Анкета

Въпрос: Светът днес*...

  • ... тъпче на едно място
    - 2 (4.9%)
    ... е в упадък
    - 15 (36.6%)
    ... е в подем
    - 9 (22%)
    Не мога да преценя
    - 0 (0%)

Общ брой гласове: 25

Автор Тема: Светът днес  (Прочетена 15542 пъти)

tarball

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #60 -: Feb 05, 2009, 21:53 »
Хмм в тоя форум ми замириса на Mary Jane или по-точно na Maria i Juana  ;D.Обичам да излизам чист от всяка ситуация така разбирам аз тази ш*бана демокрация
дезертьори и пушачи - няма такава нация
да живееш за емиграция и легализация.Мдааа поета го е казал много точно! ;D ;D ;D.Такива сме си ние за съжаление!Големите емигрират,а малките се дрогират!
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #61 -: Feb 06, 2009, 00:35 »
И като пораснат емигрират? :)


« Последна редакция: Feb 06, 2009, 01:04 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #62 -: Feb 06, 2009, 01:05 »
...

брей фикс-нато е :)

Мамка му таман си мислех че могат да се ембедват youtube клипчета все пак :)
« Последна редакция: Feb 06, 2009, 01:15 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #63 -: Feb 06, 2009, 01:28 »
Един много хубав филм на BBC, който в общи линии представя двете гледни точки за легализирането на наркотиците и описва едно теоретично бъдеще, където те са легализирани. Доста поучително..

Part 1

Part 2

Part 3

Part 4

Part 5


В общи линии се развива идеята за едно бъдеще, където наркотиците (без опиатите и кокаина) са легални и се произвеждат от фармацевтичните компании. Там на практика се оказа, че хората които се борят срещу това....са хора, които се борят за оупън-сорсването на наркотиците. Нарочно убиваха хора с отровни фалшиви наркотици, за да докажат, че легализацията е грешка. Проблемът им беше, че всичко това е отишло в корпоративни ръце...и такива работи.

Има култови моменти, като например маркетинговите кампании на корпорациите...един билборд със снимано екстази в устата на една жена и надпис "GET YOUR LIFE!". Сигурен съм че на някои хора това няма да им понесе :)

http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/if/4075235.stm

« Последна редакция: Feb 06, 2009, 01:40 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

vstoykov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #64 -: Feb 06, 2009, 03:24 »
Независимо дали наркотиците са легални или не - винаги ще се намират хора, които да ги ползват. Така че няма голямо значение дали са легални или не - те винаги ще бъдат "тест за интелигентност", който ще подпомага еволюцията на хората  >:D

Активен

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #65 -: Feb 06, 2009, 03:41 »
Ще гледам клипчетата звучи интересно.

За легализацията - ще има пагубен ефект. Тука говориха някои за някакви хипотетични добри страни на легализацията - я ги има я не, я сладкия забранен плод от сладък стане още по-сладък (тогава ще се чудим какво да прави), за мен нещата са непредвидими. А неблагоприятния ефект от легализацията може и да не се прояви веднага, но в дългосрочен план просто не вярвам да е надобре - наркотиците леки нелеки ще си вземат своето, а колкото покъсно се прояви този неблагоприятен ефект, толкова ще е по-зле и трудно за овладяване.

Иначе за легализацията да направят експеримента първо в Америка (понеже таратор постна коментар от Washington Post и коментиращия недоволстваше, че го третирали като дете) пък тогава да ми го натрисат и на мен (макар, че се страхувам, че това ще повлече и други на принципа "барабар Петко с мъжете"). Аз си казах имам много резерви и хич не съм убеден в положителния ефект на едно такова нещо.



@Наркос:

Как ще кометираш поста на  ilian_BIOS.

Цитат
Мда, типично изказване на човек, който не е много наясно. Обобщаването винаги води до грешка. Не можеш да слагаш марухуаната, хероина и амфетамините, примерно, под един знаменател.
Наясно съм, че наркотиците убиват и вредят, оттам нататък другото са подробности. Какво искаш да ми кажеш, че някой от тях са по-малко вредни от цигарите и/или алкохола ли?

Цитат
Работата е там, че не сме "аз, таратор и гейтуей". Може би едно 80% от моите познати и приятели пушат (кои по-редовно, кои по-рядко). Така че имам някакви наблюдения по въпроса.
Добре твойте 80% приятели колко процента са от всички употребяващи - 0.0001% или 0.00001%, на тази база изводите няма как да са правилни, ами даже могат да подведат. Или викаш тия, които залитнат от трева към нещо по-твърдо, или пък тревата им изпие мозъка от прекомерна употреба може да ги пишем бегал. А тия дето ще извършат престъпление за да си, я набавят - това е ненужна подробност от пейзажа.

