Автор Тема: Започна се...  (Прочетена 190770 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Започна се...
« -: Mar 12, 2020, 22:42 »
Това, за което предупреждаваха не малко икономисти, финансисти и хора от бизнеса, вече започна да се случва.
Защо от години най-богатите купуват злато... А и държави в това число. Не питам. Онези си имат специалисти и знаят, какво се задава. Няма да е криза, а катастрофа. Има и кого да обвинят. Вируса, дето върлува и само за него се говори. S&P 500, Dow Jones, DAX, NASDAQ, Nikkei, криптовалутите - всичко тръгна надолу. Раздуването на балона на фондовите пазари и алчността на банките отново ще са причина за световна стагнация, та и може би нещо повече. Защото сега цели икономики спират да работят.

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1 -: Mar 13, 2020, 01:30 »
И лихвите няма накъде повече да свалят.
А Путин е готов да управлява до 2036г. (тоя си мисли, че ще живее с камъните)
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8769
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Започна се...
« Отговор #2 -: Mar 13, 2020, 02:15 »
В точно тази ситуация Путин не е виновен за нищо, освен за убийството на собствения си народ. Но за световното стопанство няма вина. Действията му имат дори оздравяващ ефект. Точно както чай за раково болен.

4096 благодаря, че не му казваш името на вируса. Това е едно от малкото места, където не е говорено още за това. До преди месец все още се надявах, че са останали някакви не-идиоти на тази планета. Вече загубих тази увереност.

За да е купона пълен, вече теоретиците на заговорите наричат себе си търсещи, което е прекалено голяма титла, за да се дава ей така. Ако изобщо знаят, какво значи това. Защото подозирам, че за тях това е човек чувал за Гългъл. Но за да е завършена картинката, някак успяха да намерят връзка между произхождащия от яденето на змии вирус и 5G. Глупостта придобива нови форми на съвършенство.

А за да ми е напълно непопулярно мнението ще кажа, ще кажа, че банките са невинни за ситуацията. Те твърде отдавна са едни кухи и банкрутирали структури, неспособни да направят, каквото и да било. Обществената тайна е, че всички са фалирали. Не само банките. Цялото, световно стопанство е в дълг и кара ден за ден. От кварталната баничарница до Дженерал илетрик всички са в кюпа.

Определено алчността има много общо със ситуацията, но в една виртуална икономика, на един виртуален свят и да я нямаше, нямаше да има много, какво да се направи.

Но, както по времето на Маркс, така и днес е твърде рано да се обявява края на пост-капитализма. Напротив. Това ще продължи още векове. В момента не се случва нито нещо ново, нито изненадващо, нито неочаквано, нито не повтаряло се много пъти, нито за последно. Само цифрите са други. Всеки път са по-големи. Но са просто цифри. Зад тях не стои съдържание. Самия факт, че се случва, означава, че света е готов да поема още много от същото.

В началото на годината прогнозирах, че ще е доста черна. Само за първите три месеца се разминахме с голяма война и се натресохме в рецесия, която закъсня с две години, но чиито последици сигурно няма да са безкрайно по-различни от голямата депресия. Но ще се преживее и това. За който успее. След години ще е лош спомен, който пак ще бъде аха-аха да се появи отново. Точно като миналата година. Определено ми е скучно.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #3 -: Mar 13, 2020, 10:44 »
Не мисля, че банките са невинни. Федералния резерв напечата нечувано количество пари, а те разбира се минаха през банките. И банкерите какво направиха? Вместо да дават кредити и да стимулират икономиката, започнаха да изкупуват акции и дълг. От безумно ниските лихви се възхолзваха и компании, които също изкупиха акциите си и в резултат пазара се разду до невиждани размери. Цената на златото стръмно расте от есента на миналата година. Купува се не само злато, но и дълг. Но какво ще стане, когато и пазарът на облигации се срине? Една Гърция може само частично да праща дълга си, а много държави, включително и САЩ  са стигнали нейното положение или са напът. Това стане ли, цялата финансова система си заминава.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8769
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Започна се...
« Отговор #4 -: Mar 13, 2020, 17:41 »
САЩ много отдавна (от края на миналия век) е толкова фалирала, колкото никой, никога не е и предполагал на теория, че е възможно. То до 75-та нямаше такава теория, де. Парите сами по себе си бяха стока. Така, че Гърция е направо примерен ученик пред САЩ. Но пък САЩ имат две неща. Първото е долара, а второто е армия, която да го подкрепи. Най-силната армия. Армия, колкото всички останали взети заедно и още малко.

