Автор Тема: problem sled preinstalcia na Win XP  (Прочетена 7900 пъти)

edy1

• Напреднали
  • Публикации: 12
    • Профил
problem sled preinstalcia na Win XP
« -: Dec 02, 2003, 22:34 »
Zdravejte. Imam goljam problem. Nalozi se da preinstaliram Win XP i toj promeni MBR taka 4e sega ne moga da startiram Linux. Imah instaliran Suse 8.2. Imam i instalacionnite diskove za suse ot koito moga da boot-na v konzola no sam do tam. Absoljutno na4inae6t sum i ne znam kak da se opravja. Molja ako njakoj re6i da mi pomogne da dade mnogo podrobni instrukcii za6toto ne znam kak se pravi kakvoto i da e v konzola!
Активен

Agent_SMITH

• Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
« Отговор #1 -: Dec 02, 2003, 23:20 »
Не съм сигурен, но докато чакаш друг отговор, опитай следното:

Сложи си CD1 и буутвай от него, докато стигнеш до конзола. Там напиши

rescue root=/dev/hd??

където hd?? ти е партитишъна където ти е линукса. Възможно е (ако си ъпдейтвал системата) да има грешки повреме на зареждането - не обръщай внимание, стига да стигнеш до

login:

след това си инсталирай отново LILO или GRUB...

Тези инструкции беля не могат да направят - опитай.

smith
p.s. ще се радвам коментиращите след мен да критикуват ако съм сбъркал в нещо.
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

alabal

• Напреднали
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 02, 2003, 23:21 »
Най-просто е когато стартираш Rescue System и стигнеш до
login:
Password:
просто да напишеш
# lilo или # /sbin/lilo
и да рестартираш.
Независимо, че по подразбиране в SuSE 8.2 мениджъра е GRUB, настройките на lilo - те се намират в /etc/lilo.conf са напълно наред и можеш да ги използваш наготово, защото са направени при инсталацията.
С GRUB е по-различно, там трябва да напишеш # /sbin/grub-install, но пък там нещата са по сложни.

Кратички и лесни howto за lilo и за GRUB.
Можеш да ги погледнеш.

P.S.: Не е съвсем вярно, че не можеш да объркаш нещата, но да не те плаша.
Мисля че, # lilo е достатъчно безопасно при SuSE 8.2, ако разбира се си инсталирал XP-то на СЪЩАТА партиция на която е било по време на инсталацията на линукса.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

• Гост
« Отговор #3 -: Dec 03, 2003, 00:58 »
Bootvam ot 1-vi instalacionen disk na Suse pita me za login davam mu root, za parola ne pita, ne sum mnogo siguren na koj parti6an mi e linux-a (imam 2 diska i 2-ta s po nqkolko djala). Mislq 4e be6e hdb5 ili hdb7. Probvah vsi4ki vazmozni kombinacii hda1 do hda7 i hdb su6to:rescue#root=/dev/hda1 rescue#root=/dev/hda2 i t.n ... bez nikakav vidim efekt, dori bez saob6tenie za gre6ka.

Otnosno vtoria savet:poneze ne sum mnogo najasno opitah se pri startiraneto ot CD da napi6a lilo za login no ne stana.Kato se logvam s root ako napi6a #lilo ili #/sbin/lilo mi dava /etc/lilo.conf: No such file or directory
Активен

• Гост
« Отговор #4 -: Dec 03, 2003, 01:12 »
Извинявай за глупавата грешка от моя страна.
След като влезеш в root, т.е. пишеш
login:root
Password: kakvato-ti-e-tam-parolata
после ти излиза
името-ти@linux#
и пишеш lilo или /sbin/lilo

А идеята на Agent_Smith беше да напишеш
root=/dev/hd7 (щом имаш две партиции трябва да е hd7, но пробвай и други) в реда най-отдолу на синия екран в началото когато си пуснеш диска и преди да избереш Rescue System.
Това е добра идея, но не си спомням дали работеше в SuSE.
Успех!
Активен

edy1

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 03, 2003, 01:57 »
Blagodarja za otdelenoto vreme i vnimanie po no6tna doba, no ili ve4e mi se e dospalo ili trudno shva6tam. Taka ili ina4e az ne moga da go dokaram do polozenie da me pita za moja login i parola i da izleze moeto ime. Sled startirane na Rescue System ot CD i na login mu dam root vaob6te ne me pita za parola a napravo vliza no ne s името@linux# a s rescue:#
Активен

asdf

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
« Отговор #6 -: Dec 03, 2003, 03:10 »
Zdravei edy1,
Imal sum podobni problemi v na4aloto i az,za tova bez da te podvejdam ti preporu4vam da preinstalita6 "Suse"-to ida si re6i6
problema po vuzmojno  nai-burziq na4in bez da se bluska6 izli6no s
ne6ta koito v momenta za teb sa nerazbiraemi.Kazva6 4e si novak,tova predpolaga 4e vse o6te nqma6 informaciq pod Linux,
koqto da zagubi6,tuka 4e deistvai!
Активен

asdf

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 03, 2003, 03:16 »
6tqh da zabravq!Sled kato preinstalira6,"Suse"-to 6te ti vuzstanovi
"boot"-a.
Активен

