Автор Тема: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри?  (Прочетена 33007 пъти)

Вечно Мрънкащ

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 46
    • Профил
Леле, тая тема много набъбнала.
Активен

nakaataa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 41
  • Distribution: Windows 7, Linux Debian
    • Профил
Цитат
Хлапе, такъв тон ще държиш на родителите си, ако изобщо ти позволят.

 Дадох ти един съвет -- прочети го пак и се опитай да  го разбереш. Никой нищо няма да ти даде наготово с това отношение, още повече че не умееш да задаваш и правилни въпроси. А имаш нахалството да се оплакваш от отношението към теб в този форум. Че даже и претенции имаш да ти бъде поднесено сдъвкано под формата на снимки и клипове.

И последно -- програмата, която се опитваш да пуснеш за Windows или за Linux е? Питам, защото е от значение. Пък после ще ти наритам задника за глупостите, които се опитваш да правиш (ако имам желание да си губя повече времето с теб).

А  междувременно вземи да прочетеш какво е драйвер и за какво се използва -- има го описано в българоезичната част на Wikipedia. Ще е полезно за теб и за брат ти.

Изобщо не държа тон,ако беше се замислил това се отнасяше за екипа като цяло да си направят труда да направят нещата на начинаещите по лесна и удобна за работа.(кой да се замисли, и за боя много трудно ще ме набиеш не е като на клавиатурата да ми пишеш романи, нищо лично брата не знам защо се надъхвате в този форум искам само да ви помогна как да се популяризира самия Linux ) ИЗВИНЯВАМ СЕ АКО СЪМ ОБИДИЛ НЯКОЙ !
До колкото информацията не мога да намеря много и за това пиша тук защото не мога да разбера какво да търся.
Цитат
Цитат

    Според теб какво мислиш че съм направил?

Явно си направил нещо, което не е типично за потребител на Линукс. Затова срещаш недоумение.

Цитат

    По моята логика ерора идва че нямам драйвера за .zip файловете в следствие ако има такъв можеше да ми го дадеш...

Не ти е правилна логиката. Не само защото такова нещо като драйвър за архиви няма. Просто програмата за отваряне на архиви се опитва да отвори файл, който не разпознава като архив, с който може да работи.

Цитат

    КАКВО НАПРАВИХ: Щракнах два пъти върху изтегления файл и ми излезе тази грешка(програмата: Hide IP Platinum )!

Не знам дали вече си разбрал, но софтуерът е обвързан с операционната система. Има програми, които имат версии за различни операционни системи, има и такива, които са налични само за определена (била тя Windows, Linux, Mac OS X или друга). Има програми-емулатори, с които някои програми за Windows могат да бъдат инсталирани и пуснати под Линукс. Пример за това е wine, но, преди да решиш с нея да инсталираш каквото и да е, задължително трябва да провериш в сайта дали е възможно (там има списък с изпробваните програми).

За търсената от теб цел на въпросната програма има доста добри аналози под Линукс, може да се поинтересуваш.

Цитат

    Забелязал съм че в този форум много дълго се обяснявате и повечето думи които пишете не се разбират.За едно просто настройване вие пишете 16 изречения.

Добре, извинявам се. Просто тук очакваме, че новаците имат желание да се научат и се опитваме да им представим пълната картинка на нещата, за да могат за в бъдеще да се справят и сами с подобни неща.

Цитат

    що не вземеш да им обясниш как да си пуснат ssh сървър и да им инсталираш дистанчионно всичко необходимо за целта! На теб поне, ще ти бъде по-лесно от колкото да им обяснявяш :D

И моето лично мнение е, че за тях може да се окаже най-добре да инвестират в човек за поддръжка (тъй като сървъра казаха, че го правят за комерсиална цел). Или в операционна система, с която успяват да се справят (или поне така мислят).
Но това си е тяхно решение, а и не съм аз правилния човек за такава длъжност (от CS нищо не отбирам). Аз отговарям на каквото мога и се опитвам да го правя по начин, който да е от полза не само за авторите на темата, а и за хора, които ще имат подобни нужди за в бъдеще.