=*=

Отклонявайки се от темата, ще повторя нещо, което повтарям отдавна. В краткосрочен план 200-300 год. това ще носи на САЩ само ползи. Но в крайна сметка военолюбието не е донесло на никой, нищо добро. Накрая ще си намерят майстора. Този майстор дори може да бъде от собствения им континент. Например добра възможност е Бразилия.

Ама как?!? Бразилия е едно голямо нищо. Така е днес. И ще е така още поне няколко, може би дори десет поколения. Но Бразилия има огромен потенциал. Единствено няма цивилизовано население. Но и Европа не винаги е била цивилизована. Не се знае за бъдеще.

Ако САЩ биха изоставили тази експанзионистична политика, то биха загубили огромно влияние в света, но за сметка на това няма да са обречени. Континента им е естествено защитен от два океана. На техен терен никой не би ги нападнал. Ами ракетите? САЩ също ги има, затова се нарича ядрен паритет.

А при един мирен свят, нуждата от ракети би отпаднала. Последното прекрасно разбирам, че звучи като мечта, но или ще е то, или ще е ядрена зима.

=*=

Връщайки се в темата, снощи забравих да спомена две неща.

Първото е към теб. И друг път си казвал, че се инвестира усилено в злато, че то е тих бряг сред буря, нещо сигурно. Това беше така. Беше така, когато в ръцете си държиш кюлче. Днешния пазар на златото няма нищо общо с това. Днешния пазар на златото е като всяка друга борса. Борсата е не по-малко и не повече от измама. Културно казано е спекулация. На нито една борса, никъде, не съществува нищо реално. Там преди имаше едни хартии, кой знае, защо наречени ценни, а сега няма и това. Има едни числа в едни компютри. Друго няма.

Златото по никакъв начин не е по-различно. Само за ден оборота на пазара на златото е по-голям от историческия добив за всички времена. Няма никакъв вариант да кажеш: Хей байно, аз тук имам написани едни числа, дай едно кюлче и ги направи нула. Няма такова нещо. Собствениците на злато са точно както всички други собственици на каквото и да било. Те нямат нищо.

Затова златото не е спасение за никого.

Банките са виновни? Да. Но не повече от всеки един друг участник на пазара. Всички участваме в тази виртуална, несъществуваща икономика. Всички сме виновни. Всички сме фалирали. И всички нямаме нищо. Те просто имат най-много нищо, защото са най-дейните участници. Имат най-големи чисълца в едни компютри. Но зад техните чисълца не стои никаква стойност, точно както чисълцата в моята банкова сметка, на която се предполага, че получавам заплата. Имам (и всеки друг) само това, което потребявам точно в този момент и някой се е съгласил да го обмени с мен. Всичко останало е потенциално и в геометрична прогресия отнесено към несъществуващо, колкото по-далеч във времето е разположено.

А последното важеше дори, когато имаше златен стандарт. В стопанството никога не е имало вчера и утре. Има само днес. И така ще е завинаги.

Другото, което забравих, се отнасяше към теоретиците на заговорите. Покрай историята за петото поколение мобилни комуникации и онзи вирус, се открои нова тенденция. Досега теориите на заговора бяха насочени към евреите и тяхната „прислуга“ САЩ, защото разбираш ли била най-голямата еврейска държава. Ами ЕС? Ами РФ? В тях няма по-малко евреи. В крайна сметка, след китайския и индийския народи, това е най-многочисленото население. Ако сложим арабите, даже ще изпреварят първите две.

Сега обаче за първи път забелязвам, как теориите на заговора са насочени срещу икономически противник. И даже съм развеселен. Статистически наистина има връзка. Град Ухан е световната столица на петото поколение, а Милано е европейската. Наистина има такъв статистически коефициент за връзка и то още в първите няколко лекции.

Ако ти е интересно, потърси в Интернет (може би Википедия, но нека не е българоезичката) за нещо наречено корелация. Това е нещо най-често срещано в ел. таблици. Дори аз съм го правил.

Друг е въпроса, че статистиката сама по себе си е измама. Това не е истинско знание. А който не вярва да изгледа епизод от „Семейни воини“. Много е нагледно.