• Гост
« Отговор #8 -: Dec 03, 2003, 03:47 »
Братко, Еди Първи.
Няма защо да ми благодариш - просто върша друга работа на компютъра и от време на време поглеждам формума за разнообразие.
Охх, трябваше по-рано да стопля, че приемаш прекалено буквално нещата.
Цитат
Taka ili ina4e az ne moga da go dokaram do polozenie da me pita za moja login i parola i da izleze moeto ime. Sled startirane na Rescue System ot CD i na login mu dam root vaob6te ne me pita za parola a napravo vliza no ne s името@linux# a s rescue:#

Именно де, това исках да кажа и аз, там пиши каквото ще пишеш след знака # . Такааа тва е моя грешка за логина, пасворда и името, ма и ти действай по-смело. Нямам пред мен инсталиран SuSE (имам му дисковете, но няма сега да избирам опция Rescue System от CD1).
Дерзай!
Активен

edy1

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Dec 03, 2003, 12:25 »
Za preinstalirane i sam se dosetih - tova si go znam o6te ot windowsa. Nadjavah se oba4e da nau4a ne6to novo i da podhodja po inteligientno kum tozi problem, no javno njamam 6ans. :-(
Активен

• Гост
« Отговор #10 -: Dec 03, 2003, 14:00 »
Здрасти,
Зареждаш от rescue CD-то, след като стигнеш до команден ред,
chroot dqla_na_kojto e / na Линукса
Ако не се сещаш кой е дяла,
fdisk -l /dev/hda или  fdisk -l /dev/hdb (ako втория ти диск е закачен като primary slave). Там би трябвало да се ориентираш като видиш типа на дяловете.
После /sbin/lilo или /sbin/grub-install, не знам кой е boot loader по подразбиране в Suse. Зареди, който е бил преди, защото би трябвало да е конфигуриран.
Не преинсталирай, защото следващия път може да имаш ценна информация и да не знаеш какво да направиш.
Ако имаш проблеми пиши ми на ICQ 124747101.

ПС:
Ако имаш Knoppix може да го ползваш като rescue CD. Там със сигурност ще си намериш на кой дял ти е инсталиран Линукса.
Активен

edy1

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 04, 2003, 00:02 »
Blagodarja ti vlado naistina cenni saveti. Vse o6te se borja. Tova s Knopix-a pe6e mnogo dobra ideja sega razbrah 4e trjabva da cmenja root direktoriata na /dev/hdc7 samo 4e kogato napi6a #chroot /dev/hdc7 polu4avam saob6tenie "chroot: cannot change the root directory to /dev/hdc7 :not a directory" no vse pak imam napredak i 6te se opitam da se poborja sam, taka i tak njamam v momenta ICQ i ne moga da pi6a na tvoeto
Активен

• Гост
« Отговор #12 -: Dec 04, 2003, 11:25 »
Здрасти,
Моя грешка от недоглеждане.
Не пишеш chroot dqla_na_kojto e / na Линукса , a
chroot dir_v_koqto_e_montiran_dqla_na_kojto e / na Линукса.
По подразбиране в Knoppix са монтирани така - /dev/hda7 -> /mnt/hda7 и мисля, че са с ro опция, т.е само за четене. Ako ти трябва да пишеш по някой файл, umount /dev/hda7 и после mount -w /dev/hda7 /mnt/hda7.
Разбира се всичко това като root. В Knoppix sudo su, за да станеш root.
С rescue диска процедурата е подобна - mount и после chroot .
Активен

edy1

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 04, 2003, 19:15 »
За съжаление нищо не можах да разбера от това монтиране, как точно се прави и защо. Моля дайте някакви линков да се образовам малко. Ако може да са на български - образователния процес протича по-бързо и по-гладко!
Активен

coldy

• Напреднали
  • Публикации: 142
    • Профил
« Отговор #14 -: Dec 04, 2003, 20:28 »
За да редактираш опциите на boot loader-a трябва да използваш chroot. С тази команда преминаваш от обвивката (shell)-а на CD-то от което си boot-нал и с което работиш в дистрибуцията, която си инсталирал на компютъра си. С две думи нещо като смяна на операционната система, от тази на CDROM-а с тази на хард диска ти. И след като направиш това, можеш да редактираш /etc/lilo.conf или menu.lst на grub (обикновено се намира в /boot/grub/ )
До колкото си спомням, последния път когато ми се наложи да пипам по този начин в lilo.conf командата беше
Примерен код
# chroot /mnt/sysimage /

Така указваш директория /mnt/sysimage да е основната директория или / в която работиш

Успех
Активен

Как правилно да задаваме въпроси:
http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=356333931
~
Името със сигурност е ГНУ/Линукс, а не Линукс.
Обяснено е тук: http://www.gnu.org/gnu/why-gnu-linux.html

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Problem sled fsck
Хардуерни и софтуерни проблеми
tati 1 3124 Последна публикация Jan 29, 2004, 11:34
от melwin
Problem s partition sled install na Linux
Настройка на програми
Andrei 20 7438 Последна публикация Oct 29, 2004, 13:56
от Andrei
problem sled kirilizaciq na Debian