Цитат
Това е така, но забраната на наркотиците по никакъв начин не помага това да се избегне. Тук има два основни фактора:
Няма как да знаем дали незабраната на наркотици помога повече (според мен не) по простата причина, че навсякъде в цивилизования свят са забранени. Цитираш модела в Холандия, ама Холандия е изключение и май до колкото чувам вече си скубят косите заради това. Друга цивилизована държава приела техния модел няма, тогава ние на каква база да го приемем.
Викаш няма да има легализация на всичко - ема ти създай прецедента пък после стой та гледай как ти изскачат хора, според които това е двоен стандарт и по-добре да се легализира, че иначе табуто стимулира любопитството и всички приказки, които и вие ги говорите. Не знам дали усещаш противоречието тука.

Цитат
А не е ли най-добре да се гледа с обективно око? Например да не се слага знак на равенство или импликация между марихуаната и хероина?
Лошото око е с възпитателна цел. Добре дори да не ги приравняваме, обикновено едното води до другото в сртемеж към по-силни изживявания или газърлък. Иначе марихуаната си е вредна за човешкото зддраве - тогава за какво да я легализирам (нали няма да спорим дали марихуаната е вредна или не).

Цитат
1. Зависимостта при алкохолизма е както психическа, така и физическа.
2. Дори да е само психическа, това не я прави по-малка зависимост. Физическата зависимост към никотина (ако не се лъжа) се преодолява за три дни. Което не прави отказването на цигарите по-лесно.
3. Доколкото знам, всички наркотици се разграждат от организма, не виждам това що за аргумент е.
За да се пристрастиш към алкохола трябва да се наливаш като свиня доста дълго време. Обаче за разлика от другите наркотици алкохола може да бъде полезен (освен ако не пиеш 100% етанол), например бира и вино. Естествено ако се наливаш като свиня си носиш последствията.
Ами не се разграждат всички наркотици от организма, алкохола се разгражда, докато другите се изхвърлят от организма. Само, че колко време се изхвърлят другите колко алкохола.

Цитат
В момента именно за младите и неузрели хора то е лесно. Във всяко училище има дилър.
Лесно е, т.к. няма ред и закони, а не защото е забранено. Ако се легализира ще стане още по-лесно - с една дума вместо да решим ние ще задълбочим проблема.

@гат3уей: За смъртното наказание принципно съм против. Но е възможна и ситуация, в която заради това, че вместо смъртно наказание има доживотен затвор да се случи някой лош инцидент. Например си представяме, че въпросния затворник бяга и един от изпречилите му се на пътя си ти случайно или пък твой близък (примерно детето ти), и той ви тегли куршума по-някаква негова си логика. И тогава се пита нямаше ли да е по-добре да го гръмнат (с цената на 1 невинен на 1000 виновни), отколкото да гние до края на живота си, с потенциалната заплаха (колкото и малка да е) да избяга и да направи някоя поразия.
Мисълта ми е, че не е толкова лесно да се реши да се направи или не нещо. И двете решения са достатъчно трудни и крият рискове. Ами ако въпросния невинен си изгние в затвора и не може да докаже в последствие, че е невинен - тогава значи да си умре в затвора. Не знам дали алтернативата куршум не е по-добра.

Сега те почвам за другото
Цитат
Между другото, алкохолът е от нещата, които създават физическа зависимост. Други такива неща са хероинът например. Парадоксално, марихуаната, амфетамините, екстазито, всички халюциногени, кокаина, не развиват физическа зависимост. Не знам защо хората се хващат за това, според мен психическата зависимост е много по-голям проблем. Физическата зависимост преминава относително бързо, но преодоляването на психическата, налага малко или много промяна на начина на живот и средата, това е доста по-голям проблем.

Също така, за тези, които твърдят, че алкохолът е по-безвреден, бих желал да кажа, че алкохолът е клетъчна отрова. Дори хероинът например не е .
Абе аи стига нямало физическа зависимост къде пък го прочете това. После пък физическата зависимост преминавала бързо, има или няма физическа зависимост в крайна сметка и колко бързо се изгражда в сравнение с алкохола. В линковете, които са постнати малко по-преди пише точно обратното, че физическа зависимост има без изключение всеки наркотик. А пък спор няма, че психическата зависимост е по-страшната - тогаво за какво легализиране говорим. Да марихуаната не е като хероина, ама вреди ли, вреди, пристрастяваш ли се, пристрастяваш се. Тогава никво легализиране.

