Покажи Публикации - knemo
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Сигурност / Системна Сигурност / Re: SYN атака - спиране -: Nov 20, 2009, 18:03
е аз не мога да си обесня как ще ме флоодят докато iptables-a (или някой друг firewall който ограничава(филтрирва) трафика) работи посъщото време и се дропват пакетите
Еми това е проблема. Пакетите идват до иптаблес а дали се дропват или не няма значение. Те вече са ти препълнили канала за интернет :) дали ще влезат или не в твоята мрежа не оказва влиание на броя пакети дошли до теб :)))
Това му е гадното на тая атака пък и всеки може да я направи което я прави още по гадна
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курсове по администрация под linux и *bsd -: Nov 20, 2009, 18:01
Писах преди и сега пак :)
Подобни постове премахват обучението като формат :)
Дай да затворим училища и университети и да караме на нет :) за какво ни е образувание ? знаетели колко милиярда отиват за обучение в България ???
Ще оправим баланса на правителството.
Направо може да го предложиш с писмо до парламента :)

Не мога да разбера за какво са ви курсове, ако сами не можете да се научите няма кой да ви научи, инсталирайте си по едно Gentoo на домашните компютри, или още по добре на някой лаптоп и започвайте.

Самото инсталиране на Gentoo си е един вид упражнение, после естественно можете да продалжите с други упражнения, като например: X сървар, desktop, bootsplash, tuxonice, openrc. Можете да си инсталирате по някой друг сървар например ssh, apache, qmail, samba, nfs. Дори може да си инсталирате openvpn с tap device и да си настойте малка виртуална мрежичка (упражнения за iptables, brutils, dnsmasq etc). Като следваща стъпка може да инсталирате KVM и да си добавите няколко виртуални машини към виртуалната мрежа, например може да инсталирате по едно FreeBSD. Ако разбирате от програмиране, може да започнете да учите vi или emacs (конзолните версии естествено, аз лично съм фен на vim), gnu build system, gcc, git. Можете също да започнете да компилирате пакети от соурс код.

Като инсталирате къде какво има, можете да форматирате и пак наново :). Аз лично правех такива неща през свободното си време и мисля че по този начин научих наистина доста. Естествено доста пъти съм оставал с небуутваща система, като прецакам например компилацията на ядрото или boot loader-a, но никога не съм се предавал пред каквито и да било проблеми. Ако се предавате пред първия срещнат проблем без бой и започвате търсите помощ от други хора, значи не ставате за администратор.

Книга за инсталиране
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-amd64.xml

Документация
http://www.gentoo.org/doc/en/list.xml?desc=1

Туториали и HOWTO-та
http://en.gentoo-wiki.com/

Друга интересна идея за по напреднали, е linux from scratch. Доста интересна дистрибуция (ако може да се нарече така), и чрез нея можете да научите точно от какво е съставена една линукс операционна система. Но препоръчвам работа под виртуална машина.
http://www.linuxfromscratch.org/
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: kde след въвеждане на юзер и парола не се логва -: Nov 12, 2009, 09:41
Оправи се и всичко върви както трябва нищо не съм изтрил
Това е важно :)
да има Happy end :)
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос за SSH -: Nov 02, 2009, 23:38
Здравейте,

Имам следното питане има ли начин sshd да бъде конфигуриран така че да позволява само логвания на потребители които ги има в authorized_keys. Смисъл ако имам публичен ключ който ми позволява логване като root без парола да мога да се логвам, но ако нямам такъв ключ да не ме пита за юзер и парола ми директно да отказва ауторизация.

Предварително благодаря.
По принцип роот не трябва да може да се логва нито с ключ нито без ключ.
Потребител с ключ и прави су. Това ми е препоръката.

5  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: Криене на версиите на софтуера. -: Oct 25, 2009, 21:28
Незнам как но може :) питай гоогле [_]3
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Коя е добрата практика за Apache -: Oct 25, 2009, 21:25
Здравейте,

Решил съм да си правя сайт, който ще хоствам на виртуален сървър. Въпроса ми е следния кой е по-добрия вариант за настройка на Apacha и защо?

Първи вариант: ползвам си default конфигурацията му, без виртуални хостове и т.н. Като мога да си достъпвам сайта като http://192.168.1.1 и съответно като http://domain_name.com. DNS-а има А запис към IP-то на машината.

Втори вариант: Конфигурирам namebase vhost domain_name.com и достъпвам сайта само като http://domain_name.com. DNS-а има А запис към IP-то на машината.

Предварително благодаря!

Старши ..
Ако ползваш само един домайн няма нуйда да пускаш  VHOST. Ползвай си го като дефалт.
После ако ти се наложи да поддържаш още един домаин няма да имаш избор и ще пуснеш VHOST.
Отговора е 1
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: kde след въвеждане на юзер и парола не се логва -: Oct 25, 2009, 21:21
Здравей човече.  Хубаво се решил проблема  ;D ама така и не си разбрал от какво е ?
в  home директорията ти се съхранявата профилите. Не мисля че е добре да се изтриват !!
8  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Препоръчайте ми дистрибуция -: Oct 25, 2009, 21:11
Дебиан !!

9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 9.10 can't load - РЕШЕН -: Oct 20, 2009, 23:32
Пуснах лайфа и прегледах просто файловата система, направих едно сканиране за грешки - нищо не намери, рестартирах и всичко тръгна  ??? ??? все пак благодаря за помощта.

ПС: вече наистина се убедих, че убунтуто е много бъгава дистрибуция - за няма и месец, ме накара да и търся заместник вече...

