Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: remotexx в Oct 07, 2020, 02:29



Титла: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: remotexx в Oct 07, 2020, 02:29
Тази тема се явява разклонение на:

Вярвате или не вярвате в киберпънка? ($2)

gof

=====

Наскоро гледах едно сериалче Mr. Robot - ама то е по-скоро за нашето съвремие отколкото за бъдещето - интересни въпроси повдига, жалко че екипа още се учи. Напоследък забелязвам Амазон въпреки че почнаха яваш-яваш кино да правят напредват със страшна скорост т.е. бързо се учат
Аз по принцип не глeдам много сериали (поради липса на време и че са пълни с глупости) ама покрай Прайм (тайма) поизгледах няколко - хубаво е да се дава път и на младите, а и бързо се учат. Дотук само 3 сериала съм прегледал (Jack Ryan, Mr. Robot, The Expanse) - и още по средата на първия сезон и почва да си личи как 'фащат занaят' младите... ама (знам ли) може и да е щото още не са се изчерпали - едно е 5-6 сезона друго си е сезон 72 :-)

https://screenrant.com/longest-running-tv-shows-ever/
Guiding Light - 72 Years (No Longer In Production)
Coronation Street - 60 Years (Still In Production)
Days Of Our Lives – 55 Years (Still In Production)
The Young And The Restless – 47 Years (Still In Production) - After practically five decades and almost 12 000 episodes, this show is still going strong

Робинята Изаура изобщо не може да се класира  ???


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: go_fire в Oct 07, 2020, 08:31
Лятото, като бях на гости на тъщата, гледах малко сериали. Проблема беше, че беше посред нощ. Бяха на btv action.

Учудих се в колко чудовищна индустрия са се превърнали. Очаква се, че по безплатните телевизии ще е най-лошото. А то дори там са неща с бюджети. Изобщо не бяха скапани.

Най-много ми хареса един кръстен Луцифер. Да, да, аз с моите религиозни глупости. Имаше един, който беше за пътуване във времето. Ще му объркам името. И накрая един за наемни убийци, който всъщност беше доста забавен.

Всъщност най-тъпия от всички се казваше Готъм и не, не беше за Батман, както се очаква. Беше за предисторията му. С което пък изобщо оплитат живота му, защото там той не е батман, ама всичките лошковци са там. Изобщо тотален провал на историята от комиксите и филмите.

Тоя сериен филм беше направо пошъл. А беше нещо като четвърти сезон. И въпреки това си личи, че дори това сценарно малоумие е правено с прилично количество кинти.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: remotexx в Oct 07, 2020, 16:58
И другото за което ме подсети сега е че няма, читави сценаристи и режисьори т.е. не останаха - всичките отидоха да правят тъпи сериали за комиксови герои т.е. те официално не са сериал ами нещо като филм с продължение ама с почти никакъв сценарий и всичко изсмукано от пръстите, дотолкова изчерпани че и добавянето на нови герой липсващи в оригиналния комикс вече не ги спасява. Иначе са добре изпипани професионално, ама на кой му пука за комикси, предпочитам тия специалисти вместо по сериали и сапунки да правеха истинско кино. Няма вече хора като Далтон Тръмбо ($2) не случайно наричан мистър Холивуд 10


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: jet в Oct 07, 2020, 17:36
Аз мисля, че има свястни и режисьори и сценаристи, но не тях избират продуцентите. Майстор като Харви Уайнстийн е в панделата (затова вече и актрисите са като баба Яга), други пък одъртяха или се оядоха.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: stealth01 в Oct 07, 2020, 20:45
Роботът не е производство на Амазон, те само го разпространяват. Аз изгледах само първият сезон, защото въпреки че използваха (при това добре) технически жаргон, другият аспект на героя - искащото да му се получи като в Боен клуб - просто не проработи при мен. Гледам хората го харесват, но аз не успях да го възпрема напълно. А Боен клуб ми е адски любим - идеите, доста сходни със сериалът, там успяха да ми паснат. Някой ден може би ще го довърша...

