Много обичам, когато има конкретен опит.
Въпроса е в това, че част от хорат тук сме домашни потребители. А това не е същото. Останалите са програмисти и администратори, а както знаем, това не са обикновени¹ хора. От време на време се мяркат почитатели на
кънтъра. Единственото изключение е Кибер, който наистина ползва ГНУ/Линуск служебно, но пък неговия работодател няма никакъв бюджет за нищо извън ФРЗ (дори за бензин), та са ги оставили на самотек. А и нуждите им са прости. ЛО ги удовлетворява.
Затова ми е интересно да задам въпроси именно на теб. Работите на Блендер, значи по всяка вероятност правите мултипликационни фимчета. То все тая и да е нещо друго. Блендер има широки възможности, а конкретното полване не от значение за темата. Преди години един тук правеше мебели на него и се позамогна доста. Кадърно момче.
Ама въпроса беше, че както го разказваш — Блендер ви върши работа. В смисъл, не си казал, какво ползват другите, не че има значение, но Блендер му се явява замяна, като само им е непривичен? Поне така го разбрах аз. Иначе Блендер го има за други ОС. Миграцията към него не е задължително обвързана с миграция на ГНУ/Линукс.
Това е малко странно — демократичен, български работодател. Моите наблюдения са, че ти натрисат нещо и ти се оправяш. Те са си го избрали по някакви техни критерии и никой не те пита какви инструменти искаш. Единствено изключение — горе споментите програмисти и администратори, като не винаги и за тях.
Сега нещо странично, че не може така без да тролим. Андроид е Линукс ОС, но не е дистрибуция, просто е отделна ОС. По-скоро може да го наречем дистрибуция на Жаба

Въпреки това, въпреки малкия ми опит с него — дори там съм ползвал команден ред.
Обаче за командния ред в нормалните дистрибуции съм на път да не се съглася.
Първо — вече доста отдавна се напълни с графични, псевдографични и инструменти с изглед правен на HTML/CSS/Js. Трудно ми е да се сетя и в момента не мога за задача, която не може да бъде свършена графично. Ако това е проблема на твойте хора.
Второ — в ерата на пьотерингчетата, командния ред все повече се обезсмисля, защото все по-малко неща можеш да свършиш от него, ако за целта същите пьотерингчета не са ти доставили съответни инструменти. Сиреч с нормалната инструментална верига си почти безсилен. А ползвайки техните неща е съвсем друг тертип на работа, от това да ползваш класическия подход. Демек той е много по-ламерски. А и те в голямата си част са графични. Тези, които не са, са досоподобни. Може би трябва да направите нов опит с колегите. В момента ГНУ/Линукс е не по-малко ламерска от всяка конкурентна ОС.
п.п. С Кибер сме писали заедно, но тъй като той все пак е пръв, то и неговите въпроси са с предимство. Виждаш ли, как те нападнахме с въпроси като журналисти Гришо

-----
¹/ Щях да изпусна това прилагателно