Автор Тема: Производителността на българските програмисти  (Прочетена 2993 пъти)

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Цитат (Lord_Bad @ Ян. 29 2007,17:46)
Да, Уиндоус е добра и широко употребявана система. Не е никак разумно да се отписва на базата на идеологически убеждения. Добрия професионалист трябва да е запознат с повече от една платформа така или иначе.

В това съм много съгласен.Аз имах едно друго нещо в предвид.Имах предвид ,че в университетите няма да науча как да правя програми под линукс,а това за уиндолс-а и че трябва да познаваш и други ОС е така.
'<img'>
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

Emooo

  • Гост
Що не земе да провериш какво се учи в унивеситетите?
За ТУ варна знам че има само един предмет които е обвързан с Уиндовс и той беше избираем. Програмни езици, алгоритми, мрежи, изкуствен интелект, компилатори, никъде няма нещо свързано с определена операционна система. Дори в предмета "Операционни системи"  се изучава принципа на работа на различните на операционните система като само се обелязва разликите между Unix и Уиндовс. Сигурен съм че курсовите работи ако желаеш можеш да се правят и за Линукс тъй като C/C++ е стандарт. Не е безполезно да завършиш университет аз лично съм завършил електроника в ТУ но съм програмист от години. За да станеш програмист трябва страст да програмираш но и много четене. Повечето хора прочитат един програмен език и научават основните алгоритми но истината е че трябва да имаш знания за компилатори, мрежи, хардуер, операционна система и още много които на пръв поглед изглеждат ненужни но в процеса на работа дорбрия специалист си проличава по тези комплексни знания. Да образованието е лошо в БГ но по същите предмети се обучават и в Американския Унивеситет. Аз лично взех учебниците на мой приятел от там и учих тези предмети защото самата ни литература е скапана. Но ако си мислиш че в Американския могат да те научат на нещо ако си тъп и мързелив (като повечето хора в ТУ) се лъжеш. Чесно казано като учех в унивеситета и аз мислех че уча безполезни неща и че единственото което трябва е да знам 10000 програмни езика и съм програмист номер 1 но като започне човек работа и се сблъсква с проблеми тези знания са безценни. Така че не отписвайте вишето образование то е лошо но всеки с малко усилия може да го направи по добро. И още нещо програмист с средно образование може да си намери работа само с някой пропаднала фирма защото дори на интервю няма да те извикат в реномирана фирма кадето плащат добре.



Активен

paucku

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 638
  • Distribution: Kubuntu LTS (отскоро е - тествам я в момента)
  • Window Manager: KDE
  • Райчо Николов
    • Профил
    • WWW
//офф
Интересна история:
(не знам дали е истина)
Цитат

Някава фирма имала нужда да им се програмира нещо. Обаче програмистите им били кът и затова накарали своите инженери да им напишат програмата. Голямо било учудването им като се оказало, че кодът бил без грешка. Попитали инженерите, как така са написали код без грешки. Те отговорили: "Ами ние не знаехме, че е можело да допускаме грешки".
'<img'>


Друга подобна:

Цитат

Дали на една японска компания да прави платки. В заданието било написано: "Дефектите да са до 0,05%".

Дошло време да се предаде продукцията. Японците предоставили един много голям контейнер и едно малко кашонче. Зачудили се нашите и попитали: "Ясно е, че в контейнера са платките, но какво има в кашончето?"

"Ми това са 0,5% дефектни платки, които поръчахте".
'<img'>


Проблемът с качеството е, че програмистката професия се масовизира. Даже има голям недостиг на програмисти. Затова се прави компромис с качеството - защото има място за всички. Така много програмисти са като чиновници и просто запълват работния ден и не дават най-доброто от себе си. Те са писачи на код, които не мислят. Бълват грешки "щото видиш ли, има си QA, които ще ни оправят бъговете". Ако има проблем той "не е тяхна работа", защото те "са си свършили своята".

Въпреки тази масовизация, обаче, дефицитът си остава. Има липса на истински качествени разработчици. Така че, ако сте такива, знайте си цената и Не се продавайте евтино. '<img'>
Активен