Покажи Публикации - malin1
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 41
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Apr 12, 2024, 18:36
Ми то няма значение какво става под капака. Важно е да е разбираемо как се работи и какво може да свърши програмето. От там нататък - всеки си дялка с каквото му е удобно и както му е удобно.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Уралския диалект на неизвестно кой език :P -: Apr 03, 2024, 05:51
А бе то най-близо е македонския

Така си мислех и аз. Е, за тия, от нашата страна, може и така да е.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Уралския диалект на неизвестно кой език :P -: Apr 01, 2024, 10:45
Навремето кабеларките пускаха много канали за пълнеж. То и сега е така. Прецъквах, звънна телефона и останах на някой канал. След разговора останах на канала, като го слушах бегло. В един момент осъзнах, че не говорят на български, макар да се рабираше всичко. И от тогава никой не може да ме убеди в обратното, че словашкия език е най-близък до българския.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 31, 2024, 23:48
"Изстрелванията на на “Ресурс-П” №4 и “Ресурс-П” №5 първоначално бяха насрочени за 2017 и 2018 г., но периодът на разработката им съвпадна с въвеждането на санкциите от страна на САЩ след анексирането на Крим от Русия през 2014 година. Санкциите оставиха спътниците без критично важните за тях западни компоненти. Роскосмос две години търсеше решение какво да прави, за да поддържа групировката “Ресурс-П” и на 2 декември 2016 г. издаде заповед да използва авионики, разработени в Русия, за нуждите на работата на седем различни подсистеми на спътниците, в това число на камерите, радио екипировката, системите за съхранение на данни, телеметричната система и компютрите. Подмяната на западните компоненти с руски отне години.

Така изстрелването на “Ресурс-П” №4 бе отложено за 2020, 2021, 2022, 2023 и сега полетът най-накрая ще е факт през 2024 година.

Очакванията са спътникът да работи поне пет години в слънчевосинхронна орбита с височина около 470 километра. "


Т.е. твоята теория е, че не са руски, а е трябвало време "да дойде всичкото" по заобиколни пътища.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 30, 2024, 22:29
От коментарите там - По ходу пешком шли летом вышли зимой дошли . Врътнах го на бързи обороти, но и на мен ми направи впечатление наличието на дръпнати очи в наточените натовци. Както и бетеерчета, които ако трябва да са на тоя фронт са смешка.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Зелена сделка: за и против -: Mar 29, 2024, 23:54
И знайте ли колко метан отделяли ВЕЦовете?
То тва, като се удари чертата /зелените гадове, не човечета/, ще стане като със "зелените" (да се чете "скъпите") домакински посуди - първоначално бяха върхъ на салдоледа, пък после излезе, че са по-вредни и от най-обикновенните. И после тихомълком си изчезнаха яко дим и без думичка за това по медиите.

Пък Йелоустоун ако си рече "нещо ме съби стомаха, я да се уригна като хората" и ш'стане готино all over the world (ама не по Electric Light Orchestra). Ама то докато се случи, с нашия късмет, я крив метеорит ще пикира на Земята, я някое копче ще заклини и ще се "остъклим" доде му оправят пружината.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Mar 29, 2024, 23:30
Дебиан кой? Щото стабилния не е у ряката https://packages.debian.org/bookworm/xz-utils . Федората не я знам, тя е друга бира, а тая течност не я тача.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 24, 2024, 20:19
Ремо, точно тоя ще бъде търсен с предимство.
Не си научиха урока - никакви туби, никакви парадирания, нищо което може да даде информация, каквато и да е, на противника. И това важи и всичката гад, дето трепе, а те са много по света, но все искат да се покажат.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Mar 21, 2024, 18:43
M$ щели да врътнат кранчето за всичките техни продукти и услуги за Русия днеска. И последиците от тая санкция са ми наистина интересни.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 19, 2024, 19:30

смяната на клвиатурната подредба си върви с алт и шифт, но не го отразява графиката

В актуалната стабилна версия го няма проблема вече.


