« Отговор #345 -: Oct 02, 2016, 14:28 »
Ядрата на двуядрените Pentium си комуникираха през северния мост. От Core насам вече си комуникират през кеша (преди L2, сега L3).
Не знаех, че е имало L3 кеш на платка. Това не е ли малко безсмислено? Аз първо го видях в процесорите на AMD, в процесорите на Intel мисля, че по-късно се появи.
Само 25% производителност ли дава Hyper Threading? Винаги съм си мислел, че е 100%. Не може да бъде оползотворено ли, какво? В такъв случай, това не е ли проблем на софтуера?
Между другото, сега се сещам, че някъде бях гледал за колко време се изпълняват различни инструкции. Та имаше такива, които се изпълняват за половин такт, някои за един, и мисля, че имаше и за два и повече такта. Явно тези, които могат да се изпълняват за половин такт, те могат да се комбинират при Hyper Threading, така ли?
А за Systemd - има хора, които да го разработват и такива, които да плащат. Хубаво е, че има и дистрибуции, които отказват да го внедрят.
Лошото е, че не можеш толкова лесно да го замениш, веднъж щом е станало интегрална част от операционната система. Ето в Slackware сега вкараха pulseaudio, нищо чудно след години да се наложи да вкарат и Systemd.
Което ме навежда на мисълта - някой разработва ли Systemv, и има ли кой да плаща за това - щото да не се окаже така, че няма кой да го поддържа, и Systemd остане единствената възможност.
Мен най-много ме вбесяват бинарните логове и имитацията на регистри (gsettings). Дреме ми, че били по-бързи за четене и парсване и се избягвали грешки. Аз трябва да мога да ги прочета и редактирам с обикновен текстов редактор, и толкоз. Това не подлежи на обсъждане. Ако това не мога да направя, тогава каква отворена платформа е това?
И да ви кажа - при мен Федората хич не се зарежда бързо. Сигурно минават има-няма няколко минути. Ползвах и Убунту - преди и след преминаването. Същата работа. Никакво предимство не виждам в това отношение.
Също така намирам за много по-сложно създаването на сървиси. Направо цяла наука си е вече.
И разбира се - изземането на други функции от Systemd - безумно.
С две думи - предимствата са само на теория.
И както си говорихме с едни пичове - всяка услуга трябва да използва стандартен интерфейс. Услугите трябва да са 100% взаимозаменяеми. Systemd чупи всичко. Това вече не е GNU/Linux - някой си е заградил там това пространство, пази си го, и на всичкото отгоре се опитва да завземе и от околното пространство.
Крайно притеснително е това. И освен това, и RedHat и Canonical вече си сътрудничат с Microsoft. Все едно са се отказали от desktop вече. Как ще си сътрудничиш със Microsoft? От всички баш тях ли намерихте? Лудост, просто.
Но аз се поставям и на тяхно място. Масовият потребител не желае да се ангажира с разработката, не желае и да плаща. Какви претенции може да има тогава?
Но и те са виновни, че прекалено бавно движат нещата, и не оправдават очакванията. Canonical - 500 служителя и дозина проекта. Смешна работа просто. Какво очакват да направят с такава инвестиция? Как очакват да се конкурират с големите технологични гиганти? RedHat са значително по-добре в това отношение, но са насочени главно към бизнеса. И са си прави хората, защото - какво да се насочват към обикновения потребител? Как ще им се възвърне тази инвестиция? И Canonical и те вървят натам.
За останалите стимула е дори още по-малък.