Експанзията вървеше по sci-fi канала, но май им дойде прекалено скъпо и го спряха. Амазон купиха правата и последният сезон е техен. Идеално им се получава там.

Има и добри творци, които си правят своите неща. Там, естествено не се наливат пари, защото продуктът не е за масова публика и не може да си върне изхарченото. Но ако се интересуваш, може да намериш качествени неща за себе си.

Archive ($2) гледах онзи ден. Малък, скромен филм с роботчета, сниман в Унгария. Режисьорът е дебютант, но е работил като дизайнер за Moon ($2) и му личи. Доста ми хареса.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: remotexx в Oct 07, 2020, 22:19
Archive ми е в списъка за гледане (когато ми остане време), а Moon съм го гледал ама... нищо не помня - явно трябва да почвам и аз гинко билоба.

А бе някой знае ли форум на върли фенове на (най-вече древни) анимационни филми? Опитвам се да се сетя имената на 2 (засега) древни (2Д) анимационни (правени на ръка) филмчета ама си спомням само малко от сюжета и нищо от заглавието - а бяха много добри (за времето си)

Оня ден изгледах отново тези двата (архаични):
Appleseed (2004)
Vexille (2007)

ами не са мръднали - красота и съвършенство тяхната семка  :P не можеш да кажеш една сцена на компютър ли е правена или на ръка, най-вероятно и двете едновременно и пак не може да разбереш как точно е направено. За късмет тях си ги пазя на диск (оптичен), а и децата много им се радваха...

П.П. Предлагам да отворим раздел Филми във форума, че (по всеобщо съгласие) от новите почти няма нещо интересно за гледане (освен детски и сериали)

П.П.П. А ето и един... Малък, скромен филм с роботчета, но сниман в България (да направим сравнение)
https://www.imdb.com/title/tt1971325/

Automata ($2) (2014)
Autómata (original title)
R | 1h 49min | Action, Drama, Sci-Fi | 17 October 2014 (Bulgaria)

интересни въпроси повдига
https://www.imdb.com/video/vi2817044249



Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: go_fire в Oct 07, 2020, 22:42
Хе-хе, нещо набор 04 го броим древно.  Моя син е 04. Аз миналата ли, по-миналата година играх игра от 1992 (Кадилаци и динозаври). Пичовете казаха, че не могат да повярват, че тогава е имало такава графика. Какво знаят те? По цял ден цъкат телефоните. Днеска трябваше да се ходи до Мобилтел, че малкия някак го докара до PUC Code. Ама иначе си поръчва парфюма на Роналдо за 40 лв./100 мл. Ега ти.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: go_fire в Oct 07, 2020, 22:44
Забравих. Нямам права да създавам раздели и подраздели на форума. Ще трябва да си го направиш на тема. Съжалявам! Ръцете ми са вързани и нищо не мога да направя, освен да ти забия отгоре съответната тема.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: stealth01 в Oct 08, 2020, 08:59
... Малък, скромен филм с роботчета, но сниман в България (да направим сравнение)
Автомата беше супер! Имаше си кусурите, по реализацията на идеите можеше още доста да се поработи, но на мен ми допадна.
Но, ако правим сравнение, Archive е доста по-качествената продукция. Бих го гледал отново някой ден. Въпреки че вече знам как завършва, историята е разказана плавно и интересно. Малкият мащаб също помага като намаля драстично възможността за създаване на проблеми.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: malin1 в Oct 08, 2020, 22:10
Аз пък се присетих за един "Lexx". Беше ми любим навремето. Като се приберях по-трезв от дискотека и сам, и кат пусна ТиВито , и като стигна до канал дето го даваха по късна доба - и оставах там. Пробвах го тия дни пак.... не е същото като едно време.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: Naka в Oct 09, 2020, 11:14
Преди много време даваха една фантастика, която много ми хареса. Филма е стар. Даже и по националните тв са го давали. Но никак не мога да се сетя как се казва филма...

