Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 17   Надолу

Автор Тема: Филми, които ни вдъхновяват ♥  (Прочетена 51621 пъти)

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3088
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #60 -: Dec 01, 2021, 20:46 »
Днес гледах за втори път новия Дюн (Dune 2021). Чудех се на кой ми напомня барон Харконен.. при втория преглед ми изплува- направили са го в главата като Мусолини :)
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #61 -: Jan 31, 2022, 17:26 »
Направих си малък, филмов маратон. Отново изгледах два филма, упоменати в други теми.

Първият е:

Елизиум

Споменах, че рая на богатите е на Луната, но Луната реално не присъства изобщо във филма. Просто е някаква орбитална станция.

Видях нещо, което не помних или не бе ми направило впечатление. Бедните говореха на испански и имаха испански имена. Същото за богатите — беше на френски.

Сега мога да разбера испанския, за американците Ю.Америка е като за нас Африка. Тя е пример на бедност и неразвитост. Като за тях тя почва на южната им граница, а не в Панама.

Но френския език е интересен шрих. Изглежда, като все още американците да имат комплекс от европейците, че са по-цивилизованото нещо. Така го тълкувам, може и да не е така. Пък и за мен като европеец, всъщност Съединените Щати са носителите на прогреса в последния век и малко. Тук сме консервативни, смотани, назадничави. Ама де да знам.

Спомням си, какво ме дразнеше в този филм и пак ме подразни. Показваха ни редица невъзможности. Например малка ракетка, изстреляна от рамо взриви звездолет. Как е преоодоляла атмосферата (нагряване) и земното привличане, как е изобщо е стигнало горивото, никой не обяснява.

Или пък това, че единия от главните лошковци, ни показаха съвсем нагледно, че пише на Асемблер, а после говореха за екзабайти. Този филм е за след около сто-двеста години. Някак си е невъзможно за това време да се напишат екзабайти Асемблер. И какво ще правят с толкова много? Ще управляват Вселената, ъ?

Разбира се — в този огромен код, изтриването на две букви и замяната им със звездичка, бяха достатъчни, за да катурнат новия феодализъм.

Чудодейните машинки за лекуване няма да ги обсъждам. Това е възможно да го измисли само някой, който наистина не вярва, че съществува нещо различно от материален свят, а хората се свеждат просто до билогични роботи.

---

Има странично нещо, около този филм.

И това е името му. Когато излезе, аз все още бях активен киноман, макар и затихващ. Не си бях направил труда да проверя, какво значи името. За срам на българоезичната Wikipedia и те не са сложили връзка, а каквито са фашисти, са забранили редактирането от tor. Те губят. Боби да си е велик в своите очи, колкото желае.

А името всъщност значи това:

Елисейски полета

За хората около моето поколение и преди него това е местност в Париж описвана в романите на Дюма. Някак си магически тя днес се е превърнала в булеварда „Шанз-Елизе“, за което научих от същата тази Википедия. Където пък кой знае защо е кръстен авеню. Дори в англоезичната не е авеню, а булевард.

Както и да е, някак си в съзнанието на смотания жител на края на континента, Елисейските полета и възпятия от Едит Пияф еквивалент на ул. „Витоша“, някак не се свързваха.

Но дори повече. Оказа се, че франсетата са крадци и всъщност това е раят на войниците според Омир. Нещо като онези двеста девици при мохамеданите. Уж съм ги чел, учил тези работи, но хич не помня, че някога съм ги чувал.

Както и да е и за това. Омир не бил казал, къде точно се намира въпросния парк за отдих и почивка на воинсващите души, но понастоящем се оказва на Марс. Много подходящо.

Което ме подсети, че според Дюма, във френската столица има още неща като Булонски лес и Марсови полета. Дори ме е страх да проверявам тези паркове в какви жилищни квартали или търговски улици са се превърнали. Нека поне нещо детско ми остане.

=*=

Втория филм е:

Смъртоносни машини

Оказа се бил правен по книга:

https://chitanka.info/text/37606-smyrtonosni-mashini

За този филм каза пръв Малин в друга тема. Аз бях гледал края му, от момента, когато терминатора си спомняше миналото.

Затова бях останал с впечатление, че гледам кибернатичен пънк. Но щом започнах да го гледам от начало, веднага осъзнах грешката си, че това е далеч по-любимия ми пушечен пънк (steampunk), като какъвто е определен и англоезичната Википедия, както видях по-късно. Има определени елементи на киб. пънк, като автомобилите например или споменатия роднина на Арнолд Шварценегер, но определено са рядкост и по-скоро загрозяват пейзажа.