Аз не го издържах. Пак. Много претрупано ми е. Бих го изтърпял единствено ако като в актуалната плазма kwin "хваща" правилно, че екрана е малък и побира прозореца в него правилно, и не се налага придърпване нагоре/надолу за виждане на всичкото в прозореца. Но нетбука не може да носи тая Плазма, затова е с xfce Debian12 и 64бита, проблема му е малкото РАМ - ao d257. vlc го имам там по навик, не бих седнал да гледам филм на него, дори и с очила да съм.
Но не бих казал лоши думи за Q4OS. Свършили са (и вършат) отлична работа. Просто вкуса ми е по-минималистичен. А предлагат и вариант с Плазма (той е за "по-големи компютри" обаче). Те са дериват на Дебиан като МХ и Спарки, за тях се сещам, със собствени хранилища и от тях и лесни благинки. Но не чак толкова много екстри като предно споменатите, което е рабираемо, трябват хора за поддържането на ОС. A софтуерния им център е в пъти по-разбираем и интуитивен.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 16, 2024, 12:18
Гадове! Спечелиха ме! Тия от Q4OS! Дето се казваше "да имам втория поглед на българина".
Единствено в /etc/systemd/system.conf.d/50custom-system.conf 25 секунди ми се виждат множко за изчакване при спиране/рестарт.
А, да, и са си сложили настройки/конфигурационни файлове за тъчпад. Но няма графична настройка, поне не видях. Ама идеята е да работи, нали, пък който иска ще намери начин да промени каквото иска.
И, това май е от доста време, alt+shift за смяна на клавиатурата си работи коректно (май имаше проблем с показването тогава). Това си е от Тринтито.

П.П. Охоу! А живия инсталатор (calamares) предлага 4 варианта - десктоп, база, клониране на живата система и pure (това ще е нещо съвсем базово).  :D За пробата - не заложих на английска клавиатура, да видим какво ще излезе (после).

П.П.П. Много тъпо от моя страна ... сложих тикче на автоматичното влизане. И не можах да видя какво ще се случи. Но щом първи език си остана БГ... Щеше ми се да видя коя е зададената клавишната комбинация за превключване на клавиатурата Alt+Ctrl+K или Alt+Space, или и двете.
Като гледам в настройките - и двете са зададени като предварително валидни, та е ясно, че са щели да сработят.

Ментата използва, не знам, някъв техен калмар или пък друг инсталатор подобен на него, но само в LMDE се задава коректно настройката на клавиатурата. Докато в останалото дебианско кеч, ако е калмар е добре да е с американска клавиатура, и после да се добави нашата.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 16, 2024, 03:07
Утре ще му настройвам тъчпада, че стана късно. А има ли някаква графична настройка в Q4OS за това, питам информативно (знам как да си го настоя), щото инсталирах tdebase-trinity, но пак ми идва претрупано.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 16, 2024, 00:37
Мда. Q4OS не е за мене. Ще го пробвам по "правилния начин" - нетинстал и добавяне на хранилището .
Не искам "въздушен пакет" tde-i18n-bg-trinity. Ще има много излишества, но ще е "истинско".
Всъщност, ще пробвам с Девуан.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 15, 2024, 12:49
 [_]3  [_]3 Бях забравил, че имам там "неща". Трябва да видя какво "съм оставил".
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Trinity, TDE: някой ползва ли го? -: Mar 15, 2024, 12:30
Ти открай време си фен на джобните дистра.
Аз пък съм точно наобратното, искам си потребителя. Даже оня ден изтрих папката "Свалени" по погрешка. Изтрих, не - пратих в кошчето. Добре, че нямаше нещо важно. И какво щеше да стане ако пък бях богът на моята система и се мотаех по системата, хей така, случайно ;) . Ще си махна "отвори като root" от thunar-а.

WPS-a, ха. Китайците са хитри. Слагат дори в /etc/skel, да ги има ако някой прави респин на OS.



Antix-a има в /etc/sysctl.conf

#added by antiX
vm.swappiness = 10
vm.vfs_cache_pressure = 50
vm.dirty_bytes = 20000000


а големия брат МХ има в /etc/sysctl.d/99-swappiness_mx.conf

vm.swappiness = 15

и в /etc/sysctl.d/99-vm-dirtybytes_mx.conf

vm.dirty_bytes = 20000000


За Пупито имам спомен, че компресията им беше със някъв различен лиценз.
Страници: [1] 2 3 ... 41