Накратко.... Двама военни космически пилоти ги свалиха и попаднаха на една вулканична планета. Единият беше човек, а другия гущероподобен хуманоид. Въпреки, че са врагове им се наложи да оцеляват заедно.
Това, коeто си спомням, че във филма човекът постоянно наричаше другият lizard...

Някой сеща ли се?


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: lunarvalley в Oct 09, 2020, 11:29
Enemy mine
https://www.imdb.com/title/tt0089092/

базиран е на къс разказ, който е хубав


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: Naka в Oct 09, 2020, 11:37
Enemy mine
https://www.imdb.com/title/tt0089092/

Браво... филм от 1985г. А аз се убих да търся филми, които се казват lizard..... 8)


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: 10101 в Oct 09, 2020, 16:10
Blake's 7 още един от 80-те и малко преди това


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: go_fire в Oct 09, 2020, 19:45
Как ве? „Седморката на Блейк“ е най-култовото нещо за всички времена. Няма „Междузвездни войни“, „Стар трек“, „Стар гейт“. Това са лигавщини! Седморката е номер едно! Всяко хлапе искаше да е Блейк, ама само аз имах гривната ;D


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: remotexx в Oct 09, 2020, 20:14
А бе я кажете някой 4К ама наистина 4К филм дето да става за гледане...

Откакто убиха сайта дето даваше най-подробна информация (RealOrFake4K.com) кой филм е 4К и кой 2К ама пробутван за 4К положението стана много зле (останаха само некви смешници дето само четат какво пише на обложката). Той явно беше вътрешен човек пича (Hollywood insider) и знаеше кои са изцяло 2К, кои са 4К ама сите спец. ефекти им са 2К а той филма на 90% спец. ефекти (комикси разни) ..и те така... сега на всички обложки вече пише 4К ама аз видя ли че е 50+ % спец. ефекти и пропускам...  също и стари (35 мм и пр.) ама преснимани от големия екран - стават (предимството на аналоговата технология) ама някой (особ. по-старите) са бая едро...-зърнести  :P

Засега чекам новия Топгън ама те па все го отлагат (от алчност) - та там разправят уж че не биле CGI ами истински каскадите и самолетите и ..поне със сигурност знаем че там един (или няколко ли бяха) пилот го умори(ха) по време на снимките че после се съдиха за едни милиони... жалко че го няма вече инсайдъра да каже има ли и точно кои сцени за 2К

Както и се очаква (предполагам) единствено порно индустрията е в час и там всичко си е 4К/HDR etc. ама тия не ме вълнуват...
Ще ми се япончетата сега да направят Appleseed (Applesеed 2 може би) ама 4К - па макар и само CGI  :o

Пуста алчност - от 2К да дигнат на 4К требе само да дигнат инвестициите от $1х до $4х ...е също и времето за обработка от 1х до 4х повече.. никой не го прави заради самото изкуство вече.. как беше ars gratia artis ($2)


П.П. Остана само шума и плява остана - ей го е, най-добите сега само пускат един blanket statement и това е спасявай се сам кой точно филм колко лъже че е 4К:
https://real4kbluray.com/

The new 4K UHD Blu-Ray format provides amazing picture quaility with true Ultra HD (3840×2160) resolution. However many of the movies available for sale aren’t “true 4K”, but rather a 2K (2048×1080) or “Full HD” (1920×1080) copy that has been up-scaled to 4K resolution.

Why Buy 4K When "All Movies are 2K?"
We see this comment a lot, but it's just not true. Yes, most studio movies are still finished in 2K or include some 2K visual effects, but 4K Ultra HD Blu-ray and 4K streaming offer tons of native and mixed 4K content.