Един човек с който мога да общувам в този форум.Нещата който написа са много верни.
Бях задал по горе един въпрос какво да уча и да търся след като си инсталирах графичната среда.Така и не намерих информация.Графичната ми среда ми е стандартната на linux .
« Последна редакция: Apr 14, 2013, 21:10 от nakaataa »
Активен

malin1

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 609
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
http://pcworld.bg/7248_grafichnite_sredi_za_linux
Коя от линка е твоята "стандартна"?
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Като се озачетох в тази статия ми се видя старичка. Отгоре пише 2008, но и за тогава е била стара, това кой знае кога е писано, макар да имаме подсказка с gOS, но очевидно и така автора е боравил със стари данни. И леко небрежен е авторът. Например за After Step е писал два пъти.

Както и да е. Пича инсталира стабилен Дебиан, който по подразбиране идва с Гном 2. Разбира се в Дебиан нищо не може да е сигурно, включително може да е изтеглил друг диск от основният, но все пак с добър шанс бих заложил на Гном 2.

Все сме имали непохватни потребители, но тези двамата братя избиват рибата. Толкова са зле, че се чудя как изобщо успяват да се регистрират и пишат по форуми.

Ще е по-лесно, ако слагаш снимки на това, което правиш. Така и така не можеш да го обясниш, поне го снимай. На твое място бих си изхвърлил компютъра и бих си купил конзола.
« Последна редакция: Apr 15, 2013, 04:45 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

lunarvalley

  • Гост
Цитат
Изобщо не държа тон,
Напротив...
Цитат
ако беше се замислил това се отнасяше за екипа като цяло да си направят труда да направят нещата на начинаещите по лесна и удобна за работа.
Липсват ти елементарни познания. Позаинтересувай се малко повече от Линукс, свикни му и всичко ще си дойде на място. И нещата ще станат по- разбираеми. :)
Цитат
(кой да се замисли, и за боя много трудно ще ме набиеш не е като на клавиатурата да ми пишеш романи,
Кажи ми че се бъзикаш. Никой никого не е тръгнал да бие. ЕБАСИ!
Цитат
нищо лично брата не знам защо се надъхвате в този форум искам само да ви помогна как да се популяризира самия Linux )
Интересно ми е защо толкова много от новите в Линукс, когато видят че нещата не стават както са свикнали, приемат това непременно за дефект на операционната система.
Цитат
ИЗВИНЯВАМ СЕ АКО СЪМ ОБИДИЛ НЯКОЙ !
Бъди благодарен най-вече на Мара за търпението.
Цитат
До колкото информацията не мога да намеря много и за това пиша тук защото не мога да разбера какво да търся.
Задай добре формулиран въпрос какво точно търсиш и ще ти дадем препратки. Как си с английския?
Активен

_hao

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 21
  • Distribution: Debian 7.3
  • Window Manager: Gnome 3.4.2
    • Профил
Тая тема е пълен цирк...

Не разбирам защо изобщо се занимавате при положение, че момчето няма желание да чете. Щом иска видеа и снимки да хваща - http://www.cbtnuggets.com/it-certifications/310 Нищо че е сложил Debian, а видеата са с Red Hat.

Сега вече ако и с английският има проблем, няма какво да се направи....
« Последна редакция: Apr 15, 2013, 12:03 от _hao »
Активен