Филма си смърди на катран от всякъде и е задължителен за почитатели на такъв, защото и без това са малко, не, че има нещо за гледане.

Както си бях отбелязал и при първото гледане, това не е нещо гледаемо. То е поредната версия на десетките в последно време филми на комиксова тематика. Не знам дали книгата е правена да мяза на история за непобедими свръх-герои и архи-злодеи, но филма е точно в тази категория. И ефектите му са в този лоботомичен стил, макар идея по-мрачни. Не се бях излъгал на първо гледане.

Съответно, както и в предния филм, който показах, историята е плитка. Холивуд като да се отучи да ни разказва истории. Мамка му. Дори деветдесетарските батмани имаха история. Или така съм си мислел, защото съм бил юноша в киното, който си е мечтаел да лъска на съвършени жени като Ким Бейсинджър, Мишел Пфайфър, Никол Кидман.

Май го казах и преди. Дори това съсипаха. В подновените батмани главната героиня се оказа някакво дебело, мазно, безформено прасе. С какъв акъл се е подлъгала да вземе такава роля, като знае, кои я предшестват?

Съвсем откровено, не ми се е повръщало така, като да видя това, далечно, подобие, карикатура на жена, както, когато попаднах на педерастко порно. Мани, мани :'(

Но пак се отплеснах. Приятно гледане!

п.п. Забравих да споделя първата си мисъл, при второто гледане. Колко ли ги е заболяло англичаните, че там като главен град-хищник се дава Лондон. А последния в последствие дори не успя да катурне китайската стена, след като два пъти стреля в нея с нещо, което преди това ни дават, че с едно попадение изравни Маями със земята.
« Последна редакция: Jan 31, 2022, 17:35 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

malin1

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 602
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #62 -: Jan 31, 2022, 19:26 »
Не съм аз, за Машините. Май даже не съм го и гледал.
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #63 -: Jan 31, 2022, 19:48 »
Бях писал за Mortal engines, режисьор е Питър Джексън (Властелина и др.).
Вероятно е в друга тема, както и да е - на мен филма ми харесва.

PS: стр.41/Mortal engines & стр.43/Implanted - темата за бълг. култ. особености
« Последна редакция: Jan 31, 2022, 20:06 от ray »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #64 -: Jan 31, 2022, 20:20 »
Комплекса на американците е разбираем. В крайна сметка, които не са имали живот в Европа преди двеста и петдесет до петстотин години назад, са избягали в Новия свят. Крайни бедняци, престъпници, които се крият от закона. Всякаквата паплач на Европа е заселила Америка. И по някое време тези са основали и държавата.
Това ги определя като нардо, като държава, като манталитет. Няма какво да се чудим, че обикалят целия свят и грабят, каквото могат.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #65 -: Jan 31, 2022, 20:34 »
Грешката е моя:

Чудех се къде да пиша, тук (пандемия) или в темата за любимите филми, защото се засягат и двете !

Та направо на въпроса: скоро отново ми попадна филма "Смъртоносни машини/Mortal engines" който бях гледал преди време и още тогава много ми хареса  :)

При това "ново гледане" ми дойде една мисъл, дали сега с "епидемията" няма да се получи нещо подобно, хората да "бягат" от големите градове (вече се случва) и да живеят или на малки групи или "пътувайки" от място на място.

Тези мисли бяха подсилени от две скоро прочетени новини - първата че Мъск продава и последната си къща и мисли да живее във фургон (вероятно луксозен) и втората за Зукърбърг, който пък си купил още земя на Хавайските острови (където живеели през повечето време, последните две години).
https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ilon-mysk-prodava-i-poslednata-si-kyshta-329712/
https://investbg.net/?p=98025

Разбира се може да са случайности, но знае ли човек  ::)

PS: има и някои интересни неща в сюжета: името на най-големия/силния град е "Лондон", факта че искат да атакуват и превемат Китайската стена и ролята на технологиите/машините, режисьор е Питър Джаксън (Властелина)  :o

Оказа се, че по-рано е говорил за него:

Излезе един доста добър филм "Смъртоносни машини"/Mortal engines - от Питър Джаксън и компания.

В момента го гледам и мисля че представя една доста вероятна картина на бъдещето, включително и ролята на участващите нации и градове. Но стига толкова да не разваля удоволствието от първото гледане !

Ник, забележи големината на втората тема, която цитирам и пак си помисли дали „пандемията“ е с голяма такава :P
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #66 -: Feb 01, 2022, 17:08 »
Гога, така е по филмите.... а в реалния живот всички свършват на перла6
прав е бил старият владетел - човек и добре да живее...