и за сравнение, нищо че е от архива - човекът е професионалист:
"Those espousing film as the 'greatest' image capture system then do their scans at 2K. Absurd." - Roger Deakins, Cinematographer
напр. този (щото няма много спец ефекти) - постарали са се, но (в ситния шрифт) - "Typically, if the film has VFX it was rendered in 2K", а то филм без VFX вече няма
http://web.archive.org/web/20180709090211/http://realorfake4k.com/my-product/murder-on-the-orient-express/
    Shot on 70mm (some scenes 6.5K)
    VFX Rendered in 2K (unconfirmed, but typical)
    Digital Intermediate at 4K
- така се прави (даже се указва и кое е проверено и кое е непотвърдено, ама то по "майсторлъка" им си личи ..и то без да ги пращат кат тиквониевите по лаборатории разни)

или тоз убостник - какво му е 4К-то като :     Shot in 3.4K; VFX Rendered - Unknown, 2K typical; Digital Intermediate at 2K (2K DCP)
http://web.archive.org/web/20180714063348/http://realorfake4k.com/my-product/jumanji-welcome-to-the-jungle


за съжаление откакто му убиха сайта няма инфо за новите заглавия...


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: remotexx в Oct 09, 2020, 20:51
Как ве? „Седморката на Блейк“ е най-култовото нещо за всички времена. Няма „Междузвездни войни“, „Стар трек“, „Стар гейт“. Това са лигавщини! Седморката е номер едно! Всяко хлапе искаше да е Блейк, ама само аз имах гривната ;D
Е как ве - аз исках Орак ???

Инак и аз наскоро изгледах Петият елемент и...  ::)
Но да, технологичното съвършенство бързо остарява - затова радавайте му се докато му е времето (напр. 4К след 20 г. ще е смешна работа... па знам ли може още да са на фейк 4К  :P )

А този направо се отказах да го гледам вчера - Hackers ($2) (1995), още навремето не ми хареса, че много лъжеха още тогава напр. за неизлезлия още Пентиум P6 - секция [Factual errors]
https://www.imdb.com/title/tt0113243/goofs

първо че беше Macintosh Powerbook 280C, второ че е CISC а не RISC, и трето че беше най-бавния Пентиум (от оригиналните)


–When using a computer, one should always wear sunglasses that reflect the image of your hands on the keyboard.

–Advanced computer users smoke two cigarettes at the same time while also eating French fries. In hacker circles, this is called "Unix."


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: jet в Oct 09, 2020, 22:09
В BestBuy гледах изложен 8К QLED Samsung тАлавизор, та на него течеше и:
https://www.imdb.com/title/tt6806448/
И като гледам картината той трябва да е 4к

Като казах Самсунг, ей това се вика "диск":
https://www.samsung.com/us/computing/memory-storage/solid-state-drives/980-pro-pcie-4-0-nvme-ssd-1tb-mz-v8p1t0b-am/

CIe 4.0 NVMe speed (up to 7,000/5,000MB/s for read/write speed)
M.2 2280 form factor


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: go_fire в Oct 09, 2020, 22:27
–Advanced computer users smoke two cigarettes at the same time while also eating French fries. In hacker circles, this is called "Unix."


Ч~ай сега! Аз не ги следя съвсем съсредоточено Food network, 24 кухня (tweny four hour kitchen) и другите там. Какво е това френско пържено?


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: malin1 в Oct 09, 2020, 22:30
 :D Като каза Самсунг - един приятел ми обясняваше, че те са си платили (и покриват) най-много от наличните стандарти налични за сваляне/гледане, та ако си избирам - това да е марката. Естествено - прилагаше няколко примера. Обчеее - от времето когато се пръкнаха плоски, заоблени и т.н. формати на монитора, аз си имам пристарастие към старите ТиВита. Монтора си ми е 5/4, тивито - и то, та даже е и неплоско. Не знам какво ще правя като сдаде багажа.  ;D Ако приемем, че когато се скапе ще се наложи вече да нося очила... ще се наложи да се нагодя (къде ще ходя).