villynull

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 18
    • Профил
Моят пост малко не е по темата, но след разразилия се спор, мисля тук да го сложа. Действително хлапето ме вкара в размисли. И по-точно как се обяснява какво е Линукс на човек, който има ниска ИТ култура (или му липсва дори така) и малкото си компютърни навици е изградил на Уиндоус. Съумявал съм многократно с не кой знае какви дълги и сложни обяснения да накарам потребители да работят по-добре с Линукс, отколкото с Прозореца. Нагледен пример е майка ми. И като се замисля, не се сещам да съм видал някъде поне дно видео за въвеждане в Линукс. Умишлено не казвам статия, защото описах към кои хора да е предназначено и щом са така описани, то явно не заделят почти никакво време да четат ИТ документация в нета и не само. Мен лично по линукс ме е запалил приятел, после едно видео и след това сам започнах да си набавям всевъзможната информация. Има много видео материали за различните дистрибуции, но аз поне никъде не се сещам в някое от тях да пише, че .ехе е изпълним фаил за Уиндоус и не е типичен за Линукс. Естествено, може да се подкара при съответните условия. Също пак по мои лични наблюдения, пак си видя извода, че адски много хора си вършат работа на компа, която може да става и на Уинодус, и на Линукс. Например музика, филми, офис документи и т.н. И поне колегите ми от университета имат точно тези цели и със затруднения ги изпълняват на Уиндоус заради вирусите. Един приятел пък си закупи лаптоп с Уиндоус (естествено цената му е включена) пак за точно тези цели.
  Мисълта ми е, защо да не вземем малко да се преорагинизираме и да направим един портал с дървовидна йерархичност на информацията. Като се започне от избор на компютър, ОС, та да се привършва със сървъри, програмиране и т.н. В началото с обяснения като за начинаещи и след това за по-напреднали. Като се появи някой като хлапето, да знае къде да гледа или ако изтърси пак някакви такива въпроси, да не дразни с невежеството си адски много хора, които започват да му отговарят. Далеч съм от мисълта, че точно в така структориран форум може да се постигне тази цел. От всичко най-много мразя да прочета "вече е писано по темата във форума" (не само за този). Щом пиша, значи не съм го намерил, а и видно смятам за по-лесно пак някой да напише отговор за 5-10 мин, а не аз да ровя из форума няколко часа. С видеотата нещата са много по-лесни. Шапка свалям на хората от ***4i.me . Вижте един човек колко си е поиграл да сподели знанията си за бази данни и съответно MySQL и колко възможни елементарни вапроса отпадат във форумите. Всичко е нагледно, изчерпателно и ясно. Действително доста часове е заделил, но за сметка на минутките на десетки и стотици други, които биха давали отговори във форумите пак за същите неща и не чак толкова изчерпателни.
Сега погледнах и http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=360040421
Що за обяснение? Нещо като Уин, но по-добро. После цъкни тук, цъкни там. Според мен е крайно време да създадем видео материали разбираеми и за обикновенните потребители.
Активен

tonitochev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
    • WWW
Еми като си мераклия, действай. Така стават нещата. Не дайте да направим нещо си, а аз почнах, направих това и това и който може и иска да заповяда да помага.
Това е начина, въпреки че в 90 процента не сработва. Така почна и после умря вестника Home Linux, както и много блогове. Но все пак са нещата в интернет и могат да се намерят. И аз съм писал каквото знам и още е в нета.
А тая тема според мен е в раздел Смях....
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

villynull

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 18
    • Профил
Мераклия съм и не пестя време и усилия. Знам, че много ентусиазти са изстинали, но това не ми пречи. Още повече, че намирам други ентусиазти, но без знания. Лично аз все още се оглеждам за хостинг, избор на CMS и горе-долу съм се насочил към системната администрация. Поне за сега и защото друг не иска да се нагърби. Ако трябва всичко ще си врътна сам, но ще има портал за Линукс на български език със всевъзможна информация за всекиго. Просто е въпрос на малко или много време.
П.С - по-точно не за Линукс, а за Убунту. Защото го смятам за най-лесно за невманиячени потребители.
« Последна редакция: Apr 15, 2013, 14:41 от villynull »
Активен

tonitochev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
    • WWW
До колкото знам, за Убунту има на български сайт, блогове, че и wiki. За хостинг кеф ти платен, кеф ти безплатен. Аз ползвах 000webhost.com, можеш Уорлд прес и т.н.Обаче кофтито е едно. Всеки ентусиаст предпочита да почне с нещо свое, свое си място и се надява после други хора да се присъединят към него. Обаче това не става обикновено и идеята умира. ДЕ да знам, по добре си избери някъде където вече е подкарана идеята. А места има, чукни в Гугъл и ще попаднеш на доста сайтове. Няма да пускам линкове, че няма смисъл, а и в поне 4-5 имам и аз участие. Па дори и тука има статии, направо пиши и качвай тука, само да предупредя да си малко по дебелокож, че веднага ще те налазят с критики основно. На добър час.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