П.П. Е той след 100 г. асемблера ще е само гласови команди (като у СтарТрек - нема вече клавиатурки, нема индийци, само юркат Дейта т'ва, Дейта онова) и ще стане тя една - аз к'во му говорИх па той к'во /ма/ напраи  ;D
« Последна редакция: Feb 01, 2022, 17:10 от remotexx »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #67 -: Feb 01, 2022, 18:25 »
Те компютрите още нямат 100 г., след още 100 сигурно ще имат интерфейс към мозъците ни и направо ще му кажеш какво искаш.
Това вече работи:
https://www.youtube.com/watch?v=rsCul1sp4hQ
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #68 -: Feb 03, 2022, 10:41 »
Хе-хе, само ми създаваш работа  :D

Implanted/https://www.imdb.com/title/tt9786896/
Момиче е имплантирано с експериментален ИИ чип, все едно имаш две самоличности/личности и нито едната не може да се отърве лесно от другата и си говорят.
В началото мисли, че лесно ще командва и заповядва на ИИ да се рестартира/изключи но вместо това ИИ започва да й нарежда да убие някакъв учен и т.н.
Друго интересно е че чипа е имплантиран на гръбначния стълб, малко под шията (там се свързват симпатиковата и парасимпатиковата нервна система).
Чипа/ИИ може да командва несъзнателните функции/парасимпатик (болка, съзнание/безсъзнание, вътр. органи), но му трябва съдействието на момичето/Аз-а за всякакъв вид съзнателна дейност. Изнудват я с живота на майка й и т.н.
В един момент след една година борба и мъки момичето разбира, че няма как да се отърве от ИИ и да остане живо - самоубива се !
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #69 -: Feb 03, 2022, 12:10 »
Хе-хе, само ми създаваш работа  :D

Implanted/https://www.imdb.com/title/tt9786896/
Момиче е имплантирано с експериментален ИИ чип, все едно имаш две самоличности/личности и нито едната не може да се отърве лесно от другата и си говорят.
В началото мисли, че лесно ще командва и заповядва на ИИ да се рестартира/изключи но вместо това ИИ започва да й нарежда да убие някакъв учен и т.н.
Друго интересно е че чипа е имплантиран на гръбначния стълб, малко под шията (там се свързват симпатиковата и парасимпатиковата нервна система).
Чипа/ИИ може да командва несъзнателните функции/парасимпатик (болка, съзнание/безсъзнание, вътр. органи), но му трябва съдействието на момичето/Аз-а за всякакъв вид съзнателна дейност. Изнудват я с живота на майка й и т.н.
В един момент след една година борба и мъки момичето разбира, че няма как да се отърве от ИИ и да остане живо - самоубива се !

Съжалявам и се извинявам, някакво оправдание може да е че опитвах да фиксна пробит пакет от много старо дистро: Debian-7.11/wheezy и трябваше да компилирам сорс-пакета (то още няма и пач) и така нататък.
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #70 -: Apr 11, 2022, 23:53 »
Furioza (2021)
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3088
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #71 -: Apr 16, 2022, 19:51 »
Не че ме вдъхнови, но ми беше интересен и го изгледах втори път с удоволствие: 2036 Origin Unknown

https://www.imdb.com/title/tt4575328/

Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #72 -: Apr 17, 2022, 09:41 »
Не че ме вдъхнови, но ми беше интересен и го изгледах втори път с удоволствие: 2036 Origin Unknown

https://www.imdb.com/title/tt4575328/

А защо има толкова нисък рейтинг в imdb - 4.3
Четох коментарите там и всичките бяха негативни. Е ако един филм е някъде около 6.0 може да се каже, че е бил неразбран от доста хора - един го харесва, друг не..... ама то 4 ??? ??? ???
« Последна редакция: Apr 17, 2022, 10:36 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3088
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #73 -: Apr 17, 2022, 16:16 »
Нака, гледах филма, не рейтинга му :) Вкусове всякакви.
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥
« Отговор #74 -: Apr 29, 2022, 06:49 »
Колеги, ударете едно рамо... мъча се да се сетя един филм на Въргалчето и се си мислех че е този - ама (по мои бая отдавнашни спомени) не беше сериал и беше за/след падането на желязната завеса
https://www.youtube.com/watch?v=5GPwUduiMJg
а па тая простотийка е 15 серии и е за преди това явно...
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 17   Нагоре
« назад напред »