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: remotexx в Oct 09, 2020, 22:46
В BestBuy гледах изложен 8К QLED Samsung тАлавизор, та на него течеше и:
https://www.imdb.com/title/tt6806448/
И като гледам картината той трябва да е 4к

Е те точно за това говорех - подвеждат и свестните хора.
Не четете обложките - той после е ъпскейлнат (от 2К) до 4К - дори и сцените без спец. ефекти да са си останали 4К колко да са 10-20% другото е само спец ефекти в тоя филм... Е и после умния ТВ дооправя софтуерно картината т.е. ако си 8К ТВ имаш още един ъпскейл 4К до 8К от телевизора (затова ти се видял с (по-)хубаво качество)

https://gamerheadquarters.com/bluray/4k/fast-and-furious-presents-hobbs-and-shaw-4k-real-or-fake.html
Fast & Furious Presents Hobbs & Shaw is not real 4k shot at Arriraw 2.8k and 3.4k being 2k mastered.

Освен това по тия мострени ТВ обик. пускат собствени (безсмислени 3Д неща - рендвани) колкото да им покажат възможностите - те там е истината, защото са RAW т.е. не губат качество даже и oт компресия(та) /ама то няма откъде да свалиш некомресиран 4К филм ~2-3ТБ/, a BluRay проблема му  е по-скоро да побере истинско 4К без загуба на качество, е няма ка да стане - 1ч. некопресирано 4К видео  е 1.5 - 1.6 Тб

И да -  определяно ще трябва М2 PCIe 4 четвръто поколение да издържи на скорост - ако намеря от де да дръпна нещо некомпресирано 4К или 8К. Още помня като купувах плеъра и те питат какъв кабел искаш за 20, 50, 100 или 200 долара според зависи там кой колко (трафик/скорост) държи, колко грее, колко живее и дали е вътре злато ...или платина  :P

П.П. А да- освен порното и спорта вече снимат с 8К камери, ама аз не се интересувам много от баш тия видове спорт, още чекaм да пуснат напр. шахмат 8К - да гледам как на губещия му расте брада  >:D ..ама там пък ограничения от местните кабеларки или ефира - ако не е свит до HD ще е яка компресия на квадратчета /че чак да ти се прииска да е HD/ (бе друго си е с $200 кабел и директно от raw source)

Айде - чекаме 16К / 3Д уайърлес, холограмни...ако не за нас барем за децата /или унуките/ да има  [_]3 [_]3 [_]3
Друго си е да гледаш 'Нечиста Наука ($2)' на 3Д - ехххх мечти (от '85-та)


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: jet в Oct 10, 2020, 00:21
Това само показва, че 4к ТВ да купиш си е хвърляне на кинтин на вятъра  момента, ама пък ако изкара 10г. до тогава ще има повече контент.
CRT теле няма да погледна дори и да ми плащат за това, какво остава за монитор.
А иначе като излезе 4к, каките от без кини бранша първи взеха да се възмущават, че всичките им пъпки, бенки и бръчки по шундите се виждали.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: go_fire в Oct 10, 2020, 09:42

CRT теле няма да погледна дори и да ми плащат за това, какво остава за монитор.


От лятото момчетата превзеха хола и ни изгониха от там. От тогава жена ми гледа на един Самсунг, 23 инча, от две хиляди и трета. Да си кажа, че и на мен цветовете ми изглеждат отвратителни. Не е си работа да гледаш цифрова на ЕЛТ.


Титла: Научно-популярни филми
Публикувано от: stealth01 в Oct 10, 2020, 09:45
Може би една отделна тема за 4K-то?
Това само показва, че 4к ТВ да купиш си е хвърляне на кинтин на вятъра  момента, ама пък ако изкара 10г. до тогава ще има повече контент.
Реално, на пазара има само 4K телевизорчета. Да, съдържание няма, но освен ако нямате възможност за абсурдно голям екран, така или иначе няма да видите 4K съдържанието.