malin1

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 609
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
Мисля , че форума вече не функционира ( българският , на Убунту ) , но информацията си стои/стоеше .
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Като каза за „онзи човек“ той има и доста неща за К/Убунту. Ама само една птичка пролет не прави. Има и други птички, но по житейски причини не са така активни. Изобщо си трябва бая мотивация, за да се прави нещо. Трябва и свободно време. Няма да стане обаче, както каза и инж. Тошев, с дайте да дадем.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Вечно Мрънкащ

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 46
    • Профил
Има много инициативи, и всеки ентусиаст си мисли, че неговия начин е най-правилен. За това и не са завършени.
Активен

bvbfan

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Видеа в youtube колкото щеш стига да има кой да ги гледа. Wiki-та и обяснения бол стига да има кой да пита чичко Гугъл  >:D http://www.youtube.com/results?search_query=getting+started+using+linux&oq=getting+started+using+linu&gs_l=youtube.1.0.33i21.275.61989.0.63588.48.30.10.2.2.4.95.2311.29.29.0...0.0...1ac.1.2mAtV0am4wo
Активен

villynull

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 18
    • Профил
Видеа в youtube колкото щеш стига да има кой да ги гледа. Wiki-та и обяснения бол стига да има кой да пита чичко Гугъл  >:D http://www.youtube.com/results?search_query=getting+started+using+linux&oq=getting+started+using+linu&gs_l=youtube.1.0.33i21.275.61989.0.63588.48.30.10.2.2.4.95.2311.29.29.0...0.0...1ac.1.2mAtV0am4wo

Ама идеята е да са на български език. Иначе и аз съм съгласен, че има много информация. А относно горните постове, от доста време ръчкам с Убунту и поне аз не знам да има официален БГ портал. Щом аз не знам, какво остава за потребителите като дразнещия мъник. ubuntuforumsbg от доста време го няма.
Пък изобщо нямам намерение всичко да е по моите правила, на мое място и т.н. Обаче искам някой да ми разясни как информацията да се снася на широк кръг от хора, а не само за маниаци като нас. Преди много време си купих една книга за Дриймуивър 8 и в увода ѝ ясно пишеше, че всеки сайт трябва да има добре структурирана и максимално лесна за достъп информация. После дали с времето, дали покрай филологическото образование се убедих, че в днешния забързан и динамичен свят хората започват все повече да си ценят времето. Също четивото отстъпва пред филмите. И малчуганите все по-малко четат, също и възрастните. Сиреч, колкото по-лесна и достъпна е информацията, толкова по-добре. http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Precise това за сега ме радва и горе-долу принципът му е лесен за изпълнение. Вече качих MediaWiki на виртуалката и ще я чопля тези дни. Те така с иконите е доста удобно. Вътре линкчета с видеота, статии и т.н. За материалите също няма да ги правя от - до сам. Според мен е най-правилно във всеки материал (било то видео или текст) да има поне 1-2-3 рецензенти. Примерно искам да правя видео за работа с Firefox, драскам на един .doc какво ще говоря, какво ще показвам и т.н. После в края на видеото написани автора, рецензентите и т.н. И активните да са с пощи към съответния домей. Че така и така ще си хабим от времето да даваме знания другиму, поне да имаме някакъв кяр. След време ако кандидатства някой за работа, да покаже това и това съм правил, в екипа съм на този сайт и т.н. Няма да е кой знае какво като дизайн тва дет го мисля, но ще наблегна на информацията вътре. После само за да правя по 1-2-3 видео материали на седмица - доволно. Поне аз се сещам за адски много неща, които мога да споделя по този начин с потребителите. Хостинга също съм без претенци и изобщо не държа на подробности. Даже някой да го администрира вместо мен - по-добре. Че ще наблегна на другите неща.
Активен