Покажи Публикации - NorthBridge
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 10 11 [12]
166  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с boot Linux/Windows -: Jan 26, 2013, 00:37
Направи си копие (за всеки случай)
Код:
sudo cp -p /boot/grub/grub.cfg /boot/grub/grub_backup.cfg

След това изпълни това
Код:
sudo grub -mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Ако всичко мине добре, osprober ще се огледа за уиндоуския дял и ще го добави в grub.cfg. Можеш да тестваш с тази команда:
Код:
cat /boot/grub/grub.cfg | grep Windows

Ако покаже резултат в терминала, значи всичко е наред
167  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Подходяща дистрибуция за старо ПЦ ?? -: Jan 25, 2013, 03:28
Тегаво, но ако няма риба, и рака става риба. Ползвал съм Sempron на 1,5 с 512 RAM и Ubuntu 9.04, което беше с KDE4 в продължение на 7-8 месеца, и системата вървеше доволно бързо. Сега вярно че неговата машинка е наполовина, а и като се сметне колко ресурс искат браузъра и скайп спрямо тогава, наистина ще му е тегаво, затова казах че с лекичък WM, AdBlockр и ако внимава да не пуска много глупости наведнъж, няма да е болка за умиране.
168  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Подходяща дистрибуция за старо ПЦ ?? -: Jan 25, 2013, 03:05
Пич, 100-130 лефа е втора употреба марков с Р4 3000+, 1ГБ рам, 80ГБ хдд на който лети всичко най-модерно, дори и Уиндоус 8! Ако малко от малко се сяташ от компутри са 2-3 надници!

Спор няма (е добре де, 1 рам за 8-ца наистина е малко), но въпроса беше какво може да се подкара. Ако щеше да го ползва за десктоп, няма мърдане, щеше да даде едни пари, но явно му трябва за някаква дреболия щом ще се опитва да възкресява толкова дърта машинка. В тоя случай няма смисъл да дава въпросните пари щом може да мине на тънко.

Peace :)
169  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Чат към сайта -: Jan 25, 2013, 02:56
Ще прощавате за gravedigging-a  [_]3

Някой ползва ли още #linux-bg във freenode? Интересно ми е, защото се мотая там от време на време с един колега (мразя да ползвам скайп) и с удоволствие бих се включил и в този канал за да дрънкам с някой глупости, стига да има с кой.
170  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Подходяща дистрибуция за старо ПЦ ?? -: Jan 25, 2013, 02:43
...и нека всички дружно се запътим към магазина да си купим по 8 GB RAM и AMD Bulldozer, за да влизаме без проблеми във фейсбук на Windows 8.

Fluxbox/Openbox, 512 swap, малко бутнат кернел с орязани 3/4 от модулите, AdBlock за браузъра и е готов. (няма значение кой ще е, на линукс хабят доста по-малко отколкото на боза - днес тествах Firefox на Мента и ядеше 60-70 MB с 3 таба отворени).

Ако не гледа клипчета в тубата, тази машинка ще литне. Сигурно дори и 700МБ филмчета ще може да гледа, но ако стане ще е с много зор.
171  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с boot Linux/Windows -: Jan 25, 2013, 00:45
Дребен кахър. Най-вероятно при ъпдейта е заминал конфига на grub2 с двете операционни вътре и го е презаписало само с Debian.

Та за решение, сложи os-prober:
Код:
apt-get install os-prober

След това изпълни последователно:
Код:
cat /boot/grub/grub.cfg
cat /etc/default/grub

...и сложи резултата тука от двете команди тука. Според него ще видим какво ще правим нататък.
172  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: 23 Years Далавера Пишман Серсем пръдъкшънс -: Jan 24, 2013, 01:08
Имам една теория за това, което се е случило: нападателят Октай е членувал в партията на Доган, бил е зомбиран борец за защита на потъпканите в България права и свободи на турското малцинство. В същото време брат му Метин вместо да се занимава с подобни глупости се съсредоточава да си усъвършенства уменията на танцьор, участва в шоуто на Слави и спечелва ферари, после участва в конкурса "България търси талант" и спечелва и него. В един момент Октай разбира че това, за което се бори е една химера, че турското малцинство има също толкова права и свободи, колкото и самите българи - успехите на брат му го доказват. Октай осъзнава че е бил баламосван и използван и ядосан решава да спретне един подарък на Доган послучай пенсионирането му - един вид отмъщение за погубените младини. Взима газов пистолет, но го зарежда  не с газови а със шумови патрони - все пак не е толкова глупав да извърши убийство - идеята му е била просто да го стресне, при по-голям късмет да се наака ако може. За лош късмет пистолета засича. Та така, зад нападението стои чисто личен мотив. Всички останали приказки за политически сценарии и конспирации са плод на полета на фантазията.