(https://pbs.twimg.com/media/DiU23DFU8AAq3a8.jpg:large)

Аз зяпам едни 50" от около 3 метра, и съм на границата, където дори няма да направя разлика между 720p и 1080p. Частен случай са игрите, където гледаш от по-близо, но пък аз нямам интереси в тази насока.

За старите филми - малка част от тях минаха обработка за FHD, за да имат качествено blu-ray издание, камо ли пък за UHD. А, най-вероятно, 4K-то ще е малка гара и всички ще се натискат за 8K. Чисто хардуерно, съдържание пак няма да има.

HDR-а е доста безсмислен в настоящият си вариант. Хубаво е да го има като възможност, но за момента почти всичко е софтуерно надута светлина, което няма полезно действие. Пробвах да гледам някакви неща, но или не съм случил на добри ефекти, или технологията толкова си може. Чета, че в игрите имало ефект, ама там всичко е шарено и свети, и мига, и наистина е възможно да е полезно в тази ниша.


Титла: Re: Научно-популярни филми
Публикувано от: go_fire в Oct 10, 2020, 10:33
Stealth, оглеждам темата, ама ако я надробя още малко, ще започнат да се губят връзки между отговорите :(


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: Naka в Oct 10, 2020, 10:49
И като каза Самсунг...На корейски въобще не се произнасяло така. ::)
https://youtu.be/e9nI-ZJ3nf4?t=20


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: jet в Oct 10, 2020, 16:20
Ти пък ако си мислиш, че жълтите правилно произнасят западните марки, пак си помисли:
https://youtu.be/IXpt4S776Jg ($2)

Не знам дали някой от този сайт не го подаде това видео.


Титла: Re: Научно-популярни филми
Публикувано от: Naka в Oct 30, 2020, 13:07
Аз пък се присетих за един "Lexx". Беше ми любим навремето. Като се приберях по-трезв от дискотека и сам, и кат пусна ТиВито , и като стигна до канал дето го даваха по късна доба - и оставах там. Пробвах го тия дни пак.... не е същото като едно време.

Опитах се да го гледам това....Ама много откачен филм. Само кървища, човекояци, откачалки и прочие. Едвам издържах първите две серии...Единственато му хубаво е дето има една готина кака с къса поличка и това е.....




Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: 4096bits в Nov 02, 2020, 10:25
Предполагам, че изчезването от пазара на FHD телефизорите и заменянето им с UHD ще помогне и за налагането на гигахерците на 5G като ще кажат, че това е единствената технология, която може да пренесе нужния обем данни за единица време.

Ще видим. И без това не съм почитател на телевизията. Свалям си филми и си гледам, като ми се прииска. И нямам нито един 4К дисплей.


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: Naka в Nov 02, 2020, 12:07
Предполагам, че изчезването от пазара на FHD телефизорите и заменянето им с UHD ще помогне и за налагането на гигахерците на 5G като ще кажат, че това е единствената технология, която може да пренесе нужния обем данни за единица време.

Нестава, ако си мислиш за телевизия. Твърде много е бит рейта на поточното видео за GSM радиото. Било то 264 или 265. Пък и за резолюции 4к или 8к да не говорим. Накрая може да се окаже, че една клетка може да излъчва само 3-4 канала.

За тази работа си има ефирна тв. Там честотни ленти колко щеш и то широки. От 50Мhz чак до 900Mhz....Почти 1 GHz честотна лента.

Никой оператор няма 1 GHz честотна лента!!! На тях (GSM) им отпускат честотни ленти от около 20Мhz :o За 5G чета в нета, че била 100Mhz. ::)

---
А че могът да кажат че 5G е единствената технология - могът. Да се хванат балъците.


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: Acho в Nov 02, 2020, 12:26
А колко много време си гледахме CRT-тата...................