Цитат
Но и това не е най-големият проблем, проблемът си е чисто от юридическа гледна точка. Не може един човек да бъде осъден заради това, че евентуално след време може да извърши престъпление (както в един филм с едни топки, хах). Съществуването на случаи като моя (а аз съм силно убеден, че не е единствен - повечето ми познати на моята възраст са вземали наркотици и не станаха наркомани - съвсем нормални хора са), само по себе си компометира съдебната система.
Изключения винаги ще има. Когато се докаже ама неоспоримо, че поне 80-90% от взимащите наркотици не стават наркомани или зависими, тогава аз пръв ще съм за легализирането им.

Цитат
Та, затварянето на употребяващи наркотици с презюмпцията, че те някой ден биха могли да се пристрастят, да заформят криминално мислене и да извършват престъпления, е доста спорна работа. Както казах, наркоманите отново си намират наркотици в затвора, но там срещат и истински престъпници и се научават на лоши работи. Когато излезнат от там, те вече са завършени престъпници. И ерго, правосъдната система генерира престъпност, вместо да раздава правосъдие.
Добре тук съм съгласен. Нека измислят по-добър начин за контрол и възпитание - примерно обществено полезен труд или солидна глоба, ама не и затвор ако няма извършено углавно престъпление, че в затворите стават още по зле.

Гледането с лошо око е с цел възпитание и спиране на неправилно поведение. Око на цигарите наистина се гледаше с лошо око едно време, а не като на газърлък може би нямаше да се пушат толкова повсеместно, поне от младите (за дъртите казах, че си имат глава на раментете). А сега всички само знаем, че са вредни, ама и знаеме (тинейджърите знаят) че са голям газърлък (не че толкова имат проблеми и нужда да пушат). Последствията ги виждаме.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #66 -: Feb 06, 2009, 03:57 »
Не съм чул някой да е умрял от употреба на марихуана или LSD. Имаш ли някакви примери за такива?
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #67 -: Feb 06, 2009, 07:25 »
С марихуана е доста трудно да се самоубие човек. Според уикипедия, LD50 за шимпанзета (интравенозно) е 128 милиграма на килограм живо тегло или за 70-килограмов човек следва да е около 9 грама. В една цигара, която тежи около грам, съдържанието  на тетрахидроканабинол е между 0.5 и 1-2 %, да речем 1%, значи в една цигара се съдържат 10 милиграма. Следователно, човек трябва да изпуши хммм около 900 цигари наведнъж, за да се самоубие. Което е силно невъзможно според мен дори в рамките на една седмица. Освен което, сигурно и това е малко, защото инхалацията не може да се сравни с интравенозна инжекция, няма как да се усвои всичко от дима на 100%. Така че бих казал че е силно невъзможно човек да се самоубие с марихуана. Просто разликата между психоактивна доза и смъртноносна доза е огромна.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #68 -: Feb 06, 2009, 09:51 »
arda_kj:

Цитат
Какво искаш да ми кажеш, че някой от тях са по-малко вредни от цигарите и/или алкохола ли?

Да. Прочети.

Цитат
А тия дето ще извършат престъпление за да си, я набавят - това е ненужна подробност от пейзажа.

Такива в общия случай няма. Прочети за действието на марихуаната. Тя не е наркотик, който при неприемане предизвиква абстиненция. Няма такъв филм - ако не си взема дозата ще се побъркам.

Цитат
Няма как да знаем дали незабраната на наркотици помога повече (според мен не) по простата причина, че навсякъде в цивилизования свят са забранени. Цитираш модела в Холандия, ама Холандия е изключение и май до колкото чувам вече си скубят косите заради това. Друга цивилизована държава приела техния модел няма, тогава ние на каква база да го приемем.

Не е баш така. В доста европейски страни притежанието на трева до определени количества се наказва с глоба или изобщо не се наказва. И това не води до скок в употребата.

Цитат
Лошото око е с възпитателна цел. Добре дори да не ги приравняваме, обикновено едното води до другото в сртемеж към по-силни изживявания или газърлък.

Невярно.

Цитат
Иначе марихуаната си е вредна за човешкото зддраве - тогава за какво да я легализирам (нали няма да спорим дали марихуаната е вредна или не).