Обаче въпросния вирус все пак успя да изкара най-лошото в съвременния свят. И то не е, че видях днес Бойко с маска. Да знам, че Бойко е кретен, не ми трябваше да го видя с маска. Пък и той умело си играе собствената, мекотелена игра. Че 99,99999999% процента от населението са глупаци, го предполагах, макар да не исках да го вярвам.

Обаче на битово ниво се видя, как хората нямат съпричастност един в друг, а на държавно, колко близко е новото средновековие. Мерките, които се взимат са нищо повече от етюд към закрепостяване. То в Китай никога не е отменяно, но сега идва и тук. И никой не му е зор. Само да не хванел вируса. А тиранията нека си цъфти.

И после Путин бил лош. Той поне е честен. Не е казвал, че ще дава свобода и не е твърдял, че няма да стъпче всички до които има досег.
« Последна редакция: Mar 13, 2020, 17:49 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5233
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Започна се...
« Отговор #5 -: Mar 13, 2020, 18:01 »
А народа здраво се запасява с храни.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8769
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Започна се...
« Отговор #6 -: Mar 13, 2020, 18:10 »
А народа здраво се запасява с храни.

Днес жена ми ме попита ще стане ли и у нас, като в другите страни да се изпразнят магазините. Успокоих я, че не е възможно. Там една заплата би им стигнала да напазаруват за година напред, тук я покрие за месец, я не. Нямаме толкова пари, че да изпразним магазините.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #7 -: Mar 13, 2020, 23:22 »
Когато съм споменавал, че златото е сигурен пристан ( не само то, но и други скъпоценни метали ) съм имал предвид наистина покупка на злато. Даваш пари, получаваш материал. Не съм имал предвид финансови инструменти - спекулации.

И не случайно съм говорил за това. Има много здрав разум в златото. Русия и Китай купуват злато колкото могат. Най-големите богаташи също купуват злато и сребро. Не като финансов инструмент, за да спечелят няколко милиона или милиарда на борсата.

Скоро хартиените пари няма да струват нищо. Забравяме и друго. След десет години, най-ценният ресурс ще бъде чистата вода и земята, която може да произведе чиста храна. Дори въздухът за дишане. Това е положението и затова хората, които в момента продават земя и места в провинцията за някаква краткосрочна придобивка, са най-заблудените от всички. Това е безценен ресурс. Безценен...
« Последна редакция: Mar 14, 2020, 04:35 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

malin1

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 599
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #8 -: Mar 15, 2020, 11:02 »
... само сталкерите, смели мъже, ходеха навън в зоната...
 "Така, ракия, цигари, свински уши за мезе... май всичко си имам до понеделник" -смятам наум. "Взе ли кафе?" - това от жена ми. И подредения ми свят се преобърна, пак трябва да се правя на сталкер, щото трябва точно определен вид кафе... а в тоя дъжд не ми се виси на опашка със зомбита.  ;)
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #9 -: Mar 15, 2020, 11:34 »
... само сталкерите, смели мъже, ходеха навън в зоната...
 "Така, ракия, цигари, свински уши за мезе... май всичко си имам до понеделник" -смятам наум. "Взе ли кафе?" - това от жена ми. И подредения ми свят се преобърна, пак трябва да се правя на сталкер, щото трябва точно определен вид кафе... а в тоя дъжд не ми се виси на опашка със зомбита.  ;)

   Ебаси,ракията и цигарите ли са най-важното нещо бе  ;D
На мен лично ще ми е проблем ако няма да мога да ходя по жени...

П.С.  Е,чак зомбита още няма,но не се знае занапред ...
П.С.2  Иначе и аз уважавам братя Стругацки,"Пикник край пътя" е
едно от най-добрите им произведения.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #10 -: Mar 15, 2020, 11:40 »
... само сталкерите, смели мъже, ходеха навън в зоната...
 "Така, ракия, цигари, свински уши за мезе... май всичко си имам до понеделник" -смятам наум. "Взе ли кафе?" - това от жена ми. И подредения ми свят се преобърна, пак трябва да се правя на сталкер, щото трябва точно определен вид кафе... а в тоя дъжд не ми се виси на опашка със зомбита.  ;)
:D  [_]3
В петък късния следобед, някъде към пет часа, влизам в един магазин да си купя поне два чивта дънки, че нещо останах без панталони ( обездвижих се последната година и напълнях малко ) и ги чувам мъжа и жената там, как си обсъждаха за утре, че нямало да бъдат на работа и веднага ги питах защо. Понеже не е нормално такова да не работи и събота, че и неделя. И от тях разбрах, че сме в извънредно положение и всичко се затваря. Нямам телевизор и не гледам  телевизия...
Честно, вече не зная, какво да мисля за всичко това и ме избива на смях. На всичко отгоре същия петък бях в някакво особено настроение. Направо летях в облаците и имах усещането за прекрасно и светло бъдеще. Как да не се смееш!  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

