Значи ей така като почнете с това, кое дистро му е по голяма патката

.
Аз ти казвам, че тука ако не ти изхвърлят темата в кошче ще почне познатото мерене на патки.
Аз лично държа за Дебиан и мога да ти каже за него, за другите незнам. Общо взето готина дистрибуция, става за всичко - десктоп, сървър и т.н.
Недостатъка и е, че няма много графични инструменти за конфигуриране, обаче пък така научаваш да бачкаш с командния ред и да знаеш къде какво и как, демек разбираш кво е това комп. За тази цел обаче ще трябва да си скъсаш задника от четене, това ти се отблагодарява обаче с абсолютно пълния контрол над системата и разбираш къде какво има и защо е там.
В Дебиан наблягат на стабилността, това не значи, че пакетите са стари, както много хора дрънкат без да знаят. Пък ако толкоз си зажaднял за нови пакетчета минавай на тестинг или unstable.
Общо взето друго, което ме привлече в Дебиана е философията му - да бъде наистина свободна, да ти служи вярно и ала бала портокала, добър пакетен мениджър (макар, че това със зависимостите много ме дразни), много софт, добре документиран, голяма общност.
Извода ми е, че не е за теб

'>, ама ти си решавай.