разобличен го ползва като оправдание и доказателство, колко е либерален.

Не трябвало вечно да плаща за стари грехове, демек, че е бил спамер и било от младежка неопитност. Ами, че той кога и с какво плати за грешките си? С изтриването на едно потребителско име в един несъщесвуващ вече форум ли?

И изобщо какви точно са неговите верни постъпки на зрелоста му? Не виждам с нищо  да е променен, освен че се закачи за ЯЯ. Същия до сега беше известен с това, че смени поне 10 партии за 5 години и правеше простотии като пускане на димки в тоалетно по време на конгрес на земеделци. Че той да не е някакъв фудболен хулиганин? Поне речника му е на такъв. ЯЯ и ДБ в невероятно добра комбинация. Пийте нескафе!
6908  Хардуер за Линукс / Netbooks / Re: Най-добра OS за нетбук. -: Jun 05, 2009, 19:18
zibeltbg бъди спокоен и milkonoj ползва като нас боза само с опрян в главата пистолет (моя пистолет е социален и му викат заплата). На човека му е интересна темата за нетбуците, като на много от нас и се опитва да я лансира. Но все се появява някой, я мъртъв американски президент, я основна входно-изходна система и почва да му спами с нерелевантни коментари.
------------------
Това беше офф.

За мен е Ксандос системата. Най-добре е нагодена, макар доста глупава в някой отношения и с орязани възможности. Нетбук ремикса е замислен добре, но не подържа корекно хардуера. Има едни зачатъци и в LXDE средата, но няма кой да ги развие. Моблина изглежда най-обещаващ, ама май Интел не го вземат много ериозно. Интересна новина от днес е, че ще може да подкарва нативно андроидски приложения. Имайки предвид, че нетбуците са звеното между мобилните устроиства и компютрите, това крие множество нови възможности. И така нататък, и така нататък...
6909  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Световна валута? -: Jun 05, 2009, 15:11
За идеалния ти свят трябва просвещение. А такова не може да има. Ето в собственото ти писание. Говориш за електронна цигара. Но към такова нещо не би се насочил никакъв ресурс и даже не би се произвеждало. Причината? Ами цигарите щяха да се третират като всеки друг наркотик, сиреч тютюнът щеше да е забранена култура. Щяха да пушат само париите. Обаче в твоя идеален свят отпадък на обществото нямаше да има, а нямаше да има и пороци, защото вредата им щеше да е осъзната.

Това го казвам, не като противник на тезата, а по скоро като констатация, че обществото ни не е узряло интелектуално за един "щастлив строй".
6910  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Световна валута? -: Jun 05, 2009, 12:03
@off Neter

След невероятно хубавия подарък, който ни направи (чудесен превод на ВБокс), вече си разконспириран и всички знаем, че се казваш Стоян Маринов, колкото и да си се крил преди.

Просто Златко използва визуалната прилика в изписването на Нетер и Петер на латиница и кирилица съответно.
6911  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Компилиране на видео драйвери -: Jun 04, 2009, 21:17
@офф

За съжаление това е единственото действащо хранилище. Преди около месец младежа направи пълно обновление на пакетите (тогава излезе последната алфа, сега се чакат бети и ерцета). Тогава навлязоха едни библиотеки, които работят, но чупят апт, защото не са им корекни зависимостите. Това от своя страна затруднява неимоверно цялостното обновяване на системата. Последното, което направих е да послушам създателя на хранилището да премахна всичко и сега ще качвам наново.
6912  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Какво няма да можете да правите с нетбука си ако сте с Windows 7 -: Jun 04, 2009, 15:39
И за съжаление още по-голям монопол на същия Интел. Как ми се искаше Виа и АМД да могат да конкурират с нещо. А защо не и някой нов играч.
6913  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Компилиране на видео драйвери -: Jun 04, 2009, 14:13
Аз пък ползвам почти всичко от там, без въпросния. Досега от техен пакет не ми се е чупило нищо, но както е видно от профила ми аз съм нестабилен. Специално ядрата им излизат часове след Ванила и са много добри.


Я ми кажи твоя Дебиан 64 битов ли е? И ако е така, как се оправяш с е17 след последния ъпдейт?
6914  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Какво няма да можете да правите с нетбука си ако сте с Windows 7 -: Jun 04, 2009, 13:37
О да ilian_BIOS знаем много добре за любовта ти към бозата. Сигурен съм, че можеш да извадиш десетки неща, които могат да се правят с компютър зареден с боза и не можещи в ГНУ/Линукс (предимно часни случаи). Само, че погледни темата. Тя не е за пълноценни компютри, а за нетбуци. Те не служат за създаване на съдържание, макар донякъде да е възможно, а за потребяването му. Специално за тази цел, смятам, че ГНУ/Линукс е по-добре нагоден.


Но ти може да се радваш. Новините от днес са, че Асус се е сдружил с М$ и спира подръжката на алтернативни ОС. И втората, която сигурно още повече ще обикнеш, че проекто Опен Моко е прекратен.

Да ти е честито!
6915  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Какво няма да можете да правите с нетбука си ако сте с Windows 7 -: Jun 04, 2009, 11:27
За теб kennedy не знам, но аз с ГНУ/Линукс мога да правя всичко което бих правил с боза и както вече стана видно от тази тема и всичко, което не мога да правя с нея.
Страници: 1 ... 459 460 [461] 462 463 ... 468