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: Naka в Nov 02, 2020, 12:54
Ами аз продължавам да имам едно CRT... Ама е със sony trinitron плоските тръби. Няма никава загуба на емисия и цветовете са си наситени. Другите ги изхвърлих с кеф.

Тръбите си бяха пълен кенеф....Избеляваха за 2-3 години. Криви и прашни. Иронията е че за 50-60 години, от както са изобретени тръбите не са били мръднали с милиметър.
Чак накрая на ерата, като св видя че вече отминават, sony изобрети плоския FD тринитрон ($2)....И там вече всичко беше много качествено. Без избеляване, хубави цветове, черен плосък екран....Сякаш въобще не са знаели как да ги правят в началото. Ама се застоя само 4-5 години и бяха изведнъж сменени с LCD-тата.

-----
А сегашната високо рекламирана OLED технология (да не се бърка с QLED) е пак същия кенеф. Подобно на тръбите пак има избеляване на екрана, цветовете намаляват и оставят петна по екрана. Това за мен не е напредък ами връщане назад.
Напредък е класическия LCD и QLED, (което май пак е LCD  ???).
 



Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: go_fire в Nov 02, 2020, 14:29
Иронията е, че течните кристали са много по-стара технология от „токамака“. Преди два века някакъв учен (забравих му името) рязал моркови, сложил ги под микроскоп и така ги открил ;D

доп.
===

Моя телевизор е Самсунг. За времето си беше много качествен (не е Тринитрон и не е плосък) и с прекрасни ярки цветове... докато не въведоха цифровата телевизия. В момента е нещо убито жълто-кафяво, размазано петно. Мяза на рядко... Но пък на телевизора в стаята на децата (който е течно кристален) цветовете са толкова ярки и резки, че изглеждат напълно нереални. Там нямам чувството, че гледам телевизия, а, че са си пуснали някоя игра на техния Playstation 4.


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: Acho в Nov 02, 2020, 14:36
И аз в кунхята имам 14" CRT Сони, за жената да си гледка докато е там. Тунера естествено е ананлогив, и на CATV хваща само аналоговите канали. Ама колкото - толкова.


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: 4096bits в Nov 03, 2020, 08:59
С моят нямам никакви грижи. Много съм доволен. На "None" е, None инча, цветове няма, не лови нито един канал

None = /dev/null или нещо такова  :D


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: ray в Nov 03, 2020, 11:10
Аз пък гледам телевизия през ден, в едната къща няма телевизия, в другата има.
Та сумарно, май имам половин телевизор (не че е мой, само гледам на него  :o


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: go_fire в Nov 03, 2020, 11:31
С моят нямам никакви грижи. Много съм доволен. На "None" е, None инча, цветове няма, не лови нито един канал

None = /dev/null или нещо такова  :D

Не си женен. Жените държат да гледат телевизия. Ако могат да те накарат и теб, са най-доволни.


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: Acho в Nov 03, 2020, 11:47
А така............


Титла: Re: Научно-популярни филми, стандарти и малко за телевизорите
Публикувано от: malin1 в Nov 04, 2020, 20:21


доп.
===

Моя телевизор е Самсунг. За времето си беше много качествен (не е Тринитрон и не е плосък) и с прекрасни ярки цветове... докато не въведоха цифровата телевизия. В момента е нещо убито жълто-кафяво, размазано петно. Мяза на рядко... Но пък на телевизора в стаята на децата (който е течно кристален) цветовете са толкова ярки и резки, че изглеждат напълно нереални. Там нямам чувството, че гледам телевизия, а, че са си пуснали някоя игра на техния Playstation 4.

Нейде напреде се прасках, че като туря пенджури и тогава ще умре тивито, но не би - умре, само успях да го погреба до контейнера. Бях на село и като се върнах - вече си имахме голямо и плоскодънно "нещо".  :D Май-май ми е време и на очен лекар да ида ама още устисквам.