malin1

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 599
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #11 -: Mar 15, 2020, 12:41 »
Преди малко "се срещнахме" с жена ми на терасата да пушим и тя ми разказа за нова конспиративна теория - виновни били китайците и тяхната 5Г мрежа, имало някакво излъчване и от него се получавало. Лудост.
Ходих до автогарата да изпращам и града беше пуст на връщане, то и на автогарата нямаше много желаещи да пътуват. Само има опашки по аптеките и дори Билата (уж голям магазин), успях да уцеля една аптека в центъра без никой вътре (да не съм луд да чакам) и взех заръчаното (не, не беше маски). И гледам надпис на магазин "ще работим след 30.3", това вероятно е по първоначални нареждания.
А утре ще се взима решение дали ще работим.
Опа, пропуснах, на тотото също имаше опашка.  :D
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #12 -: Mar 15, 2020, 12:57 »
Щом на тотото е имало опашка, значи всичко е наред. Още не сме изперкали :D
Сега ще отивам да видя, дали ще мога да си купя някакви зеленчуци от магазинчето близо до нас. Дано не са го опразнили и него.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8769
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Започна се...
« Отговор #13 -: Mar 15, 2020, 13:06 »
Малине, аз също чух за въпросната теория и дори я обсъдих в по-горните си коментари. Но те са дълги и знам, защо хората не искат да ги четат.

Ракията не трябвало перорално, трябвало да се мием с нея (оти спирта бил свършил по аптеките). Какво безобразие! А за нази пушачите, сме били най-рисковата група, оти това бие баш по белио дроб. Но и аз си купих стек.

Нашите видяха от италианците и пускат по пет човека в магазина. Ама за разлика от тях не раздават номерчета. Следователно пред магазина са едни мили, родни картинки, дето и поет не би могъл да опише. Обаче пък вътре е едно спокойно и приятно. Ех.

Оказа се истина, че най-много се купува тоалетна хартия и мин. вода. Почти всички това имаха в количките. Обаче веригите са се усетили и са поръчали огромни количества. Аз естествено не купих.

Следващото най-купувано според новините (консерви скумрия и русенско варено) рафтовете му бяха празни. Риба Тон имаше. Ама тя не е в списъка. И разните му там готвени манджи и тях ги имаше. Но и тези консерви не са в списъка. Имаше и пастет. Защо наистина само русенско и скумрия?

Дъжда е кофти, ама вятъра преди това беше по-зле. Не мога да разбера, как два дни е късна пролет с над двадесет градуса и два ранна зима с четири.

Напазарувах за седмица, защото не ми се минава пак през това. Взех и два пакета ориз и пет кила картофи. картофите бяха още нещо в количките. Интересно, че почти нямаше плодове, нали витамин Ц? Е аз взех килце и нещо портокали. Не заради нещото, а щото си ги обичаме.

4096, според Иван Кирков, най-готините хора са тия, които не знаят, какво се случва с въпросния вирус. Емпирично го е доказал.

п.п. От разговори чух, че в аптеката не е останало друго освен парацатемол;

п.п.п. Ако наистина ще мрат, защо им е тази печалба? На противното мнение съм. Всички са побъркани, безмозъчни ..., тук оставам празно, защото, ако кажа примати, ще е обида за приматите.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

malin1

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 599
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #14 -: Mar 15, 2020, 13:13 »
п.п.п. Ако наистина ще мрат, защо им е тази печалба?

Мислех си същото.

А за теорията ще го прочета. Видях темата, погледнах за какво е преди време... даже нямаше и да пиша, ама ... то това е...
"не, няма такъв вирус - ааа, има, има"
Активен