Що не пробваш с ДЕБИАН :)
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 9.10 can't load -: Oct 18, 2009, 19:24
Пускам си компютъра, зарежда ми груб, и когато дам ентър да зареди убунтуто ми дава следната грешка: error: environment block . Please, press any key to continue . Грешката се появи след прекъсване на захранването и сега не знам как да си пусна линукса и карам на LiveCD. Help!!
С Live  distro си виж дали ти работи Roota и после ако си ок си преинсталирай груба.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: tar.bz2 -: Oct 18, 2009, 19:22
М дааа нямаш компилатор !!
дай
# updatedb
#locate gcc
ако нямаш gcc си инсталирай

 
12  Сигурност / Системна Сигурност / Re: SYN атака - спиране -: Oct 18, 2009, 18:40
google.com BLOCK SYN FLOOD !!! Първа страница! Първи ред!!!
http://lists.netfilter.org/pipermail/netfilter/2001-August/025442.html

Има доста начини
Обичам като някой ми даде линк в Google.  Аз мога да ти дам 1000000 линка по темата и нито един който решава проблема.

Пак ти казвам при атака с споофед ип  нищо не може да направиш локално освен ако решиш дане си загасиш машината.

13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Няколко въпроса за Линукс -: Oct 18, 2009, 18:31

 Не може директно да почнеш само с питане, първо защото е тъпо и второ защото самото питане ще е глупаво и много малко ще отговорят сериозно.

когато искаш да направиш нещо което преди това е направено от милиони хора и го има написано и обяснено на хиляди места, не е уместно да се пита наново.

идеята ми е че се дразня когато някой адски много го мързи да прочете и осмисли нещо.

нормалния начин за решаване на проблем е 1. търсене, 2. търсене, 3. търсене, 4.четене 5. пробване 6. четене 7. пробване, 8. ПИТАНЕ

Напълно съм съгласен с теб. Първо трябва малко да се попотиш в решаването на проблема, да прочетеш малко и ако тогава нети е ясно да се обърнеш за помощ. Примерно първата ми тема тука беше точно така исках да ми е на готово и веднага пуснах тема във форума. Но колкото да ми помогнаха пак нищо неразбрах. След темата започнах да се рова из нета и си реших пробелма без никакви проблеми :)

П.П. Може  ;D аз ще съм към ламерите  ;D ;D защото още съм си такъв  ;D :)

Защо всички трябва да се еднакви. Всеки по различен начин възприема информацията.
И друго. Някой нещо си пита в тоя форум. Ако Вие мислите че е тъпо не му пишете и готово.
Кво сте тругнали да го разубеждавате човека ????????? НИЕ великите и те простите.

 ;D ;D  Несме тръгнали да го разубеждаваме, а просто се опитва ме да му кажем, че първо трябва сам да опита сам  :). Я си предтави 1000 човека да пуснат една и съща тема защото неса си направи поне малко труд да се поразроват некаде и така им било по-лесно. "Дай да пуснеме туак една темичка те ще ми акжат и готово". И кво правим тогава? Трябва да отговаряме на всички ли?
еми да форума е за по неуките другите кво да пишат като всичко си знаят ?
Избягва ми нещо идеята за тоя форум.
МОже да го прекръстим форума на майсторите !
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Няколко въпроса за Линукс -: Oct 18, 2009, 18:01
rado84, освен и темата да ти затрием, защото очевидно тя е безполезна - нито на теб успя да помогне, с толкова спам няма да помогне и на никой друг, а на всичкото отгоре ти вече си горд потребител на Вин Хвани Пътя. >:( >:( >:(
Ти да не го приемаш лично. Всеки си има мнение !
Той така си е решил. Аз мисля като него. Няма идялна ОС за всичко.
Линукса си има предимства и недостатъци. Това че Виндовса е по лесен за работа е ясно на всеки.
Силата на линукс е в сърварната част. И постоянното му бутане в десктоп часта е много тъпо и му разваля имиджа.

Мдааааааа
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Няколко въпроса за Линукс -: Oct 18, 2009, 17:57

 Не може директно да почнеш само с питане, първо защото е тъпо и второ защото самото питане ще е глупаво и много малко ще отговорят сериозно.

когато искаш да направиш нещо което преди това е направено от милиони хора и го има написано и обяснено на хиляди места, не е уместно да се пита наново.

идеята ми е че се дразня когато някой адски много го мързи да прочете и осмисли нещо.

нормалния начин за решаване на проблем е 1. търсене, 2. търсене, 3. търсене, 4.четене 5. пробване 6. четене 7. пробване, 8. ПИТАНЕ

Напълно съм съгласен с теб. Първо трябва малко да се попотиш в решаването на проблема, да прочетеш малко и ако тогава нети е ясно да се обърнеш за помощ. Примерно първата ми тема тука беше точно така исках да ми е на готово и веднага пуснах тема във форума. Но колкото да ми помогнаха пак нищо неразбрах. След темата започнах да се рова из нета и си реших пробелма без никакви проблеми :)

П.П. Може  ;D аз ще съм към ламерите  ;D ;D защото още съм си такъв  ;D :)

Защо всички трябва да се еднакви. Всеки по различен начин възприема информацията.
И друго. Някой нещо си пита в тоя форум. Ако Вие мислите че е тъпо не му пишете и готово.
Кво сте тругнали да го разубеждавате човека ????????? НИЕ великите и те простите.


Страници: [1] 2 3 4