Защо тогава не забраним и цигарите? Защото си свикнал, че те са си законни и баба ти и дядо ти пушат и за теб това е нормално ли? Да, обаче те са по-вредни от тревата (прочети).

Цитат
Ами не се разграждат всички наркотици от организма, алкохола се разгражда, докато другите се изхвърлят от организма. Само, че колко време се изхвърлят другите колко алкохола.

Тук не съм твърде запознат, но нещо не ми се връзва. За да въздейства на организма едно вещество, не трябва ли то да се усвои? Как ще се надрусаш, ако наркотика се изхвърля от организма?

Цитат
Лесно е, т.к. няма ред и закони, а не защото е забранено. Ако се легализира ще стане още по-лесно - с една дума вместо да решим ние ще задълбочим проблема.

Не, и това не е вярно. В кажи-речи цяла Европа хероина и амфетамините са забранени, а хората (включително децата) там продължават да си ги ползват.

И не, ако се легализират ще стане по-лесно за пълнолетните хора да си набавят, не за децата. Естествено пак казвам - при условие, че нещата се контролират. За съжаление в България за момента това е неприложимо.

Цитат
Да марихуаната не е като хероина, ама вреди ли, вреди, пристрастяваш ли се, пристрастяваш се.

Вреди ли? Вреди. Пристрастяваш ли се? Не (прочети).


Сигурно ще спра да пиша по тая тема. Истината е, че се опитвам да убедя противниците на идеята за легализация, не защото искам децата и възрастните да се друсат до припадък (или по-лошо). Напротив, просто според мен именно чрез легализацията може да се намали вредата от употребата на наркотици. Тъй като явно не успявам да те убедя в тезата си, то вероятно няма да се пробвам повече.
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #69 -: Feb 06, 2009, 10:22 »
Ето ТУК едно разискване ( и анкетка има  ;D ) за марихуаната и ползите/вредите от нея.  ;)
Активен

Без правила няма игра

Djuroff

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 80
  • Distribution: Fedora 11
  • Window Manager: Gnome,KDE
    • Профил
Активен

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #71 -: Feb 06, 2009, 13:36 »
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D1%83%D0%B0%D0%BD%D0%B0

Благодаря, Djuroff, заинтригува ме, а също така и някои неща ме развеселиха:

Цитат
Финландия

Притежаване до 500 грама се наказва с глоба до 50 евро
   :D  :D  :D
Активен

Без правила няма игра

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Светът днес
« Отговор #72 -: Feb 13, 2009, 17:05 »
Кокаинът по-евтин от бирата?

http://www.standartnews.com/news/details/id/23389/%D0%9A%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-

Какво ли не прави финансовата криза...
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

otnesen

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 7
  • Distribution: Убунту 7.10
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Re: Светът днес
« Отговор #73 -: Mar 08, 2009, 23:54 »
Проблемът с наркотиците от моя гледна точка е съпоставимс проблема с алкохола и със сигурност има общ корен.Какво имам предвид?
Официалната позиция спрямо алкохола е,че ако се използва разумно и отговорно не вреди.Тоест разчита се на някакво чувство за отговорност,което по някакъв начин е активно в главния мозък.Но веднъж изложен на влиянието на алкохола,главният мозък интерпретира по различен начин,изкривява това чувство.Ако ви трябват доказателства - погледнете статистиката.Пораженията върху широк спектър от области в човешкият живот са огромни.Като се започне от увреждания на органи и се стигне до последствията от тежка катастрофа или жестоко решение,взето под влияние на алкохола.Това от едната страна на везната.От другата...чакайте да помисля.Ами май имаше нещо,че по 50 грама на ден било леко полезно за сърцето.Дръпнете чертата и пресметнете.Някой съмнява ли се в резултатите?Същото е и с наркотиците.
Дали нещо е разрешено или забранено за употреба е въпрос на "намерение" от страна на "шофьорите" на държавата.Например алкохолът е разрешен,но със някои ограничения.Например не може да се продава алкохол на лица под 18 години в дискотеките.Всички знаем обаче,че това се практикува масово.Държавните структури не си вършат работата,тоест излиза,че точно те са първоизточника на престъплението.Имам предвид,че ако нещо не е забранено,то е разрешено.А забраната е забрана само тогава,когато практически се реализира.Несвършената работа с последвали леки,тежки или трагични последствия е престъпление във всеки смисъл на понятието.Това с пълна сила се отнася и за непресичането на наркотърговията, рекета,корупцията,измамите и др. знайни и незнайни проблеми които обществото ни има.
Активен

За свободата на словото.Против свободата на порното.