Много разумно обяснение  [_]3 Аз и досега не вярвам че някой може да поръча такъв "атентат" с цел да вдигне рейтинг, да мобилизира избиратели или да докаже че има някаква омраза към турците или нещо подобно, чисто и просто защото колкото и малоумен да е човек, няма как да връчи газов пистолет на изпълнителя и да очаква че ще изглежда правдоподобно пред хората. Не че голяма част от хората не са умопомрачаващо без капка акъл, но за това стигат и две гънки в мозъка за да се сетиш че не е истински атентат.

Та така де, тази теория доста добре си пасва на мястото. Освен ако не се окаже че целта не е била да вдигнат шум по целия свят, защото и досега навсякъде освен в България се изкарва че това е било убийство, разминало се на косъм. Не че има много смисъл в това на пръв поглед, останалите държави сякаш много ги интересува какво става в България, но знае ли човек...
173  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Kernel 3.7. -: Jan 23, 2013, 17:32
Отиди в Алианц и си направи застраховка kernel  ;D

Не, сериозно. По кой начин точно слагаш ново ядро? Ако го дърпаш от пакети, трябва някой бунтуджия да ти помогне, ако го правиш по културния начин със сорс от kernel.org, ще ти кажа подробно.
174  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Kernel 3.7. -: Jan 22, 2013, 22:20
Няма много голям резон LXDE-то да се държи кофти само заради новия кернел, едното има малко общо с другото. Ако ти се занимава, тествай с 3.6/3.8 RC, но ме съмнява да видиш разлика. Иначе LXDE на мен ми е втората любима графична, и трудно мога да кажа че е грозна и безвкусна :)

А за ниската резолюция и Bodhi - защо да не е красиво? Аз в момента ползвам E17 на дърто CRT с 1024х768, черна тема, и ми натоварва очите много по-малко от алтернативите.
175  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Подходяща дистрибуция за старо ПЦ ?? -: Jan 22, 2013, 18:28
Здравейте ще се радвам някой да ми помогне с избора на подходяща дистрибуция по възможност (КДЕ) става въпрос за П3 700 МХ 256 рам 5 гб хард
благодаря предварително :)

На тези параметри ако сложиш дистро с KDE4, най-вероятно ще ти се стъжни живота, освен ако не махнеш половината eye-candy.

Вариант 1: Vector Linux. Има едишъни с KDE, Xfce и Fluxbox.
Вариант 2: Bodhi Linux. Идва с Enlightenment, който е изключително лек и красив, но на много хора им е трудно да свикнат с него.
Вариант 3: Crunchbang. Идва с Openbox, и като цяло е най-най-лекият вариант от трите.
176  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем с драйвер за видеокатра ATI Radeon 9600 pro -: Jan 22, 2013, 18:09
Варианта който препоръчвам е да смениш твоята карта с някой съгласен, който има Nvidia. Те също са зле с линух поддръжката, но поне не толкова. А инсталацията може да направиш през synaptic или от команден ред:
Код:
sudo apt-get install libgl1-mesa-dri libgl1-mesa-glx libglu1-mesa mesa-utils

Тука не съм съгласен. ATI напоследък взеха да мислят доста повече за драйверите си, и повечето от новите им карти се държат много по-добре в сравнение с еквивалентните на Nvidia. Колкото до старите карти, отворените драйвери имат кажи-речи пълна поддръжка до r200, и почти толкова пълна до r500.

Апропо:
От снимката виждам драйвер който е за ATI Rage 128, а не за Radeon 9800. Деинсталирай xserver-xorg-video-r128 и xserver-xorg-video-r128-dbg, те поне със сигурност не ти трябват и е възможно да правят конфликт с xserver-xorg-video-radeon, който е драйвер за всички видео карти. Ако не се разреши проблема, инсталирай xserver-xorg-video-r300 и тествай пак.

Освен това напиши в конзола това:
Код:
uname -r
...и копирай резултата тук, защото е възможно ако е старо ядро, да прави проблем с antialiasing-a и оттам да идват артефактите.
177  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Kernel 3.7. -: Jan 22, 2013, 00:05
Не че нещо, но да сложиш Bodhi и върху него LXDE е все едно да си сипеш Jameson и да го пиеш с кисели краставички ;D Нямаше ли Lubuntu вариант, или в бодхито просто няма наблъскани толкова глупости?

Иначе в 3.7 промените бяха предимно по виртуализацията, малко по някои криптографски алгоритми, малко повече съпорт за btrfs, малко по драйверите за видео картите, някои нови неща при Intel GPU-та и маса драйвери за ARM чарколяк. В 3.6 някъде май бяха добавили доста благинки и оптимизации по ext4, така че може и да видиш лека разлика при скоростта. Направо ги виж тука, че предлагат доста по-лесносмилаемо инфо от официалните changelogs  :)
Страници: 1 ... 10 11 [12]